Tevez är en simpel gnällspik med sårad stolthet [2009-08-28]

Jag är riktigt jäkla trött på Carlos Tevez. Hela jäkla sommaren har han varit på tapeten. Först var det alla spekulationer om hans vara eller icke vara i Man U. Sedan ryktades han till Liverpool. Till slut hamnade han i Man City. Då skulle det äntligen få ett slut. Men icke. Sedan övergången till City blev klar har Tevez i tid och otid glappat käft. Och varje gång handlar det om samma sak. Det är Grin-Olles visa på repeat. "Sir Alex är dum", "United ville inte ha kvar mig", "Jag fick inte spela så mycket som jag var värd". Buhu, buhu, buhu. Om och om igen, och sedan ännu en gång efter det. Tröttsamt är bara förnamnet.

Senast igår kunde man läsa följande uttalande på Sky Sports: "I think I deserved more respect than what was shown. There was no communication with the manager and I began to feel as if I was not wanted. Every footballer will say that if they do not feel wanted, then it is the beginning of the end."

Var är bristen på respekt? Jag har fortfarande inte fattat det. United ville inte förlänga med Tevez. I alla fall inte så gärna att de gav honom ett erbjudande som var för bra för att motstå. Är det mer än så? Har jag missat något? Om inte, vad i hela havet gnäller karlfanskapet om? Han var i Man U i två år, och nu är han i en annan klubb i samma stad. Punkt slut, kan jag tycka. Vore jag Citysupporter skulle jag ledsna på allt tjat om den förra klubben och tänka att han borde koncentrera sig på nutid och inte på vad som hände förra säsongen.

Jag gillar också slutet på citatet ovan. "Alla fotbollsspelare vet att den dag man inte känner sig önskad så är det början på slutet".

Ja, eller så är det början på ett jäva engagemang. Man börjar ge sig fan på att visa att managern har fel. Att man ska spela. Man knyter näven i fickan och sliter ännu hårdare på under varje minut på varje träning. Hur jäkla många spelare har inte stått utanför laget och sedan tagit tillbaka sin plats?

Fråga Scholes. Hur många spelare har inte passerat i revy på Uniteds mittfält genom åren? Varje gång en ny spelare signas så är det förstås ett direkt hot mot de spelare som för tillfället är startspelare. Då är det upp till bevis. Om Tevez hade varit stöpt i samma form som Scholes så skulle han hålla käften stängd.

Det skulle vara jäkligt kul att se vad som skulle hända ifall Tevez får sitta några matcher på bänken i City. Är det början på slutet all over again då?

Jag trodde faktiskt att Tevez var gjort av ett annat virke. Den där gammalmodiga, slitstarka och stryktåliga sortens virke. Jag hade fel. Tevez är en simpel gnällspik som inte kan sluta älta om sin sårade stolthet. Patetiskt.

***********************************

Champions League-lottningen är avklarad. De engelska lagens grupper ser ut som följer:

Grupp B
Man United
CSKA Moskva
Besiktas
Wolfsburg

Kommentar: United fick CSKA Moskva, och det innebär alltid en jobbig bortaresa. Men det innebär också beskedligt motstånd rent fotbollsmässigt, i alla fall om man jämför med övriga lag (bl. a Real Madrid, Juventus, Inter) som fanns i CSKA:s seedningsgrupp. Besiktas har en fullkommligt fanatisk hemmapublik, men de har ett mycket sämre fotbollslag än United. Ryssarna och turkarna kommer att hamna efter Man U i gruppen, och det tror jag att tyska Wolfsburg gör också. Men Wolfsburg var nog den absoluta nitlotten från den sista seedningsgruppen, och det är de tyska mästarna vi pratar om, så ett dåligt lag är det sannerligen inte.

Tips: United går vidare tillsammans med Wolfsburg.


Grupp D

Chelsea
Porto
Atletico Madrid
APOEL Nicosia

Kommentar:
Chelsea fick den tuffaste gruppen av de engelska lagen, enligt mitt sätt att se det. Atletico kan rubba precis alla lag i världen en bra dag och Porto är erkänt svårspelade. Porto är inte heller ett lag som krigar om en CL-plats i ligan. Jämför man med exempelvis Liverpool motståndare Fiorentina så är det skillnad. Fiorentina kommer att behöva kriga stenhårt i ligan för att klara CL-plats till nästa säsong. Porto kan i princip inte missa CL. Inför för CL-matcher så kan de vila nyckelspelare i ligamatcher på ett annat sätt än vad exempelvis Fiorentina kan göra. Cyprioterna lär bli denna grupps slagpåse. Chelsea kommer att gå vidare, men jag tror inte att de är klara efter fyra omgångar.

Tips: Chelsea går vidare tillsammans med Atletico Madrid.


Grupp E

Liverpool
Lyon
Fiorentina
Debrecen

Kommentar: Liverpool har en medelsvår grupp. Lyon är alltid att räkna med, och laget har väldigt mycket CL-rutin. Fiorentina är ett relativt ungt lag som spelar en trevlig fotboll. De blir intressanta att se. Både italienarna och fransoserna har förstås möjligheterna att skaka Liverpool. Men jag kan inte se dem hamna ovanför i tabellen, i alla fall inte båda två. Liverpool är CL-rutinerat, de har ett bra facit i turnerningen de senaste åren, och Rafa Benitez fotbollsfilisofi är ofta som klippt och skuren för cupfotboll. Ungerska Debrecen såg jag i kvalet mot Kalmar. Jag var föga imponerad. Tar de mer än en poäng blir jag förvånad.

Tips: Liverpool går vidare tillsammans med Fiorentina.


Grupp H

Arsenal
AZ Alkmaar
Olympiakos
Standard Liege

Kommentar: Gunners fick nog den lättaste lottningen, även om inget av lagen i deras grupp ska underskattas. AZ vann hollänska ligan förra säsongen av en anledning, grekiskt motstånd är alltid tifft, speciellt på bortaplan, och Standard Liege är ingen promenad i parken. Det fick Liverpool erfara när de kvalade mot belgarna förra säsongen.

Tips: Arsenal går vidare tillsammans med Standard Liege.


Vad tror ni om grupperna och de engelska lagens chanser?

***********************************

Igår lovade jag Björn att leka David Moyes för en stund. Everton ska förstärka med 3-4 spelare innan fönstret stänger. Moyes har ca £20M att sätta sprätt på. Vad göra? Jag tog mig friheten att tänka fritt, utan större hänsyn till de rykten som existerar....

En mittback är ett måste och en högerback och en yttermittfältare är önskvärt. När det gäller mittbacken så bör inte Everton få panik och tänka bara nu, de måste tänka framåt också. Lescott har lämnat, och Jagielka är skadad. Men man måste, trots att Lescott lämnade så sent och trots att säsongen börjat tungt, våga se förbi den skadan. I grunden finns nämligen ett stabilt mittbackspar redan i klubben. Nigerianska landslagslagkaptenen Joseph Yobo hade lite skador förra året och Lescott och Jagielka fick med sin landslagsuttagningar (debut för Jagielka) mer uppmärksamhet. Men Yobo har gjort över 200 matcher för Everton, han är vice kapten för klubben, och tillsammans med Jagielka som stundtals var lysande förra säsongen så finns det ett bra mittlås. Det är dessutom ingen hög (mittbacks)ålder på någon av spelarna. Yobo är 28 och Jags är 27.  Att köpa en 30+ spelare behövs inte. Everton ska köpa en mittback som kan vikariera för Jagielka under hans skadefrånvaro, och som sedan kan konkurrera med herrarna Yobo och Jagielka.

David Wheater från Middlesbrough är mitt förslag. 196 centimeter Wheater är 22 år och närmar sig 100 PL-matcher. Han var riktigt bra förra säsongen, och det var ingen tillfällighet att Capello akut kallade in honom till landslaget när Terry skadade sig under förra hösten. Och när man ändå befinner sig i Boro så kan man passa på att sno med sig även Tuncay därifrån. En stenhårt arbetande spelare som kan spela på kanten, som släpande anfallare, eller i anfallet. Tuncay skulle passa bra in i Everton med sin höga arbetskapacitet och sin starka lagmoral.

Det borde kunna gå att fixa fram ett paketpris på Wheater och Tuncay. Sedan får man rätt mun efter matsäck när man ska leta efter en högerback. Rafinha i Schalke är Bundesligas kanske bästa högerback. Steven Taylor i Newcastle var en av de få ljusglimtarna för skatorna förra säsongen. Cordoba och Burdisso verkar bo i Mourinhos frysbox en hel del. I City verkar Richards rejält sugen på att lägga vantarna på högerbacksplatsen - Där bakom finns både Onouha och Zabaleta. Även Chelsea har kanske en högerback över då Ivanovic, Belletti och Ferreira finns bakom Boswinga som ju borde vara ett ganska givet förstaval. Sedan så står väl Lucas Neill fortfarande utan kontrakt.

Nu vet jag inte hur realistiskt detta är, men jag hade sett det som ett bra scenario för Everton.

***********************************

Fulham och Everton kvalade sig igår vidare i Europa League. Det gjorde inte Aston Villa. Frågan är om det kan vara "a blessing in disguise"? Vi är ju rätt många som kopplar ihop Villas usla vår förra säsongen med deras hårda matchande och deras tunna trupp. O'Neill verkade heller inte prioritera UEFA-Cupen särskilt högt. Ni minns säkert att han skickade redan rama B-laget när Villa skulle möta CSKA Moskva i UEFA-Cupens första slutspelsomgång i vintras. Kanske är han och spelarna glada att kunna fokusera hårt på ligaspelet? Eller är detta ett stort bakslag för Villa? Vad säger rooster och Niklas (och övriga Villa-fans om det finns fler sådana här)?

***********************************

Jag har sagt tidigare att jag älskar när ni kommer med önskemål rörande bloggens innehåll. Och det menar jag verkligen. Fredagstipset verkar vara en liten favorit hos ganska många, så givetvis blri det en fortsättning på det. Kanske blir det inte varje fredag, men så ofta jag kan, och garanterat idag.

Helgens matcher, tillika min rad ser ut som följer:

Chelsea - Burnley - 1.
Blackburn - West Ham - X2.
Bolton - Liverpool - 2.
Stoke City - Sunderland - 1.
Tottenham - Birmingham - 1.
Wolves - Hull City - 1.
Man Utd - Arsenal  1.


Chelsea och Spurs är spikarna. Hull är ett hopplöst (borta)lag, och Wolves har sett hyfsat stabila ut. Liverpool är ganska bra på att vinna måste-matcher och Stoke är otroligt bra hemma. Jag har en liten känsla för West Ham, men garderar med kryss.

Stört fokus ligger förstås på Man U - Arsenal. Årets första stormatch, får man nästan kalla det. Två taggade lag är att räkna med. United körde över Wigan på 45 minuter förra helgen, men innan dess såg det lite småtrögt ut. Jag tror att suget efter att visa hur bra man egentligen är och fördelen av hemmaplan avgör här. Arsenal spelade också match i onsdags. Det gjorde inte United. Men självklart är det ingen bergsäker etta. Arsenal har inlett strålande, och ett Arsenal i medgång är svårt motstånd. Vi såg också förra säsongen att Arsenal gärna taggar till när det vankas stormatcher. Men United får alltså utgångstipset av mig. 2-1, kanske?

Nu vill jag se era rader, och glöm inte halvgarderingen. Berätta gärna hur ni tänker, inte minst om toppmötet. För er som inte var med förra säsongen så kan jag berätta att vi enbart räknar fullpottare. Alla rätt är det som gäller, alltså. Om det finns en vinnare i slutet av säsongen så ska jag göra mitt bästa för att se till att skaffa fram ett pris. Ära och bragging rights är alltid trevligt, men känner jag mig själv rätt så kan det mycket väl bli ett konkret pris också. Jag är ju spelande tränare i Kransen United i division sju i Stockholm, så en signerad Kransen-tröja ska jag nog kunna komma över....

***********************************

I helgen blir det en del jobb, men jag ska försöka få upp några rader här också.

Trevlig helg på er alla.

Tior för hela slanten [2009-08-27]

Jag har aldrig varit i ett omklädningsrum där det inte är i alla fall lite prestige att dra på sig tröja nummer 10. Tröjnumrens tröjnummer. Man kan förknippa tröja nummer tio med många olika spelare och många olika kynnen, karaktärer och egenskaper. Det kan vara den kvicke lille teknikern i Messi, den genialiske regissören i Zidane, det kontroversielle, missförstådda geniet i Maradona, den notoriske målskytten i Pelé, stil och finess signerat Roberto Mancini, frisparkskungen i Riquelme, divan i Hagi, klubbsymbolen i Totti, den perfekta kaptenen i Matthäus, symbolen för stjärnstatusen i laget exemplifierat idag av bland annat Del Piero, eller så kan det vara den halvt urartade dåren i Adriano.

Vad eller vem man än förknippar med “tian” så kan vi ju lätt konstaterat att det är ett mytomspunnet och betydelse fullt tröjnummer inom fotbollen. Jag bestämde mig för att kolla ifall det fanns något bra nummer tio-virke i PL. Helt enkelt bedöma alla lagens tior och de ifall tröjan sitter på rätt person.

Jag kom fram till följande:

Arsenal - William Gallas.

Bevare mig väl. Kanske är det lite nummer tio-egenskaper att storgrina inför öppen ridå vid förluster, kritisera lagkamrater i media och bli av med lagkaptensbindel. Det visar ju i alla falla på ett ego större än stort, och det ger några diva-poäng. Men ska vi prata om det rent fotbollsmässiga så har inte Gallas många celler som är tio-värdiga. Och som jag nämnt tidigare så har jag stora bekymmer med att en mittback faktiskt har 10 som tröjnummer. Nej, Gallas är ingen nummer tio.

Nummer tio-betyg: 2 av 10.

Andra kandidater till tröjan: De flesta hade väl varit bättre. Men Arshavin hade fan i mig fått full pott. Van Persie hade också varit ett godkänt val.


Aston Villa - John Carew

Man lägger märke till Carew. Stora, starka anfallare som är riktigt skicklig med fötterna växer inte på träd. Det finns ett skimmer kring Carew som gör att han alltid varit av de spelarna som får mycket uppmärksamhet i den klubb han befinner sig. Man skulle nästan kunna kalla de stjärnstatus. Då PL vimlar av höklassiga anfallare så sticker inte Carew ut, men att påstå att han inte har något nummer tio över alls vore orättvist. Förra säsongen var han och svirade på strippklubb kvällen innan match i UEFA-Cupen. Det gick kanske nte han i hand med hans religiösa tro, men det hjälper i det här sammanhanget.

Nummer tio-betyg: 7 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Kanske Young. Men att han är en bättre fotbollsspelare betyder inte per automatik att han är mer nummer tio.


Birmingham - Cameron Jerome

Lite finurlig spelstil, kan stå för det oväntade, och på och nästan 50 ligamål i Cardiff och Birmingham vid 23 års ålder. Helt ok. Men någon starkt lysande stjärna är inte Jerome. Lite har är jag-attityd och ett diamantörhänge förändrar inte på det.

Nummer tio-betyg: 3 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Icke sa nicke.


Blackburn - Benni McCarthy

McCarthy känns hårt förknippad med Blackburn vid det här laget. Och visst har sydafrikanen gjort en del mål och blivit populär på Ewood. Han har också hög status i det landslag som han just nu bojkottar. Men när allt kommer omkring så är McCarthy en pålitlig målskytte, och inte en glimrande fotbollsdiamant. Han gör det han gör på ett bra sätt, men det han gör är inte vad man oftast förknippar med det en nummer tio gör.

Nummer tio-betyg: 3 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Ingen solklar. Pedersen på kreativa meriter eller Diouf på kontroversiella diton, kanske.


Bolton - Saknar nummer tio.


Bästa kandidat: Gavin McCann. Eller inte.


Burnley - Martin Paterson

Man tager vad man haver. Burnley är nog det lag i PL som har minst nummer 10 över sig. Paterson är en stenhårt jobbande anfallare med förflutet i Stoke, Grimsby och Scunthorpe. Jag har absolut ingenting emot varken Burnley eller Paterson, men så väldigt mycket nummer tio kan jag inte hitta hur jag än försöker.

Nummer tio-betyg: 1 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Det skulle vara Tyrone Mears i så fall. Uteslutande på meriter som äventyrslusta och förmågan att gå sin egen väg. För ett år sedan tillhörde Mears Derby när Olympique Marseille hörde av sig. Mears fick inte tillåtelse att föra samtal med OM av Derby, men Mears smet iväg ändå och provspelade för den franska klubben. Det slutade med att Mears fick böta sex veckolöner, men han hamnade i OM på lån, och i UEFA-Cupens kvartsfinal mot Ajax gjorde han det avgörande målet. Mears gick från CCC till UEFA-Cup-semifinal och titelkamp i Frankrike. Allt för att han vågade trotsa sin tränare och smit iväg till Frankrike. Hur mycket nummer tio det är vet jag inte, men det är en kul historia.


Chelsea - Joe Cole

Cole är en bra tia. Lite mer nonchalans, en liten mer betydande roll i laget, och lite mer avgörande insatser skulle höja statusen mer. Men attributen finns där. Målfarligheten, tekniken, passningarna, dribblingarna. Det lilla extra i attityd saknas också för skyhögt betyg.

Nummer tio-betyg: 7 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Egentligen inte. Kanske Deco, men han lider av samma problem som Cole, fast kanske i ännu större utsträckning.


Everton - Arteta
Strålande val. Jag är precis hur svag som helst för Arteta. Kanske är han lite anonym och han verkar inte vara den spelare typen av spelare som njuter i fulla drag när allt ljus hamnar på honom. Men nog är han en bra nummer tio, alltid. Vackra frisparkar, hög spelintelligens, skicklig som speluppläggare. Varje gång Arteta är borta så märks det i Evertons offensiv. Arbeta är en av PLs lite mer anonyma stjärnor.

Nummer tio-betyg: 8 av 10.

Andra kandidater till tröjan. Pienaar möjligtvis, men nej.


Fulham - Erik Nevland

En 31-årig norrman med noll mål på åtta landskamper som sitter på bänken i Fulham är inte den bästa symbolen för nummer tio här i världen. Det finns faktiskt inte ett uns av nummer tio i Nevland. Han rör inte upp känslor, han är oglamourös, han gör inget väsen av sig och han är inte framstående på planen. Han är möjligtvis en nyttig truppspelare i Hodgsons ögon, men han är så lite nummer tio att nollan bak på tröjan försöker byta form när han sätter den på sig.

Nummer tio-betyg: 1 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Det finns kanske ingen som är hästlängder bättre som nummer tio. Men det finns många som är i alla fall lite bättre. Muprhy, Gera och Greening är några exempel.


Hull - Geovanni

Klockrent val. Det finns större stjärnor en Geovanni här i världen, men det finns verkligen inga större stjärnor i Hull. Geovanni är helt livsviktig för Hulls offensiv. Han gör mål (ofta vackra sådana), slår passningar, är vass på frisparkar, och han tycks stundtals bära lagets anfallsspel på egna axlar. På läktaren är han precis så omtyckt som lagets fixstjärna ska vara.

Nummer tio-betyg: 8 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Hell no.


Liverpool - Voronin

Nej. Hästsvans och känsliga fötter räcker inte. Nummer tio är mer än så. För det första ogillar jag när en spelare med så låg status som Voronin har i Liverpool har nummer tio. Det finns en Voronin som har attityd och elegans när han spelar fotboll. Jag har sett honom i Tyskland och i landslaget. Jag har bara skymtat honom i Liverpool. I Liverpool saknar Vornin auran, och han saknar statusen för att tröjan han har just nu.

Nummer tio-betyg: 3 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Hmm. Benayoun sett till spelstilen kanske, men även han är något profillös. Gerrard som klubbsymbol och pappa. Men inte heller han är en renodlad tia.


Man City - Robinho

Sådärja! Fart, fläkt, teknik, överstegare, klacksparkar, en hel del mål och högst stjärnstatus i laget. Lite nattklubbssvirande i Manchester och vilda fester med strippor på landslagslägren ger extra poäng. En given tia.

Nummer tio-betyg: 9 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Tevez? Adebayor? Ireland? Nej. Nej. Nej.


Man Utd - Wayne Rooney

Jag är lite kluven. Rooney är stor spelare och för var säsong som går så blir han en allt större symbol för sitt klubblag. Och det finns en hel del känsla och teknik i den något satta och ångvältslika kroppen. Men det är fortfarande arbetsinsatserna, lagmoralen, ledaregenskaperna och alla vunna matcher och titlar som definierar Rooney som spelare. Det definierar honom i alla fall mer än vad publikfrieri, finess och bolltrolleri gör. Men Rooney växer som tia. Det heta humöret gör sitt till.

Nummer tio-betyg: 7 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Inte så många, men Berbatov känns som en sådan. Avig, teknisk, egensinnig och när han är på spelhumör så är han stilfullt nonchalant.


Portsmouth - David Nugent

Ligans sämsta ursäkt för en nummer tio. Nugent är för det första helt iskall. Kanu, Utaka och Piquionne går alla före i anfallet. Att Nugent var den senaste anfallaren som fick en call up till landslaget när han spelade i CCC hjälper föga. Nugent är helt befriad från nummer tio-egenskaper. Mål gör han inte heller. Tre stycken på över 30 matcher med Pompey är ju sämre än vad Gallas mäktar med i Gunners.

Nummer tio-betyg: 0 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Kranjcar hade fått en hyfsat hög poäng.


Stoke - Ricardo Fuller

Med Stoke-mått mätt Fuller en hyperstark tia. Till synes stort ego, en hel del bling, lite fight med lagkaptenen förra säsongen, och förstås relativt framgångsrik som målskytt. Titta på mig, jag är stört, bäst och vackrast-looken när han gör mål skadar inte.

Nummer tio-betyg: 6 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Nej. Ingen bättre än Fuller, i alla fall.


Sunderland - Kieran Richardson

Varför inte? Trivs i rampljuset, har en spelstil som publiken uppskattar, och en vänsterfot som petat in några vassa skott och några vackra frisparkar. Han är också en av de framstående i laget, och ett av de större namnen i klubben.

Nummer tio-betyg: 5 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Nja. Steed Malbranque, kanske. Men, nej.


Tottenham - Robbie Keane

Knappast en tvättäkta nummer tio till spelstilen. Ska vi vara ärliga så är Keane rent fotbollsmässigt närmare släkt med Hålan Mild än avd han är med Messi. Men Keane har en starkt anknytning till sitt klubblag, han är en av de starkast lysande stjärnorna i laget och han är kapten. Genom år har irländaren faktiskt visat upp en del känsla och gjort en hel del vackra mål också.

Nummer tio-betyg: 6 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Luka Modric är med sina känsliga fötter och fina blick en typiskt nummer tio-kandidat.


West Ham - Savio

Savio är väl i grunden en väldigt bra nummer tio. Irrationell, teknisk, målfarlig, och han sticker ut med sin spelstil. Problemet är väl att den breda massa undrar vem i hela fridens namn Savio är. Frågan är ifall inte till och med delar av Upton Park undrar samma sak. Han har varit i klubben i så pass kort tid och spelat så pass lite så att gemene man inte har någon relation till honom. En tia på tillväxt.

Nummer tio-betyg: 4 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Inte direkt. Jimenez kanske, men hans betyg skulle dras ned av samma anledningar som Savios.


Wigan - Jason Koumas

Jag är förvånad över att Koumas över huvud taget har fått spela från start nu i inledningen på säsongen. Walesaren hade det jobbigt förra säsongen med få starter och skralt med framgång på planen. I grunden är Koumas en tricksig, offensiv spelare med hyfsade offensiva kvaliteter. Men om man hävdar att han ofta står för det där lilla extra, eller ifall man påstår att han lyser av stjärnglans så ljuger man.

Nummer tio-betyg: 2 av 10.

Andra kandidater till tröjan: De är svårfunna. Kanske den nye tekniske mittfältaren Jordi Gomez.


Wolves - Andy Keogh

Det lilla jag har sett av Keogh har varit en ganska trevlig bekantskap. Han jobbar hårt, vinner andrabollar, nickdueller och närkamper. Men han gör osunt lite mål för att vara anfallare/ytter, och hans arbetsuppgifter är mer grovjobbarens är kreatörens. När Ebanks-Blake, Iwelumo och Kightley är tillbaka från skada är det tveksamt ifall han över huvud taget platsar.

Nummer tio betyg: 2 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Kighley är kreatör och målskytt i ett och var en av CCCs mest omskriva spelare förra säsongen. Den nye Milijas har speluppläggarens roll.

***********************************

Det var alla tiorna i ligan. Och nu när jag är klar med den listan ska jag vända mig direkt till Björn som igår ställde denna fråga: "Moyes hoppas på/förväntar sig 4 st nya spelare, utöver den nya ryssen, innan transferfönstret stänger. Hur tycker du de ska förstärka för att knipa 4:e platsen som du tippade?"

Well... Då måste jag först veta... Hur mycket pengar pratar vi om? Alla 22 Lescott-miljoner?

***********************************

Har ni några tillägg kring det magiska tröjnummret? Någon favorit-tia genom tiderna? Den mest ovärdiga tian? Eller kanske kommenatrer kring PL:s tior här ovan....

Förhoppningsvis tillbaka imorgon. Då ska Björn få svar på sina fråga, och sen blir det förstås en del annat.

Inte ens Zola trodde sina ögon [2009-08-26]

Så här i efterhand vet jag inte ifall det är beklagligt eller skönt att West Ham-Millwall inte gick på TV igår. Beklagligt för matchen tydligen var en riktigt rysare och för att det som hände hände, och det ska man ju inte blunda för. Skönt för att det som hände inte var en vacker syn. Då var ändå scenerna på arenan en trevlig histora jämfört med vad som hände utanför.

här såg det ut när Stanislas kvitterade Millwalls 1-0-ledning i matchens slutskede, och samme Stanislas gjorde 2-1 på straff i förlängningen. Då så såg det ut så här.

Inför matchen greps x antal personer som var avstängda från att gå på fotboll, det kastades dartpilar mellan fans, och en man kvinhöggs i bröstet utanför arenan. En ganska mörk dag för engelsk fotboll, får man säga. Millwalls starka insats, Stanislas två mål och matchen som sådan kommer i skym undan, och det är förstås inget märkligt med det.

Klubbarna och FA har fördömt det som hände på arenan, och de kommer att samarbeta med polisen för att identifiera de supportrar som var inblandade i olagligheter - Både på och utanför arenan. De fans som stormade planen kan komma att dömas till livstids avstängning från fotbollstittande.

***********************************

Kollar man igenom övriga resultat från Ligacupens andra omgång så ser man bland annat att alla inblandade PL-lagen klarade sig kvar igår, att Leeds slog ut Watford och att  League One-laget Port Vale har slagit ut båda Sheffield-lagen (Utd och Wednesday) som ju båda spelar i CCC.

***********************************

Aston Villa närmar sig ett köp av Blackburns Stephen Warnock och Man Citys Richard Dunne. Och ja... Han är ju bättre än Shorey ifall ni frågar mig. Men Dunne? Han fyller 30 om ett par veackor, och hur jäkla bra är han egentligen? Många anklagar Carragher för att spela mer på vilja och hjärta än talang. Vad ska man då säga om Dunne?

***********************************

Blackburn å sin sida närmar sig ett köp av Tottenhams Pascal Chimbonda. Han flyttar runt en del den där Chimbonda. 
Wigan, Tottenham, Sunderland, Tottenham igen och nu verkar det alltså bli Blackburn. Allt inom loppet av fyra år. Det gränsar till backpacking.

***********************************

Jag sa det redan igår; Det är en jäkla rivalitet mellan West Ham och Millwall. Kanske mer än vi begriper. Till och med tränare Zola var chockad:
"It’s certainly not good for football. I was completely shocked. Totally. I knew it was a game that meant a lot for the two sets of supporters, but I didn’t imagine it like this".

Det säger en del när till och med Zola som varit i England och Chelsea så länge (Chelsea är ju också stora rivaler för Hammersfansen) är så uppriktigt förvånad. Zola glömde inte heller att nämna Jack Collison. Den 20-årige walesiska mittfältaren spelade matchen trots att hans pappa dog i en motorcykelolycka i söndags:
"He showed what kind of boy he is by playing. Not many would have done the same thing".

Tragiskt för Collison, och man lider med honom. Tragiskt är också det minsa man kan säga om lagkamraten Calum Davenport (just nu på lån i Sunderland). Hans stillstånd är fortfarande kritiskt efter kvinattacken, och det återstår att se ifall hans ben går att rädda, även om det är mer hoppfullt nu än för 24 timamr sedan. Hur som haver så är det rent ut sagt för jävligt.

***********************************

Arsenal utan Fabregas mot Celtic i CL-kvalet ikväll. Spelar förstås ingen roll - De är redan vidare.

***********************************

Wigan möter Blackpool i Ligacupen ikväll. Borde väl vara ett bra tillfälle att resa sig efter raset i andra halvlek mot Man U.

***********************************

Jag hoppas vara tillbaka imorgon.

Arbetsro & självförtroende - Bra betalt för 90 minuters slit [2009-08-25]

Liverpool hade en horribel dag igår. Eller så hade Villa en bra dag. Kanske båda. Jag vet så mycket som att Villa vann med 3-1, och att det i allra högsta grad var rättvist.

Grunden till segern la man genom att knock out-vinna mittfältskampen. Underskattade Sidwell och Reo-Coker lyckades tillsammans med Petrov (briljant igår) manövrera ut Lucas och Mascherano. De var starkare, listigare, mer dynamiska, och tryggare med bollen. Rafa har en del att fundera på vad gäller just innermittfältet och då inte mints uppspelen. Igår var det Masch som mötte djupt i backlinjen och skulle lägga upp spelet. Det var ingen direkt vacker syn, och här måste det hända något för Liverpools del.

O'Neill
däremot hade gjort läxan ordentligt. Det var fokus och koncentration vid offensiva fasta situationer - Man visste mycket väl att det skulle kunna resultera, och så blev det. Man gjorde också ett strålande jobb med att hålla Steven Gerrard så långt borta som möjligt från händelserna centrum. Gerrard hade en, två, ibland tre man på sig, och de var där snabbt. När Villa inte höll Gerrard ur matchen så höll Gerrard Liverpool ur matchen. Liverpool inledde andra halvleken piggt, och när de till slut fick hål på Fridel så dröjer det bara en minut innan Stevie G idiottacklar Reo-Coker i straffområdet. Precis när man börjar undra ifall Liverpool skulle få syre tillräckligt för att mäkta med ännu ett försök till en storstilad comeback så dyker kaptenen upp och agerar som den övertända, oborstade och osmarta fotbollsspelare han ibland kunde vara när han var kring 20-strecket. Jag trodde den spelaren var borta, men tydligen inte. Agerandet vid Villas straff samt den i övrigt felfyllda och oinspirerade insatsen av Gerrard gör att jag verkligen håller med Benitez när han efter matchen pratade om att "senior players" måste ta ansvar och visa vägen. Igår var det tvärtom för Liverpools del.

Även om Liverpool hade bollen en hel del igår så tycker jag inte att de utgjorde ett konstant hot mot Villa. Långt ifrån. Villaförsvaret fick det ganska enkelt för sig när Liverpool spelade orörligt och med för små marginaler. Torres spelade svårt och stod inte Beye eller Davies i vägen så gjorde någon annan det. När Torres inte spelade svårt så halkade han eller krälade på marken. Eller jiddrade med domaren. Eller slog ut med armarna åt något eller någon. Han var sorglig att skåda igår.

O'Neill måste ha gillat en hel del av vad han såg igår. Inte nog med att han fick se sitt lag försvara sig bekvämt och tryggt mot förra säsongens målfarligaste lag, eller att han fick se två fasta situationer resultera i mål. Han fick dessutom gång efter annan se ett Liverpool som tappade boll i mer eller mindre kritiska lägen. Med snabba spelare som Young och Agbonlahor är det mumma att få spela omställningsfotboll. Liverpool kunde aldrig slappna av helt, speciellt inte eftersom det hela tiden finns en skakig känsla över Liverpools försvar. Den känslan gick igenom TV-rutan, då fanns det garanterat på planen också.

Aston Villa fick en trevlig nystart efter en trist premiäromgång och en något överraskande förlust i Europa League-kvalet mot Rapid Wien. Det här var en boost som hette duga. Arbetsro och självförtroende. Det är bra betalt för 90 minuters arbete.

Liverpool däremot har en hel del att fundera på. Det finns en hel del obesvarade frågor. Det är för mig självklart att inte ta till ord som "kört" vad gäller Liverpools chanser. Därtill är säsongen för ung. Men det är lika självklart att Liverpoolspelarna måste kavla upp ärmarna och bevisa för sig själva, och för andra, att de ska ha med toppstriden att göra. Några av de där frågorna som det idag inte finns svar på bör nog också ha just ett svar. Och det här bör ske inom överskådlig framtid. Utrymmet för misstag för Liverpools del minskar ju i och med förluster som denna.

***********************************

Sol Campbell är klar för Notts County. Där ser man.

***********************************

Det känns som om transferfönstret har varit öppet i ett halvår. Silly season vägrar ta slut. Någon som känner samma sak?

***********************************

Ikväll spelas det en hel del matcher i Ligacupen andra omgång. En match sticker ut: West Ham-Millwall.

Ligacupen, FA-Cupen eller en välgörenhetsmatch för hemmlösa hundvalpar - Det spelar ingen roll. Det är alltid rivlitet och viktigt när dessa två klubbar möts. Rivliteten har sin rötter i sydöstra Londons arbetarkvarter - På den tiden slogs spelarna i respektive lag inte bara som reulteten på planen utan även om jobbkontrakt och abetstimmar vid sidan av planen. Båda klubbarna (framför allt när de nämns ihop) är ju tyvärr också förknippade med hulganism. Det har varit en hel del bråk kring mötena mellan klubbarna. Vi hoppas på hård men fredlig rivalitet ikväll.

En fotnot här är att jag vet att Canal + har rättigheterna till Ligacupen denna säsong. Jag ser dock inte ett jota om någon sändning ikväll när jag kollar på dagens tablå. Hur kommer detta sig - Någon som vet?

***********************************

Vi hörs imorgon.

Ett långfinger till dem som ifrågasätter Anelka/Drogba [2009-08-24]

Känner mig lite krasslig så det blir ett snabbsvep ifrån helgen.....



Spurs
tänker inte låta sig tvingas ned på jorden. Liverpool (h), Hull (b), West Ham (b), och nio poäng bärgade. Det är bra gjort. Men jag måste säga att Spurs bemöttes väldigt generöst i helgen. Cole och Spector bjöd verkligen Spurs på båda målen. Tottenham ska vara glada att de fick alla tre poängen. Det var en trevlig match att titta på. Aaron Lennon hade en bra dag, Defoe var giftig. Hemmalaget bjöd på ett riktigt fint mål signerat Cole och Junior Stanislas kom att bli en av matchens behållningar. Han är verkligen en riktigt intressant spelare.

***********************************

Om Spurs var glada över sina tre poäng så var Sunderland ännu gladare över sina diton. Blackburn var halvt överlägsna i första halvlek, de fortsatte skapa i andra, de hade mål bortdömda, och den nye Kalinic (av Kroatiens förbundskapen Slaven Bilic kallad Kroatiens fotbollsframtid) lyckades bränna tre kanonlägen under sina 75 minuter på planen. I andra änden var det betydligt mer effektivt. Kenwyne Jones fick två chanser och han förvaltade dem båda. Så mycket mer än två målchanser och två mål mäktade Sunderland inte med. Men ibland räcker ju det.

***********************************

De som fortfarande skrattade åt Burnleys seger över Man U satte nog skrattet i halsen under andra halvlek av Wigan-Man U. Jag trodde att Man U skulle stöta på ganska hårt och tight motstånd i Wigan, och att Wigan faktiskt också skulle lyckas testa Uniteds försvar en och annan gång. Under första halvlek var det väl inte så långt ifrån sanningen, men i andra halvlek var det ketchupeffekt för Man U. Innan matchen hade Sir Alex pratat om hur viktigt det är för lagets målskörd att anfallarna faktiskt bidrar med mål. Så Rooney passade på att göra två (sitt hundrade och sitt hundraförsta mål för klubben), och Berbatov och Owen gjorde varsitt. Berbatov visade upp härlig spelförståelse hela matchen, och få är lika vassa som bulgaren på att sätta upp medspelare med en avig skarvning. Nani petade också in ett mål på en frispark som Chris Kirkland såg löjligt passiv ut vid. Med andra ord så kom fyra av fem mål från anfallarna och alla tre anfallare hittade målet mot Wigan. Sir Alex fick hyfsad respons av sina spelare.

Både Liverpool och United har haft ett bakslag denna säsong. Båda har haft en rejäl urladdning direkt efter bakslaget. Sådana takter är ett måste ifall man vill vara med och slåss länge.

***********************************

Ancelotti vet fortfarande inte hur ett bakslag känns med Chelsea. Bortaplan mot Fulham är en ganska tuff nöt att knäcka. Fulham är ett disciplinerat, försvarsstarkt och hårt arbetande lag. Därför var det imponerade att se Chelseas komfortabla 2-0-seger. Matchen som sådan lär jag inte minnas i detalj när jag sumerar säsongen, men det är precis sådana segrar man behöver ett helt knippe med. Båda målen var ett långfinger i lufen till de som hävdar att Anelka och Drogba inte kan spela till samman på topp. 1-0, Anelka till Drogba, 2-0 Drogba till Anelka. Tack för kaffet.

Fulham står redan utan skadade Andy Johnson och igår linkade kaptenen Danny Murphy av planen med vadproblem. Exakt hur det står till med Murphy har det inte kommit nyheter om från officiellt håll. Däremot har det från nyss nämnda håll kommit nyheter om att samme Danny Murphy förlänger sitt kontrakt med klubben. Muprhy som idag är 32 förlänger till 2011.

***********************************

Birmingham - Stoke slutade 0-0. Föga förvånande. Det mest uppseendeväckande för mig var att jag först nu upptäckte att Birmingshams nye rekorddyra anfallare Christian Benitez har Chucho som namn på tröjan. Chucho betyder, om jag har förstått saken rätt, något i stil med "ettrig liten hund", och det är ett smeknamn han har med sig från sin tid i Equador och Mexico. Smeknamnet har tydligen en kärleksfull betydelse. Man får väl i alla fall anta det eftersom Benitez har valt att ha namnet på tröjan.

***********************************

City slog Wolves med 1-0, och det var sanslöst slarvigt av dem att inte lyckas döda matchen. De hade verkligen sina chanser. Ireland, Adebayor, Robinho borde alla ha varit mer effektiva. Nu vann City välförtjänt, men Wolves hade lika bra kunnat sno åt sig en poäng. De hade några riktigt vassa chanser, bland annat ett skott i ribban av segerskytten mot Wigan - Den stenhårt arbetande Andy Keogh.

Mot bättre motstånd tror jag inte att City har råd att vara så ineffektiva som de var i lördags, och även om jag gillade elvan i som startade mot Wolves så tror jag att det är för svagt lag rent defensivt för att klara sig mot topplagen.
Wright-Phillips, Ireland, Barry och Tevez-Adebayor-Robinho där framför. Är det tillräckligt med grovarbete och bollvinnande i den uppställningen? Tveksamt.

***********************************

KC Stadium i Hull var det nyförvärvens kväll. Nye anfallaren Kamel Ghilas fick sin första match från start, och lånet från Villarreal, Jozy Altidore hoppade in med halvtimman kvar. Altidore hann knappt vara på planen i en minut innan han visade att han är atletisk och teknisk för att vara "a big fellow". Passningen fram till Ghilas segermål fin att se, och Ghilas avslutar fint. De båda fortsatte ge Boltonförsvaret ett halvt helvete under matchens sista halvtimma. New Jersey-födde Altidore är bara 19 år gammal och har redan gjort 7 mål på 17 landskamper för USA. Ni som såg honom i Confed Cup i somras håller säkert med mig om att han såg ut att vara en intressant spelare?

Hull tog sin blott andra seger under 2009 och sina första poäng denna säsong. Bolton åkte på ännu en tung 1-0-förlust, och det har börjat trögt för Megson och kompani. Få målchanser skapas och de som skapas hamnar inte i nät. Johan Elmander hade ett fint läge till höger i straffområdet mot Hull. Alternativen var passning till en löpande Kevin Davies eller eget avslut. Elmander valde det sistnämnda, missade grovt och fick en utskällning av kapten Davies. Efter det fortsatte han att jobba lika hårt som innan, ända tills han blev utbytt till förmån för Chung-yong Lee i den 70e minuten. Ingen strålande dag på jobbet för Elmander. Bänken innan september är över?

***********************************

Arsenal körde över Pompey. Det var aldrig något snack. Paul Hart pratade efter matchen om offsidemål och röda kort som uteblev. Arsenal hade kunnt spela med tio man från start - De hade vunnit ändå. Kanske hade de behövt förta sig lite mer, men inte mycket. Inte ens när Pompey reducerade kändes det som att "kanske, kanske...". Diaby gjorde två mål på 21 minuter. Det var det. Pompey har inlett med tre raka förluster. Illa, illa.

***********************************

Owen Coyle och Burnley fullbordade en drömvecka när de besegrade Everton med 1-0. Sex poäng efter möten med Man U och Everton. Mer än vad man hade räknat med, får man förmoda. Inte behöver de be om ursäkt för segern den här omgången heller. Everton hade bollen betydligt mer, och visst skapade de några chanser. Men det gjorde Burnley också, och ifall Everton och Saha inte ens kan göra mål från straffpunkten så får de skylla sig själva.

Lescott var utanför laget, och idag kan man läsa att Everton och Man City är överens. Moyes känner sig tvingad att sälja, och han gör rätt som tar det beslutet. Lescotts huvud verkar inte vara i Everton. Och det ska sägas att de £24M som nämns är bra betalt. Mot Burnley hade man flyttat ned Neville som mittback och Jack Rodwell hade tagit plats från start på mitten efter att ha gjort två mål i Europa League-kvalet i veckan. Kan det bli lösningen? Jag undrar.... Neville låg långt ifrån Wade Elliot när denne gjorde matchens enda mål för Burnley. Neville såg ut som.... En försvarare som har spelat mittfältare väldigt länge. Samtidigt vore det oerhöt kul ifall Rodwell fick en chans att ta en starttröja. Jag skulle inte bli det minsta förvånad ifall han tog den chansen.

***********************************

Alla helgens resultat.

Wigan - Man U 0-5.
Sunderland - Blackburn 2-1.
Birmingham - Stoke 0-0.
Hull - Bolton 1-0.
Arsenal - Portsmouth 4-1.
Man City - Wolves 1-0.
West Ham - Tottenham 1-2.
Burnley - Everton 1-0.
Fulham - Chelsea 0-2.


Har ni några kommentarer?

***********************************

Förresten.... Lescott till City, och även vad det verkar den gamle Arsenalbacken Sylvinho som idag tillhör Barca.
Hur kommer Citys backlinje se ut ifall båda affärerna går igenom? Blir både Dunne och Bridge petade?

***********************************

Liverpool-Aston Villa ikväll. Hemmasseger - Kan man spika det?

***********************************

Hörs imorgon.

Pool på nedflyttningsplats - Villa at the Top of the League [2009-08-21]

Så ligger det till. Aston Villa toppar och Arsenal, Wigan och Everton kniper övriga CL-platser. Åker ned gör Tottenham, Liverpool och West Ham. Det är företaget Tomorrow's Company som har gjort en ligatabell över klubbskötsel. Helt enkelt hur klubben tas om hand av utav de som är i ledande roller. En av huvudsakerna ifall man vill ligga i tabelltoppen är att klubben tänker framtid. Mark Goyder från Tomorrow's Company förklarar kort hur klubbarna utvärderas:
"Det handlar om att sköta och ta hand om något (i detta fall en fotbollsklubb) på ett sätt som gör att nästa generation tar över saken i fråga i ett skick som är bättre än vad den var när man själv tog över den. Vi fokuserar på flera områden; Kontinuitet på managerposten, ungdomsverksamhet, faciliteter och om klubben ger tillbaka något till samhället. Vi tittar också på klubbarna styrelse och försöker avgöra ifall de sätter klubben i första rummet."

Som ni hör finns det många parametrar, och det här var en kortversion. Vill ni läsa hela artikeln så klickar ni här. Ta den på fullaste allvar, eller med en nypa salt. Your choice.

Och så var det tabellen också. Den tänker jag självklart inte undanhålla er.

 1. Aston Villa
 2. Arsenal
 3. Wigan Athletic
 4. Everton
 5. Blackburn Rovers
 6. Stoke City
 7. Birmingham City
 8. Hull City
 9. Burnley
10. Bolton Wanderers
10. Sunderland
10. Wolverhampton Wanderers
13. Manchester United
14. Manchester City
15. Chelsea
16. Fulham
17. Portsmouth
18. Tottenham Hotspur
19. Liverpool
20. West Ham United


Spurs var längre ned än jag trodde, samma sak med Chelsea och Fulham. Kul att se Everton i topp, och sedan var Blackburn en överraskning för mig.

Kommentarer på detta?

***********************************

Daniel Agger blir borta ännu en tid. Han ska genomgå en operation för att försöka få bukt med sina återkommande ryggproblem. Minst sex veckor ska han blir borta nu. Det börjar se allt mörkare ut för Agger, ifall ni frågar mig. Det är trist när så mycket talang hålls tillbaka på grund av skador. För det är ju det som är grejen - Agger var inte världsbäst innan skadehelvetet började, men han visade potential att bli det. Och nu måste man ju ställa frågan hur mycket Agger har hämmats i sin utveckling. Även om han kommer tillbaka helt så är det högst osäkert vilken nivå han håller. Att inte få spela i åldern 23-25 kan vara förödande. Det är viktiga år för en fotbollsspelare.

***********************************

Andy Johnson sitter i Fulhams sjukstuga. Nyckelbenet är skadat och anfallaren blir borta i alla fall åtta veckor. Det var i segermatchen mot ryska Amkar Perm i Europa League-kvalet som Johnson åkte på en något brysk tackling. Roy Hodgson är förbannad.

"In these times when referees are supposed to be clamping down on challenges, you get a challenge like that which goes punished with a yellow card and we lose a player for eight weeks. I don't think there's any doubt the defender should have been sent off".

Jag undrar ifall Hodgson är mer förbannad på tacklingen och domarinsatsen än vad han är frusterard över att tappa Johnson. Antagligen inte. Även om Johnson inte öser in mål så skulle jag vilja påstå att han är helt essentiell för Fulhams anfallsspel. Jag tvivlar högaktingsfullt på att Bobby Zamora fortsätter hitta målet, och Fulham blir också mindre tunga att möta utan Johnson. Han rör sig kopiösa mängder och arbetar så hårt att inte ens Kuyt eller Park framstår som övermänskliga.

Jag skrev såhär när jag kommenterade Fulham i förhandstipset:
"Jag kan tycka att Andy Johnson får axla ett lite väl tungt ok för att det ska se optimalt ut...[...].. Vill jag påstå att det är väldigt viktigt för lagets målproduktion att Johnson håller sig skadefri".

Vi får se ifall Fulham får tuffare än vanligt att hitta målet nu under den tidiga hösten.

***********************************

Imorgon spelas dessa matcher:

Arsenal - Portsmouth
Birmingham - Stoke City
Hull City - Bolton
Man City - Wolves
Sunderland - Blackburn
Wigan Athletic - Man Utd


Birmingham-Stoke och Hull-Bolton är inte de mest eggande matcherna ifall ni frågar mig. Resten ser trevligt ut.

Fredagstips? Nja. Inte helt och hållet. Inte idag, men det kommer att komma tillbaka. Men ni får mina tre säkraste:

Arsenal-Pompey - 1.
Inte en chans att ett Arsenal med stort självförtroende och vind i seglen tappar poäng här.

Man City-Wolves - 1.
Jag kan inte se Wolves försvar stå emot.

Sunderland-Blackburn - 1.
Jag tror på Sunderland denna säsong. Bent har börjar bra. Jag tror inte på Blackburn denna säsong.

Ingen tvåa på United, alltså. Fergies mannar brukar som sagt börja lite sömnigt, och nyheterna om att Rio Ferdinand blir borta en månad var inte särskilt upplyftande. Wigan förlorade hemma mot Wolves, och är säkert jäkligt revaschsugna. Att försöka ta säsongens första hemmapoäng mot de regernade mästarna är en inspirerande uppgift. Men jag tror inte Uinted förlorar. De förlorade två ligamatcher i rad i våras. Det var första gången på fyra år, och det lär inte hända redan nu igen. Men ifall Wigan krigar till sig ett kryss blir jag inte helt chockad. Skulle jag spela för egna surt förvärvade slantar så skulle jag hellre ta Sunderland-ettan till 2.1 än United-tvåan till 1.5. Men det kanske bara är jag?


Hittar ni några spikar, förutom uppenbara Arsenal?

***********************************

Jag hoppas få tid att blogga i helgen, annars hörs vi på måndag.

En trevlig helg på er alla.

Spurs for the title? [2009-08-20]

Det var Gary Lineker som ställde frågan i gårdagskvällens Match of the Day. Men det var nog hälften på skämt. Minst hälften. Men visst. Tottenham har börjat bra. De slog ett Liverpool som bevisligen (4-0-segern mot Stoke var en ganska bra match var Rafas mannar) kan spela fotboll och de fullkomligen slaktade Hull igår. På bortaplan.

Jag gillar verkligen Spurs från mitten och framåt. Keane, Defoe, Lennon och Modric - Där har ni en hel del målfarlighet och kreativitet. Palacios, Huddlestone och Keane - Där har ni stora mängder arbetskapacitet. Spurs kommer att vara ett lag som i sina bästa stunder kan hota alla lag. Men har de inte varit det rätt länge? De tog poäng av Chelsea, Man U, Liverpool och Arsenal förra säsongen. Säsongen innan dess tog de poäng av Liverpool, Man U och Chelsea, och går man tillbaka ännu en säsong så kom de 5a och tog även då poäng av tre av fyra Big Four-lag. Det jag försäker säga är att vi kanske inte ska bli så förvånade över Spurs högstanivå, utan istället undra ifall de denna säsong kan ha en högre lägstanivå. Spurs har varit för ojämna ganska länge, och på tok för många gånger har det varit öppet hus i försvaret (något som Hull för övrigt bjöd på igår), och perioderna med skrala resultatrader har varit för långa.

Vissa har börjat nämnda Spurs som en kandidat till en Topp Fyra-placering. Jag förstår faktiskt inte hur man kan rusa åstad på det sättet. Två omgångar in på säsongen. Ja, jag är också imponerad än så länge - Inget snack. Även av defensiven. Visst är Defoe glödhet, och visst ser Modric ut att kunna växa ut till en av ligan bästa spelare. Men hold your horses. Igår mötte man ett Hull som vunnit en enda match under hela 2009 och som gjort förluster med stor siffror till en vana. Jag väntar nog med att utropa 'Arrys armé till säsongens flipplag. Och ja, jag har mina tvivel.

***********************************

På tal om tvivel och hold your horses. Jag antar att vissa redan börjat tvivla på Man United redan nu, och jag vet att vissa slipar sina knivar och gör sig beredda på att avskriva dem. Gör inte det ännu, säger jag. Börjar man redan dra United-kommer-verkligen-sakna-Ronaldo-slutsatser så är man jävligt snabb ut ur startblocken. Ok, så premiären var inte så imponerande, och förlusten igår var ju sannerligen ett misslyckande. Men United spelade med sin andremålvakt, med tre fjärdedelar av backlinjen frånvarande, och med nya spelare som ska komma in i laget. Dessutom så är det ju mer regel än undantag att United får en halvtrög start. För två säsonger sedan så tog man två poäng på de inledande tre omgångarna, och i fjol var det fyra poäng på lika många omgångar. Den här säsongen kan det fortfarande bli sex poäng. Så man ska nog det ganska piano.

Med det sagt. Carrick, Anderson, Owen, Berbatov, och Park var några av de Unitedspelare som verkligen inte höll måttet igår. Giggs var ganska bra, Rooney och Evra försökte och Foster gjorde vad man kan begära. I övrigt är det idel underkänt i betyget. Även vad gäller arbetsinsats, och det är inte acceptabelt.

United kan bättre, och den trupp man har nu kommer vara med och slåss om ligatiteln. Däremot undrar jag ifall United verkligen har en offensiv tillräckligt bra för att vinna Champions League. Jag har stor respekt för Fergie och hans förmåga att bygga lag, och jag litar på hans omdöme när det kommer till att göra det. Men vore jag Unitedsupporter så skulle det inte vara utan att jag var i alla fall lite sugen på att strax innan fönstret stänger förstärka offensvien. Gärna då med en spelare som kan utgå från en kant. Tänk ifall United exempelvis hade Ashley Young i truppen. Det skulle ju inte direkt skada, även om United är bra som de är. Jag undrar ifall inte Fergie är lite sugen ändå.

***********************************

Det blir roligt att se Wigan-Man U på lördag. Två lag som ska "bounce back".

***********************************

Birmingham tog säsongens första seger tack vare 1-0 mot Pompey. Målet kom sent och slogs in på straff av McFadden. Kanske var straffen småbillig, men David James var sanslöst klantig när han lämnade sin linje för att bulldozer-tackla Sebastian Larsson i ryggen, och han nuddade faktiskt aldrig bollen. Hade samma sak skett mitt på planen så hade det garanterat blivit frispark. Kul för övrigt att Larrson fick spela halv huvudroll, och kul att han i engelsk media får beröm för sina arbetsinsatser.

***********************************

Bara två omgångar in och alla nykomlingar har plockat en tre-poängare. När hände det senast? Någon som har koll?

***********************************

Liverpool då? Jo, de var som sagt ganska bra igår. Inte strålande, men bättre än godkänt. Stundtals gick spelet i stå, och under perioder så saknades rörlighet. Men det fanns ljuspunkter för de röda. Johson var riktigt bra, och han gör sitt bästa för att snabbt visa att han är värd sin höga prislapp. Ifall någon tvivalde på att han kan bidra till Liverpools offensiv den här säsongen så fick ni svaret igår. Lucas följde upp en stabil insats mot Spurs med en riktigt bra insats igår. Insua fortsätter se stabil ut och Ayala klarade av sin först start utan ge The Kop någon större skrämselhicka. Torres gjorde mål, men har lite kvar till sitt hypervassa jag. Det tror jag faktiskt att Gerrard har också, och ändå gjorde han två assist igår, och den andra (3-0-målet) är ju ljuvlig att se på. Klass. Och även om Liverpool fortfarande kan höja sig spelmässigt så ska man komma ihåg Stoke är ett lag som är jäkligt bra på att kväva andra lags spelglädje, och de släpper sannerligen inte in fyra mål särskilt ofta. Förra säsongen släppte man bara in fler än tre mål två gånger - Mot Man U och mot Arsenal. Så visst var det en bra insats av Liverpool.

Någon timma innan match började folk twittra om att Rafa var på väg att lämna klubben. Vadslagningsfirmorna sänkte oddsen/stängde spelet på att Rafa skulle lämna/få kicken, och på forum runt om på nätet fick ryktet spridning. Det visade sig vara rök utan eld, men visst undrar man hur missnöjd Rafa är med att han uppenbarligen inte får spendera några pengar på spelare. Netto har ju Liverpool gjort vinst denna sommar. Och det är jobbigt för Liverpool och Rafa att det någon eller några gånger varje säsong, till och med nu med ett nysignerat femårskontrakt, bubblar upp rykten som ifrågasätter Rafas framtid i klubben. Det skapar inte harmoni.

***********************************

Wenger är bäst i England på dåliga bortaförklaringar efter en förlust. Fergie är inte långt därefter. Därför är det så kul att läsa något som är ett steg iväg från selektiv syn och usla bortförklaringar.

"You can’t deny them their victory. Every member of their team worked their socks off and the fans were fantastic, they got behind them all night, cheering every kick of the ball. To play Manchester United on their return to the top division after a long time, it was a great occasion for them"

Så sa Fergie direkt efter matchen. Lika oväntat som trevligt.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon. Fredagstips? Kanske. Vad tycker ni?

Vem är bättre än en Drogba i form? [2009-08-19]

Arsenal kan boka sin Champions League-plats nu. Om det fanns någon tvekan innan så var den som bortblåst efter 2-0 på Celtic Park igår. Arsenal vann med 2-0, och det var två ganska tursamma mål för Gunners. Men det var inte tur att de vann. De kontrollerade matchen rakt igenom, och de var utan tvekan det bättre laget. Fabregas och Arshavin var återigen mycket bra, men framför allt imponerade Vermaelen igen. Han uppträder respektlöst - Det är som om han inte riktigt begriper att han spelar på den absolut största scenen nu. Jag gillar sådant. Det ska bli kul att se ifall han fortsätter på samma sätt.

***********************************

Arsenal var inte det enda laget som förtjänade att vinna igår kväll. Chelsea var ett annat. Sunderland inledde målskyttet (Bent igen), men efter det var det Chelsea för hela slanten. Sunderland hittade inga metoder alls för att hålla uppe ett eget spel, de lyckades inte få några långa anfall, de hade bollen under extremt korta perioder, och de lyckades inte dra ned tempot i matchen nämnvärt. Det blir jobbigt att spela fotboll då. Man har inte bollen, motståndarna håller ett högt tempo och man lyckas inte sätta fast bollen offensivt ibland och på så sätt återhämta sig. Då är det kört. Till slut tryter energin, och att Chelsea kvitterade och sedan vann var lika självklart som illa tajmad reklam på TV 4. Efter 10-15 minuter av andra halvlek dök det upp en skylt i TV-rutan som visade bollinnehavet i efter halvtidsvilan. Minns jag rätt så var det 76%-24% i Chelsea favör. Det säger något om i vilken utsträckning Chelsea styrde matchen.

Didier Drogba. När han är i form och på spelhumör (just nu verkar båda stämma in) så är han ett monster. Han får med sig bollen i varje läge, han vinner nickdueller och andrabollar, han vänder bort försvarare på löpande band, och han är stark, atletisk, teknisk och oberäknelig. Det går inte att ta bollen av karln, och det känns givet att han kommer att göra minst ett mål varje gång han är på en plan.. Det senaste året har han varit i det här slaget på tok för få gånger och i för korta perioder. Men när han är det.... Vilken anfallare är bättre? Jag är inte så säker på att det finns ett svar på den frågan. Vad säger ni andra?

***********************************

Wigan lyckades inte följa upp segern på Villa Park. Istället blev det något överraskande förlust hemma mot Wolves. Kul för Wolves, trist för Wigan och Martinez, som nog hade sett sin homecomming sluta annorlunda. Matchen slutade 1-0, och var knappast något att minnas för all framtid.

***********************************

Jag lovade en lista med sommarens tio bästa värvningar so far. Jag har bestämt mig för att vänta tills fönstret stänger.

***********************************

Problemen med Liverpools ägare fortsätter. Hyypiä och Arbeloa har försvunnit. Enbart Glen Johnson har inkommit. Liverpool behöver därmed förstarka på försvarssidan (man ska betänka att Arbeloa kunde spela på alla platser i fyrbackslinjen), inte minst med tanke på att Sktrel och Agger just nu är skadade. Men några pengar till att köpa en försvarare verkar inte finnas att tillgå för Rafa. Då har han ändå sålt för mer pengar än vad han köpt för under denna sommar. Har Rafa  tålamod att jobba vidare när han inte får ekonomiska resurser att försträka truppen? Det är inte utan att man måste ställa den frågan. Eventuellt blir den grekiske mittbacken Sotirios Kyrgiakos från AEK Aten klar inom snar framtid. Jag vågar sätta allt jag äger och har på att det inte är Benitez förstaval. Men han tvingas rätta mun efter matsäck. Det tror jag går honom på nerverna så det sjunger om det.

***********************************

Frank Lampard gjorde mål på straff igår. Det var hans 132a mål i Chelsea-tröjan. Det gör honom till klubbens femte bästa målskytt någonsin. 19 mål till och han ligger trea, med enbart legenderna Kerry Dixon och Bobby Tambling före sig. Resten av de högt placerade spelarna på denna lista är alla anfallare. Lamps är mittfältare. Stort.

***********************************

Fyra PL-matcher ikväll:

Birmingham-Portsmouth
Burnley-Man Utd
Hull-Tottenham
Liverpool-Stoke


Jag är övertygad om att Birmingham kniper sina första poäng ikväll. Likaså lär Liverpool göra det. Värre blir det för Burnley, medan Hull-Spurs faktiskt känns smått svårtippad.

Vad säger ni om matcherna?

***********************************

Jag är tillbaka ikväll eller imorgon. Har inte bestämt mig för vilket ännu.

Jag är både chockad och skamsen [2009-08-18]

Jahapp. Jag som trodde att jag hade publicerat ett inlägg igår. Men icke. Något blev uppenbarligen fel. Ni får gårdagens inlägg idag istället. Sorry.

***********************************

Premiärhelgen är avverkad och jag har försökt se så mycket av alla matcher som jag bar hunnit. Vi kan väl konstatera att det bara var ett utav de som brukar kallas Big Four så var det bara ett lag som imponerade. Men de imponerade desto mer.

Chelsea skapade förvisso en hel del chanser, och de vann rättvist. Men nog fanns det perioder i matchen som visade att det nya spelsystemet kommer att behöva lite tid innan det sitter som en smäck. Om Chelsea hade mött ett lag som hade haft kraft att ha ett eget spel på Stamford så tror jag att Chelsea-spelet hade gått i stå ännu mer.

Liverpool gjorde en riktigt dålig match. Spurs vann helt rättvist, och Liverpool såg sådär trögt och orörligt ut som de gjorde i många av sina kryssmatcher förra säsongen. Torres var rakt av usel, försvaret såg skakigt ut och Gerrard såg ut tycka fotboll var ganska småtrist. Även om man inte ska dra i några stora växlar en match in på säsongen så tyckte jag man kunde se hur Xabi Alonso stundom saknades. Den raka passen upp till Gerrard och Torres hittar inte lika ofta fram när Lucas och Mascherano bemannar innermittfältet. Det bör Rafa råda bot på.

United vann på precis exakt samma sätt som de vann matcher på under sin rekordlånga hålla nollan-svit. Säkert bakåt, några avgörande räddningar av målvakten, lite trögt framåt, men ett mål gjordes, och det räckte. United är väldigt, väldigt bra på att rada upp den typen av segrar, och när vi summerar säsongen kommer de ha ett antal sådana här matcher till att blicka tillbaka på. Ingen sprudlande premiär för United, men tre poäng. Nothing more, nothing less.

Så var det då Arsenal. Under matchen mot Everton var jag både chockad och skamsen. Chockad över att Everton blev så avklätt och utspelat och skamsen över det faktum att jag några dagar tidigare ställt lagen mot varandra och med bestämdhet hävdat att Everton kommer att stå sig minst lika starka då de har en trupp som är bättre anpassad än Gunners för PL. Att Arsenal i sina bäst stunder kan klä av vilket lag som helst, och att det finns mycket talang i Wengers mannar, det visset jag ju om. Men 6-1 på Goodison. Det hade jag inte kunnat drömma om. Arsenal var rörligt lag full av spelglädje och fantasi. Och man hade spelare som kom upp världsklass i matchen. Och Arsenal var också fruktansvärt effektiva. Inte många målchanser gick till spillo. Men även om Arsenal spelar på topp och gör mål på allt och lite till så ska inte Everton behöva förlora hemma med 6-1 i en ligapremiär. Det är för dåligt, så enkelt är det. När det står 3,4-0 är det dags att börja spela för tröjan, att visa fansen att man själv avskyr vad som händer. Det var håglöst, befriat från vilja, och det var så långt ifrån det Everton jag känner igen. Jag kan inte minnas att jag över huvud taget sett Everton så förnedrat och så karaktärssvagt någon gång. De borde skämmas.

Det är alltid svårt att dra klockrena slutsatser efter en enda match, men att Everton fick sig en rejäl käftsmäll och att Gunners direkt fick medvind i orkanstyrka kan man ju i alla fall fastslå. Det ska bli intressant att se hur Eveton reser sig efter knock outen, och förstås hur Arsenal lyckas bygga vidare på densamma. Det ska erkännas att jag starkt ifrågasatte mitt eget ligatips, och jag börjar undra ifall jag inte underskattat Arsenal. Men jag får stå för mitt ord, och det är ju 37 omgångar kvar, och jag vill nog låta serien ta form innan jag gör avbön och sätter på mig själv en dumstrut. Men som sagt: Nog fan gjorde Arsenal allt som stod i sin makt för att visa att de vill bli tagna på allvar denna säsong.



Alla resultat från helgen:

Chelsea- Hull 2-1
Aston Villa-Wigan 0-2
Wolves-West Ham 0-2
Blackburn-Man City 0-2
Stoke-Burnley 2-0
Portmouth-Fulham 0-1
Bolton-Sunderland 0-1
Everton-Arsenal 1-6
Man United-Birmingham 1-0
Tottenham-Liverpool 2-1


***********************************

För övrigt….

…Så tyckte Rafa Benitez att Liverpool skulle haft minst en, kanske till och med två, straffar. Jag vet inte om jag är särskilt benägen att hålla med, ärligt talat.

…Så försvarade sig Everton som ett juniorlag. Jag undrar ifall Lecotts närvaro hade någonting med saken att göra. Ryktet sa att Lescott gått till Moyes dagen innan matchen och bett om att inte få spela. Om det stämmer så gjorde Moyes fel som spelade honom.

….Så bör det väl sägas att Blackburn absolut inte var chanslösa i matchen mot City. Det stod 0-1 i 87 minuter, och Blackburn hade massvis med chanser att ta ledningen. De lyckades komma till avslut 18 gånger, jämfört med Citys 9. Men i slutändan vann City, och Irelands 2-0-mål var ganska kaxigt.

….Så var Wigans seger helt rättvis. Wigan var bättre på allt medan Villa i sin tur var riktigt dåliga. Och det tillstod också Martin O’Neill efter matchen.

…Så är det allmänt känt att nykomlingar på bortaplan inte är den lättaste uppgiften i en premiär. Strongt därför av Hammers. Men Wolves spelare för naivt, för snällt och för duttigt för att få med sig något. Vill de hänga kvar så måste de spela mer utan pardon och respekt.

....Så behöver Pompey träna avslut. Fulham gjorde ett turligt mål redan efter 13 minuter, men sedan var det en ganska jämn match. Portsmouth kom till avslut 17 gånger. 2 gånger träffade man mål. Det håller inte.

…Så fortsätter Stoke på den inslagna vägen. 1-0 på en fast situation, 2-0 på ett Rory Delap-inkast. Det är inte klokt egentligen. Stoke är helt sanslöst bra på att utnyttja sina starka sidor. De starka sidorna är inte så mycket sambalir och one touch football, men så länge de vinner matcher så tror jag inte att Stokefansen bryr sig ens lite.

...Så är jag besviken på Aston Villa. Hur mycket kommer Barry saknas, egentligen? Å andra sidan är jag glatt överraskad när det kommer till Wigan. Kul för Martinez att börja med en seger.

...Så tippade jag Sunderland som elva. Jag tror inte mindre på dem efter att de värvat Cattermole och efter att de premiärvann borta mot Bolton med 1-0. Och Bent fick snabbt spräcka målnollan. Det var nog nyttigt för självförtroendet. Grejen var att Sunderland vann helt rättvist. Det krävdes några svettiga räddningar från Martin Fülop (Bruce väljer alltså Fülop före Gordon), men i slutändan förtjänade Sunderland att vinna.

...Så tror jag att Blackburn kommer att få kämpa livet ut sig för att hänga kvar den här säsongen. Så att Man City bortaslog Blackburn är inte så mycket att orda egentligen. Men att City startade med en 4-4-2 uppställning utan Tevez, men med Bellamy kan ju vara värt att nämna. Blir det något vi får vänja oss vid? Jag har svårt att tro det. När Tevez är helt och hållet fit igen lär han vara given, och 4-3-3 lär bli modellen. Eller, vad tror ni?

...Så räckte det inte med den skam jag kände när Gunners slaktade Everton. Jag fick se två av mina floppvärvningar göra succé i debuten också. Både Vermaelen och Bassong målade och stod för stabila insatser. Jaja.... Jag har 37 omgångar på mig att hitta något som jag tippade spot on också. Hur som helst så har jag full förståelse för er som pikar mig. Jag hoppas kunna ge igen framöver....

Har ni något att lägga till?

***********************************

Ikväll bjuder Premier League på följande matcher:

Sunderland-Chelsea
Wigan-Wolves


Det ska bli otroligt kul att se om Sunderland kan hota Chelsea, och det ska bli kul att få bekanta sig på allvar med Wolves, och även med Wigan under Martinez.

***********************************

I CL-kvalet ska Arsenal möta Celtic Celtic Park. Arsenal lär ju ha självförtroendet på topp, och är solklara favoriter. Men det är mycket prestige inblandet, och Celticspelarna är nog också lite småsugna på CL. Jag vågar inte ta ut något i förskott. Kul ska det bli, i alla fall.

***********************************

Imorgon tänker jag, förutom att kommentera kvällens matcher, även komma med en Topp Tio-lista över de bästa värvningarna än så länga denna sommar.

Sommarens sämsta värvningar - Topp Tio [2009-08-14]

Om drygt 12 timmar så sparkar säsongen igång. Äntligen. Det är helt sanslöst vad jag har längtat. Men nu är väntan alltså över inom högst överskådlig framtid. Lyckan är gjord.

***********************************

Det var kul att se att så många hade något att tycka om Topp Tre, och att så många av er har uppskattat genomgången av lagen. Det gläder mig. Jag börjar med att besvara några av era kommentarer från de senaste dagarna.

rooster: ”Joey Gudjohnsen i Burnley, är inte det samma kille som spelade i Villa förut och då besitter han väl lite rutin i alla fall + ett jäkla hårt spel. Flera röda kort i karriären..?”

Det är samma kille. Joey verkar vara en riktig flyttfågel. Burnley är hans nionde klubb utanför Island, och faktiskt den klubb som han spelat flest matcher för – Det närmar sig 100 matcher. Han var på lån i Villa 2003 och det blev elva matcher, så jag vet inte hur mycket PL-erfarenhet det gav egentligen. Säsongen efter var han i Wolves och det gav också elva PL-matcher. Han är väl ganska hårdför, men jag tror inte han är känd för att bli konstant utvisad. Villa-fansen minns nog hans enda röda kort i Villa-tröjan lite extra då det var mot rivalen Birmingham.

FCUM menar att Liverpool har ”en klart svagare trupp” än Chelsea och Man U, och att man i år inte kan räkna med att sopa rent mot de övriga topplagen. Hade man räknat bort inbördesmöten förra säsongen så hade Liverpool varit långt efter.

Jag ser din poäng, men tycker att du är hård när du säger att Liverpool har en klart sämre trupp än de två andra. Sämre, ja. Klart sämre, nej. Jag tycker också att man inte ska räkna bort någonting alls. Det är ovanligt att något av topplagen tar så många poäng av de övriga topplagen som Pool gjorde förra säsongen, men det var ju så det var. Varför ens spekulera i hur det hade varit om det inte hänt? Det är ganska ovanligt att ett lag håller nollan i två miljoner ligamatcher i följd också, vilket United gjorde. Ska vi räkna bort hälften av den sviten bara för att det är så ovanligt och för att de inte kan räkna med samma svit denna säsong igen?

Peter Fritzon: ”I går natt drömde jag att Liverpool torskade premiären med 6-1….”

Det blir nog ingen sanndröm, men det kan bli en del mål i matchen. Liverpool verkar få ihop försvarare, men jag undrar hur friska och krya de är. Spurs ser ut att ha Dawson, King, Bale och Woodgate borta från spel. Anfall lär bli bästa försvar för båda lagen, och jag tror inte att något av lagen håller nollan.

kristoffer: ”….dock missar du en anfallare hos United nämligen giggs, han har mer och mer fått ta en roll som släppande anfallare….”

Sant. Giggs kan hoppa in i den rollen, och om United får lite skadebekymmer på någon av sina kantspelare skulle det förvåna mig föga ifall jag fick se Rooney gå ned och täcka upp på kanten och sedan Giggs och Berbatov däruppe. Men jag tror inte att det kommer bli ett drag som Fergie använder så ofta när han har skadefria spelare att tillgå.

Peter: ” Däremot kan nog Mascherano försvinna nästa sommar. Kan vara en "Vi släpper dig inte nu, men sköter du dig så får du åka nästa säsong"-deal.”

Lite tidigt att sia om kanske. Men jag tror inte det. Det beror också på hur bra Mach är denna säsong. Han var på tok för ojämn och hade för låg lägstanivå förra säsongen.

Många av er har också påpekat att jag borde ha placerat Pompey längre ned i tabellen.
Ni kan mycket väl ha en väldigt bra poäng i det. Men jag får stå för mitt ord.

***********************************

Jag lovade några Topp Tio-listor innan säsongen drar igång. Ni ska få en. Det blir en lista med sommarens tio sämsta värvningar så här långt. Jag får kanske anledning att återkomma då fönstret inte är stängt, men just nu ser det ut som nedan. Jag vill säga att jag har gjort listan efter vad man kan förvänta sig, och hur mycket spelaren kommer att bidra med säsongen 09/10. Ingen förväntar sig att Fabian Delph går in och ersätter Barry redan denna säsong. Så när han misslyckas med att göra detta är han inte en dålig värvning. Jag förväntar mig dock att han ska få en del speltid och visa publiken att han är ett stort löfte. Så om han bara får tre inhopp på hela säsongen är han en misslyckad värvning, även om han är köpt främst för framtiden. Förväntningar och denna säsong styr, alltså. Förhoppningsvis finns det tillräckligt mycket på denna här listan för att hålla liv i luckan under helgen.



10. David Edgar, försvarare. Från Newcastle till Burnley, priset än så länge okänt. Ska sättas av en tribunal.
Edgar kom till Newcastles akademi redan 2001. Han lyckades ta sig hela vägen till A-laget. Debuten kom 2006, men utvecklingen har stannat av. Edgar har inte gjort mer än knappa 20 ligamatcher för The Magpies. Det är inte så imponerande med tanke på att vi pratar om tre A-lagsäsonger i ett lag som har varit så svaga bakåt att alla spelare borde ha hunnit få en chans att visa upp sig. Inte heller har någon av alla Newcastles tränare som passerat i revy haft ett extra gott öga till kanadensaren. Det har ju funnits några att försöka imponera på, om man säger så. Nu är det alltså Burnely som gäller, och eftersom Burnley inte har en namnkunnig trupp och eftersom Edgar kan spela både till vänster och i mitten så lär han säkert få speltid i Burnleys backlinje. Men jag tvivlar starkt på att Edgar blir en försvarsgeneral i klubben denna säsong.

9. Sebastien Bassong, försvarare. Från Newcastle till Tottenham, £8M.
Bassong var en av få spelare i Newcastle som kom undan med en del heder intakt efter förra säsongen. Det var hans första PL-säsong, och han kastades in i en backlinje som sällan eller aldrig bestod av samma fyra spelare mer än två matcher i rad. Som om inte det vore nog så hamnade han i en klubb som var synonym med kaos under precis hela säsongen. Man kan lugnt säga att Bassong hade kunnat ha en lättare debutsäsong i ett nytt land. Och ändå han man allts,å då och då, skymtat en del potential i Bassong. Men potential är inte detsamma som färdig spelare. Han är 23 år och platsar inte i Kameruns landslag. Jag har svårt att förstå hur någon klubb kan betala £8M. Så mycket potential ser jag inte. Men det är inte första gången Spurs betalar stora summor pengar för en spelare som egentligen inte visat någonting, och det är väl förmodligen inte den sista gången heller. Bassong kommer till ett försvar som i princip aldrig är fritt från skador. Corluka brukar hålla sig hel, men King, Dawson och Woodgate är alla borta under perioder. Så Bassong lär få en del speltid även om han kanske inte är tänkt som ordinarie. Att han lär få spela med olika spelare runt omkring sig (även här, alltså) nästan varje gång han beträder planen lär inte gynna honom. Och för mig ansluter han inte till en backlinje som redan fungerar. Det finns redan brister i Spurs backlinje. Att två veckor innan seriestart anlända till Spurs försvarsmaskineri och snabbt bli ett kugghjul som passar in och rullar välsmort är en utmaning övermäktig ganska många. Det är absolut en utmaning övermäktig Bassong.

8. Emmanuel Adebayor, anfallare. Från Arsenal till Man City, £25M.

Adebayor kommer säkert göra en del mål. Och kanske är han gladare nu när han har en skyhög lön. Mitt problem med värvningen av Adebayor är inte uteslutande fotbollsmässiga. Jag anser visserligen att Adebayor avslutar för svagt, jobbar för dåligt och skapar för lite åt sig själv och andra för att kosta £25M. Men det är som sagt inte det stora problemet. Mark Hughes och Manchester Citys stora utmaning nu när de vill utmana topplagen är att skapa ett LAG. Det börjar bli en del stora och välkända namn i Citys elva nu, och alla vet att det är en utmaning att få ihop stora namn till enhet. Adebayor har under sin tid i Arsenal visat att han prioriterar jaget minst lika högt som laget. City har inte råd med den typen av mentalitet. City behöver spelare som tänder stenhårt på idén att få vara med på en jäkligt spännande resa, och som älskar utmaningen i att utmana Big Four och bli ett lag att räkna med i de stora sammanhangen. Då ska man inte betala stora pengar för en spelare som tänder på idén att få en löjligt stor veckopeng och som älskar utmaningen i att försöka bli lagets fixstjärna. Jag skulle vilja se vad som händer ifall Adebayor börjar trögt, ser några anfallskonkurrenter stänka in ett par mål, och sedan hamnar på bänken i några matcher i följd. Då tror jag att City plötsligt får världens dyraste gnällspik på halsen.

7. Steven Fletcher, anfallare. Från Hibernian till Burnley, £3M.
Burnley behövde förstärka på anfallssidan så att man la £3M (det är förstås ganska mycket för Burnley) på en forward är inte förvånande. Däremot är det förvånande att man inte väljer en spelare som åtminstone har spelat i CCC. Fletcher är visserligen ett löfte. Han är bara 22 år och har redan gjort över 150 matcher och drygt 40 mål i skotska ligan. Men det är en jäkla skillnad på att göra mål för ett lag på övre halvan i Skottland och att göra mål i ett bottenlag i Premier League. Den skillnaden kommer Fletcher blir smärtsamt medveten om. Jag bli förvånad ifall inte Burnley söker förstärkningar till anfallet i vinter.

6. Christian Benitez, anfallare. Från Santos Laguna till Birmingham, ca £8M.
Jag vill ju så gärna att detta 23 år gamla kvicksilver som bara är en tvärhand hög ska lyckas, och ta England med storm. Kanske kan han också göra det om han visas stora mängder tålamod och om han har ett starkt psyke. Men jag tror han får en tuff inkörningsprocess. Han har fått försäsongen förkortad på grund av skada och Gud ska veta att steget från mexicanska ligan till Premier League är gigantiskt. Och han har en viss press på sina axlar. Birminghams målskörd från förra säsongen är för dålig och man behövde desperat förstärka på anfallssidan. Valet föll på Benitez, och med tanke på att man slog klubbrekord i transfersumma för att få honom så finns det uppenbarligen en del förväntningar. Jag undrar ifall denna i grunden oerfarna spelare klarar av att tackla både press och social omställning samtidigt. Man ska också minnas att Birmingham inte är ett topplag. De kommer att tvingas försvara mer än vad de kommer att få tid att anfalla. Inte minst i början av säsongen så kommer hela laget kollektivt behöva arbeta hårt för att tänka försvarsspel eftersom så många ordinarie försvarare är skadade fär tillfället. Benitez kommer att behöva ägna sig mer åt lagspel än vad han är van vid. Om Benitez får en bra start och om han lyckas blunda för pressen och faktiskt petar in ett par mål i början och om både han och laget får arbetsro så kan han bli en succé redan under sin första säsong. Men jag tror att succén får vänta. Om den någonsin kommer.

5. Thomas Vermaelen, försvarare. Från Ajax till Arsenal, £10M.

Arsenal hade två viktiga uppgifter den här sommaren, som jag ser det. 1) Köpa in en hårdför och närkampsvillig innermittfältare. 2) Köpa in en högklassig mittback, gärna med erfarenhet från PL. Ingen av uppgifterna är lösta. Vermaelen är en relativt kort mittback som är Ajaxskolad. Med andra ord så vann Wengers förkärlek för teknik och fina fötter även denna gång. Jag tror att Vermaelen på sikt kan bli en kugge i Arsenal, men att han på en gång ska gå in och vara en starkt bidragande orsak till att en backlinje som i två år släppt in för mycket mål helt plötsligt börjar hålla tätt kan jag inte se. Jag begriper inte riktigt värvningen. I Johan Djourou så finn det redan ett stort löfte som är dryga 20 i Arsenals centrala försvar. Vad ska de med ännu en sådan spelare till? Upson eller Hangeland som direkt hade gått in och gjort skillnad hade varit så mycket vettigare. Men nu spenderade man £10M på en spelare som med all sannolikhet kommer att behöva tid på sig, och som är mer spelskicklig än vad han är erfaren. I Arsenals fall hade jag hellre sett det omvända. Vermaelen har potential, inget snack. Han kan som sagt ha en stor framtid i Arsenal. Men den här säsongen tror jag inte det.

4. Michael Owen, anfallare. Från Newcastle till Man U, gratis.
Jag vet inte varför, men väldigt många (främst Unitedfansen) tenderar att se värvningen av Owen som ett genidrag av Fergie. Då kollar man på värvningen från fel håll, säger jag. Visst är det ganska smart att med minimal ekonomisk risk ta in många mål och stora mängder rutin i truppen. Men United ska (sannolikt) slåss länge på alla fronter. De kommer att komma skador och formsvackor. Just nu är Owen tredjeanfallare. Eftersom Man U spelar med två renodlade anfallare så är Owen förste back up. Och det är poängen; Han är en för dålig förste back up i ett av världens bästa lag. Så ska man se på affären, anser jag. Varför han är för dålig? Tja, ni som såg Newcastle spela fotboll i våras vet precis vad jag menar. Owen var fit, men han petades av Lovenkrands, Martins, Ameobi och Viduka. Nu för tiden är han inte dålig när han är dålig. Han är usel. Sedan är det ju skadorna. Michael Owen har medverkat i 38% av Newcastles ligamatcher de senaste fyra säsongerna. Den siffran är illavarslande. Welbeck och Macheda är stora talanger och Giggs kan vikariera som släpande anfallare. Men Owen är förste back up. I mina ögon är han ett på tok för osäkert kort för att var det i en av världens största och bästa klubbar. Om United får en långtidsskada på Rooney eller Berbatov så kan det stjälpa hela säsongen. En bättre och mer skadebefriad anfallare som tredjealternativ hade varit the safe way.

3. Stewart Downing, mittfältare. Från Middlesbrough till Aston Villa, £12M.
Jag har aldrig sett Downing som storklubbsmaterial. Nu är ju inte Villa en storklubb med stort S, men det satsar väl ändå på att bli det? Då duger inte Downing. Hade han hetat typ Garcia i efternamn så hade de flesta sett på honom som en dussinspelare, men nu är han engelsman med landslagsmeriter, och vips tycker hela England att mannen är klass från topp till tå. Det tycker inte jag. Han är för endimensionell och för att vara en offensiv spelare så bidrar han med för få mål och assist. Jag saknar också mentala bitar som vinnarmentalitet och springa-till-man-stupar-takter. Downing spelar helst till vänster, men där finns redan ligans bästa ytter i Young. Hur ska man lyckas ge Downing speltid? Jo, O’Neill har hintat om att han kan se Downing i en central roll. Där kommer han bli köttfärs. Downing inleder också hösten i sjukstugan vilket knappast ökar hans möjligheter att från början visa vad han går för. Jag tror att dessa £12M är pengar i sjön.

2. Alberto Aquilani, mittfältare. Från Roma till Liverpool, ca £18M.
Jodå, jag vet om Aquilanis högstanivå. Jag har sett honom i Roma och i landslaget otaliga gånger. Jag vet vad han går för och jag vet att högt tempo faktiskt passar honom. Men likt förbannat så byter han land, språk och fotbollsklimat. Dessutom anländer han skadad. Med återhämtning och rehabilitering så tror jag att det tar ett bra tag innan han kan visa vad han går för. Att värva en så pass skadedrabbad spelare som Aquilani är i grunden en stor chansning. Jag vet inte ifall jag tycker att £18M är en prisnivå där man har råd att chansa. Att försöka göra en stor del av jobbet som Alonso gjorde är dessutom en otacksam uppgift. Jag tror inte heller att man ska glömma att Aquilani själv aldrig hade gått ifall Roma inte hade behövt pengarna. Han lämnar den stad och det lag han älskar över allt annat. Sådant kan också ta en liten tid att komma över. Jag tror att OM Aquilani får vara skadefri så kan han bli en klockren värvning för Liverpool. Men dels är det ett riktigt stort jäkla OM, och dels tror jag att vi får vänta ganska länge innan han socialt och fotbollsmässigt lär sig England och Liverpool. Den här säsongen räknar jag inte med några stordåd - Långt ifrån.

1. Roque Santa Cruz, anfallare. Från Blackburn till Man City, £17.5M.
Visste Huges och City själva att de skulle värva både Tevez och Adebayor när de köpte Santa Cruz? Jag tvivlar. För vem kan se honom ta en startplats när City har en anfallsbesättning fri från skador? Inte jag, i alla fall. Och om City fortsätter på den inslagna 4-3-3-vägen så kan jag bara se Santa Cruz slåss om en av de platserna – Den i mitten högst upp. Han kan inte lira på kanten. Santa Cruz känns som det perfekta exemplet på ett köp som en klubb som har en massa pengar gör. Frågor som var han ska spela, hur han passar in, om han är en duktig inhoppare och hur han tacklar ett sitta på bänken verkar vara sekundära. I det här fallet känns det som om City har köpt för att visa att de kan köpa. Och £17.5M? Vad i hela Hisingen har Santa Cruz gjort för att vara värd de pengarna? Det lär bli en del inhopp och några mål för den forne Blackburn-anfallaren. Men det lär bli en del gnäll om brist på speltid också. Ett ogenomtänkt köp som inte är i närheten av att ge valuta för pengarna.

Bubblare:

Steven Mouyokolo, försvarare. Från US Boulogne til Hull, ca £2M.
Den franske försvararen anländer från franska Ligue 1-nykomlingarna US Boulogne. Franska andradiviosionen är alltså den högsta nivån som Mouyokolo spelar på. Nu ska han hjälpa till att styra upp PL:s kanske skakigaste backlinje. Good luck.

Gabriel Obertan, mittfältare. Från Bordeaux till Man U, £3M.
Obertan hade svårt att ta plats i Bordeaux förra säsongen. Det lär inte bli lättare hos de engelska mästarna och CL-finalisterna. Fransmannen börjar dessutom sin tid i England som skadad. Om Obertan får ut allt som han har i sig så kan han bli riktigt bra. Men det lär dröja. Räkna inte med succé, eller ens särskilt mycket speltid för Obertan denna säsong.

Lars Jacobsen, försvarare. Från Everton till Blackburn, gratis.
Det var två säsonger sedan som Jacobsen spelade A-lagsfotboll på allvar. Skador och svårigheter att platsa var problemen för två säsonger sedan i bottenlaget Nürnberg i Bundesliga, och det var samma problem i Everton förra säsongen. Dansken må vara en högklassig spelare med nordiska mått mätt, men PL är minst en storlek för stor. Jacobsen lär få tufft att få speltid i ett redan svagt Blackburn. Då spelar det ingen roll ifall man är gratis - Då är man ingen bra värvning.

***********************************

Nu kommer det att vara tyst här i helgen. Självklart är jag tillbaka och sammanfattar premiärhelgen, men det blir först på måndag. I veckan som kommer så kommer jag också att presentera några till Topp Tio-listor som passar bra i början av en säsong. De bästa värvningarna är en självklarhet. Det blir någon överraskning också.

Till dess lyssnar jag gärna på era förslag om sommarens sämsta värvningar, och lika gärna på era åsikter om vad jag borde gjort annorlunda på min lista.

Ha en trevlig fotbollshelg!

Så slutar Premier League - Platserna 1-3 [2009-08-12]

Så var vi då framme vid toppstriden. Det är dags att presentera Topp Tre. Jag kan börja med att säga att jag inte minutiöst kommer att gå igenom alla lagens trupper och lagdelar, som jag stundtals gjorde med de andra lagen. Ni vet lika väl som jag hur topplagens trupper ser ut. Jag ägnar mig åt lite andra aspekter .

Jag har våndats helt enormt mycket över att placera in de tre översta lagen. Jag har bestämt mig, ändrat mig, bestämt mig en gång för alla och sedan ändrat mig ännu en gång. Och så några varv till efter det. Jag vet inte ifall jag fortfarande bestämt mig, men nu är det ju dags att plita ned något så det tänker jag också göra.

Anledningen till att det är så förbannat svårt detta år är att jag kan peka på alla tre topplag och säga; Det där kommer att få er på fall.

För Man Utd handlar det om att ersätta målen från Ronaldo (och arbetet som Tevez som utförde, men det tror jag går hyfsat enkelt). Man kan säga mycket om honom, och det har jag gjort ett antal gånger, men vad man än säger så måste man, i alla fall om man kan någonting alls om fotboll, avsluta med; Men han är en jävligt bra fotbollsspelare. I slutändan är det ju vad allting handlar om. Ronaldo var en helt makalöst bra spelare för United. Framför allt avgjorde han tighta tillställningar med ett förlösande mål, en fin passning eller en löpning i rätt läge. Ronaldo kunde helt på egen hand vinna matcher och fixa poäng till United. På kort sikt så kommer United att göra lite färre mål, och ta några poäng färre, det är jag tämligen säker på. Jag är lika säker på det som att jag är på att Rooney gynnas av att han nu kan kliva fram och ta mer ansvar, att Valenica är ett bra nyförvärv, och att United på lång sikt är ett lika bra lag utan Ronaldo. United är bäst när de får vara en enhet, och på längre sikt tror jag att United post Ronaldo kommer att vara minst lika bra, om inte bättre. Men på kort sikt, denna säsong, är jag mer osäker.

För Liverpools del handlar det om Xabi Alonso. Eller snarare saknaden av honom. Liverpool visade förra säsongen att man kan vara med och slåss på allvar nu. Att avfärda dem som ett two-man-team, att säga att de överpresterade så det stod härliga till, eller påstå att laget faktiskt inte är bra nog är okunnigt och löjligt. Liverpool är ett bra lag. För två veckor sedan var de ännu bättre, och jag ansåg att de var favoriter. Sedan gick Xabi Alonso till Real Madrid, och Rafas lagbygge fick motta ett rejält svärdshugg. Och det träffade illa. Om Gerrard är en stor del av Liverpools lungor och hjärta så var Xabi hjärnan. Han var en väldigt viktig pusselbit. Han var länken mellan defensiv och offensiv, han dikterade tempot och han hade en fot med i nästa alla uppspel. Det går säkert att ersätta Alonso, men återigen; Inte på kort sikt. Liverpools hela speluppbyggnad kommer att få sig en törn, och resten av spelarna på planen måste nu tillsammans axla alla de uppspel som gick genom Xabi. Jag är säker på att det får negativ betydelse för Liverpool, frågan är bara hur mycket, och hur länge.

I fallet Chelsea så handlar det självklart om instruktionerna från högsta ort. Ancelotti kommer förstås att ha en del prägel att sätta på laget. Är man så framgångsrik och rutinerad som Ancelotti är så har man garanterat en grundmurad tro på vissa fotbollselement. Det kommer att avspegla sig i taktikprat, i kynne, i träningsprogram och i spelsystem. Vi tänker kanske främst på spelsystemet eftersom det är den konkreta skillnaden vi kan peka på under lördagseftermiddagarna. Men förändringarna är förstås fler än vad man först tänker på. Jag undrar ifall Chelsea behöver dessa förändringar. Truppen är intakt, många spelare är i en väldigt bra ålder, bredden i laget är bra, och allt verkar på det stora hela väldigt harmoniskt. Förutom då att spelet stundtals har sett sådär ut på försäsongen. Alla lag har visserligen spelat halvdant på försäsongen, och försäsong är försäsong. Men ändå. Jag är övertygad om att både Ancelotti och spelartruppen just nu jobbar jäkligt hårt på att ta in nya intryck, lära sig nya saker och tänka i nya banor. Chelseaspelarna ska förstå hur den nye bossen vill att se ska spela och tänka fotboll, helt enkelt. Allting nytt har en inkörningsprocess. Frågan är hur smärtfri Chelseas blir.

Som ni se så har jag lätt att peka ut den stora svaga punkten hos de tre lag som jag anser slåss om titeln i år. Jag har svårare att peka på det avgörande trumkortet. Jag har lätt hitta varför inte, men klurigare att finna varför.

På något sätt känns det som om alla tre lagen har bjudit in varandra, och jag tror att detta bäddar för en helt sanslöst jämn toppstrid. Det lag som bäst maskerar och överkommer sina svagheter lär vinna. Jag tror också att det krävs färre poäng än på länge för att vinna Premier League. Fler lag kommer att ta poäng av titelkandidaterna denna säsong och de kommer garanterat att sätta käppar i hjulen för varandra. Det här är i alla fall vad jag tror. Jag ville att ni skulle veta hur jag har resonerat när jag nu får tummen ur och presenterar Topp Tre. Jag ville helt enkelt att ni skulle veta hur lite jag vet det jag nu tippar.

Så här ser tabellen ut än så länge:

 1.
 2.
 3.
 4. Everton.
 5. Arsenal.
 6. Man City.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

3. CHELSEA FC.


Motivering:
Chelsea har i mina ögon den bästa truppen i PL. Inte en enda position saknar högklassig täckning. Chelsea har också en massa matchvinnare i sitt lag. Balansen i laget är nära perfekt, och i Chelsea hittar vi ett antal spelare som är topp fem i världen på sin position. Det finns faktiskt en hel del som talar för Chelsea, inte minst eftersom Chelsea inte har tappat en enda spelare från förra säsongen medan både Liverpool och Man U på pappret har svagare trupper nu än för 12 månader sedan. Ändå tänker jag inte tippa Chelsea som högre upp än trea. Varför? Allt det nya.

Jag var inne på det här ovan. Om man tror att en ny tränare enbart innebär en ny röst i omklädningsrummet så är man ute och cyklar. En ny tränare innebär i vissa fall (som i Chelseas – Vi kommer till det snart) ett nytt spelsystem och i varenda fall nya matchinstruktioner. Nya matchinstruktioner innebär självklart också nya träningsupplägg, då de nya instruktionerna måste nötas in. Jag är en av dem som i allra högsta grad påstår att fotbollsklubbar och fotbollsspelare mår bra av kontinuitet, rutiner och icke rubbade cirklar. Chelsea är en klubb som sannerligen har fått sina cirklar rubbade de senaste åren. Mourinho, Grant, Scolari och Hiddink har alla passerat i revy, och det under en relativt kort tid. Nu är det dags för Ancelotti, som jag visserligen har respekt för, men som aldrig har jobbat i England tidigare. Jag har verkligen mina frågetecken kring honom, och det kan ni läsa om här, ifall ni har missat det. Mitt största bekymmer är dock inte Ancelotti (han är verkligen en stor tränare), utan alltså allt det nya han för med sig.

Jag undrar ifall Chelseaspelarna själva är taggade och sugna på att återigen pumpas fulla med nya instruktioner och ännu en ny synvinkel på fotboll. Och även om det är helt outsägligt laddade och verkligen börjar brinna över allt Ancelotti säger så ska de ändå utföra det på planen. De bästa fotbollslagen idag är känsliga mekanismer. Det är verkligen lagmaskiner med fint, fint kalibrerade inställningar. Ändrar man något så kommer det få effekter – Till det bättre, eller till det sämre. Jag hävdar inte att Chelsea nödvändigtvis kommer att bli ett lag på nedgång under Ancelotti. Inte på lång sikt. Inte ens på kort sikt, ärligt talat. Däremot hävdar jag att Chelsea är ett lag som går igenom en process av nytänkande och förnyelse, och nästan alla sådana processer tar tid. Det är mycket möjligt att en säsong är tid nog för Chelsea att hitta rätt och att de går och sopar hem hela klabbet, men var jag tvungen att sätta mina egna pengar på en ligavinnare så skulle det inte bli Chelsea. Därtill är jag på tok för osäker på hur laget faktiskt kommer att se ut och agera under sin nye tränare. Jag undrar också hur det nya spelsystemet ska fungera. Chelsea kommer att frångå sin centrala mittfälts-trea och övergå till en diamant. Är det verkligen Ancelottis anpassning till spelarmaterialet, eller får spelarna nu anpassa sig till Ancelottis system?

Vem ska agera bas i denna diamant? Essien känns som det självklara valet. Han är som bäst när han har en ganska låg utgångsposition, och kantspel är verkligen ingenting för honom. Men vad hände då med Mikel? Nigerianen har aldrig varit min absoluta favoritspelare, men förra säsongen tog han utan tvekan steg framåt i utvecklingen. Ska Chelsea spela med en diamant så har jag svårt att se dem få plats med både Essien och Mikel på planen. Och Ballack? Han kan väl visserligen spela spets i diamanten, men där är väl ändå Lampard given? Och förutom Lampard så borde Joe Cole se det som en attraktiv position. Jag undrar också ifall det inte är så att såväl Malouda som Kalou trivs bättre på kanten när deras utgångspositioner är något höger än vad de normalt är i en mittfältsdiamant. Ska jag vara petig så skulle jag kanske också sätta ett litet frågetecken efter Chelseas anfallsbesättning. Ska man spela med två renodlade anfallare så anser jag att man ska ha tre, helst fyra, riktigt fullgoda alternativ. Har Chelsea det?

En sak som absolut ska tas med i beräkningen när vi pratar Chelsea är förstås att African Nations Cup spelas under denna säsong. Det innebär att Chelsea riskerar att tappa Essien, Mikel, Kalou och Drogba under stora delar av januari.

Chelsea har gjort ett smart nyförvärv i Turnball, som förhoppningsvis kan hålla Cech på tårna och få honom att göra bättre ifrån sig än förra säsongen. Även Zhirkov och Sturridge är intressanta nyförvärv, speciellt den förstnämnade. För mig så har Chelsea redan alla verktyg de behöver för att vinna PL, afrikanernas eventuella januari-frånvaro till trots. Men jag tror inte att de vinner ligan. Det finns för många nya omständigheter i Chelsealägret. Nya saker skapar en massa frågor och just nu har jag för många frågor som jag själv inte kan besvara för att tippa Chelsea högre än trea.

Klubben:
Grundad: 1905.
Arena: Stamford Bridge (42.055).
Publiksnitt 08/09: 41.588.
Manager: Carlo Ancelotti.
Lagkapten: John Terry.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 8.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Nicolas Anelka, 19 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Yuri Zhirkov CSKA Moskva, £18M. Ross Turnbull från Middlesbrough, gratis. Daniel Sturridge  från Man City, pris okänt.

Spelare ut: Ben Sahar till Espanyol £1M. Jimmy Smith till Leyton Orient, gratis. Frank Nouble till West Ham, pris okänt. Fabio Ferreira, utgående kontrakt. Ricardo Fernandes, utgående kontrakt. Ricardo Quaresma, utgående lån. Tom Taiwo till Carlisle, lån. Ryan Bertrand till Reading, lån. Lee Sawyer till Southend, lån. Franco Di Santo till Blackburn, lån. Scott Sinclair till Wigan, lån. Patrick Van Aanholt till Coventry,lån.

***********************************

2. LIVERPOOL FC.

Motivering:
Ingen Xabi Alonso, inget ligaguld. Nja, riktigt så enkelt är det inte. Det finns ett antal anledningar till varför Liverpool får vänta ännu en tid på nästa ligatitel. Men vi återkommer till det. Vi börjar med den mest uppenbara, och kanske även den största anledningen till varför jag inte tror att Liverpool vinner ligan denna säsong. Och det är förlusten av Alonso.

Många vill hävda att Rafa Benitez är en pajas på transfermarknaden. Jag håller inte med. Ja, jo, det finns en hel del tvivelaktiga namn som har kommit och gått på Anfield de senaste åren, men många av flopparna har varit mer eller mindre riskfria rent ekonomiskt, och nästan alla spelare som har köpts för £7M+ har gjort bra ifrån sig. Dessutom ska man veta vilket gigantiskt pusselbygge Rafa hade framför sig när han tog över. Bit för bit har han lagt till, tagit ifrån och placerat om sina pusselbitar. Och bit för bit har Liverpool också blivit starkare. Men nu har Rafa för första gången under sin Liverpoolera tappat en pusselbit som jag vågar påstå att han ansåg extremt viktig. Alonso hade så otroligt mycket med Liverpools spelidé och deras speluppbyggnad att göra. Vi såg det säsongen 07/08 då Alonso var ömsom skadad och ömsom dålig. Liverpool såg trögt och stundtals vilset ut. Antingen så var Xabi ur form eller så hade Lucas på sig Xabis på tok för stora dirigentkavaj. Liverpool slutade fyra. Förra säsongen var Xabi skadefri och i form. Helt plötsligt var Liverpool ett lag som förmådde att oftare se varierade ut i offensiven och som hade förmågan att maskinmässigt och på Unitedmanér mala ned sin motståndare. Liverpool var det lag som gjorde flest mål i ligan förra säsongen. Och även om Alonso själv inte bidrog med hysterika mängder mål eller assist så är jag helt säker på att hans fina säsong bidrog i allra högsta grad till Liverpools fina offensiv. Med tanke på att han är delaktig i nästan vartenda uppspel Liverpool har så är det egentligen ganska självklart.

Alonso är en ganska unik spelartyp. Han är en tvättäkta playmaker. Samtidigt är han bra i defensiven. Att han dessutom har en blick och en fot som gjord för passningar med hög svårighetsgrad och att han är duktig på att diktera tempot i matcherna gör honom inte mindre unik. För Liverpool fanns det inga tillgängliga alternativ på marknaden som direkt kunde gå in och göra det jobb Alonso gör. Aquilani är en spelare som jag gillat i många år, och när han är skadefri så har han en galet hög högstanivå. Men han är inte exakt samma spelartyp som Alonso, och han är nästan aldrig skadefri. Hur man än vänder och vrider på det så har Liverpool tappat en viktig pusselbit. Det kommer att ta tid innan Rafa och laget säkert vet hur man ska fördela Alonsos arbetsuppgifter, och hur man ska ersätta han kvaliteter. Till viss del måste Rafa kanske anpassa spelidén och instruktionerna till sina spelare, och till viss del krävs det att vissa spelare gör det Alonso gjorde – Helst lika bra. Det lär som sagt ta lite tid.

Med Alonso i truppen så hade jag haft Liverpool som favoriter. Men ingen solklar sådan. De som påstår att Liverpool hade knallat hem PL (med Alonso) bara för att Man U blivit av med Ronaldo eller för att Chelsea har ny manager gör det lite enkelt för sig. Liverpool har faktiskt sina svagheter och sina brister i truppen, även om vi bortser från allt vad Alonso heter.

Den största bristen är just en brist. På bredd. Många är de Liverpoolfans som efter förra säsongen för full hals gapade att ”Hade vi inte haft Stevie och Torres skadade så mycket så hade vi vunnit PL”. Ja, jo, det är ju mycket möjligt. Men hela argumentet är befängt redan från första början. För det första så är skador en del av fotbollen, för det andra vore det helt enormt mycket smartare att för full hals gapa: ”Hade vi haft bättre back up-spelare till Stevie och Torre så hade vi vunnit PL”. Det är det som bredd handlar om. Ingen klubb vill ha nyckelspelare skadade, men om man nu likt förbannat får det så bör man ha en vettig back up. Man U hade Ronaldo skadad i inledningen av förra säsongen. Det gick kanske lite knackigare än vad man tänkt sig, men inte knackigare än att laget vann ligan. När Liverpool har Mascherano skadad så heter ersättaren Lucas. Man U hade Hargreaves skadad hela förra säsongen. Scholes, Giggs, Anderson, Fletcher är ersättarna (jag räknar här Carrick som given) och de är alla fyra bra mycket bättre än Lucas.

Bäst elva vinner inte PL. Bäst trupp vinner PL. Det blev Liverpools fall förra säsongen, och det kan bli en del av deras fall även denna säsong. Bakom Torres finns Kuyt, N’Gog och Voronin. Det är verkligen sådär, speciellt eftersom Kuyt är relativt hopplös som ensam anfallare. Babel kan visserligen också spela där, men han är hopplös på alla sätt och vis. Trots alla fysiska förutsättningar så verkar det inte vilja lossna för Babel. På innermittfältet ser det också halvtufft ut för Liverpool. Aquilani är skadad i upp till sju veckor till. Mascherano och Lucas är just nu de givna startmännen. Man kan också flytta ned Gerrard, men då ändrar man förutsättningarna för hans samarbete med Torres, och det är Liverpools främsta segervapen. Bakom den skadade Aquilani, Gerrard som helst ska spela strax bakom Torres, Lucas och Mascherano så finns det bara spelare som just nu har sin plats i reservlaget.

Även i försvaret så finns det frågetecken. Carra är en evighetsmaskin, men både Agger och Skrtl har en del skador. Bakom dessa tre så finns det ingen ersättare med PL-erfarenhet. Arbeloa har lämnat för Real Madrid, och även om Degen är skadefri just nu så betyder det med största sannolikhet att Carra även denna säsong kommer att tvingas vikariera som högerback.

Det finns förstås en hel del positivt att säga om Liverpool också. De har en fruktansvärt bra centrallinje, de har fotbollsvärldens bästa tvåmanna-samarbete med Gerrard/Torres, de har numera erfarenhet av att vara med i ett titelrace, de saknar inte längre en riktigt offensivvillig ytterback i och med köpet av Johnson, Kuyt visade förra säsongen att han kan göra mål och assist från kanten, Riera har en PL-säsong i kroppen, Insua och Lucas ser bättre och bättre ut. Som sagt. Det är inga problem för optimisten att hitta något att säga om Liverpool. Det finns mycket bra. Men i skuggan av Alonso-försäljningen och den halvdana bredden så undrar jag ifall det är tillräckligt. Kanske. Men jag tror inte det.

Klubben:
Grundad: 1892.
Arena: Anfield (45.362).
Publiksnitt 08/09: 43.611.
Manager: Rafael Benitez.
Lagkapten: Steven Gerrard.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 6.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Steven Gerrard, 16 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Glen Johnson från Portsmouth, £18M. Alberto Aquilani från Roma £20M.

Spelare ut: Xabi Alonso till Real Madrid £30M. Alvaro Arbeloa till Real Madrid, £3.5M. Sebastian Leto till Panathinaikos, £1.5M. Jack Hobbs till Leicester, £1M. Paul Anderson till Nottingham Forest, £250K. Astrit Ajdarevic till Leicester, gratis. Sami Hyypiä till Bayer Leverkusen, gratis. Jermaine Pennant till Real Zaragoza, gratis. Shane O'Connor till Ipswich, gratis .Adam Hammill till Barnsley, pris okänt. Ryan Flynn till Falkirk, lån. Goldwin Antwi, utgående kontrakt.

***********************************

1. MANCHESTER UNITED.

Motivering:
Jag sa i början av detta långa blogginlägg att det topplag som bäst maskerar och kommer över sina svagheter kommer att vinna ligan. Förlusten av Ronaldo är förstås en svaghet som Man U kommer känna av under säsongen, kanske framför allt i början av den. Men så förödande tror jag inte att förlusten blir. Jag skrev om det (ni hittar det här) redan när Ronaldo; På sikt blir inte United särskilt mycket sämre utan Ronaldo – De blir bra på ett annat sätt. Laget kommer att spela mer som ett lag, bli mer enhetligt och mer ”en för alla, alla för en”. Så maskerar man avsaknaden av Ronaldo. Valencia är på så sätt ett perfekt nyförvärv då han verkligen är en lagspelare. Rooney kommer också att bli viktig i denna aspekt. Han kommer att gilla att få ta mer ansvar och att se mer ljus hamna på honom. Jag tror att han växer av det. Det bör han göra om United inte ska känna av förlusten av Ronaldo alltför mycket. Obertan tror jag inte är en kille vi kan räkna med redan i vinter.

Det skulle inte förvåna mig ifall Ferige på sikt använder Ronaldo-pengarna till att köpa ett stort namn. Men just nu ser han ingen direkt anledning att göra så. Uniteds elva och trupp är fortfarande jäkligt bra, och inledningen av säsongen bjuder på ett ganska överkomligt motstånd. Förhoppningsvis får laget tid på sig att verkligen spela som ett lag – För det kommer United att behöva göra. De senaste två säsongerna så var laget något som skulle se till att Ronaldo kunde leverera en slutprodukt. Nästan hela spelidén gick ut på att genom hårt och uppoffrande jobb på alla spelare sätta Ronaldo i avslutningslägen eller i ytor där han kunde hota med att komma rättvänd och sedan leverera en passning. Nu ska laget stå för både jobb och slutprodukt. Och jag tror att man ganska snabbt hittar dit då United alltid varit främst ett lag. Det lär bli ett rakt 4-4-2 med hårt jobb, vårdat passningsspel, smarta omställningar och ett tight försvar denna säsong. Och det är förstås old news för väldigt många Unitedspelare. Neville, O’Shea, Ferdinand, Giggs, Scholes, Rooney och ett antal spelare till känner redan till den typen av United-fotboll. De var med när United spelade så innan Ronaldo blev en spelare som kunde göra över 40 mål på en säsong. De som inte har hunnit spela den typen av fotboll i United lär snabbt komma in i det, och här tror jag alltså att det hyfsat snälla matchschemat i början av säsongen är en hjälp på traven. Uniteds första tre matcher är Birmingham (h), Burnley (b) och Wigan (b).

Det går att peka på några fler svagheter hos United. Van der Sars skada var väl kanske inte så läglig. Jag tror inte att Ben Foster står mellan stolparna varken i Man U eller i landslaget om två år. Det går också att prata om att det finns spelare som blir ett år sämre. Men det har vi pratat om i fem år nu, så jag vet inte. Mättnad kanske? Samma sak där. Det hör man om varje år, men man ser väldigt lite av det. En sak som jag dock faktiskt skulle vilja höja ett varningens finger för är Uniteds anfallsbestättning. Jag tror att det vill till att Rooney och Berbatov är hyfsat skadefria. Bakom dem finns Owen, som i mina ögon faktiskt är ett lite för osäkert kort för att ha en så viktig trupproll som han har. Han är förste back up i anfallet, och så länge United spelar med två anfallare så innebär det ganska mycket speltid. Owen är lite för skadebenägen och lite för dålig för att ha den rollen i ett så bra lag som United. Men det är klart…. I bakgrunden finns två stora talanger i Kiko Macheda och Danny Welbeck. Båda kan säkerligen blir riktigt bra, men det är den sistnämnda som jag tror mest på till denna säsong. Om Welbeck får en hel del inhopp, även i viktiga matcher, och om han gör 5+ mål i PL så kommer jag inte att höja på ögonbrynen. Han har en stor framtid.

Uniteds lag är inte perfekt, det finns ett tomrum efter Ronaldo, någon eller några måste stiga fram och öka på målskörden, och några skador försvårar för tillfället. Med det sagt så hittar jag inte tillräckligt många anledningar till att tippa emot de regerande mästarna. Frågorna som omgärdar United är inte lika svårbesvarade eller komplexa som de som omgärdar Chelsea och Liverpool. Mixen av rutin och talang finns fortfarande där. Man har fortfarande ett helt galet bra försvar, och man har en tränare som vägrar låta sin spelare bli bekväma eller mätta. Det kan räcka långt. Ända fram till en ligatitel, om ni frågar mig. Men det lär bli jävligt tight och jag tror inte att Man U är klara mästare efter 36 omgångar.

Klubben:
Grundad: 1878.
Arena: Old Trafford (76.212).
Publiksnitt 08/09: 75.304.
Manager: Sir Alex Ferguson.
Lagkapten: Gary Neville.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Cristiano Ronaldo, 18 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Antonio Valencia från Wigan, £16M. Gabriel Obertan, Bordeaux £3M. Michael Owen från Newcastle, gratis.

Spelare ut: Cristiano Ronaldo till Real Madrid, £80M. Fraizer Campbell till Sunderland, £3.5M. Daniel Galbraith till Hibernian, gratis. Lee Martin till Ipswich, pris okänt. Carlos Tevez till Man City, pris okänt. Richard Eckersley till Burnley, pris okänt. Rodrigo Possebon till Braga, lån.

***********************************

Sluttabellen ser alltså ut som följer:

 1. Man United.
 2. Liverpool.
 3. Chelsea.
 4. Everton.
 5. Arsenal.
 6. Man City.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

Ni kan klicka på varenda lag i tabellen och på så sätt komma till det blogginlägg som rör laget i fråga. Jag kommer när transferfönstret är stängt fylla på spelare in och ut så att det är korrekt på varje lag.


***********************************

Jag vill ju nu inget hellre än att se era Topp Tre. Jag vill också gärna hör ni tänker, och vad ni tänker om det som jag tänker. Jag planerar att få upp några Topp Tio-listor innan lördag. Jag hoppas att jag hinner.

Vi hörs.

Så slutar Premier League - Plats 4 [2009-08-11]

Då var vi framme vid den första Champions League-platsen. Ni har säkert redan listat ut vilken klubb jag tänker tippa som fyra. Tabell ser än så länge ut så här:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5. Arsenal
 6. Man City.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

4. EVERTON FC.

Motivering:
Det är förstås inte på uteslutande fotbollsmässiga grunder som jag placerar Everton fyra. City har större stjärnor, Gunners har nog både bredare och spetsigare trupp, och Everton har faktiskt en del brister i sin trupp.

Men som jag sa i ett tidigare inlägg: Det går inte att enbart jämföra fotbollsklubbar genom att på pappret ställa respektive lags elva/trupp mot varandra. Då har man räknat bort en sjuhelsikes massa parametrar. Det Everton saknar rent fotbollsmässigt väger de upp med andra kvaliteter. Främst anser jag att det finns två punkter som gör Everton till ett hot

1. Kontinuiteten.
Everton har fått behålla samma lag, samma stomme, samma ryggrad i många säsonger nu. De har nära tio spelare i truppen som varit med sedan 2005, eller ännu längre tillbaka i tiden. Även Moyes har suttit länge. Det har visserligen Wenger också gjort, men i spelargruppen är det annorlunda. De spelare som varit i Arsenal sedan 05 är inte lika många, och framför allt inte lika inflytelserika som Evertons diton. Vela har mest varit utlånad, Song kan inte räknas som given i laget, Senderos är knappast en startman, och han är på väg bort, Djourou börjar först nu bli en tvättäkta förstalagsspelare. Eboues framtid är osäker. Spelare som varit i klubben länge och som just nu har en riktigt viktig roll att spela finns det inte så många av; van Persie, Fabregas och Almunia är egentligen de enda tre. I Everton är det betydligt fler. Hibbert, Cahill, Arteta, Neville, Yobo, Osman och Vaughan är alla i eller i närheten av startelvan. Everton har egentligen inte släppt iväg en enda inflytelserik spelare sedan de sålde Rooney. Man gör spelare bättre, men man säljer dem inte vidare - Man behåller dem. Det visade man bland annat nu med Lescott som inte släpptes iväg till City, trots bud på runt £20M. Det är helt rätt, anser jag.

2. Välanpassad trupp.
Evertons trupp är väldigt väl anpassad till Premier League. Där finns tempostyrka, närkampsspel, inhemska spelare, rak fotboll, bra huvudspel och skicklighet på fasta situationer. Allting som känns typsikt för Premier League-fotboll känns också som saker som Everton är väldigt bra på. Inte minst om man jämför med Arsenal. Enbart den här typen av kvaliteter räcker inte. Framför allt inte mot de lag som kan hota med stor finess och många individuellt skickliga spelare. Men de flesta lagen i PL hotar inte främst med sådana saker. Och när det kommer till serielunk, att slå Birmingham borta med 1-0 i mitten av november - Då ser jag Everton som extremt starka.

Jag tror att ifall Everton inte hade spelat så stora delar av förra säsongen utan friska anfallare så hade man kunnat knipa fjärdeplatsen redan förra säsongen. Man släppte in lika många mål som Gunners, men man gjorde färre. Ökar man på målskörden denna säsong samtidigt som man lyckas göra det lika bra på de övriga områdena så har man en bra chans denna säsong. Med det sagt så skulle jag önska ett Everton förstärkte på anfallssidan. Yakubu är fortfarande skadad, Jo är osäker till premiären, Anichebe missar den garanterat, och kreatören Arteta ser ut att vara borta augusti ut. Kanske är det så att Jo och Yakubu kommer göra en hel del mål tillsammans, men jag är fortfarande osäker på Jo, och jag undrar hur den långa skadefrånvaron har påverkat Yak. Saha, Vaughan och Anichebe känns som duglig back up, inte mer. En värvning på anfallssidan skulle inte skada.

På mitten och i backlinjen tycker jag att det ser bra ut. Osman, Pienaar, Fellaini, Arteta, Cahill, Gosling, och Neville är alla bra spelare. Några av dem är till och med riktigt bra. Mixen av kreativitet/målfarlighet och defensiv/närkampsspel känns väldigt bra. Bakåt finns det inte mycket jag skulle vilja ändra på. Det finns bra täckning på alla positioner, och många av spelarna i Evertons försvar klarar av två positioner - Det är ett stort plus. Kan Jagielka och Lescott fortsätta utvecklas så har Everton ett mittlås i världsklass. Everton har också en hel del unga spelare på väg fram. Gosling som nämndes kort ovan kommer garanterat få mer speltid denna säsong, och det skulle förvåna mig föga ifall Jack Rodwell börjar kriga om att bli helt ordinarie - Jag vill påstå att den grabben är en av värdens mest spännande talanger. Dessutom finns 17-årige anfallaren Jose Baxter också att tillgå. Även han spås en fin framtid.

Något säger mig dessutom att Everton kommer att göra någon värning. Jag hoppas att det är en offensiv spelare, och han ska gärna klara av att spela anfallare. Everton har inte värvat en enda spelare denna säsong. De senaste somrarna så har klubben alltid satt sprätt på en del kulor. Inga astronomiska summor, men en del pengar till spelarköp har det funnits de senaste åren. Jag tvivlar på att denna sommar blir ett undantag.

Det är verkligen gambling att sätta Everton före Arsenal, men i och med att de själva är befriade från förändringar i truppen och i och med att jag har så många frågetecken kring konkurrenterna Gunners så tror jag verkligen att de har chansen. Och med lite vind i seglen, en bra start och någon som gör 12-15 mål så klarar de av det.

Klubben:
Grundad: 1878.
Arena: Goodison Park (40.157).
Publiksnitt 08/09: 35.667.
Manager: David Moyes.
Lagkapten: Phil Neville.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 13.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Tim Cahill och Marouane Fellaini, 8 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Jo från Man City, lån.

Spelare ut: Lars Jacobsen till Blackburn, gratis. Johny Rudde till Motherwell, lån. Andy van der Meyde, Nuno Valente, John Paul Kissock, alla släppta på free transfer.

***********************************

Jag är tillbaka under veckan med ett sista inlägg i Tippa-tabellen-serien. Då presenteras hela Topp Tre och jag ger också min syn på hur jag ser på toppstriden överlag kommande säsong.

Så kom femman... Se vilket Big Four-lag som missar CL [2009-08-08]

Jag skulle ha lagt upp femteplatsen igår, men egen fotbollsmatch och lite andra plikter kom emellan. Sorry. Det blir femteplatsen idag istället.

Tabellen ser än så länge ut som följer:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6. Man City.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

5. ARSENAL FC.


Motivering:

Jag skrev, för bara en vecka sedan, ett långt inlägg om Arsenal och varför att jag anser att de gamblar med sin Champions League-plats. Samma, tankar som jag hade då har jag förstås nu, så det inlägget tycker jag att ni ska läsa för att denna motivering ska bli fullständig. Ni hittar det här.

Att Arsenal har ett bra lag tänker jag inte försöka argumentera bort. Det finns mycket talang och mycket kvalitet i truppen. Men en en trupp ska inte bara balanseras i termer av offensiva och defensiva spelare. Den ska balanseras mentalt också. En trupp behöver olika kynnen. I Arsenal saknar jag några viktiga grundstenar. Rutin, hårdhet, vinnarskalle-mentalitet. Gallas må tycka om att vinna, men är en gnällspik som alltför ofta sprider dålig stämning. Det är en gåta för mig att Wenger inte offrat honom. Fabregas är en helt underbar fotbollsspelare, och med sitt sätt att vara på planen kan han säkert dra med sig folk, men han är fortfarande inte ledaren med stort L, han går inte inte och smäller på lite extra för att visa sina lagkamrater vad som gäller. Arsenal är fortfarande ett lag som väger lite lätt så väl fysiskt och i fråga om ansvars och ledaregenskaper. När jag jämför med andra topplag så ser jag många fler skickliga närkampsspelare och många fler vinnarskallar i de trupperna.

Arsenal behöver släppa in färre mål denna säsong. 37 mål släpptes in förra säsongen, och det är nästan på pricken ett mål per match. Det är för mycket, inget snack. Då förvånar det mig en del att man släpper Kolo Toure. Han har ändå varit given i backlinjen länge nu och hans högstanivå är väldigt hög. Å andra sidan fick man bra betalt, och den senaste tiden har Toure sett något sämre ut, eller är det bara jag? Hur som haver har man bara förstärkt mittlåset med belgaren Thomas Vermaelen. Jag vet inte så jättemycket om Vermaelen. Jag vet att Wenger sällan köper dåligt scoutade spelare och jag vet att han var väldigt populär i Ajax. Att Vermaelen är en bra spelare tvivlar jag inte på, men jag tvivlar på att han går in och totaltdominerar i sin första PL-säsong. Han är bara 23 år, och i rättvisanas namn bör man ge en 23-årig mittback som kommer från holländska ligan en del tid att komma till rätta. Arsenals defensiv lär inte stå och falla med Vermaelen, jag är inte ens säker på att han blir det givna andravalet bredvid Gallas. Det lär inte heller Senderos bli. Han var på lån förra säsongen i Milan, nu är han tillbaka men sägs vara nära en övergång till Everton. Jag tror att Djourou har rätt bra chanser att lägga vantarna på den andra mittbacksplatsen. Jag tycker att han var ganska bra föra säsongen, även om brist på rutin lyser igenom ibland. Han har fortfarande en del att lära, men kan nog bli riktigt bra. Hur pass redo är han denna säsong? Det finns frågetecken efter mer eller mindre varje mittback i Arsenal för mig, och det oroar mig. Silvestre och Song är inte tillräckligt bra för att vara ordinarie i ett Topp Fyra-mittlås. Vermaelen och Djourou är båda lite orutinerade, och den enda givne spelaren (Gallas) är en barnrumpa som testar tålamodet hos medspelare, ledare och fans. Det ser verkligen sådär ut i Gunners centrala försvar, tycker jag. Vore jag gooner skulle jag be till högre makter om att ryktena om att Arsenal tittar på Fulhams Hangeland stämmer.

På ytterbacksplatserna ser det dock bättre ut. Jag tror nog nästan att Arsenal har ligans bästa ytterbacksuppsättning. Sagna och Clichy är givna startspelare, och de har båda en ruskigt hög högstanivå. Bakom dessa två herrar finns Gibbs som är hur lovande som helst, Eboue (som ryktas vara på väg bort) som jag anser underskattad, och Armand Traore som jag fortfarande är övertygad som kan bli riktigt bra. Dessutom har Arsenal flera mittbackar som bekvämt kan ta ett steg ut och agera ytterbackar ifall det skulle krävas.

Alumina då? Inte tillräckligt bra för ett lag som vill slåss i den absoluta toppen - Det är min bestämda åsikt.

På försäsongen har man fått se Arsenal spela 4-3-3 några gånger. Kanske är det något som Wenger vill hålla fast vid, det återstår att se. Vilket system man än väljer så finns det många tekniska, snabba, bollbekväma och kreativa spelare i Arsenals offensiv. Det som oroar är att Rosicky återigen är skadad och att Nasri är skadad sedan tidigare, båda blir borta till september/oktober. Ytterligare en oro är vilka spelare som ska vinna boll, smälla på i närkamper, vinna andrabollar och vara förgrundsfigurer i det presspel som behövs på mitten. Diaby verkar inte vilja ta det där steget (ett steg som jag alltid trott att han ska ta) och bli den där riktigt vassa hårdeföre defensiva mittfältaren. Fabregas är absolut inte den typen, Denilson är på sin höjd en halv sådan typ, och sedan ser jag ingen annan. Arsenal kommer att få lida för det.

Men arsenal kommer få en hel del lag att lida också. Arshavin, Walcott, van Persie, och Nasri är utan tvekan högklassiga spelare att ha tillgång till i offensiven. Det skulle heller inte förvåna mig ifall Ramsey, Wilshere och Vela tar ännu ett par steg i utveckligen och på allvar börjar konkurrera om startplatser. Lite, lite oro kan jag känna för det tomrum i antal mål som Adebayor lämnar efter sig. Det var rätt att sälja en så icke lojal och divig spelare (speciellt till det priset, han kostade mer än Torres när han gick till Pool), men han gjorde som sagt en del mål. Många är övertygade om att Eduardo ska gå in och göra de målen. Jag har mina tvivel. Kroaten är en grym lirare, absolut. Men hur bra? Är det någon som verkligen vet hur bra, och hur väl anpassad till PL han är? Han har ju faktiskt inte gjort mer än 13 ligamatcher från start. På de 13 matcherna har det blivit 4 mål. Det är för mig ett ganska tunt bedömningsunderlag. Med skadorna och de få matcher som han faktiskt gjort för klubben så ser jag inte Eduardo som ett stensäkert kort. Bendtner är ett bra alternativ, och när man behöver förändra matchbilder fungerar han utmärkt. Men han är väl ändå för begränsad för att åtnjuta stora mängder speltid i ett Wenger-lag, va?

Arsenal har ett bra lag, och det kan vara så att de är bättre än vad jag tror. Men jag påstår absolut att med nuvarande defensiv, med den halvdana kontinuiteten och den bristande rutinen och hårdförheten så gamblar Wenger med CL-plasten. Och jag gamblar också lite nu när jag tippar Gunners som femma. Det är inte med hundra procentig säkerhet jag tippar Arsenal femma, det ska erkännas. Men det blir alltid överraskningar, och några små skrällar ska en sådan här tabell ha. Jag väljer kanske en skräll modell större. Arsenal slutar femma.

Klubben:
Grundad: 1886.
Arena: Emirates Stadium (60.355).
Publiksnitt 08/09: 60.039.
Manager: Arsene Wenger.
Lagkapten: Cesc Fabregas.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 3.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Robin van Persie, 11 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Thomas Vermaelen från Ajaz, £10M.

Spelare ut: Emmanuel Adebayor till Man City, £25M. Kolo Toure till Man City £16M. James Dunne till Exeter, pris okänt. Abu Ogogo till Dag & Red, gratis. Rene Steer till Oldham, gratis. Håvard Nordtveit till Nürnberg, lån. Fran Merida till Levante, lån.
***********************************

Inte en enda av er tyckte något om utläggningen om Man City. Jag utgår ifrån att ni håller med? Eller är det några av er som tror att de kommer högre upp än vad jag tippade dem? För övrigt har jag lagt till spelare in och ut på Man City nu. Det är gådagens inlägg - Ni hittar det här.

***********************************

Boro-Sheffield Utd spelare 0-0. Det var ingen klang och jubelföreställning, direkt. Hoppas på bättre action idag när Newcastle gästar The Hawthors och West Brom.

***********************************

Jag ska försöka hinna med att blogg imorgon, men jag lovar inget. En del av måndagens går åt till transport då nästa vecka spenderas i Visby. Men självklart kommer toppens av tabellen i kommande vecka. Jag planerar också några Topp 10-listor innan säsongen kickar igång om exakt en vecka.

Trevlig helg, allihopa!

Så slutar Premier League - Platserna 5 & 6. [2009-08-07]

Vi tar det viktigaste först. Ikväll börjar den engelska fotbollen igen på allvar. Premier League är ju förstås the cream of the crop, men efter en lång sommar så känns Championship-fotboll väldigt välkommet.

Ikväll är det Middlesbrough-Sheffield United. Toppmöte direkt och TV4 Sport sänder direkt. Jag ska själv lira fotbollsmatch ikväll, men kommer hem lagom till denna match och ett par kalla öl. En av de bättre fredagkvällarna på länge, ifall ni frågar mig.

***********************************

Champions League-kvalet
måste ju nämnas också. Arsenal lottades mot Celtic. Arsenal är förstås favoriter, men när enorma mängder prestige är inblandat, och det kommer det att vara här, kan man aldrig vara riktigt stensäker. Det blir helt klart något att se fram emot.

***********************************

Nu kör vi vidare med tabellen. Platserna 5 & 6 gäller idag. Ut i Europa, men inget CL för dessa två lag, alltså.

Än så länge har jag fått ihop följande tabell (Ni som har hoppat in sent behöver bara scrolla nedåt för att läsa lagen från föregående dagar):

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.



6. MANCHESTER CITY.


Motivering:
Med alla pengar spenderade så borde kanske City slåss högre upp än så här. Men i slutändan så tror jag inte att man har varken laget eller tränaren för att göra det. Framför allt inte det sistnämnda.

Ciry kommer att ta många poäng den här säsongen, de kommer att sno poäng även från något eller några av lagen som ännu inte nämnts i min nedräkning, och de kommer säkert att under perioder ligga högre än sexa i tabellen. De har verkligen många duktiga spelare. Men jag undrar om det inte tar lite tid att spela ihop alla nya namn och jag tycker fortfarande att laget ser framtungt ut.

Att Citys offensiv är vass och att laget kommer göra en del mål är det ju inget snack om. Så ska det vara när man har spelare som Ireland, Robinho, Wright-Phillips, Adebayor, Santa Cruz och Tevez. Då har jag inte nämnt Barry som alltid brukar bidra med ett antal assist och några få mål eller Bellamy som aldrig går mållös under en hel säsong. Men i defensiven ser det inte riktigt lika bra ut. Det ser inte illa ut heller, men fan vet om det är ett Champions League-försvar. För om City vill bli ett CL-lag till nästa säsong så bör det spela lika bra som ett denna säsong. Toppen i CL är ju till mångt och mycket synonymt med toppen i PL, så det säger ju egentligen sig självt.

Richards, Onuoha, och Zabaleta är alla bra spelare - jag är speciellt svag för Zabaleta faktiskt - Men de är alla sämre än Sagna, Glen Johnson, och även en skadefri Wes Brown är snäppet bättre i mina ögon. Sedan kan man ju förstås inte uteslutande mäta kvaliteten i ett lag genom att på pappret bara ställa spelare för spelare i respektive lag mot varandra.

I mitten så lär Kolo Toure vara given och sedan står det antagligen mellan Dunne och Richards. Problemet för mig är vem som ska vara boss i det här försvaret. Ingen är den tydliga ledaren för mig. Dunne har jag aldrig varit ett fan av och jag anser att han varken är tillräckligt given i elvan eller tillräckligt bra för att utse honom till en försvarsgeneral. Richards anser jag fortfarande ha potential att bli sanslöst bra och jag tror att han får ut mest av den potential om han får vänja sig vid att spela mittback. Men han var ganska skakig förra säsongen och agerar fortfarande för valpigt för att vara pappa i ett lag som ska komma 3-4a. Toure har jag alltid gillat, och visst har han en jäkla massa rutin vid det här laget. Dessutom så kan mycket väl ett miljöombyte innebära en nytändning för somliga spelare vissa gånger. Men rutin och ledarskap är inte synonymer. Inte ens om rutien är kryddad med hög grundkvalitet och nytändning.

Till vänster i backlinjen lär ju Bridge vara förstavalet, men jag vet inte jag. Hur bra är han egentligen?

Kvar förutom de som redan nämnts (sex spelare) är Javier Garrido (vänster) och Tal Ben Haim (mitten och höger). Alla positioner är med andra ord täckta, men hur mycket strength in depth har Citys försvar egentligen? Sådär, säger jag. Även vissa små frågetcken kring de som är givna. Jag förstår att Huges är på jakt efter ytterligare försträkning i försvaret och Evertons Lescott skulle förstås vara perfekt. Men jag vete fan i fall Everton kommer att sälja.

Just det, ja. Shay Given är en grymt bra målvakt. Övriga kommentarer överflödiga där.

City lär ju lira 4-3-3 och mittfälts-"trean" fick ett väldigt välkomnat tillskott i Barry. Ireland och Barry är givna och sedan lär ju De Jong och Kompany slåss om den tredje platsen. Vem av de två som än spelar så tycker jag att det ser bra balanserat ut. Mixen av närkampsspel, passningssäkerhet och kreativitet finns där. Det ska också bli jäkligt kul att se Irelands säsong. Han var riktigt ruggigt bra under vissa perioder förra säsongen. Han har varit bra tidigare, men förra säsongen tycker jag var ett stort genombrott för honom. Föjler han upp det? Han får en viktig roll för City i år, det finns ingen naturlig ersättare där nu när Elano är såld. Kanske får Wight-Phillips testa där om tillfälle uppstår. Sedan undrar jag också hur bra De Jong och Kompany egentligen är? De har bara varit i PL ett halvår, och någon av dem, eller en kombination av dem kommer att få spela en viktig roll. Det finns nämligen inte så mycket bakom de två och Barry. Michael Johnson är förstås fortfarande ett intressant namn, men skadeproblemen bara fortsätter. Han lirade fem matcher förra säsongen och han är skadad just nu. När han kommer tillbaka är oklart. Övriga spelare som kan spela på det centrala mittfältet är Kelvin Etuhu och unge solvaken Wladimir Weiss, och även Zabaleta. Sedan kan väl kanske Martin Petrov spela där om det kniper. Kanske är det tillräcklig backup, men jag är inte säker. Just nu är också Kompany skadad och bli borta till i början på september.

Att City har anfallare, det vet vi. Det var det jag menade när jag i inledningen beskrev dem som framtunga. En forwardstrio av Robinho till vänster, Adebayor i mitten och Tevez till höger ser jag som given. Och hur mycket speltid får då Santa Cruz, som var den första anfallaren som anlände för stora pengar denna sommar? En del, antar jag, men något säger mig att han främst får agera inhoppare. Framför allt eftersom han egentligen bara konkurrerar om en av anfallsplasterna i anfalls-"trean". Kantspel lär ju inte bli aktuellt för Santa Cruz. Därbakom finns ju också Bellamy, Benjani, Wright-Phillips och Petrov som nog gärna villa spela allihopa. Åtta spelare som slåss om tre platser. Det är lite mycket. Inte minst när Robinho är så given som han är och det finns två jäkligt namnstarka nyförvärv bland dessa åtta. Adebayor och Tevez bör ju verkligen få mycket förtroende och tid på sig att lära känna systemet. Kommer vi får höra en del gnäll om brist på speltid i City, tro?

City ska inte spela i Europa denna säsongen. Frågan är om det är förbannelse eller välsignelse? På ett sätt kan de fokusera stenhårt på ligan - Både Liga och FA-Cup lär ju vara skeundärt. Till skillnad mot lagen man vill springa ikapp och förbi så kommer City inte att behöva vila spelare i en och annan ligamatch. Samtidigt så minskar det speltiden för back up-spelarna, och det minskar också chanserna till total harmoni i truppen. Dessutom skulle det nästan vara bra med lite extra matcher City. Man har en 23 spelare stor trupp (jag har räknat bort andre och tredjemålvakten samt Weiss) som kräver speltid, och smtidigt så har 10 av dessa 23 spelare varit i klubben i mindre än en säsong - Fem kom i januari och fem har kommit nu i sommar. Det betyder att det är många spelare som har spelat med varandra väldigt lite. Det tar tid att spela ihop ett lag, att få elva spelare att förstå och underkasta sig en spelidé och att få elva man att göra saker och ting både rätt och gemensamt. Den biten tror jag knappast är ett plus för City.

Det är sannerigen inte lätt att ta in många nya spelare till ett lag och snabbt få det att klicka. Mourinho lyckades med Chelsea, men låt oss fastslå en sak med all önskvärd tydlighet: Mark Huges är sannerligen ingen Mourinho. Här är ju också en av de sakerna som får mig att tvivla på City. Jag kan fortfarande inte se Mark Huges som tränaren som leder ett lag med Champions League-ambitioner. Jag tror helt enkelt inte att han är tillräckligt taktiskt skicklig.

Kan City komma högre än 6a? Absolut. Men för mig finns det för många frågetecken för att jag ska tro på en högre placering. Kvaliteten och bredden i försvaret (kommer det förstärkas ytterligare?), alla nya spelare som ska fungera tillsammans, Mark Huges, risken för bristande harmoni, osäkerheten kring De Jongs och Kompanys kvalitet och deras erfarenhet av PL. Sa jag Mark Huges?

Nej. City är inget Champions League-lag. Ännu. Men om de vågar satsa långsiktigt och med kontinuitet som ett honnörsord (kanske inte nödvändigtvis när det gäller Hughes) så kan de mycket väl bli det. Men inte denna säsong.

Klubben:
Grundad: 1880.
Arena: City of Manchester Stadium (47.726).
Publiksnitt 08/09: 42.900.
Manager: Mark Huges.
Lagkapten: Richard Dunne.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 7.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Robinho, 14 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Emmanuel Adebayor från Arsenal £25M. Roque Santa Cruz från Blackburn, £17.5M. Kolo Toure från Arsenal, £16M. Gareth Barry från Aston Villa, £12M. Carlos Tevez från Man Utd, pris okänt. Stuart Taylor från Aston Villa, gratis.

Spelare ut: Elano till Galatasaray, £8M. Ched Evans till Sheff Utd, £3M. Adrian Cieslewicz till Wrexham, pris okänt. Daniel Sturridge till Chelsea, pris okänt. Gelson Fernandes till St Etienne, pris okänt. Joe Hart till Birmingham, lån. Jo till Everton, lån. Felipe Caicedo till Sporting Lisbon, lån. Shaleum Logan till Tranmere, lån. Donal McDermott till Chesterfield, lån.

Jag kommer att lägga upp femteplatsen (samt spelare in & ut för City) sent ikväll pga av tidsbrist. Surfa in igen..... Sen fredagskväll blev lördag på dagen. Se lödagens inlägg för plats fem.

Så slutar Premier League - Platserna 7 & 8. [2009-08-06)

Helt utan omsvep så lägger jag gasen i botten och kör vidare. Dags för platserna 7 & 8 i min PL-tabell.

Tabellen so far:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

8. WEST HAM UNITED.


Motivering:
Tittar man på truppen så är en 8e plats faktiskt en ganska hög placering för West Ham. Men jag tror verkligen på Hammers denna säsong. Jag älskade vad Zola och Clarke gjorde med laget sedan de tog över efter Curbishley. West Ham blev verkligen ett spelande lag, Carlton Cole började hitta målet, unga talanger släpptes fram och en hel del poäng plockades. Jag är övertygad som att West Ham kommer att vara ett lag fyllt av självförtroende när de går in i denna säsong, och jag tror vi kan räkna med att de fortsätter på den inslagna vägen.

Det går förstås att argumentera för att att West Hams största bränslekälla förra säsongen, och då framför allt under våren, stavades motivation, och att laget egentligen inte är tillräckligt bra för att vara med och slåss om en plats i Europa. Jag köper inte riktigt det, och jag tycker visst att laget är bra.

West Ham har framför allt en riktigt bra centrallinje. I varje lagdel så finns det en spelare som är landslagsmässig, eller på väg att bli det. Robert Green i målet, Upson i backlinjen, Noble på mittfältet och Carlton Cole på topp. Bara den centrallinjen kommer att bli poänggivande. Om man dessutom kan fylla på med spelare som Herita Ilunga, Jonathan Spector (vad bra han var i Confed Cup!), inlånade Luis Jiemenez, Scott Parker, och Valon Behrami så har man en bra startelva.

Att Lucas Neill och Di Michele har lämnat klubben hamnar förstås inte på plussidan, men det för oss också in på den viktigaste punkten för West Ham denna säsong; Ynglingarnas genombrott. Om Hammers ska hamna så högt upp som jag tror att de kommer att göra så måste ett antal av de unga, lovande spelarna få sitt genombrott. Och det tror jag alltså att de får.

Mark Noble är en spelande central mittfältare med bra fötter och fin blick. Jag ser en framtida landslagsman i honom. Han spelade i 28 av 38 PL-matcher förra säsongen - I år lar han bli en nyckelspelare.

Savio är en offensiv mittfältare/anfallare som köptes in för dyra pengar från Brescia i vintras. Omställningen till PL kändes till en början något övermäktig, men att han har stor potential, fin teknik och stora offensiva kvaliteter hann man ändå se. Nu har han en försäsong i kroppen och han har fått lite mer tid att vänja sig vid England och den engelska fotbollen. Savio behöver bidra med mål och assist denna säsong.

James Tomkins är en försvarare från de egna leden som deltog i sommarens U21-EM i Sverige. Förra säsongen blev det 12 matcher, den här säsongen lär det bli fler.

Mittfältaren Junior Stanislas är även han en egen produkt och i slutet på förra säsongen så kom han från ingenstans och tog en plats i West Hams elva. På de sju matcher han deltog förra säsongen så blev det två mål, och han hann visa att han är löpvillig, energisk och att han har ett riktigt vasst skott. Stanislas kan mycket väl bli en kille att verkligen hålla ögonen på denna säsong.

Utöver dessa ynglingar så finns även Jack Collison, Josh Payne, Frank Nouble och Fabio Daprela - Alla 20 år eller yngre.

West Ham har också en del sparkapital i spelare som i grunden håller en bra standard, men som alltid tycks gå skadade. Skulle spelare som Kieron Dyer, Dean Ashton och Julien Faubert lyckas med att bli kvitt sina skadebekymmer så är jag övertygad om att de har en del att bidra med.

West ham har inte den bredaste truppen, de största stjärnorna eller den bästa ekonomin. Men de har en riktigt bra centrallinje, de har Zola och Clarke och de har en drös unga lovande spelare. Jag tror att det räcker till en 8e plats.

Klubben:
Grundad: 1895.
Arena: Upton Park (Boleyn Ground) (35.303).
Publiksnitt 08/09: 34.226.
Manager: Gianfranco Zola.
Lagkapten: Ej klart.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 14.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Carlton Cole, 10 mål.
Truppen:
Se länk.

Spelare in: Herita Ilunga från Toulouse, pris okänt. Peter Kurucz från Ujpest Dozsa, pris okänt. Frank Nouble från Chelsea, prist okänt. Jack Lampe från Harlow, gratis. Luis Jimenez, från Inter på lån.

Spelare ut: Lucas Neill, utgående kontrakt. David Di Michele, utgående lån. Freddie Sears till Crystal palace, lån. Diego Tristan till Cadiz, gratis. Kyel Reid till Sheff Utd, gratis. Joe Widdowson till Grimsby, gratis. Lee Bowyer till Birmingham. gratis.

***********************************

7. ASTON VILLA.

Motivering:

Jag gjorde aldrig någon hemlighet av att jag verkligen gillade Aston Villa och deras tappra försök att spräcka upp Topp Fyra-dominansen förra säsongen. Truppen var något för tunn och det räckte inte enda fram, men det var ett kaxigt försök, och ett tag såg det riktigt lovande ut. Om inte annat så var det ett bevis på att Martin O'Neill verkligen för klubben framåt. Det kommer O'Neill fortsätta att göra om ledningen har modet att satsa långsiktigt. Men denna säsong lär bli något av en roadbump för Birminghamklubben.

Aston Villas problem förra säsongen var att truppen var för tunn och säsongen var för lång. Truppen är inte bredare nu, och särskilt mycket kortare är inte säsongen heller. Martin Laursens skada förra säsongen var halvt förödande för Villa. Och även om den dystra våren inte enbart berodde på Laursens frånvaro så var det helt klart en bidragande orsak. Laursen är numera fotbollspensionär och den här säsongen finns han alltså inte med över huvud taget. Han är ersatt med.... Ingen alls. Det förvånar mig att O'Neill ännu inte har tagit in någon namnkunnig försvarare. Kanske kommer han att göra det, men än så länge finns det en vakant plats i mittlåset. Inte minst eftersom man också har sålt Zat Knight till till Bolton. Jag gillar verkligen Cutis Davies, men i övrigt ser det oroväckande tunt ut i Villas försvarsled. Cuellar hade en skakig debutsäsong och behöver höja sig avsevärt. Nicky Shorey var dirket dålig, Luke Young var ganska bra, men spelade på fel position och samma sak gällde för Reo-Coker. Wilfred Bouma är en klart duglig spelare, men han är också skadedrabbad. Stephen O'Halloran må vara lovande, men känns inte som en startspelare. Aston Villa behöver förstärka i defensiven, det råder det inga tvivel om. Just nu ligger det ett på tok för stort ansvar på Davies och den evigt unge Friedel.

På mitten ser det hyfsat ut för Villa. Man har tappat Barry, men det var dags för honom att gå vidare. Kvar finns Petrov som i sina bästa stunder håller riktigt hög PL-klass, Steve Sidwell som jag tycker är underskattad, James MIlner som går från klarhet till klarhet och Craig Gardner som helt klart borde vara ett år bättre. Sedan har vi förstås Ashey Young. Där är nästan kommentarer överflödiga. Young kan fortfarande bli jämnare och höja sin lägstanivå, men att han är en klasspelare vet alla. I form är han i mina ögon en av ligans allra bästa spelare. Jag hoppas också att Reo-Coker får chansen att spela lite mer på mittfältet denna säsong - Det är där han hör hemma. Man har också värvat Stewart Downing, men för mig har han fortfarande en hel del att bevisa. Den förra säsongen var näst intill usel från hans sida. Kanske kan han växa ut och utvecklas i och med miljöombyte och bärre omgivning, men jag har mina tvivel. Att han är skadad och borta till åtmintone oktober, bör kan också nämnas. Däremot har jag stora förhoppningar på Fabian Delph (som jag skrev om igår), och även om steget från League One till PL är nära gigantiskt så tror jag att han får en hel del speltid redan i år. Talanger som Osbourne och Bannan finns också att tillgå. Förlusten av Barry till trots - Jag anser inte att Villas mittfält är avsevärt försvagat.

I anfallet har man fått behålla alla sina spelare. Carew, Heskey, Agbonlahor är en stabil anfallsuppsättning. Agbonlahor är mer än stabil. Precis som Young behöver han bli jämnare, men han har tiden för sig, och det råder inga tvivel om att Gabby är riktigt, riktigt bra när han är på humör. I bakgrunden lurar talangen Nathan Delfouneso, och om jag får tippa så går han i alla fall före Marlon Harewood som faktiskt känns överflödig.

Det ska också bli intressant att se ur O'Neill formerar laget denna säsong. Förra säsongen mixade han mellan 4-4-2 och 4-5-1 med MIlner och Young långt framskjutan på kanterna. I och med att Barry är borta så tror jag att O'Neill väljer ett två man starkt innermittfält, kanter bestående av Milner till höger och Young i en relativt fri roll till vänster. Då finns det också plats för två anfallare, och i mina ögon borde det vara Gabby och Carew. Heskey får agera inhoppare.

Om O'Neill lyckas förstärka sin defensiv med i alla fall två namnkunniga spelare innan fönstret sänger så skulle jag kunna tänka mig att peta upp Villa en eller två placeringar, men just nu har jag svårt att se dem hamna högre upp. Och en CL-plats ser jag dem inte knipa under några omständigheter.

Klubben:
Grundad: 1874.
Arena: Villa Park (42.640).
Publiksnitt 08/09: 39.811.
Manager: Martin O'Neill.
Lagkapten: Ej klart.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 18.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Gabriel Agbonlahor, 12 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Stewart Downing från Middlesbrough, £12M. Fabian Delph från Leeds, £8M. Courtney Cameron från Northampton, gratis.

Spelare ut: Gareth Barry till Man City, £12M. Martin Laursen, slutar. Zat Knight till Bolton, pris okänt. Stuart Taylor till Man City, gratis. Sam Williams till Yeovil, gratis.

***********************************

Det var allt för idag. Imorgon är det dags för plats 5 & 6, och då får ni alltså veta ifall jag tror att den klassisa Big Four-konstellationen består. Vad tror ni själva?

Så slutar Premier League - Platserna 9 & 10. [2009-08-05]

Jag tänkte börja med att kommentera några av era kommentarer från igår.

Sadde
undrade vad jag tror om Valencia i Man U - Flipp eller flopp?
Flipp, inget snack, är mitt svar. Jag är ett stort fan av Valencia, och har varit ganska länge. Jag har i vänskapskretsen och på nätet lobbat för honom rätt hårt. Jag hade gärna sett honom i mitt Liverpool där han hade kunnat ge Kuyt välbehövlig konkurrens. Men nu är det alltså Man U som gäller för Valencia. Han kommer aboslut inte ersätta alla de mål som Ronaldo bidrog med, även om jag tror att han kommer göra fler mål den här säsongen än någonsin tidigare - Det bör han göra med sin nya, förbättrade omgivning. Men som sagt, någon målspruta blir det aldrig av honom. Däremot tror jag att han kommer bidra med rätt många assist. Han kan ta sig förbi försvarare på egen hand och han har en jäkligt fin högerfot. Han kommer nog att hitta både Rooney och Berbatov med den foten ett antal gånger under säsongen. Men framför allt är det en lagspelare. Han fuskar inte i defensiven, och eftersom han har spelat en del på centralt mittfält tidigare i sin karriär så är han ganska tuff att möta och han drar sig inte för närkampsspel. Valencia kommer att avlasta Rooneys arbetsbörda och Ronney kommer att kunna lägga mer energi på att bidra med mål och assist. Sir Alex har alltid haft en förkärlek till klassiska yttrar, och i Valencia har han hittat en sådan. Flipp, kort och gott.

Ni var flera som nämnde Alonso igår. Nu är han helt klar för Real - Vad betyder det för Liverpool?
En hel del, förstås. Alonso är en ganska unik spelare. Han är en perfekt länk mellan försvar och anfall, och med sin split vision och sitt passningsspel så ger han sin lagkamrater mer tid, och gör dem på så sätt bättre. Men domedagsprofetiorna om att Liverpool nu helt enkelt har slängt bort sin chans på titeln håller jag inte med om. Rafa måste förstås spela sina kort rätt och anväda Alonso-pengarna smart nu. Skulle ryktet om danske Poulsen stämma, ja då har Liverpool inte en chans. Men skulle Rafa försöka med att få in en ersättare för Alonso, en allroundförsvarare och en spelare som kan spela på kanten och avlasta Torres, då är Liverpool med i racet. Vore jag Rafa skulle jag försöka locka till mig Steven Defour, Steven Taylor (Newcastle) eller Emmerson Boyce (Wigan) och Tuncay eller Mata. Vi får se vad som händer. Men att Liverpool per automatik skulle vara ute ur racet köper jag inte.

***********************************

Över till tabellen då. Jag vill börja med att säga att jag själv känner att listningen av lagen lätt gör att jag upprepar mig i formuleringar och i sättet att skriva. Kanske för att jag gör samma sak hela tiden, men med olika lag. Hoppas ni kan leva med det. Lite slarv och stavfel har smugit sig in här och var också, har jag sett. Skärpning utlovas.

Hur som haver. Idag är det dags för plats 9 och 10.

Än så länge har jag knåpat ihop följande tabell:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

10. FULHAM FC.

Motivering:
Fulham gjorde sin bästa säsong någonsin förra säsongen, och jag gladdes verkligen med Roy Hodgson. Men jag kan inte låta bli att undra ifall laget inte överpresterade i alla fall en smula. Jag tror faktiskt inte att spelare eller ledare själva hade räknat med spel i Europa till denna säsong. Och det är just detta spel i Europa som jag tror kommer sätta lite käppar i hjulen för Fulham. De har inte den bredaste truppen, och de har inte förstärkt så det sjunger om det. Jag tror att de extra matcherna som laget får i Europa innebär några tappade placeringar i PL-tabellen.

Med det sagt så tror jag fortfarande att laget kommer bli en tuff nöt att knäcka för de flesta lagen även denna säsong. Man har inte tappat en enda viktig spelare, och man borde gå in i denna säsong med stort självförtroende.

Försvarsspelet var nyckeln till framgång för Fulham förra säsongen. Bara tre lag släppte in färre mål en Fulham. Och försvaret är intakt. Magnifike Hangeland kommer att fortsätta styra backlinjen tillsammans med den nästan lika magnifike Aaron Hughes. Utanför sig har de Paintsil och Konchesky och tillsammans utgör de en gedigen backlinje. Även om det finns habila backup-spelare i Stoor, Toni Kallio, Chris Baird, nye Stephen Kelly och den 20-årige egna produkten Elliot Omozusi så är det väldigt viktigt för Fulham att undvika skador på sina ordinarie försvarare.

På mittfältet är bredden bättre. Danny Murphy, Zoltan Gera, Dickson Etuhu, Clint Dempsey, Simon Davies och nye Björn Helge Riise är alla dugliga spelare, eller till och med bättre än så i flera fall.

Även i anfallet ser det helt okey ut. Jag kan tycka att det inte finns någon direkt utpräglad målskytt i laget, och jag kan tycka att Andy Johnson får axla ett lite väl tungt ok för att det ska se optimalt ut. Men med spelare som Nevland, Zamora, och Kamara så finns det ändå klart godkänd täckning. Dock vill jag påstå att det är väldigt viktigt för lagets målproduktion att Johnson håller sig skadefri.

Fulham skulle knappast må dåligt om de fick tillskott av en beprövad målskytt och någon till försvarare som kan gå in och göra ett förtjänstfullt jobb när någon är skadad. Men några stora hål finns det absolut inte i Fulhams lagbygge, och Hodgsons raka, pardonlösa 4-4-2-fotboll kommer att fortsätta skörda framgångar även denna säsongen. Det tuffa matchandet som Europaspel för med sig till trots - Jag kan inte se Fulham hamna mycket lägre ned än så här. Kanske kan de till och med överraska positivt och hamna något högre upp än vad man förväntar sig. Igen.

Klubben:
Grundad: 1879.
Arena: Craven Cottage (25.678.)
Publiksnitt 08/09: 24.340.
Manager: Roy Hodgson.
Lagkapten: Danny Murphy.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Clit Dempsey och Danny Murphy, 7 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Stephen Kelly från Birmingham, gratis. Björn Helge Riise från Lilleström, pris okänt.

Spelare ut: Trpy Brown till Ipswich, gratis.

***********************************

9. TOTTENHAM HOTSPUR.

Motivering:
Är det någon som vill ha dem högre upp? Varför det i så fall? Jag vet att det alltid pratas om Tottenham som en liten outsider till en hög placering, och Spursfansen själva älskar att andas optimism inför vareviga säsong. Men let's face it. Tottenham har ett lag värdigt en mittenplacering. Nothing more, nothing less.

Det är förstås en fördel att Harry Redknapp verkar åtnjuta styrelsen fulla förtroende inför säsongen. Men i Spurs fall går ingen säker. Någonsin. Nu tror jag visserligen inte att Happy Harry kommer att få en katastrofstart och snabbt bli ifrågasatt. Men jag tror och tycker att Spurs saknar en hel del för att hamna högre upp än mitten. Framför allt oroar jag mig för försvaret. Vem är egentligen härföraren i Spursförsvaret? Woodgate? Dawson? King? Nej... Det där ser mer ut som en kort lista över spelare som antingen är konstant skadade eller är duktigt överskattade. Eller en kombiantion. Jag gillar visserligen Vedran Corluka, men jag tycker han såg mer än lovligt loj och ointresserad ut förra säsongen. På ytterbacksplatserna är jag inte heller direkt positiv. Bale tar inga stora kliv i utvecklingen, Alan Hutton är konstant skadad, Kyle Noughton är ett oprövat kort och varken Assou-Ekotto eller Chimbonda osar klass. Som ni ser är bredden klart godkänd, och självklart pratar vi inte om ett gäng korpenspelare här. Men vi pratar inte om idel klasspelaer heller. Inte blir det bättre av att Tottenham med stor sannolikhet kommer att tvingas börja säsongen utan Woodgate, Dawson, King och Bale som alla är skadade. Som pricken över i:et så anser jag att brasse-målvakten Gomes fortfarande har enormt mycket att bevisa. Tottenhams bakre regioner är det stora anledningen till att jag inte är det minsta sugen på att tippa dem högre än 9a.

Så fort vi lämnar backlinjen så ser det betydligt bättre ut. Tottenhams mittfält är riktigt bra. Luka Modric tror jag kommer att göra en strålande säsong nu när han har acklimatiserat sig på allvar. Den mannen är en riktig liten magiker, och jag tror att han kommer att hinna spela i en större klubb än Spurs innan han lägger skorna på hyllan. Att han kan spela både på kanten och centralt gör inte saken sämre. I övrigt hittar vi spelare som slitstarke Palacios, tvåvägsspelaren Jenas, speedkulan Lennon, närkampsspelaren Huddlestone och de unga lovande lirarna Danny Rose och Jamie O'Hara. Dessutom borde väl Bentley bara kunna bli bättre. I truppen finns också löftet Giovani Dos Santos som kom från Barca till förra säsongen, och jättelöftet Bostock som bara är 17 år fyllda. Som sagt... Tottenhams mittfält är det sannerligen inget fel på.

Anfallsbestättningen ser också intressant ut. Robbie Keane börjar säsongen där han hör hemma, Peter Crouch gör alltid minst 10 mål, Jermain Defoe är i sina bästa stunder landslagsmässig, och jag tycker att klubben gör helt rätt som ger ryssen Pavlyuchenko ännu en säsong.

Med det mittfält och det anfall som Tottenham har så kommer man garanterat att göra en del mål. Frågan är bara hur många man släpper in. Tillräckligt många för att inte komma bättre än 9a, ifall ni frågar mig.

Klubben:

Grundad: 1882.
Arena: White Hart Lane (36.310.)
Publiksnitt 08/09: 35.928.
Manager: Harry Redknapp.
Lagkapten: Robbie Keane.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):  15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Darren Bent, 12 mål.
Truppen:
Se länk.

Spelare in: Peter Crouch från Portsmouth, £9M. Kyle Naughton och Kyle Walker, båda från Sheffield Utd, båda till okänt pris.

Spelare ut: Didier Zokora till Sevilla, £8.5M. Christ Gunther till Nottingham Forest, £1.75M

***********************************

Avslutningsvis tänker jag säga grattis till Niklas, rooster och ni övriga Villa-fans. Jag tror nämligen att Fabian Delph är en helt lysnade värvning, och Aston Villa gjorde klart med Leeds-ynglingen igår. Hur snabbat han anpassar sig till Premier League återstår att se, men jag tror inte alls att det är omöjligt att han redan i år blir ett välkänt namn. Jag har inte sett honom i tonvis med matcher, men varje gång jag har sett honom så har jag blivit imponerad. Om man helt har växt ur League One-kostymen vid 19 års ålder, och det hade Delph gjort, då har men en hel del talang, så långt är det klart. Delph påminner mig litegrann om en ny Steven Gerrard, och det vill inte säga lite. Skillnaden är väl att Gerrard hade ganska mycket defensiva uppgifter i början av sin karriär - Delph gör sig bäst i offensiven, och även om han fick lira en hel del på båda kanterna i Leeds förra säsongen så vill jag nog påstå att hans bästa position är som renodlad innermittfältare.

Aston Villa sägs betala i runda slängar £8M för Delph. Det betyder att Leeds får ganska bra betalt. Det är alltid trist för en klubb i en lägre division att förlora en ung lovande spelare. Men här går åtminstone inte Leeds lottlösa. Runt hundra miljoner kronor är ganska mycket för en League One-klubb. Jag hoppas pengarna används klokt....

I den här länken kan ni kika på Delphs mål från förra säsongen. Det är ingen dålig bössa grabben har.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon och tabellen ska utökas med ytterligare två lag. Imorgon är det plats 7 & 8 som gäller, vilket betyder att ni får vilka som kniper den sista UEFA Europa League-platsen. Vilket lag tror ni jag har petat in på 7e platsen, och vilket lag har ni själva på den platsen?

Hörs imorgon!

Så slutar Premier League - Platserna 11 & 12. [2009-08-04]

Here we go again. Det är dags att göra den under halvan av PL-tabellen komplett. Det är platserna 11 och 12 som gäller.

Än så länge så ser tabellen ut som följer:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

12. WIGAN ATLETHIC.


Motivering:

För mig blir Wigan ett av de mest intressanta lagen att följa kommande säsong. Laget har under Steve Bruce gått från klarhet till klarhet i PL, och förra säsongen så var man faktiskt med och nosade på en UEFA Europa League-plats (förde detta UEFA-Cupen) länge och väl. Till slut hamnade laget på en 11e plats, och trots att de nu har förlorat sin kanske största stjärna i Antonio Valencia till Man Utd så tror jag att en mittenplacering väntar klubben även denna säsong. Vad är det som är så intressant med Wigan i år då? Tränarbytet, förstås. Steve Bruce har alltså lämnat för Sunderland, och är ersatt med Roberto Martinez. Den 36-årige Spanjoren är en av de mest spännande tränarna i den engelska fotbollen. Han har hämtats från Swansea där han gjorde ett absolut strålande jobb. Förra säsongen så var Swansea nykomlingar i CCC, och man hamnade så högt upp som på 8e plats. Martinez är väl bekant med den engelska fotbollen då han som spelare spenderade över 10 år i England. Vilket lag han gjorde flest matcher för? Wigan. Martinez gjorde nära 200 matcher för klubben och var med på stora delar av den resa som tog Wigan från fjärde divisionen till PL. Faktum är att Martinez var en riktig kelgris hos fansen, och ett tag var han den spelare i klubben som hade varit där allra längst. Så på många sätt och vis är det här lite som att komma hem.

I Swansea så använde sig Martinez sig av 4-3-3 (ett offensiv 4-5-1, för de som vill), men det återstår att se ifall så blir fallet även i Wigan. Vilken formation som än används så kan vi nog vara ganska säkra på att vi kommer att få se en mer publikfriande fotboll på DW Stadium den närmsta tiden än under Steve Bruce. Utan att säga något ont om Bruce så handlade det inte så mycket om skönspel under hans regim. Det gjorde det däremot i Swansea under Martinez. Självklart är det så att jag inte såg fruktansvärt mycket CCC-fotboll förra säsongen, men jag såg en del och jag försökte få in några Swansea-matcher, just av den anledningen att de spelade väldigt fin fotboll. Det fanns självklart brister, men det var oftare hos den individuella spelaren än hos själva fotbollen. Bollen efter marken, stor rörlighet, få tillslag och många spelare med i offensiven präglade Swanseas spel. Ni som såg lagets FA-Cupmatcher mot Fulham vet vad jag menar. Och jag tvivlar inte en sekund på att Martinez kommer att försöka prägla även Wigan med denna fotbollsfilosofi, och jag ser helhjärtat fram emot det.

Har Wigan då spelarmatrialet för att verkligen spela fotboll? Nja, blir väl svaret där. Kanske, om laget får tid och det visas tålamod från ledningen - Och det tror jag att det kommar att göras. Wigans ordförande Dave Whelan har sagt att Martinez har ett jobb i tre år framåt, vad som än händer. Det bådar gott.

I de bakre leden ser det väldigt bra ut för Wigan. Den tidigare så hårt kritiserade Titus Bramble har en strålande säsong bakom sig, och det har även mittbackskollegan (som ibland tar steget upp på mittfältet) Paul Scharner. Även vänsterbacken Maynor Figuero visade att han håller hög klass i sina bästa stunder. Han är också jämn och något av en evighetsmaskin - Han startade i alla 38 ligamatcher förra säsongen. Till höger i backlinjen finns kaptenen Mario Melchiot, som också kan spela mittback när det behövs. Förutom dessa fyra hittar vi stabila spelare som Emmerson Boyce och Erik Edman, och målet vaktas av Chris Kirkland. Det ser som sagt ut bra ut defensivt. Den centrala delen av mittfältet ser också stark ut. Klubben ser ut att få behålla Lee Cattermole, och jag har stora förhoppningar på hans säsong. Han är stundtals för ovårdad och brysk, men det var Steven Gerrard också vid 21 års ålder. Nu jämför jag inte Cattermole med Gerrard, men jag vill mena på att det kan ta ett tag att lära sig värdera situationer och att tygla sitt temperament. Alltför mycket ska det dock inte tyglas - Närkampsspelet och bollvinnandet är Cattermoles största kvaliteter. Men jag tycker även att han är underskattad rent tekniskt och som passningspelare. Cattermole är en framtida landslagsman och han kommer bli navet på Wigans mittfält denna säsong. Förutom Cattermole så finns spelare som nyss nämnade Scharner, Oliver Kapo (för tillfället skadad), Michael Brown, koreanen Cho Won-Hee och nyförvärvet Hendry Thomas att tillgå på mitten. Är det något som hade kunnat se bättre ut så är det på kanterna i offensiven och i anfallet. N'Zogbia är förstås given och nye Jordi Gomez kan spelare både centralt och på kanten. Jason Koumas och Daniel De Ridder kan också spela på kanten. I anfallet ska det bli intressant att se nye Jason Scotland (21 mål i CCC för Swansea förra säsongen) och Hugo Rodallega (kom i vintras) som nu har en försäsong i benen med klubben. Även strulpellen Maron King har några mål i kroppen om han klarar av att bete sig som folk.

I den bästa av världar så skulle Wigan ha mer bredd och mer beprövade kort i offensiven, men på det stora hela ser det bra ut. Det kan säkert ta ett tag för laget att ta form under sin nye tränare och nya spelidéer brukar inte sätta sig på en kafferast. Därför tror jag inte att det blir så mycket bättre än en 11e plats för Wigan, och det är ju inte fy skam. Men på sikt tror jag att det kan bli ännu bättre.

Klubben:
Grundad:
1932.
Arena: DW Stadium (25.138).
Publiksnitt 08/09: 18.350.
Manager: Roberto Martinez.
Lagkapten: Mario Melchiot.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
8.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Amr Zaki, 10 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Jason Scotland från Swansea £2M. Jordi Gomez från Espanyol (förra säsongen utlånad till Swansea), £1.7M. Hendry Thomas från Deportivo Olimpia, gratis. James McCarthy från Hamilton, pris okänt.

Spelare ut: Antionio Valencia till Man Utd, £16M. Lewis Montrose till Wycombe, gratis.

***********************************

11. SUNDERLAND AFC.

Motivering:
Sunderland gjorde en riktigt dålig säsong förra säsongen. Delvis kan det förklaras med Roy Keanes avhopp från tränarposten och några misslyckade värvningar i bland annat Diuof och Chimbonda, men det förklarar inte allt. Sunderland borde inte ha varit inblandade i bottenstriden med bara två omgångar kvar, så dåligt är inte laget. Årets säsong är en nystart och en chans till revansch, och jag tror faktiskt på laget till denna säsong. Dels för att jag anser att laget faktiskt har en bra grundpotential och dels för att Steve Bruce är rätt man på rätt plats. Sunderlands svagaste punkt har varit det försvarsmässiga, och med tanke på vad Bruce gjorde med Wigan på den fronten så båda det gott för Sunderland. Kan man få ordning på den tidigare hopplöse och oduglige Titus Bramble så borde man absolut kunna få ordning på Anton Ferdinand också.

Försvarsmässigt har laget tappat Dean Whitehead som också var lagets kapten. Men jag tror inte att förlusten är så förödande. I de bakre leden finns det fortfarande en hel del habila spelare i ovan nämnda Ferdinand, Gerorge McCartney, Danny Collins, Phil Bardsley, Nyron Nosworthy, Paul McShane och nye Paulo da Silva från Paraguay som är lagkapten i landslaget. Men ska man vara ärlig så saknas det fortfarande en riktig pappa i backlinjen och en eller två högklassiga mittbackar. Dessutom går det att sätta frågetecken efter både Gordon och Fülop som gör upp om målvaktsplatsen. Men som sagt.... Försvarsmässigt har jag stor tilltro till tränare Bruce.

På mittfältet ser det bra ut. Man har en bra mix av kreativitet och tuffhet. Den nye Lorik Cana, som dirket har fått lagkaptensbindeln, är en klasspelare. Jag är övertygad om att Cana kommer att bli ett namn på många läppar denna säsong. Han är en riktig Roy Keane-typ. Ni som såg Sverige få med sig 0-0 mot Albanien i VM-kvalet vet vad jag pratar om. Cana fullkomligen ägde mittfältet i den matchen, och jag blir föga förvånad ifall han gör detsamma i många PL-matcher denna säsong. Saknar man fortfarande hårdhet på mitten så finns både Grant Leadbitter och Andy Reid i truppen. Kreativiteten ska främst komma från Stead Malbranques och Kieran Richardsons fötter. Och alla som har följt engelsk fotboll en längre tid vet att dessa två herar håller relativt hög PL-klass. Carlos Edwards och Teemu Taino är två andra spelare som kommer att få speltid på Sunderlands mittfält.

I anfallet ser det också ganska bra ut, enligt min mening. Man har visserligen inte kvar Djibril Cissé, men hans tio mål tror jag att ersättarna går in och grejar ganska enkelt. Alla vet vad Kenwyne Jones går för, och han kommer garanterat bidra med en del mål. Fraizer Campbell från Man Utd är ny in, och Darren Bent från Spurs är i skrivande stund en läkarundersökning ifrån att bli klar för Sunderland. I Campbell ser jag en ganska stor framtid, och även om Bent stundtals ser ut att lida av fotbollsvärldens sämsta självförtroende så är han faktiskt riktigt bra när han är bra.

På det stora hela så anser jag att Sunderland har en bra elva och en relativt bred trupp. Sunderland är också en klubb som har de yttre förutsättningarna för att bli ett bra PL-lag. Arenan och publiken hållet högsta klass. Dessutom så tror jag som sagt att Steve Bruce är rätt man att leda klubben framåt.

Klubben:

Grundad: 1879.
Arena: Stadium of Light (49.000).
Publiksnitt 08/09: 40.168.
Manager: Steve Bruce.
Lagkapten: Lorik Cana.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 13.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Kenwyne Jones och Djibril Cissé, 10 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Lorik Cana från Olympique Marseille £5M. Fraizer Campbell från Man Utd, £3.5M.

Spelare ut: Michael Chopra till Cardiff, £4M. Dean Whitehead till Stoke, £3M. Greg Halford till Wolves, £2M. Peter Hartley till Hartlepool, gratis. Nick Colgan till Grimsby, gratis.

***********************************

Imorgon är det dags att börja beta av den över halvan. Jag känner på mig att ni tycker och tänker mer än vad som syns i kommentarerna. Det är nämligen ganska fattigt med kommentarer över huvud taget, så gör gärna era röster hörda.

Vi hörs imorgon!

Så slutar Premier League - Platserna 13 &14. [2009-08-03]

Vi kör vidare. Som jag sa igår så blir det från och med nu två lag per dag som presenteras, och idag är det alltså plasterna 13 och 14 som gäller. För er som missat de platserna 15-20 är det bara scrolla nedåt.

Tabellen hittils:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
13.
14.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.



14. PORTSMOUTH FC.


Motivering:
De flesta ser Pompey som en riktigt stark nedflyttningskanidat inför denna säsong, och jag kan köpa det. Truppen är hiskligt tunn och för ett år sedan fanns Sol Campbell, Glen Johnson, Sean Davis, Peter Crouch och Jermain Defoe i truppen - Idag finns inte några av dessa kvar, och de var alla givna i startelvan. Hur i hela fridens namn ska man kunna återupprepa förra säsongens 14e plats med alla de tappade spelarna? Det är en bra och berättigad fråga. Kanske gör man inte det, men jag tror det.  För det första så har kaoset som omgärdade klubben i våras nu lagt sig, för det andra så tror jag att spelarna sluter samman nu när den viktigaste säsongen på hur länge som helst närmar sig, och för det tredje så har man i spelarkapitalet enorma mängder rutin.

Portsmouth hade tre olika managers under förra säsongen. Harry Redknapp var kapten på skutan när säsongen drog igång, men lämnade när han hörde locktonerna från Spurs. Tony Adams tog vid, och resultaten under hans 22 matcher långa regim var rena katastrofen. Tredje man in var Paul Hart, och han lyckades faktiskt få stopp på lagets ras och resultaten under honom var betydligt bättre än under Adams. Hart är fortfarande kvar som manager, och enligt uppgifter i media så ska det så förbli. Jag tror att det är oerhört viktigt. Inte för att Hart är Englands bästa manager de senaste 50 åren, utan för att spelarna nu vet vad som gäller. Det skapar trygghet. Som om inte managerkaoset hade varit nog under förra säsongen så spekulerades det länge i att klubben var till salu. Hela den biten borde ha skötts när fotbollssäsongen var över, och inte under säsongens gång. Jag är säker på att det också bidrog till det kaos som uppstod. Nu är hela den affären avklarad och Portsmouth ägs nu av Al Fahim Asia Associates som i sin tur ägs av Sulaiman Al Fahim. Om namnet känns igen så är det för att Al Fahim är styrelseledamot i Abu Dhabi United Group som ju äger Man City. Al Fahim är förstås god för en hel del stålar och även om det inte vankas några monsterköp för Pompey denna säsong så sägs den nya ägaren vilja satsa långsiktigt, och om Pompey klarar sig kvar i PL denna säsong så ska plånboken öppnas desto mer till nästa säsong. Detta tror jag kan bli en morot för spelarna och jag tror att gruppen kommer att sluta samman och greja nytt kontrakt. Det lär inte bli enkelt, och Pompey lär säkert ha sina svackor under säsongen, men jag tror ändå de har vad som krävs.

En ingridiens som krävs är förstås rutin, och det har laget i massor. David James, Hermann Hreidarsson, Steve Finnan, Papa Buba Diop, Sylvain Distin och Richard Hughes är bara några som besitter mängder av rutin från den engelska fotbollen. Det kan bli oerhört viktigt för Pompey under säsongen.

Hela truppen är tunn, och alla lagdelar skulle faktiskt behöva ett tillskott, men det är som det är, och så illa är det inte. Backlinjen tycker jag faktiskt ser stark ut med spelare som ovan nämnda Distin, Hreidarsson och Finnan, samt den yngre och lovande Martin Craine. På mitten finns skicklige Niko Kranjcar, underskattade Hayden Mullins, nyförvärvet Aaron Mokena och den gamle greken Basinas. Jag tror också att Nadir Belhadj som kom i vintras, och som kan spela både i försvaret och på mittfältet, kommer att göra en bra säsong. Jag gillade det jag hann se av honom i våras. På anfallssidan och på yttermittfältet behöver klubben förstärka, och i skrivande stund finns det en hel del provspelare hos Pompey och en hel del transferrykten florerar. Sedan tidigare finns Utaka, Nugent och Kanu i anfallsbesättningen. Ingen av dem är en potentiell skytteligavinnare, men sinsemellan ska de nog kunna peta in runt 15 mål. Dessutom utgår jag iskallt ifrån att några offensiva pjäser hämtas in, och då tror jag faktiskt att en 14e plats är realistiskt för Pompey.

Klubben:
Grundad: 1898.
Arena:
Fratton Park (20.688).
Publiksnitt 08/09:
19.829.
Manager:
Paul Hart.
Lagkapten:
Ej klart.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
6.
Bäste målskytt säsongen 08/09:
Peter Crouch, 11 mål.
Truppen:
Se länk.

Spelare in: Aaron Mokena från Blackburn, gratis.

Spelare ut: Glen Johnson till Liverpool, £17M. Peter Crouch till Tottenham, £9M. Djimi Traore till Monaco, pris okänt. Sean Davis till Bolton, gratis. Andre Blackman till Bristol City, gratis.

13. BOLTON WANDERERS.

Motivering:
Bolton har faktiskt ett ganska bra lag. Truppen är inte så väldigt bred, men elvan är stark, och väldigt väl anpassad för det tuffa spel som PL erbjuder. I mål har man en av ligans bästa målvakter i Jääskeläinen, och i backlinjnen finns spelare som Gary Cahill, Andy O'Brien, nyförvärven Zat Knight och Paul Robinson samt Gretar Steinson och Jlloyd Samuel. På mitten hittar vi änne fler hårdföra och tuffa spelare i Fabrice Muamba, Gavin McCann och Sean Davis. Det som saknas för mig är några fler kreativa och tricksiga spelartyper. Till vänster på mittfältet finns Matty Taylor som har en strålande säsong (10 mål, 4 assist) bakom sig, och han kommer att bilda en riktigt bra vänsterkant med Robinson. Men utöver Taylor så saknar jag mittfältare som kan fungera som en bra och kreativ länk mellan defensiv och offensiv, och jag saknar mittfältare som är giftiga i sista tredjedelen och som kan bidra med mål och assist. I anfallet lär Kevin Davies och Johan Elmander få fortsatt förtroende. Davies gjorde mer än vad man kan begära förra säsongen, medan Elmander absolut måste höja sig både ett och två snäpp - Framför allt målmässigt. Jag kan känna en viss oro över målfabriaktionen då jag inte anser Elmander vara tillräckligt bra för att göra 10-12 mål i PL. Väldigt mycket ansvar hamnar på Kevin Davies. Matty Taylor och Kevin Davies gjorde tillsammans mer än hälften av Boltons alla ligamål förra säsongen, och det håller inte i längden. Skulle Bolton lyckas få in en eller två spelare (gärna en mittfältare och en anfallare) som skulle kunna avlasta dessa två i målproduktionen skulle jag kunna tänka mig att flytta upp Bolton ett par snäpp, men nu är det som det är, och jag tror att Bolton återupprepar sin 13e plats från förra säsongen.

Klubben:
Grundad: 1874.
Arena: Reebok Stadium (28.723).
Publiksnitt 08/09: 22.485.
Manager: Gary Megson.
Lagkapten: Kevin Davies.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 13.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Kevin Davies, 12 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in:
Paul Robinson från West Brom, pris okänt. Sam Ricketts från Hull, pris okänt. Zat Knight från Atson Villa, pris okänt. Sean Davis från Portsmouth, gratis.

Spelare ut: Blerim Dzemaili till Torino, pris okänt.

Så slutar Premier League - Platserna 15-17. [2009-08-02]

Nedräkningen går vidare. Jag ser också att fler och fler hittar tillbaka till bloggen - Det glädjer mig verkligen. Men än saknas en ganska stro skara, så fortsätt hjälpa mig att hjälpa dem att hitta tillbaka hit.

Jag har inte hört många invändningar på gårdagens inlägg. Jag är övertygad om att ni är många som har andra nedflyttningslag. Det skulle vara väldigt skoj ifall några av er också ville bidra med era tabelltips i samma takt som jag gör det, eller om ni överlag kommer med åsikter på mitt tips - Båda är precis lika trevligt.

Tabellen so far då:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

Och idag kör jag alltså vidare med platserna 15-17.

17. BLACKBURN ROVERS.


Motivering:
Big Sams cyniska, hårda och raka fotboll kommer att ge Blackburn ett nytt kontrakt. Men mycket mer än så tror jag inte att det blir. Även om Roque Santa Cruz var långt ifrån makalös den förra säsongen, och även om jag anser att Blackburn gjorde helt rätt som sålde med tanke på vad de fick betalat, så tappar man förstås ett antal mål i och med att han lämnar. LämnaT har också Matt Dervyshire gjort. Det är två anfallare ut, men än så länge har man inte tagit in någon. Vem ska göra målen? Benni McCarthy? Jason Roberts? Jag undrar, jag. Bakåt tycker jag att Blackburn har ett bra lag. Robinson är fortfarande en helt okay målvakt och spelare som Nelsen, Warnock och Samba skulle alla platsa i bättre klubbar än Blackburn. Det är kreativiteten och målfabrikationen jag oroar mig för. Varken Emerton eller Gamst Pedersen stod att känna igen förra säsongen, och de två behöver utan tvekan lyfta sig. Dessvärre börjar man säsongen med just Emerton skadad. Några värvningar som passar in i Blackburns offensiv och laget skulle kunna lyfta sig, men just nu är Blackburn ett lag för bottenstriden.

Kubben:
Grundad: 1875.
Arena: Ewood Park (31.367).
Publiksnitt 08/09: 23.479.
Manager: Sam Allardyce.
Lagkapten: Ryan Nelsen.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
8.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Benni McCarthy, 10 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Gael Givet från Marseille £3.5M. Nikos Giannakopoulos från Asteras Tripolis, £52.000. Lars Jacobsen från Everton, gratis. Elrio Van Heerden från Club Brügge, gratis. Steven N'Zonzi från SC Amiens, pris okänt.  

Spelare ut:
Roque Santa Cruz till Man City, £17.5M. Matt Derbyshire till Olympiakos, £3M. Aaron Mokoena till Portsmouth, gratis. Dean Winnard till Accrington, gratis. Andreas Arestidou till Shrewsbury, gratis. Jamie Clarke till Lincoln, gratis. Bryan Hodge till Partick Thistle, gratis. Tony Kane till Carlisle, gratis.

***********************************


16. BIRMINGHAM CITY.

Motivering:
I mina ögon så hör Birmingham hemma i PL, och det på många sätt och vis. De har tradition, de har en rätt bra publik, en skaplig arena och de har faktiskt ett ganska bra lag. Laget slutade tvåa i CCC förra säsongen och gick alltså direkt upp i PL. Sejouren i CCC blev bara ettårig. Grejen är att laget inte tappat så särskilt många inflytelserika spelare sedan sin senaste PL-säsong. Av de spelare som ansågs viktiga senast det begav sig i PL är det egentligen bara Fabrice Muamba, Oliver Kapo, Mikkel Forsell och Stephen Kelly som idag har andra klubbadresser. Förra säsongen så var det försvaret som var Birminghams starkaste lagdel. Med spelare som Liam Ridgewell, Martin Taylor och Franck Queudrue i spetsen så var Birmingham det lag som släppte in minst mål i CCC under förra säsongen. BIrmingham har också fått behålla alla sina försvarare till denna säsong. Dessutom har man förstärkt försvarsledet med rutinerade Giovanny Espinoza (87 landskamoer för Ecuador och Roger Johnson från Cardiff. Med andra ord tycker jag att Birmingham ser starka ut i de bakre leden. På mittfältet hittar vi spelare som Lee Bowyer, Damien Johnson, Sebastian Larsson samt rutinerade Lee Carsley och nyförvärvet från Glasgow Rangers - Barry Ferguson. I mina ögon ser det ut som ett mittfält som är både hårdfört och kreativt, även om det kanske sakans en del bredd i denna lagdel. Även i anfallet återfinns det en del välkända namn i den gamle räven Kevin Phillips, Cameron Jerome och Marcus Bent. Trots det så är anfallet Birminghams akilleshäl. Man gjorde på tok för få mål förra säsongen, och vill man hänfga kvar i PL så bör man råda bot på det. Råda bot är också precis vad man har försökt göra när man öppnade plånboken och slog klubbrekord i transfersumma i och med köpet av ecuadorianen Christian Benitez. Benitez är 23 år gammal och anländer från Santos Laguna i den mexicanska högstaligan. Han har rykte om sig att vara en utpräglad målskytt och hans målfacit från tiden i Sydamerika skvallrar också om det. Det råder inga tvivel om att Birmingham har lagt ganska många ägg i Benitez-korgen och jag tror att det är väldigt viktigt för laget att Benitez lyckas peta in en del mål. Får man fart på målskytet så tror jag absolut att man klarar nytt kontrakt. Ett varingens finger bör dock höjas då Birmingham för tillfället har hela sju spelare på skadelistan. Ridgewell, Taylor och Bent ser alla ut att bli borta länge, medan Benitez bör vara tillbaka i slutet augusti. Espinoza, Dann och Murphy ska enligt uppgift vara redo när säsongen drar igång.

Klubben:
Grundad: 1875.
Arena: St Andrews Stadium (30.009).
Publiksnitt 08/09: 19.081.
Manager: Alex McLeish.
Lagkapten: Damien Johnson.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
16.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Kevin Phillips, 14 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Christian Benitez från Santos Laguna, £8.5M. Roger Johnson från Cardiff, £5M. Scott Dann från Coventry, £3.5M. Barry Ferguson från Rangers, £1.2M. Lee Bowyer från West Ham, gratis. Giovanny Espionoza från Barcelona Sporting Club, pris okänt.

Spelare ut: Stephen Kelly till Fulham, gratis. James McPike till Kettering, gratis. Michael McKerr till Oldham, gratis.

***********************************


15. STOKE CITY.

Motivering:
Stoke kom på tolfte plats förra säsongen. De har samma lag den här säsongen, så varför skulle de hamna på 15e plats denna säsong? Några anledningar; 1) Vissa överraskningsmoment är borta, 2) Några nyckelspelare är ett år äldre, 3) Lagen som är ungefär lika bra som Stoke har gjort mer på transfermarknaden. Med överraskningsmoment menar jag dels Rory Delaps inkast och dels Britannia Stadium. De flesta lag borde ha lärt sig hur viktigt det är med ett alert och organisert försvarsspel när Stoke har fasta situationer - Inte mins då på Delaps inkast. Jag undrar varför inget lag har testat att ställa en lång spelare framför Delap när han ska kasta - Mig veterligen är det inte nio meter (minimiavståndet för en mur vid frispark) som gäller vid inkast. Vid det här laget borde också alla lag veta vad som väntar när man ska spela mot Stoke på bortaplan. Det är ett jäkla tryck och Stoke spelar gärna hårt och tufft när de tar emot gäster på The Brit. Jag tror inte de tar lika många poäng på hemmaplan denna säsong. Så var det åldern på vissa av spelarna. Sörensen, 33, Delap, 33, Faye, 32, Diao, 32, Beattie, 31, Higginbotham, 30 - Ingen av dem blir yngre. Det är visserligen ingen fara på taket, men man kan snabbt konstatera att Stoke har många viktiga spelare åp 30+, och det är ju heller inget ovanligt att äldre spelare är skadade lite mer ofta än sina yngre kollegor. Den tredje punkten jag nämnde är Stokes försiktiga sommar på transfermarknaden. Dean Whitehead från Sunderland är lagets enda nyförvärv hittills, och jag vill nog påstå att om Stoke vill återupprepa sin 12e plats så bör de hämta in en och annan spelare till. Även om Lawrence, Etherington, Fuller och Beattie står för en del kreativitet och en del mål så skulle laget knappast må såligt av få in ännu någon spelare som kan bidra med assist och mål. Bakåt tycker jag att det ser bra ut. Faye har en kanonsäsong bakom sig och i Ryan Shawcross ser jag en blivande klassförsvarare. Innermittfältet besitter den hårdheten som krävs, men en speedig ytterback och en målfarlig, kreativ spelare till skulle behövas för att jag ska tro på en högre placering för Stoke.


Klubben:
Grundad: 1863
Arena: Britannia Stadium (28.383).
Publiksnitt 08/09: 26.993.
Manager: Tony Pulis.
Lagkapten: Andy Griffin
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
21.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Ricardo Fuller, 11 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Dean Whitehead från Sunderland, £3M

Spelare ut: -

***********************************


Imorgon kommer platserna 13 & 14, och från och med nu blir det två lag per dag som presenteras. På så sätt får jag plats med lite annat smått och gott på bloggen också.

Hoppas ni har haft en trevlig helg. På återhörande imorgon.


Så slutar Premier League - Platserna 18-20. [2009-08-01]

Så var det då dags. Premier Leagues sluttabell 2009/2010 ska tippas. Samma rubrik kommer att dyka upp ganska många dagar i rad här på bloggen, med start idag. Exakt samma rubrik varje dag blir det förstås inte. Platserna kommer att ändras från dag till dag. I samband med tabelltippningen så blir det lagpresentation för varje lag, och förstås en motivation till varför jag tippar dem där jag tippar dem. Ropa gärna till ifall ni saknar något i lagpresentationerna så kan jag lägga till saker och ting vartefter.

Att det är fyra veckor kvar av transferfönstret försvårar ju förstås det hela. Men den tabell jag kommer att presentera dag för dag är den som gäller för min del. Jag ska inte brasklappa eller komma med ursäkter på förhand. I'll stick with my table.

20. HULL CITY.

Motivering:
Behövs det verkligen en utförlig sådan? Hull avslutade den förra säsongen miserabelt. En enda seger blev det under 2009. Skrällaget som fotbollsälskarna fick lära känna under hösten 08 existerade inte våren 09. Försvaret läckte och målen framåt uteblev. Det var uppenbart för alla att när medvinden hade mojnat och när det inte räckte med att spela med motivation som enda bränslekälla så var laget helt enkelt inte tillräckligt bra. Så vad är då prio ett inför denna säsong? Att förstärka laget, naturligtvis. Det har man dock inte gjort. Den desperata jakten på en målskytt fortsätter för tränare Phil Brown, men än så länge har man inte lyckas locka till sig någon. Hull har fått nej av Fraizer Campbell, Marc-Antoine Fortune, Michael Owen, och nu ser även klubben ut att gå miste om Bobby Zamora. Det är illavarslande för Hull. Jag såg igår laget bli utspelat av Spurs i en försäsongsmatch i Asien. Ok, det är en försäsongsmatch, men båda lagen mönstrade starka elvor - Och en bilnd man kunde se hur impotenta Hull var i offensiven. Förstärker de inte på anfallssidan så kommer de göra sanslöst få mål. Och gör man sanslöst få mål så får man se till att vara riktigt stabila bakåt ifall man vill hänga kvar i Premier League. Är då Hull riktigt stabila bakåt? Knappast. De släppte in näst flest mål av alla PL-lag förra säsongen, och även om de värvat den reslige franske försvararen Steven Mouyokolo (klubbens enda nyförvärv än så länge) från franska Ligue 1-nykomligarna US Boulogne så kan jag inte se hur Hulls försvar ska vara avsevärt bättre den här säsongen kontra förra. Att man har gjort en permanent deal med lånet Kamil Zayatte och att duktige Michael Turner finns kvar i klubben tror jag inte heller hjälper. Ett annat stort avbräck är förstås att mittfältsmotorn Jimmy Bullard fortfarande är knäskadad och borta på obestämd tid. Hull är för mig det svagaste laget i PL, och man har nästan inte lyckats med någonting än så länge under silly season. Jumboplatsen är vikt åt tigrarna.

Kubben:
Grundad: 1904.
Arena: KC Stadium (25.404).
Publiksnitt 08/09: 24.816.
Manager: Phil Brown.
Lagkapten: Ian Ashbee.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Geovanni, 8 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Steven Mouyokolo från US Boulogne, pris okänt.

Spelare ut:
Wayne Brown till Leicester, gratis. Matt Plummer, Dean Windass, James Bennett, alla till Darlington, alla gratis. John Welsh till Tranmere, gratis. Ryan France till Sheffield Utd, gratis. Sam Ricketts till Bolton, pris okänt.

***********************************

19. BURNLEY FC.

Motivering:

Burnley visade förra säsongen att man är ett lag med mycket hjärta, stor vilja och framförallt visade man prov på uthållighet utöver det vanliga. Burnley spelade 61 tävlingsmatcher förra säsongen (man gick långt i såväl Liga som FA-Cup) och man använde inte mer än totalt 22 spelare. 5 av dessa 22 spelare gjorde bara fem starter eller mindre. Det betyder att laget uppenbarligen klarar av stenhård matchning och extremt hård belastning. Grovjobbaren och lagkaptenen Graham Alexander startade i lagets alla 61 matcher. Frågan är ju bara hur långt man kommer på uthållighet och hjärta. I PL vill jag nog påstå att man över en hel säsong är beroende av stora portioner kvalitet också. Där känner jag att Burnley inte riktigt räcker till. Burnley kom på femte plats i CCC förra säsongen, och man gick upp i PL genom Play Off. I grundserien släppte man in hela 60 mål, och det är här problemet för Burnley ligger. 60 mål är nämligen tre mål mer än vad exempelvis Plymouth som hamnade så långt ned som på 21a plats släppte in. Det är också i försvaret man har jobbat på att förstärka. Den jamaicanske högerbacken Tyrone Mears har anslutit från Derby, kanadensiske mittbacken David Edgar från Newcastle är klar, och Man United-produkten Richard Eckersley spelar också i Burnley följande säsong. Ingen av dessa tre är egentligen särskilt stora namn, men alla kan den engelska fotbollen och alla är säkert sugna på att bevisa att de klarar av PL. Om de sedan gör det är en helt annan femma. Föutom de tre som nämns ovan är även den skotske försvararen Brian Easton ny. Burnleys dyraste nyförvärv hittills denna sommar återfinns dock i andra änden av planen. Steve Fletcher är även han från Skottland, men han är anfallare. Trots att han inte hunnit fylla mer än 22 så har han hunnit med över 150 matcher och dryga 40 mål i skotska PL. Fletcher kostade £3M.

Spelarförvärven till trots - Det viktigaste för Burnley var nog att de fick behålla sin tränare Owen Coyle. Irländaren har lovordats för sina insatser i Burnley sedan han tog över laget 2007. Skotska storklubben Celtic hade Coyle högst upp på önskelistan inför denna säsong, men Coyle blir alltså Burnley trogen.

Burnley är en av de fattigaste och mest nedgångna städerna i England. Sedan 50-talet har däckindustrin varit stor i staden, men när Michelin stängde ned sin fabrik 2002 så drabbades staden hårt. Arbetslösheten i Burnley är närmare 15%. För en fattig stad med dryga 70.000 invånare är det förstås helt otroligt stort att vara tillbaka i den engelska fotbollens finrum - Laget är uppe i högstaligan för första gången sedan 1976. Laget kan säkerligen räkna med ett massivt hemmastöd på Turf Moor. Jag skulle gilla att se Burnley lyckas i PL, men dessvärre tror jag inte att laget har vad som krävs. Trots nyförvärven så ser försvaret tunt ut, och jag sätter frågetecken kring kreativiteten. Joey Gudjohnsen och Robbie Blake kommer att behöva dra tunga lass i offensiven. Och även om de båda är habila spelare och den sistnämnade har erfarenhet från PL så ser det i mina ögon för tunt ut. Nyförvärven behöver slå väl ut och de befintliga spelarna behöver göra sin livs säsong ifall Burnley ska klara nytt kontrakt.

Kubben:
Grundad: 1882.
Arena: Turf Moor (22.546).
Publiksnitt 08/09:.13.082.
Manager:.Owen Coyle
Lagkapten: Graham Alexander.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 8.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Martin Paterson, 13 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Steven Fletcher från Hibernian, £3M. Tyrone Mears från Derby, £500K. Brian Easton från Hamilton, £350K. David Edgar från Newcastle, pris okänt. Richard Eckersley från Man Utd, pris okänt.

Spelare ut: Alan Mahon till Tranmere, gratis. Steven Jones till Walsall, gratis.

***********************************

18. WOLVERHAMPTON WANDERERS.

Motivering:
Det kan tyckas hårt att placera CCC-mästarna under strecket. Laget kan spela väldigt bra fotboll i sina bästa stunder, och det finns en hel del bra spelare i truppen. Men jag ser två stora bekymmer. Skador och jämnheten. Wolves kommer att börja säsongen utan såväl Michael Kightley och Chris Iwelumo. Det låter kanske inte så illa, men vi snackar om två spelare som tillsammans bidrog med 45 poäng i CCC förra säsongen. Kightley gjorde 8 mål och 19 assist medan Iwelumo gjorde 14 mål och 4 assist. Det är alltså två nyckelspelare vi pratar om. Nykomlingar har sällan råd att vara utan sina viktigaste spelare, och jag tror att Wolves på grund av detta får en tung start, och sådant kan vara förödande. Så var det jämnheten också. Wolves hade vissa svackor under förra säsongen. Man varvade gärna fina insatser med sämre från en vecka till en annan - Inte minst under våren. För mig är det illavarslande. Dels är det ett litet underbetyg till lagets uthållighet, och dels är jämnhet en av de allra viktigaste sakerna om man vill etablera sig i PL. Ingen räknar med att någon av nykomlingarna ska gå en herrans massa omgångar i streck utan att förlora. Resultaten måste kanske inte vara konstant jämna, men däremot bör det spelmässiga vara det. Toppar och dalar rent spelmässigt skapar osäkerhet och sådant har man inte råd med i PL. Jag har också vissa frågetecken kring Wolves mittfält, då framför allt den defensiva delen av det. Bakåt ser det bra ut med walesiska 22-årige landslagsmålvakten Hennessey och bland annat U21-landslagsmannen Richard Stearman, nyförvärvet Ronald Zubar från Marseille och rutinerade Jody Craddock i försvarsledet. Framåt ser det minst lika bra ut med målsprutan Sylvan Ebanks-Blake, lovade Sam Vokes, £6.5M-förvärvet Kevin Doyle från Reading och förstås skadade Chris Iwelumo. Men jag undrar ifall spelare som Karl Henry, och nyförvärven Nenad Milijas, Greg Halford och Andrew Surman grejar att vinna särskilt många av de hårda, tuffa mittfältskamper som väntar i PL.

Kubben:
Grundad: 1877.
Arena: Molineux Stadium (28.525).
Publiksnitt 08/09: 24.153.
Manager:.Mick McCarthy.
Lagkapten: Jody Craddock.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): .18.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Sylvan Ebank-Blake, 25 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Kevin Doyle från Reading, £6.5M. Greg Halford från Sunderland, £2M. Ronald Zubar från Olympiqe Marseille, £1.5M.  Andrew Surman från Southampton, £1.2M. Marcus Hahnemann från Reading, gratis. Nenad Milijas från Röda Stjärnan, pris okänt.

Spelare ut:
Stephen Gleeson till MK Dons, pris okänt. Darren Potter till Sheffield Wednesday, pris okänt. Lewis Gobern till MK Dons, gratis.

***********************************

Det var allt för idag. Imorgon kommer platserna 15-17. Säg som sagt gärna till ifall det är något ni saknar så ska jag ta med det framöver.

RSS 2.0