Så slutar Premier League - Platserna 18-20. [2009-08-01]

Så var det då dags. Premier Leagues sluttabell 2009/2010 ska tippas. Samma rubrik kommer att dyka upp ganska många dagar i rad här på bloggen, med start idag. Exakt samma rubrik varje dag blir det förstås inte. Platserna kommer att ändras från dag till dag. I samband med tabelltippningen så blir det lagpresentation för varje lag, och förstås en motivation till varför jag tippar dem där jag tippar dem. Ropa gärna till ifall ni saknar något i lagpresentationerna så kan jag lägga till saker och ting vartefter.

Att det är fyra veckor kvar av transferfönstret försvårar ju förstås det hela. Men den tabell jag kommer att presentera dag för dag är den som gäller för min del. Jag ska inte brasklappa eller komma med ursäkter på förhand. I'll stick with my table.

20. HULL CITY.

Motivering:
Behövs det verkligen en utförlig sådan? Hull avslutade den förra säsongen miserabelt. En enda seger blev det under 2009. Skrällaget som fotbollsälskarna fick lära känna under hösten 08 existerade inte våren 09. Försvaret läckte och målen framåt uteblev. Det var uppenbart för alla att när medvinden hade mojnat och när det inte räckte med att spela med motivation som enda bränslekälla så var laget helt enkelt inte tillräckligt bra. Så vad är då prio ett inför denna säsong? Att förstärka laget, naturligtvis. Det har man dock inte gjort. Den desperata jakten på en målskytt fortsätter för tränare Phil Brown, men än så länge har man inte lyckas locka till sig någon. Hull har fått nej av Fraizer Campbell, Marc-Antoine Fortune, Michael Owen, och nu ser även klubben ut att gå miste om Bobby Zamora. Det är illavarslande för Hull. Jag såg igår laget bli utspelat av Spurs i en försäsongsmatch i Asien. Ok, det är en försäsongsmatch, men båda lagen mönstrade starka elvor - Och en bilnd man kunde se hur impotenta Hull var i offensiven. Förstärker de inte på anfallssidan så kommer de göra sanslöst få mål. Och gör man sanslöst få mål så får man se till att vara riktigt stabila bakåt ifall man vill hänga kvar i Premier League. Är då Hull riktigt stabila bakåt? Knappast. De släppte in näst flest mål av alla PL-lag förra säsongen, och även om de värvat den reslige franske försvararen Steven Mouyokolo (klubbens enda nyförvärv än så länge) från franska Ligue 1-nykomligarna US Boulogne så kan jag inte se hur Hulls försvar ska vara avsevärt bättre den här säsongen kontra förra. Att man har gjort en permanent deal med lånet Kamil Zayatte och att duktige Michael Turner finns kvar i klubben tror jag inte heller hjälper. Ett annat stort avbräck är förstås att mittfältsmotorn Jimmy Bullard fortfarande är knäskadad och borta på obestämd tid. Hull är för mig det svagaste laget i PL, och man har nästan inte lyckats med någonting än så länge under silly season. Jumboplatsen är vikt åt tigrarna.

Kubben:
Grundad: 1904.
Arena: KC Stadium (25.404).
Publiksnitt 08/09: 24.816.
Manager: Phil Brown.
Lagkapten: Ian Ashbee.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Geovanni, 8 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Steven Mouyokolo från US Boulogne, pris okänt.

Spelare ut:
Wayne Brown till Leicester, gratis. Matt Plummer, Dean Windass, James Bennett, alla till Darlington, alla gratis. John Welsh till Tranmere, gratis. Ryan France till Sheffield Utd, gratis. Sam Ricketts till Bolton, pris okänt.

***********************************

19. BURNLEY FC.

Motivering:

Burnley visade förra säsongen att man är ett lag med mycket hjärta, stor vilja och framförallt visade man prov på uthållighet utöver det vanliga. Burnley spelade 61 tävlingsmatcher förra säsongen (man gick långt i såväl Liga som FA-Cup) och man använde inte mer än totalt 22 spelare. 5 av dessa 22 spelare gjorde bara fem starter eller mindre. Det betyder att laget uppenbarligen klarar av stenhård matchning och extremt hård belastning. Grovjobbaren och lagkaptenen Graham Alexander startade i lagets alla 61 matcher. Frågan är ju bara hur långt man kommer på uthållighet och hjärta. I PL vill jag nog påstå att man över en hel säsong är beroende av stora portioner kvalitet också. Där känner jag att Burnley inte riktigt räcker till. Burnley kom på femte plats i CCC förra säsongen, och man gick upp i PL genom Play Off. I grundserien släppte man in hela 60 mål, och det är här problemet för Burnley ligger. 60 mål är nämligen tre mål mer än vad exempelvis Plymouth som hamnade så långt ned som på 21a plats släppte in. Det är också i försvaret man har jobbat på att förstärka. Den jamaicanske högerbacken Tyrone Mears har anslutit från Derby, kanadensiske mittbacken David Edgar från Newcastle är klar, och Man United-produkten Richard Eckersley spelar också i Burnley följande säsong. Ingen av dessa tre är egentligen särskilt stora namn, men alla kan den engelska fotbollen och alla är säkert sugna på att bevisa att de klarar av PL. Om de sedan gör det är en helt annan femma. Föutom de tre som nämns ovan är även den skotske försvararen Brian Easton ny. Burnleys dyraste nyförvärv hittills denna sommar återfinns dock i andra änden av planen. Steve Fletcher är även han från Skottland, men han är anfallare. Trots att han inte hunnit fylla mer än 22 så har han hunnit med över 150 matcher och dryga 40 mål i skotska PL. Fletcher kostade £3M.

Spelarförvärven till trots - Det viktigaste för Burnley var nog att de fick behålla sin tränare Owen Coyle. Irländaren har lovordats för sina insatser i Burnley sedan han tog över laget 2007. Skotska storklubben Celtic hade Coyle högst upp på önskelistan inför denna säsong, men Coyle blir alltså Burnley trogen.

Burnley är en av de fattigaste och mest nedgångna städerna i England. Sedan 50-talet har däckindustrin varit stor i staden, men när Michelin stängde ned sin fabrik 2002 så drabbades staden hårt. Arbetslösheten i Burnley är närmare 15%. För en fattig stad med dryga 70.000 invånare är det förstås helt otroligt stort att vara tillbaka i den engelska fotbollens finrum - Laget är uppe i högstaligan för första gången sedan 1976. Laget kan säkerligen räkna med ett massivt hemmastöd på Turf Moor. Jag skulle gilla att se Burnley lyckas i PL, men dessvärre tror jag inte att laget har vad som krävs. Trots nyförvärven så ser försvaret tunt ut, och jag sätter frågetecken kring kreativiteten. Joey Gudjohnsen och Robbie Blake kommer att behöva dra tunga lass i offensiven. Och även om de båda är habila spelare och den sistnämnade har erfarenhet från PL så ser det i mina ögon för tunt ut. Nyförvärven behöver slå väl ut och de befintliga spelarna behöver göra sin livs säsong ifall Burnley ska klara nytt kontrakt.

Kubben:
Grundad: 1882.
Arena: Turf Moor (22.546).
Publiksnitt 08/09:.13.082.
Manager:.Owen Coyle
Lagkapten: Graham Alexander.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 8.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Martin Paterson, 13 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Steven Fletcher från Hibernian, £3M. Tyrone Mears från Derby, £500K. Brian Easton från Hamilton, £350K. David Edgar från Newcastle, pris okänt. Richard Eckersley från Man Utd, pris okänt.

Spelare ut: Alan Mahon till Tranmere, gratis. Steven Jones till Walsall, gratis.

***********************************

18. WOLVERHAMPTON WANDERERS.

Motivering:
Det kan tyckas hårt att placera CCC-mästarna under strecket. Laget kan spela väldigt bra fotboll i sina bästa stunder, och det finns en hel del bra spelare i truppen. Men jag ser två stora bekymmer. Skador och jämnheten. Wolves kommer att börja säsongen utan såväl Michael Kightley och Chris Iwelumo. Det låter kanske inte så illa, men vi snackar om två spelare som tillsammans bidrog med 45 poäng i CCC förra säsongen. Kightley gjorde 8 mål och 19 assist medan Iwelumo gjorde 14 mål och 4 assist. Det är alltså två nyckelspelare vi pratar om. Nykomlingar har sällan råd att vara utan sina viktigaste spelare, och jag tror att Wolves på grund av detta får en tung start, och sådant kan vara förödande. Så var det jämnheten också. Wolves hade vissa svackor under förra säsongen. Man varvade gärna fina insatser med sämre från en vecka till en annan - Inte minst under våren. För mig är det illavarslande. Dels är det ett litet underbetyg till lagets uthållighet, och dels är jämnhet en av de allra viktigaste sakerna om man vill etablera sig i PL. Ingen räknar med att någon av nykomlingarna ska gå en herrans massa omgångar i streck utan att förlora. Resultaten måste kanske inte vara konstant jämna, men däremot bör det spelmässiga vara det. Toppar och dalar rent spelmässigt skapar osäkerhet och sådant har man inte råd med i PL. Jag har också vissa frågetecken kring Wolves mittfält, då framför allt den defensiva delen av det. Bakåt ser det bra ut med walesiska 22-årige landslagsmålvakten Hennessey och bland annat U21-landslagsmannen Richard Stearman, nyförvärvet Ronald Zubar från Marseille och rutinerade Jody Craddock i försvarsledet. Framåt ser det minst lika bra ut med målsprutan Sylvan Ebanks-Blake, lovade Sam Vokes, £6.5M-förvärvet Kevin Doyle från Reading och förstås skadade Chris Iwelumo. Men jag undrar ifall spelare som Karl Henry, och nyförvärven Nenad Milijas, Greg Halford och Andrew Surman grejar att vinna särskilt många av de hårda, tuffa mittfältskamper som väntar i PL.

Kubben:
Grundad: 1877.
Arena: Molineux Stadium (28.525).
Publiksnitt 08/09: 24.153.
Manager:.Mick McCarthy.
Lagkapten: Jody Craddock.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): .18.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Sylvan Ebank-Blake, 25 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Kevin Doyle från Reading, £6.5M. Greg Halford från Sunderland, £2M. Ronald Zubar från Olympiqe Marseille, £1.5M.  Andrew Surman från Southampton, £1.2M. Marcus Hahnemann från Reading, gratis. Nenad Milijas från Röda Stjärnan, pris okänt.

Spelare ut:
Stephen Gleeson till MK Dons, pris okänt. Darren Potter till Sheffield Wednesday, pris okänt. Lewis Gobern till MK Dons, gratis.

***********************************

Det var allt för idag. Imorgon kommer platserna 15-17. Säg som sagt gärna till ifall det är något ni saknar så ska jag ta med det framöver.

Kommentarer
Postat av: Roos

Tror du har rätt i Hull. Nyförvären är inget som sätter någon större skräck i någon.

Nykomlingar är alltid nykomlingar o dessa tar väl oftast en av två vägar. De är värdelösa o gör en Derby sist de var uppe o vände eller så gör de en Hull som förra säsongen. Det skulle dock vara kul om Wolves klarade sig kvar.

2009-08-01 @ 23:35:55
Postat av: Jax

Ditt resonemang låter rimligt - även om jag personligen tror att Wolves klarar sig kvar.



Sen vet man ju aldrig med Hull. Med tanke på deras osannolika höstsäsong förra året. I princip borde ju det kunna upprepas igen - de har väl inte tappat så mycket, mer än möjligen överraskningsmomentet?

2009-08-02 @ 09:36:39
Postat av: Niklas (Villa)

Fråga på detta:

"Att det är två veckor kvar av transferfönstret försvårar ju förstås det hela"



Pågår det inte augusti ut? Är rätt säker på det...



Vore kul (ur Villas synvinkel) om Wolves kunde klara sig kvar :)

2009-08-02 @ 13:36:03
Postat av: Holmgren

Visst är det så, Niklas. Två veckor till seriestart, men fyra veckor kvar av fönstret. Bra uppmärksammat. Det är ändrat nu.

2009-08-02 @ 14:06:51
Postat av: JS

David, en helt Offtopic fråga, jobbar du på Boo FFs kansli?

2009-08-02 @ 16:05:32
Postat av: Holmgren

JS>>



Nej.

2009-08-02 @ 19:31:31
Postat av: Victor

Svårt att ha några invändningar mot vad du just har printat ner. Hull saknar i nuläget så ofantligt mycket för att platsa i PL i min mening, och överraskningsmomentet, som du även har nämnt, existerar inte längre. Jag vill dock inte döma ut dem helt än, men det ser inte ljust ut för tigrarna i alla fall. Burnley må vara en frisk fläkt, men om dem ska stanna i PL krävs mer eller mindre ett mirakel.



Wolves är väl det enda laget som jag känner har möjligheten att klamra sig kvar en säsong till. Jag hoppas dessutom att dem gör det. Just fighten om att undvika den sista nerflyttningsplatsen blir förmodligen väldigt jämn, som vanligt, och jag är faktiskt så osäker att jag inte ens vågar gissa på ett lag.

2009-08-02 @ 20:44:29
Postat av: Linhem

Måste säga att Pompey ser svaga ut...ingen Glen J eller Crouchy...men de har Finnan!.



ska se dina nästa placeringar också.



håller nog med dig, tror dock Wolves kan klara sig kvar.

2009-08-02 @ 20:59:59
Postat av: Oskar

Känns hur säkert som helst att Hull åker. Hade en usel andra halva av förra säsongen och har inte förstärkt alls, egentligen. Svårt att få spelare.



Tror också att Burnley åker ut, även om jag hoppas att de klarar sig (egentligen bara för den där förlusten mot Spurs i ligacupen).



Det tredje laget som ska ut är svårare. Tror Wolves klarar sig, Mick McCarthy kan väl inte alltid åka ut? Tror Pompey åker, deras trupp är rejält försvagad motför förra säsongen.



2009-08-03 @ 13:22:38
Postat av: rooster

Tjena David. Har varit utan internet en stund men det försöker jag verkligen ta igen nu.. underbar genomgång av lagen. En liten fråga bara. Joey Gudjohnsen i Burnley, är inte det samma kille som spelade i Villa förut och då besitter han väl lite rutin i alla fall + ett jäkla hårt spel. Flera röda kort i karriären..

2009-08-12 @ 16:29:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0