Så slutar Premier League - Platserna 13 &14. [2009-08-03]

Vi kör vidare. Som jag sa igår så blir det från och med nu två lag per dag som presenteras, och idag är det alltså plasterna 13 och 14 som gäller. För er som missat de platserna 15-20 är det bara scrolla nedåt.

Tabellen hittils:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
13.
14.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.



14. PORTSMOUTH FC.


Motivering:
De flesta ser Pompey som en riktigt stark nedflyttningskanidat inför denna säsong, och jag kan köpa det. Truppen är hiskligt tunn och för ett år sedan fanns Sol Campbell, Glen Johnson, Sean Davis, Peter Crouch och Jermain Defoe i truppen - Idag finns inte några av dessa kvar, och de var alla givna i startelvan. Hur i hela fridens namn ska man kunna återupprepa förra säsongens 14e plats med alla de tappade spelarna? Det är en bra och berättigad fråga. Kanske gör man inte det, men jag tror det.  För det första så har kaoset som omgärdade klubben i våras nu lagt sig, för det andra så tror jag att spelarna sluter samman nu när den viktigaste säsongen på hur länge som helst närmar sig, och för det tredje så har man i spelarkapitalet enorma mängder rutin.

Portsmouth hade tre olika managers under förra säsongen. Harry Redknapp var kapten på skutan när säsongen drog igång, men lämnade när han hörde locktonerna från Spurs. Tony Adams tog vid, och resultaten under hans 22 matcher långa regim var rena katastrofen. Tredje man in var Paul Hart, och han lyckades faktiskt få stopp på lagets ras och resultaten under honom var betydligt bättre än under Adams. Hart är fortfarande kvar som manager, och enligt uppgifter i media så ska det så förbli. Jag tror att det är oerhört viktigt. Inte för att Hart är Englands bästa manager de senaste 50 åren, utan för att spelarna nu vet vad som gäller. Det skapar trygghet. Som om inte managerkaoset hade varit nog under förra säsongen så spekulerades det länge i att klubben var till salu. Hela den biten borde ha skötts när fotbollssäsongen var över, och inte under säsongens gång. Jag är säker på att det också bidrog till det kaos som uppstod. Nu är hela den affären avklarad och Portsmouth ägs nu av Al Fahim Asia Associates som i sin tur ägs av Sulaiman Al Fahim. Om namnet känns igen så är det för att Al Fahim är styrelseledamot i Abu Dhabi United Group som ju äger Man City. Al Fahim är förstås god för en hel del stålar och även om det inte vankas några monsterköp för Pompey denna säsong så sägs den nya ägaren vilja satsa långsiktigt, och om Pompey klarar sig kvar i PL denna säsong så ska plånboken öppnas desto mer till nästa säsong. Detta tror jag kan bli en morot för spelarna och jag tror att gruppen kommer att sluta samman och greja nytt kontrakt. Det lär inte bli enkelt, och Pompey lär säkert ha sina svackor under säsongen, men jag tror ändå de har vad som krävs.

En ingridiens som krävs är förstås rutin, och det har laget i massor. David James, Hermann Hreidarsson, Steve Finnan, Papa Buba Diop, Sylvain Distin och Richard Hughes är bara några som besitter mängder av rutin från den engelska fotbollen. Det kan bli oerhört viktigt för Pompey under säsongen.

Hela truppen är tunn, och alla lagdelar skulle faktiskt behöva ett tillskott, men det är som det är, och så illa är det inte. Backlinjen tycker jag faktiskt ser stark ut med spelare som ovan nämnda Distin, Hreidarsson och Finnan, samt den yngre och lovande Martin Craine. På mitten finns skicklige Niko Kranjcar, underskattade Hayden Mullins, nyförvärvet Aaron Mokena och den gamle greken Basinas. Jag tror också att Nadir Belhadj som kom i vintras, och som kan spela både i försvaret och på mittfältet, kommer att göra en bra säsong. Jag gillade det jag hann se av honom i våras. På anfallssidan och på yttermittfältet behöver klubben förstärka, och i skrivande stund finns det en hel del provspelare hos Pompey och en hel del transferrykten florerar. Sedan tidigare finns Utaka, Nugent och Kanu i anfallsbesättningen. Ingen av dem är en potentiell skytteligavinnare, men sinsemellan ska de nog kunna peta in runt 15 mål. Dessutom utgår jag iskallt ifrån att några offensiva pjäser hämtas in, och då tror jag faktiskt att en 14e plats är realistiskt för Pompey.

Klubben:
Grundad: 1898.
Arena:
Fratton Park (20.688).
Publiksnitt 08/09:
19.829.
Manager:
Paul Hart.
Lagkapten:
Ej klart.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
6.
Bäste målskytt säsongen 08/09:
Peter Crouch, 11 mål.
Truppen:
Se länk.

Spelare in: Aaron Mokena från Blackburn, gratis.

Spelare ut: Glen Johnson till Liverpool, £17M. Peter Crouch till Tottenham, £9M. Djimi Traore till Monaco, pris okänt. Sean Davis till Bolton, gratis. Andre Blackman till Bristol City, gratis.

13. BOLTON WANDERERS.

Motivering:
Bolton har faktiskt ett ganska bra lag. Truppen är inte så väldigt bred, men elvan är stark, och väldigt väl anpassad för det tuffa spel som PL erbjuder. I mål har man en av ligans bästa målvakter i Jääskeläinen, och i backlinjnen finns spelare som Gary Cahill, Andy O'Brien, nyförvärven Zat Knight och Paul Robinson samt Gretar Steinson och Jlloyd Samuel. På mitten hittar vi änne fler hårdföra och tuffa spelare i Fabrice Muamba, Gavin McCann och Sean Davis. Det som saknas för mig är några fler kreativa och tricksiga spelartyper. Till vänster på mittfältet finns Matty Taylor som har en strålande säsong (10 mål, 4 assist) bakom sig, och han kommer att bilda en riktigt bra vänsterkant med Robinson. Men utöver Taylor så saknar jag mittfältare som kan fungera som en bra och kreativ länk mellan defensiv och offensiv, och jag saknar mittfältare som är giftiga i sista tredjedelen och som kan bidra med mål och assist. I anfallet lär Kevin Davies och Johan Elmander få fortsatt förtroende. Davies gjorde mer än vad man kan begära förra säsongen, medan Elmander absolut måste höja sig både ett och två snäpp - Framför allt målmässigt. Jag kan känna en viss oro över målfabriaktionen då jag inte anser Elmander vara tillräckligt bra för att göra 10-12 mål i PL. Väldigt mycket ansvar hamnar på Kevin Davies. Matty Taylor och Kevin Davies gjorde tillsammans mer än hälften av Boltons alla ligamål förra säsongen, och det håller inte i längden. Skulle Bolton lyckas få in en eller två spelare (gärna en mittfältare och en anfallare) som skulle kunna avlasta dessa två i målproduktionen skulle jag kunna tänka mig att flytta upp Bolton ett par snäpp, men nu är det som det är, och jag tror att Bolton återupprepar sin 13e plats från förra säsongen.

Klubben:
Grundad: 1874.
Arena: Reebok Stadium (28.723).
Publiksnitt 08/09: 22.485.
Manager: Gary Megson.
Lagkapten: Kevin Davies.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 13.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Kevin Davies, 12 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in:
Paul Robinson från West Brom, pris okänt. Sam Ricketts från Hull, pris okänt. Zat Knight från Atson Villa, pris okänt. Sean Davis från Portsmouth, gratis.

Spelare ut: Blerim Dzemaili till Torino, pris okänt.

Kommentarer
Postat av: Jax

Pompey lär få kriga i botten. Men liksom Stoke tror jag de klarar sig kvar.



Bolton tror jag har en bra chans att sluta på topp 10. Johan Elmander har enligt mig absolut kapacitet för 10-15 mål i premier league. Plus ett antal assist. Får han bara vara skadefri tror jag han blir riktigt nyttig. Men det är såklart upp till bevis nu.

2009-08-03 @ 14:01:43
Postat av: Holmgren

Jax>>



Se där skiljer vi oss åt rejält du och jag. Jag tror Johan är given på bänken ca 15 matcher in på säsongen. Efter november blir det inhopp för Elmander. Karln har inte under hela sin karriär klarat av att prestera i mer än 6 månader i streck. Han kommer inte börja göra det vid 28 års ålder i världens tuffaste liga.

2009-08-03 @ 14:07:53
Postat av: klumpen

Benägen att hålla med david. Elmander har aldrig varit en målspruta. Han sliter och kämpar och kan på så vis åstadkomma nytta, men tyvärr har han inte rätta målstinget. Han har perioder där allt funkar för honom men de varar aldrig särskilt länge.

2009-08-03 @ 16:33:59
Postat av: Linhem

Visst Pompey kan klara sig, de andra har inte heller värvat eller tappat negativt gällande sin spelare men...visst Trygghet med Hart, tror helt enkelt truppen är för dålig.



Finnan i all ära men mycket till åren nu...



försäljningen av Crouchy förstår jag inte alls? gjorde över 10 mål för att säljas för 2 £ mille mindre än han köptes för? någon som har förklaring?

(var bortrest när det hände så...)

2009-08-03 @ 17:21:03
Postat av: Oskar

Linhem//

Pompey var tvungna att sälja för att få in pengar från den tidigare managerns utsvävningar.. Du kanske kommer ihåg vem det var?

2009-08-03 @ 17:43:04
Postat av: Linhem

Oskar:



aah, Pompey hade skulder för att 'Arry Houdini behövde betala flera miljoner för att hålla kvar sitt ansikte? ;)

2009-08-04 @ 01:34:37
Postat av: rooster

Här är 2 lag som är FANTASTISKT färglösa. Två starka kandidater för kampen kring strecket. Spelarna du nämner i Boltons backlinje (du gör det som om du tycker dom är bra) är INTE något man hänger sig fast i när det blåser. Samtliga känns osäkra till max. Pompey måste nästan förlita sig på att Kanu har gått till någon häxdoktor o får en lidersk knäpp.. Dessutom besitter väl dom ligans kallaste anfallare i Nugent

2009-08-12 @ 16:40:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0