Fredagstips. [2008-01-30]

Jag har idag en hel del att göra och kommer att få väldigt svårt att blogga nu under dagen. Därför lägger jag kort och gott upp min rad och siktar på att bygga ut detta inlägg senare. Så om ni vill se mer än bara raden så surfar ni förbi under sen eftermiddag/kväll så hoppas jag att det då finns liter mer matnyttigt än bara mina tipstecken.

Min rad.

Stoke City - Man City - X
Arsenal - West Ham - 1
Aston Villa - Wigan - 1
Bolton - Tottenham - 2
Fulham - Portsmouth - 1
Hull City - West Brom - X
Middlesbrough - Blackburn - X
Man Utd - Everton - 1


På återhörande senare!

Är Liverpool ute ur titelracet nu? [2008-01-29]

Alla först: Sju minuter kvar, ett segermål är ett måste, och Benitez byter ut Gerrard. Kaptenen. Mannen som på egen hand har räddat sitt lag så många gånger förr. Snälla ni…. Försök förklara det för mig, för jag begriper det inte. Att Liverpool ska möta Chelsea på söndag är ovidkommande. Dels för att det bara handlade om 7 minuter till, och dels för att där och då var det viktigaste. Så snälla…. Förklara för en förvirrad man.

***********************************

Jag skrev igår att om Liverpool inte tar tre poäng mot Wigan så tror jag att deras säsong kommer gå nedåt.
Jag står fast vid det.

Det finns säkert de Liverpoolfans som nu kommer kalla mig för pessimist. Jag själv hävdar att jag är en realist, och jag kan inte med ett realistiskt synsätt se hur Liverpool ska kunna nå sin efterlängtade ligatitel nu. De är två poäng efter Man U i dagsläget, med en match mindre spelad. Dessutom ska de åka till Old Trafford, och att de ska vinna där ser jag faktiskt som en utopi.

Jag är rätt säker på att Liverpools chans att vinna ligan försvann igår. Men det tror jag inte är det värsta. Jag tror faktiskt att Liverpool kommer tappa än mer poäng den närmsta framtiden. Det var väldigt många år sedan som Liverpool skaffade sig ett så bra läge som de hade efter nyår. Att de sedan kom till det läget väldigt mycket tack vare att de närmsta konkurrenterna inte hade kommit upp i normal kapacitet är en annan femma. De hade de utgångsläget de hade, och det var ett drömläge. Det visste spelarna om, precis som att de nu vet om att de på bara några veckor helt slarvat borta detta läge, och att det nu krävs ett halvt mirakel för att de ska kunna nå ända fram. Vetskapen om detta tror jag är fruktansvärt tung, inte minst för spelare en som Gerrard. Jag säger inte att Liverpoolspelarna kommer vika ned sig, det finns många stryktåliga och slitstark spelare i Benitez gäng. Men jag säger att de resten av säsongen kommer att tvingas spela med en liten röst i bakhuvudet som viskar “What if…”

What if Gerrards mål hemma mot Stoke hade blivit godkänt. What if Carra inte hade gjort självmål hemma mot Hull, eller borta mot Spurs. What if, what if, what if.....

Tänk efter själva, ni som håller på laget. Hur många av er kan med handen på hjärtat säga att ni verkligen trodde på en ligatitel innan säsongen drog igång? Jag vet att det är en minoritet. Men när 2008 övergick i 2009.… Hur många av er hade inte börjat hoppats då? Jag är övertygad om att det är en majoritet. Och nu? Hur många av er tänker inte “What if...”? Ni är rätt många, eller hur? Samma tanke finns hos flera av spelarna, var så säkra. De är inte mer än människor, och tanken är näst intill omöjlig att inte formulera. Och med den tanken gnagande i huvudet är det rätt svårt att fotbollsmässigt komma upp i maxnivå.

Det kommer innebära fler poängtapp, fler krampaktiga insatser och ett större avstånd till toppen. De närmsta veckorna får visa ifall jag har fel, eller ifall Liverpool även denna säsong kommer få slita hårt för fjärdeplatsen. Bli inte förvånade ifall det blir det sistnämnda.

Men är det verkligen helt kört för Liverpool? Njaä... Jo, det är nog det. Det kommer krävas antagligen 85-90 poäng för att vinna ligan. Man U vann på 87 förra året och Chelsea kom tvåa på 85, och Liverpool har just nu 48 poäng, med 45 poäng kvar att spela om. Det krävs med andra ord ca 40 poäng till för Rafas grabbar. Är det möjligt? Ja, jo, det är det väl. Troligt? Nej, knappast.

Jag är som sagt realist, och inget annat.

***********************************

Tungt, tungt för Everton. Och viktigt, viktigt för Arsenal. Men Gunners är fem poäng efter Villa nu. Fem poäng är ganska mycket. Men de Arsenalfans jag känner tycker inte att poängavståndet är det värsta. De är mer oroade över att laget spelar så pass dåligt så pass ofta. De skapade sannerligen inte många målchanser igår. Men när chansen väl kom så kom också målet - Och det var jäkligt snyggt. Van Persie gör sitt bästa för att axla Bergkamps mantel och genom att göra en del vackra mål. Det igår och det mot Liverpool Emirates är två riktiga läckerbitar.

***********************************

Jag har alltid gillat Tim Cahill. Alltid. 

***********************************

Heskey, Mido och Bellamy. Tre debutantmålskyttar på en omgång.

***********************************

Jag som trodde att Blackburn skulle vinna enkelt.

***********************************

Benitez efter matchen #1:
"I andra halvlek var det en galen match, och när matcher är galna kan man inte kontrollera dem."

Vad var det som var så galet? Att det faktiskt hände något?

Benitez efter matchen #2:
"Om vi spelar som vi spelade i första halvlek så kan vi slå vilket lag som helst."

Liverpool hade två skott på mål. Två skott på mål.

***********************************

Carlton Cole har nu gjort mål i fem raka ligamatcher. Jag måste verkligen nypa mig i armen.

***********************************

Visserligen stod det 0-0 i nästan en timma på Stamford, men Chelsea var faktiskt ganska överlägsna. Inte helt oväntat.

***********************************

Mido har nu gjort mål två gånger på Liverpool denna säsong, men för två olika lag. Snyggt jobbat.

***********************************

Ingen av oss prickade in alla matcher i gårdagens tips. Jakten på Niklas går vidare….

***********************************

Jag har gjort en ny omröstning som kommer komma upp under dagen. Den här veckan vill jag se fler röster!
Det är flera hundra personer här inne varje dag och ändå blev det bara 122 röster sammanlagt på en vecka i omröstningen om FA-Cupen. Skärpning, slöhögar!
Ett klicka sedan är det klart.

Ifrån FA-Cupomröstningen så kan jag konstatera att läsarna av denna blogg håller FA-Cupen varmt om hjärtat. Kul att höra! Hela 25% svarade att den är nästan lika viktig som ligan. Bara sammanlagt 3% “brydde sig inte så mycket” eller tyckte att den var “totalt oviktig”. Jag är uppenbarligen inte den enda FA-Cupälskaren…..

***********************************

Jag lovar inget mer inlägg idag då jag har en del att göra jobbmässigt. Men jag ska göra ett försök.

Annars hörs vi imorgon.

Robinho gripen för våldtäkt & Onsdagstips.

Robinho har blivit gripen för våldtäkt.
En 25-årig kvinna hävdar att hon blivit överfallen av Citystjärnan inne på en nattklubb i Leeds. Händelsen ska ha inträffat den 14e januari. Robinho ska ha blivit förd till en polisstation där han har blivit förhörd och har fått lämna ett DNA-prov. Brasseanfallaren är tills vidare försatt på fri fot.

Det här var kanske inte direkt vad City behövde.

Vill ni läsa mer ingående om det hela så rekommenderar jag den här artikeln.

***********************************

När Jan Poortvliet avgick som Southamptontränare förra veckan så tog assisterande tränaren Mark Wotte över huvudansvaret. Rollen som assisterande tränare gick till Michael ”Mördarn” Svensson. Duon har ett styvt jobb framför sig om de ska lyckas med att hålla kvar Southampton i The Championship. Laget ligger för närvarande näst sist. Det är svårt att inte känna både respekt och sympati för Svensson efter alla skador och alla försök att komma tillbaka. Att Southampton som klubb hyser respekt och förtroende för mittbacken räder det inga tvivel om. Inför säsongen fick han lagkaptensbindeln och nu blir han alltså assisterande tränare. Jag önskar Svensson lycka till. Inte bara för att jag gillar Svensson utan också för att Southampton är en klubb som inte ska behöva harva i League One.

***********************************

Dagens ”Hur fan ska du ha det egentligen?”

Arsene Wenger den 25e december 2008:
”Rent matematiskt kan Aston Villa vinna ligan, men om du frågar mig om de kommer att vinna titeln så skulle jag säga nej eftersom det enligt mitt sätt att se på saken finns lag som är bättre.”

Arsene Wenger idag:
”Det är fortfarande fem-sex lag som kan vinna ligan. Man ska inte räkna bort Aston Villa, och inte heller Everton. Det är mycket tightare än vad folk tror.”

***********************************

Sex matcher ikväll.

Blackburn - Bolton
Chelsea - Middlesbrough
Everton - Arsenal
Man City - Newcastle
Wigan – Liverpool
West Ham - Hull City


Jag tror att Blackburnfansen redan har varit igenom det värsta denna säsong. Laget har faktiskt inte förlorat i ligan sedan Big Sam tog över, och det ser väldigt mycket ljusare ut nu än för sex veckor sedan. För Bolton däremot är det precis tvärtom. Det ser väldigt mycket värre ut nu än för sex veckor sedan. Fyra raka förluster säger det mesta. Bara Portsmouth och Middlesbrough har svagare form än Bolton.

Ja, jag nämnde det nyss. Middlesbrougs form. Senast de vann i ligan så hade människan inte uppfunnit hjulet. Riktigt så illa är det kanske inte, men den 9e november är bra länge sedan det med. Och även om Chelsea inte rosat marknaden på senare tid så har de ändå två raka cupsegrar och en moralhöjande vändning mot Stoke i ligaspelet i färskt minne. Dessutom är de i grunden ett jäkligt mycket bättre lag. Chelsea kommer att vinna.
Middlesbroughs senaste vinst kom för övrigt på bortaplan. Mot Aston Villa. Så här någon månad senare så känns den förlusten väldigt onödig för Villa. Hade Birminghamgänget tagit tre pinnar där hade de haft samma poäng som Man U nu….

Jag kan inte låta bli att tro att två besök på Anfield har tagit på Evertons krafter. Såväl fysiskt som mentalt. Men Everton är i finfin form och Gunners kommer inte kunna räkna in tre enkla pinnar – långt ifrån. Arteta är fortfarande skadad, men Merouane ”Håret” Fellaini är tillbaka för Everton.

Man City – Newcastle
tror jag kan bli en riktig mardröm ur tränarögon sett. En kul match, med andra ord. Två totalt opålitliga lag som båda har riktigt dåliga försvar. Jag förväntar mig en svängig och målrik match.

Om City – Newcastle kan bli en tränarmardröm så tror jag att Wigan – Liverpool kan bli en supportermardröm. Allt annat än en tillknäppt och målsnål tillställning skulle förvåna mig. Varför? För att Wigan är bra bakåt, inte minst på hemmaplan. Och för att Liverpools största svaghet är att luckra upp tighta och låga försvar. Räkna inte med en repris på 3-2-matchen från i höstas. För övrigt är det livsviktig match för Liverpool. Tar de inte tre poäng ikväll så tror jag att deras säsong ”will take a turn for the worse”.

Jag är rätt imponerad över att West Ham ligger så pass högt i tabellen som de gör. Hammers har varit ganska jämna, förlorat få matcher med stor marginal och de har varit rätt bra på att vinna rätt matcher. Om de förlorar mot Man U är det inget annat än en beräknad förlust, medan vinsterna mot exempelvis Pompey och Blackburn är väldigt viktiga matcher att vinna. Hull har garanterat sin bästa tid bakom sig denna säsong, och jag tror att West Ham även ikväll vinner en sådan där match som verkligen är bra för dem att vinna.

Ni var några som ville tippa lite även nu i veckan, och varför inte?

Här är min rad:

Blackburn – Bolton – 1.
Chelsea – Middlesbrough – 1.
Everton – Arsenal – 2.
Man City – Newcastle – 1.
Wigan – Liverpool – X.
West Ham - Hull City – 1.


***********************************

Rätt svar på gårdagens nordiska frågor:

Danmark:
Schmeichel den äldre – Man U, Aston Villa, Man City.
Sörensen – Sunderland, Aston Villa, Stoke.
(Det uppstod lite missförstånd på denna fråga. Jag sa i en kommentar att det skulle vara två målvakter och sex klubbar. I själva verket är det förstås fem klubbar. Sorry.)

Finland:
Jonatan Johanson.

Island:
Herman Hreidarsson – Crystal Palace, Wimbledon, Ipswich, Charlton, Portsmouth.

Norge:
Claus Lundekvam

Sverige:
Tomas Brolin och Teddy Lucic.

Det var faktiskt ingen som grejade alla fem frågorna. Alla gick bet på Norgefrågan. Men några gjorde ett strålande jobb. Kriss hade fyra rätt, även om det saknades några klubbadresser för Hreidarsson. Rydan misaade en ynka klubbadress för islänningen. Linhem däremot prickade alla klubbadresser och var därmed närmast full pott, men även han gick bet på just Lundekvam. Starkt jobbat av er alla, måste jag säga.

För övrigt är det ganska tight mellan Henning Berg (som de flesta gissade på) och Lundekvam. Berg har 316 matcher medan Lundekvam landar på dryga 340.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon med tankar kring ovanstående matcher, en ny omröstning och lite annat smått och gott.

Reflektioner ifrån gårdagens matcher. [2008-01-28]

West Brom – Man U.

Allt var som det ska vara när Rob Styles dömer en fotbollsmatch. Kontroversiellt och debatterbart. Personligen kan jag tycka att beslutet att visa ut Robinson var hårt. Han kom in i sjuhelvetes med för mycket dobbar först, men satsningen var på bollen. Å andra sidan kunde Park har skadat sig rätt illa ifall Robinson hade träffat honom på fel. Jag säger inte att det röda kortet var uppåt väggarna galet, men jag säger att det finns många domare som hade kunnat välja ett gult kort istället.

Men varför hänga upp sig för länge på utvisningssituationen? Man United hade vunnit ändå. De ledde redan med 1-0 och var snabbare, smartare, tyngare, effektivare och rakare. Kort och gott – De var mycket, mycket bättre. West Brom saknar en hel del. En elak defensiv mittfältare, en målskytt, ett stabilt försvar. Men mer än någonting annat så saknar de kvaliteten för att spela så som de försöker spela. Det är för mycket finlir, duttande, spel längs marken och individuellt ansvar. Det är rätt många tyckare som gett Tony Mowbray beröm för att han inte vill kompromissa med sin spelide, för att han försöker få West Brom att verkligen spela fotboll. Jag vet inte ifall jag är beredd att stämma in i den hyllningskören. En riktigt bra tränare måste förstå sig på sitt spelarkapital och kunna rätta sig efter rådande omständigheter. Varför är det så nobelt att låta sina spelare spela ett spel som de faktiskt inte klarar av att spela? Är det mod? Är jag modig ifall jag lägger upp de 70.000 kronor som krävs för att deltaga i VM i poker fast jag vet att jag har halvdålig koll på reglerna, har världens sämsta pokerface och måste låna ihop till insatsen? Nej. Det kallas dumhet. Möjligtvis naivitet, om man vill vara snäll.

Många var de Liverpoolfans som tyckte att klubben borde fått mer betalt för Scott Carson. Kanske anar ni nu varför så inte blev fallet? Han kan visserligen göra en hel del fina räddningar, men alltför ofta dyker det upp en och annan tavla som den vid Tevez mål igår.

Kommunikationen i försvaret hos The Baggies är stundtals på pojklagsnivå. Det är faktiskt rent pinsamt att se på. Jag tänker inte kalla det hönsgård ifall någon höna läser detta och tar illa vid sig. Visserligen har West Brom rätt ofta rätt många spelare på rätt sida, men vad hjälper det när inte en enda av dem tycks veta var de ska vara eller hur de ska agera.

Även om West Brom klappade ihop rätt rejält och gjorde det för enkelt för Man U så måste man förstås lyfta på hatten för Fergies gäng. De imponerar oerhört mycket för tillfället. Inte lär de bli sämre av att Rio Ferdinand och Wes Brown nu är tillbaka ifrån skada. Om de nu kan bli bättre bakåt än vad de varit på senare tid? Elva raka ligamatcher i rad är nytt Premier Leaguerekord.

Sir Alex och hans mannar har verkligen lagt pressen på Liverpool och Chelsea nu.

Ja, jag räknar helt bort Arsenal. Det har jag gjort rätt länge, ärligt talat.

***********************************

Portsmouth – Aston Villa.
 
Emile Heskey blev målskytt i debuten. Som sagt…. Han kan bli värd precis hur mycket som helt i Villas jakt på en Champions Leagueplats. Fan vet om inte Birminghamlaget kniper en fjärdeplats. De har precis den där lilla extra medgången som behövs. Till skillnad från Aftonbladets Wennman så skulle jag inte sätta mitt dopnamn på att Villa inte kniper en Champions Leaguebiljett.

Hade jag varit Tony Adams så hade jag låtit Belhadj spela i reservlaget under resten av säsongen. Att dra på sig ett andra gult kort på det sättet som han gjorde, och i det läget han gjorde det i, är näst intill oförlåtligt. Hans lag befinner sig i ett fruktansvärt utsatt tabelläge, och de låg dessutom under i matchen, men var på väg in i den. Då kostar Belhadj på sig ett utbrott över ett inkast som inte går hans väg. Det är helt obegripligt att svika sina lagkamrer på det sättet. Vilken pajas.

Det är absolut inget försvar för Belhadj, men jag är inte så säker på att exempelvis Jamie Carragher hade fått ett gult kort för exakt samma förseelse. I matchen på The Hawthorns så fick Morrison gult kort efter att ironiskt ha applåderat åt linjedomaren. Jag vet att jag har sett Ronaldo göra exakt samma sak denna säsong utan att bli varnad. Samma regler gäller inte för alla spelare och det är avskyvärt. FA måste komma till rätta med det om de vill att någon fotbollsintresserad människa ska kunna ta domarna på allvar.

Det blev Steve Sidwell som fick ta plats på bänken när O’Neill ställde upp med en 4-4-2-formation.

Jag har aldrig varit övertygad om Milners storhet, men han har verkligen gjort det bra den här säsongen. Jag inte ifall han vantrivdes i Newcastle, eller helt enkelt behövde en bättre omgivning för att komma till sin rätta. Men jag inbillar väl mig inte när jag säger att han har tagit ett steg framåt denna säsong?

När Crouch är i målsumpartagen så är han det verkligen med besked.

Kanu startade tillsammans med Crouch. Sedan kom Utaka in. Är Nugent fjärdeforward nu?

***********************************

Tottenham – Stoke.

Cudicini fick förtroendet direkt. Som sagt…. Gomes kan räkna med bänken från och med nu.

Lennon fick göra 1-0 på tok för enkelt. 2-0-målet däremot var svårare att försvara sig emot. Snyggt var det också. En fin passning av Pavlychenko, en smart löpning och ett pardonlöst avslut av Defoe. Rent spontant känns det som om Pavlychenko och Defoe skulle kunna bli ett riktigt giftigt forwardspar.

James Beattie gjorde sitt första mål för Stoke. Jag gillar faktiskt James Beattie, och jag gillar även Stoke. Men trots mitt gillande och trots James Beattie…. Stoke får svårt att klara sig kvar.

Stoke och höjdbollar in i motståndarnas straffområde är verkligen en otäck historia. Ifall man håller på laget som Stoke möter, vill säga. Det uppstår farlighet eller en halvchans nästan varje gång de öser in bollar i straffområdet. Och de gör det så ofta de kan. I det vanliga spelet, på frisparkar på egen planhalva, på hörnor och förstås på inkast. Det är kanske inte så vackert, men det är garanterat jobbigt för motståndarförsvaren. Med tanke på detta är det rätt märkligt att de igår släppte till så många farligheter när Tottenham slog inlägg.

När Luka Modric är på spelhumör är han verkligen en fröjd för ögat.

Stoke har inte vunnit på bortaplan denna säsong. 

Den 8e februari är det derby mellan Spurs och Arsenal. Jag längtar redan. Det kommer bli en otroligt viktig match för båda lagen, och med 4-4-matchen från i höstas i färskt minne kan man ju inte annat än att se fram emot den matchen.

***********************************

Jag såg inte Sunderland-Fulham så jag ska inte uttala mig för mycket om den matchen. Kenwyne Jones gjorde matchens enda mål, och det är inte bara Stoke som ännu inte vunnit på bortaplan denna säsong. Det samma gäller för Fulham.

***********************************

Släng in en kommentar och berätta om era reaktioner på matcherna och resultaten. Eller så har ni kanske reaktioner på mina reflektioner? Kommentera gärna om det med.

***********************************

Jag är tillbaka i eftermiddag med uppladdning inför kvällens matcher, och om det finns några roliga nyheter att rapportera om så slinker de självklart också med.

Nordiskt mästerskap i engelsk fotboll.

Vi nordbor brukar vara rätt pigga på att ställa respektive lands framgångar gentemot varandra och överlag jämföra våra meriter i olika sammanhang. En intern liten medaljliga i OS, listor över alpina världscupsegrar, skidskyttemedaljer och det ena med det andra. Varför inte se hur det ser ut i Premier Leaguesammanhang, tänkte jag. Sagt och gjort. Efter en idogt letande har jag efter bästa förmåga ställt samman de nordiska ländernas Premier Leaguemeriter.

Ni får gärna ta siffrorna med en liten nypa salt, då jag på vissa håll har mina tvivel kring källan. Men på det stora hela ska det nog stämma rätt så bra.

Danmark.
Antal PL-spelare: 43.
Antal PL-matcher: 2886.
Antal PL-mål: 195.
Antal PL-titlar: 5.
Antal FA-Cuptitlar: 6.
Antal Ligacuptitlar: 3.
Antal CL-titlar: 1.

Finland.
Antal PL-spelare: 16.
Antal PL-matcher: 1179.
Antal PL-mål: 114.
Antal PL-titlar: 0.
Antal FA-Cuptitlar: 3.
Antal Ligacuptitlar: 4.
Antal CL-titlar: 1.

Island.
Antal PL-spelare: 13.
Antal PL-matcher: 833.
Antal PL-mål: 115.
Antal PL-titlar: 2.
Antal FA-Cuptitlar: 1.
Antal Ligacuptitlar: 1.
Antal CL-titlar: 0.

Norge.
Antal PL-spelare: 49.
Antal PL-matcher: 3943.
Antal PL-mål: 507.
Antal PL-titlar: 13.
Antal FA-Cuptitlar: 8.
Antal Ligacuptitlar: 7.
Antal CL-titlar: 4.

Sverige.
Antal PL-spelare: 49.
Antal PL-matcher: 2231.
Antal PL-mål: 191.
Antal PL-titlar: 4.
Antal FA-Cuptitlar: 5.
Antal Ligacuptitlar: 2.
Antal CL-titlar: 1.

Precis som i längdskidespåret: Norge vinner. Självklart beror det till stor del på Man United och den norska trion Henning Berg, Ronny Johnsen och Ole Gunnar Solkjear. Den trion blev ju lite mer framgångrik än Björn Tore Kvarme, Stig Inge Björnebye och Vegard Heggem, om man säger så….

Hittar ni något värt att uppmärksamma?

Som vanligt när det gäller siffror; Hittar ni något som ni misstänker vara fel, så ropa till så ska jag rätta till det hela.

***********************************

Jag tycker nog att det är lämpligt med lite hjärgympa i samband med detta nordiska tema.

Danmarksfrågan:
Två danska målvakter har spelat för tre olika Premier Leagueklubbar. Vilka är målvakterna, och vilka är klubbarna?

Finlandsfrågan: Mikkel Forsell och Sami Hyypiä ta båda plats på Topp tre-listan över Finlands bästa målskyttar i Premier League. Men vem är den tredje spelaren?

Islandsfrågan: Den enda nordiska spelaren som representerat fem olika Premier Leagueklubbar är en islänning. Vem är spelaren, och vilka är klubbarna?

Norgefrågan: Vilken norsk spelare har flest Premier Leaguematcher på sitt CV?

Sverigefrågan:
Två svenska spelare har målat för Leeds United. Vilka?

Försök greja det där utan wikipedia och google... Det borde vara något att bita i.....

***********************************

Jag är tillbaka igen imorgon med uppladdning inför matcherna, och kanske kör vi även lite bonustippande då. De rader ni lägger upp nu kommer jag inte räkna med, även om det är trevligt att se vad ni tror.

Ha en trevlig fotbollskväll så hörs vi imorgon!

Varför petas Keane & Varför kör fotbollsspelare bil på fyllan? [2009-01-27]

Rafa Benitez förklarade igår varför han hade lämnat Robbie Keane utanför truppen mot Everton i söndags. Eller förklarade och förklarade. Han konstaterade bara att om hade fått ha åtta spelare på bänken istället för sju så hade Keane fått den platsen, men nu gick den istället till David N’Gog. Keane var petad, kort och gott. Självklart så vill en tränare ha lite olika spelartyper och olika egenskaper att tillgå beroende på vilket motstånd hans lag ställs emot, men ändå. Rafa Benitez anser just nu att David N’Gog är bättre än Robbie Keane.

Jag vet inte vad jag ska säga. Det är mycket som är konstigt kring Robbie Keane. Att han har varit så dålig som han har varit är kanske det konstigaste av allt. Men när han äntligen såg ut att vara i alla fall lite på gång efter tre mål på matcherna mot Arsenal och Bolton så bänkades han.

Gillar man konspirationsteorier, och det finns det vissa som gör i Liverpoolkretsar, vet jag, så hävdar man att Rafa petar Keane eftersom det aldrig egentligen var hans köp. Jag vet inte ifall det ligger ett uns sanning i det, men jag vet att det är förbannat märkligt ifall Rafa låter en spelare som han har lagt ut sanslösa pengar på sitta på läktaren när han tidigare visat osvikligt förtroende för spelare som underpresterat tidigare. Crouch och Kuyt är ju klockrena exempel på det.

***********************************

Stephen Ireland om Mark Hughes:
”Han kommer göra stordåd för den här klubben. Om någon annan manager kom hit så skulle han inte göra jobbet hälften så bra.”

Hmm. Dubbelt så bra då?

***********************************

Jon Obi-Mikel blev nästa Premier Leaguespelare att ratta sin lyxbil i onyktert tillstånd. Jag har alltid haft jävligt svårt att förstå hur de tänker. Varje människa som kör bil packad gör ju bort sig, men idrottsmän har ju mer att förlora känns det som. Skulle jag glida runt lite slirig i min bil och åka dit i en kontroll så skulle inte särskilt många tidningar bemöda sig med att skriva om det. När en fotbollsspelare i Chelsea gör det blir det förstasidesstoff – Hur kul kan det vara? Lägg där till att ens manager inte lär bli själaglad, och att alla de människor som vill pracka på fotbollsspelare ett förebildsskap kommer att göra sina röster hörda. Det framstår bara så fruktansvärt onödigt och så fruktansvärt dumt. Och då har jag inte ens nämnt den moraliska aspekten av det hela.

***********************************

Fyra ligamatcher på schemat ikväll.

Portsmouth - Aston Villa
Sunderland - Fulham
Tottenham - Stoke City
West Brom - Man Utd


Portsmouth måste verkligen börja plocka poäng snart. Annars kan de börja rikta in sig på att spela Championshipfotboll nästan säsong, och Tony Adams kan börja rikta in sig på en annan karriär. Aston Villa är nog ett lite småslitet lag, och de har Laursen skadad. Om Donny Rovers lyckades ta poäng mot Villa på sina hemmaplan så kanske Pompey kan fixa poäng på Fratton Park? Å andra sida…. Om Swansea slog Pompey på bortaplan så ska väl Aston Villa också klara av det.

Sunderland – Fulham känns som en ganska avslagen historia. Och då är jag snäll.

Spurs tar emot Stoke White Hart Lane och det är en fruktansvärt viktig match. För båda lagen. Jag är en av dem som tror att Spurs i slutändan klarar sig kvar – Så dålig är inte truppen. Stoke är jag däremot mer osäker på. Men jag vill gärna ha kvar Stoke. De spelar väldigt brittiskt, de har en grym publik och en härliga arena. Jag bli nostalgisk när jag ser dem, så jag håller en extra tumme för dem ikväll. Vill jag inte ha kvar Spurs då, undrar ni? Jo, det vill jag faktiskt, men jag tror som sagt att de klarar sig kvar i slutändan även om de tappar poäng ikväll.

Man United bara ska slå West Brom. Bortaplan, eller hemmaplan. Skadedrabbade eller totalfriska. Det spelar mig inte så stor roll. Man U ska vinna en sådan här match, och det tror jag också att de kommer att göra.

Vad tror ni om kvällens matcher?

***********************************

Daniel Agger om kontraktsförhandlingarna med Liverpool:
”Vi hade ett möte tidigt i november, och då sa klubbens representanter att de snart skulle återkomma i ärendet. Nu har det gått tolv veckor och jag har inte hört något alls.”

Liverpool gör bort sig å det grövsta. Helt ofattbart.

***********************************

Jag siktar på att göra ännu ett inlägg under dagen, så surfa in igen!

Englands sämsta landslagsmän någonsin - Här är elvan.

I sviterna av Beckhams mål för AC Milan igår så satt jag och funderade lite. Becks är verkligen en av Englands allra största spelare någonsin rent meritmässigt. Det är bara två spelare som har fler landskamper än Beckham – Peter Shilton och Bobby Moore.

Shilton – 125.
Moore – 108.
Beckham – 107.


Beckham är nog ensam tvåa på den listan innan detta år är över, tror ni inte det?

När jag satt och kollde på listan över engelska landslagsmän så förundrades jag också över hur många dussinlirare som faktiskt kan stoltsera med A-kamper på sitt CV.

Vad sägs om den här elvan:

Richard Wright
Gary Charles - Anthony Gardner - John Scales - Chris Powell
Stuart Ripley - Alan Thompson - Seth Johnson - Steve Guppy
Francis Jeffers - Andy Gray


Dussinspelare är faktiskt riktigt snällt uttrycka i flera av fallen. Gardner, Guppy, Jeffers, Johnson…. Good Lord.

Vad gör då dessa spelare idag, undrar ni kanske?

Wright spelar i Ipswich.

Charles som kanske är kanske mest känd för att en gång i tiden orsakat Gazza en relativt allvarlig knäskada har efter karriären fokuserat främst på flaskan. 2005 åkte han dit för rattfylleri, men klippte bort fotbojan och försvann istället till Costa del Sol. När han kom tillbaka blev det nya rättegångar, men Charles dök upp onykter till rätten. Dömdes 2006 till 12 månaders fängelse. Just nu sägs han skriva på en sjlävbiografi.

Den forne Spurstalangen Gardner har idag hunnit bli 28 och tillhör Hull, men så mycket speltid blir det inte.

John Scales är styrelseledamot i managementföretaget Be Sport. Ett tag var han faktiskt manager för Englands beachsoccerlandslag.

Powell spelar i Leicester.

Ripley startade efter karriären upp en klinik som behandlar idrottsskador. Han passade också på att plugga. 2007 tog ha examen med juridik och franska som huvudämnen.

Thompson är utlånad ifrån Leeds till Hartlepool.

Den nu 29-årige Seth Johnson blev 2007 free agent efter att Derby inte förlängde hans kontrakt. Mig veterligen är han fortfarande klubblös. En gång i världen betalde Leeds £7M för hans tjänster. Så det kan gå.

Steve Guppy är numera assisterande tränare i Colorado Rapids i MLS.

Franny Jeffers
klubbadress stavas Sheffield Wednesday.

Crystal Palacelegenden Andy Gray inledde efter spelarkarriären en tränarkarriär. 2006 var han förbundskapten för Sierra Leone, men misslyckades med att kvalificera laget till Africa Nations Cup.

Där har ni en uppdatering om några av Englands kanske sämsta landslagmän någonsin. Alla var/är kanske inte totalt hopplösa, men jag är ändå beredd att sätta en femma på att de allihopa har gjort sin sista A-kamp. Någon som vill sätta emot?

Har ni fler förslag på halvfigurer som skulle kunna plats i en sådan här elva så ropa till.

***********************************

Är årets bästa värvning gjord nu? Det är nästan så att jag är beredd att påstå det nu när Carlo Cudicini har lämnat Chelsea för Tottenham på fri transfer. Inte en krona i övergångssumma för en rutinerad klassmålvakt, alltså. Det låter inte som en Tottenhamdeal, eller hur?

Visserligen är Cudicini fyllda 35, och har inte spelat så mycket förstalagsfoboll de senaste säsongerna, men med tanke på att en kille som Brad Friedel har blivit bättre för varje säsong sedan han fyllde 35 så tycker jag inte at man ska hänga upp sig för mycket på det. Italienaren är dessutom rutinerad, och jag tror inte att han kommer behöva särskilt mycket tid för att vara tillbaka i finfin matchform.

Den store förloraren i sammanhanget heter förstås Heurelho Gomes. Han kan nog hålla sig för skratt just nu. Så länge Cudicini håller sig skadefri så kan nog Gomes glömma allt vad speltid heter för resten av säsongen.

***********************************

Imorgon är jag tillbaka och då blir det förstås en hel del uppladdning inför kvällens matcher.

Benitez fokuserar på fel saker & Redknapp är ett skämt. [2009-01-26]

"Ett lag försökte vinna, medan ett lag bara försökte undvika en förlust."

Orden kommer från Rafa Benitez efter gårdagens 1-1-match på Anfield. Det är löjligt sagt av Benitez. Exakt vad förväntar han sig? Everton försvarar sig just nu exemplariskt, så varför skulle de inte till fullo försöka utnyttja den del av sitt spel som just nu fungerar allra bäst? Dessutom hade Everton av olika anledningar följande spelare indisponibla igår: Vaughan, Saha, Yakubu, Valente, Fellaini och Arteta. Det gjorde det knappast enklare för Everton att gå på offensiven. Jag kan överlag inte fatta varför det skulle vara konstigt att Everton försöker få med sig ett kryss för att sedan få fördel av hemmaplan vid ett omspel.

Rafa borde koncentrera sig på att hitta fler metoder att luckra upp tighta försvar istället för att gnälla på ett lag som spelar efter sina resurser, och som dessutom gör det bra.

I övrigt om matchen….

Ryan Babel skulle få sitt genombrott denna säsong, var det tänkt. Så blev det inte. Istället tycker jag att han snarare blir sämre. Killen verkar ha enorma problem med psyket.

…Liverpools mål var sanslöst vackert.

Tim Cahill är förvisso jäkligt smart och skicklig på att undvika markering, men det är förstås väldigt märkligt, för att inte säga dåligt av Liverpool att inte göra sin hemläxa. Sex dagar tidigare hade Cahill lurat bort Liverpools försvar vid en fast situation – Nu gjorde han det igen.

Jagielka är grym. Jag får nog ge mig. Han borde ha varit med på min Topp 10-lista över ligans bästa mittbackar.

…Jag har personligen spelat med ett tiotal fotbollsspelare som har bättre bollmottagningar än Dirk Kuyt.

***********************************

Cardiff spelade igår 0-0 mot Arsenal i en ganska tråkig och händelsefattig match.

***********************************

Jag blir fortfarande provocerad när jag tänker på Tottenhams urusla insats på Old Trafford i lördags. Det var vämjeligt.

Teddy Sheringham
har gått så långt att han anklagat sin förra klubb för läggmatch. Han menade att de inte till hundra procent försökte vinna matchen eftersom de har ett tufft spelschema framför sig.

Harry Redknapp avfärdar det som ”fullständigt skitsnack”.
Jag vet inte vilken match folk såg, men hur kan någon säga att vi inte försökte vinna? Vi vill vinna alla matcher. Jag är inte det minsta besviken över hur laget uppträdde på Old Trafford. Andra kanske är det, men jag är det inte. Vi gjorde vårt bästa och jag tycker att vi gjorde det ok”.

Lider Redknapp av personlighetsstörningar? Har karln dubbla personligheter? Härom dagen gick det utmärkt att kalla laget ”skrämmande dåligt”, men efter den viljelösa, passionsbefriade och bedrövliga insatsen i lördags så var det ok? Redknapp är ett skämt.

Jag vet inte ifall de verkligen förlorade med flit, men det finns inte en enda människa på denna jord som kan inbilla mig att Tottenhams insats var godkänd i lördags.

Efter debaclet med Pompey, Southampton och Pompey igen så trodde jag inte att min respekt för Redknapp kunde bli mindre. Jag hade fel.

***********************************

David Beckham har nu gjort mål i Premier League, La Liga och Serie A. Det är inte fy skam.

***********************************

Martin O’Neill säger att han imponerades över Doncasters insats när hans Villa mötte dem i lördags. Jag kan inte annat än att hålla med. Framför allt imponerades jag av den gamle veteranen i mål – Neil Sullivan. Innan i lördags så var det ett bra tag sedan jag senast såg honom in action. Jag har alltid gillat honom så det var ett kärt återseende.

***********************************

På tal om spelare jag alltid har gillat….
Visste ni om att Paolo Di Canio ansökte om jobbet som West Ham-manager när Curbishley avgick i höstas? Jobbet gick som bekant till Zola, men Di Canio kanske blir aktuell någon gång i framtiden. Han pluggar just nu till tränare i sitt hemland. Di Canio må vara kontroversiell som person, och även på planen kunde det hetta till ibland. Men han var också en ljuvlig fotbollsspelare. Titta på det här videoklippet och njut.

***********************************

Ingen av oss drog in en fullpottare på Fredagstipset senast. Niklas (Villa) är alltså fortfarande ensam ledare.

***********************************

Jag är tillbaka under dagen med ett nytt inlägg.

Tottenham skulle vara ett bottenlag i Allsvenskan. [2009-01-25]

Jag har sett silvermålade människor som spelar statyer röra sig mer - Bättre också för den delen. Jag har sett sörjanden på begravningar utstråla mer glädje. Jag har sett deprimerade människor utav livslust vilja mer. Och jag har sett korplag spela bättre fotboll.

Ursäkta språket…. Men fy fan vad usla Tottenham var igår. Framför allt i andra halvlek.

Jag är helt övertygad om att Man U hade vunnit med 6,7,8-0 ifall Tottenham inte hade fått det där tidiga målet. Det gav dem liv på lånad tid. Och tur var väl det – Nu slapp Tottenham skämma ut sig totalt. Eller det vete fan förresten – Nog hann de skämma ut sig en del. Så som de spelade igår skulle de vara ett bottenlag i Allsvenskan.

Det största underbetyget till Tottenham delade motståndet ut. Man U var nämligen riktigt dåliga de med. Omständligt, orutinerat, ineffektivt, ovanligt icke rakt spel, och oväntat motivationslöst. Till och med Vidic var dålig. Man U ska vara glada att de inte mötte ett bättre lag… Typ Swansea eller Donny Rovers. Då hade de kunnat åka ut.

***********************************

Här är alla gårdagens resultat.

Chelsea - Ipswich – 3-1.
Doncaster - Aston Villa – 0-0.
Hartlepool - West Ham - 0-2.
Hull - Millwall – 2-0.
Kettering - Fulham – 2-4.
Portsmouth - Swansea – 0-2.
Sheff Utd - Charlton – 2-1.
Sunderland – Blackburn – 0-0.
Torquay - Coventry – 0-1.
Watford - Crystal Palace - 4-3.
West Brom – Burnley – 2-2.
Wolves - Middlesbro - 1-2.
Man U – Tottenham – 2-1.


***********************************

Bye, bye Tony Adams?

Carlton Cole var tillbaka i gamla goda målsumpartakter. Dessutom borde han blivit utvisad minst en gång.

Bra jobbat, Kettering. 2-2 stod det med 7 minuter kvar att spela. Men en match varar som bekant i 90 minuter. Amatörlagen är nu alla bortspelade för i år.

Villa klarade sig med ett nödrop. Den där frisparken i slutet…. Ojojoj. Halvhög puls igår, Niklas?

Omspel är precis vad Blackburn, Sunderland, Aston Villa, och West Brom behöver. Äntligen kommer deras breda trupper till användning.

Middlesbrough tycks inte kunna vinna en match i ligaspelet hur de än bär sig åt. Igår mötte de läskligans ledare på bortaplan och vann med 2-1. Vad säger det om The Championship?

Chelseas seger satt hårdare inne än vad jag hade kunnat tro. Någon som kan gissa hur Chelsea släppte in sitt mål? That’s right – Efter en fast situation.

Burnleyspelarna kan inte ha haft det så lätt att smälta veckans ”förlust” i Ligacupsemifinalen mot Tottenham. Kvitteringen mot West Brom i matchens slutskede igår var förhoppningsvis lite plåster på såren.

Taarabt, Dos Santos och Defoe är namnen på de som hoppade in för Tottenham igår. De var så dåliga att jag skulle vilja ta en av dem och använda honom som slagträ för att slå de andra två med. De var så obeskrivligt usla.

***********************************

Före eller efter dagens derbyt? Jag vet inte, men ett till inlägg blir det idag.

Harry Redknapp - En man totalt befriad ifrån självkritik. [2008-01-24]

Man U – Tottenham imorgon.

United har följande spelare på skadelistan:
Rio Ferdinand.
Anderson.
Nani.
Rafael.
Patrice Evra.
Wayne Rooney.
Wes Brown.
Ji-Sung Park.
Nani.
Jonny Evans.

Kanske kan Spurs skrälla? Haha. Glöm det. Med tanke på hur Harry Redknapp har smädat sitt eget lag i pressen, och att han av någon outgrundlig anledning jobbat på att trycka ned sina spelares självförtroenden i botten så tror jag inte Spurs har en sportmössa. Här har ni några av Happy Harrys uttalanden på senare tid:

Efter matchen mot Burnley när laget som helhet och truppen kom på tal:
"Jag vet inte vem som har satt ihop den här truppen och hur de har gjort det vet jag inte heller. Allt är en stor röra. Det är rent skrämmande."

Om att Darren Bent sumpade en jättechans mot Pompey:
"Hans fru hade satt den chansen."

Om målvaktsfrågan och Gomes skakiga insatser:
"Vad ska jag göra? Han är ju den enda målvakten jag har till förfogande."

Om mötet med Man U imorgon:
"Jag kommer att behöva (på grund av en del skador) ställa upp med det svagaste laget jag över huvud taget har till mitt förfogande."

Alltså… Det är ju ganska underhållande att läsa, men det måste ju finnas en gräns för vad som är nyttigt för spelarna att höra.

Hur känner sig Bent? Vad tycke backupmålvakterna Alnwick och Sanchez om att höra att Gomes är truppens enda målvakt? Och hur mycket kommer spelarna som tågar ut på Old Trafford imorgon tro på sig själva?

En sista fråga, och kanske den allra viktigaste:
Kan Redknapp stava till självrannsakan eller självkritk? Spurs fick ett litet lyft när han anlände men är nu tillbaka i gammalt gott förlorarslag. Har Redknapp ingenting med det att göra? Ingen, absolut ingen kan inbilla mig att Tottenhams trupp är så undermålig att deras hopplösa ligaplacering i ligan är logisk. Självklart ska Redknapp själv också vara med och bära hundhuvudet.

***********************************

Det krävs en hel del för att vinna Premier League, men två parametrar brukar alltid tas upp; Poängskörden gentemot de andra topplagen och poängskörden gentemot bottenlagen. Det är det sistnämnda jag tänker prata om nu.

En tabell som visar topptrions poängskörd mot alla lag som för närvarande ligger på den undre halvan:

Chelsea      12 10 2 0 31-3 32
Man U        12 10 2 0 20-1 32
Liverpool    12 9  2 1 24-7 29


Vilken tabell man än knåpar ihop just nu så visar det sig att det är fruktansvärt tight. Min magkänsla sa att Liverpool skulle vara mer på efterkälken i en sådan här tabell.

Å andra sidan…. En anledning till att statistik är så rolig är att man väldigt ofta kan använda den till att påvisa det man vill påvisa. Gör man en tabell som bara visar mötena med lagen som just nu ligger på de fem sista platserna så ser det ut så här:

Chelsea        7 6 1 0 17-2 19
Man U           6 5 1 0 13-0 16
Liverpool       6 3 2 1  9-4 11


Vips så såg det faktiskt betydligt sämre ut för Liverpool.

Två saker som tabellerna garanterat berättar:
1) Chelsea gör en jäkla massa mål mot de så kallade sämre lagen.
2) Man U släpper in förbannat lite mål mot de så kallade sämre lagen.

***********************************

Jag hoppas hinna med ett inlägg till idag, men osvuret är bäst. Det är ju trots allt lördag, jag är ledig och ska till puben och kolla på fotboll. Gud vet hur länge man blir kvar där….

Ha en trevlig fotbollslördag!

Freddagstips & Vad gör O'Neill med Villa när Heskey kommer?

Seven Gerrard har varit upp i rätten idag för ett så kallat ”Court hearing”. Det enda som hände var att han förklarade sig oskyldig och att ett datum för själva rättegången fastställdes. Det datumet blev den 20e mars – Dagen innan Liverpools hemmamöte med Aston Villa.

***********************************

Aston Villas Martin Laursen måste genomgå en knäoperation, och kommer bli borta i minst två månader. Et tungt slag för Villa förstås. De ligger fyra, och nosar på toppen – Då behöver man sin kapten på planen, inte i sjukstugan. Upp till bevis för Zat Knight nu, antar jag.

***********************************

På tal om Villa så sägs Wigan ha accepterat deras bud på Emile Heskey. Budet sägs ligga på £3.5M. Det kan visa sig bli om inte guld, så i alla falla topp fyra värt för Villa, tror jag. John Carew är skadad, och alla vet att Villa gillar att spela rak och lång fotboll. De har inte kunnat utnyttja den taktiken till fullo sedan Carew skadade sig. Frågan är nu vem som får stiga åt sidan ifall Heskey kommer. Går O’Neill tillbaka till 4-4-2 och spelar Heskey och Agbonlahor tillsammans nu? Vem ryker då på innermittfältet? Sidwell? Eller kommer Barry kliva ned och spela vänsterback på Luke Youngs bekostnad? Vad säger Villagänget här inne? Vad tror ni, och vad vill ni? Vill ni ens ha Heskey?

***********************************

Jimmy Bullard är nu bara formaliteter ifrån att vara Hullspelare. Dumt, dumt, Fulham, men stort grattis, Hull.

***********************************

Drogba till City. Ligger det någon sanning i det tror ni?

***********************************

Alright… Dags för Fredagstipset igen då.

Jag har plockat ut hela nio matcher som ni ska få tippa på. Några solklara favoriter och några riktigt ovissa tillställningar. Hartlepool – West Ham är den enda förmiddagsmatchen, resten av matcherna sparkar igång kl 16.00. Kvällsmatchen Man U – Tottenham hamnade utanför ”vår” kupong – Nio matcher känns tillräckligt klurigt att spika. 

Så här ser veckans rad ut:

Hartlepool - West Ham
Chelsea - Ipswich
Doncaster - Aston Villa
Hull City - Millwall
Kettering - Fulham
Portsmouth - Swansea
Sunderland - Blackburn
West Brom - Burnley
Wolves – Middlesbrough


Ett enda rent Premier Leaguemöte (Sunderland – Blackburn), fyra stycken Premier League vs The Championshipmöten (Chelsea – Ipswich, Portsmouth – Swansea, West Brom – Burnley, och Wolves – Middlesbrough), tre möten mellan Premier League och League One (Hartlepool – West Ham, Doncaster Rovers – Aston Villa och Hull City – Millwall, och slutligen ett möte mellan Premier League och Confernece North Division i mötet Kettering – Fulham.

Så här ser min rad ut:

Hartlepool - West Ham - 2
Chelsea – Ipswich - 1
Doncaster - Aston Villa - 2
Hull City – Millwall - 1
Kettering – Fulham - 2
Portsmouth - Swansea - X
Sunderland – Blackburn - X
West Brom – Burnley - 1
Wolves – Middlesbrough – 1


Så varsågoda att lägga upp er rad nu. Om ni har missat det så räknar vi enbart fullpottare och sedan koras en vinnare vid säsongens slut. Ensam ledare med en fullpottare är för närvarande signaturen Niklas (Villa). Var håller du hus förresten?

***********************************

Räkna förresten med en del reservbetonade Premier Leaguelag i helgen eftersom det över tisdag och onsdag nästa vecka är full omgång i ligaspelet. Everton ska exempelvis ta emot Arsenal på onsdagen, och det efter att ha varit på besök på Anfiled två gånger på sex dagar. Svettigt värre.

***********************************

Signaturen EvenSteven grejade frågan från igår. Flest röda kort för målvakt, mittfältare och anfallare löd frågan, och rätt svar är:

Pavel Srnicek, Patrik Vieira och Big Dunc Ferguson.

Snyggt jobbat EvenSteven!

***********************************

Jag är tillbaka någon gång under morgondagen, exakt när vet jag inte ens själv ännu.

Trevlig helg på er alla!

Jag förstår mig inte på Silly season - Och jag är trött på den. [2009-01-23]

Juventus är på jakt efter en ersättare till Pavel Nedved, som ju börjat sjunga på sista versen. Tränare Ranieri sägs nu rikta in sig på…. Dirk Kuyt.

Jag kan inte sluta skratta. Jag menar inget illa gentemot Kuyt, men ersätta det som Nedved bidragit med för Juventus genom åren - Det kan sannerligen inte Dirk Kuyt göra.

Let me put it this way: Om jag var tillsammans med Jessica Alba, och det sedan tog slut, så skulle jag inte leta efter min nya flickvän i Bulgariens kvinnliga kulstötarlandslag.

Dessutom ryktas Juve vara beredda att betala £28M för Kuyt. Jag fattar ingenting. Har Juve också blivit uppköpta av sanslöst slösaktiga araber? Jag antar att det är ett typiskt silly season-rykte. Sedan när blev Dirk Kuyt en storstjärna som man betalar ca 340 miljoner kronor för? Får Liverpool och Rafa ett bud som är ens hälften av det så ska de sälja – Allt annat är galenskap.

***********************************

Från ett överpris till ett fyndpris.
Hull City har fått ett bud på £5M accepterat på Jimmy Bullard. Fulhammittfältaren har 18 månader kvar på kontraktet, men Fulhamledningen sägs inte vara så intresserade av att förlänga hans kontrakt. Jag fattar ingenting. Bullard har varit lysande för Fulham denna säsong, han har själv sagt att han vill stanna, och han kan inte inbringa några stora pengar vid en försäljning. Ok, £5M är en helt ok slant, och det är förstås mycket att lägga ut för en klubb med Hulls ekonomiska förutsättningar. Men det är knappast en summa som tryggar Fulhams ekonomi för de närmsta tio åren, och även om Bullard har hunnit fylla 30 så anser jag att Hull gör ett kanonköp ifall affären går igenom. Jag fattar som sagt ingenting.

***********************************

Transferfönstret överlag.
Är det bara jag som är matt på alltihopa vid det här laget och längtar tills denna månad är över?
Nya rykten varje dag, det ena mer otroligt än det andra, galna priser, konstiga övergångar, och managers, klubbägare, ordföranden, och spelare som uttalar sig om än det ena än det andra. Just januari tycker jag är till och med hetsigare än sommarfönstret – Det är lika mycket galenskap och prat om övergångar, men komprimerat på kortare tid.

Är jag gnällig nu, eller är det fler som känner samma sak?

***********************************

FA-Cupenhelgen tjuvstartar redan ikväll med ett East Midlands Derby mellan Derby County och Nottingham Forest. Det är garanterat en match jag inte kommer missa. Två bittra rivaler, som just nu krigar i botten av The Championship. Allt är inte frid och fröjd i de här två klubbarna. Att då få slå värsta rivalen och gå vidare till FA-Cupens femte omgång skulle nog smaka rejält med mumma. Jag räknar iskallt med 22 spelare som kommer ge absolut allt.

Kuriosa: Derbys nytillsatte manager Nigel Clough gjorde under sin spelarkarriär 330 matcher och 103 mål för kvällens motståndare Nottingham. Det ska bli kul att se om bortaklacken gör sig hörd ikväll, och i så fall, vad de tycker om Clough numera.

Jag gjorde för ett tag sedan ett inlägg som hade ett lite längre stycke om om Nigel Clough och hans legendariska far Brian. Om ni misade det så kan ni klicka här.

***********************************

Hull City lånar ut Marlon King till Middlesbrough. Middlesbrough sägs i sin tur vara beredda att låna ut Mido. Wigan nämns som en intressent.

***********************************

The Telegraph rapporterar i skrivande stund (natten till fredag) att Liverpools ena ägare Tom Hicks sägs vara beredd att diskutera en försäljning av sin del av klubben. Köparna som sägs vara intresserade är Kuwaitfamiljen Al Kharafi. Överhuvudet i familjen är världens 48e rikaste man. Exakt hur mycket sanning det ligger i detta är just nu oklart, även om The Telegraph brukar gå att lita på. Visar det sig stämma så lär jag återkomma i ämnet imorgon.

***********************************

Jag är tillbaka senare idag med Fredagstipset. Jag tar mig friheten att själv välja ut ett antal matcher ifrån lördagens fullspäckade FA-Cupschema till denna veckas tipsrad.

Stackars Burnley, klyschiga Robinho & Psykologen Redknapp.

Det blir alltså Tottenham som får möta Man U i Ligacupfinalen.

Jag lider faktiskt med Burnley idag. Totalt 4-4 i full tid, och sen gjorde Tottenham två mål i förlängningens två sista minuter. Ett dråpslag för Burnelyspelarna och deras Wembleydröm. När ett lag går vidare ifrån ett dubbelmöte är det svårt att kalla det orättvist – Men hade det här varit Champions League har det varit tack och adjö för Spurs, inte för Burnley.

Det första mötet slutade 4-1 till Tottenham, och igår blev det 3-0 till Burnley. Ifall regeln om bortmål hade gällt även i de inhemska cuperna så hade utgången alltså blivit en annan. Och jag kan ärligt talat inte förstå varför FA inte applicerar denna regel på de inhemska cuperna.

***********************************

Nigel de Jong är klar för Manchester City. Holländaren kan spela centralt i såväl backlinjen som på mittfältet, men föredrar det sistnämnda. Det borde innebära att Vincent Kompany nu kan kliva ned ett snäpp i banan och spela på sin naturliga position, vilket är mittback. Det återstår att se ifall det är lösningen på Citys försvarsproblem. Personligen hävdar jag fortfarande att de skulle behöva en högklassig mittback – Richard Dunne håller inte måttet.

***********************************

På tal om Richard Dunne så toppar irländaren Premier Leagues utvisningsliga med totalt 8 röda kort. Han toppar listan tillsammans med en mittfältare och en anfallare. Nu undrar jag ifall ni kan klura ut vilka. För att göra det ännu klurigare ska ni få kasta med den målvakt som har fått flest röda kort också.

Alltså…. Premier Leagues genom tiderna mest utvisade målvakt, mittfältare och anfallare. Grejar ni den?

***********************************

Robinho har i en intervju med Man Citys officiella hemsida gjort ett tappert försök att sätta världsrekord i grenen ”tryck in så många klyschor du kan på så lite tid som möjligt”. Se själva:
”Jag gillar att bo i Manchester, och jag har sedan jag kom hit fått många vänner i klubben och i staden. Jag beundrar Cityfansen, de är riktiga fotbollsälskare och lojala mot klubben och klubbens spelare. Jag ser fram emot att försöka leverera så många mål som möjligt och hjälpa klubben att nå nästa nivå. Jag har ett bra förhållande med Mark Hughes, och jag har alltid respekterat hans beslut – Han är bossen!”.

Hahaha.

***********************************

Harry Redknapp har nog inte studerat varken psykologi eller pedagogik på någon högre nivå. Inför lördagens FA-Cupmöte med Man U så brottas Tottenham med en hel del skador, och så här säger Happy Harry om det lag han kommer mönstra på lördag:
”Some key players have got injured and I will go there (till Old Trafford) on Saturday with the weakest team I can possibly find”

The weakest team I can possibly find. Vad skönt det måste känns för de spelare som kommer starta matchen.
Tack för den.

***********************************

Just det, ja, Jag glömde säga en sak om Nigel de Jong. Det kostade Man City £16M att köpa loss honom – Ett galet pris, förstås. Inte blir det bättre av det faktum som säger att om de istället väntat till i sommar så hade de, enligt en klausul i de Jongs kontrakt, kunnat få honom för – håll i er nu - £2.3M.

Ok, så araberna eldar med stålar, men ändå. Det är ett osunt beteende av Man City som klubb. Dels för att priset £16M i grunden är ett skämt, och dels för att de istället för att vänta i ett par månader och spara £14M väljer att köpa nu. Som om de Jong är Guds gåva till fotbollen och kommer totalfrälsa City. Jag har använt ordet parodi och Man City i samma mening tidigare, och jag lär få anledning att göra det igen.

***********************************

I förrgår så sa jag att den människa som vet vilka personer som är pappor till de citat som jag skrev på bloggen förtjänar nobelpriset i fotbollsnördighet. Jag kan bara konstatera att jag kommer behöva ringa Nobelstiftelsen och övertyga dem om att instifta det priset. En läsare prickade nämligen in alla tre. Vem den läsaren är vet jag dock inte då han eller hon skrev under siganturen ”anonym” – Ge dig gärna till känna. En av er prickade in två av tre, och det var Björn. Jag är djupt imponerad.

Rätt svar är som följer:

Citat 1: Paolo Di Canio.
Citat 2: Sir Alex om Giggs.
Citat 3: Alan Shearer om Newcastle.

Har ni glömt bort, eller missat citaten, så klicka här, och scrolla sedan nedåt.

***********************************

Glöm nu inte klura på frågan om de röda korten i detta inlägg.

***********************************

Som ni kanske ser så har jag lagt till en omröstning i samband med detta inlägg (se övre höger hörn). Eftersom kommande helg är FA-Cuphelg så tyckte jag att det vore på sin plats att ta reda på vad ni tycker om FA-Cupen. Omröstningen kommer ligga uppe i en vecka, och sen ersättas med en ny. Med andra ord kommer det bli ett stående inslag här på bloggen. Glöm nu inte att lägga en röst.

***********************************

Ikväll blir det lite jobb hemifrån och handbollstittande. Räkna alltså inte med ett kvällsinlägg. Räkna däremot iskallt med att jag är tillbaka imorgon….

Premier Leagues bästa mittbackar - Topp 10. [2009-01-22]

Jag hoppas att ni som gillar listor i och med detta inlägg får lite av ert lystmäte.

Här är min lista med Premier Leagues för tillfället bästa mittbackar. Man hamnar inte på listan för hur bra man har varit tidigare, eller tack vare sin status i fotbollsvärlden. Den här listan är tänkt att spegla den här säsongen och nuet.

***********************************

10. Andy O’Brien – Bolton.
Gör ett stort jobb i det tysta i Bolton. Innan Bolton blev irländarens klubbadress så hade han en ganska misslyckad tid i Pompey, men håller tveklöst på att revanschera sig själv. Har spelat varje minut i varje ligamatch för Bolton denna säsong. Är ingen speedkula, men är nickstark och brytningssäker.

9. Matthew Upson – West Ham.
En av de få riktiga ljusglimtarna i West Ham denna säsong. Har inga direkt stora svagheter utan är jämnbra på alla de områden en mittback bör vara bra på. Det är ingen tillfällighet att Upsons namn nämns i samband med mer penningstarka klubbar än West Ham. Engelsmannen har fått utvecklas i sin egen takt i först Birmingham, och nu Hammers. Det kanske finns ett eller annat Arsenalfan som önskar att han hade varit kvar i klubben nu?

8. Ricardo Carvalho – Chelsea.
En lugn, placeringssäker och passningsskicklig mittback. Ett perfekt komplement till Terry. Chelsea släpper in få mål, men släppte in ännu färre innan portugisen skadade sig. Nu är han tillbaka och bli inte förvånade ifall Chelsea återigen blir fruktansvärt svåra att göra mål på.

7. Martin Laursen – Aston Villa.

Milansejouren blev väl aldrig vad dansken hade hoppats på, och jag vet inte exakt vilka förhoppningar som fanns på Laursen när han anlände till Premier League och Aston Villa, men personligen var jag smått skeptisk. Jag fick fel. Dansken har fått en ny vår under O’Neill, och att han fick ta över kaptensbindeln inför denna säsong säger en hel del om hur viktig han är för Villa. För att vara försvarare är Laursen dessutom relativt målfarlig.

6. Martin Skrtel – Liverpool.
Har precis kommit tillbaka från en knäskada, men innan skadan så hann slovaken visa att han tillhör toppskiktet av ligans mittbackar. Hårdför och tacklingsglad, men ändå en spelande mittback. Har en passningsprocent (88%) som få andra försvarare kan mäta sig med, och antalet vunna tacklingar ligger på samma höga nivå. Kan bli mer vårdad i sitt spel och förbättra sitt redan fina huvudspel, men han är enbart 24 år gammal, och om han fortsätter utvecklas så kan han komma att bli en riktig världsback.

5. Brede Hangeland – Fulham.

Efter bara ett år i Premier League så har norrmannen visat sin höga klass. Bara topptrion har släppt in färre lag än Fulham. En stor anledning till det är Hangelands högklassiga försvarsspel. Brytningssäker och oerhört bra på huvudet.

4. Jamie Carragher – Liverpool.

Liverpoolförsvararen står för en del märkliga misstag och klumpiga tacklingar vare säsong. Då och då hamnar det även en eller annan boll i egen kasse. Men de livsviktiga sista-sekunden-brytningarna är betydligt fler än självmålen, och när uppgifterna blir stora så växer Carragher. Ingen annan försvarare spelar med större passion eller med en större vilja en Carragher. Han ser ofta ut att vara beredd att offra både liv och lem för att stoppa motståndarna. En skicklig huvudspelare, en god tacklare och en sanslös pådrivare. Med sina ledaregenskaper och kompromisslöshet så är han fruktansvärt viktigt för Liverpool.

3. John Terry – Chelsea.
Chelsea spelar inte på topp för tillfället, men det beror inte på att John Terry är under isen. Chelseakaptenen har varit lika stabil som alltid, sett över hela säsongen. En näst intill komplett försvarare, och en fruktansvärt stark ledare. Ger alltid allt för laget.

2. Joleon Lescott – Everton.
Har sakta men säkert utvecklats till en back i absolut toppklass. Har hämmats en del av att vara duktig även som vänsterback. Hade han fått spela fast som mittback under ett antal säsonger så hade han varit än bättre idag. Den här säsongen har det dock blivit mest spel just på mittbacksplatsen, och Lescott har blivit ännu ett snäpp bättre. Everton har bara släppt in ett mål på de senaste sex matcherna, och Lescott har bossat i försvaret i de flesta av de matcherna.

1. Nemanja Vidic – Manchester United.
Ett självklart val. Har under lång tid varit framstående i ligan, och jag personligen har alltid tyckt att han är både ett och två strån vassare än sin vapendragare Rio Ferdinand. Nu när Ferdinand är skadad så får Vidic all den uppmärksamhet han förtjänar – Också för att han just nu spelar sitt livs bästa fotbolls. Bäst i ligan, och just nu antagligen bäst i världen i sin position. Fortsätter serben spela som han gör just nu är han en stark kandidat till årets spelare i England.

Bubblare:

Rio Ferdinand – Man United, Michael Turner – Hull City, Curtis Davies – Aston Villa, Ryan Nelsen - Blackburn, Sylvain Distin – Portsmouth.

***********************************

Några av er saknar säkert ett eller annat namn, eller så ställer ni er oförstående till de befintliga namnen. Så…. Bring it on! Berätta vem som ska med och vem som ska bort, och förklara för mig varför jag har fel.

***********************************

Räkna med ännu ett inlägg idag under dagen. Då blir det några ord om gårdagens Ligacupsemifinal mellan Burnley och Tottenham samt lite blandad kompott.

Turbulens i Newcastle & Skadorna hopar sig i Man U. [2009-01-21]

Newcastle och harmoni är två ord som rimmar nästan lika illa tillsammans som Liza Marklund och sanningsenlig.

Managern Joe Kinnear riskerar tre matchers avstängning efter sidlinjebråket med Phil Brown under FA-Cupmatchen för någon vecka sedan. Någon vecka tidigare så blev Joe Fuck Kinnear utvisad när Newcastle mötte Stoke. Han är dessutom under utredning sedan tidigare efter att ha kallat en domare för Musse Pigg. Som om inte JFKs humör vore nog så hade Joey Barton (surprise, surprise) och Jose Enrique ett bråk inför öppen ridå, mitt under brinnade match mot Blackburn i lördags. Eller ett bråk… Det var mest Joey Barton som bråkade på Enrique, ärligt talat. Och igår flög Andy Carroll och Charles N’Zogbia ihop på träning i ett regelrätt slagsmål.

Det här är de saker vi vet, men jag kan inte låta bli att undra hur ofta det smäller på träningar (inte bara i Newcastle då visserligen) utan att vi vanliga dödliga får reda på det. Men även om vi inte vet allt så räcker väl ovanstående för att konstatera att Newcastle är en klubb som in omgärdas av ett stort lugn. Å andra sidan… Det visste vi väl redan, kanske. När blev egentligen Newcastle en klubb som förknippas med kaos, hur gick det till, och hur ska det rättas till?

***********************************

Man United slog Derby med 4-2 igår. Det kan kanske låta spännande eftersom Derby hade en 1-0-ledning att gå på, men redan efter en dryg halvtimma stod det 3-0 till United efter mål av Nani, O’Shea och Tevez. När Giles Barnes reducerade till 1-3 på straff i 80 minuten fick matchen lite nerv, men nio minuter senare gjorde Ronaldo mål, också han på straff, och matchen var förstås helt avgjord. Barnes andra mål för kvällen som kom i matchminut 92 ändrade inte på det.

Uniteds avancemang kan dock visa sig vara lite av en pyrrusseger. Nani, Evans, Rafael, Anderson, Giggs och Neville drog alla på sig skador eller befarade sådana i gårdagens match. Sedan tidigare återfinns Evra, Ferdinand, Brown, Hargreaves och Rooney på skadelistan.

Brown Evans Ferdinand Evra
Rafael Hargreaves Anderson Nani
Giggs
Rooney


Där har ni en elva skapad bara utifrån Man Uniteds skadelista. Ge laget en målvakt och det skulle säkert hävda sig riktigt bra i Premier League. Det säger något om bredden i Man U. Med det sagt så är det nog bra ifall laget börjar få tillbaka lite spelare snart. Det sliter på truppen att ha så många spelare skadade, det hämmar också kontinuiteten, och jag tror att vinstmaskinen snart går på i alla fall en liten nit om inte några av alla skadade spelare börjar kurera sig inom överskådlig framtid. Känner Unitedfansen någon oro alls över detta?

***********************************

Vad gillar ni den här rubriken på en engelsk nätsida:

No Kaka, Robinho AWOL. How about a Chelsea flop?

Rubriken handlar om att Man City nu intresserar sig för Chelseas Branislav Ivanovic.
Roligt ifall ni frågar mig.

***********************************

Wilson Palacios är klar för Tottenham. Wigan är nu £14M rikare, men en riktigt bra innermittfältare fattigare.

Zokora, Modric, Huddlestone, Jenas och nu Palacios. Det börjar bli gott om folk på Spurs innermittfält. Någon måste väl nästan ryka nu? Vem tror ni det blir?

***********************************

Besöksantalet på bloggen har gått ned en smula denna vecka. Ni hjälper väl fotfarande mig att nämna bloggen för folk, och att länka hit på andra fotbollsrelaterade sajter, när möjlighet ges?

***********************************

Imorgon kommer det ett inlägg med en än så länge hemlig lista. Det är också möjligt att det dyker upp ett till inlägg ikväll, så kika in igen!

Snittåldern på topplagens 11or & Stats över sent gjorda mål. [2009-01-21]

Någon läsare, jag tror det var signaturen Kubb, var intresserad av att få veta hur det står med snittåldern i de olika lagen i Premier League. Och eftersom jag gärna lyssnar på önskemål ifrån er läsare, och eftersom jag själv tyckte att det kunde vara lite roligt att veta hur det ligger till, så har jag tagit reda på det.

Jag har inte gått igenom hela trupperna, utan har istället tagit ut en trolig startelva för respektive lag, och räknat ut en snittålder. Jag inser att startelvor varierar, men jag hävdar att alla de startelvor jag har tagit ut skulle kunna vara troliga för respektive lag. Jag har också utgått ifrån att alla lagen har en helt skadefri trupp.

Det ser ut som följer:

Man United:
van der Sar
Brown Ferdinand Vidic Evra
Park Carrick Scholes Ronaldo
Berbatov Rooney

Snittålder: 28.36.

Liverpool:
Reina
Arbeloa Carragher Skrtel Aurelio
Kuyt Mascherano Alonso Riera
Gerrard
Torres

Snittålder: 26.54.

Chelsea:
Cech
Bosingwa Terry Carvalho A.Cole
Essien
Lampard Deco
J.Cole Anelka Malouda

Snittålder: 28.09.

Arsenal:
Almunia
Sagna Gallas Toure Clichy
Walcott Fabregas Denilson Rosicky
Adebayor van Persie

Snittålder: 24.90.

Aston Villa
Friedel
Reo-Coker Laursen Davies L.Young
Milner Petrov Sidwell Barry A.Young
Agbonlahor

Snittålder: 26.72.

Everton:
Howard
Neville Yobo Jagielka Lescott
Osman Fellaini Arteta Pienaar
Cahill
Yakubu

Snittålder: 26.81.

Arsenal överlägset yngst, mästarna Man U äldst, Chelsea knappt därefter och tight mellan trion Liverpool, Villa och Everton, alltså.

***********************************

Efter det oavgjorda Merseysidederbyt  i måndags har jag uppmärksammat att det i Liverpoolkretsar argumenteras för att laget ofta släpper in sena mål, men sällan gör mål framåt sent i matcherna. Det har till och med på vissa håll hävdats att de andra topplagen sällan släpper in sena mål, men ofta gör dem framåt – I alla fall oftare än Liverpool.

Jag tänkte passa på att brutalt döda den myten.

Så här ser det ut för topplagen med insläppta respektive gjorda mål under den sista kvarten. För att jag ska ha räknat med ett mål måste det ha inneburit att laget tog poäng tack vare det, eller tappade poäng på grund av det. Alla mål som lagen har gjort eller släppt efter minut 75 är alltså inte medräknade. Enbart de direkt poänggivande och de direkt poängreducerande målen.

Man United:

Gjorda mål:
Sunderland (h), 1-0, 90e minuten.
Stoke (b), 1-0, 83e minuten.
Bolton (b), 1-0, 90e minuten.

Insläppta mål:
Chelsea (b) 1-1, 80e minuten.
Liverpool (b), 1-2, 77e minuten.

Liverpool:

Gjorda mål:
Sunderland (b), 1-0, 83e minuten.
Middlesbrough (h), 1-1, 85e minuten.
Middlesbrough (h), 2-1 90e minuten.
Man City (b), 3-2, 90e minuten.
Man United (h), 2-1, 77e minuten.
Wigan (h), 2-2, 80e minuten.
Wigan (h), 3-2, 85e minuten.

Insläppta mål:
Tottenham (b), 1-2, 90e minuten.
Everton (h), 1-1, 86e minuten.

Chelsea:

Gjorda mål:
Man United (h), 1-1, 80e minuten.
Stoke (h), 1-1, 87e minuten.
Stoke (h), 2-1, 90e minuten.

Insläppta mål:
Fulham (b), 2-2, 89e minuten.

Arsenal:

Gjorda mål:
Portsmouth (h), 1-0, 81a minuten.
Sunderland (b), 1-1, 90e minuten.
Hull (b), 2-1, 83e minuten.
Bolton (h), 1-0, 84e minuten.

Insläppta mål:
Tottenham (h), 4-4, 90e minuten.
Aston Villa, (b), 2-2, 90e minuten.  

Aston Villa:

Gjorda mål:
Arsenal (h), 2-2, 90e minuten.
Everton (b), 3-2, 90e minuten.
West Ham (b) 1-0, 78e minuten.
Hull (b), 1-0, 88e minuten.
Sunderland (b), 2-1, 80e minuten.

Insläppta mål:
Stoke (b), 2-3, 90e minuten.
Middlesbrough (h), 1-2, 88e minuten.

Everton:

Gjorda mål:
Stoke (b), 3-2, 76e minuten.
Hull (b), 2-2, 77e minuten.
Bolton (b), 1-0, 89e minuten.
Fulham (h), 1-0, 86e minuten.
West Ham (b), 1-1, 82a minuten.
West Ham (b), 2-1, 84e minuten.
Man City (b), 1-0, 90e minuten.
Liverpool (b), 1-1, 86e minuten.

Insläppta mål:
Blackburn (h), 2-3, 90e minuten.
Aston Villa (h), 2-3, 90e minuten.

Om vi då gör två tabeller, en med tagna poäng, och en med tappade poäng den sista kvarten så ser det ut såhär:

Tagna poäng:
Everton:       13p.
Liverpool:    12p.
Aston Villa:   9p.
Arsenal:        7p.
Man United:  6p.
Chelsea:        4p.  


Att gå från oavgjort till seger ger 2 poäng, att vända underläge till seger ger 3 poäng i tabellen.

Tappade poäng:
Arsenal:         -4p.
Liverpool:      -3p.
Man United:   -3p.
Chelsea:         -2p.
Everton:         -2p.
Aston Villa     -2p.


Att gå från oavgjort till förlust har ger 1 tappad poäng, från ledning till oavgjort 2 tappade poäng, och tappad ledning till förlust 3 tappade poäng.

***********************************

Summa summarum: Liverpool ligger bättre till på den här fronten än vad många av fansen till laget verkar tro, men som supporter till ett lag har man väl lättare att minnas de tunga baklängesmålen än de förlösande målen framåt, antar jag.

Everton! Det gäller att ha ledningen med 2,3-0 efter 75 minuter om man vill vara säker på tre poäng mot dem – Det är uppenbart.

Jag är inte direkt känd för att ha stenkoll på siffror, det har ni som har följt bloggen från starten säkert uppmärksammat. Om det existerar något fel, eller om jag missat något i sifferröran så ber jag om ursäkt på förhand, min oförmåga för siffror måste vara någon slags medfödd defekt. Gör mig gärna uppmärksam på de eventuella fel ni upptäcker så ska jag rätta till det.

***********************************

Det blev en hel del siffror i detta inlägg – Hoppas ni tyckte det var roligt eller intressant, eller båda delarna. Om inte, så ropa till – Jag vill verkligen att ni som läser ska vara med och forma denna blogg. Hur som helst så blir det mer bokstäver i eftermiddagens inlägg.

På återhörande!

Ingenting går Citys väg & Arshavin allt närmare Arsenal [2009-01-20]

En hel del Man City i engelsk media idag. Inte särskilt mycket av det om som står lär få Cityfansen att dra på smilbanden.

Laget är just nu på träningsläger i Spanien då de är ute ur FA-Cupen och därmed har spelledigt i helgen som kommer. Lagets största stjärna, Robinho har lämnat träningslägret. City har officiellt bekräftat detta, men vill inte kommerntera varför Robinho har lämnat lägret, eller om han hade tilltåesle att göra så. Obekräftade uppgifter gör gällande att bakgrunden till brassens ”walk out” är ett bråk med tränare Mark Huges. Robinho sägs nu vara på väg till Brasilien för att fira sin 25-årsdag som infaller den 25e januari. Vore jag Citysupporter skulle jag ändå känna ett stort lugn. De har ju Darius Vassell och nu också Craig Bellamy….

Den andra stora nyheten är förstås att Kaka väljer att stanna i Milan. Så här säger Kaka själv:
”Jag känner mig hemmahörande här (i Milan) där alla älskar mig och att stanna här kommer göra mig lycklig. Min familj har låtit mig fatta detta beslut på egen hand, och jag är tacksam för det. Jag har, precis som många rådgivit mig att göra, lyssnat på mitt hjärta. Det finns många fantastiska människor här i Milan, så som Berlusconi och Leonardo, som är så mycket mer än en chef, han är en verklig vän. Jag har aldrig bett Milan om en löneförhöjning, och det kommer jag heller aldrig att göra. Jag kan bara tacka dem för att de har höjt min lön när de tycker att jag har förtjänat det. Jag minns när jag lämnade Sao Paolo, då var det några fans som visade sitt missnöje gentemot mig, men här har alla stått vid min sida. Nu ska jag fira beslutet (att stanna i Milan) med några vänner. Milan har aldrig tidigare övervägt ett bud på mig, men den här gången gjorde de det, och jag behövde lite tid att tänka igenom allt – Men nu är beslutet tagit, och jag kommer att stanna kvar här. Mina lagkamrater har varit fantastiska och de har alla försökt säga något vägledande och stått vid min sida under dessa dagar. Jag har aldrig varit en Manchester Cityspelare, inte för en enda minut.”

Jag blir glad ända in i själen när jag läser detta. Kaka har gång efter annan offentligt bedyrat sin kärlek till Milan, och hade han valt att lämna den klubben för Manchester City så hade han verkligen blivit det slutgiltiga beviset på att allt gå att köpa – I alla fall i fotbollsvärlden. Nu blev han istället ett bevis på motsatsen – Allt går inte att köpa. Jag hade redan en stor respekt för Kaka som fotbollsspelare, nu har jag det även för honom som människa. Fotbollsälskaren i mig är överlycklig.

***********************************

Zenits tränare Dick Advocaat säger att han förväntar sig att Arashvin inom kort spelar för Arsenal. Jag ser verkligen fram emot att se Arshavin i Premier League. Ser Arsenalfansen fram emot att se honom på Emirates?

***********************************

Den 13e december så sa Rafa Benitez att ifall hans lag toppade tabellen efter nyår så skulle de ha 80% chans att vinna ligatiteln. Hmm. Dags att revidera det nu, va?

***********************************

Phil Jagielka
var lysande igår. En av de bästa på planen, och han har verkligen gått framåt den här säsongen enligt mig. Jag skrev såhär i en krönika när lagen möttes i höstas:
”Everton försvarade sig bra, och Jagielka gav med sitt småfula spel Torres ett halvt helvete.”
Det är inte utan att det känns helt rätt att återanvända den meningen.

***********************************

Returen i Ligacupens semifinal mellan Man United och Derby County spelas ikväll.

***********************************

Nu ska ni få en tankenöt att bita i. Vilka fotbollspersonligheter är pappor till dessa citat:

Vem sa detta?
"I want the fans to know that before I finish my career we (West Ham) are going to win something. Otherwise I'll kill myself!"

Vem sa detta, och om vem?
”I remember the first time I saw him. He was 13 and just floated over the ground like a cocker spaniel chasing a piece of silver paper in the wind.”

Vem sa detta, och om vilken klubb?
"I've never wanted to leave. I'm here for the rest of my life, and hopefully after that as well."

Den som har tre rätt här utan att googla förtjänar något slags nobelpris i fotbollsnördighet.

***********************************

Angående Fredagstipset igen då. De flesta av de få som tyckt till anser att vi ska räkna enbart fullpottare, och jag tycker nog också att det är ganska smidigt. Än så länge har vi en enda fullpottare, och det var signaturen Niklas (Villa) som drog in alla rätt i lördags. Imponerande!

***********************************

Jag har ännu inte bestämt mig ifall det blir ett kvällinlägg eller ifall jag tar paus till imorgon bitti. Det återstår att se.

Förmiddag blir eftermiddag...

Jag vet att jag lovade ett inlägg som handlade om något annat än Merseysidederbyt denna förmiddag. Dessvärre har lite annat kommit emellan. Ni får hålla till godo med den här krönikan om matchen så länge. Jag lovar dock att göra ett inlägg med mixat innehåll senare idag.

***********************************

Till dess får ni väldigt gärna göra er röst hörd angående Fredagstipset. Jag konstaterar med glädje att ni är många som lägger upp en rad på fredagarna. Det blir en hel del för mig att sammanställa och gå igenom. Jag har två förslag på hur vi gör det lätträknat och smidigt:

1. Vi räknar bara fullpottare (alla rätt på lördagens matcher) och gör en sammanställning av resultatet vid säsongens slut.

2. När ni lägger upp er rad på fredagar så skriver ni också med hur många rätt ni har sammanlagt. På så sätt blir sammanställningen enkel för mig och ni kan alla se vem eller vilka som ligger i topp i kommentatorssystemet. Risk för fusk? Nja... Jag tror faktiskt inte det.

Hjälp mig gärna att bestämma vilket av dessa två alternativ som är bäst. Eller kom med en ide om ett annat smidigt, och för mig lättöverskådligt alternativ.

***********************************

På återhörande under dagen!

Ett utdrag ur Rosickys skadejournal & Vad hände med Darren Bent?

Snart är det klart! Man City ser ut att ro i land värvningen med stort V. Endast en medicinsk undersökning kvartstår innan han är klar. Ingen tvivlar väl på att han kommer lyfta City till nya höjder. Craig Bellamy – Han är verkligen precis vad City behöver.

Ovanstående stycke kan innehålla spår av ironi….

***********************************

Didier Drogba startade inte när Chelsea slog Stoke i helgen. Han satt inte på bänken heller. På läktaren då? Nix, inte heller där stod ivorianen att finna. Drogbas dagar i Chelsea är nog räkande nu, va?

***********************************

David James
räddning på Aarons Lennons skott igår var minst sagt svettig. Skottet ändrade riktning på Distin och James lyckades på något mirakulöst sätt vända i luften och få händerna på bollen. Han satte igång spelet snabbt, och anfallet slutade med att Nugent gjorde 1-0 för Pompey. Så kan det gå.

The curse om Bale
fortsätter. Tottenham har aldrig vunnit när Bale startat för dem. Jag tror att sviten är uppe i 21 matcher nu. Helt sjukt. Igår styrde han dessutom in Nugents mål i egen kasse. Det är inte lätt att hela Gareth Bale just nu. Det är inte lätt att vara Spurssupporter heller.

***********************************

Jag läser förvånansvärt få artiklar som handlar om att Gareth Soutgate är nära att få kicken. Varför är det så?

***********************************

Man United
har inte släppt in ett mål på tio (10!) ligamatcher. En nolla till och Chelseas rekord ryker.

***********************************

Jag ska erkänna en sak:
Jag trodde att Darren Bent skulle bli en riktigt stor målskytt. När Charlton åkte ned och han gick till Spurs så trodde jag att Arsenal, Man United, Liverpool och Chelsea hade gjort bort sig som inte budade på honom. Tänk så fel man kan ha. Han kostade Spurs £16.5M och har inte gjort mer än 13 mål på 48 matcher. Vad hände? Bent var ju lysande i Charlton och snittade ett mål varannan match. Mannen verkar ju ha blivit sämre trots en bättre omgivning.

***********************************

”Jag längtar efter den dag då jag kan säga till fansen att jag är fit for fight och att jag kommer att spela till helgen, och jag har förhoppningar om att den dagen snart är här.”

Orden kommer från Tomas Rosicky. Arsenalmittfältaren har snart varit borta i ett helt år. Det som från början verkade vara en lindrig skada visade sig vara allt annat än det. Såhär har det låtit från Wengers håll under de senaste 12 månaderna:

Januari, 28e, 2008:
”Det är inget alvarligt med Tomas. Han har problem med en knäsena, men inget är trasigt. Det är en inflammation och det är förenat med en del smärta, men det är ingen fara. Vi pratar en skadefrånvaro som handlar om dagar, inte veckor".

Mars, 20, 2008:

”Han gör inga direkta framsteg alls. Skadan läker väldigt långsamt. Han har inte spelat på sju veckor nu, och det är svårt att säga när han kan spela igen, det är faktiskt omöjligt att säga. Han har inte tränat med laget, och jag vet inte riktigt vad mer jag kan säga. Det är frustrerande både för honom själv och för mig".

Maj, 9, 2008:
”Tomas kommer att missa EM i sommar. Hoppet har levt och stundtals har det sett ljusare ut, men nu är det som det är. Vi hoppas att han ska vara redo när nästa säsong drar igång, men EM är uteslutet”.

 Augusti, 6, 2008:

”Vi är förhoppningsfulla om att Tomas är redo för spel i september".

September, 19, 2008:

”Han är inte direkt nära att spela igen, men det har heller inte varit något direkt bakslag i rehabiliteringen. Läkningen går helt enkelt mycket långsammare än vad någon hade kunnat tro. Innan jul tror jag att han är tillbaka i matchform och kan spela för oss”

I november 2008 genomgick Rosicky en operation i Tyskland och har sedan dess ägnat sig åt ytterligare rehab. Den 8e december sa Wenger att en comeback inte lär bli aktuell förrän tidigast i mars. Det som från början var ”dagar, och inte veckor” är nu minst 14 månader. Så kan det gå. Smått sorgligt måste jag säga, Rosicky är en underbar fotbollsspelare när han är som bäst. Jag antar att en del Arsenalfans saknar honom rätt ordnentligt?

***********************************

Tony Adams säger att han enbart är intresserad av att värva Jermaine Pennant om Pennant själv verkligen vill spela för Portsmouth. Jag säger att det vill han säkert. Om lönen är rätt. Och med rätt menar jag hög.

***********************************

Snart bär det av till fotbollsträning och sedan hem till TV-Soffan för att kolla på derbyt. Jag komer att författa en längre text om enbart den matchen, men ifall den kommer upp ikväll eller imorgon återstår att se. Vilket som så kommer det garanterat komma ett inlägg som inte enbart handlar om matchen senast imorgon förmiddag.

Allt ni någonsin hade velat veta om Merseysidederbyt. [2009-01-19]

Derbyweek.

Ett Merseysidederby brukar räcka för att få Liverpoolinvånarna fulla av förväntan, och nu väntar alltså två derbyn inom loppet av sex dagar – Det är ingen vågad gissning att säga att det råder en viss fotbollsfeber i staden just nu. Imorgon gäller det tre poäng och Premier League, och på söndag handlar det om vinna eller försvinna i FA-Cupen.

Liverpool och Everton har en speciell relation till varandra, de är verkligen syskonklubbar. Hade det inte varit för en oenighet i Evertons styrelse så hade varken klubben Liverpool FC eller arenan Goodison Park existerat. Everton grundades 1878 och spelade fram till 1892 på Anfield Road. Japp, jag pratar om den arena som idag är Liverpools hemmaarena. Men när markägarna ville höja hyran för Everton så uppstod två läger i Evertons styrelse och ibland spelarna. Resultatet blev att några styrelsemedlemmar hyrde en ny bit mark och byggde Goodison Park, medan en klick stannade kvar på Anfield och bildade en ny klubb som till slut fick namnet Liverpool FC. Så när Everton vann sitt första ligaguld (1890/1891) så gjorde man det alltså på Anfield. Och ända fram till i början av 30-talet så delade faktiskt klubbarna matchprogram. Som ni märker så pratar vi om två klubbar som har en hel del gemensam historia, och det är inte för intet som matcherna kallas för ”The friendly Derby”.

Men allt är inte vänskapligt. På senare år så har fans från båda sidor anklagats för att ha sjungit rätt osmakliga sånger om spelarna, och som ni vet så springer inte spelarna runt med mössan i hand och ber varandra om ursäkt på planen. De gula och röda korten brukar dugga tätt, och genom åren har det uppstått en del gruff. Matcherna mellan de två lagen har sedan Premier League startade innehållit 17 röda kort – Mer än något annat möte. Och vem minns inte när Sander Westerveld och Francis Jeffers började veva mot varandra som vore de två väderkvarnar?

Det återstår att se vad den här veckans matcher har att bjuda på, men ingen lär väl bli förvånad ifall någon av spelarna får syna det röda kortet. Personligen blir jag inte heller ett dugg förvånad ifall det blir två fruktansvärt jämna matcher. Liverpool har fördel av hemmaplan och har vunnit de tre senaste mötena. Å andra sidan är Everton i väldigt fin form just nu. Men hela grejen med de här matcherna är att ”recent form”, tidigare matcher, skadeläget och tabellpositionerna ofta verkar sakna betydelse. Det blir nästan alltid tighta drabbningar och utgången känns på förhand oviss de flesta gånger. Det är en av aspekterna som gör att jag personligen tycker så mycket om och fascineras så mycket av ett Merseysidederby – Det är oftast matcher som inte har en solklar favorit och när matcherna väl spelas så är det snarare regel än undantag att de lever i 90 minuter – Och det tror jag att den här veckans två möten också kommer att göra.

***********************************

Jag bidrar med lite roliga och intressanta Merseysidederby-siffror:

Liverpool och Everton har mötts 181 gånger i ligasammanhang;
Liverpoolvinster: 67.
Evertonvinster: 56.
Oavgjorda: 55.
Gjorda mål för Liverpool: 242.
Gjorda mål för Everton: 213

I FA-Cupsammanhang har klubbarna drabbat samman 20 gånger;
Liverpoolvinster: 9.
Evertonvinster: 6.
Oavgjorda: 5.
Gjorda mål för Liverpool: 34.
Gjorda mål för Everton: 24.

***********************************

Flest vunna derbyn i rad har Liverpool. Det var mellan åren 89-91 och matchserien innefattar fyra ligamatcher och en FA-Cupfinal. Skulle Liverpool vinna de två uppkommande matcherna så kan alltså detta rekord tangeras.

Flest derbymatcher i rad utan att förlora har Everton. De gick obesgerade i 14 raka matcher 41-52.

Det största segern är Liverpools; 6-0, år 1935.

Det mest målrika derbyt slutade 7-4 till Liverpool och spelades 1933.

***********************************

Den spelare som har spelat flest derbyn någonsin är Neville Southall med 41 matcher. Så ja, Björn, nog håller jag med dig alltid. Southall var en gigant även som spelare.

Den Liverpoolspelare som har flest derbyn på sitt CV är Ian Rush med 36 matcher.

Samme Ian Rush har gjort flest derbymål genom tiderna med 25 mål.

Evertons bäste derbymålskytt är Dixie Dean med 19 mål.

***********************************

Totalt har 42 spelare spelat på båda sidorna av Stanley Park. Här är ett urval med spelare som representerat båda klubbarna:

Nick Barmby är väl den som många direkt associerar till. Han spelade 116 matcher för Everton (96-00) och gjorde där 18 mål. I Liverpool (00-02) kom han upp i 32 matcher och 2 mål.

Abel Xavier lär väl knappast bli ihågkommen som en legend i någon av klubbarna, men det hann ändå bli 43 matcher för Everton (99-02) och 14 matcher för Liverpool (02-03). I Everton blev han mållös, men i Liverpool lyckades han faktiskt peta in ett mål. Det målet kom faktiskt i hans debut.

Peter Beardsley är den spelare som kanske har gjort de mest lyckade sejourerna i båda klubbarna. För Liverpool (87-91) blev det 131 matcher och 46 mål och för Everton blev det (91-93) 81 matcher och 25 mål. Bara två spelare har gjort mål för båda klubbarna i ett derby. Beardsly är en av dem.

Under en kort period 2006 så var Sander Westervald utlånad från Portsmouth till Everton, och han hann med att spela två matcher för dem.

Den enda spelaren som har vunnit FA-Cupen för båda lagen är Gary Ablett. Och ja, det är samma Ablett som idag chefar över Liverpools reservlag. För Liverpool (83-92) spelade han 109 matcher och gjorde ett mål och för Everton (92-96) fick han ihop 128 matcher och petade in 8 mål.

En enda spelare har varit kapten för båda lagen. Men jag måste vara ärlig och säga att jag inte riktigt minns honom. Andrew Hannah var hans namn och han spelade i blått 1889-1891, och i rött mellan 1892-1895.

Skotten Don Huthinson gjorde 7 mål på 45 matcher för Liverpool (90-94) och 10 mål på 75 matcher för Everton (98-00).

***********************************

Att göra The Derby Double innebär förstås att vinna båda matcherna under en säsong. En prestation som Liverpool mäktat med 12 gånger, medan samma siffra för Everton är 9.

En trippel som innefattar segrar i båda ligamötena och en FA-Cupseger under en och samma säsong har inget av lagen någonsin mäktat med, vilket innebär att Liverpool har chansen att skriva historia denna vecka.

***********************************

Mina två starkaste derbyminnen är två till antalet;

2001 - Liverpoolsegern med 3-2 . Gary Mac avgjorde med en frispark på övertid. 

2006 - Evertonsegern med 3-0, med en Andy Johnson i högform och en Reina som hängde tvätt. 

En av de mest omtalade matcherna någonsin är en FA-Cupmatch från 1991 som slutade 4-4. Själv minns jag den inte särskilt väl, men några av er som läser kanske gör det?

Vill ni se bilder från dessa matcher, och en hel del andra Merseysidederbyn så klickar ni här.

***********************************

Självklart vill jag höra om era derbyminnen, om anekdoter, eller derbyn på plats. Och så vill jag förstås höra ifall ni har några reaktioner på de siffror (lägg gärna till egna stats som ni hittar) som presenterats, men framför allt hur ni tror att det kommer att gå i veckans matcher.

***********************************

Jag hoppas att även ni som inte håller Liverpool eller Everton kärt stod ut med att läsa det här inlägget, och att ni hade överseende. Jag tycker att det som omväxling kan vara kul med nischade teman på inläggen då och då, inte minst om ämnet är aktuellt. Dessutom kommer det med största sannolikhet ännu ett inlägg idag – Och det lär bli helt fritt från Merseysidederyprat.

Nu är det Man Uniteds tur att ha "tur". [2009-01-18]

Jag roade mig med att sitta och läsa runt lite på olika lags forum igår efter matcherna. På Liverpoolforumen gick det att läsa att de sista tio minuterna av matcherna igår var de värsta och tyngsta på länge. Det var förstås Chelsea vändning och Man Uniteds sena avgörande som åsyftades. Och det är klart.... Det såg rätt bra ut för Liverpoolanhängarna när det återstod några få minuter på Stamford Bridge och Reebok Stadium. Jag kan förstå besvikelsen.


Vad jag inte kan förstå är Fan-vad-Man U-har-tur-snacket.

Sunderland borta, Middlesbrough hemma, Wigan hemma och Man City borta. Har Liverpoolsupportrarna redan glömt bort de matcherna? Lika löjliga som Unitedfansen var när de skrek tur för full hals då, lika löjliga är Liverpoolfansen nu.


Sunderland hemma, Middlebrough hemma, Stoke borta och Bolton borta. Där har ni de matcher där United har avgjort sent. Det känns som om det är ganska mycket samma lika på den här fronten nu, va?


Sådant här brukar jämna ut sig rätt bra sett över en hel säsong, och det är ganska märkligt att folk som följer fotboll år ut och år in ännu inte har lärt sig det. Och att det skulle handla om tur? Snälla... Det handlar om vinnarmentalitet, den där extra kvaliteten i laget, att ha spelare som är matchvinnare. Bra lag brukar ha de ingredienserna. Svårare än så är det inte.


***********************************


Chelseas vändning. Oj som de behövde den. Inte mest för att de be behövde de tre poängen, utan för att de behövde en lagmoralhöjare, något som återigen förvandlar både spelare och fans till "belivers". Frank Lampard visste precis vad han gjorde när han sprang ut till bänken och omfamnade Scolari efter segermålet. För övrigt led jag något oerhört med Stokespelarna. Allt krigande, alla uppoffringar och all disciplin till ingen nytta. Oerhört tungt.


***********************************

 

Bottenstriden ser ut att bli sanslöst spännande den här säsongen. Det är verkligen fruktansvärt tight mellan lagen. Det skiljer tre poäng mellan Bolton på tolfte plats och Tottenham som ligger sist.


***********************************


Middlesbrough ser mer och mer ut som en nedflyttningskandidat. Förlusten igår mot West Brom var lika klar som den den var illavarslande.


***********************************

 

Vilka lag tror ni åker ur i år? Och vilka lag skulle ni inte fälla en tår över att se lämna? Personligen skulle jag klara jag mig utan West Brom, Boro och Bolton.

 

***********************************


Niklas Bendtner har fått en hel del skit av ganska så många Arsenalfans den här säsongen. Men han gjorde mål mot Bolton och han gjorde mål igår mot Hull. Börjar tvivlarna tystna nu?


***********************************

 

Jag visste att Elmander skulle bli en flopp. Han har aldrig varit, och kommer aldrig bli tillräckligt bra för att vara tongivande i Premier League.

 

***********************************


Everton och Liverpool har anslutit sig till kampanjen Lose A Million. Kampanjen går ut på att stadens invånare tillsammans ska gå ned en miljon pounds. Varför inte bara be Neville Southall flytta ifrån stan?


***********************************


West Ham - Fulham. Det blev 3-1 till West Ham, och min personliga hackkyckling Carlton Cole spelde faktiskt riktigt bra. Han har nu gjort mål i fem matcher i följd. Jag är chockad. Craig Bellamy fanns inte ens med på West Hams bänk, och det ser mer och mer ut som om walesaren är på väg bort ifrån Hammers. Det lär nog bli spel i City, gissar jag.

 

***********************************

 

17.00 är det dags för Tottenham - Portsmouth. Det kan bli en riktigt kul match. Harry Redknapp och Jermain Defoe har båda lämnat Fratton Park för White Hart Lane denna säsong och det har lett till upprörda känslor i Portsmouthleden. Pompey vill nog väldigt gärna vinna idag för fansens skull. Dessutom är det två lag med svag form som desperat behöver vinna. Spelarna lär nog sälja sig dyrt.

 

***********************************

 

Signaturen Linhem hade stenkoll på rekordköpen för de fyra klubbarna jag efterfrågade.


Blackburn - Andy Cole (£8M)

Hull - Anthony Gardner (£2.5M)

Sunderland - Craig Gordon (£9M)

West Brom - Boja Valero (£4.7M)

 

Snyggt jobbat!

Även EvenSteven var nära men missade på West Brom, men tre av fyra är klart godkänt.


***********************************

 

Angående fredagstipset...

Det är väldigt mycket att gå igenom varje söndag, speciellt om det ska göras en sammanställning, och jag vill hinna skriva en del inlägg också. Jag har två förslag:

Antingen räknar vi bara fullpottare och ser vem som har flest sådana efter säsongen. Eller så håller ni själva reda på hur många rätt ni har varje vecka och när ni lägger upp er tipsrad på fredagar så skriver ni med det. jag har svårt att tro att någon medvetet skulle fuska. Ni får själva bestämma. Har ni en åsikt så gör er hörda under detta inlägg.

 

***********************************

 

Imorgon är jag tillbaka och då blir det en hel del Merseysidederby på agendan....


Premier Leagueklubbarnas rekordköp & Transferskvaller [2009-01-17]

Om Kaka går till Man City så blir det ett prydligt världsrekord i övergångssumma. Man City skulle passera alla andra klubbar med hästlängder.

 

Här har ni några av de nuvarande Premier Leagueklubbarnas dyraste nyförvärv.


Newcastle - Michael Owen. £17M.

När han är skadefri så är han ju värd varenda penny. Det är ju för sorgligt att det är så pass sällan som han är just skadefri bara. 26 mål på 60 matcher är Owens facit hittills i Newcastle.

Arsenal - Jose Antonio Reyes. £17M.

Lyckades väl egentligen aldrig komma till rätta i England. Glimtade till ibland för 17 miljoner pund så kan man tveklöst kräva mer.

Aston Villa - Ashley Young. £9.65M.
Young var en talang, men många höjde ändå på ögonbrynen när O'Neill satte klubbrekord i övergångsslant när han hämtade den då 21-årige Young från Watford. Well... Tvivlarna har tystnat, antar jag. Ett absolut strålande köp.


Fulham - Steve Marlet. £11.5M.
Kan ni säga flopp? Varje mål kostade Fulham nästan på pricken en miljon pund. Med andra ord blev det 11 mål för Marlet i Fulhamtröjan. Och det under loppet av fyra år och på 54 matcher. Flopp, var ordet, som sagt.


Kanske vill ni gissa på några också? Vilka är de dyraste spelarna i dessa klubbars historia?

Blackburn

Hull

Sunderland

West Brom

 

Inget FM nu, boys....


***********************************

 

Lite nyheter på transferfronten....


Newcastle
har gjort klar med ett nyförvärv. Cameron Gascoigne heter spelaren. Ett efternamn som förpliktigar. Det är också en "äkta" Gascoigne vi pratar om här. Cameron Gascoigne är Pauls Gascoignes brorson. Det är väl dock tveksamt ifall Cameron kommer att göra någon nytta för Newcastle än på ett par år. Cameron är nämligen sju år gammal.

***********************************

Liverpool
har accepterat ett bud från PortsmouthJermaine Pennant. Det var väl lika bra det. Pennat kvar i Liverpool - Det finns absolut ingen vinnare i det.

***********************************

Steve Finnan är på väg tillbaka till England och Hull City. Tiden i spanska Espanyol har inte varit särskilt lyckad, och nu ser det alltså ut som om Finnan ska få komma tillbaka till den liga där han känner sig hemma. Jag tror att det är ett riktigt smart köp av Hull. Tigrarnas smekmånad i Premier League är över för länge sedan, och det har gått riktigt tungt på senare tid. Erfarenhet är precis vad laget behöver just nu, och det kan Finnan sannerligen bidra med. Irländaren har över 300 Premier Leaguematcher i bagaget. Visserligen har han hunnit bli 32 år gammal. Men det har funnits och det finns fortfarande ytterbackar som är äldre än så och som klarar av spel på hög nivå. Fråga Cafu eller Gary Neville.

***********************************

Tjugo minuter kvar till avspark. Chelsea-Stoke, Hull-Arsenal och Man U-Bolton står på mitt schema. Något kvällsinlägg är inet att räkna med idag. Om något extraordinärt uppstår så får jag väl kanske tänka om. Annars hörs vi imorgon.

Ha en trevlig fotbollseftermiddag.

Rafa nobbar nytt kontrakt & Fredagstips. [2009-01-16]

Rafa Benitez har alltså nobbat det kontraktserbjudande han har fått ifrån Liverpool. Anledningen till detta är, enligt honom själv, att han i det förslag som han mottagit inte får tillräckligt mycket bestämmanderätt över hur transferbudgeten ska användas.

De amerikanska ägarna vill att värvningarna som görs ska diskuteras tillsammans med Rick Parry, medan Benitez i sin tur vill ha sista ordet själv. Benitez vill också ett större inflytande över hur klubbens akademiverksamhet sköts.

Vad ska man säga? Att Benitez inte vill sköta värvningar tillsammans med Rick Parry kan man ju knappast klandra honom för. Alla med hyfsad inblick i klubben Liverpool vet vilken nolla Rick Parry är. Det är han som bär en stor del av ansvaret för att Liverpool nu befinner sig i jänkarnas våld, och det är han som under åratal uppvisat en usel förmåga att förhandla vid spelarövergångar till och från klubben. Jag anser inte att jag gör ens ett litet övertramp när jag kallar Parry för en inkompetent pajas.

Samtidigt kan jag köpa att de amerikanska ägarna inte vill ge Rafa all makt över spelarövergångar. Mannen gör en hel del skumma prioriteringar i sina spelarköp, och har ett trackrecord med ett antal halvt eller helt misslyckade värvningar.

Jag har ingen aning om ifall Benitez skulle kunna tänka sig att dela makten med någon annan än Parry, eller ifall han prompt vill bestämma själv. En lösning är förstås att göra sig av med Parry, något som klubben borde ha gjort för länge sedan. En annan lösning är Hicks och Gillett säljer klubben. Hur troligt det är i dagsläget är svårt att säga. En tredje lösning är förstås att inte förlänga med Benitez och ta in en tränare som går med på de förhållningsorder som kommer uppifrån.

Jag är övertygad om att Benitez vill vara kvar i Liverpool, men jag tror inte att han kommer vika en tum i detta fall.

Rafa ordkrigar med Sir Alex, Gerrards rättegång närmar sig, Agger är på väg till Milan och Benitez nobbar ett kontraktserbjudande. Det är ju inte händelsefattigt i Liverpool i alla fall. Att inget av det som händer går att beteckna som positivt är en annan femma.

Under dagen idag så har Tom Hicks uttalat sig i ärendet. Han besked till fansen är att de inte ska oroa sig, och att han är övertygad om att Benitez kommer vara Liverpools manager under en lång tid framöver. Vill ni läsa hela intervjun med honom så klicka här.

Hur känner ni Liverpoolsupportrar inför allt detta?

***********************************

Så var det då dags att för andra veckan i rad fredagstippa lite grann.

Så här ser morgondagens matchlista ut:

Blackburn - Newcastle
Bolton - Man Utd
Chelsea - Stoke
Man City - Wigan
Sunderland - Aston Villa
West Brom - Middlesbrough
Hull – Arsenal


Blackburn ligger ju näst sist och vilka de än möter så skulle jag aldrig med säkerhet tippa i deras favör. Newcastle är ett av ligans mest opålitliga lag. Men Blackburn är bättre hemma än vad Newcastle är borta. Det är med största osäkerhet jag drar till med en hemmaseger.

Normalt sett hade jag höjt ett varningens finger för Bolton här. De är rätt ofta ett tungt och jobbigt lag att möta, kan vara svåra att slå hål på och Man United ska spela sin tredje match på sex dagar. Men Bolton har varit riktigt dåliga på senare tid. Tre raka förluster visar tydligt på det. Lägg därtill att Man U just nu maskinmässigt plockar trepoängare. Jag tror stenhårt på en tvåa här.

Ok, så Chelsea har varit riktigt svaga och disharmoniska i ett antal veckor nu, och Stokes självförtroende lär vara rätt bra efter poängen mot Liverpool förra helgen. Men i grunden så är Chelsea ett sjuhelsikes mycket bättre lag än Stoke, och de kan inte misslyckas med att plocka trepoängare på Stamford i all oändlighet. Jag struntar i ”recent form” i den här matchen väljer att gå på en hemmaseger. Men det är inte utan att jag vill lägga in en liten brasklapp. Stoke är riktigt bra på fasta situationer, och Chelseas försvarsspel på just fasta situationer har på senare tid varit katastrofalt. Icke desto mindre så tror jag Scolaris grabbar avgår med segern.

Jag hävdar fortfarande att Man City kommer vara ett dysfunktionellt och underpresterande lag så länge Mark Hughes sitter där han sitter. Dessutom är Wigan ett riktigt bra lag just nu, förlusten mot Man United förändrar inte på det. Jag tror faktiskt att Wigan kniper alla tre poängen imorgon.

Sunderland får verkligen slita för varenda poäng, och vill de har några imorgon så kommer de få slita då också. Men jag tror faktiskt att de kan knipa en pinne. Jag vill nästan hävda att Aston Villa är inne i en liten minisvacka just nu. Det låter kanske märkligt med tanke på att Birminghamlaget har fem vinster på de senaste sex matcherna. Men vinsterna mot West Ham, Hull och West Brom kom utan att laget egentligen imponerade. Om de inte höjer sig ett snäpp och hittar tillbaka till det fina spel de presterat under merparten av säsongen så tappar de snart poäng. Jag tror på delad pott på Stadium of Light imorgon.

West Brom
tar emot Middlesbrough, och det är väl kanske inte en match som får mig att gå igång på alla cylindrar. Inte är det lättippat heller. Boro har inte vunnit i ligan sedan den nionde november. Det är lång tid utan en seger. West Brom hade mycket väl kunnat knipa en poäng på Villa Park förra helgen, och i ligaomgången innan det så slog de faktiskt Tottenham. Jag tror att West Brom kniper minst en pinne hemma på The Hawthorns. Något som också kan tala för det är att när två lag i stort poäng behov möts så slutar det inte helt sällan oavgjort.

Hull har 27 poäng i ligan. 20 av dessa 27 poäng plockades på de nio första omgångarna. Med andra ord så har Hull rent poängmässigt varit en av de sämre lagen i ligan under ganska lång tid. Arsenal fortsätter vara ett lag som man inte kan luta sig emot denna säsong. Obräkneliga är bara förnamnet. Självklart så ska Gunners vara favoriterna här, men jag är inte bombsäker. Jag tror inte att Hull vinner, men jag är inte säker på att de förlorar. Kanske gav FA-Cupsegern mot Newcastle i veckan självförtroendet en skjuts? Jag drar till med ett kryss här.

Min rad ser följaktligen ut som följer:
Blackburn – Newcastle – 1.
Bolton - Man Utd – 2.
Chelsea – Stoke – 1.
Man City – Wigan – 2.
Sunderland - Aston Villa – X.
West Brom – Middlesbrough – X.
Hull – Arsenal – X.


Jag är ledsen att detta inlägg dröjde lite. Det har varit mycket på jobbet idag. Men eftersom det inte är någon förmiddagsmatch imorgon så har ni ju ända fram till 16.00 imorgon att lägga upp er rad.

Ni får gärna berätta hur ni tänker när ni tippar.

***********************************

I förrgår hade jag en liten fråga till er som handlade fem lags olika smeknamn.
Rätt svar ser ut som följer:

The Canaries – Norwich.
The Owls – Sheffield Wednesday.
The Royals – Reading.
The Railwaymen – Crewe Alexandra.
The Rams – Derby County.


Det var några som verkade kunna alla (även om ingen av er faktiskt skrev ut rätt svar på samtliga), men några gick bet, och då oftast på Crewe och Reading. Snyggt jobb ni som hade koll på samtliga.

***********************************

Jag hoppas hinna med ett nytt inlägg innan matcherna imorgon. Jag lovar inget, men jobbet brukar vara hyfsat lugnt på lördagar så jag tror det ska funka. Surfa in och kika efter! Trevlig helg på er alla.

Wenger om Citys Kakabud & Statistikfrosseri. [2009-01-16]

Sent igår kväll rapporterade engelsk media om att AC Milan har accepterat Manchester Citys £110M-bud på Kaka. När det här skrivs, sent på torsdagskvällen är detta det senaste. Under morgondagen lär det finnas mer att rapportera.

Alltså….£110M. Hundratio miljoner pund. Herre jävlar. Det är det enda jag kan komma på att säga.

Till skillnad från mig så lider inte Arsene Wenger av  tunghäfta. Så här tycker fransmannen om Man Citys monsterbud:
”Det ser inte riktigt riktigt ut i mina ögon. Det är abstrakt. Ute i den verkliga världen så råder det ekonomisk kris, så det hela känns verklighetsfrånvänt. Det kommer få effekter på marknaden – En inflationssituation i en deflationsvärld. Man City lever inte i samma värld som oss andra eftersom de inte måste rätta sina utgifter efter sina inkomster.

Wenger konstaterade detta med lugn, och det var snarare ett påpekande än ett utfall. Han var också noggrann med att poängtera att han inte känner någon som helst avundsjuka gentemot Mark Hughes och den sits som han sitter i.

Arsenaltränaren passade också på att berätta hur han och Arsenal ser på ekonomi:
”Jag jobbar i en fotbollsklubb som lever i den riktiga världen. Det betyder att de pengar vi spenderar är de pengar vi har tjänat in. Jag talar om tre inkomstkällor; Biljettintäkter, sponsorpengar och pengar ifrån TV-avtalen. Det är den riktiga fotbollsvärlden. Allt utöver det är något extra, och så arbetar vi inte i Arsenal. De flesta klubbar lever efter detta – Om det är Arsenal, Sunderland eller Coventry spelar mindre roll – Vi lever efter samma regler. Jag bryr mig mer om att fundera på hur vi ska vinna nästa match än hur jag skulle spendera hundra miljoner pund. Jag vill utveckla mitt lag dagligen och fundera på hur vi kan utvecklas. Det är det intressanta med fotboll för mig – Att komma till träningsplanen på mornarna och försöka utveckla det lag jag har.”

Även om jag håller med Wenger om att City lever i en overklig värld så måste man också inse att om man vill hålla sig kvar i en viss värld så måste man vara beredd att utveckla sig tillsammans med den världen – Om man sedan gillar eller ogillar hur världen i fråga utvecklar sig är en helt annan femma. Wenger kan inte stoppa vad City gör.

Dessutom tror jag att envishet och stolthet till viss del stoppar Wenger från att handla dyrt oftare än vad han gör.
Vad tror ni andra?

Förresten… ”Jag talar om tre inkomstkällor; Biljettintäkter, sponsorpengar och pengar ifrån TV-avtalen.”
Glömmer han inte spelarförsäljningar? De tre senaste åren har Arsenal faktiskt sålt spelare för sammanlagt mer än £10M mer än vad man har sålt spelare för. Det är väl pengar det också?

***********************************

Jag gillar statistik….

De spelare som egenhändigt har skapat flest anfall:

1.  F. Lampard       61 st.
2.  M. Arteta          56 st.
3.  F. Fabregas       47 st.
4.  S. Gerrard         43 st.
5.  W. Rooney        43 st.
6.  A. Young          41 st.
7.  S. Downing       41 st.
8.  D. Berbatov       39 st.
9.  J. Greening        39 st.
10. A. Deco            38 st.

De spelare som får flest frisparkar med sig:


1.  K. Davies                64 st.
2.  V. Behrami              56 st.
3.  A. Zaki                   54 st.
4.  S. Wright-Phillips    50 st.
5.  J. Gutiérrez             48 st.
6.  S. Petrov                43 st.
7.  A. Young                43 st.
8.  C. Ronaldo              42 st.
9.  Denilson                 40 st.
10. M. Arteta               40 st.

De spelare som har vunnit flest tacklingar:

1.  L. Cattermole         77 st.
2.  V. Behrami             73 st.
3.  G. Zuiverloon         70 st.
4.  D. Murphy             65 st.
5.  L. Valencia             65 st.
6.  S. Petrov               63 st.
7.  N. Reo-Coker        62 st.
8.  F. Muamba            61 st.
9.  G. Clichy               60 st.
10. Denilson               60 st.

***********************************

Imponerade att se Fabregas på tredje plats på den första listan. Han har ju ändå varit skadad några matcher nu. På tal om Fabregas så tycker jag att han har löpt mindre i djupled den här säsongen. Jag minns exempelvis hans mål mot Liverpool Anfield förra året, det kom efter en riktigt smart löpning. Över huvud taget tycker jag att han kommit till förre avslutningar denna säsong. Inbillar jag mig, eller är jag på rätt spår?

Att både Rooney och Berbatov är med på den första listan är också rätt anmärkningsvärt. Det säger något om hur mycket dessa båda anfallare deltar i uppspelsfasen och i uppbyggnaden av Uniteds anfallsspel. De flesta anfall startar ju liksom inte fem meter utanför motståndarnas straffområde.

Ashley Young är med på både lista ett och lista två. Han står för en hel del kreativitet och får också ta en del stryk uppenbarligen.

Petrov finns med på både den andra och den tredje listan. Jag antar att man inte tacklar sig igenom Aston Villas innermittfält hur lätt som helst. Barry och Sidwell finns ju också där som bekant, och de är väl båda ganska duktiga i närkampsspelet, va?

Kevin Davies toppar lista nummer två. Mitt tips är att han drar på sig en hel del frisparkar också.

Det är uppenbarligen inte enbart centralt i banan som det smäller. Sex av tio spelare på lista två har oftast sin utgångsposition ute på en kant.

Jonathan Greening
är med på första listan. Är det ännu ett bevis på att West Brom verkligen försöker spela fotboll? Personligen tror jag att Tony Mowbray måste börja kompromissa lite med sin fotbollsfilosofi om West Brom ska ha åtminstone en liten chans att hänga kvar.

77 vunna tacklingar på Lee Cattermoles konto. Hur många av dem är fula, eller på gränsen till fula tror ni? 75?

Vad hitta ni för slutsatser att dra av dessa listor? Dyker det upp några spontana tankar i huvudet på er?

***********************************

Vad fredagskvällen ska ägnas åt är för min del ännu inte bestämt. Jag vet med andra ord inte om det blir några fler matnyttiga inlägg idag. Men jag kommer garanterat följa upp förra veckans fredagstippande, och lägga upp min tipsrad för lördagens matcher. Jag både hoppas och tror att jag ska hinna skriva några rader om matcherna som komma skall också. Vi hörs i eftermiddag.

Kaka är fel man för City & de bästa Fanzone-klippen [2009-01-15]

Manchester United vann mot Wigan igår, utan att imponera. Rooney gjorde mål efter en knapp minut och det blev matchens enda mål. Det var en match som är lätt att glömma, men likväl tre poäng som kan visa sig livsviktiga för United när säsongen ska summeras. Dagens förmiddagsinlägg hade John O’Shea som etta på listan över Premier Leagues bästa truppspelare. Men igår fanns det ingenting som var bäst, eller ens bra med O’Sheas insats. Antonio Valencia hade stundtals lekstuga med irländaren ute på kanten. Valencia var riktigt, riktigt bra igår, och jag börjar mer och mer förstå varför stora klubbar visar intresse för honom. Spelare som är riktigt duktiga på att för egen maskin gå förbi sina försvarare blir allt ovanligare. Men Valencia är verkligen en sådan spelare. Jag tvivlar på att hans återfinns i Wigan nästa säsong.

I övrigt från matchen…

Vidic. Vilken förbannat bra mittback. Det är han, och inte Rio Ferdinand som är kung i Man Uniteds försvar. Vidic har få, om ens någon överman i världen på sin position just nu

…Wigan är tunga att möta. Det är ingen tillfällighet att de ligger där de ligger. De är jobbiga att spela mot, och man ska inte vänta sig något gratis när de står för motståndet. Well… Kanske en eller annan bjudning ifrån Titus Bramble då.

Rooney gick av skadad redan efter sju minuter. Han beräknas vara borta i tre veckor. Upp till bevis för Tevez då, med andra ord. Å andra sidan har ju Welbeck varit vass när han fått chansen….

 …Man U möter Bolton på bortaplan på lördag. Det blir tredje matchen på sex dagar för Man U. Skulle de komma ut ur den sexdagarsperioden med nio poäng av nio möjliga så tror jag att de blir fruktansvärt svårstoppade.

***********************************

Mark Hughes
säger att ett köp av Kaka fortfarande kan bli av. Jag tror inte att affären blir av, men osvuret är förstås bäst. Jag trodde inte att Robinho skulle hamna i Manchester City heller.

Kaka är en makalöst bra fotbollsspelare, men är för mig typexemplet på en spelare sin City inte ska rikta in sig. Även om Kaka kommer så komer han för alltid förknippad med Milan. City behöver spelare som kan komma att förknippas med dem. Förutom det så är Kaka inte den spelartyp som City behöver mest. De behöver en högklassig defensiv mittfältare, och ett gäng skickaliga försvarare. Inler, Toulalan, Agger, Turner, Chiellini, och Lahm är några spelare som City borde rikta blickarna emot, tycker jag.

Om nu Kaka går till City så lär det ju garanterat innebära slutet på Elanos Citykarriär. Någon som är sugen på att ha Elano i "sitt" lag?

Jag skrev förresten ett helt inlägg för ett tag sedan om hur Manchester City borde resonera när de ska köpa spelare. Missade ni det så följ denna länk.

***********************************

Har ni sett några klipp från Sky Sports fanzone? Två rivaliserande fans kommenterar matcherna i ett litet bås. Allt filmas. Det är genialt, och det är väldigt skoj. Klicka här för att se ”Fanzones top 10 moments” så här långt denna säsong.

Saaaaaaaaaa-haaaaaaaaaaaaa. Hahaha.

***********************************

I couldn’t agree more #1:
Phil Neville om mindgames och Rafa vs Sir Alex: ” Jag tycker att det är fantastiskt bra för fotbollen. Det är en sak som gör vår liga unik. Man ser inte spanska managers agera så. Det är makalöst kul att betrakta som utomstående och jag tror det kommer bli en makalös avslutning på säsongen”.

I couldn’t agree more #2:
David James inför Portsmouths hemmamöte med Tottenham på söndag: ”Det är inget konstigt ifall våra fans vill göra sina känslor gentemot Harry Redknapp och Jermain Defoe hörda. Alla kan inte gå runt och med mössan i hand och vara glada hela tiden – Det är fotboll vi pratar om”.

***********************************

Gårdagens resultat från FA-Cupen:

Crystal Palace - Leicester 2-1.
Newcastle - Hull City 0-1.
Southend - Chelsea 1-4.


Chelsea låg faktiskt under med 1-0 fram till minut 45. Men när de efter en timma tog ledningen så gick luften ut Southend. Scolaris gäng släppte in ännu ett mål på höra. Fasta situationer och Chelsea funkar verkligen inte för tillfället. En hörnmål i baken mot Fulham, två baklänges mål (och ett bortdömt) insläppta mot Man U på fasta situationer, och nu igår igen ett insläppt hörnmål, alltså. Det är riktigt dåligt, och i längden ohållbart.

Starkt av Hull att vinna bortamatchen mot Newcastle. Hull vilade dessutom fler spelare än vad Newcastle gjorde. Phil Brown och Joe Kinnear blev båda uppvisade på läktaren efter att ha rykt ihop med varandra.

***********************************

Signaturen Big One undrade hur det funkar med oavgjorda matcher och replay-matcher i FA-Cupen....

Sedan 1991 spelas det aldrig mer än en replay-match. Slutar en match oavgjort spelas matchen alltså om (laget som spelare hemma spelar då borta i nästa match), men om även den matchen slutar oavgjort så är det övertid och straffar som gäller. Semifinalerna och finalen har ingen replay alls. Innan det beslutades om enbart en replay-match så kunde matcher spelas om en herrans massa gånger. Rekordet är fem oavgjorda matcher innan ett avgörande har kommit. Fulham som gick till final 1975 spelare tolv matcher över sex omgångar innan de nådde finalen. Det är rekordet för antal FA-Cupmatcher för ett lag under en säsong.

***********************************

Om nästa inlägg kommer redan ikväll (det var länge sedan jag gjorde tre inlägg på en dag, det är kanske dags igen...), eller imorgon vet jag inte ännu. Jag vet inte ens vad nästa inlägg kommer att handla om. Men förhoppingsvis lyckas jag kläcka ur mig något läsvärt.

Vi hörs ikväll eller imorgon!

Premier Leagues bästa truppspelare - Topp 10. [2009-01-15]

Några läsare har bett om att få se en eller annan lista av något slag publicerad här på bloggen. Ett förslag var att göra en lista på Premier Leagues bästa truppspelare. Självklart kommer jag då lyssna och göra er till viljes.

Här är den då – Listan över de bästa spelarna som inte riktigt har en given plats i elvan i sina respektive lag, men som ändå är guld värda att ha i truppen.

10. Henri Camara – Wigan.
Wigan har en riktigt bra forwardstrio i Zaki, Heskey och Camara. De två förstnämnda går i dagsläget före Camara. Men senegalesen är ett riktigt bra alternativ, och en klar tillgång att ha på bänken. Kan bidra med kreativitet och har ett helt ok målsinne. Besitter också en hel del erfarenhet med sina 31 år.
Spelminuter denna säsong: 444/1800.

9. Mark Noble – West Ham.
Slåss med Hayden Mullins och Scott Parker om en plats på West Hams innermittfält. Får relativt mycket speltid, men är inte helt ordinarie. Engelsmannen är en smart och trygg spelare som gör det enkelt för sig, och han har också en låg felprocent i sitt passningsspel. Noble är bara 21 år gammal och har framtiden för sig, men jag tror att han redan nu skulle vara ett utmärkt mittfältsalternativ även för bättre klubbar än West Ham.
Spelminuter denna säsong: 1010/1890.

8. Elano – Man City.
Visade förra säsongen vad han kan göra när han är i form. I år har det dock inte sett alls lika bra ut, och speltiden är begränsad. Om det beror på att han vantrivs under Mark Hughes ledning eller att han snarare överpresterade förra säsongen är svårt att säga. Faktum kvarstår dock: Man City har ett grymt sparkapital i Elano.
Spelminuter denna säsong: 973/1800.

7. Salomon Kalou – Chelsea.
Ägnar sig en hel del åt inhopp i Chelsea. Kan skapa saker på egen hand med sin snabbhet och sin teknik. Att ha en spelare som kan komma in från bänken och bryta mönster är väldigt förmånligt. Kalou är en sådan spelare.
Spelminuter denna säsong: 655/1890.

6. Steve Sidwell – Aston Villa.
Innan Carew skadade sig så spelade Villa rätt ofta 4-4-2. Det gjorde att Sidwell hade tuffare att få speltid i början av säsongen. När laget nu spelar med tre innermittfältare så finns det plats för hela trion Sidwell-Barry-Petrov. Sidwell har gjort det riktigt bra på senare tid och visat att han är tillräckligt bra för att få speltid i ett bra Premier Leaguelag. Det återstår att se ifall Sidwell har spelat till sig en plats för gott. Men även om han inte har gjort det så är han en väldigt fin tillgång i Aston Villas trupp.
Spelminuter denna säsong: 914/1890.

5. Anderson – Man United.

Personligen tyckte jag att Anderson imponerade redan förra året. Det absoluta genombrottet låter dock vänta på sig, vad det verkar. Men den unge brassen är en briljant backup på Man Uniteds innermittfält. Bra blick, mogen i sitt spel och fin förståelse i både försvar och anfall.
Spelminuter denna säsong: 650/1710

4. Carlos Tevez – Man United.
Inte många klubbar i världen bänkar en så pass skicklig spelare så pass ofta som Man United gör med Tevez. Argentinaren verkar dock för det mesta ha ett stabilt psyke, och istället för att gnälla så kör han på och jobbar stenhårt när han väl får chansen. Jag har alltid respekterat sådant. Kanske är Rooney och Berbatov vassare ur vissa aspekter, men att ha en ersättare som heter Tevez är sannerligen inte kattskit.
Spelminuter denna säsong: 835/1710.

3. Carlo Cudicini – Chelsea.
Har inte varit ordinarie sedan Peter Cech anlände 2004. Men man glömmer lätt att italienaren var förstemålvakt i Chelsea i ett antal säsonger. Han har faktiskt gjort fler matcher för Chelsea än vad Cech har gjort. Jag har alltid tyckt att Cudicini är en riktigt klassmålvakt, och jag förstår egentligen inte hur Chelsea har gjort för att få behålla honom. Inget lag i ligan har en bättre backupkeeper.
Spelminuter denna säsong: 180/1890.

2. Daniel Agger – Liverpool.
Har i omgångar fått stå tillbaka för både Skrtel och Hyypiä denna säsong. Men det råder väl inga som helst tvivel om att Agger har potentialen att bli en mittback i världsklass. Så verkar även AC Milan och Real Madrid tycka. Båda klubbarna rycker i dansken.
Spelminuter denna säsong: 810/1890.

1. John O’Shea – Man United.

Den första spelaren jag kom att tänka på när jag skulle göra denna lista. Står alltid för en gedigen arbetsinsats, och har en hög lägstanivå. Irländaren har även hög lagmoral och behärskar många olika positioner.
Spelminuter denna säsong: 784/1710.

Alla matchminuter är nedskrivna innan gårdagens match mellan Man United och Wigan.

***********************************

På tal om matchen mellan Man United och Wigan så kommer jag komma med minst ett inlägg till idag. Då kommer jag bland mycket annat komma med några tankar kring den matchen.

Glöm nu inte säga vad ni tycker om listan, vem som borde varit med och vem som ska bort.

På återhörande senare idag.

Vem är latast i Chelsea & Varför har City åtta anfallare? [2009-01-14]

Scolari säger att vissa av hans spelare behöver höja sin ”work rate”. Vissa spelare ger 80%, andra 50%, och några bara 35%, påstår han.

Vilka spelare ska in i vilken kategori tror ni?

35 procentarna: Drogba? Anelka? Deco? Ballack? Kalou? Malouda?
50 procentarna: J.Cole? Bosingwa? Mikel? Cech?
80 procentarna: Terry? Lampard? Carvalho? A. Cole?

Fråga: Är det ingen som ger 100%?

***********************************

Manchester City kommer inte släppa iväg Valeri Bojinov under detta transferfönster. West Ham sägs vilja ha bulgaren som delbetalning för Scott Parker, men har alltså fått nej. Samtidigt visar City fortsatt intresse för Craig Bellamy. Samlar City på anfallare, eller vad är det frågan om? Darius Vassel, Jo, Valeri Bojinov, Daniel Sturridge, Robinho, Felipe Caicedo, Ched Evans och Benjani återfinns alla i truppen. Ändå jagar de Bellamy, och vill absolut inte använda Bojinov som delbetalning för Parker. Om Bellamy anländer utan att någon annan anfallare lämnar klubben så kommer de ha nio(!) anfallare i A-truppen. Ska man skratta eller gråta? City framstår mer och mer som en rejält dysfunktionell klubb.

***********************************

Wigan gästar Manchester United ikväll. Om Man U spelar hälften så bra som de gjorde mot Chelsea så har de inget att oroa sig för. Men visst…. Wigan har visat sig vara en tuff nöt att knäcka för många lag denna säsong, och de har fyra raka vinster i ryggsäcken. Dock anser jag att allt annat än en seger för Man U är en skräll.

***********************************

Tre replay-matcher på schemat i FA-Cupen ikväll också:

Crystal Palace – Leicester
Newcastle - Hull City
Southend – Chelsea


Ingen Drogba med i Chelseas trupp.

***********************************

Rafa Benitez får vänta med att göra comeback på tränarbänken. Under dagen idag har han opererats en tredje gång för sina njurstensproblem. Njursten kan uppstå på grund av stress. Kanske är det Benitez och inte Sir Alex som är nervös trots allt?

***********************************

Glenn Roeder har fått sparken från Norwich. Hemmaförlusten mot Charlton i FA-Cupen igår blev droppen som fick bägaren att rinna över. Har Glenn Roeder någon egentlig framgång alls i sin tränarkarriär? Vad har West Ham och Newcastleanhängarna att säga om honom?

***********************************

Vi vet att det är sjukt mycket, men exakt hur sjukt mycket de spelarna tjänar är lite svårt att ta reda på. John Terry sägs vara Premier Leagues bäst betalda spelare med ca £131.000 i veckan. Det är ca 1.6 miljoner svenska kronor i veckan. Just nu gör Man City sitt bästa för att locka över AC Milans Kaka. Det sägs att Kaka kommer erbjudas en veckolön på ca 6 miljoner svenska kronor. Nästan fyra gånger så hög lön som Terry, alltså. Det säger något om hur pengar shejkerna har. Det är svindlande, tycker ni inte?

***********************************

Dagens sista inlägg avslutas med en liten tankenöt: Är det någon av er som med den egna hjärnan som enda hjälpmedel kan svara på vilka lag som döljer sig bakom följande smeknamn?

The Canaries
The Owls
The Royals
The Railwaymen
The Rams


***********************************

Jag är tillbaka imorgon förmiddag. Jag lovar inget, men det är inte alls omöjligt att det då presenteras någon form av efterfrågad lista.

Ha en trevlig kväll.

Vem röstade på vem i FIFA World Player-omröstningen? [2009-01-14]

Jag nämnde igår att Cristiano Ronaldo vann FIFA World Player of the Year. Vinnaren tas fram genom att alla världens förbundskaptener och alla världens landslagskaptener får gör en lista med en etta, en tvåa och en trea. Jag tänkte bjuda på listorna från några välkända namn.

Javier Mascherano:
1) Ronaldo. 2) Torres. 3) Gerrard.
Lucas Neill: 1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Gerrard.
Dimitar Berbatov: 1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Torres.
Didier Drogba: 1) Ronaldo. 2) Torres. 3) Casillas.
John Terry: 1) Xavi. 2) Torres. 3) Ronaldo.
Sami Hyypiä: 1) Torres. 2) Ronaldo. 3) Arshavin.
Michael Ballack: 1) Torres. 2) Ronaldo. 3)Terry.
Yossi Benayoun: 1) Torres. 2) Gerrard. 3) Ronaldo.
Park Ji Sung: 1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Torres.
Shay Given: 1) Casillas. 2) Ronaldo. 3) Messi.
Henrik Larsson: 1) Xavi. 2) Ronaldo. 3) Messi.
Emmanuel Adebayor: 1) Ronaldo 2) Messi. 3) Gerrard.
Tuncay Sanli: 1) Gerrard. 2) Torres. 3) Kaka.

Maradona: 1) Ronaldo. 2) Ibrahimovic. 3) Adebayor.
Steve McClaren: 1) Kaka. 2) Ronaldo. 3) Gattuso
Stuart Baxter: 1) Ronaldo. 2) Messi. 3) Iniesta.
Bob Hougton: 1) Messi. 2) Ronaldo. 3) Villa.
John Barnes: 1) Messi. 2) Ronlado. 3) Gerrard.
Sven-Göran Eriksson: 1) Ronlado. 2) Messi. 3) Torres.
Carlos Queiroz: 1) Xavi. 2) Kaka. 3) Ibrahimvic.
Giovanni Trappatoni: 1) Messi. 2) Ibrahimovic. 3) Ronaldo.
Lars Lagerbäck: 1) Xavi. 2) Villa. 3) Ronaldo.
John Toshack: 1) Ronaldo. 2) Gerrard. 3) Messi.

Där har ni ett digert gäng. Saknar ni ändå någon så fråga på så ska jag rota fram även den personens röstsedel.
Hittar ni förresten något uppseendeväckande på någon röstsedel?

***********************************

Hull City
är när att slutföra ett köp av West Hams Luis Boa Morte. Vad prislappen ligger på är oklart, men om tigrarna betalar mer än tre penny så är det ett överpris. För mig är det obegripligt att Boa Morte fortfarande existerar på någon fotbollstränares radar. Så usel om han varit i West Ham saknar nästan motstycke. Den offensive mittfältaren har sedan han gick till Hammers 07 gjort 56 framträdanden och ett mål. Jag skulle vilja se en offensiv spelare i Premier League som har ett sämre målfacit än så.

***********************************

West Bromwichanfallaren Roman Bednars agent har i engelsk media sagt att hans klient har ögonen på sig ifrån Tottenhamhåll. Agenten säger följande:
"Vi vet självklart om Tottenhams intresse, men det finns också andra Premier Leagueklubbar som vill ha Roman. Mer specifik än så kan jag inte vara just nu. Målmässigt så är Roman nästan lika bra som Lampard, Gerrard eller Ronaldo. Dessa toppspelare har bara gjort några mål mer än Roman. Det finns alltid intresse för spelskickliga målgörare så det är inte uteslutet att Roman lämnar under januari".

Är det bara jag som skrattar när jag läser detta? Ärligt talat... Vem tror Roman Bednars agent att Roman Bednar är? Hans klient gjorde ingen succe i Hearts i skotska ligan, han är 25 år och har bara en landskamp för Tjeckien på meritlistan. Han har gjort sex mål i ligan än så länge. Visserligen är Tottenham ett lag som gör en hel del skumma värvningar och för tillfället är de bara snäppet bättre än The Baggies. Men att Spurs skulle lägga ut några pengar på Bednar ser jag som en omöjlighet. Och att jämföra hans målfacit med tre mittfältares (Ronaldo mittfältare, nåja...) dito är ju bara för komiskt.

Dessa agenter. De är verkligen för sköna ibland.

***********************************

Kolo Toure var lagkapten för Arsenal mot Bolton i lördags. Han blev den sjunde spelaren denna säsong som bar lagkaptensbindeln för Gunners. Jag vet inte vad det säger, om det ens säger något förutom att Arsenal denna säsong har varit, och fortfarande är duktigt skadedrabbat.

***********************************

Liket lever!
Charlton gick vidare i FA-Cupen igår kväll.

Här är resten av gårdagens resultat:

Birmingham – Wolverhampton - 0-2
Bristol City – Portsmouth - 0-2
Cheltenham – Doncaster - 0-0
Crewe – Millwall - 2-3
Histon – Swansea – 1-2
Leyton Orient - Sheff United – 1-4
Norwich – Charlton – 0-1
Peterborough - West Brom – 0-1


Wolves vann alltså mot toppkonkurrenten Birmingham.

Sheffield United verkar kunna göra mål även utan James Beattie.

Arsenallånet Jay Simpson gjorde sitt första mål för West Brom.

För övrigt så skrev jag igår att det bara skulle spelas fyra FA-Cupmatcher igår kväll. Jag hade inte tänkt på omspelen. Sorry.

***********************************

Här hemma i Sverige så varslas det folk på löpande band. Men Mark Hughes har fortfarande ett jobb att gå till på mornarna. Livet är orättvist.

***********************************

Jag har inte glömt bort er läsare som önskar se lite olika listor i inläggen. Jag har heller inte glömt bort signaturnen Kubb och hans förfrågan om vilket lag som har lägst snittålder på sin elva. Den typen av inlägg är dock hyfsat tidskrävande, och just nu jobbar jag en hel del. Men ni väntar inte förgäves....

***********************************

Min förhopping är att vara tillbaka med ännu ett inlägg ikväll.

Har Benitez blivit maktgalen? [2009-01-13]

I över en månads tid har det dividerats om Rafa Benitez och hans kontrakt. Redan den 21 december skrev jag här på bloggen om att Rick Parry (en av de högsta hönsen i Liverpool) sa att kontraktet snart skulle vara underskrivet. Men ännu har ingenting hänt.

Idag kommer det rapporter som säger att Liverpools amerikanska ägare och Benitez är överens om längden på kontraktet, och även om de ekonomiska aspekterna. Men Rafa har ett villkor; Han vill ha total kontroll över klubbens transferverksamhet. Han allena vill ha sista ordet vad gäller alla övergångar. Benitez vill också ha större inflytande i klubbens akademiverksamhet.

Det är tveksamt ifall ägarna kommer att gå med på dessa krav, och därmed är det också tveksamt ifall Benitez kommer att välja att förlänga sitt kontrakt.

Låt mig fastslå en sak direkt: Precis som alla andra som har hängt med i såpan om Liverpool och deras jänkare så föraktar jag Hicks och Gillett för hur de har behandlat klubben, fansen och Benitez. Med det sagt så tycker ändå att debatten kring det hela ibland är väldigt onyanserad. För fansen har föraktet mot H&G inneburit att de i alla lägen villkorslöst allierat sig med Benitez. Jag har aldrig förstått varför det måste vara så svart eller vitt. Bara för att ägarna har gjort en massa grova fel sen de tog över klubben så betyder det väl inte att Rafa har gjort allt rätt?

För mig så är Benitez allra största svaghet hans förmåga att sondera terrängen på transfermarkanden, samt att prioritera vad som behövs till truppen och till elvan. Rafa är helt enkelt medioker när det kommer till att leva efter sin egen devis; "Rätt spelare till rätt pris."

Så här på rak arm så kan jag nämna en drös nyförvärv som Rafa har gjort som är antingen halvt eller helt misslyckade; Josemi, Nunez, Gonzalez, Kronkamp, Paletta, Pennant, Voronin, Benayoun, Babel, Dossena och Degen. Det finns säkert flera.

Ska mannen som har alla dessa misslyckade värvningar i bagaget verkligen ha 100% av makten i Liverpool när det kommer till spelarköp? Jag tycker faktiskt inte det. Jag tvivlar i grunden inte på Benitez fotbollskunnande, men just på den här punkten är han ingen mästare. Jag kan heller inte förstå varför man som supporter kategoriskt väljer att ställa sig på Benitez sida bara för att man ogillar ägarna. Att kritiskt granska Benitez är inte att ge Hicks och Gillett sin support.

Självklart så ska inte H&G ha för stor makt när det gäller spelarköp, de saknar ju helt fotbollskunnande. Men det är inget märkligt med att ägarna till en klubb bryr sig om vad som händer med pengarna som en tränare blir tilldelad. Även om tränaren i fråga håller sig inom budget så finns det fortfarande inget konstigt med att en ägare vill ha ett ord med i spelet.

Rafa vill minska ägarnas makt och ägarna i sin tur vill inte ge all makt till Rafa. Den bästa lösningen vore ifall klubben kunde anställa en människa med såväl ekonomiskt som sportsligt kunnande som tillsammans med Benitez och chefsscouterna kunde komma fram till vilka spelare som klubben borde försöka köpa. Jag vill se en länk mellan ägarna och Benitez. Denna länk måste kunna förstå sig på båda läger.

I dagsläget är inte situationen i Liverpool långt ifrån optimal. Men att ge Rafa all talan skulle heller inte vara den perfekta lösningen.

Under kvällen har Benitez gått ut och dementerat uppgifterna om att han vill total makt över Liverpools transferpolitik. Exakt hur det ligger till, och ifall Benitez kommer att skriva under ett nytt kontrakt återstår att se.

Som vanligt vill jag förstås höra er åsikter i ämnet.

 ***********************************

Jag är tillbaka med ett inlägg imorgon förmiddag. Då kommer ni bland annat få veta vem som röstade på vem i FIFA World Player of the Year. En del annat smått och gott är också att vänta.

Scolari borde både sälja och köpa & City borde sikta högre [2009-01-13]

James Beattie är återigen en Premier Leaguespelare. Anfallaren lämnar Sheffield United och skriver på för Stoke. Beattie är väl kanske inte en värvning som utstrålar stjärnglans för fulla muggar, men det är ändå en habil anfallare. Han målfacit (34 mål på 62 matcher) för Sheffield United de senaste två åren är imponerande. Beatties bästa säsong någonsin målmässigt var 02/03 då han gjorde 23 ligamål för Southampton. Samma år gick Southampon till FA-Cupfinal.

När Southampton ändå är på agendan…
Var det fler än jag som såg Canal + inslag under rubriken ”cult players” i helgen? Om inte så missade ni något. Det var nämligen den gamle Saintslegenden Matty Le Tissier som det handlade om.”Le God” är faktiskt en av mina första idoler. Han var inget annat än ett geni. Ta en titt på de här bilderna och ni förstår vad jag menar.

***********************************

Big Phil Scolari
har detta att säga om eventuella nyförvärv:
”Vi behöver inte fler spelare. Jag tror inte att det kommer komma några nyförvärv, och jag vill inte ens ha några. Jag har den trupp jag har, och jag vill förbättra de spelare som redan finns här.”

Jag tror att Scolari begår ett misstag här. Scolari borde handla en del nya spelare. Men inte förrän han har gjort sig av med en del befintligt dökött. Drogba, Malouda och Ballack borde skeppas iväg. Inte för att de är dåliga spelare, utan för att det inte ser ut att trivas med sin tillvaro. Drogba är det tydligaste exemplet. Han verkar vara en spelare som drivs till stor del av inspiration, och han tycks vara beroende av att ha en tränares fulla stöd och tilltro. Han har inte det just nu, och det syns på planen. Han är en skugga av sitt forna jag. Så under isen som han var på Old Trafford i söndags har jag aldrig tidigare sett honom. Jag tror inte att Drogba kommer hitta tillbaka till glädjen i sitt spel i Chelsea. I alla fall inte så länge Chelsea tränas av Scolari.

Vad tror ni är Chelseas och Drogbas problem för tillfället?

***********************************

Ikväll spelas det FA-Cupmatcher. Vissa av den tredje omgångens matcher blev uppskjutna, och de spelas alltså ikväll. Det handlar om fyra matcher till antalet:

Birmingham - Wolves
Cheltenham - Doncaster
Histon - Swansea City
Leyton Orient - Sheff Utd


Histon är det amatörlag som lyckades med bedriften att slå ut Leeds i den andra omgången. Kan de skrälla igen?

Annars är höjdpunkten förstås Birmingham Wolverhampton. Det är två topplag i The Championship som drabbar samman. Wolves toppar tabellen och Birmingham ligger trea.

***********************************

På tal om Wolves så förtjänar även de en plats i tabellen över de engelska lag som har flest svenska fans. De passerade för bara en dryg vecka sedan 400 medlemmar i sin svenska supporterklubb. Det placerar dem faktiskt på femteplats i den tabell jag presenterade igår. Högst placerade av alla icke-Premier Leaguelag, alltså. Inte illa.

***********************************

Albert Riera
gick efter Liverpools match mot Stoke ut och hyllade lagets karaktär. Han sa att stämningen i omklädningsrummet var riktigt låg och att alla spelare nu kommer slita hund för att inte behöva uppleva den känslan igen denna säsong. Kunde de inte ha tänkt på det lite tidigare? Under matchen förslagsvis. För när matchen höll på så såg i alla fall inte jag någon bra karaktär hos Liverpoolspelarna. Det var passionslöst och håglöst. Det var bedrövligt att se, ärligt talat.

***********************************

Manchester City
uppges ha fått ett bud på Craig Bellamy refuserat. Kan någon vänlig själ vara så snäll att berätta för mig varför Man City vill köpa Bellamy. Jag trodde att de hade en näst intill obegränsad budget, och jag trodde dessutom att de hade siktet lite högre ställt kvalitetsmässigt.

***********************************

Först var det Ballon d’Or, och nu var det dags för ännu en utmärkelse för Cristiano Ronaldo. Portugisen blev igår den första Premier Leaguespelaren att vinna FIFA World Player of the Year.

***********************************

Tottenham
ligger återigen under nedflyttningsstrecket. Kan laget verkligen åka ur i år? Vad tror ni?

***********************************

Signaturen Björn frågade igår vad jag tror om de uppkommande Merseysidederbyna, och hur jag tror att Rafa Benitez kommer prioritera FA-Cupen. Jag lovar att återkomma i ämnet och göra ett Merseysidespecial när första derbyt vankas. Jag vill också säga sorry till Björn. Du hade råkat lägga in några dubbletter i kommentatorssystemet och när jag skulle städa så råkade jag i all hast radera ett av dina inlägg. Det var det inlägg som var en fyndig liten sång till Yakubu som försvann. Det var sannerligen inte med flit. Lägg gärna upp den igen.

***********************************

Signaturen Fredrik (Arsenal-fan) hade absolut stenkoll på förra säsongens ”säsongens lag”. Varenda spelare på rätt plats, och då var det förstås inte så svårt att pricka in klubbarna heller. Ni var flera som verkade ha koll, men Fredrik förtjänar extra beröm då han var först med svaret. Själv tyckte jag att det var smått anmärkningsvärt att inte en enda Chelseaspelare fanns med. Laget som sådant gjorde ju absolut ingen dåliga säsong.

Å andra sidan…. Vem skulle man peta i den elvan?

***********************************

Jag hoppas vara tillbaka med ett inlägg under eftermiddagen eller kvällen. Men jag lovar inget då jag ska jobba hela dagen.

Förhoppningsvis hörs vi redan ikväll.

På fotbollsfronten - Intet nytt [2009-01-12]

Precis som rubriken säger så finns det inga stora eller uppseendeväckande nyheter att rapportera om idag. Och jag är faktiskt rätt tacksam då jag själv har fotbollsträning och hade fått svårt att hålla löftet om ännu ett inlägg idag.

Önskemålen om listor av diverse slag är registerad, och responsen om fredagstips var god, så det lär bli ett stående inslag här på bloggen.

Vi hörs igen imorgon!

Vilka engelska lag har flest svenska fans? [2009-01-12]

En hel del engelska lag har, som ni säkert vet, svenska supporterklubbar. Jag har mailat runt till några av dem och kollat upp hur många betalande medlemmar de har. Här får ni en liten ligatabell:

Arsenal – 3550
Liverpool – 3500
Man U – 1600
Tottenham – 680
Wolves - 400   
Leeds – 399
Chelsea – 368
Everton – 153
Aston Villa – 243
Man City - 62
Stoke – 52


Siffrorna är i vissa fall inte helt exakta. Vad gäller Man U är det svenskar i den skandinaviska supporterklubben då de (vad jag har förstått och fått berättat för mig) inte har egen fristående svensk förgrening, utan muss (som supporterklubben heter) lyder under den skandinaviska supporterklubben.

För Liverpools del ökar antalet betydligt (upp till 6700) om man inkluderar hela medlemsregistret, men jag har alltså räknat enbart betalande medlemmar.

Saknar ni ert lag med? Känner ni att någon siffra inte stämmer? Jag välkomnar egna efterforskningar och fler lag att lägga till tabellen.

***********************************

När Everton mötte Hull i lördags så drog Fellaini på sig sitt tionde gula kort denna säsong. Och det på 18 matcher. Tala om ett hopplöst disciplinärt facit. Och det värsta av allt för Everton är att Fellaini nu missar båda derbyna (ligan och FA-Cupen) mot Liverpool.

Fellaini var verkligen en klantskalle som drog på sig kortet. Han fick det för upprepade regelöverträdelser. Han samlade ihop till det, som det brukar heta. Domaren i matchen gav honom flera livlinor när han pratade med honom vid ett upprepade tillfällen innan han visade honom det gula kortet. Stort hår är uppenbarligen inte synonymt med stor hjärna. Men även om Fellaini själv är lätt att klandra så måste man ju också undra vad i hela fridens namn David Moyes tänkte med i lördags. Det stod 2-0 i halvtid till Everton. Varför tog inte Moyes ut Fellainin redan i halvtid? Obegripligt.

***********************************

Charlton förlorade i helgen med 2-0 hemma mot Nottingham Forest. Det ser verkligen inte ljust ut för The Addicks nu. De ligger hjälplöst sist i The Championship.

***********************************

Wolves förlorade oväntat hemma mot Preston med 3-1 i lördags. Wolves som leder ligan har fram tills nu haft mittbacken Michael Mancienne på lån. Men Chelsea har nu kallat tillbaka sin försvarstalang. Betydde ynglingen så mycket för Wolves försvar eller var detta bara en tillfällighet? Tiden får väl utvisa det, antar jag.

***********************************

Rio Ferdinand ska uppsöka en specialist som ska kolla upp hans rygg. De flesta trodde att mittbacken skulle vara med mot Chelsea igår, men ryggskadan har alltså återigen gjort sig påmind. Exakt hur stort avbräck han är för Manchester United kan man faktiskt fråga sig. Noll insläppta mål på senaste åtta matcherna i ligan, och Rio har saknats i flera av de matcherna. Personligen är jag faktiskt ganska imponerad av Jonny Evans.

***********************************

Lite hjärngympa som avslutning då. När förra säsongen summerades och årets lag tog ut så var fem klubbar representerade i elvan. Vilka fem klubbar kan det tänkas vara?
Försök hålla er borta från wikipedia nu…

***********************************

Jag återkommer med minst ett inlägg till idag.

Manchester United slaktade Chelsea på Old Trafford [2009-01-11]

3-0 var i underkant. Ärligt talat så var det rena rama slakten på Old Trafford i dag. Manchester United överglänste Chelsea i allt, och det kunde lika gärna ha slutat 6-0. Om det är såhär Man U har tänkt spela under våren så har jag ärligt talat svårt att se vilket eller vilka lag som ska hänga med.

United har försvarat sig exemplariskt hela säsongen. Det här var åttonde raka ligamatchen där de höll nollan. Offensiven däremot har stundtals haltat lite, men idag var det proppen ur. Det kunde som sagt ha blivit fler mål. Ronaldos mål borde aldrig ha blivit bortdömt, och samme Ronaldo blåstes också av väldigt tveksamt för offside när han var fri med Cech.

Lika bra som Man U var, lika dåliga var Chelsea. Det har sett likadant ut varje gång de har mött bra motstånd i år. Komplicerat, omständligt, kladdigt och ineffektivt. De få och korta perioder som Chelsea hade bollen inom laget idag så gick det långsamt och i sidled. Chelsea har tidigare varit som vassast när de utnyttjat Drogba till max och satt lite längre bollar på honom, låtit honom hålla fast bollen och vänta in påfyllande lagkamrater. Just nu ser det inte ens som om Drogba vet vad han ska göra, hur han ska löpa och var han ska befinna sig på planen. Och han är inte ensam. Anelka såg precis lika vilsen ut när han kom in, Lampard befann sig i tomma intet i 90 minuter, och Deco hade inte många rätt.

Jag tvivlar mer och mer och mer på att Scolari har sina spelare bakom sig i det han försöker göra med laget, vad det nu är han försöker göra. Sexy football? I think not. Inte just nu i alla fall.

I övrigt….

…Efter att ha sett Rooney idag så är jag ännu en gång beredd att påstå att Respectkampanjen inte respekteras av alla. Gestikulerande, gapande på domare Webb och hans linjemän, och fuck off till både höger och vänster. Gult kort? Nix. Bortsett från detta beteende så var Rooney briljant idag. Han jobbade stenhårt över hela planen, var med och byggde upp spelet, tog otaliga uppoffrande löpningar, och så gjorde han även mål. Han var bäst på planen.

Park. Jag har sagt det förr, men det förtjänar att upprepas: Mannen är en tränardröm. Han ben går som trumpinnar i 90 minuter. Han ger aldrig upp. Han måste vara sjukt jobbig att möta.

Bosingwa ut och Belletti in. Exakt vad ville Scolari uppnå med det bytet?

…Vad har hänt med Ronlado och hans frisparkar? Minns jag fel, eller stänkte inte portugisen in ett par riktiga pärlor förra säsongen? Den här säsongen har det för det mest sett bedrövligt ut på den fronten.

…Gamlingarna kan än. Både Giggs och Neville var riktigt bra idag.

... Anderson, Tevez, Nani, Carrick och Ferdinand. Där har ni några miljoner pund som inte startade matchen för United.

Drogba hade 46% lyckade passningar idag. Motsvarande siffra för Rooney var 93%.

Chelsea hade ett skott på mål idag. Ett enda skott på mål på hela matchen.

***********************************

Tottenhams Happy Harryeffekt verkar ha dött ut. Londonlaget har nu inte vunnit på fem matcher. Idag förlorade de mot Wigan efter en riktigt tråkig match. Manyero Figueroa gjorde matchens enda mål i den 90e minuten.

***********************************

Ikväll gör David Beckham debut för AC Milan som åker till huvudstaden för att möta Roma.

***********************************

Det var allt för idag.

Jag är tillbaka med ett inlägg imorgon på förmiddagen. Då ska ni bland annat få veta vilka engelska lag som har flest svenska fans.

Om Rafa vs Sir Alex och gårdagens matcher [2009-01-11]

Jag har funderat en hel del kring Rafa Benitez och hans utspel gentemot Sir Alex och Manchester United. Och för att använda ett klassiskt engelskt uttryck så har jag kommit fram till detta:
Fanny Adams.

Med andra ord, och på svenska; Jag vet inte. Men här är mina spontana tankar:

Det finns väl egentligen inga slutsatser att dra, och det finns inga i-stenhuggna sanningar som stämmer. Signaturen sebbesandberg upplever att Man U och deras spelare faktiskt bedöms hårdare än andra lag, medan jag, och flera andra här på bloggen faktiskt tycker motsatsen.

I slutändan så tror jag inte att det verkligen finns en stenhård sanning – Det finns inget egentligt facit. Och ärligt talat… Jakten efter rätt svar, ett facit, och den totala sanningen är en jakt som ingen någonsin har vunnit, en jakt som egentligen inte går att vinna. Varför? För att det faktiskt inte finns ett facit. För att folk alltid kommer vara färgade av sitt lag och sin tränare. Det finns inget ont i det, och det finns ingen förlorare i denna typen av diskussioner. Om du har ett lag nära ditt hjärta så är det att jämföra med att ha en son eller en dotter – Det är det bästa du har, och du kommer inte söka efter fel.

Att vara halvblind för ditt eget lags fel är lite av din rättighet som supporter. Jag kommer aldrig försöka ändra på det, jag varken kan eller vill.

Däremot så har jag via denna blogg möjligheten att samla en massa olika supportersympatier under ett och samma cybertak, och ändå försöka påverka stämningen. Jag hyser ingen förhoppning om att Liverpoolfansen och Manchester Unitedfansen ska börja stämma träffar för att kramas - Lite sund fientlighet hör hemma även här. Det jag vill ha sagt är att jag inte vill se skribenta övertramp i kommentarerna. Istället hoppas jag få se det jag faktiskt har sett hittills;
Vettiga diskussioner över laggränserna, och utbytande av tankar och teorier.

Därmed så är vi klara med Rafa vs. Sir Alex för denna gång.

***********************************

Fotboll.

Liverpool och Steven Gerrard må ha haft två träffar i virket mot Stoke. Men man får vad man förtjänar, och Liverpool förtjänade inte ett dugg mer än en poäng. Liverpool stod ärligt talat för en ganska bedrövlig insats. Det är säkert många som kommer hävda att Stoke är ett destruktivt långbollslag. Det må så vara. Men Stoke är nykomlingar, och alla som smädar dem bör tänka om. Det är Liverpools förbannade ansvar att försöka luckra upp Stoke – Inte tvärtom. Mr. Pulis gäng gör det bästa de kan efter sina förutsättningar, och förtjänar absolut ingen skit för det.
En notis: Stoke må vara ett ganska destruktivt fotbollslag, men de har Britannia Stadium och de har en underbar hemmapublik. Det kan ingen ta ifrån dem.

***********************************

Aston Villa beter sig som ett topplag. Det var knappast en vacker eller imponerande instans de stod för mot West Brom. Men de vann och de kan räkna in ytterligare en trepoängare. För övrigt så var det en bra match för Laursen att göra comeback i. Dansken var lika hårdför som valigt, men han saknade matchtempo. Ett bättre eller mer rutinerat forwardspar än Simpson/Moore hade straffat Laursen och Villa. Å andra sidan…. Topplag blir sällan straffade. Inte ens när de förtjänar att bli det.

***********************************

Jag skrev igår att Arsenal inte har vunnit komfortabelt sen i oktober. Det gäller fortfarande. 1-0 i 84e minuten. Jag kan inte bestämma mig – Är det ett tecken på styrka eller på svaghet? Vad säger ni? Jag vill verkligen höra…. Det är för få Gunnersfans här. Ni få som läser detta: Släpa hit resten av ert crew.

***********************************

Everton. Varenda lag i ligan bör se upp för dem. Hull gjorde ingen dålig match, men ändå var de aldrig nära en poäng. Det mest anmärkningsvärda (Fellaini och hans gula kort pratar vi om senare idag/imorgon) var faktiskt att Everton bänkade Anichebde - Deras enda skadefria och renodlade anfallare för tillfället. Cahill spelade på topp. Well…. Vem som gör målen är skitsamma, antar jag. Förutom segern så kan Evertonfansen glädjas åt Arteta. Spanjoren är förjäkla bra när han är på humör, och det är han just nu.
Förresten… Var är Evertonfansen? Ni behövs också här.

***********************************

Lördagens yngste målskytt heter Andy Carroll. Det var hans kvitteringsmål som skänkte Newcastle en poäng hemma mot West Ham. Newcastle förknippas just nu med dåligt försvarsspel, en målvalt på väg bort och en åsna till ägare. Då måste det som Newcastlesupporter känns rätt kul att se en egen produkt som Carroll i målprotokollet.

***********************************

Middlesborough – Sunderland
slutade 1-1. Knappast oväntat.

***********************************

Frusna planer. Fulham-Blackburn och Portsmouth-Man City blev båda uppskjutna.

***********************************

Just på grund av de frusna planerna så innefattar den lilla tipstävlingen här på bloggen två matcher mindre, vilket förstås innebär att det blev lättare att ”sätta” alla rätt. Ändå var det ingen av oss som spikade raden. Det var faktiskt inte ens någon av oss som kom undan med ett fel.

Om jag har räknat rätt (osannlikt) så är det sju personer som delar på segern genom att pricka in fyra av sex rätta tecken. Holmgren, joe, Niklas (Aston Villa), Aggeräger, 019Fredrik, Sunkan och TimoTorres. Där har ni de minst misslycklade tipparna denna vecka.

Det var rätt många som gav sig på att lämna i en rad. Skulle de kanske kunna bli ett populärt fredagsinslag här på bloggen? Införrapporter med tillhörande tippning på fredagar. Är det en god ide? Låt mig veta.

***********************************

Jag fick denna fråga ställd av 019Fredrik: ”Förresten, med ett scouser-hjärta rött som rödvin, så är jag tacksam att Man City inte sparkat sitt rikspucko till tränare än... Tror nämligen att en annan City-manager passat på att sno en mittback från Pool som ju har överflöd. Både Sami och Agger skulle ju kliva rakt in i den blödande ljusblå backlinjen... Eller vad säger du David?”
Svar: Ja. Tusen gånger ja. Säg inget till rikspuckot så är du snäll.

***********************************

En annans läsare som går under signaturen Johan säger som följer:
Tänkte passa på att hylla alla som kommenterar här på denna blogg! Inte en massa gnäll, påhopp o jag vet bäst eller den klassiska, Du kan ju inget om fotboll! Utan för en gångs skull en sida där man kan tycka att det är intressant att läsa bland alla kommentarer... Mycket bra blogg som får god hjälp av sina läsare!

Amen to that!
Det är rent ut sagt förjävla roligt att så många av er kommenterar. Jag hoppas innerligt att det forsätter så, och jag hoppas att jag lyckas med ambitionen att få bloggen att växa ytterligare.

***********************************

Jag har inte sagt något alls som kvällens stormatch. Jag kan lova att den inte kommer passera förbi obemärkt. Jag både tror och hoppas att ännu ett inlägg dyker upp här under kvällen. Det inlägget kommer handlar väldigt mycket om Man U – Chelsea.

Jag tror på en 1-0-seger för Man U, by the way. Vad tror ni?

Om Rafas attack på Sir Alex [2009-01-10]

Tack, Rafa Benitez! Tack!

Jag har längtat efter lite mer action på presskonferenserna, lite mer ordkrigande, lite mer fiendskap, och mindre lullull topplagen emellan. Det gäller alla de större lagen. Idag är exempelvis mötena ArsenalMan U som innebandy mellan kyrkans gosskör och lokala schackklubben om man jämför med hur det vara bara för 3-4 år sedan. Fan… Fram med passionen. Jag säger inte att det ska hatas, ljugas, slåss och bedras. För fusk föder fusk och hat föder hat, men visst har det saknats lite passion och hetsig rivalitet på senare tid? Jag tycker det, och jag tycker att den här typen av ”attacker” livar upp.

Sedan kan jag tycka att Rafa gör sig själv till offer lite väl enkelt här. Jag kan också tycka att han kastar lite sten i glashus. Det är ju ingen hemlighet att Rafa själv har klagat på spelschemat ett antal gånger under sina år i klubben. Där är han inte ett dugg bättre än Fergie.

Det är nämligen Fergies uttalande om att spelschemat förfördelar Man U som har utlöst detta. Där har jag egentligen en sak att säga: Man up! Var glada att ni är kvar i alla turneringar. Många matcher betyder framgångsrikt lag. Skulle ni vilja byta? Sluta gnäll om hemma/bortamatcher, tidiga/sena avsparkar, landslagssamlingar, lördags/söndagsmatcher, och fan och hans moster. Knip käft, ta ut ett lag, och spela fotboll!

Rafa har dock en poäng när han tar upp hur Sir Alex behandlar domarna och att speciella regler gäller för skotten. Sir Alex är den tränare som mer eller mindre uppfunnit alla metoder för att sätta press på domare under brinnande match, och hur man gör det i kommentarer efter match. Det framgår också med alla önskvärd tydlighet att Fergie har fått en sådan enorm status i England att vissa domare och kanske även vissa inom FA är rädda för honom, och för att ta till krafttag gentemot honom. På ett sätt kan jag inte klandra dem. Dels är det svårt att inte ha enorm respekt för Ferguson, och dels verkar han helt klart lite farlig. Alla människor som uppnår en sådan legendstatus inom sitt yrke kommer få lite av ett frikort till att göra ett eller annat övertramp. Jag säger inte att detta är rätt, men jag hävdar att det inte är unikt för fotbollsvärlden, och att det på ett sätt inte är så förbannat märkligt.

Med det sagt så kan också jag bli överjävligt trött på Fergie när han sätter press på domarna, och jag kan bli lika överjävligt trött på hur den Respectkampanj som kom till förra säsongen inte verkar gälla i samma utsträckning för Sir Alex och vissa engelska spelare som den gör för andra. Det gäller inte bara Rooney och Man Unitedspelare. Även Ashley Cole och Steven Gerrard är exempel på spelare som tilltås gestikulera och skrika fuck off för full hals gentemot domarna utan att bli varnade.

Jag tycker också man ska skilja på att klaga på domarna och sätta press på domarna. Visst gnäller Fergie mer på domarna än just Benitez, men där är han verkligen inte värst. Wenger gnäller tio gånger mer på domslut än alla de andra tränarna i ligan tillsammans. Däremot så är Fergie bra på att sätta press på domare, och det är ingen tillfällighet att hans spelare ofta använder sig av samma taktik. Det borde FA försöka komma till bukt med, och om de ska ha en Respectkampanj så ska den väl för Guds skull gälla för alla?

Så hur mycket har Rafa rätt i sak? Tja… till viss del, men absolut inte i varenda ord som vissa verkar vilja få det till. Det tror jag inte ens att Rafa själv egentligen tycker. Han sa att han inte satt där för att spela ”mind games”, utan för att påpeka fakta. Det är nog bara halva sanningen. Liverpool har aldrig toppat tabellen så här långt in på säsongen under Rafa styre. Är det verkligen en tillfällighet att han säger detta just nu? Jag tror inte det. Jag tror absolut att det finns ett visst mått av psykologisk krigsföring bakom Rafas utspel – Ett utspel som dessutom var planerat.

Det har verkligen blivit mediastorm över detta i England, och kanske är det inte så märkligt. Personligen kan jag tycka det förstoras upp en del. Man bör ta det för vad det är;
Rafas första försök att som topplag sätta press på sina konkurrenter.

***********************************

Jag vill förstås hör er uttala er om detta. Är Unitedfansen upprörda, eller tycker ni också att Rafa har en eller annan poäng? Anser ni Liverpoolfans att Rafa har rätt i varenda ord, eller håller ni med mig om att Rafa själv har gnällt om spelschemat? Tror ni som jag att detta är ett taktiskt utspel, mer än något annat?

Dela med er av era åsikter!

***********************************

Jag hoppas att ni Liverpoolfans har överseende med att jag la upp samma text här som på liverpoolfc.nu. Men alla som är inne här är inte inne på .nu och vice versa, så det kändes vettigt.

***********************************

Jag hade tänkt skriva ett inlägg med många små notiser, men Rafa och hans ord var förstås tvungna att avhandlas. Jag ska försöka återkomma ikväll efter matcherna – Annars blir det imorgon på förmiddagen.

Ha en trevlig fotbollslördag!

Inför lördagens matcher, och en liten tipsutmaning [2009-01-09]

Imorgon är det äntligen dags för ligafotboll igen.

Så här ser morgondagen matchlistan ut:

Aston Villa - West Brom
Arsenal - Bolton
Everton - Hull City
Fulham - Blackburn
Middlesbrough - Sunderland
Newcastle - West Ham
Portsmouth - Man City
Stoke City - Liverpool


Mina tankar inför matcherna:

Förmiddagsmatchen mellan Villa och West Brom borde faktiskt inte kunna innebära något annat än en hemmaseger. Om Villa nu vill nämnas som en Champions Leaguekandidat så får de också stå ut med att kallas för solklara favoriter i matcher som denna. Det är toppen mot botten vi talar om, så Villa ska vinna, inget snack om saken. Kanske kommer Arsenallånet Jay Simpson få speltid för The Baggies? Kul i så fall.

Arsenal går ju inte att lita på nu för tiden. Självklart är de favoriter, men de blandar och ger så mycket så att vad som helst faktiskt kan hända. När jag ser tillbaka på Arsenals matcher i ligan så konstaterar jag att det var fruktansvärt länge sedan som de verkligen vann komfortabelt. Senast de över huvud taget vann med mer än uddamålet var den 26e oktober mot West Ham. Det är anmärkningsvärt. Men sure… Bolton var jäkligt platta under julen, så hemmaseger är absolut utgångstipset.

Everton har nästan obemärkt rört sig uppåt i tabellen och är nu faktiskt inte mer än tre pinnar bakom Arsenal. Vad som kanske skulle kunna tala emot en hemmaseger är att Hull har varit väldigt bra på just bortaplan denna säsong, och att Everton har ett smått bedrövligt hemmafacit – Näst sämst i ligan, faktiskt. Men någon gång ska det ju börja trilla in lite fullpottare även på Goodison, och det är bra tajming att möta Hull just nu – Jag tror på hemmaseger.

Fulham har överraskat många på ett positivt sätt den här säsongen, bland annat mig. Roy Hodgsons gäng spelar rak, okomplicerad och kraftfull fotboll, och precis som de flesta Roy Hodgson-lag har haft genom åren så har även detta Fulhamlag ett starkt försvar. Bara Liverpool, Chelsea och Man U har släppt in färre mål. Dessutom är Fulham ligans tredje bästa hemmalag. Allt upplagt för hemmaseger, med andra ord? Ja, jo, kanske det. Men Blackburn har faktiskt inte förlorat under Big Sam ännu, och jag tycker mig ha sett en uppryckning de senaste matcherna. Men om jag var tvungen att tippa så skulle det bli på Fulham.

Middlesbrough och Sunderland är två lag som båda behöver varenda poäng de kan få. Matchen är något av ett derby, och det är dessutom två målsnåla lag som möts. Frågar ni mig så är det som upplagt för en målsnål tillställning och delad pott.

Newcastle med två raka förluster bakom sig tar emot West Ham som i sin tur kommer från två raka vinster. Det känns ändå ovisst. Båda lagen är väldigt oberäkneliga. När de möttes i höstas vann Hammers med 3-1. Värt att nämna är väl också att Newcastle är väldigt skadedrabbat för tillfället.

Om inte Pompey börjar vinna snart så hänger nog Tony Adams rätt löst. En poäng har sydkustlaget tagit på de senaste fem matcherna, och i alla de fyra senaste matcherna har det blivit förlust. Man City har väl inte heller imponerat så det förslår på senare tid. Men kanske kan den sena kvitteringen mot Blackburn i senaste omgången höja moralen? Å andra sidan så har de ju hunnit förlora med 3-0 på hemmaplan mot Nottingham Forest däremellan. När lagen möttes i höstas på City of Manchester Stadium så vann City med hela 6-0. Och jag tror faktiskt City vinner imorgon också. Inte för att de är särskilt bra, men för att Pompey just nu är så jäkla dåliga.

Liverpool har ett fint läge att behålla eller kanske till och med utöka sin ligaledning denna helg. De möter ett Stoke som inte vunnit på nio matcher, och på söndagen drabbar toppkonkurrenterna Man U och Chelsea samman. Stoke lyckades dock knipa poäng på Anfield i höstas, och var nära att få med sig poäng mot Man U på hemmaplan på Boxing Day. Laget är svårslaget när de har en bra dag, men en normal dag så ska Liverpool vara en eller två klasser bättre. Jag tror på Liverpoolseger imorgon.

***********************************

Jag har aldrig, och kommer aldrig utge mig för att vara en skicklig tippare. Med andra ord så går jag emot bättre vetande när jag utmanar er läsare på en liten tipstävnling.

Så här ser alltså min rad ut:

Aston Villa - West Brom - 1
Arsenal – Bolton - X
Everton - Hull City - 1
Fulham – Blackburn - 1
Middlesbrough – Sunderland - X
Newcastle - West Ham - X
Portsmouth - Man City - 2
Stoke City – Liverpool - 2


Varsågoda att bidra med er rad!

***********************************

För övrigt så ser jag mest fram emot Everton – Hull, Pompey – Man City ( i skrivande stund verkar det inte som om Canal + kommer sända denna match) och Stoke – Liverpool. Så om jag hade fått välja fritt hade dessa tre matcherna varit favoriterna imorgon. Även Villa – West Brom lär ju slinka med den också eftersom det är förmiddagsmatchen. Vilka matcher tilltalar er?

***********************************

Ikväll blir det inget inlägg, och jag vet ännu inte ifall jag är tillbaka innan eller efter matcherna imorgon. Men att jag är tillbaka imorgon, det vet jag garanterat.

Och även om jag inte är här så hoppas jag inte att det stoppar er ifrån att komma hit och kommentera inläggen, diskutera texterna, eller pracka på mig förslag och önkemål om vad ni vill läsa om. Det är alltid välkommet.

Ha en trevlig fredagskväll på er!

FA utreder Hammers, tyst i Everton & Vilka är de bästa gamlingarna?

Såpan om Carlos Tevez, hans övergång till West Ham och de eventuella felaktigheter som West Ham begick när han befann sig i klubben går vidare. FA har bestämt sig för att göra ytterligare utredningar. Det centrala i historien handlar om ifall West Ham har brutit mot den regel som säger att en klubb inte får ingå avtal med en utomstående part ifall den parten kan komma att påverka lagets handlingsrätt eller prestationer. Den tredje parten i detta fall är bolaget MSI som äger merparten av Carlos Tevez. West Ham är också anklagade för att ha brutit mot den regel som säger att alla lag ska handla i god tro gentemot andra lag och gentemot ligan. Det var Tevez som räddade kvar West Ham i Premier League förra säsongen på bekostnad av Sheffield United. I efterhand har det framkommit att Tevez kanske inte borde fått spela de matcherna han gjorde sina avgörande mål i. Och så sent som för någon vecka sedan så vann Sheffield en rättstvist mot West Ham och Londonklubben kommer behöva punga ut med ett rejält skadestånd till The Blades.

Ärligt talat är detta en rätt så krånglig historia med många turer. Om jag skulle gå igenom den från början till slut så skulle bloggen handla om bara det i en vecka framöver. Vill ni ha koll på vad den senaste utvecklingen är så rekommenderar jag denna artikel

***********************************

Everton måste vara det lag som det varit tystat kring denna silly season. En del rykten har förekommit, men inget med någon direkt substans i. En anfallare bara måste ju stå högt upp på deras önskelista, men jag har knappt hört något alls. Å andra sidan verkar de ju slippa omgärdas av rykten kring spelarförsäljningar. Arteta till Arsenal hette det ett tag i engelsk media, men det ryktet dog ut lika snabbt som det tog fart.

***********************************

Paul Ince säger att han gärna vill tillbaka till fotbollen så snart som möjligt. Efter att ha spenderat julen med familjen och blivit satt på diskning och städning av frugan så längtar han tillbaka till hetluften, säger Ince. Vem kan klandra honom? Diska och städa kontra tränaruppdrag i en fotbollsklubb? Rätt enkelt val, eller hur?

Det är väl långt ifrån omöjligt att det snart finns en vakans att fylla i Pompey….
Var tror ni att Ince hamnar?

***********************************

Charles N’Zogbia
sägs var på väg bort ifrån Newcastle. Så här säger fransmannen till den franska tidningen L’Equipe: ”Min agent pratar med både Aston Villa och Tottenham, så vi får se vad som händer. Jag har också hört att Arsenal är med i bilden, och om jag fick välja så skulle jag välja Arsenal.”

N’Zogbia är verkligen en helt ok fotbollsspelare, men är han verkligen tillräckligt bra för Gunners? Jag tvivlar. Han skulle inte ha en chans att peta Ashley Young i Villa heller.

***********************************

Några av er läsare har påpekat att Stuart Downing är för bra Tottenham och att Boro inte borde acceptera ett bud ifrån dem. Ni får nu medhåll ifrån en viss Gareth Southgate:
”Om Stuart ska lämna oss så ska det vara för att spela på en viss nivå – toppnivå. Tottenham är en fantastisk klubb och jag vill inte säga något nedsättande om dem, men i nuläget är inte Stuart till salu”.

Ganska kaxigt sagt av Southgate. Jag gillar det. Och till skillnad från mig så verkar Middlesbroughtränaren tro att Downing skulle klara av spel i en av toppklubbarna.

***********************************

Om Sami Hyypiä spelar i helgen mot Stoke så blir det finländarens 700e match i karriären. Mäktigt.

Jag får för mig att Premier League innehåller färre högklassiga gamlingar idag än för bara fem-åtta år sedan. Har jag fel då? Vilka 33+ (målvakter undantaget) är viktiga för sin klubb i nuläget?

Paul Scoles, Nicky Barmby, Sol Campbell
. Hjälp mig att komma på några till....

***********************************

Ikväll spelas det match i Coca-Colaligan. Reading tar emot Watford. Reading är det bästa hemmalaget i The Championship. Watford är det näst sämsta bortalaget. Bara så att ni tippare vet...

***********************************

Det blir ännu ett inlägg idag som uteslutande handlar om morgondagens matcher. Det inlägget kommer någon gång efter 16.

Ronaldo i bilkrach & Defoe är årets girigbuk [2009-01-08]

Cristiano Ronaldo har idag kraschat med sin bil i en vägtunnel i närheten av Manchesters flygplats. Mittfältaren är oskadd, och inga andra personer kom heller till skada. Exakt vad som har hänt är det ingen som riktigt vet, men ett vittne säger att Ronaldo körde sin Ferrari rakt in i tunnelväggen (hur gör man det? somnar?), och att han sedan klev ur bilen, till synes rejält chockad. Ronaldo ska också ha fått göra ett utandningsprov på plats. Ett prov som inte gav något utslag.

Ibland får jag för mig att fotbollsstjärnor är överrepresenterade när det gäller trafikincidenter. Om den känslan beror på att det bara är kända människors incidenter vi får läsa om, eller på att fotbollsstjärnorna med sina svindyra bilar har svårt att inte leka lite på vägarna, och faktiskt gör bort sig oftare ska jag låta vara osagt. Men visst läser man storys om fotbollsspelare och incidenter med bilar rätt ofta?

***********************************

Sir Alex Ferguson
kallade 1-0-förlusten mot Derby igår för ett fantastiskt resultat för Man U. Jag förstår att Sir Alex gillar lagets chanser att gå vidare till en final, men ett fantastiskt resultat? Hmm. Jag kan såhär på rak arm komma på ett antal resultat som hade varit mer fantastiska. 0-0 eller 1-1, till exempel. Han är lynnig den gode skotten. Igår efter matchen var hans glas verkligen halvfullt.

***********************************

Luke Young
om Aston Villas nuvarande tabellplacering: ”Det är ingen slump. Tabellen ljuger inte”.
Som man säger i England: I couldn’t agree more.

Villa har visserligen en ganska tunn trupp, men om de har lite flyt med skador så ser jag ingen anledning till varför de skulle rasa rejält. Eller vad säger, Niklas?

***********************************

Rafa Benitez har uppenbarligen angenäma bekymmer. Så här säger Liverpooltränaren:
”En del spelare behöver regelbunden speltid för att behålla formen. Men Aurelio, Skrtel och Torres behöver också spela. Det kommer att bli svårt att balansera det. Torres behöver speltid men det är ett problem eftersom laget spelar så bra”.

Varje gång en tränare har bekymmer med att hitta plats för Fernando Torres så är i alla fall jag beredd att kalla det lyxproblem. Personligen tror jag att det mest är ett sätt att få spelarna att hålla sig på tå, inte slappna eller jobba mindre, eller ta något för givet bara för att Torres är tillbaka. Det har låtit lite väl självsäkert från vissa håll i Liverpoolkretsar. ”Vänta bara tills Torres är tillbaka”. Att spanjoren nu är tillbaka är förstås en enorm boost för Liverpool, men man vinner inga matcher på förhand bara för det, och det vet Rafa. Hans uttalande tror jag handlar om att ingjuta rätt attityd hos såväl spelare som fans. Men att det skulle bli svårt att hitta speltid till Torres? Nja. När han om ett par veckor har stänkt 7-8 mål så tror jag att det blir väldigt, väldigt enkelt.

***********************************

Man City verkar ha riktat in sig på Blackburns Santa Cruz. Men de får nog lätta på lädret rejält i så fall. Idag refuserade Blackburn ett bud på £15M. Men världens rikaste klubb har säkert råd att höja budet, och varför inte? Ett anfallspar bestående Robinho och Santa Cruz tror jag skulle kunna bli riktigt, riktigt vasst.

Dock väntar jag fortfarande på att City ska börja kopplas ihop med lite högklassiga försvarare. Deras stora problem är ju försvaret, och inte anfallet. Bara Chelsea har gjort fler mål än City i ligaspelet. Däremot tillhör de det absolut bottenskiktet vad gäller insläppta mål. Jag är ytterst tveksam till ifall ytterligare anfallare ändrar på den statistiken. Hur svårt kan det vara att göra dessa prioriteringar?

***********************************

The Telegraph skriver idag att Jermain Defoe kräver Portsmouth på £700.000 i lojalitetsbonus. Han ska tydligen vara berättigad till bonusen eftersom han inte bett om att få lämna klubben. Lojalitetsbonus!? Vad fan är det jag hör? Han har varit i klubben i 11 månader, och nu vill han ha ca tio miljoner kronor som ett bevis på sin lojlitet. Det är verkligen fruktansvärt äckligt. Jag ska inte säga att han förtjänar fortsatta dödshot via telefon, men om någon ringer och förklarar för honom att han är en vedervärdig girigbuk, så inte mig emot. Någon som har hans nummer, förresten?

***********************************

En efterlysning: Sebastian Sandberg – Du vann frågesporten (julnötterna) här på bloggen. Skicka mig ett mail med dina adressuppgifter så att jag kan posta över bioplåtarna du har vunnit.

***********************************

En vädjan: Bloggen växer, och jag tycker att det är jäkligt kul att folk med olika lagtillhörigheter börjar hitta hit. Det är nyttigt för debatten. Liverpoolfansen har en ständig genväg hit från svenska officiella sidan så på den fronten är det tryggt. Men jag har via mail och kommentarer insett att andra lags fans också börjar hitta hit – Och nu hoppas jag att ni kan hjälpa mig att via era kanaler, på nätet, eller ute i verkligheten, sprida vetskapen om denna blogg.
The more the marrier – För mig och för er!

***********************************

Morgondagen kommer ägnas åt jobbande samt utlovat vindrickande och mys med sambon. Men jag lovar att hinna trycka in ett blogginlägg också. Det inlägget kommer förstås beröra lördagens matcher. Det ska bli skönt med Premier Leaguematcher igen… Abstinensen börjar komma krypande, ärligt talat. Vi hörs imorgon!

Vad har hänt med Anderson och Nani & Vad pågår i Charlton [2009-01-08]

Derby County lyckades vinna mot Manchester United i det första mötet i Ligacupens semifinal. Matchen slutade 1-0 och matchens enda mål gjordes av Kris Commons. En skräll, förstås. Och en jäkligt starkt insats av Championshiplaget. Inte minst eftersom Man U ställde upp med en relativt stark elva. Derbys nytillsatte manager Nigel Clough satt på läktaren, och man får förmoda att han hade trevligt. Men det ska väl sägas att Derby fortfarande har lång väg att vandra innan de är klara för Wembley. Bättre lag än Derby har tappat 1-0-ledningar när de åkt till Old Trafford. Icke desto mindre lyfter jag på hatten för gårdagens insats.

En notis om Man United: Laget har spelat 18 matcher i ligan denna säsong. Det är sammanlagt 1620 minuter. Nani har inte spelat i mer än 200 av dessa minuter och Anderson har fått 600 minuters speltid. Inte särskilt mycket speltid, med andra ord. I de inhemska cuperna däremot så är det annan visa. I alla Man Us fyra Ligacupmatcher (Middlesbrough, QPR, Blackburn och Derby), och i den enda FA-Cupmatchen (Southampton) så har båda två startat. Är det vad dessa två herrar är reducerade till nu? Matcher utan hög status, alternativt drabbningar mot sämre motstånd. Märkligt. Ok, så Nani utvecklas kanske inte så som många hade trott eller hoppats på, men Anderson tycker jag var otroligt bra många gånger redan förra säsongen. När Man U slog Liverpool på Old Trafford förra säsongen var han absolut briljant. Vad har hänt? Vad säger Unitedfansen om detta?

***********************************

Charlton Atlethic går inte bara trögt på planen, klubben gå också dåligt ekonomiskt. Igår avslöjade ordförande Derek Chappell att klubben har gjort en förlust på £11.5M det senaste året. Då har klubben ändå sålt spelare för tre miljoner pund mer än vad man har köpt spelare för. Knappast goda nyheter.

Man kan ju inte låta bli att undra vad som har hänt med klubben sedan Alan Curbishley lämnade för drygt två och ett halvt år sedan. Charlton var ju ett etablerat Premier Leaguelag, och att åka till The Valley och knipa tre pinnar var en tuff uppgift för alla lag. Så sent som säsongen 03/04 slutade ju faktiskt laget på en sjundeplats i Premier League. Idag ligger de sist i The Championship med bara 19 poäng och fyra ynka vinster på 26 matcher.

Jag vet inte exakt vad som har hänt, men jag vet att både Iain Dowie och Alan Pardew har varit med som managers på hissfärden nedåt, och jag vet att hissfärden inte längre är en hissfärd utan mer liknar ett bungyjump utan lina. Och jag vet att jag lider med The Addicks. Om några av er läsare har mer information om klubbens ras, eller om några av er hyser starka sympatier för klubben så får ni gärna dela med er och berätta vad som pågår, och hur det har blivit som det har blivit.

***********************************

Enligt The Telegraph så ska en icke namngiven spelare ha gått till Manchester Citys ordförande Gary Cook och uttryckt sitt missnöje över vissa saker. Mark Hughes kommenterar det hela genom att konstatera att hans dörr alltid står öppen ifall en spelare ville lufta ett bekymmer. Jag antar att det blir köbildning utanför Mr. Hughes dörr efter det uttalandet. Schmeichel vill lämna, Kompany spelas ”out of position”, och Jo, Elano, Ben Haim, och Vassell får knappt spela alls. Räkna med köbildning, som sagt.

***********************************

Mannen som har gör fler överstegsfinter på en match än vad han har gjort mål i sin karriär och som en gång i tiden var världens dyraste fotbollsspelare provtränar just nu med Bolton. Vem? Denilson. Brassens senaste klubbadress var Palmeiras, men han är nu free agent. Innan Palmeiras så befann sig Denilson i Al-Nasr och sedan FC Dallas. Det är väl knappast två klubbar man förknippar med stor framgång och hög status i fotbollsvärlden. Vi får väl se ifall Gary Megson är beredd att chansa på den forne landslagsspelaren och ge honom ett korttidskontrakt. Sjläv är jag högst tveksam, men vad säger ni andra?

***********************************

West Hams Matthew Etherington kommer allt närmare en övergång till Stoke. Även West Ham-duon Lee Bowyer och Calum Davenport sägs vara på väg bort ifrån klubben. I Bowyers fall ser det ut att bli ett byte även av liga då det är CCC-laget Birmingham som för samtal med mittfältaren. För Calum Davenport handlar det om en övergång till Bolton. Än så länge är inte någon av övergångarna klara, men igår kväll skrev The Telegraph att klubbarna var överens i alla tre fallen.

Det är kanske inte tre nykelspelare som lämnar West Ham ifall dessa affärer går igenom, men det är ändå tre spelare som alla figurerat i startelvan denna säsong. Det känns som om West Ham gamblar rätt friskt med sin Premier Leagueplats ifall de säljer ut sin bredd. Någon West Hamsupporter som vill uttala sig i ämnet?

***********************************

Några gav respons på det resonemang jag igår förde kring Stuart Downing. Ni som hade en åsikt tyckte att Middlesbrough faktiskt gör rätt som nekar Downings transfer request, mest med tanke på att det är Tottenham, och inte någon av storklubbarna, som budar på honom. Jag är utan tvekan beredd att tillstå att ni har en poäng i det. Frågan är ju dock vilken storklubb som skulle vara beredd att hosta upp summan som Boro kräver? Personligen är jag tveksam till ifall Downing är redo för en storklubb. Jag tror att han skulle göra sig bäst i en klubb strax under toppskiktet.

***********************************

Ni var rätt många som hade en gissning på vad gårdagens ligatabell egentligen visade. Rätt svar är det var en ligatabell över hur många år klubbarna har existerat. Stoke är ligans äldsta klubb och toppade därför tabellen. Signaturerna AFC, Victor och M_ hade alla koll på det. Snyggt jobbat!

***********************************

Minst ett inlägg till är att räkna med idag, så jag hoppas ni surfar in igen i eftermiddag.
Klart, slut för tillfället.

Märkliga Boro, ambitionslösa Newcatsle & en stolt Windass [2009-01-07]

Middlesborough och deras VD Keith Lamb tänker inte vika ned sig när det gäller Stewart Downing. Han är helt enkelt inte till salu – Det är vad de idag deklarerar. Rapporter gör också gällande att de har tackat nej till ett tredje bud på spelaren. Budet ska ha legat på närmare £15M och det ska ha varit Spurs som la budet. Uppgifterna är obekräftade från båda håll. Vad som däremot inte är obekräftat är att Downing vill lämna. Han har gett klubben en skriftlig transfer request , men klubben har nekat den.

Jag hänger inte med riktigt, måste jag säga. Självklart inser jag att Downing är Boros viktigaste spelare, och deras enda egentliga stjärna. Att klubben vill ha Downing kvar, och att de anser sig vara redo att tacka nej till även till rätt höga bud är något som jag självklart förstår, och till och med har respekt inför. Vad jag inte fattar är varför vissa klubbar väljer att slita som djur för att behålla spelare som uppenbarligen inte vill representera klubben. Jag är medveten om att fotbollsspelare är ett yrke och att spelarna förväntas uppträda professionellt så länge de är under kontrakt. Men det är skillnad på professionellt och passionerat. Hur ska en spelare som tagit ett inre beslut om sin framtid, ett beslut som går ut på att han inte vill vara kvar i klubben, kunna lägga ned själ och hjärta på varje träningspass och i varje matchminut? Jag tror inte att det är möjligt. En lärare som inte längre brinner för att lära ut i den klass han jobbar i lär bli förflyttad till en annan klass för att han ska få ut så mycket som möjligt av sin kompetens. Och i min värld så förefaller det vara väldigt rimligt – Det är helt enkelt bäst för båda parter. Samma resonemang borde helt klart gå att applicera på fotbollsspelare, men det görs det sällan. I detta enskilda fall så förstår jag som sagt att Middlesborough ville behålla sin bästa spelare, något annat vore ju märkligt. Men vad de borde vilja ännu hellre är att deras bästa spelare ska vilja spela för dem.

Man ska inte heller glömma att Downing är Borosupporter sedan barnsben. Jag kan inte tänka mig att han väljer att lämna in en transfer request utan att först tänka väldigt länge och väldigt väl. Dessutom anser jag att Downing har visat sin lojalitet mot klubben då han för inte särskilt länge sedan skrev på ytterligare en förlängning på sitt kontrakt. Klubben har lovat satsning och större investeringar i spelartruppen, men hur mycket har egentligen hänt på den fronten? Är det verkligen så märkligt att Downing kommer fram till att han villa ta nästa steg i karriären? Att han inte kan få ut max av sin egen potential och att han inte har några större möjligheter att vinna titlar ifall han stannar är väl ganska givet?

Jag tycker absolut inte att spelare ska kunna gnälla sig ut ur ett kontrakt som de själva har skrivit på, eller att spelare har rätten att lämna bara för de kanske är lite för bra för sin klubbadress. Men just i detta enskilda fall förstår jag inte riktigt hur Keith Lamb och Middlesborough resonerar. Om Downing tvingas kvar så uppstår det en situation som saknar vinnare. Dessutom skulle Boro verkligen kunna få bra betalt för Downing – Det är januarifönstret vi snackar om, och Downing har lång tid kvar på kontraktet.

Vad tycker ni om detta specifika fall? Borde Boro låta Downing lämna?

***********************************

Shola Ameobi har skrivit på ett nytt kontrakt för Newcastle. Jag är inte Newcastlesupporter, men ändå blir jag upprörd. Vad har hänt med Newcastles ambitioner? I mars förra året så försvann Ameobi på lån till Stoke som då spelade i CCC. Det pratades om en permanent övergång ifall Stoke skulle gå upp till Premier League. Som ni vet så var det precis vad Stoke gjorde, men Ameobi imponerade aldrig under sin korta låneperiod (6 matcher, 0 mål) och någon affär blev aldrig av. En framtid i Newcastle verkade anfallaren inte heller ha. Ipswich kom in i bilden och Ameobi såg återigen ut att vara på väg till ett CCC-lag, den här gången på permanent basis, men övergången stoppades då Ameobi inte klarade läkarundersökningen. Nu, sex månader senare, så anses alltså Ameobi ha en roll att spela i Newcastle. En så pass viktig roll att han har fått ett treårskontrakt. Ingen ska inbilla mig att Ameobi vid 27 års ålder har gjort en utvecklingsexplosion de senaste sex månaderna. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Newcastle idag har lägre ambitioner och lägre krav på vad för spelarmaterial de ska ha än vad de hade för ett halvår sedan.
Beklämmande, tycker jag. Vad tycker ni?

***********************************

Hull Citys Dean Windass
har fått besked ifrån klubben om att de kommer att lyssna på de eventuella erbjudanden som inkommer beträffande anfallaren. Windass, vars kontrakt går ut i sommar, är helt enkelt inte en del av manager Phil Browns planer. Windass själv säger att han kommer att kunna lämna klubben med huvudet högt. Han gjorde sin första vända i klubben 91-95. Då blev det 176 matcher och 57 mål. Den nuvarande vändan i klubben har inneburit 60 matcher och 20 mål. 236 matcher, 77 mål, och 17 år mellan första och sista match för klubben, alltså.
Huvudet högt? Girafferna ligger i lä, skulle jag vilja påstå.

***********************************

Liverpool lider en del bekymmer på ytterbackspositionerna för tillfället. Idag skriver Liverpool Echo att Alvaro Arbeloa (ligans mest underskattade spelare?) missar matchen mot Stoke i helgen. Samtidigt har Emiliano Insua dragit iväg till Venezuela för att spela U20-varianten av Copa America. Fabio Aurelio är precis tillbaka från skada, och att spela Andrea Dossena är förenat med ungefär lika mycket trygghet som att semestra i Gaza. Carragher klarar visserligen av att spela högerback, men är ingen stjärna på den positionen, och dessutom har han sjläv sagt att han faktiskt inte trivs på kanten. Aurelio har ungefär fyra-fem raka matcher i kroppen innan han skadar sig igen. Helt optimalt är det alltså inte. Som det är nu så funkar det precis. Men om Carra skulle skada sig uppstår bekymmer. Min uppfattning är att Benitez inte litar helt på reservlagskaptenen Darby som högerbacksalternativ. Är det något som kan rasera Liverpools titelambitioner så är det för mycket skador i de bakre leden, och då framför allt i ytterbacksbesättningen. Jag misstänker att en eller annan Liverpoolsupporter känner en viss oro över detta.

***********************************

Saknade ni något i förra stycket? Ett par ord om Philip Degen kanske? Nej, jag glömde inte honom. Jag räknar bara inte honom som en tillgång i Liverpools trupp. Det har jag inte gjort på flera månader. Tillsammans med Arsenals Amaury Bischoff är Degen ett av de mest sorgliga och mest oförståliga nyförvärv en toppklubb någonsin har gjort.

***********************************

Ikväll vankas det middag hos farsgubben. Med andra ord så lovar jag inget kvällsinlägg. Å andra sidan utesluter jag det inte heller. Titta förbi så kanske…

Familjen Clough sluter cirkeln & Benitez säger kloka saker [2009-01-07]

Derby County har gjort klar med en ny manager. Nigel Clough. Efternamnet väcker vissa minnen, eller hur? Och om ni gör en koppling till tränarlegenden Brian Clough så gör ni helt rätt. Nigel är nämligen Brians son. Och han följer nu i sin fars fotspår genom att ta över rodret i Derby. 67-73 tränade pappa Clough Derby, och klubben hade då stora framgångar. Clough Junior har ett styvt jobb framför sig om han vill föra tillbaka Derby till den engelska fotbollens finrum. Derby parkerar just nu på 18e plats i CCC.

Det är inte utan att man ser fram emot FA-Cupmötet mellan Nottingham Forest än mer nu. Lagen är bittra rivaler, och som ni säkert vet så tränade Clough Senior även Nottingham, och gjorde så under en herrans massa år, närmare bestämt i 18 till antalet. Dessutom har sonen Nigel gjort över 300 matcher och dryga 100 mål för Forest. Dubbla känslor för Nigel Clough, med andra ord. Och vad för emottagande kommer Nottinghampubliken ge honom? Derby är ju trots allt ärkerivalen.

Om några Debyfans eller Forestfans snubblar över detta får ni gärna dela med er av era tankar kring att Clough Jr blir tränare i Derby. Ni får gärna dela med er mer om rivaliteten eller berätta om något derby också.

När familjen Clough ändå är på tapeten så känns det helt rätt att dra några sköna citat signerade Brian Clough. Mannen var en citatmaskin i klass med Oscar Wilde. Se själva:

"I certainly wouldn't say I'm the best manager in the business, but I'm in the top one."

"If a player had said to Bill Shankly 'I've got to speak to my agent', Bill would have hit him. And I would have held him while he hit him."

Trevor Farancis
blev den första spelaren att kosta en miljon pund när han gick till Nottingham. På första presskonferensen fick han frågan när det var tänkt att han skulle debutera. Francis själv svarade inte, det gjorde Brian Clough:
 ”When I pick him”.

Har ni fler?

***********************************

Jag fick inte helt rätt när jag sa att Burnley skulle bjuda på hårt motstånd på White Hart Lane i gårdagens Ligacupsemifinal. Championshiplaget tog visserligen ledningen efter en kvart och behöll faktiskt ledningen till halvtid. Men i andra halvlek så vände Spurs på steken och vann till slut med 4-1 efter mål av Dawson, O’Hara, Pavlyuchenko, och ett självmål.

***********************************

Idag spelas den andra semifinalen i Ligacupen. Derby County tar emot Manchester United Pride Park. Derbys nyutnämnde tränare Nigel Clough debuterar inte på tränarbänken ikväll, utan tar över laget först efter kvällen match. Ikväll leds laget av David Lowe och Brian Burrows från akademin. Det blir första gången någonsin som ett lag spelar semifinal in någon av de två stora inhemska cuperna utan manager.

***********************************

Liverpools manager Rafa Benitez har sagt att han inte planerar att shoppa under nuvarande transferfönster. Rafa säger: ”Vi är redan i en bra position och jag nöjd med spelarna jag har. Dessutom får vi tillbaka en del spelare från skada. Torres är tillbaka och Skrtel, Arbeloa och Aurelio är på väg tillbaka. Det kommer att bli som att signa nya spelare. Vi behöver inte köpa spelare, och framför allt är vi inte desperata att göra det. Vinterfönstret är svårt, och det blir alltid väldigt dyrt.”

Även om jag anser att Liverpool skulle må bra av att förstärka på en del positioner, så tycker jag ändå att Rafa säger kloka saker här. Liverpool leder ligan, och bör koncentrera sig på att behålla den positionen snarare än att spela in nyförvärv i laget. Dessutom har Rafa en väldigt bra poäng i att det alltid är dyrt att handla i januari. Jag menar… £12M för Wayne Bridge. I rest my case.

Vad tycker ni? Hade ni velat se Liverpool ge sig ut på transfermarknaden?

***********************************

Avslutningsvis får ni en liten fråga att klura på. Här har ni en lite annorlunda ligatabell, helt utan siffror. Vad är det som denna tabell egentligen visar?

1.  Stoke City
2.  Aston Villa
3.  Bolton
4.  Blackburn
5.  Middlesbrough
6.  West Brom
7.  Everton
8.  Man United
9.  Sunderland
10. Fulham
11. Newcastle
12. Tottenham
13. Arsenal
14. Man City
15. Liverpool
16. West Ham
17. Portsmouth
18. Hull City
19. Chelsea
20. Wigan Athletic


***********************************

Med stor sannolikhet är jag tillbaka med ett nytt inlägg någon gång under dagen.
Ha det bra till dess.

Julnötterna - Här har ni vinnaren samt facit! [2009-01-06]

Alright… Då var det dags att utse vinnaren av den första tävlingen här på bloggen. Drygt 20 personer deltog, och nästan alla hade oroväckande många rätt. Jag som jobbade som ett djur för att hitta svåra frågor, men det kan tydligen inte bli för svårt.

Hur som haver…. En person hade fler rätt än alla andra. Och vinnaren är….. trumvirvel….
Sebastian Sandberg! Du är snart stolt innehavare av två biobiljetter. Droppa mig ett mail med dina adressuppgifter så kommer de med posten.

***********************************

Tävlingen bestod av 20 frågor och en utslagsfråga. En person prickade faktiskt exakt rätt på utslagsfrågan.

Sebastian hade 18 rätt av 21 möjliga, tätt följd av fyra personer på 17 rätt. På silverplats kom Mats Sundqvist, Daniel Rydenäs, Björn Andersson och Timo Brotkin. 16 rätt gav en bronspeng, och den kneps av Markus Ibrahim.

Jag antar att flera av er är sugna på att se de rätta svaren.
Så här kommer facit tillsammans med några kommentarer kring några av frågorna/svaren.

1. Arsenal
Theo Walcott fick inför säsongen äran att ta över Henrys numera klassiska nummer 14-tröja. Men vem hade nummer 14 på ryggen innan Henry?
Rätt Svar: Martin Keown.

2. Aston Villa
Villas sämsta placering i Premier League är en 18e plats. Men det var på den tiden då ligan innefattade 22 lag så Villa klarade sig kvar. Kontraktet säkrades i sista omgången via ett kryss (1-1) mot Norwich. Vem gjorde Aston Villas mål?
Rätt Svar: Steve Staunton.


3. Blackburn

Det första hattricket någonsin gjort på Manchester United i Premier League gjordes av en Blackburn-spelare (spelaren ifråga tillhör idag en annan klubb). Vem är spelaren?
Rätt Svar: David Bentley.

4. Bolton
Den äldsta spelaren som spelade en ligamatch i Premier League säsongen 04/05 representerade Bolton. Vem är det jag eftersöker?
Rätt Svar: Kevin Poole.

5. Chelsea
John Terry och Frank Lampard är de stora publikfavoriterna på Stamford Bridge just nu. En annan spelare som har åtnjutit den statusen är Dennis Wise. 1985 var Dennis Wise på lån i en svensk klubb. Vilken?
Rätt Svar: Grebbestad IF. Den här vara bland de klurigare uppenbarligen. Endast två personer klarade den här.

6. Everton
Everton är en av de klubbar som har spelat i Premier League sedan starten 92/93. Föutom Big Four-klubbarna är det ytterligare två klubbar som kan stoltsera med detta. Vilka?
Rätt Svar: Var ni uppmärksamma så såg ni att jag försa mig och gav er halv svaret i fråga 2. Så Aston Villa och Tottenham är rätt.

7. Fulham
Craven Cottage är namnet på Fulhams hemmaarena. Säsongen 02/03 byggdes denna arena om och Fulham fick låna en annan arena. Vilken?
Rätt Svar: Loftus Road.

8. Hull City
Hulls ordförande Paul Duffen sa inför säsongen att han inte skulle vilja ha Cristiano Ronaldo i sitt lag om det skulle innebära att var tvungen att byta bort… Ja, vem då?
Rätt Svar: Dean Windass.

9. Liverpool
Roger Hunt, Kevin Keegan, Sammy Lee och Robbie Fowler gjorde alla mål för Liverpool i sin debut. Men vem var den senaste spelaren som gjorde mål i sin Premier League-debut för Liverpool?
Rätt Svar: Djibril Cissé. Det var alltså inte debuten, vilken som helst, utan Premier League-debuten som avsågs. Här gick några bet.

10. Manchester City
Idag spelar Man City på City of Mancherster Stadium. Namnet på den förra arenan är Maine Road. I det sista derbyt som spelades på den arenan så fanns det en tvåmålsskytt. Jag vill veta namnet denna tvåmålsskytt?
Rätt Svar: Shaun Goater.

11. Manchester United
Eric Cantona är för evigt inskriven i denna klubbs historia. I en match 1995 kung fu-sparkade fransmannen en supporter i bröstet under match. På vilken arena skedde detta, och vilka två lag delade vid denna tidpunkt på denna arena?
Rätt Svar: Selhurst Park är arenan, och den delades på av Crystal Palace och Wimbledon på denna tid. Vissa glömde svara på vilka lag som delade på arenan utan svarade bara på vad arenan heter. Då fick man fel.

12. Middlesbrough
Middlesbrough var säsongen 05/06 det lag som åkte på den största förlusten. Vad slutade matchen, och vilket lag stod för motståndet?
Rätt Svar: 7-0 mot Arsenal. Några få verkar ha missat att denna fråga var felskriven från början då det stod fel säsong. En rättelse gick ut som ett inlägg här på bloggen om detta. Dock var det få som missade rättelsen, och det avgjorde ingen toppstrid.

13. Newcastle
När säsongen 02/03 summerades så hade Newcastle med två spelare i årets elva. Vilka?
Rätt Svar: Kieron Dyer och Alan Shearer.

14. Portsmouth
Harry Redknapp avgick som tränare för Pompey 2004 för att skriva på för lokalkonkurrenten Southampton. Men redan 2005 var Reknapp tillbaka på Portsmouths tränarbänk. Hur många tränare hann Portsmouth med under de 13 månader som Happy Harry var borta, och vad är deras namn?
Rätt Svar: Tre stycken. Velimir Zajec, Alain Perrin och Joe Jordan.

15. Stoke
Stoke slog i somras nytt transferrekord när de köpte Dave Kitson för £5.5M. Men vilken spelare har inbringat mest pengar för Stoke vid försäljning?
Rätt Svar: Danny Higginbotham. Här svarade en hel del Mike Sheron. Men Higginbotham är den deal som Stoke har investerat mest i. Måhända är inte hela summan betald ännu, men affären innefattar mer pengar än den med Sheron. Jag inser att protester kan uppstå här. Men innan ni blir helt galna så vill jag påpeka att vinnaren på 18 rätt var en av dem som svarade Sheron och han fick således fel för detta. Så även om jag väljer att ge rätt för Sheron så får vi fortfarande samma ensamma vinanre, men då på 19 rätt istället för 18.

16. Sunderland
Vilken spelare gjorde Sunderlands första Premier Leaguemål?
Rätt Svar: Michael Gray.

17. Tottenham
Idag är det Puma som tillverkar Tottenhams tröjor. Men 95-99 bar Spursspelarna tröjor gjorda av Pony. Säsongen 97/98 var det sammanlagt tre lag som bar matchtröjor tillverkade av just Pony. Tottenham var alltså ett av lagen. Men vilka var de andra två?
Rätt Svar: West Ham och Southampton.

18. West Bromwich Albion
Inför säsongen sålde West Brom en gammal Premier League-skyttekung. Vem var det och vilken säsong vann denna spelare Premier Leagues skytteliga?
Rätt Svar: Kevin Phillips, säsongen 99/00.

19. West Ham

Säsongen 01/02 hade West Ham den spelare som gjorde flest mål som inhoppare. Vem var det?
Rätt Svar: Jermain Defoe.

20. Wigan
Wigan är en klubb som har lyckats rätt bra med sina inlånade spelare de senaste säsongerna. I år är det Amr Zaki och säsongen innan var det Antonio Valencia. Säsongen 06/07 befann sig en svensk försvarare och en engelsk målvakt på lån i Wigan. Båda spelarna blev sedan uppköpta av kubben. Vilka är spelarna?
Rätt Svar: Andreas Granqvist och Chris Kirkland.

21. Utslagsfråga

Hur många nationaliteter representerades i Premier League under säsongen 04/05?
Rätt Svar: 57. Jag måste få fråga "Ibbe" om han nu läser detta... Var det en gissning eller lyckades du hitta det?

***********************************

Så var den tävlingen till ända då. Jag hoppas att jag har gjort min research rätt och att alla rätta svar faktiskt ska vara de rätta svaren. Upplever ni att så faktiskt inte är fallet i något fall, eller om ni har någon annan protest så ska jag snällt lyssna, och självklart göra avbön om det visar sig att jag har tabbat mig. Så hittar ni några tveksamheter så nås jag på mailen: [email protected]

Hoppas ni hade kul! Det kommer bli fler tävlingar här var det lider.

Är Arsahvin på väg till Gunners? Är Scolari homofob? [2009-01-06]

The Telegraph anses normalt vara en trovärdig tidning. Och det är just The Telegraph som nu ikväll rapporterar om att diskussioner förs mellan Zenit och Arsenal. Vad diskussionerna rör? Andrei Arshavin förstås.

Engelsk media har rapporterat tidigare om att Wenger intresserar sig för den lille tsaren, och ett bud sägs vara nära förestående. Zenit har tidigare värderat spelaren till £20M, men eftersom de riskerar att Arsahvin själv köper ut sig ifrån sitt kontrakt så sägs de även vara redo att lyssna på något lägre bud.

Personligen har jag inte tagit ryktet om att Arshavin kan bli aktuell för Arsenal helt på allvar eftersom silly season är just silly, och eftersom det vore en väldigt otypisk värvning för Wenger. Men nu verkar det alltså ligga en del sanning i det hela. Jag ska villigt erkänna att jag inte har sett honom spela så överdrivet många gånger. Jag fick först upp ögonen för honom när det engelska landslaget åkte till Ryssland och förlorade i EM-kvalet. Den gången så dominerade Arsahvin fullständigt. Jag blev smått förälskad i honom och följde därför Zenit i deras UEFA-Cupäventyr förra året. Ett äventyr som slutade med seger, och i väldigt många av matcherna på väg fram till titeln så var Arshavin briljant. Vi vet alla vad han presterade i sommarens EM-slutspel. Om han klarar av spelet i England, och om han klarar av att lämna hemlandet rent socialt, det ska jag låta vara osagt. Men jag tycker det skulle vara oerhört kul att få en chans att se honom spela i Premier League vecka ut och vecka in. Hur bra han skulle lyckas vågar jag som sagt inte sia om, men ligan skulle garanterat bli en profil rikare.

Vad säger Arsenalfolket? Är detta en drömvärvning? Hur ställer ni er till det faktum att Wenger i så fall skulle göra ett undantag i sin transferpolicy och faktiskt värva dyrt för en gångs skull?

***********************************

Sunderlands Grant Leadbitter
har svårt att komma över sin fars död. Det spekuleras nu i att han skulle se en flytt iväg från klubben han älskar som rätt medicin. För att han älskar Sunderland råder det väl inga tvivel om? Förutom en kort låneperiod i Rotherham så har mittfältaren aldrig spelat i en annan klubb. Många är vi också som minns det känslosamma målfirandet mot Arsenal i höstas. Det var några veckor efter hans pappas bortgång som han firade sitt mål med att springa ut mot ena hörnflaggan, lägga sig ned och kyssa marken med tårar i ögonen. Det visade sig sedan att Leadbitters fars aska låg begravd på det stället där Leadbitter kysste marken. För er som inte sett de vackra bilderna, eller vill se dem igen – Klicka här.

Middlesborough och Bolton nämns som eventuella nya klubbadresser för Leadbitter.

***********************************

OutRage! heter en förening som sliter hårt för homosexuellas rätt i samhället. FA har nu gått med på att sponsra deras kampanj för att få bort homofobin inom fotbollen. Planen är att göra en reklamfilm med Premier Leagues största stjärnor i vilken de ska ta ställning emot homfobi. ”Give homophobia the boot” är mottot. Det återstår väl att se om det ger önskad eller motsatt effekt. Personligen skulle jag inte bli det minsta förvånad ifall de spelare som ställer upp i reklamen får höra ”bög-ramsor” ifrån läktarna. Men jag hoppas att jag har fel.

Peter Tatchell som är talesman för OutRage! passade också på att ge Phil Scolari en rejäl känga när han sa:
”FA borde ha stoppat Chelsea när de anställde Scolari eftersom han tidigare sagt att han vägrar ha en spelare i sitt lag som är gay. Hade han sagt att han motsätter sig att ha en svart spelare i sitt lag så hade det blivit upplopp, och han skulle aldrig ha fått jobbet. Varför denna dubbelmoral?”.

***********************************

Tottenham tar ikväll emot Burnely i det första semifinalmötet i Ligacupen. Kvällens match blir Tottenhams sjunde match på 25 dagar. Hyfsat hektiskt får man säga. Spurs måste ju naturligtvis räknas som favoriter, men Burnley som just nu ligger på en play off plats i The Championship har trots allt slagit ut både Chelsea och Arsenal. Mot Arsenal spelade de stundtals riktigt bra. En del hyfsade spelare finns också truppen. Brian ”The Beast” Jensen i mål, de skotska försvararna Steven Caldwell och Graham Alexender som båda har landskamper att stoltsera med, den gamle Bradfordliraren Robbie Blake, den förre Man Unitedtalangen Chris Eagles och den engelskfödde nigerianen Ade Akinbiyi.

Som sagt… Spurs är favortiter, men bli inte förvånade ifall Burnely bjuder på hårt motstånd. En semifinal i Ligacupen är stort för Burnley. Med närmare eftertanke så är det kanske hyfsat stort för Tottenham också. När de vann turneringen förra säsongen var det i alla fall något stort.

***********************************

Jag sa igår att ambitionen idag var att presentera en vinnare och få upp facit på julnötterna. Det är fortfarande ambitionen, så titta in senare ikväll. Eller imorgon bitti om ni tillhör den kvällströtta delen av befolkningen.

Defoe klar för Spurs & Agger på väg till Milan [2009-01-06]

Tottenham och Portsmouth har kommit överens om en övergångsumma för Jermain Defoe. Nu ska bara klubben och spelaren komma överens, men i detta fall är det bara en formalitet. Defoe har redan förklarat att han vill gå till Tottenham för att återuppta samarbetet med Harry Redknapp. Priset sägs ligga på ca £15M. Det låter knappast som strålande affärer för Spurs. När de köpte anfallaren från West Ham 2004 så betalade de £7M. För ett år sedan så sålde de honom till Portsmouth för £7.5M. Nu köper de alltså tillbaka honom för ungefär det dubbla. Det krävs knappast en nobelpristagare i ekonomi eller matematik för att förstå att Spurs har gått en del back på Defoe. Det känns väldigt typiskt Tottenham på något sätt, eller har jag fel?


***********************************


Ännu en gång kommer det nya rykten om Daniel Agger och han vara eller icke vara i Liverpool. Nu är det Milan som sägs vara huvudintressenten. Det pris som nämns i samband med ett köp är £8.5M. I mina öron låter det som rena reapriset. Som jämförelse så lämnade Wayne Bridge i dagarna Chelsea för £12M. Ärligt talat så låter det helt sjukt ifall Liverpool släpper Agger för en sådan struntsumma. De betalde ju £5.8M för honom, och det var tre år sedan. Skulle hans värdeökning alltså vara £1.2M under denna tid? Anledningen till att priset kan komma att bli så lågt sägs vara att Agger har en klausul i sitt kontrakt som säger att han kan lämna för £7M när han har tolv månader kvar, vilket han har i sommar. Stämmer detta så måste ju frågan ännu en gång ställas: Vad är det för fel på Rick Parry och de andra clownerna som sitter i förhandlingspositioner i Liverpool? Om Liverpool gör bort sig så till den milda grad att de lyckas tappa Daniel Agger till Milan för £7-8M när han har 12-18 månader kvar på sitt kontrakt, då måste huvuden börja rulla i den där inkompetenta styrelsen.


***********************************


Som väntat så slog Blackburn ut Blyth Spartans ur FA-Cupen. Men det var inte med några övertygande siffror. 1-0 slutade matchen. Sam Allardyce ändrade om rejält i elvan. Inte en enda spelare som startade mot Man City senast i ligan fanns med i elvan igår kväll. Matchens enda mål gjordes på en frispark inslagen av Carlos Villanueva.


***********************************


Rafa Benitez säger idag till Daily Star att han inte överväger att sälja Andrea Dossena. Varför det, säger jag.


***********************************

Det vankas storstädning på anfallssidan i Wigan.


Amr Zaki, Emile Heskey och Henri Camara är en riktigt vass forwardstrio, och det finns bättre lag än Wigan som inte har tre så pass skickliga anfallare. Men Zaki är bara på lån och lär inte hamna i Wigan efter sommaren, Heskey förväntas inte förlänga sitt kontrakt i sommar och Camara som har fått agera tredjealternativ denna säsong uppges också vilja lämna efter säsongen. Lägg därtill att Oliver Kapo inte gör en människa glad, att Hull som har lånat Marlon King vill göra den övergången permanent och att Sibierski som är på lån i Norwich inte kommer att få ett förlängt kontrakt. Det ser alltså ut som om hela sex anfallare kommer lämna Wigan inom de närmsta sex månaderna. Tala om utrensning, även om vissa delar av utrensningen säkert är ofrivillig från Wigans sida. Det jobbiga för Wigan är ju också förstås

att trots att så många förväntas lämna så lär det inte inbringa några större pengar. Heskey kan ge en liten slant om han går nu i januari och King förväntas kosta £3M för Hull att köpa loss. Inget direkt klirr i kassas där, alltså. Wigan lär med andra ord behöva spendera en del pengar på anfallare inom överskådlig framtid. En ny anfallare är redan klar. Den 15e januari ansluter Hugo Rodallega till Wigan från Necaxa. Rodallega har 21 landskamper för Colombia på meritlistan, och prislappen ryktas ligga kring £4.5M.

***********************************


Carlos Tevez slår tillbaka mot Alex Ferguson och de rykten som säger att han har nobbat ett kontraktserbjudande. Anfallaren vars lånekontrakt med Man U går ut i sommar sa följande om saken i argentinsk radio:
"Jag gillar inte att han (Ferguson) har sagt att jag har nobbat ett kontraktserbjudande, eftersom varken jag eller min agent har fått något erbjudande alls. Jag vet inget alls om min framtid just nu, men United vet vad de måste betala för att behålla mig. Jag vill stanna, men jag har inte väntat på ett erbjudande i ett och ett halvt år. Om jag skulle lämna klubben så vill jag lämna under fredliga förhållanden. Sanningen är att jag inte har fått något erbjudande och jag vill att fansen ska veta sanningen. Det är de som ger mig kärlek varje match och de ska inte behöva höra osanningar".


Tevez säger också att han ser sig själv spela i ytterligare fem år i Europa innan det är dags att återvända till Boca Juniors och avsluta karriären där.


En argentinsk radiointervju ska väl kanske tas med både en och två nypor salt, men om nu Tevez har sagt ungefär såhär så är det en ganska tydlig pik åt Man Us och Fergusons håll. Personligen tycker jag att Tevez är en underbart bra fotbollsspelare, och en fruktansvärt hårt arbetande sådan. De flesta klubbar i världen skulle ha stor användning av honom. Men jag börjar mer och mer undra ifall Tevez verkligen spelar i United efter sommaren. Han verkar ju inte direkt ses som en nyckelspelare i Fergusons ögon, och den här typen av uttalanden brukar väl inte direkt falla Sir Alex i smaken? Vad säger Unitedsupportrarna? Tror ni att Tevez har sagt såhär? Tror ni att han har fått något erbjudande? Och framför allt.... Vill ni ha honom kvar efter sommaren?

***********************************


I eftermiddag kommer det ett nytt inlägg med än så länge okänt innehåll.


Liverpoolfansen bör vara tacksamma - Xabi Alonsos skada är lindrig.

Enligt den spanska tidningen Marca så är skadan som Xabi Alonso ådrog sig mot Preston i lördags inte särskilt allvarlig. Spanjoren har tvingats sy sju stygn, men alla ben i foten ska vara hela och vill det sig väl så kan Alonso spela mot Stoke redan till helgen.

Jag tycker att väldigt många Liverpoolfans borde dra en djup suck av lättnad över dessa nyheter. Om Liverpool vill fortsätta vara med och kriga i toppen av tabellen så behöver de verkligen Alonso. Väldigt få mittfältare i världen har lika många bollkontakter som Alonso har under en match, och det gör hans sjukligt höga passningsprocent till en jäkla bedrift. Han har kanske inte världens snabbaste fötter, men han har en förbaskat snabb hjärna, han är nästan alltid spelbar, och hans positionsspel skänker frihet åt spelare som Gerrard och Riera. Om ni gillar efter att spana efter detaljer under fotbollsmatcher så lägg någon gång märke till hur Xabi rör på huvud och nacke innan han ska ta emot passningar. Huvudet rycker snabbt upp och ned, nästan som ett tics. Han scannar av sin omgivning som en robot. Det är också anledningen till att han alltid tycks ha lite extra tid med bollen, och väldigt ofta har många olika passningsalternativ. Jag har inte sett spanjoren så bra som han varit denna säsong på tre-fyra år, om ens då. Jag tillstår att jag är smått förvånad över hur pass bra han har varit i år. Det var faktiskt inte långt ifrån att han blev såld i somras då Rafa Benitez behövde pengar för att finansiera ett köp av Gareth Barry. Men som alla säkert minns så lyckades inte Aston Villa och Liverpool enas om en vettig prislapp på Barry, och Alonso blev kvar. Med hela sommarens transfercirkus i åtanke så är de insatser som Xabi har stått för så långt denna säsong än mer imponerade. Enligt min mening så personifierar han allt som har med proffsigt att göra. Han gnällde aldrig i somras när han mer eller mindre bjöds ut till högstbjudande, utan istället har han låtit passningarna och krossbollarna sköta snacket. Inför säsongen var jag förtjust i Alonso, idag är det mer än så. Jag hyser en enorm respekt för honom, och dessutom anser jag att han just nu har väldigt få övermän i världen på sin position.

***********************************

Blyth Spartans tar idag emot Blackburn i vad som är den sista matchen FA-Cupens tredje omgång. Det är väl ingen direkt överdrift att kalla Blackburn för favoriter. Blyth spelar i Englands sjätte division och har inga stora framgångar alls att skryta med. De har dock en kille med Premier League-meriter. Graham Fenton är både spelare och assisterande tränare och har spelat för bland annat Aston Villa, och just kvällens motståndare Blackburn. Alltid något, men knappast tillräckligt, skulle jag tro.

***********************************

Det blev ett kort inlägg denna kväll. Imorgon blir det ett längre inlägg, men först under eftermiddagen/kvällen. Imorgon är också ambitionen att presentera alla de rätta svaren på julnötterna, och förstås en rättmätig vinnare.

Vi hörs då!

Englands skönaste läktarsånger [2009-01-05]

Scott Parker verkar bli näste man att skriva på för Man City. Wayne Bridge och Scott Parker i all sin ära, men är de inte lite av två dussinspelare? Jag som trodde att City skulle satsa på lite större namn, och framför allt hävdar jag fortfarande att de borde satsa på spelare som kan gå en stor framtid till mötes, och som kan komma att känna starkt för klubben. Är Wayne Bridge den spelaren? Nja. Är Scott Parker som har spelat för Charlton, Chelsea, Newcastle och West Ham den spelaren? Absolut inte.

Jaja, det återstår ju en del av januari så det kanske kommer. Å andra sidan kanske det inte spelar någon roll vilka de köper så länge de låter Hughes sitta kvar. Jag ser honom som det största problemet.

***********************************

Idag, måndag, förväntas Stuart Downing lämna in transferbegäran. Ett hårt slag för Middlesborough i så fall, men jag kan faktiskt förstå Downing. Han är kanske inte en världsstjärna, men han är garanterat för bra och för mycket fotbollsspelare för ett lag som Boro. Var tror ni han hamnar?

***********************************

West Hams Kieron Dyer
gjorde comeback i lördags efter 17 månaders skadefrånvaro. Lagkamraten Carlton Cole säger nu att det kan bli ett lyft för laget och deras spel. Jag säger att det vill jag se innan jag tror på det.

***********************************

Manchester United vann väldigt enkelt mot Southampton. Nani, Welbeck och Gibson blev målskyttar. Den sistnämnde gjorde sitt första A-lagsmål för klubben.

***********************************

När Gillingham förlorade mot Aston Villa med 2-1 i FA-Cupen igår så fanns det en viss Curtis Weston på deras mittfält. Curtis Weston har kanske inte världens mest imponerande fotbolls-CV än så länge, men han har faktiskt ett rätt coolt rekord att stoltsera med. Rekordet är just FA-Cuprelaterat. När han slog rekordet så hade det stått sig i hela 125 år. Nu undrar jag förstås om det är någon som, utan att ta hjälp, vet vad för rekord han har?

***********************************

Fjärde omgången av FA-Cupen är lottad och två matcher sticker ut ur mängden. Man United – Tottenham och Liverpool – Everton. Nästa omgång spelas helgen 24-25 januari, vilket också innebär att det kommer spelas två Merseysidederbyn inom loppet av en vecka, eftersom Liverpoollagen möter varandra i ligaspelet den 19e. Derbyälskarna borde slicka sig om munnen, med andra ord.

***********************************

Jag utlovade igår en lista med lite sköna läktarsånger från England. Jag inga som helst intentioner att bryta det löftet så här kommer då några. Hyllningar och sågningar till såväl lag som individuella spelare.

Newcastlefansen borta mot Middlesbourogh:
(Klicka här för att lyssna)

They're here, They're there,
They're every fucking where,
Empty seats, Empty seats...

Man Unitedfansens sång till Si-Jung Park:
(Klicka här för att lyssna)

Park, Park wherever you may be,
You eat dogs in your country,
Could be worse, Could be scouse,
Eating rats in the council house...

Liverpoolfansen till Chelseafansen:
(Klicka här för att lyssna)

Fuck Off Chelsea FC, You ain't got no history,
Five European Cup's and 18 leagues,
That's what we call history...

Cardiffansen till Swanseafansen:
(Klicka här för att lyssna)

In the Swansea slums,
They look in the dustbins for something to eat,
They find a dead rat and they think it's a treat,
In the Swansea slums...

Sjungen av Wiganfansen som comeback på Liverpoolfansens välkända We’ve won it five times:
(Klicka här för att lyssna)

We've won it two times,
We've won it two times,
Auto Windscreens
We've won it two times...

Jag har skippat de allra mest kända då ni redan hört dem. Jag har också skippat de grövsta och mest nedsättande sångerna eftersom jag ogillar dem. Men jag antar att det finns fler fyndiga, roliga och ironiska sånger som sjungs runt om i England. Har ni någon i bakfickan så bidra gärna med den!

***********************************

Jag hoppas vara tillbaka med ett inlägg ikväll, men jag lovar inget då det står jobb och fotbollsträning på schemat idag. Men inget är omöjligt så kika gärna in. Om ni är trötta på att surfa in på måfå så finns det en RSS-knapp här på bloggen. Använd den ifall ni vill prenumerera på inläggen. Knappen finns under ”Länkar”.

På återhörande!

Det är dags att kicka Mark Hughes [2009-01-04]

Jag läste att Mark Hughes vill förstärka med fler spelare. Minst fem spelare till behövs till truppen, menar han. Det är ju inget konstigt med det uttalandet egentligen. Cityaraberna har ända sedan i somras gjort klart att det ska värvas för fulla muggar när januarifönstret öppnar. Det jag hänger upp mig på är att Hughes säger att han behöver minst fem spelare till. Behöver för att göra vad? Slå Nottingham Forest på hemmaplan? Med den trupp som Hughes har så är Citys säsong såhär långt att enormt fiasko. City har idag en bättre trupp än förra säsongen, men har presterat bra mycket sämre. För mig är det ofattbart att Citys styrelse och deras finansiärer inte börjar med att hitta en tränare som klarar av att leda ett storlag. För det är väl storlagsambitioner Man City hyser? Varför ska de ge enorma pengar till Mark Hughes? Vad är det som säger att han ska klara av att förvalta dessa pengar, hitta rätt spelare, bygga upp ett lag och nå framgångar på planen? I dagens trupp finns det ändå spelare som Richards, Ireland, Wright-Phillips, Robinho och Elano. Det är i mina ögon ett gäng klasspelare som många tränare skulle ge ett lillfinger för att få ha i truppen. Hughes har inte kunnat göra ett jota med det material han har, och att då ge honom pengar att skaffa bättre material är fel. City är som en dyr bil i händerna på en tonåring. Tonåringar ska köra moped, inte sportbil. Hughes borde få sparken. För mig är det inte svårare än så.


Jag vill gärna höra er åsikt.


***********************************


Lukas Podolski vet precis allt som går att veta om avbytarbänken i Bayern München. Vid det här laget är han också mer än lovligt trött på den. Bayern har under tidigare transferfönster sagt att han inte är till salu, men nu är det andra tongångar. De har satt en prislapp på sin anfallare. £9-10M och de kan tänka sig att sälja. Jag utgår ifrån att en drös klubbar i Premier League är intresserade. Men är det ett bra köp? För Newcastle, Tottenham, City och Aston Villa så är jag rätt säker på att det är det. Men för någon av toppklubbarna? Där är jag mer osäker. Drygt tio mål på två och en halv säsong i Bayern är anfallarens facit. Det är verkligen sådär. Å andra sidan har han varit fruktansvärt bra i landslaget.


Vilka är sugna på att få Podolski till sin klubb? Jag vet att många Liverpoolfans har pratat om honom. Vad säger ni? Skulle ni byta honom rakt av mot till exempel Babel?


***********************************

På tal om Babel...

Han var skrattretande dålig igår. Mot Preston. Personligen börjar jag högaktningsfullt tvivla på att holländaren är storklubbsmaterial. Han lider av stora brister i spelförståelsen och verkar inte vara varken en vinnarskalle eller en slitvarg


***********************************

Happy Harry Redknapp och Jermain Defoe verkar ha en god relation till varandra. Det var när Redknapp tränade West Ham som Defoe började slå igenom. Det var Redknapp som lyckades locka Defoe bort från Spurs och få honom att gå till Pompey. Och nu när Redknapp bossar i Tottenham så gör inte Defoe någon hemlighet av att han vill tillbaka till White Hart Lane. Så här säger anfallaren till Sunday Mirror:
"Om Portsmouth och Tottenham kan komma överens om en summa så vill jag absolut prata med Tottenham. Jag har älskat min tid här (i Portsmouth) men jag kan inte neka till att det var ett hårt slag för mig när Harry lämnade. Han var anledningen till att jag gick till hit i första läget. Jag har stor respekt för Tony Adams, och vi jobbar bra tillsammans, men när jag lämnade Tottenham så var det med intentionen att jobba tillsammans med Harry under en lång tid framöver."


Det låter ju inte direkt som om Defoe brinner av längtan efter att få stanna i Pompey, och fansen har gjort samma tolkning . Defoe har nu från arga supportrar fått mottaga hot och andra otrevligheter via telefon. Han var heller inte med i truppen i gårdagens match. Jag blir inte bara upprörd för att det är ett vedervärdigt och förkastligt beteende, utan jag blir också upprörd för att fansen i fråga inte klarar av att tänka i flera steg. Om de nu ska vända sin vrede mot någon så borde det vara mot Redknapp som inte verkar kunna stava till ordet klubblojalitet. Om något så är Defoe ett offer för Redknapps ständiga klubbyten.


***********************************

När Daily Star Sunday pratade med Sir Alex idag passade skotten på att hålla ett litet försvarstal för Berbatov. Han påstod att det ingalunda är så att bulgaren saktar ned Uniteds spel eller att han skulle ha tendenser att lata sig på planen. Ferguson sa till och med att han borde användas mer och att han minsann springer mest av alla Uniteds anfallare.


Nu har jag inte jag kollat upp sifforna, men jag tvivlar verkligen högaktningsfullt på att Berbatov har fler löpmeter under matcherna än Rooney eller Tevez. Berbatov har en massa kvaliteter, men någon Park eller Kuyt är det verkligen inte. Och en sak är säkert: Hade jag hetat Carlos Tevez så hade jag velat höra att jag är en viktig pjäs i Uniteds offensiv och jag hade velat höra att en permanent övergång till klubben är nära förestående (idag kom det uppgifter som säger motsatsen). Jag hade inte velat höra min tränare hylla en halvnonchalant forwardskollega för hans arbetsinsatser, speciellt inte när en mina främsta kvaliteter är att jobba stenhårt för laget i alla lägen.


***********************************

Hossam Ghaly var på väg att hoppa in i Tottenshams match mot Wigan i fredags. Men han fick sätta sig ned på bänken igen då fansen började bua för full hals. Redknapp ville inte ändra stämningen på läktaren så han valde att inte göra det bytet. Varför spursfansen buade? Se på de här bilderna från 2007 så förstår ni. Tottenhams Jonathan Woodgate har nu gått ut och sagt att fansen borde släppa incidenten och gå vidare. Fansen måste sluta bua ut Ghaly, menar Woodgate. Ärligt talat så förstår jag fansen. Ghaly vanhedrade sitt lags tröja och sådant glömmer man inte som supporter. Jag kan faktiskt tycka att han förtjänar buropen. Vad tycker ni?


***********************************


Aston Villa vann idag över Gillingham med 2-1 efter två mål av James Milner.


***********************************

Om ni undrar varför jag inte nämner något om mötet mellan Man U och Southampton så är det för att jag i skrivande stund inte vet hur det gick. Planen är att se matchen ikväll.


***********************************

Det var allt för idag. Imorgon är jag tillbaka med en nyhetskompott från England. Planen är också att presentera en liten lista med fyndiga sånger som rullar runt på engelska läktare.


Har Scolari förlorat kontrollen över spelartruppen?

Så var då nästan hela tredje rundan av FA-Cupen färdigspelad.

Jag skrev igår att jag hoppades på att få skriva om några skrällar idag.
Well, vad sägs om…

Chelsea – Southend 1-1
Man City – Nottingham Forest 0-3
Hartlepool – Stoke 2-0


Jag gissar att en och annan spelbolagsvd drar på smilbanden, om inte annat.

Nu är det väl ingen som tror att Chelsea ska åka ut mot Southend, Chelsea är fortfarande solklara favoriter. Men ändå. 1-1 hemma mot ett League One-lag. Något står inte helt rätt till i Chelsea för tillfället. Har Scolari kontroll på sin trupp och sitt omklädningsrum? Jag undrar, jag. Jag hittade det här på ett engelsk Chelseaforum, skrivet av en supporter som var på matchen:
”I was sat in the East lower next to the dug out today.Today I noticed a number of players listening to instructions from Scolari and then looking in disbelief to what he had just asked them to do..
Joe Cole, Mikel, Drogba all argued back with him...”


Vad tror ni? Har Big Phil koll på läget?

***********************************

Och om det är något som är fel i Chelsea, vad ska man då säga om City? Ärligt talat börjar jag tycka att det är en parodi att Hughes får sitta kvar. City är inget topplag, men knappast heller ett bottenlag, och aldrig i helvetet ska de förlora hemma med 3-0 mot det lag som ligger precis över strecket i CCC. Det är uselt, det finns inget försvar. Förtjänar Hughes mer tid verkligen?

***********************************

FA-Cupen ångar vidare idag med Gillingham – Aston Villa och Southampton – Manchester United

***********************************

Japp. Visst är det Dean Saunders som idag tränar Wrexham. Det kunde både EvenSteven och Linhem.

***********************************

Det finns mer att skriva om vad gäller såväl gårdagens som dagens FA-Cupmatcher och det finns även mer att skriva om när det gäller dagens övriga fotbollsnyheter från England. Och det tänker jag också göra. Men jobbet kallar så det får bli ett eftermiddags/kvällsinlägg.

***********************************

Jag har författat en längre text om gårdagens match mellan Preston North End och Liverpool. För er som inte har läst den och känner er sugna så finns den här.

***********************************

Det kommer garanterat mer under dagen/kvällen. Så titta in igen, så hörs vi då!

FA-Cup-special [2009-01-03]

FA-Cupen ligger mig extremt varmt om hjärtat. Traditionen, det faktum att spelarna själva verkligen bryr sig om en inhemsk cup, ”the giant-killers” och minnen av underbart dramatiska matcher är bara några anledningar till att jag verkligen älskar denna cup.

Kanske har den tappat lite i status de senaste åren, och kanske förekommer det inte lika många skrällar som det gjorde på Tipsextra-tiden, men ställer man den bredvid vilken annan inhemsk cup som helst i Europa så inser man väldigt snart att FA-cupen är något speciellt.

Idag inleds alltså den tredje omgången, men för de allra minsta lagen började kvalet till första omgången redan i augusti 2008. 761 lag deltog från början. Denna upplagas publikrekord för kvalrundan sattes i matchen mellan Wrexham och Eastwood Town. Matchen drog 3.115 personer. Det finns allsvenska lag som snittar sämre. Vilka som vann matchen? Den slutade 0-0 och i replayen lyckades Eastwood slå Wrexham med 2-0. Vet ni förresten vem som tränar Wrexham för tillfället?

Ovan nämnda Eastwood lyckades via segrar över Brackley Town och Wycombe Wanderers ta sig hela vägen till tredjerundan. Det forna storlaget Leeds gick på en rejäl mina när de åkte ut mot amatörlaget Histon i andra rundan. Föutom Eastwood och Histon är det ytterligare sex lag som spelar under League Two som är kvar i turneringen; Barrow, Kidderminster, Blyth Spartans, Kettering Town, Torquay United och Forest Green Rover. Där har ni årets potentiella giant-killers, med andra ord. I ärlighetens namn skulle det väl vara en rejäl skräll om ett lag från League Two slår ut ett Premier Leaguelag också. Men just amatörlagen kan vara kul att hålla ett extra öga på.

Här har ni hela listan för dagens möten:

Portsmouth - Bristol City
Sheffield Wed - Fulham
Preston - Liverpool
Birmingham - Wolves
West Ham - Barnsley
Middlesbrough - Barrow
Hull City - Newcastle
Hartlepool - Stoke
Chelsea - Southend
Manchester City - Nottingham Forest
Cardiff - Reading
Ipswich - Chesterfield
Charlton - Norwich
West Brom - Peterborough
Torquay - Blackpool
Leyton Orient - Sheffield United
Millwall - Crewe
Histon - Swansea
Forest Green Rovers - Derby
QPR - Burnley
Leicester - Crystal Palace
Cheltenham - Doncaster
Arsenal - Plymouth
Kettering - Eastwood
Town Macclesfield - Everton
Watford - Scunthorpe
Sunderland - Bolton
Coventry - Kidderminster


Så vad kan vara värt att notera då?

Bland annat att det garanterat kommer att finnas ett amatörlag kvar även i fjärde omgången. Kettering och Eastwood har lottats mot varandra. Jag gissar att det kommer finnas 22 hyfsat taggade spelare i den matchen.

Tar man sig till rätt pub eller streamar rätt kanal på nätet så borde man ha en möjlighet att få se det gamla storlaget Nottingham Forest spela. Det är inte varje dag.

Bara två möten är rena Premier League-möten; Hull City – Newcastle och Sunderland - Bolton.

Liverpool befinner sig idag på något av helig mark. Tränarlegenden Bill Shankly representerade Preston North End som spelare och han gjorde nästan 300 matcher för klubben. En av läkarsektionen på Prestons arena Deepdale bär även Shanklys namn.

Jag avslutar med att bjuda på tre av mina peronliga favoritminnen från just FA-Cupen.

1. Finalen 2006 mellan West Ham och Steven Ger.. Oj, sorry, Liverpool.
En oerhört dramtisk match där Steven Gerrard bar hela Liverpool på sina axlar. 3-3 i full tid, och Liverpool vann på straffar.

2. Finalen 2004 mellan Manchester United och Millwall.
Det var ingen match att minnas, men jag jobbade vid tidpunkten på Dublin Airport som chaufför för en hyrbilsfirma. I halvtid fick vi allihopa gå upp i skybaren och dricka Guinness och även kolla klart på matchen. Guinness på arbetstid. Som chaufför. Irländarna är speciella.

3. Havant & Waterlooville.
Så hette det lilla laget som tog sig till fjärderundan förra året. De lottades mot Liverpool och matchen skulle spelas på Anfield. Eftersom FA-Cupen innebär att lagen delar på publikintäkterna så betydde det att den lilla klubbens ekonomi var tryggad för de närmsta tio åren. Men sagan var inte helt slut med lite kulor i kassan. Det lilla amatörlaget tog ledningen. Mot Liverpool. På Anfileld. Två gånger. Liverpool vann sedan matchen med 5-2, men scenerna när Havant tog ledningen var vackra på något sätt. Det symboliserade hela FA-Cupen väldigt väl. Jag minns också att det uppstod en del kaos när Steven Gerrard skulle bytas in. Helt plötsligt var det ett antal Havantspelare som struntade i vad som hände på planen. Istället koncentrerade de sig på att vara först fram till Gerrard för att få första tjing på att byta tröja med honom. Charmigt så det förslog. Ni bara måste se de här bilerna ifrån matchen.

Jag vill väldigt gärna höra er dela med er av era FA-Cupminnen också. Vilka matcher minns ni, och av vilka anledningar?

***********************************

Deadlinen för julnötterna är nu passerad. Tillräckligt med deltagare blev det också, närmare bestämt drygt 20 stycken. Jag ska börja rätta så fort jag kan. Räkna med att både facit och vinnare presenteras innan helgen.

***********************************

Idag är det jobba som gäller för min del. Förhoppningsvis hittar jag några matcher att ladda ned och njuta av ikväll efter jobbet. Vad gäller fler inlägg idag så är det nog att betrakta som icke sannolikt. Men jag är förstås tillbaka imorgon. Förhoppningsvis har jag en eller annan cupskräll att skriva om.

Min dag som boss i Man City [2009-01-03]

Tror du att det här är Football Manager eller?

Så kan det lätt låta i diskussioner eller på forum när folk börjar göra upp en drömelva, eller en egen liten önskelista över nyförvärv de vill ha till sin klubb. Jag har aldrig varit ett extremt stort fan av att frossa i silly season-rykten eller att rabbla upp ett femtiotal olika nyförvärv som jag tror skulle passa i den ena eller andra klubben. Så därför har jag rätt ofta tyckt att ”Tror du att det här är Football Manager, eller?” är en stundtals berättigad fråga att ställa till vissa. Men världen är i ständig förändring, inte minst fotbollsvärden. Så ett passande svar på den frågan skulle idag kunna vara ett simpelt ”Ja”. I alla fall när man pratar om Manchester City. Och det är just Man City jag hade tänkt prata om i det här inlägget. I och med arabernas intåg i City så kan de göra ett försök att köpa mer eller mindre vilken spelare som helst i fotbollsvärlden.

Därför tänker jag ta mig friheten att leka tränare och sportchef i Man City idag.

För det första bör klubben se över vilka spelare de redan har. Att byta ut 70-80% av ett lag under kort tid är en urbota dum ide. Man behöver spelare i både truppen och elvan som faktiskt kan klubben och som kan ligan som klubben tillhör. Utöver det bör man köpa spelare med vissa ledstjärnor som utgångspunkt:

1) Motivation. Varje klubb bör köpa spelare som faktiskt är motiverade att spela just för den klubben. Enbart hög lön är inte en tillräckligt bra motivation för en spelare att prestera max rent fotbollsmässigt. City bör enligt mig rikta blicken mot spelare som skulle se klubben och/eller Premier League som ett steg framåt karriärsmässigt.

2) Balans
. Självklart kan man köpa på sig spelare för att man lyckas attrahera dem. City har nu möjligheten att locka över spelare som de för ett år sedan bara kunde drömma om. Men bara för att de kanske kan komma över fyra högklassiga forwards så är det kanske inte det man behöver göra. City bör som sagt se över var i laget det finns brister, och stenhårt fokusera på att förbättra de områdena. Köp inte spelare för köpandets skull, helt enkelt.

3) Ålder. Köp spelare som har en stor del av karriären framför sig. Spelare som får chansen att ta klubben till sig, och som kanske så småningom börjar brinna för den. City behöver spelare som skulle älska att få vara med på detta äventyr redan från början, inte spelare som redan har en massa äventyr i ryggsäcken. Självklart ska inte rutin underskattas, och en gnutta av den egenskapen behöver laget också få in, men i huvudsak ska de satsa på rejält framgångshungriga spelare som vill vara med och föra klubben framåt och som ser en övergång till City som början på en saga, och inte slutet på en.

Med dessa ledord som grundresonemang tänker jag bidra med en lista av spelare som borde vara högintressanta för City att titta närmare på.

Igor Akinfeev.
Ärligt talat så är jag inte helt säker på att City gör klokast i att ens inhandla en ny målvakt. Joe Hart blandar och ger, men han är ung. Om han istället för att läsa att rykten om Buffon, Given och fan och hans moster, fick höra ifrån klubbens sida att de tror på honom och att de tänker satsa på honom nu och i framtiden så tror jag att han kan utvecklas till en grymt duktig målvakt. Men om de nu nödvändigtvis ska handla så tycker jag Akinfeev vore ett perfekt alternativ. Han är utan tvekan en strålande målvakt, han har en bra ålder, och att få lämna ryska ligan för Premier League är väl en dröm för de flesta?

Michael Turner.
City läcker bakåt och är det något de behöver så är det en ny mittback. Turner har varit briljant i Hull så här långt denna säsong, och även om Hull just nu ligger före City i tabellen så är City ändå i grunden en större klubb än Hull. Ett mittbackspar bestående av Richards/Turner skulle kunna bli hur bra som helst.

Rafinha.

Det saknas en högklassig högerback i dagens City, även om Zabaleta inte är en dålig spelare. Rafinha är 23 år och har redan hunnit med att göra över 100 matcher i Bundesliga. Väldigt många storklubbar har kopplats ihop med honom. Rafinha skulle antagligen kunna slå sig in i en ännu större klubb än City, men jag tror absolut inte att han skulle vara ointresserad av att spela för Manchesterklubben.

Jeremy Toulalan.
Spelmotor i Lyon och numera ordinarie i Frankrikes landslag. En absolut klasspelare som gillar att diktera tempo, är skicklig i defensiven och som även är en smart passningspelare. City har redan två bra innermittfältare i Johnson (om han bli kvitt sina skadebekymmer) och Ireland. Men defensivt är det värre ställt. Hamann börjar bli gammal, och varken Gelson Fernandes eller Kompany tokimponerar.

Diego Capel.
Förra året gjorde Martin Petrov succé, men i år har det gått sämre och han får begränsat med speltid. Ärligt talat så finns det ingen helt given vänsterspringare på Citys mittfält, och Sevillas Diego Capel är en grymt lovande vänsterytter. Massor med potential.

Vedad Ibisevic.
Stänker in mål i Bundesligas skrällag Hoffenheim. Visserligen skulle han behöva byta ett topplag mot ett mitten/botten lag, men å andra sidan skulle han få byta Bundesliga mot Premier League. Han skulle med sin längd och styrka kunna bli ett perfekt komplement till Robinho.

Jag inser att City även kommer att behöva förstärka sin bredd, att vissa positioner behöver mer än en värvning, men man måste börja någonstans, och jag tror inte att det är rätt taktik att köpa in 7-10 spelare per transferfönster. Sen kan det ju förstås vara så att City vill värva någon eller några spelare som är rejält ”high profile” eftersom det är bra ur ett marknadsmässigt perspektiv och även för tröjförsäljnings skull. Men vill de nå framgång tror jag att det är dumt att enbart rikta in sig på den typen av spelare. De måste våga bygga lite långsiktigt och satsa på spelare som är utvecklingsbara och som kan utvecklas tillsammans med klubben och på så sätt göra det till ”sin” klubb.

Min poäng går, som ni säkert redan förstått, ut på att City borde fokusera mindre på de allra största namnen som Ronaldo, Torres, Terry och Buffon (om nu medias rapporter har någon som helst sanningshalt) och mer på spelare som i framtiden kan komma att förknippas med just City och som skulle se en övergång till klubben som en makalös möjlighet, och början på en fantastisk resa, och inte ett sätt att göra det omöjligt att hålla kolla på nollarna på bankkontot.

Om det går så vore kombinationen av high profile och ovan nämnda saker ett önskesceanrio. De är kanske inte de lättaste spelarna att hitta. Men visst…. Några sådana spelare finns det ju förstås, men då ska man vinna dragkampen om dem också, och det är väl inte alltid pengar som avgör? Milan, Man U, Barca, och Liverpool har ju exempelvis fördelen av att ha en vinnartradition och en makalöst framgångsrik historia. Sådant betyder väl fortfarande någonting. Eller?

------------------------------ Hart ------------------------------
------- Rafinha -- Richards -- Turner -- Bridge -------
---- Wright-Phillpis -- Toulalan -- Ireland -- Capel ----
--------------------- Robinho -- Ibisevic --------------------

Det ser i mina ögon ut som en startelva som utan tvekan bör kunna klättra en hel del i tabellen. Dessutom är det en elva som innehåller hela sex engelsmän och som har en medelålder på 23.7 år. Det är med andra ord ett lag som har framtiden för sig.

Vad skulle ni göra om ni fick bossa i City i en vecka eller två? Hur bör de resonera, vilka spelare borde vara intressanta, och varför? Jag vill höra era åsikter!

***********************************

Tottenham och Wigan var de första Premier Leaguelagen ut i årets upplaga av FA-Cupen. Gästerna orkade inte stå emot Spurs som vann med 3-1. Roman Pavlyuchenko gjorde två mål, och Luka Modric gjorde ett. Matchen som sådan var en rätt jämn historia, men Spurs drog alltså det längta strået. Wigans mål gjordes av Camara.

Det fanns faktiskt lite svenska inslag på planen igår också. Erik Edman hoppade in för Wigan i 85e minuten efter att ha varit bort ifrån fotbollen i över nio månader. Dessutom vaktade den gamle Bajenbekantingen Kingson Wigans mål. Och om man anstränger sig kan man hitta lite svenskvibbar på Modrics mål också. Gjorde inte en viss krögare mål liggandes på nick för Leeds en gång i världen? För er som inte sett målen så kan ni klicka här.

***********************************

I samband med ”skandal-elvan”, som för övrigt blev väldigt omdiskuterad här inne (kul!), så kastade jag ut en liten tankenöt. Det var alltså fem spelare i elvan som hade mindre än tio landskamper, och jag ville veta vilka de var och hur många landskamper de kunde tänkas ha tillsammans. Alla som gav sig på en gissning prickade in rätt fem spelare. Sedan var det också en person, nämligen EvenSteven, som gissade rätt på antal landskamper. Exakt hur många landskamper varje spelare har hade inte någon gissat rätt på, men det var ju å andra sidan inget krav. Rätt spelare, och rätt antal landskamper löd frågan. 13 är svaret, och den helt korrekta listan ser ut som följer:

Woodagate – 8
Collymore – 3
Bowyer – 1
Barton – 1
Pennant – 0


***********************************

Bara timmar kvar till deadline för Julnötter-tävlingen. Har ni missat den så klicka här och läs mer. Ber man snällt via mail så kan man få lite uppskov med deadlinen.

***********************************

Det här inlägget blev nästan uteslutande Man City. Jag hoppas ni inte misstyckte, men jag tycker det kan vara rätt kul att bara ha ett tema på vissa inlägg. Men det är ni som ska ha nöje av läsningen, så säg vad ni tycker.

***********************************

I eftermiddag, förhoppningsvis någon gång innan avspark, är jag tillbaka med lite FA-Cupspecial, och med de intressanta nyheter som dykt upp under dagen. Vi hörs då!

Wenger får inga pengar och Gerrard spelar imorgon [2009-01-02]

Efter en smått bakfull gårdag så är jag tillbaka.

Transferfönstret är nyöppnat och historier om spelarövergångar, eventuella transfers och rykten dominerar engelsk media en dag som denna.

***********************************

Den serbiska duon Zoran Tosic och Adem Ljajic är nu helt klara för Manchester United. Det har egentligen rätt länge stått klart att dessa spelare skulle gå till Man U. Då och då har det dock blossat upp rykten om att Tosic och Man U inte kan komma överens, men så var alltså inte fallet. Tosic är 21 år gammal, har redan spelat 12 landskamper och anses vara en av Europas mest lovande spelare. Han är vänsterytter och är tänkt att fylla det tomrum som Ryan Giggs kommer att lämna efter sig den dag han väljer att pensionera sig. Tosic kommer ansluta till sitt nya lag i nästa vecka medan 17-årige Ljajic kommer stanna i Partizan Belgrad säsongen ut.

Exakt hur mycket pengar Man U betalt är osäkert. Summan är avhängd av hur pass bra det kommer att gå för duon framöver, men £17M sägs vara ett tak.

Jag har aldrig sett någon av dessa spelare spela så därom ska jag inte uttala mig. Det jag däremot kan uttala mig om, eller kanske snarare undra över, är vad detta kommer att innebära för Nani. Portugisen har fått väldigt begränsat med speltid denna säsong, och Tosics intåg lär väl inte förbättra Nanis chanser. Det känns faktiskt inte som om Nani någonsin har fått en rejält chans att visa upp sig i Man U-tröjan. Eller?

***********************************

Chelseas Wayne Bridge kommer allt närmare Manchester City. Klubbarna sägs vara överens, och nu är det upp till Bridge att komma överens med Man City. Men med tanke på att Citys ekonomiska muskler nyligen har blivit rejält uppumpade så lär det väl knappast bli ett problem. Summan som nämns i media är £12M.

I mina öron låter £12M som en klart saltad prislapp. Bridge är helt klart en rätt bra spelare, men hur många chanser har han egentligen haft att bevisa det på senare år? Han kom till Chelsea 2003 och har gjort sammanlagt 87 matcher. Det blir faktiskt inte så blodigt många matcher i snitt per säsong. Bridge har aldrig haft några långa perioder på Stamford då han varit helt bofast i startelvan. Att han då kostar £12M är ganska anmärkningsvärt, tycker jag. Men är man engelsman och har en del A-kamper på meritlistan så…

***********************************

En annan spelare som nämnts i samband med Man City är Marcos Senna. Han har nu gått ut via sin agent och sagt att han inte är intresserad av en övergång till Man City. Villarreals spanienbrasse säger sig inte vara intresserad av att lämna Villarreal. Och varför skulle han egentligen? Villarreal spelar i Champions League, är ett topplag i Spanien och han har stjärnstatus i sitt nuvarande lag. En övergång skulle inte innebära särskilt många fördelar, om man då inte räknar ekonomiska sådana. Det är skönt att kunna konstatera att man inte kan få allt man vill ha bara för att man är rik, och att vissa spelare faktiskt inte bara bryr sig om vad som står på lönespecifikationen.

***********************************

Arsenal och transfers är en friskt omskriven kombination för tillfället.

Precis som jag har skrivit tidigare så ryktas det om att Wenger är intresserad av Newcastles målvakt Shay Given. Och även om det inte blir Arsenal så sägs även Tottenham och Man City intressera sig för den irländske keepern. Och Given själv verkar seriöst överväga ifall han verkligen vill stanna hos skatorna. Följande uttalande kom ifrån Given, via hans ombud Michael Kennedy, igår:
”Shay är väldigt besviken över lagets dåliga insats senast mot Liverpool. Det var ett av karriärens lågvattenmärken för hans del och vill aldrig se det upprepas. När han skrev ett nytt femårskontrakt med klubben 2006 så var det med ett löfte om att klubben skulle utmana om titlar, men som det ser ut just nu så är det kaos både på och utanför planen, och klubben är närmare att slåss för överlevnad än att slåss om titlar. Efter att ha varit lojal mot klubben i elva år så känner Shay att han är skyldig sig själv att lyssna på andra eventuella erbjudanden.”

Newcastles manager Joe Kinnear nekar naturligtvis till att Given är till salu, men med tanke på att Newcastles ledning sålt spelare ovanför huvudet på managers tidigare (senast Milner till Aston Villa i somras) så spelar det kanske mindre roll vad Kinnear säger.

***********************************

Vi får väl se hur det blir med Given. Jag tror att det skulle vara ett smart köp av Gunners, men det är väl kanske inte ett så troligt sådant. Wenger är inte känd för att köpa spelare som passerat trettioårsstrecket, och dessutom så kommer det nu rapporter om att Wenger inte har några stora summor att handla för. Det är Arsenals ordförande Peter Hill-Wood som uttalar sig i ämnet:
”Jag tror inte att det finns några direkt stora pengar att tillgå. Det gäller att se framåt, och i framtiden är det osäkert hur mycket pengar som kommer att strömma in. Vi har pengar, men jag är inte säker på att vi kommer spendera dem. Vi kommer att fortsätta att sköta våra affärer med försiktighet. Det låter kanske tråkigt, men vi komma inte stressa upp oss och spendera förmögenheter på spelare som inte kommer att kunna hjälpa oss att nå en högre nivå än den vi redan har. Arsene har en massa unga och talangfulla spelare till sitt förfogande och jag tror att han kommer vilja visa sitt förtroende för dem.”

Jag respekterar verkligen Wengers förmåga att ta fram talang och Arsenals sätt att med försiktighet bedriva affärer. Men nu känner jag att de börjar glida ut på rätt tunn is. Ibland måste en klubb köpa färdiga spelare som inte bara har potential, utan faktiskt redan har fått ut det mesta av den potentialen. Och med tanke på Arsenals skadeläge och tabellposition så anser jag att de faktiskt gamblar rejält med sin Champions Leagueplats om de inte värvar i detta fönster. Saken är ju också den att de inte skulle behöva känna att de värvar bara för att de har spelare på skadelistan. Även när de har en helt skadefri trupp så saknas det en del pjäser i truppen. Vad säger ni andra tyckare om saken? Vad säger Arsenalfolket?

***********************************

Dagens sista Arsenalhistoria handlar om Kolo Toure.
Det kommer nu nämligen uppgifter om att mittbacken har fått en transferbegäran nekad. Det är förstås fullt förståeligt att Arsenal kräver att Toure ska fullfölja de 18 månader han har kvar på sitt kontrakt. Dels eftersom det fortfarande ryktas om att Mr. Troublemaker William Gallas ska lämna klubben och dels eftersom Toure är en mycket bra mittback och en av de spelarna som har varit i Arsenal allra längst idag. Dock måste det ju vara lite av ett dråpslag för Arsenal att Toure över huvud taget kommer med sådan här transferbegäran.

Det händer en del i norra London som ni märker….

***********************************

I Liverpool har det värsta kaoset lagt sig efter Gerrard-gate. Benitez säger idag att Liverpoolkaptenen kommer att spela i morgondagens FA-Cupmöte mot Preston. Kanske blir det också en efterlängtad comeback för Fernando Torres som är med i morgondagens trupp.

***********************************

FA-Cupens tredje omgång tjuvstarar faktiskt redan ikväll när Tottenham tar emot WiganWhite Hart Lane. Mer om den matchen och mycket mer om FA-Cupen i stort kommer imorgon.

Trevlig helg på er alla!

Tävlingen - Sista chansen! [2009-01-02]

Sista påminnelsen om tävlingen där ni kan vinna biobiljetter. Ni kan läsa om regler och hitta själva frågorna här.

***********************************

Igår var jag lite...hmm...seg. Därav gårdagens dåliga produktivitet från min sida när det gällde blogginlägg. Idag lovar jag dock ett inlägg modell länge, eller kanske två kortare, har inte bestämt mig ännu. Men kika in under dagen/kvällen idag för det lär dyka upp en del kul att läsa här!



RSS 2.0