Har du koll på läget, Wenger? [2009-07-29]

Låt mig fastslå en sak allra för, så har vi det ur vägen: Jag gillar Arsenal. Har alltid gjort. Framför allt gillar jag Arsenal under Wenger. Engelsk fotboll har Wenger att tacka för mycket. Innan fransmannens intåg i den engelska fotbollen bestod halva Premier League av suputer, bara en handfull spelare kunde stava till stretcha, och konservatismen inom den engelska fotbollen existerade i enorma portioner. Wenger har under sina år brutit mönster, visat mod och framför allt: Han har vunnit en sjuhelvetes massa titlar.

Men alla storhetstider, alla imperium har sin uppgång och sitt fall. Och alla storhetstider, alla imperium har sina svackor. Frågan är vad vi ser i Arsenal just nu. Ett fall, eller en svacka? Jag vet inte, men jag vet att det är något av de två.

24, 21, 4, 18. Så många poäng har Arsenal varit efter titelvinnarna de senaste fyra säsongerna. Med undantag för säsongen 07/08 så är det duktigt många poäng. Om säsongen 07/08 var en överprestation från Wengers mannar, eller om de övriga tre präglas av skador, oflyt och underprestation går det förstås att tvista om. Vilket läger man än ställer sig i så kvarstår fakta: Arsenal har halkat efter - Då framför allt Man U och Chelsea. Liverpool har som de flesta vet inte vunnit en ligatitel sedan dackefejden, men just nu, och med fjolårssäsongen i färskt minne, så känns det som om Liverpool gör ett bättre jobb än Arsenal när det kommer till att fylla glappet upp till Man U.

***********************************

Så vad har hänt - Och framför allt: Vad gör man för att stoppa trenden?

Jag kan spontant se två stora anledningar till varför Arsenal just nu känns som det svagaste laget i "Big Four".

Bristen på kontinuitet.

Det är fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet att kontinuitet är ett framgångsrecpet. Och i globaliserad och föränderlig fotbollsvärld tror jag att det blir allt viktigare. 2006 var Arsenal i Champions League-final. Av de A-lagsspelare som fick speltid och som fanns i Arsenaltruppen då så är det idag nio kvar. Då räknar jag med Senderos som var utlånad förra säsongen, och som har en osäker framtid i klubben. Jag räknar med Eboue och Toure som båda sägs vara nära att lämna klubben, inte minst den sistnämnda. De sex som känns givna i truppen och som har en viktig roll att spela i laget inför denna säsong är Almunia, Djourou, Diaby, Song, Fabregas, och Van Persie. Det är sex spelare.

Motsvarande summa för Chelsea: 8. Man U: 12.

Det är en viss skillnad. Att behålla ryggraden i ett lag är bland det viktigaste man kan göra. Under de tre senaste säsongerna har Arsenal tappat/sålt spelare som Henry, A. Cole, Ljungberg, Pires, Flamini, Hleb, Silva, Adebayor. Några av dem var inte nyckelspelare, och några av dem var absolut på väg nedåt. Men att behålla spelare som kan klubben, kan tränaren och har erfarenhet av stora matcher tror jag är enormt viktigt, även om de allihopa inte längre är givna i elvan. Jag inser att man måste rotera i spelartruppen för att hålla sina spelare på tå, och jag inser att man måste förnya sig. Samtidigt är det en balansgång. Och det här är en balansgång som jag anser att Wenger hade kunnat sköta bättre de senaste åren.

Oviljan att köpa färdiga spelare.

Wenger är med största sannolikhet bäst i världen på att utveckla unga spelare. Han behöver inte spendera multum för att få ett slagkraftigt lag. För det respekterar jag honom oerhört högt. Men återigen; Det är en balansgång. Alla stora klubbar har de senaste åren tagit in en och annan färdig klasspelare utifrån; Torres, Drogba, Berbatov är några exempel hos konkurrenterna. När Wenger köpte Arshavin i vintras så var det verkligen ett trendbrott. Överlag anser jag att Wenger har litat för mycket på sina unga spelare. Det är hedervärt, och det kan betala av sig i längden. Men unga spelare mår också bra av att backas upp av erfarna spelare som vet vad hetluften innebär. Vad jag förstår så har Gunners en relativt sund ekonomi. Kanske borde man lätta lite på lädret och faktiskt handla 1-2 färdiga spelare per säsong?

***********************************

Nu då? Skymtar man en förändring av de mönster om jag ovan beskrivt? Rustar Arsenal hårt för att täta glappet upp till topptrion?

Nej, jag tycker nog inte det. Den här sommaren har man handlat in en ung, och enligt uppgift extremt lovande mittback från Ajax. Men that's it. Samtidigt har man sålt den spelare som de senaste åren varit lagets bästa målskytt, och man är på god väg att sälja Kolo Toure - Ännu en spelare som varit längre i klubben, och som nog får anses som startspelare. Dessutom säljer man dem till den en klubb vars ambition är att sno åt sig fjärdeplatsen.

I min värld är det ofattbart att Wenger inte förstärkt laget med spelare utifrån. Innermittfältet skriker efter en småful, hårdför fadersgestalt. Lorik Cana hade suttit som en smäck. De tre senaste säsongerna har Gunners släppt in fler mål än alla övriga i "De Stora Fyra". En namnkunnig mittback kanske inte skulle sitta fel? Och även om jag förstår försläjningen av den vandrande moralsänkaren Adebayor så anser jag ändå att hans mål bör ersättas. Kan man lita på Eduardo efter alla skador den senaste två åren? Har han ens någon gång bevisat att han är en målskytt som håller i Premier League? Jag tvivlar på att Carlos Vela är redo att kliva fram en stor målslytt. I mina ögon behöver Wenger skaffa en anfallare som går rakt in i elvan.

Jag respekterar alla de gooners som till fullo litar på Wenger. Fransmannen har egenhanda skapat det Arsenal vi känner idag. Men jag kan inte med den bästa vilja i världen hävda att klubben just nu inte är på efterkälken.

Om transferfönstret stängde idag så har Arsenal en trupp som skulle få kriga stenhårt för en fjärdeplats. Och det är ett krig jag tror att man skulle förlora.

***********************************

Jag vill väldigt gärna höra era åsikter om Arsenal, den väg klubben vandrat de senaste tre åren, och förstås var de står nu. Jag gör mig inga illusioner om att vara Sveriges största Gunnersexpert, så jag skulle väldigt gärna höra några inbitna gooners uttala sig, och berätta varför jag har fel - Om ni anser att jag har det.

***********************************

Återigen: Den första augusti börjar en två veckor lång uppladdning inför ligastarten. Lagen prestenteras, tabellen tippas, nykomlingarna får lite extra fokus, etc, etc. Ni får väldigt gärna komma med önskemål om vad ni vill se under denna uppladdning. Önska vad ni vill så ska jag göra mitt bästa för att få det publicerat. Och glöm inte berätta för alla fotbollsälskare ni känner om bloggens comeback och existens.

Kommentarer
Postat av: Oskar

Har länge haft känslan att Arsenal varit på väg utför och den här sommaren har (hittils) förstärkt känslan. Det är nästan som att Wenger saknar ambitioner. Säljer två av de bästa spelarna (Adebayor är ett svin men visst fan är han en bra spelare?) och har hittils inte köpt någonting för att ersätta egentligen.



Jag har sagt länge att Arsenal är ett lag i ständig generationsväxling och jag tycker det stämmer bra. Men, det är länge kvar av sommaren och Wenger har ju överraskat oss förr. Men, just nu tror jag att Arsenal missar top4.

2009-07-29 @ 16:12:24
Postat av: Oskar

Förresten, glad to have you back!

2009-07-29 @ 16:13:03
Postat av: Jax

Som det ser ut just nu tror jag de fixar fjärdeplatsen. Så mycket kvalitet och talang finns det i truppen även om de tappat Adebayor och kanske även Toure.



Men för att utmana topptrion krävs nog ett par skickliga gubbar till.



Vem menar Wenger ska göra målen efter Adebayor, undrar jag. Bendtner? Knappast, va.

2009-07-29 @ 16:45:12
Postat av: Elias

Först av allt. Kul att bloggen är igång på allvar igen.



Jag tror nog att Arsenal kniper den där fjärdeplatsen men tyvärr verkar det som om det inte finns några ambitioner att satsa högre. Klubben bygger inte upp någon ordentlig ryggrad som kan stå upp när det blåser snål.



För jag tycker inte att det är talangen i truppen som brister i de flesta fall. Det är bristen på vinnarskallar. Jämför, spelare för spelare, dagens startelva med den som för fem år sedan gick igenom en hel säsong utan förlust. Varje spelare var inte mycket bättre för fem år sedan. Men det fanns betydligt fler vinnare.



Dessutom så saknas en matchvinnare. Som Henry i sina glansdagar.



Sist men inte minst saknas bredden. Så länge fler spelare lämnar än köps in så kommer inte truppen bli bredare. Istället får unga talanger från ungdomslaget ta stort ansvar, som de egentligen inte är redo att ta. Misförstå mig inte. Jag tror att det bästa sättet att utveckla ungdomar är att ge dem ansvar men det är att begära för mycket att de ska lyfta en klubb som för tillfället inte presterar på topp. De unga spelarna behöver föredömen i form av äldre spelare som kan klubben. Med andra ord de spelare som vi inte har i klubben.

2009-07-29 @ 21:28:10
Postat av: Patrik

Adebayor gjorde sig omöjlig i klubben. 07/08 sköt han in sig i alla Gooners hjärtan för att efterföljande Silly Season få ett huvud motsvarande solens storlek och begära samma lön som Henry och tillåtelse om flytt till Milan och Barca. Den försäljningen förstår jag och £25m är ett bra pris.



Kolo Toure: Efter att han återvände från afrikanska mästerskapen i början av 08 har han inte alls varit sig lik och ifall man kollar på prestationer så är det en bra försäljning. Dock är han den enda som är kvar från "the invincibles" och bidrar således med en hel del rutin + att han har ett stort hjärta för klubben. På det viset saknar jag honom enormt nu när han är borta. Det har även ryktats om flitigt att Gallas och Touré inte drar jämnt och Gallas är en bättre fotbollsspelare. Så även den försäljningen får anses vara "for the greater good", tyvärr:(



Jag vet inte vad Wenger har för planer(vem vet det?) Men jag tror att vi kommer får se åtminstone 2 spelare till A-truppen. 1 eller 2 mittfältare som kan vara städgumma och/eller avlastning åt Fabregas, för om han skadar sig igen kommer det gå åt helvete.



Aja, en månad kvar av Silly Season! In Wenger We Trust.

/Patrik

2009-07-30 @ 00:18:56
Postat av: Svanström (Arsenal)

Arsenal har fått betala ett högt pris då man inte tagit emot one single penny utifrån. Trots detta har man lyckats bygga världens mest påkostade klubbfotbollsarena; något man inte bygger om man "saknar ambitioner".



Man har även skapat Englands överlägset bästa akademi och jag är övertygad om att man hade kunnat byta ut hela truppen och ändå kamma hem FA Youth Cup lika busenkelt.



Man har efter byggat av Emirates redovisat vinst, på vinst, på större vinst. Något som Chelsea och United inte är i närheten av och Liverpool endast kan generera genom att vinna CL.



Sist men inte minst har man lyckats hålla sig kvar i den europeiska toppfotbollen, dock utan att göra något stort väsen av sig, men ändå.



Detta visar klart och tydligt för mig att Arsenal är Premier League's mest välmående klubb och jag är övertygad om att den ekonomiska doping som sker i andra klubbar kommer straffa sig.



Jag orkar inte gå in på detaljer och behandla specifika spelares egenskaper såsom Eduardo "is there any better finisher in the premier league atm*" da Silva.



*Citat kommentatorn då Eduardo gjorde två mål mot Everton säsongen 07/08.

2009-07-30 @ 04:52:50
Postat av: Micke S (Liverpool)

Jag är också orolig för Arsenals utveckling även om jag inte är ett fan, men jag uppskattar deras spel enormt. Arsenal spelar en enormt vacker fotboll när det vill sig väl (som Poolfan sker detinte så ofta längre). JAg hoppas att de klarar en fjärdeplats iår igen och att inte Man C kniper dem. En BBC ekonomijournalist skrev häromveckan ett intressant inlägg om Arsenals ekonomi, klart läsvärt tycker jag.

obtainedacopyof.html" rel="nofollow">http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/robertpeston/2009/07/iveobtainedacopyof.html



Kul att du är tillbaka David!

2009-07-30 @ 11:03:16
Postat av: Micke S (Liverpool)

upptäckte att jag tappade bort en halvmening. ...(som Poolfan sker det tur nog inte så ofta längre).

2009-07-30 @ 11:05:04
Postat av: Svanström (Arsenal)

Micke S//



Din länk fungerar inte, men jag vet vilken artikel det är du syftar på. Och ja, det finns vissa orosmoln gällande Arsenals ekonomi. Problemen grundar sig i att försäljningen av Highbury Square-lägenheterna inte går lika bra som planerat och det kan bli så att man får återfinanseria det lånet.



Vad man dock skall komma ihåg är att lånet för lägenheterna är ett annat än lånet för Emirates.

2009-07-30 @ 13:37:13
Postat av: Micke S

Om någon vill läsa det jag och Svanström har läst, prova nedanstående istället och bläddra ned till 14 july så finns den förhoppningsvis där



http://www.bbc.co.uk/blogs/thereporters/robertpeston/2009/07/

2009-07-30 @ 14:29:36
Postat av: Alex

Jag(inbiten liverpoolsupporter) måste säga att jag tycker Arsenal ser fantastiskt intressanta ut. Ytterbacksuppsättningen med Sagna, Clichy, Gibbs är fantastisk. Mittbackar däremot är lite tunnare och de skulle nog behöva en rejäl gaphals där back om Toure lämnar, dock tycker jag ändå att det är helt rätt att släppa karln då han ser ut att bli långsammare för varje steg han tar. Offensivt vet vi vad gunners kan och med Arshavin i laget har de lättare att luckra upp köttmurarna som alltid ställs upp mot den fröjdiga offensiven. Anfallstrion Eduardo, Van Persie, Arshavin går inte av för hacker men det gäller ju att de håller sig skadefria så de slipper slänga in Bendtner ;). Sen är ju den största nyckeln att hålla kapten Fabregas hel för med han på planen kan vad som helt hända.



För övrigt tror jag att det kommer att bli en sanslöst jämn fight mellan The big four och att den kommer pågå ända in på mållinjen. Man U, Liverpool och kanske framförallt Chelsea(som nog ändå är min favorit till att ta hem ligan) kommer alla tre att försöka vara väloljade lagbyggen och frågan är vem som kommer fungera bäst men jag skulle inte hänga av Arsenal.. Inte en chans.

2009-07-30 @ 16:35:05
Postat av: Micke S (Liverpool)

Off topic



Ville bara göra ett inlägg angående Alonso-sagan som aldrig verkar nå sitt slut med en lång och segdragen process som det finns få vinnare utan bara förlorare. Liverpool och Real Madrid som inte kan förbereda sin försäsong ordentligt, Alonso och supportrar lever i ovisshet. Själva karusellen är väldigt lik den Gareth Barry fick uppleva förra året och det finns en risk att får se samma slut. Jag hoppas att Alonso stannar och hjälper Liverpool i kampen om den efterlängtande ligatiteln men jag förstår om han lämnar. Jag tycker han förtjänar en hyllning för sitt beteende och ett försvarande eftersom han kritiseras av många fans som tycker han är svikare, inte har klubbhjärta och är pengakär.



Förra sommaren skulle han säljas för X £, han sa inte ett ord i media om vad han tyckte. Det är självklart en del av en fotbollsspelares vardag att man blir såld för klubben vill ersätta en med någon de tycker skulle vara bättre men jag tror att man fortfarande blir besviken över att ens chef vill bli av med en (jag skulle i alla fall bli det). Alonso gör en kanonsäsong och en stor klubb (R.M) i hemlandet (säkert finns en gammal pojkdröm att vinna La Liga) kommer och säger att vi vill köpa dig och vi bjuder nästan 2 * X £. Personligen skulle jag bli väldigt glad och smickrad och känna att det här vill jag göra, för Liverpool ville ju inte ha kvar mig förra året och de får ju dessutom mer rejält mer betalt än förra året. Liverpool tackar dock nej, vilket de har all rätt i världen att göra om de bedömer att de inte kan hitta en fullgod ersättare Alonso var ju trots allt grymt bra ändå, de vill ha mer betalt. Alonso har fortfarande inte sagt ett ord media, han har nog fått frågan många gånger både från journalister och ”nära” källor, det sägs att han har lämnat in en önskan om att bli såld men det skulle jag nog också göra i samma situation. Min klubbkänsla hade försvunnit när klubben ville bli av med mig så jag skulle inte känna några skyldigheter mot klubben. Men kanske får den här resan slut redan i helgen eller så hamnar Alonso i City nästa år för X £, det är ju trots allt bara ett år kvar då på kontraktet…



Jag påstår inte att Liverpool ska sälja Alonso men de kanske borde göra det för att vara schyssta mot en spelare som faktiskt ställt upp för klubben fast klubben inte ställt upp för spelaren.

2009-07-31 @ 12:17:52
Postat av: Svanström (Arsenal)

Läste man mellan raderna idag såg man att Arsenal behöver förstärka den defensiva centrallinjen.



Wenger har dom senaste dagarna lutat åt att det inte blir några värvningar, men av att tyda på hans presskonferens efter matchen verkar det troligt att det kommer in en, eller till och med två nya spelare innan fönstret stänger. Han verkade inte vilja riskera att lämna något ogjort tills Januari som förra säsongen.



Vieira och Chamakh ser ut att vara aktuella, är dom inte det kör Wenger ett stenhårt spel för gallerian.

2009-08-02 @ 04:10:18
Postat av: Kubb (Arsenal)

Kul att du är tillbaka och med ett ämne som jag verkligen brinner för.



Arsenals ekonomi kan man vela fram och tillbaka om.

Finns en artikel som gjordes för relativt länge sen som skulle passat in i sammanhanget där Wenger inte varit manager mer än kanske 3-4 år och han samt ägaren talade om framtidsplanerna man hade för klubben. Där var ekonomin såklart en central del i intervjun. Tyvärr har jag inte hittat artikeln som var på franska så det kanske inte hade hjälpt så mycket i alla fall.



Men nu till det lite roligare att tala om. Som du slagit fast, Wenger, till och med motståndarna har stor respekt för honom och hans sätt att tänka fotboll. Han ÄR Arsenal och jag skulle inte vilja byta honom mot någon annan manager och hoppas han stannar tills åldern tar ut sin rätt.

Med det sagt har man förbannat sig många gånger på att han inte vill lägga pengar på att värva någon stjärna. Men ska jag ge min klubb lite "though love", skulle verkligen de stora stjärnorna vilja gå till Arsenal med tanke på senaste tidens resultat?

Dom riktigt största spelarna byter klubbar för antingen pengar eller för att få chansen att vinna titlar de stora titlarna. I dagsläget erbjuder inte Arsenal något av dessa i tillräckligt stor utsträckning.

Nu ska jag inte såga mitt lag för mycket. Wengers värvning av Arshavin var banbrytande och välbehövlig. En värvning av Viera skulle vara lika banbrytande, åtminstonde för Wenger då han aldrig varit mycket för att ta tillbaka spelare, och i dagsläget minst lika välbehövlig.

Viera skulle inte vara en startspelare hans glansdagar är förbi, men han skulle ge rutin till ett mittfält som skriker om det. Och vem kan klubben Arsenal och Premier League fotbollen bättre än legenden "Paddy". Han har ett hjärta för klubben som är oersättligt. Han skulle agera fadersgestalt åt spelare som Song och Denilson. Viera är ingen drömvärvning, men tar man allt detta i beräkning och sedan tänker på att Arsenal nästan skulle få honom gratis, så kan man inte säga att man blir ett sämre lag med Viera i truppen.



Jag tycker Arsenals trupp ser okej ut än så länge ändå. Det är kanske ingen trupp som vinner det stora titlarna i år heller men det finns en bredd offensivt som inte funnits på länge. Håller med om att Adebayors mål måste ersättas och jag hoppas innerligt att, om man nu inte värvar, det är Eduardo som fyller luckan.

Adebayor gjorde sig verkligen omöjlig i klubben och att neka ett sådant bud på Toure som kanske inte ens hade varit en startspelare med tanke på förra årets "jojospel" vore tjänstefel.



Jag såg Emirates Cup och måste säga att spelet imponerade och det fanns många positiva saker. Whilshires succé såklart som bara bevisar ännu en gång att Wenger vet hur man utveklar juniorer, men det är ju först om några år han är en ordinarie spelare. Arshavin fortsatte där han avslutade förra säsongen, briljant. Rocisky, som många glömt finns, är äntligen iklädd Arsenaltröjan igen och med Nasri borta kan han kanske se mycket speltid i början på säsongen. Eduardo verkar med fullt återställd lagom till ligastart, hans vänsterfot är verkligen bland de känsligaste jag sätt. Fabregas är precis lika bra som vanligt. Van Persie verkar ha upptäckt att man även kan spela fotboll med högerfoten vilket kommer kompletera hans osannolika vänster bra. Gallas som jag håller som en av Premier League´s bästa mittbackar styr Arsenals försvar precis som han ska.



Men det mest intressanta var att man spelade med en Barcelona inspirerad 4-3-3 uppställning. Kanterna blev lite svagare bakåt såklart men med Clichy och Sagna där är jag inte orolig. Innermittfältet såg ut att bli Song Denilson Fabregas, kanske Diaby istället för Song. Det är som sagt där det skriks om hårdare tag och rutin. Fabregas ska lägga sitt krut framåt och inte behöva städa upp i defensiven. Sedan blir det svårt framåt att avgöra vilka som ska få spela. Arshavin känns i och för sig given till vänster. Van Persie såg väldigt bra ut ute till höger. Sedan väljer jag alla dagar i veckan Eduardo före Bendtner i mitten om man nu inte spelar Van Persie där. Men det utelämnar namn som Rocisky, Walcott och Nasri. Som sagt den offensiva bredden ser faktiskt bättre ut än på länge.



Fast i år blir en sak till och med ännu tydligare än tidigare om man spelar med 4-3-3 formationen. Arsenal har byggt hela sitt lagbygge och spel kring Fabregas. Han är verkligen totalt ovärdelig i nuläget och blir denna fantastiska fotbollspelare skadad igen kan vi kyssa allt som heter säsong hejdå och rikta in oss på nästa år.

Vi får hoppas att så inte blir fallet och att man överraskar alla kritiker med en riktig kanonsäsong, det förtjänar alla trogna Arsenalsupporters som står bakom Wenger i hans fotbollstänk.

2009-08-04 @ 09:51:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0