Rättvisa är skipad - Michael Shields går fri [2009-09-09]

Dagens allra mest glädjande nyhet tar vi allra först:

Michael Shields
är benådad. Kan ni storyn om Shields? Kan ni den inte alls och vill ha stenkoll så kan ni klicka här. Men väldigt kort handlar det om en ung kille som i samband med en Liverpoolmatch i Bulgarien blev arresterad, anklagad och dömd för mordet på en bulgarisk man. Processen gjordes kort och Shields dömdes. Detta trots att en annan person gick ut offentligt och tog på sig brottet redan under rättegångens andra dag.

Jag har alltid tyckt att man ska vara väldigt försiktig med att kritisera andra länders rättsystem. Dels för att man oftast inte har tillräckligt med kött på benen för att göra så, och dels för man inte kan förutsätta att allt som inte är västeuropeiskt är korrupt, oärligt och inkompetent.

Men just denna gång finns det så mycket kring historien som gör att man mer eller mindre kan fastslå att Michael Shields sitter oskyldigt fängslad, och har så gjort sedan 2005. Staden och fotbollslaget Liverpool har under all denna tid engagerat sig i fallet. På Anfield har det funnits gigantiska Free Michels-banderoller, lokala parlamentariker har tagit kampen på politisk nivå, och familjen har stöttats med bland annat ekonomiska insamlingar i staden. I december förra året förflyttades Shields från bulgariskt till engelskt fängelse. Det var ett steg på vägen. Nu säger Michael Shields advokat att justiteminister Jack Straw har bett drottningen om att helt benåda den 22-årige Liverpoolsupprotern som förväntas släppas ur fängelset redan idag. Jack Straw säger i ett uttalande att han är helt hundra procentigt säker på att rätt beslut är taget.

Louise Ellman, Labourparlamentariker i Liverpool har sedan dag ett kämpat för just detta, och hon säger idag följande: "Michael är ett offer för en stor rättsskandal. Han har suttit fängslad i fyra år för ett brott som han inte har begått - Ett brott som en annan man tagit på sig skulden för. Jag vill idag hylla Michaels familj och folket i Liverpool för deras enorma mod och deras vägran att ge upp. Jack Straw har skänkt rättvisa och frihet till en ung, oskyldig man. Det här är en dag att fira."

Rättvisa kan fortfarande vara det allra vackraste och viktigaste vi har.

******************************************

Man United gick ut och varande Le Havre för att anmäla klubben till FIFA då de menade att de gjort absolut ingentingen fel. Le Havre har inte heller anmält United. Det gjorde Fiorentina istället. Än så länge är ingen utredning startad, men om FIFA får in de dokument de behöver så lär de dra igång en sådan.

Något säger mig att Chelsea inte blir den enda klubben som på ett eller annat sätt kommer att bestaffas den här hösten.

******************************************

Richards Dunne spelar numera i Aston Villa och Man City har således valt ny kapten. Mark Hughes har valt att satsa på Kolo Toure som sin högra hand. Det är fel inget fel i det valet, men jag hade antagligen valt Gareth Barry. Kanske Micah Richards för hans symbolvärde.

******************************************

Englands U21-lag spelade igår 1-1 mot Greklands dito. Englands mål gjordes av Daniel Sturridge.

******************************************

Kvällens hetaste landskamper:

Grupp 1:

Malta-Sverige
Ungern-Portugal
Albanien-Danmark

Sverige måste vinna, Danmark kan bli helt VM-klara, och i Ungern är det make or break time för båda lagen. Rysligt spännande.


Grupp 2:

Moldavien-Grekland
Lettland-Schwiez

Schwiez leder gruppen tre poäng före Grekland och Lettland som ligger på samma poäng. Oerhört viktiga matcher för alla tre lagen ikväll.

Grupp 3:
Nordirland-Slovakien

Vem hade trott att detta skulle bli en sanslöst viktig gruppfinal? Inte jag i alla fall. Inte när lag som Polen och Tjeckien finns i samma grupp. Men så ligger det till. Slovakien leder gruppen två poäng före Nordirland som också har en match mer spelad.

Grupp 5:
Bosnien-Hercegovina-Turkiet

Spanien har redan vunnit gruppen. Andraplatsen kommer att gå till något av ovanstående lag. Men Turkiet är fyra poäng efter och måste vinna ikväll.


Grupp 6:
England-Kroatien
Vitryssland-Ukraina

England vill säkert ha revansch på Kroatien efter EM-kvalfiaskot senast. Men Kroatien lär sälja sig dyrt. De är bara tre poäng före Ukraina i kampen om andraplatsen, och de har dessutom en match mer spelad.

Grupp 7:
Serbien-Frankrike
Rumänien-Österrike

Serbien leder gruppen fyra poäng före Frankrike, och fyra poäng efter fransoserna skuggar Österrike. Förlorar Frankrike samtidigt som Österrike vinner så blir det stenhård kamp om andraplatsen.


Grupp 9:

Skottland-Holland
Norge-Makedonien

Skottland är tre poäng före Norge i kampen om andraplatsen. Men de har sämre målskilland. Förlust för skottarna ikväll, samtidigt som Norge vinner, och andraplatsen är norrmännens.


Det var kvällens allra mest betydelsefulla matcher.

******************************************

Den mest betydelsefulla matchen för mig personligen blir när mitt Kransen United ikväll möter BK Carmen i Stockholms division 7. Seger ikväll och vi har en liten chans till uppflyttning. Håll tummarna.

Vi hörs imorgon.

Kommentarer
Postat av: E.B

Tycker Hughes borde utsett Shay Given till kapten i City. Lagets klippa och given som kapten i mina ögon.

2009-09-09 @ 15:49:23
Postat av: Roos

Jag är av åsikten att en person som knappt spelat en match för klubben inte har ett uns av rättighet att bli kapten hans nya lag. Just i detta fall är det iofs "ett nytt lag" för de som spelade där förra året också. Personligen så tycker jag att Stephen Ireland är Man C hjärta o själ och givetvis, utan omsvep etc etc skulle blivit utnämnd!

2009-09-09 @ 17:56:24
Postat av: Kristian (Liverpool)

Vill bara vara petig på ett hjärtligt sett;

Michael firade Istanbulsegern i Bulgarien - pga platsbrist i Turkiet.



Huvudsaken är dock att han blivit frikänd. Nu vet inte jag hur färgad brittisk press varit i detta fall - men det har varit skrämmande hur saken har varit skött från bulgariskt håll.

2009-09-09 @ 22:16:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0