FA-Cup-special [2009-01-03]

FA-Cupen ligger mig extremt varmt om hjärtat. Traditionen, det faktum att spelarna själva verkligen bryr sig om en inhemsk cup, ”the giant-killers” och minnen av underbart dramatiska matcher är bara några anledningar till att jag verkligen älskar denna cup.

Kanske har den tappat lite i status de senaste åren, och kanske förekommer det inte lika många skrällar som det gjorde på Tipsextra-tiden, men ställer man den bredvid vilken annan inhemsk cup som helst i Europa så inser man väldigt snart att FA-cupen är något speciellt.

Idag inleds alltså den tredje omgången, men för de allra minsta lagen började kvalet till första omgången redan i augusti 2008. 761 lag deltog från början. Denna upplagas publikrekord för kvalrundan sattes i matchen mellan Wrexham och Eastwood Town. Matchen drog 3.115 personer. Det finns allsvenska lag som snittar sämre. Vilka som vann matchen? Den slutade 0-0 och i replayen lyckades Eastwood slå Wrexham med 2-0. Vet ni förresten vem som tränar Wrexham för tillfället?

Ovan nämnda Eastwood lyckades via segrar över Brackley Town och Wycombe Wanderers ta sig hela vägen till tredjerundan. Det forna storlaget Leeds gick på en rejäl mina när de åkte ut mot amatörlaget Histon i andra rundan. Föutom Eastwood och Histon är det ytterligare sex lag som spelar under League Two som är kvar i turneringen; Barrow, Kidderminster, Blyth Spartans, Kettering Town, Torquay United och Forest Green Rover. Där har ni årets potentiella giant-killers, med andra ord. I ärlighetens namn skulle det väl vara en rejäl skräll om ett lag från League Two slår ut ett Premier Leaguelag också. Men just amatörlagen kan vara kul att hålla ett extra öga på.

Här har ni hela listan för dagens möten:

Portsmouth - Bristol City
Sheffield Wed - Fulham
Preston - Liverpool
Birmingham - Wolves
West Ham - Barnsley
Middlesbrough - Barrow
Hull City - Newcastle
Hartlepool - Stoke
Chelsea - Southend
Manchester City - Nottingham Forest
Cardiff - Reading
Ipswich - Chesterfield
Charlton - Norwich
West Brom - Peterborough
Torquay - Blackpool
Leyton Orient - Sheffield United
Millwall - Crewe
Histon - Swansea
Forest Green Rovers - Derby
QPR - Burnley
Leicester - Crystal Palace
Cheltenham - Doncaster
Arsenal - Plymouth
Kettering - Eastwood
Town Macclesfield - Everton
Watford - Scunthorpe
Sunderland - Bolton
Coventry - Kidderminster


Så vad kan vara värt att notera då?

Bland annat att det garanterat kommer att finnas ett amatörlag kvar även i fjärde omgången. Kettering och Eastwood har lottats mot varandra. Jag gissar att det kommer finnas 22 hyfsat taggade spelare i den matchen.

Tar man sig till rätt pub eller streamar rätt kanal på nätet så borde man ha en möjlighet att få se det gamla storlaget Nottingham Forest spela. Det är inte varje dag.

Bara två möten är rena Premier League-möten; Hull City – Newcastle och Sunderland - Bolton.

Liverpool befinner sig idag på något av helig mark. Tränarlegenden Bill Shankly representerade Preston North End som spelare och han gjorde nästan 300 matcher för klubben. En av läkarsektionen på Prestons arena Deepdale bär även Shanklys namn.

Jag avslutar med att bjuda på tre av mina peronliga favoritminnen från just FA-Cupen.

1. Finalen 2006 mellan West Ham och Steven Ger.. Oj, sorry, Liverpool.
En oerhört dramtisk match där Steven Gerrard bar hela Liverpool på sina axlar. 3-3 i full tid, och Liverpool vann på straffar.

2. Finalen 2004 mellan Manchester United och Millwall.
Det var ingen match att minnas, men jag jobbade vid tidpunkten på Dublin Airport som chaufför för en hyrbilsfirma. I halvtid fick vi allihopa gå upp i skybaren och dricka Guinness och även kolla klart på matchen. Guinness på arbetstid. Som chaufför. Irländarna är speciella.

3. Havant & Waterlooville.
Så hette det lilla laget som tog sig till fjärderundan förra året. De lottades mot Liverpool och matchen skulle spelas på Anfield. Eftersom FA-Cupen innebär att lagen delar på publikintäkterna så betydde det att den lilla klubbens ekonomi var tryggad för de närmsta tio åren. Men sagan var inte helt slut med lite kulor i kassan. Det lilla amatörlaget tog ledningen. Mot Liverpool. På Anfileld. Två gånger. Liverpool vann sedan matchen med 5-2, men scenerna när Havant tog ledningen var vackra på något sätt. Det symboliserade hela FA-Cupen väldigt väl. Jag minns också att det uppstod en del kaos när Steven Gerrard skulle bytas in. Helt plötsligt var det ett antal Havantspelare som struntade i vad som hände på planen. Istället koncentrerade de sig på att vara först fram till Gerrard för att få första tjing på att byta tröja med honom. Charmigt så det förslog. Ni bara måste se de här bilerna ifrån matchen.

Jag vill väldigt gärna höra er dela med er av era FA-Cupminnen också. Vilka matcher minns ni, och av vilka anledningar?

***********************************

Deadlinen för julnötterna är nu passerad. Tillräckligt med deltagare blev det också, närmare bestämt drygt 20 stycken. Jag ska börja rätta så fort jag kan. Räkna med att både facit och vinnare presenteras innan helgen.

***********************************

Idag är det jobba som gäller för min del. Förhoppningsvis hittar jag några matcher att ladda ned och njuta av ikväll efter jobbet. Vad gäller fler inlägg idag så är det nog att betrakta som icke sannolikt. Men jag är förstås tillbaka imorgon. Förhoppningsvis har jag en eller annan cupskräll att skriva om.

Kommentarer
Postat av: EvenSteven

Coachar Wrexham gör väl våran gamle striker från tidigt 90-tal nämligen Dean Saunders.

2009-01-03 @ 16:58:07
Postat av: Linhem

som nämns ovan är det Dean Saunders som tränar Wrexham...

Hartlepool slagit ut Stoke och Forest påväg att skicka ut Money,Money-Man City...

2009-01-03 @ 17:20:58
Postat av: Ralle

Grett att Chelsea kryssade :) lär nog inte gynna dem med en extra match mitt i veckan iaf..

2009-01-03 @ 20:52:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0