Allt ni någonsin hade velat veta om Merseysidederbyt. [2009-01-19]

Derbyweek.

Ett Merseysidederby brukar räcka för att få Liverpoolinvånarna fulla av förväntan, och nu väntar alltså två derbyn inom loppet av sex dagar – Det är ingen vågad gissning att säga att det råder en viss fotbollsfeber i staden just nu. Imorgon gäller det tre poäng och Premier League, och på söndag handlar det om vinna eller försvinna i FA-Cupen.

Liverpool och Everton har en speciell relation till varandra, de är verkligen syskonklubbar. Hade det inte varit för en oenighet i Evertons styrelse så hade varken klubben Liverpool FC eller arenan Goodison Park existerat. Everton grundades 1878 och spelade fram till 1892 på Anfield Road. Japp, jag pratar om den arena som idag är Liverpools hemmaarena. Men när markägarna ville höja hyran för Everton så uppstod två läger i Evertons styrelse och ibland spelarna. Resultatet blev att några styrelsemedlemmar hyrde en ny bit mark och byggde Goodison Park, medan en klick stannade kvar på Anfield och bildade en ny klubb som till slut fick namnet Liverpool FC. Så när Everton vann sitt första ligaguld (1890/1891) så gjorde man det alltså på Anfield. Och ända fram till i början av 30-talet så delade faktiskt klubbarna matchprogram. Som ni märker så pratar vi om två klubbar som har en hel del gemensam historia, och det är inte för intet som matcherna kallas för ”The friendly Derby”.

Men allt är inte vänskapligt. På senare år så har fans från båda sidor anklagats för att ha sjungit rätt osmakliga sånger om spelarna, och som ni vet så springer inte spelarna runt med mössan i hand och ber varandra om ursäkt på planen. De gula och röda korten brukar dugga tätt, och genom åren har det uppstått en del gruff. Matcherna mellan de två lagen har sedan Premier League startade innehållit 17 röda kort – Mer än något annat möte. Och vem minns inte när Sander Westerveld och Francis Jeffers började veva mot varandra som vore de två väderkvarnar?

Det återstår att se vad den här veckans matcher har att bjuda på, men ingen lär väl bli förvånad ifall någon av spelarna får syna det röda kortet. Personligen blir jag inte heller ett dugg förvånad ifall det blir två fruktansvärt jämna matcher. Liverpool har fördel av hemmaplan och har vunnit de tre senaste mötena. Å andra sidan är Everton i väldigt fin form just nu. Men hela grejen med de här matcherna är att ”recent form”, tidigare matcher, skadeläget och tabellpositionerna ofta verkar sakna betydelse. Det blir nästan alltid tighta drabbningar och utgången känns på förhand oviss de flesta gånger. Det är en av aspekterna som gör att jag personligen tycker så mycket om och fascineras så mycket av ett Merseysidederby – Det är oftast matcher som inte har en solklar favorit och när matcherna väl spelas så är det snarare regel än undantag att de lever i 90 minuter – Och det tror jag att den här veckans två möten också kommer att göra.

***********************************

Jag bidrar med lite roliga och intressanta Merseysidederby-siffror:

Liverpool och Everton har mötts 181 gånger i ligasammanhang;
Liverpoolvinster: 67.
Evertonvinster: 56.
Oavgjorda: 55.
Gjorda mål för Liverpool: 242.
Gjorda mål för Everton: 213

I FA-Cupsammanhang har klubbarna drabbat samman 20 gånger;
Liverpoolvinster: 9.
Evertonvinster: 6.
Oavgjorda: 5.
Gjorda mål för Liverpool: 34.
Gjorda mål för Everton: 24.

***********************************

Flest vunna derbyn i rad har Liverpool. Det var mellan åren 89-91 och matchserien innefattar fyra ligamatcher och en FA-Cupfinal. Skulle Liverpool vinna de två uppkommande matcherna så kan alltså detta rekord tangeras.

Flest derbymatcher i rad utan att förlora har Everton. De gick obesgerade i 14 raka matcher 41-52.

Det största segern är Liverpools; 6-0, år 1935.

Det mest målrika derbyt slutade 7-4 till Liverpool och spelades 1933.

***********************************

Den spelare som har spelat flest derbyn någonsin är Neville Southall med 41 matcher. Så ja, Björn, nog håller jag med dig alltid. Southall var en gigant även som spelare.

Den Liverpoolspelare som har flest derbyn på sitt CV är Ian Rush med 36 matcher.

Samme Ian Rush har gjort flest derbymål genom tiderna med 25 mål.

Evertons bäste derbymålskytt är Dixie Dean med 19 mål.

***********************************

Totalt har 42 spelare spelat på båda sidorna av Stanley Park. Här är ett urval med spelare som representerat båda klubbarna:

Nick Barmby är väl den som många direkt associerar till. Han spelade 116 matcher för Everton (96-00) och gjorde där 18 mål. I Liverpool (00-02) kom han upp i 32 matcher och 2 mål.

Abel Xavier lär väl knappast bli ihågkommen som en legend i någon av klubbarna, men det hann ändå bli 43 matcher för Everton (99-02) och 14 matcher för Liverpool (02-03). I Everton blev han mållös, men i Liverpool lyckades han faktiskt peta in ett mål. Det målet kom faktiskt i hans debut.

Peter Beardsley är den spelare som kanske har gjort de mest lyckade sejourerna i båda klubbarna. För Liverpool (87-91) blev det 131 matcher och 46 mål och för Everton blev det (91-93) 81 matcher och 25 mål. Bara två spelare har gjort mål för båda klubbarna i ett derby. Beardsly är en av dem.

Under en kort period 2006 så var Sander Westervald utlånad från Portsmouth till Everton, och han hann med att spela två matcher för dem.

Den enda spelaren som har vunnit FA-Cupen för båda lagen är Gary Ablett. Och ja, det är samma Ablett som idag chefar över Liverpools reservlag. För Liverpool (83-92) spelade han 109 matcher och gjorde ett mål och för Everton (92-96) fick han ihop 128 matcher och petade in 8 mål.

En enda spelare har varit kapten för båda lagen. Men jag måste vara ärlig och säga att jag inte riktigt minns honom. Andrew Hannah var hans namn och han spelade i blått 1889-1891, och i rött mellan 1892-1895.

Skotten Don Huthinson gjorde 7 mål på 45 matcher för Liverpool (90-94) och 10 mål på 75 matcher för Everton (98-00).

***********************************

Att göra The Derby Double innebär förstås att vinna båda matcherna under en säsong. En prestation som Liverpool mäktat med 12 gånger, medan samma siffra för Everton är 9.

En trippel som innefattar segrar i båda ligamötena och en FA-Cupseger under en och samma säsong har inget av lagen någonsin mäktat med, vilket innebär att Liverpool har chansen att skriva historia denna vecka.

***********************************

Mina två starkaste derbyminnen är två till antalet;

2001 - Liverpoolsegern med 3-2 . Gary Mac avgjorde med en frispark på övertid. 

2006 - Evertonsegern med 3-0, med en Andy Johnson i högform och en Reina som hängde tvätt. 

En av de mest omtalade matcherna någonsin är en FA-Cupmatch från 1991 som slutade 4-4. Själv minns jag den inte särskilt väl, men några av er som läser kanske gör det?

Vill ni se bilder från dessa matcher, och en hel del andra Merseysidederbyn så klickar ni här.

***********************************

Självklart vill jag höra om era derbyminnen, om anekdoter, eller derbyn på plats. Och så vill jag förstås höra ifall ni har några reaktioner på de siffror (lägg gärna till egna stats som ni hittar) som presenterats, men framför allt hur ni tror att det kommer att gå i veckans matcher.

***********************************

Jag hoppas att även ni som inte håller Liverpool eller Everton kärt stod ut med att läsa det här inlägget, och att ni hade överseende. Jag tycker att det som omväxling kan vara kul med nischade teman på inläggen då och då, inte minst om ämnet är aktuellt. Dessutom kommer det med största sannolikhet ännu ett inlägg idag – Och det lär bli helt fritt från Merseysidederyprat.

Kommentarer
Postat av: Linus Nileskog

Jag har varit på Anfield ett antal gånger nu men jag har aldrig varit på ett Merseyside derby och faktum är att jag, om några timmar ska se Liverpool - Everton.



Jag tror att det kan bli det kan bli en fantastisk atmosvär på arenan. Anfield är ju känt för att vara överhett på Champions League kvällarna, och visst kan ett derby mot Everton 20.00 (engelsk tid) knappast vara sämre?

2009-01-19 @ 10:05:05
Postat av: rooster

som vanligt en helt underbar blogg, trots fel lag (...:-).. )

2009-01-19 @ 10:18:02
Postat av: Björn

Abel Xavier - spelade båda derbymatcherna, men en i varje lag, under samma säsong.



Två spelare har spelat för båda lagen och gjort mål - David Johnson och Peter Beardsley.



1984/85 vann Everton 3 gånger, två gånger i ligan samt Charity shield.



1986/87 möttes lagen 6 gånger! 2 matcher spelades i Screen sport super cup (som jag aldrig hört talas om). Trots 6 matcher vann Everton ingen, 2 oavgjorda och 4 förluster. Men de avslutade säsongen som mästare ändå!

2009-01-19 @ 11:32:10
Postat av: Viggo

Holmgren//

Liverpool spelar på Anfield. INTE Anfiel Road!!

2009-01-19 @ 12:17:23
Postat av: Emil

Derbyt 07 på Goodison.

Hyypiäs självmål å två straffmål från Kuyt :) Bästa derbyt jag någonsin sett :)

2009-01-19 @ 12:27:28
Postat av: Holmgren

Viggo>>



Du har besserwisserbyxorna på dig idag ser jag. Om jag har uttryckt mig otydligt eller ifall du är halvdan på att tolka mig rätt, eller till och med letar fel, det låter jag vara osagt.



Jag säger att Everton fram till 1892 spelade på Anfield Road, och jag säger att jag pratar om samma arena som är Liverpools arena idag. Jag säger INTE att Liverpool spelar på Anfield Road idag. Arenan har en gång i tiden hetat Anfield Road nämligen. Fram till 1992 närmare bestämt. Nu vet du det.

2009-01-19 @ 12:53:24
Postat av: Anders Ekström

Jag hade den stora glädjen att bevittna Merseyside-derbyt på Anfield säsongen 2005/2006. En tidig Gerrardutvisning, självmål av Neville samt vackra strutar av Garcia och Kewell gjorde att matchen slutade 3-1 till oss röda och en fantastisk atmosfär på Anfield.



En dryg månad tidigare var jag dessutom på Anfield när vi genom en Crouch-nick slog ut ManUtd ur FA-cupen.



Måste påstå att även om atmosfären på Anfield var fantastisk mot Everton, så var trycket på läktarna mot Utd på en helt annan nivå! (I tidningen dagen efter beskrev Gerrard atmosfären som "hela Anfield var the Kop i extas")

2009-01-19 @ 13:15:51
Postat av: Björn

Emil//

Håller inte alls med dig... Det värsta derbyt jag sett på de senaste åren!



Min gissning inför kvällens drabbning: 1-1, Everton tar ledningen på en fast situation, Liverpool trycker på och får 1-1, Kuyt samlar ihop två gula och åker ut.



Men jag tror att det finns en stor risk att (om?) med Neville som def mitt så hamnar Everton för långt ner med laget och Liverpool får en ganska enkel resa mot 3 poäng. Moyes har ju inte så bred trupp att leka/exprimentera med så det blir nog en väntad upställning. Nu med Fellaini avstängd skulle det vara mycket oväntat (chockartat) om inte Neville spelar där. Att slänga in Rodwell där skulle vara intressant, men oj vad riskabelt. Castillo finns också men förstår inte varför Everton lånade in honom när han knappt fått någon chans. Ett alternativ skulle vara att flytta upp Jagielka, men han har varit så stabil som mittback senaste tiden.



Herregud vad jag skriver. Nervositeten och spänningen börjar komma...



Ett derby är alltid ett derby!

2009-01-19 @ 14:04:11
Postat av: Knatte

Blir 2-0 till Liverpool ikväll, Keane X2 målskytt. Men har en känsla att Everton får revansch för förlusten i kväll på söndag i FA-cupen...

2009-01-19 @ 14:43:25
Postat av: Kriss

Kommer även jag ihåg 07 derbyt på goodison, ingen trevlig match och fan vad lack man blev när han byter ut Gerrard för Lucas. Men det visade sig vara ett bra byte då Lucas fixade straffen som tog hem segern till oss. Fast den som ger bäst minne från ett derby är matchen som Holmgren nämner med Macallisters lösa frispark som smiter in vid stolpen. Har för mig att Niklas Alexandersson spelade i Everton då, någon som vet?

2009-01-19 @ 15:27:30
Postat av: Linhem

kommer ihåg förra året när de va massa tjöt om domarn då vi fick straff och de fick rött efter att Domarn först tog upp gult men efter ha "funderat" gav Hibbert de röda, Kuyt gjorde ett av sina få mål

2009-01-19 @ 16:02:22
Postat av: Fridolf

Har hört att Liverpool FC skulle vara Irländarnas lag i liverpool, och Everton engelsmännens. Precis som att Celtic skulle vara irländarnas lag i glasgow o Rangers Skottarnas..... Och att liverpool och celtic är systerklubbar iom detta.

Och när jag skriver irländarna menar jag dom som flydde över som arbetskraft då irland ska ha haft en stor kris nån gång för länge länge sen.

Är det någon som vet hur det ligger till o kan sin historia om klubbarna?

2009-01-19 @ 17:35:26
Postat av: Oskar

Kriss>>



Det stämmer att Alexandersson spelade i Everton då. Var faktiskt till och med han som orsakade frisparken Gary Mac avgjorde på.

2009-01-19 @ 18:47:06
Postat av: Björn

Fridolf//

Nej jag tror inte riktigt det där stämmer.

Klippte ut lite från wikipedia:

During the 1950s and 1960s Everton were coined as the Catholic club mainly as a result of successful Irish players Tommy Eglington, Peter Farrell and Jimmy O'Neill as well as manager Johnny Carey. This, in turn caused Liverpool to be thought of as Protestant club. However it should be noted that this notional divide was never seen as a basis for supporting a certain side as is the case with Celtic and Rangers. In truth both teams have strong support from all denominations as well as many fans from Presbyterian North Wales and Catholic Ireland. Most importantly, the actual clubs themselves did not act to strengthen sectarian divides and in fact both clubs stem from a Methodist origin.



Nu jäklar smäller det snart!

2009-01-19 @ 20:59:31
Postat av: Viggo

Holmgren//

Sorry att du uppfattade mig som besserwisser... för sådan är jag inte alls. Äger inte ens ett par besserwisserbyxor.

Har läst om, och ger dig rätt. No hard feelings i hope.

Nu smäller det på Anfield. :)

2009-01-19 @ 21:02:53
Postat av: Fridolf

Ok..

Tack björn.

Verkar iallafall stämma i skottland. Celtic har ju till o med klövern på bröstet nu när man tänker efter.

2009-01-19 @ 22:07:38
Postat av: Holmgren

Viggo>>



No hard feelings. Läste om min kommentar till dig. Den var lite taggig. Sorry. Får skylla på nerverna inför matchen.

2009-01-19 @ 23:52:09
Postat av: Holmgren

Fridolf och Björn>>



Jag bodde i Dubiln för ett par år sedan. Celtic är förstås ett oerhört populärt lag där, och många Celticfans hade ett gott öga även till Liverpool. Det var knappast så att gemene man älskade Liverpool, men det var inte utan att rätt många höll en extra tumme för dem. Då pratar jag visserligen främst om folk i min egen generation.



För övrigt jobbade jag tillsammmans med en skotte därborta. Han var en fanatisk Celticsupporter. När vi hälsade för första gången så lät det ungefär såhär:

-Du måste vara den nya svenska killen?

-Ja, jag heter David,

-Nej, det gör du inte. Du heter Henrik number 3. Därborta stårt ettan och tvåan.



Ettan och tvåan var två andra svenska killar. Alla svenska människor var Henrik för honom.

2009-01-20 @ 00:02:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0