Så slutar Premier League - Plats 4 [2009-08-11]

Då var vi framme vid den första Champions League-platsen. Ni har säkert redan listat ut vilken klubb jag tänker tippa som fyra. Tabell ser än så länge ut så här:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5. Arsenal
 6. Man City.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

4. EVERTON FC.

Motivering:
Det är förstås inte på uteslutande fotbollsmässiga grunder som jag placerar Everton fyra. City har större stjärnor, Gunners har nog både bredare och spetsigare trupp, och Everton har faktiskt en del brister i sin trupp.

Men som jag sa i ett tidigare inlägg: Det går inte att enbart jämföra fotbollsklubbar genom att på pappret ställa respektive lags elva/trupp mot varandra. Då har man räknat bort en sjuhelsikes massa parametrar. Det Everton saknar rent fotbollsmässigt väger de upp med andra kvaliteter. Främst anser jag att det finns två punkter som gör Everton till ett hot

1. Kontinuiteten.
Everton har fått behålla samma lag, samma stomme, samma ryggrad i många säsonger nu. De har nära tio spelare i truppen som varit med sedan 2005, eller ännu längre tillbaka i tiden. Även Moyes har suttit länge. Det har visserligen Wenger också gjort, men i spelargruppen är det annorlunda. De spelare som varit i Arsenal sedan 05 är inte lika många, och framför allt inte lika inflytelserika som Evertons diton. Vela har mest varit utlånad, Song kan inte räknas som given i laget, Senderos är knappast en startman, och han är på väg bort, Djourou börjar först nu bli en tvättäkta förstalagsspelare. Eboues framtid är osäker. Spelare som varit i klubben länge och som just nu har en riktigt viktig roll att spela finns det inte så många av; van Persie, Fabregas och Almunia är egentligen de enda tre. I Everton är det betydligt fler. Hibbert, Cahill, Arteta, Neville, Yobo, Osman och Vaughan är alla i eller i närheten av startelvan. Everton har egentligen inte släppt iväg en enda inflytelserik spelare sedan de sålde Rooney. Man gör spelare bättre, men man säljer dem inte vidare - Man behåller dem. Det visade man bland annat nu med Lescott som inte släpptes iväg till City, trots bud på runt £20M. Det är helt rätt, anser jag.

2. Välanpassad trupp.
Evertons trupp är väldigt väl anpassad till Premier League. Där finns tempostyrka, närkampsspel, inhemska spelare, rak fotboll, bra huvudspel och skicklighet på fasta situationer. Allting som känns typsikt för Premier League-fotboll känns också som saker som Everton är väldigt bra på. Inte minst om man jämför med Arsenal. Enbart den här typen av kvaliteter räcker inte. Framför allt inte mot de lag som kan hota med stor finess och många individuellt skickliga spelare. Men de flesta lagen i PL hotar inte främst med sådana saker. Och när det kommer till serielunk, att slå Birmingham borta med 1-0 i mitten av november - Då ser jag Everton som extremt starka.

Jag tror att ifall Everton inte hade spelat så stora delar av förra säsongen utan friska anfallare så hade man kunnat knipa fjärdeplatsen redan förra säsongen. Man släppte in lika många mål som Gunners, men man gjorde färre. Ökar man på målskörden denna säsong samtidigt som man lyckas göra det lika bra på de övriga områdena så har man en bra chans denna säsong. Med det sagt så skulle jag önska ett Everton förstärkte på anfallssidan. Yakubu är fortfarande skadad, Jo är osäker till premiären, Anichebe missar den garanterat, och kreatören Arteta ser ut att vara borta augusti ut. Kanske är det så att Jo och Yakubu kommer göra en hel del mål tillsammans, men jag är fortfarande osäker på Jo, och jag undrar hur den långa skadefrånvaron har påverkat Yak. Saha, Vaughan och Anichebe känns som duglig back up, inte mer. En värvning på anfallssidan skulle inte skada.

På mitten och i backlinjen tycker jag att det ser bra ut. Osman, Pienaar, Fellaini, Arteta, Cahill, Gosling, och Neville är alla bra spelare. Några av dem är till och med riktigt bra. Mixen av kreativitet/målfarlighet och defensiv/närkampsspel känns väldigt bra. Bakåt finns det inte mycket jag skulle vilja ändra på. Det finns bra täckning på alla positioner, och många av spelarna i Evertons försvar klarar av två positioner - Det är ett stort plus. Kan Jagielka och Lescott fortsätta utvecklas så har Everton ett mittlås i världsklass. Everton har också en hel del unga spelare på väg fram. Gosling som nämndes kort ovan kommer garanterat få mer speltid denna säsong, och det skulle förvåna mig föga ifall Jack Rodwell börjar kriga om att bli helt ordinarie - Jag vill påstå att den grabben är en av värdens mest spännande talanger. Dessutom finns 17-årige anfallaren Jose Baxter också att tillgå. Även han spås en fin framtid.

Något säger mig dessutom att Everton kommer att göra någon värning. Jag hoppas att det är en offensiv spelare, och han ska gärna klara av att spela anfallare. Everton har inte värvat en enda spelare denna säsong. De senaste somrarna så har klubben alltid satt sprätt på en del kulor. Inga astronomiska summor, men en del pengar till spelarköp har det funnits de senaste åren. Jag tvivlar på att denna sommar blir ett undantag.

Det är verkligen gambling att sätta Everton före Arsenal, men i och med att de själva är befriade från förändringar i truppen och i och med att jag har så många frågetecken kring konkurrenterna Gunners så tror jag verkligen att de har chansen. Och med lite vind i seglen, en bra start och någon som gör 12-15 mål så klarar de av det.

Klubben:
Grundad: 1878.
Arena: Goodison Park (40.157).
Publiksnitt 08/09: 35.667.
Manager: David Moyes.
Lagkapten: Phil Neville.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 13.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Tim Cahill och Marouane Fellaini, 8 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Jo från Man City, lån.

Spelare ut: Lars Jacobsen till Blackburn, gratis. Johny Rudde till Motherwell, lån. Andy van der Meyde, Nuno Valente, John Paul Kissock, alla släppta på free transfer.

***********************************

Jag är tillbaka under veckan med ett sista inlägg i Tippa-tabellen-serien. Då presenteras hela Topp Tre och jag ger också min syn på hur jag ser på toppstriden överlag kommande säsong.

Kommentarer
Postat av: Jax

Everton lär ju fortsätta käka bottenlag och störa topplag - och de kan gott och väl knipa en femteplats. Men ett par skador och läget kan plötsligt vara betydligt sämre. All respekt för din chansning, men har svårt att se att de räcker en hel säsong för att peta ned Gunners. Fast är det något lag som ska göra det är så är det nog just Everton...

2009-08-11 @ 16:37:27
Postat av: Dr Bombastic

Mycket intressant blogg för en fotbollsanglofil! :-)

2009-08-11 @ 16:46:28
Postat av: Ludde

svårt att veta att du sätter liverpool som 1a =P

2009-08-11 @ 17:23:23
Postat av: Landroval

tror mycket väl att du kan få rätt i att Everton kniper Arsenals plats. känns som att de blir snäppet starkare år för år nu på sistone och jag ser dem iaf helt klart som det starkaste av lagen utanför 4an. plats 1-3 nu ska bli riktigt intressant, kan inte se hur du kommer placera dessa lag o inte heller hur jag själv skulle göra..

2009-08-11 @ 18:15:08
Postat av: Ralle

Har också satt Everton som 4a.. Sjukt svårt att gissa hur du tänker sätta topp-3 men tror du sätter Chelsea som etta, United tvåa och Pool trea.. Själv har jag satt Liverpool som etta men då har jag väl varit lite färgad också ;)

2009-08-12 @ 02:52:04
Postat av: kristofer

jag gissar på att du har chelsea som nr1 liverpool 2 och united 3, och så räknar jag med att du får fel och united vinner som vanligt.

2009-08-12 @ 08:12:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0