Alla tiders engelska skandallandslag [2008-12-31]

Såhär i Gerrard-gatetider tyckte jag att det var en kul grej att sätta ihop ett engelskt skandallandslag – Ett lag bestående av strulpellar som på ett eller annat sätt har varit i blåsväder under åren.

Målvakt:
Peter Shilton
. Här fanns det egentligen inga solklara kandidater. Shilton har faktiskt ett ganska magert skandal-CV att visa upp, men får platsen tack vare det spelberoende han led av. Att det sedan var skandalöst dåligt att släppa in Andreas Bremhes frispark i VM 90 är en helt annan femma.

Mittback #1:
Rio Ferdinand
. Unitedförsvararen ”glömde” lämna in ett dopingprov vilket ledde till en åtta månaders lång avstängning ifrån fotboll. Indraget körkort fyra gånger och slagsmål på Cafe Opera i Stockholm är bonusar.

Mittback #2:
Tony Adams
. Fullblodsalkoholist under många år. Ett missbruk som ledde till skilsmässa, depression och fängelse.

Mittback #3:
Jonathan Woodgate
. När han spelade i Leeds blev han tillsammans med dåvarande lagkamraten Lee Bowyer åtalad för misshandel. Woodgate blev också dömd till samhällstjänst.

Högerytter:
Jermaine Pennant
. Spelade under Birminghamtiden några matcher iklädd fotboja. Detta sedan farbror polisen tog en rattfull Pennant på bar gärning. När Pennant togs på bar gärning körde han trots att han redan hade indraget körkort och som pricken över i:et satt han i en oförsäkrad bil. Har också blivit bötfälld för störande av allmän ordning och sågs senast för ett par veckor sedan dricka starksprit direkt ur flaskan mitt på öppen gata.

Innermittfältare #1:
Joey Barton
. Ett antal misshandelsåtal, upprepade fyllekörningar, har misshandlat lagkamrater. Listan kan egentligen göras precis hur lång som helst. Satt 77 dagar i fängelse efter en misshandel och blev utsläppt i juli i år.

Innermittfältare #2:
Lee Bowyer
. Se Woodgate.

Innermittfältare #3:
Steven Gerrard
. Som ni alla redan vet så ska Gerrard i januari upp i rättegång åtalad för misshandel.

Vänsterytter:
Paul Gascoigne
. Jag skulle kunna skriva en roman…. Alkoholism, bulimi, OCD, hustrumisshandel, ”bi-polar disorder”, självmordsbenägenhet, misshandel, psykiska kliniker, sönderslagna hotellrum… Hmm…. Jag tror att det räcker för att ta en plats i denna elva.

Anfallare #1:
Wayne Rooney
. När han var 17 uppdagades det att han hade besökt en prostituerad 48-årig dam vid namn Gina, mer känd som ”The Auld Slapper”.

Anfallare #2:
Stan Collymore
. Ännu en given startman, och ännu en kille som det går att skriva en hel roman om. Kvinnomisshandel och intresset för sexleken ”dogging” är det som kanske slår högst.

Manager:
Glenn Hoddle
. Förhållande till spåtanten Eileen Drewery och hans uttalande om att handikappade människor föds handikappade som ett straff för synder i tidigare liv gjorde honom minst sagt kontroversiell, och det var också på grund av dessa saker som han senare fick sparken.

Vilket gäng, eller hur! Självklart går det att skratta åt det, men i några av fallen finns det en hel del tragik inblandat, och trots att de flesta av dem har gjort bort sig kapitalt utanför planen så ska man inte glömma bort att vissa av dem också var/är makalöst bra fotbollsspelare.

Hur tror ni det skulle gå för den här elvan, i Premier League eller i ett VM, förutsatt att alla lirarna stod på toppen av sin karriär? Det är visserligen ett ganska ojämnt lag, och 3-5-2 är kanske inte på modet, men nog finns det några riktigt grymma spelare i laget alltid.

Saknar ni förresten några i spelare i laget? För mig var det några som precis hamnade utanför. Paul Merson, Micah Richards och Kieron Dyer är några exempel på spelare som blev petade med en hårsmån. Fler förslag?

Jag passar också på att slänga ut en liten tankenöt i samband med denna elva:
Fem av spelarna i laget har mindre än tio landskamper på meritlistan. Vilka är spelarna och hur många landskamper får de ihop tillsammans? Där har ni något att bita i. I alla fall om ni inte direkt surfar in på wikipedia. Men det gör ni ju inte, eller hur?

***********************************

Signaturen Linhem passade också på att ställa en fråga till mig. Det handlade om vilka Premier Leguemanagers som fyller år i juletid. Närmare bestämt fyller två av dem år på nyårsafton och en av dem fyllde år i mellandagarna.
Well…. Jag vet att Sir Alex fyller år idag, och jag vet att Joe Kinnear fyllde år för 3-4 dagar sedan. Jag antar att det är två av tre. Vem mer som firar födelsedag på nyårsafton går jag bet på. Men jag har ju en chans på 18 så jag drar till med Mark Hughes.

Om det är fler av er som för ombytes skulle vilja ställa frågor istället för att svara på dem så är det bara köra hårt. Jag kommer göra mitt bästa för att klura ut svaren.

***********************************

Jag lovade igår en ”Årets-lista”. Kanske kommer den under dagen, kanske kommer den nästa år. Jag vet inte själv ännu. Så utifall detta blir årets sista blogginlägg så vill jag passa på att önska er alla en trevlig nyårsafton och ett riktigt gott nytt år.

Gerrard-gate, silly season & en märklig Wenger [2008-12-30]

Så kom det då imorse lite mer information om Gerrard-gate. Det står nu klart att han kommer att bli åtalad för misshandel på den 34-årige djn som spelade på den nattklubb där Gerrard och hans vänner befann sig. Exakt vad som har hänt, och hur inblandad Gerrard var i misshandeln är oklart, men uppenbarligen så tycker farbror polisen att det finns tillräckligt mycket för att åtala Liverpoolkaptenen. Han ska upp i rätten den 23e januari.

Liverpool har nu också som klubb gjort ett uttalande, som kan vara bland det mest innehållslösa jag någonsin läst. Det lyder som följer: ”Steven har gjort ett fantastiskt arbete för Liverpool under de senaste tio åren och klubben kommer att ge honom allt stöd han behöver vid det här tillfället.”

Läser man runt på lite forum och söker efter lite mer obekräftade uppgifter om vad som hände så hittar man en del. Det hela ska ha börjat med att Stevie bad djn lira lite Phil Collinslåtar. Djn hade inte någon som helst lust med det, ordväxling uppstod, Gerrard blev tillputtad och svarade med en armbåge mot djns ansikte. Efter det ska Stevie Gs kompisar ha tagit över och bland annat slagit en flaska i huvudet på djn.

Hur mycket av det här som stämmer är ju förstås omöjligt att veta. Men om vi leker med tanken att ovanstående faktiskt är en korrekt beskrivning av som hände – Vad kan man då säga om det?
Tja… Att Gerrard absolut inte borde hamna i en sådan situation förstås. Blir han puttad så ska han ha vett nog att gå därifrån. Man kan väl också dra slutsatsen att Captain Fantastic omger sig med en del drägg. Varje gång en människa drar en glasflaska i huvudet på en annan människa så måste man ju ställa sig frågan vad det är för pack det handlar om. Vidare så kan man ju alltid spekulera i ifall Gerrard agerade väldigt instinktivt, eller kanske till och med i självförsvar. Där känner jag dock att jag tvivlar på att hans liv var hotat, det borde ha gått att avstyra. Och vad gäller instinktiva handlingar så ogillar jag tanken på att våld ska vara en sådan.

Sist men inte minst så hoppas man ju innerligt att Gerrard har önskat en Pill Collinslåt som är från de äldre plattorna, typ Sussudio eller One more night, och inte någon av hans Disney-Tarzanlåtar.

***********************************

Lite silly season….

Daniel Agger har gått ut och sagt att han vill ha igång diskussioner om ett nytt kontrakt. Agger själv säger såhär: ”Jag hoppas stanna kvar. Jag vet inte vad som drar ut på tiden. Jag låter klubben sköta snacket (kontraktsförhandlingarna) och försöker koncentrera mig på att göra mitt på planen. Självklart vill jag stanna om det är möjligt.”
Jag misstänker att det finns en del Liverpoolfans som drar på smilbanden över detta uttalande, och som nu hoppas att klubben och Agger ska komma överens väldigt snart. Har jag rätt?

The Telegraph rapporterar att Wenger ska ha lagt ett bud (£8M) på Newcastles målvakt Shay Given. Den irländske landslagskeepern har tillhört Newcastle sedan 97 och har gjort över 450 matcher för klubben. Han har under många år tillhört det absoluta toppskitet av Premier Leagues målvakter. Bland annat har han två gånger blivit invald i årets lag. Senast i måndags så använde Steven Gerrard ordet världsklass för att beskriva Given och hans insats mot Liverpool den dagen. Och då hade Given ändå fått släppa in fem bollar.

Personligen anser jag att detta vore ett kanonköp av Arsenal. Almunia är absolut ingen dålig målvakt, men jag har alltid tyckt att han bleknar i jämförelse med van der Sar, Chec eller Reina. En toppklubb ska alltid ha en toppmålvakt. Shay Given är 32 år gammal så han lär ha ett antal år kvar på högsta nivå. Om han dessutom fick en backlinje framför sig som inte hör hemma i S:t Erikscupen så tror jag bara att han skulle växa ännu mer. Någon Gunnerssupporter som vill ge sin input på det hela?

Spekulationerna om Emile Heskyes framtid snurrar vidare.
Wigans ordförande Dave Whelan medger att hans framtid är osäker, men säger samtidigt att de inte har fått några konkreta anbud på spelaren och att han innerligt hoppas på att Heskey skriver på ett nytt kontrakt.

Heskey har varit en het potatis i Liverpoolkretsar då ryktet om att han skulle vara på väg tillbaka till Anfield inte har velat dö ut. Om någon för tre år sedan hade sagt att Liverpool borde köpa tillbaka Heskey så hade jag skrattat åt honom. Men ärligt talat så framstår det inte så dåraktigt för mig idag. Benitez ersatte egentligen aldrig Crouch, och på grund av detta så saknas det en viss spelartyp i Liverpools forwardsuppsättning idag. En anfallare som är en tung och stark, som är duktig på huvudet i såväl skarvande som målnickande, och som är bra på att hålla fast bollen på motståndarnas planhalva tills resten av laget kan fylla på är något som Liverpool skulle behöva. Det är också svårt att hitta den här typen av spelare. Något som försvårar är att den här typen av spelare ofta får begränsat med speltid. De kommer ofta in när en match ska vändas. Hur många spelare är sugna på en sådan roll? Dessutom måste spelaren i fråga oftast ha vissa fysiska egenskaper som inte är helt vanliga. Det vimlar helt enkelt inte av sådana spelare på marknaden, speciellt inte till ett humant pris.

Luca Toni, Klose, Santa Cruz, Carew, Iaquinta, Güiza, Mario Gomez, Amauri, Kenwyne Jones
- Alla är de alternativ på spelare som är antingen bättre, yngre, mer intressanta eller mer high profile än Heskey och som representerar spelartypen jag pratar om. Men Heskey kan Premier League, han kan Liverpool, han är sällan skadad, han skulle antagligen inse att han inte kan starta varje match, och han skulle kunna komma väldigt billigt. Skulle det verkligen vara så in i bäng fel att låta Heskey under sina 2-4 sista bra/hyfsade år vara en bit i Rafapusslet? Vad tycker ni?

Övriga axplock ur silly season-djungeln:

Liverpool sägs intressera sig för Portsmouths högerback Glen Johnson.

Aston Villa har fortfarande Carew skadad och riktar nu blickarna mot Tottenhams Darren Bent.

Wenger intresserar sig för Arshavin.

Real Madrid sägs vara redo att lägga bud på såväl Tottenhams Jermaine Jennas som Wigans Antonio Valencia.

Man City uppges vara intresserade av att köpa West Hamspelarna Craig Bellamy och Scott Parker till ett paketpris.

Paul Ince nämns av många medier som favorit till att ta över tränarjobbet i Derby County.

***********************************

Wenger säger idag till den engelska tidningen Evening Standard att han är övertygad om att hans lag inte saknar mycket. I grunden är Arsenal bara en hårsmån ifrån att dominera den inhemska fotbollen, menar han.

Wenger har följande att säga: ”Jag är övertygad som att vi är på rätt spår. Det är inte så att vi saknar tio procent, vi saknar en eller två procent. Kan vi bara hitta de där 1-2 procenten så kan vi dominera ligan. Jag är besviken över att laget inte får det beröm eller den respekt det förtjänar, men vi kommer att köra vidare. Vi kommer att få folk att ändra uppfattning om oss. De där sista procenten handlar om att vara lite mer avslappnade och samlade. Jag har en stark tro på det här laget, och om vi får det support vi förtjänar under 2009 så kommer utdelningen att komma. Mina spelare har talangen och jag är säker på att deras talang kommer att belönas.”

Jag har ingen aning om hur mycket sådant här sägs för att killarna i laget ska förstå att de har sin tränares stöd. Antagligen är det huvudsyftet. Men jag anser ändå att ett sådant här uttalande sänder ut fel signaler. Arsenal är just nu ljusår ifrån att dominera Premier League, och det skulle de vara även om de hade en helt skadefri trupp. Wenger framstår som mer och mer verklighetsfrånvänd. Hade jag varit Arsenalsupporter hade jag legat sömnlös på nätterna. Inte minst med tanke på att Wenger även detta transferfönster verkar vara avigt inställd till att värva ordentligt.

Vad har ni att säga om Wengers till synes aldrig sviktande tro på sitt eget lag? Skulle det vara så skadligt för lagmoralen att säga att laget faktiskt skulle behövas förstärkas på några positioner? Jag vet många tränare som har sagt så utan att det har blivit uppror i spelartruppen.

***********************************

En rättelse är på sin plats. Jag skrev i mitt inlägg i morse att Hull City ikväll åker till Villa Park när det i själva verket är så att Hull tar emot Aston Villa på sin hemmaplan, KC Stadium. Uselt av mig, och jag ber ödmjukast om ursäkt. Som straff har jag spenderat alltför många timmar i totalkaoset på stan i jakt på en skjorta till imorgon kväll. Jag avslutade mitt självplågeri med tredje världskriget inne på systembolaget. Jag känner själv att jag har lidit nog, och har vid det här laget nästan förlåtit mig själv. Nu hoppas jag bara att även ni klarar av att ha överseende med detta slarv.

***********************************

Det är osäkert om jag gör något inlägg ikväll. Jag har en del nyårsförberedelser stå i. Om inte annat så ses vi imorgon. Då är jag tillbaka med en ”Årets-lista”.

***********************************

Det är kul att se att fler och fler droppar in och kommenterar, och jag tackar ödmjukast för berömmet ni kommer med i kommentarerna. Jag hoppas verkligen att ni fortsätter glida in här så ofta ni kan, och att ni hjälper mig att fortsätta sprida vetskapen om bloggens existens. Vi hörs ikväll eller imorgon!

Man U vann enkelt, Ronaldo är en gnällspik & Pogatetz är ett odjur. [2008-12-30]

Jag skrev igår att jag trodde på islossning och proppen ur för Man U mot Middlesborough. Resultatmässigt hade jag ju fel. Å andra sidan var det ett under att Unitedlirarna inte lyckades peta in fler bollar. Jag kan köpa att vissa Unitedfans har känt en del frustration under matcherna på senare tid. Målskyttet vill inte helt lossna. Men med lite distans till matchen igår så måste väl de flesta personer som har sett mer än tio fotbollsmatcher hålla med om att Man U var bra mycket bättre än Boro, att de förtjänade sin seger och att de faktiskt skapade en jäkla massa chanser. Att Southgates grabbar hade vissa framstötar, att de fick till ett och annat läge, och att de faktiskt hade kunnat få in ett mål ändrar inte på det. Visst, hade Tuncay fått in sin nick eller om Downing hade haft ordning på distansskotten så hade Man U kunnat tappa poäng igår, men om det hade skett så hade det mer berott på att de inte var kliniska framför mål än att deras spel gick på kryckor eller att de inte skapade chanser. Carrick, Rooney, Park och Ronaldo hade ju allihopa finfina lägen att göra mål. Bara en sådan sak som att Man U igår hade 34 avslut säger en hel del. Jag tycker dessutom att Man U hade rätt bra varitaion på sitt anfallsspel. Chanserna skapades på många olika sätt. Inlägg från båda kanterna, instick på Berbatov och Rooney, längra bollar in bakom Boros backlinje, distansskot och farligheter på fasta situationer.

******************************************

Ronaldo
Det är obegripligt för mig att han fick vara kvar på planen i hela 85 minuter igår. När han inte missade målchanser så tappade han bollen, slog ut med armarna, slog halvdåliga frisparkar, filmade, gav fan i hemjobbet eller förklarade för domarna hur de skulle sköta sitt jobb. Jag köper att det måste vara ett rent helvete att spela mot en så ful och osympatisk spelare som Pogatetz, men Ronaldo ska likna en av världens bästa fotbollsspelare och då ska han greja det också. Just nu är han sorlig att se på. Dessutom tycker jag att han har tagit ett steg tillbaka vad gäller filmningarna. När han kom till England var det hemskt, men jag tycker nog att han under åren har skärpt till sig något, men just nu är han lika jävlig på den fronten som någonsin tidigare. Provocerande och trist.

******************************************

Pogatetz förtjänar inte att bära en lagkaptensbindel. Den mannen vet inte hur man beter sig på en fotbollsplan. Det är en jäkla skillnad på att spela hårt och att spela fult. Den skillnaden känner inte Pogatetz till. Nackgreppet han tog på Ronlado igår var ingen vacker syn. Här har ni två utav hans andra tilltag: Länk 1. Länk 2.

******************************************

Park är den koreanska varianten av Dirk Kuyt. En riktigt tränardröm.

******************************************

Har ni tänkt på hur vanligt det har blivit med långärmade matchtröjor? Vissa spelare kör visserligen med kortärmad matchtröja, men i många fall har de en långärmad tight tröja under. Vad hände med macholirarna som konstant trotsade väder och vind och i alla lägen drog på sig en kortärmad tröja? Finns de kvar? Är de en utdöende art? Jag är säker på att det fortfarande finns några, men jag kan inte på rak arm komma på vilka de är. Terry? Gerrard? Carragher? Cahill? Vidic?

Om någon kan rabbla upp i alla fall tre idag aktiva spelare som aldrig har blivit fångade på bild med en långärmad matchtröja så är jag evigt tacksam.

******************************************

Man U avslutade matchen med Giggs, Scholes och Neville på planen igår. Samma tre spelare fanns på planen när Man U vann mot West Ham den 18e december 1999. När Liverpool slog Newcastle i måndags så fanns Carragher, Hyypiä och Gerrard på planen. Samma spelare fanns på planen när Liverpool vann mot Wimbledon den 28e december 1999. Det finns något väldigt häftigt och något väldigt stort i det.

******************************************

Ikväll kommer Hull City till Villa Park på besök. Hull har två rätt katastrofala matcher bakom sig medan Aston Villa har sju raka matcher utan förlust i ryggsäcken. Det känns som om det är upplagt för en hemmaseger. Men eftersom det är Hull vi snackar om, och eftersom de dessutom möter ett topplag på bortaplan, så åker de väl till Birmingham och vinner med uddamålet.

Just nu känns det som om ingenting är omöjligt i The Premiership. De ”sämre” lagen kniper poäng av de ”bättre” lagen stup i kvarten, det är tight i såväl toppen som botten och det går snabbt att både klättra och falla i tabellen. Fråga Gareth Soutgate eller David Moyes. Det är lika svårtippat som det är roligt.

******************************************

I skrivande stund (sent på måndagskvällen) så har det inte kommit någon ny info om Steven Gerrard och hans för tillfället fängslande (sorry) tillvaro. Förhoppningsvis har jag något nytt att rapportera under eftermiddagen. Det är i alla fall tänkt att ett nytt blogginlägg ska författas då. Så om det inte handlar om Stevie så får det bli om något annat. Jag är öppen för önskemål ifall ni har några.

******************************************

Med risk för att vara tjatig: Glöm inte tävlingen i vilken ni kan vinna bioplåtar. Scrolla nedåt eller klicka här för att läsa mer.

******************************************

Det var allt för tillfället. Nu ska jag ut på stan och slåss med resten av Stockholm. Nyårsoutfiten ska inhandlas. Vi hörs i eftermiddag.

Om Gerrards arrestering & sparkandet av Jewell. [2008-12-29]

Liverpools lagkapten blev alltså förd till en polisstation i Southport (ca 45 minuter från Liverpool) tidigt imorse. Gerrard och några vänner hade varit ut på krogen och svirat. En man som befann sig på samma krog behövde uppsöka sjukhus efter att han blivit misshandlad. Och det är alltså i samband med detta som Gerrard har blivit gripen. Om han faktiskt kommer bli anklagad för att ha medverkat i misshandeln eller om polisen vill höra honom upplysningsvis finns det inga bekräftade uppgifter på. Men det verkar för tillfället som om Gerrard har suttit frihetsberövad sedan fyratiden imorse. Engelsk skvallerjournalistisk är som bekant engelsk skvallerjournalistik så kanske är det klokast att vänta med att dra några slutsatser om vad som faktiskt har hänt och vad konsekvenserna kommer att bli. Gerrard är väl knappast känd om en Joey Barton-typ, men det här är ju naturligtvis inget positivt varken för Gerrard eller för klubben Liverpool.

Klubben har i skrivande stund inte gjort något officiellt uttalande om händelsen. Så fort det finns mer info om detta så lovar jag att återkomma….

******************************************

Derby County har sparkat sin tränare Paul Jewell, och frågar ni mig så var det inte en dag för tidigt. Jewell tog över Derby i slutet av november förra året och efter att han tog över så tog laget fem (5!) poäng på resten av säsongen. Derby satte ett nytt bottenrekord och skrapade ihop totalt elva pinnar. Av dessa elva togs alltså bara fem med Jewell vid rodret och redan i mars så stod det klart att Derby inte ens i teorin kunde klara sig kvar i Premier League. Men Jewell satt kvar när laget tog hissen ned till The Championship. Just nu ligger laget på en 18e plats i ligan, och till slut fanns det inget tålamod kvar med Jewell. Det är inte sällan jag tycker att det borde visas mer tålamod med tränare eller att många klubbar inte längre vågar satsa långsiktigt. Men någonstans går förstås gränsen. För Derby gick den vid 12 vinster på 58 matcher under Jewell. Och då ska man ändå ha med i tanken att det på de 12 vinsterna finns segrar mot betydigt sämre lag i Ligacupen och FA-Cupen medräknade. Ett fruktansvärt uselt facit. Och man undrar ju vem som vill anställa Paul Jewell nu…

******************************************

Boxing Day spelade Anelka och Drogba från start för första gången tillsammans sedan Scolari tog över. Men om det blir en trend är väl högst tveksamt. Redan igår mot Fulham så valdes enbart en av dem ut till elvan – Drogba startade och Anelka började på bänken. Märkligt tyckte vissa eftersom Anelka faktiskt leder skytteligan och Drogba inte ser ut att vara sig själv. Och just den där biten med att Drogba inte har sett ut att vara sig själv är inget som man bara inbillat sig framför teven. Idag säger Drogba till engelsk media att han i somras helt hade tappat glöden för allt vad fotboll heter. Förra säsongen såg ut att kunna bli ett segertåg för Chelsea med titelfight i ligan och final i Champions League. Men det slutade med en andraplats i tabellen och en bitter finalförlust i Champions League. Drogba säger att han var bedrövad efter det, att han kände sig vilsen och tom.

Kanske har han fortfarande inte hämtat sig helt efter det? Kanske är det inte bara att han nyss kom tillbaka från skada? Han säger också själv att han för tillfället inser att han inte kan betrakta sig som given eftersom Anelka för tillfället spelar bra och gör mycket mål, men att han önskar att det fick fler chanser att spela tillsammans. Han avslutar intervjun med att säga att han hoppas och tror att 2009 kommer bli ett bra år.

Jag är övertygad om att Drogba har mycket bra fotboll och en massa mål kvar i kroppen. Han är verkligen ett monster när han är på humör. Däremot blir jag mer och mer tveksam till ifall han kommer hitta tillbaka till glädjen och formen så länge han är kvar i Chelsea. Har ni en åsikt i frågan?

******************************************

Förra säsongen fick sju tränare sparken (alternativt lämnade självmant eller gick till en annan klubb) innan nyår. Under vårsäsongen (alternativt precis efter att säsongen var avslutad) kom det ytterligare fyra förändringar på Premier Leagues tränarbänkar. Totalt elva förändringar på tränarfronten förra säsongen, med andra ord. Denna säsong är det än så länge sex managers som av olika anledningar har lämnat sina respektive klubbar. Six down, five to go är det alltså som gäller ifall förra säsongens totalsumma på elva ska uppnås.
Vilka är de främsta kandidaterna tror ni? Scolari? Hughes? Mowbray? Southgate?

Så här ser låg respektive högoddsarna ut enligt ett spelbolag:

Mark Hughes (Manchester City) -  2.50
Tony Mowbray (West Bromwich) -  7.00
Gianfranco Zola (West Ham) -  7.00

Phil Brown ( Hull) -  90.00
Martin O'Neill (Aston Villa) -  100.00
Sir Alex Ferguson (Manchester United) -  100.00


******************************************

Manchester United tar emot MiddlesboroughOld Trafford ikväll. När det gäller målskyttet har det faktiskt gått lite trögt för de regerande mästarna på senare tid. Bara tre mål på de senaste fem matcherna. Jag gissar på trendbrott och proppen ur ikväll. 4-0 till Man U.

******************************************

Jag är tillbaka imorgon. Då finns det förhoppnings mer att berätta om Stevie G-såpan. En portion silly season samt en del annat gott och blandat lär också finnas på menyn.

Höstens lag 1, 2 & 3. [2008-12-29]

Jag börjar med att hylla. Här är min version på höstens lag.

Målvakt:
Shay Given.
Valet stod mellan Given och Boltons Jussi Jääskeläinen. Finländaren har kanske varit jämnare, men Givens högstanivå är näst intill oslagbar. Prestationen mot Liverpool igår visade på just det.

Högerback:
Jose Bosingwa.
Säsongens mest lyckade nyförvärv så här långt? Klarar sin defensiv utmärkt och hänger även med uppåt i planen. Två mål och tre assist har det blivit. Har startat alla 20 matcher.

Mittback #1:
Brede Hangeland
. Fulhamförsvararen har imponerat på de flesta. Säker i positionsspelet och fruktansvärt bra på huvudet.

Mittback #2:
John Terry.
Chelsea har släppt in minst mål i ligan och chefen i backlinjen heter förstås John Terry.

Vänsterback:
Gael Clichy.
En av de få ljusglimtarna under Arsenals mörka höst. Springer som ett jehu längs kanten och sliter hårt. Huvudkonkurrenten till denna plats var Man Us Evra, men återigen avgjorde högstanivån. Evra är kanske jämnare, men Clichy är bättre när han är som bäst.

Högerytter:
Antonio Valencia.
Framträdande i det Wigan som just nu parerkar på en sjundeplats i ligan. Tre mål och fyra assist.

Innermittfältare #1:
Jimmy Bullard.
Fulhams svar på Gerrard. Han tacklar, springer, skjuter, passar, nickar, försvarar och anfaller. Jobbig att möta.

Innermittfältare #2:
Steven Gerrard.
Originalet var given i denna elva. Är med sina åtta mål och fem assists en stor anledning till att Liverpool firar nyår som ligaledare.

Vänsterytter:
Ashley Young
. Den mest givna spelare i det här laget. Har fått sitt absoluta genombrott denna säsong. Det är inte bara målen och målpassarna – Allt han gör på planen är ren och skär klass för tillfället.

Anfallare #1:
Amr Zaki.
Har varit en succe. Det har redan hunnit bli tio mål. Lägg därtill hans kompromisslösa spelstil och det stenhårda jobbet för laget och han förtjänar den här platsen.

Anfallare #2:
Robinho.
Det har inte funnits så väldigt mycket för Man City-fansen att glädjas åt, men Robinho har i alla fall varit en sak. 11 mål 15 matcher är riktigt bra. Att några av dem varit riktigt vackra är också en trevlig bonus.

Bänken: Jussi Jääskeläinen, Martin Laursen, Alvaro Arbeloa, Stephen Ireland, Xabi Alonso, Gabriel Agbonlahor, Nicloas Anelka.

Tränare:
Phil Brown. Mannen bakom Hullsagan och mannen bakom årets skönaste halvtidssnack.

******************************************

Jag tänkte också bjuda på ett U-lag. I detta lag finns det ingen spelare som är född efter 87.

Målvakt:
Joe Hart.
Här fanns det inte mycket att välja på. Jag kan inte komma på någon annan förstemålvakt i Premier League som klarar ålderkravet. Hade jag gjort ett undantag och enbart för målvakten höjt åldersribban med två år så hade Ross Turnball varit given.

Högerback:
Rafael da Silva
. Unitedtalangen har fått en del speltid i år och det lovar verkligen gott. Otroligt duktig med bollen och farlig i offensiven. Är man född 90 så är man förlåten för att man fortfarande har en del att lära i positionsspelet och ännu saknar lite fysik.

Mittback #1:
Ryan Shawcross.
Stoke har kanske inte ligans allra bästa försvar, men Shawcross har imponerat de gånger han har spelat.

Mittback#2:
Johan Djourou.
Har väl kanske inte tagit Premier League med storm, men varje gång en 21-åring får så pass mycket speltid som Djourou har fått som mittback i ett lag som Arsenal så höjer i alla fall jag på ögonbrynen.

Vänsterback:
Gareth Bale.
Walsaren är född 89 och ändå känns han redan på gränsen till etablerad. När han är skadefri får han en hel del speltid i Tottenham, och han gör det riktigt bra.

Högerytter:
Aaron Lennon.
Trots att Bentley köptes in så har det inte inneburit bänken för Lennon. Det har gjorts plats för båda två i Tottenhams elva. Lennon är given och gör ett fint jobb.

Innermittfältare #1:
Marouane Fellaini
. Evertonmittfältaren har under sin debutsäsong visat att han klarar av Premier League strålande. Absolut given i Everton och lika given i denna elva.

Innermittfältare #2:
Cesc Fabregas.
Har inte varit lika bra denna säsong som han var under långa perioder förra säsongen. Men så länge det spanska passningsgeniet klarar åldersspärren så är han självskriven i ett sånt här lag.

Vänsterytter:
Samir Nasri.
Har blandat och gett, men när han är bra är han riktigt bra. Det finns verkligen tonvis med talang i den här killen.

Anfallare #1:
Theo Walcott.
Har visserligen startat flest matcher denna säsong ute på en kant. Men jag gillar det jag har sett av honom som anfallare. Kan bli en stor målskytt, enligt mig.

Anfallare #2:
Danield Sturridge.
Man City-talangen får mest ägna sig åt inhopp. Men tre mål har det hunnit bli. Engelsmannen har helt klart framtiden för sig.

******************************************

Nu var det färdighyllat. Dags att ta fram sågen, och bidra även med höstens flopp-lag.

Målvakt:
Heurelho Gomes.
Har visserligen spelat upp sig, men han började säsongen oerhört skakigt. Har en hel del kvar att bevisa om han ska leva upp till relativt höga prislapp.

Högerback:
Gary Neville.
Har visserligen varit skadad länge, men nu är han tillbaka, och han är verkligen inte sitt gamla jag. Wes Brown har överglänst gamle Neville och underifrån kommer Rafael med stormsteg. Neville lär få det tufft att få speltid framöver. Dags att lägga skorna på hyllan?

Mittback #1:
Richard Dunne.
Man City läcker som ett såll och Richard Dunne som förra säsongen hittade en överväxel han aldrig tidigare visat upp är nu tillbaka i gammal vanlig (halv)usel form.

Mittback #2:
William Gallas.
Inte helt baserat på fotbollsmässiga grunder, det ska erkännas. Men har man blivit av med lagkaptensbindeln efter att återigen ha visat upp sin mest barnsliga och lagillojala sida så har man. Dessutom är han försvarsgeneral i ett Arsenal som just nu är en flopp.

Vänsterback:
Andrea Dossena.
Ligans sämsta vänsterback? Har knappt haft ett rätt sedan han anlände till Liverpool. Han kostade £7M men har inte gjort en människa glad. I dagsläget är han tredjevalet i Liverpool.

Högerytter:
Jermaine Pennant.
JP halsar JD direkt ur flaskan på öppen gata när han inte spelar. Och när han spelar så går det väl…. Sådär…

Innermittfältare #1:
Elano.
Svårt att säga hur mycket som är Elanos fel och hur mycket som beror på Mark Hughes och hans envishet och hans vägran att spela brassen. Men faktum är att Elano inte är i närheten av en plats i Citys elva och är på väg bort ifrån klubben.

Innermittfältare #2:
Luka Modric.
Ok, han har spelat upp sig, och det är svårt att som ny i laget briljera när hela laget är uselt. Men nog har man väl rätten att kräva mer än ett mål och noll assist av en offensiv innermittfältare som kostade £16.5M?

Vänsterytter:
Ryan Babel.
Den här säsongen skulle bli det stora genombrottet för holländaren. Men han har sedan Rieras ankomst till Liverpool inte fått starta mer än tre matcher. På dessa tre matcher och ytterligare tio inhopp har det blivit två mål och noll assist. Inte kan väl Liverpoolfansen tycka att det är godkänt?

Anfallare #1:
Jô.
Brassen kostade £19M och har gjort ett ligamål. Enough said.

Anfallare #2:
Dave Kitson.
Det var kanske ingen som förväntade sig att Stokeanfallaren skulle vinna skytteligan. Men Kitson är Stokes dyraste köp någonsin och han har ännu inte fått bollen i nät i ligaspelet – Det är för dåligt.

Tränare:
Roy Keane
. Inte ens halva säsongen hade gått när Keane lämnade sin tränarpost i Sunderland, och det efter att ha spenderat en hel del pengar i somras.

******************************************

Sådant här är ju förstås väldigt subjektivt, och ni är säkert några som undrar vad jag har haft i julmusten. Så kom era åsikter, era egna förslag och era egna tankar kring såväl flippar som floppar.

******************************************

Min ambition är att vara tillbaka ikväll. Då ska det pratas Steven Gerrard och farbror polisen samt en hel del annat smått och gott.

Det mesta av det bästa ifrån julfotbollen [2008-12-29]

I'm back in business, och tänkte bjuda på ett ihopplock från julhelgen.

Vad har Maradona, Zlatan och Hulls tränare Phil Brown gemensamt?
De pratar om sig själva i tredje person. Ett tecken på hybris kan tyckas, men icke desto mindre är det förbannat underhållande.

”Det var en oacceptabel insats för ett Phil Brown-lag”.

Så lät det alltså när Phil Brown själv förklarade varför han vägrade släppa ned sina spelare i omklädningsrummet i halvtid när de mötte Man CityBoxing Day. Det stod 4-0 till City och Brown var rasande. Istället för att ta ned sina spelare i omklädningsrummet och skälla ut dem där, så satte han dem ned på planen, en bit bort ifrån de tillresta Hullfansen, och gav dem hårtorken inför öppen ridå. Det är väl tveksamt om någon psykologifakultet kommer att ringa Brown och erbjuda honom en hedersdoktorstitel. Men jag tyckte det var underbart. Jag har fått ännu en anledning att ha ett gott öga till Hull.
Hur det gick i andra halvlek? 1-1. 5-1 till City totalt, med andra ord. Hull har nu 2-9 i målskillnad på två matcher, och matchen mot Villa i nästa omgång lär bli ännu ett tufft test för tigrarna. Frågan är om smekmånaden är över för skrällaget nu?

******************************************

Såg ni Stoke – Man U? Det var verkligen en engelsk fotbollsmatch. Hårt, fysiskt, en hel del tjongande (i alla fall från Stokes sida) och en underbar hemmapublik. Och om inte Andy Wilkinson hade attackerat Ronaldo och dragit på sig sitt andra gula kort tror jag nästan att Stoke hade kunnat kriga till sig en pinne. Utvisningen var absolut solklar. Vad som däremot går att diskutera är de utvisningarna vi inte fick se. Ronaldos efterslängar och Rooneys vedervärdiga beteende går mig verkligen på nerverna. Men de är inte ensamma. Det finns i Premier League en exklusiv liten klubb som består av spelare som får säga ungefär vad de vill och bete sig mer eller mindre hur som helst på planen utan att domarna agerar. De flesta medlemmarna i den här klubben är engelska landslagsmän. Rooney, Ashley Cole, Terry, Lampard, Gerrard, Carragher och Rio Ferdinand kommer undan med det mesta, och jag är spytrött på det. Varför bemödade sig FA med att starta den kampanj som kallas Respect, och som är tänkt att förbättra spelarnas bemötande mot domarna, om de inte tänkt följa de regler de själva har satt upp? Och framför allt: Gäller inte samma regler för alla spelare? Det äcklar mig att Rooney får vifta med armarna och skrika ”fuck off” åt varje domslut utan att något händer medan Jeremie Aliadiere fick fyra matchers avstängning för att ha lagt handen på Mascherano.

Efter Terrys röda kort mot Everton satt den före detta domaren Graham Poll i studion för en engelsk TV-kanal och sa att som domare så tänker du en extra gång innan du visar ett rött kort för den engelska landslagskaptenen. Driver han med oss? Ska regelboken ta hänsyn till en spelares status i fotbollsvärlden? Vad mer i så fall? Ålder? Lagtilhörgighet också kanske? Jag hoppas innerligt att det var ett uttalande som inte dagens aktiva domare skulle skriva under på. Och jag är förbannat glad att Poll inte längre dömer när jag hör att det är på detta sätt han har gått runt och resonerat under lördagseftermiddagarna. Han borde verkligen skämmas.

******************************************

Everton imponerar på mig. Knappt en enda frisk anfallare att tillgå, och ändå har det blivit tio poäng på de senaste fyra matcherna och trots den tröga starten på säsongen så ligger de nu sexa.

******************************************

Wigan och Steve Bruce förtjänar också beröm. Det är kanske inte ligans vackrast spelande lag, men de är jobbiga att möta och de har verkligen fått ihop en fin poängskörd. Deras nuvarande sjundeplats är för mig lite av en överraskning.

******************************************

Stokeanfallaren Ricardo Fuller fick igår ett rött kort efter att ha riktat ett slag mot sin egen medspelare. Det var när West Ham hade kvitterat som sinnet rann över på Fuller och lagkamraten Andy Griffin blev måltavlan för Fullers dåliga humör. Stokes tränare Tony Pulis har efteråt fördömt Fullers beteende och kallat honom för labil både som person och som spelare. Jag känner inte Fuller men ska jag döma honom efter hans uppsyn och tilltag på planen så förefaller han inte vara en särskilt sympatisk man.

Just det här med uppsyn är en intressant historia, tycker jag. Det finns ett antal spelare som provocerar mig bara genom att vara. Gallas, Tugay, Ashley Cole, Pienaar, Pennant, Rio Ferdinand, Mido, Bellamy. Där har ni några av mina “favoriter”. Vilka namn kommer högt upp på er lista över charmknuttar?

******************************************

Oj vilka blytunga slutminuter Big Sam och hans Blackburn hade igår. De gjorde 2-0 i 83e minuten, men lyckades ändå släppa tillbaka Man City till 2-2. Robinho kvitterade för City i 94e minuten.

******************************************

På tal om sena kvitteringar….
Zat Knight var poängräddare för Aston Villa i deras möte med Arsenal i fredags. Och det var verkligen en välförtjänt poäng. Villa lekte med Gunners i första halvlek och att det inte stod 3 eller 4-0 till Birminghamlaget i halvtid var en gåta. Och även om Arsenal i andra halvlek dominerade Villa under en längre period så hade en trepoängare för Wengers grabbar varit ett rån. Jag känner inte en enda människa med arsenalsympatier som känner en oro för att Villa ska ge dem en match om fjärdeplatsen. Det är verkligen obegripligt för mig. Jag säger inte att Villa har en bättre trupp, att de kommer att knipa en fjärdeplats eller att Arsenal inte kan prestera bättre än vad de gör just nu. Det jag däremot säger är att det aldrig är sunt att blunda och hålla för öronen när det finns uppenbara bekymmer som borde analyseras och diskuteras. Hoppas Wenger har sina öron och ögon mer öppna än vad gunnersfansen förefaller ha. Just nu är Gunners väldigt långt ifrån ett topplag, och fortsätter de tappa poäng titt som tätt så kommer Villa, och kanske även Everton ge dem en rejäl match om den där Champions League-platsen. Jag skulle fortfarande sätta mina pengar på Arsenal, inget snack om den saken. Men att påstå att risken för en femteplats inte existerar för Arsenal är ju bara verklighetsfrånvänt.

******************************************

Liverpool tog två väldigt komfortabla segrar under julhelgen. 3-0 mot ett riktigt platt Bolton och 5-1 mot ett Newcastle som försvarade sig som ett pojklag. Men även om motståndet var föga imponerande så tror jag ändå att julhelgen innebar något viktigt för Liverpool – Att de fick vinna utan att förta sig. Det lag som i slutändan bli mästare brukar ha rätt många komfortabla segrar att se tillbaka på när de summerar sin säsong. Liverpool har haft oväntat få sådana än så länge denna säsong.

Det ska nu bli intressant att se hur Liverpool agerar när de blir jagade. Det finns inte många spelare i Liverpooltruppen som har någon erfarenhet av att leda serietabeller. Och det ska också bli intressant att höra hur Liverpoolfansen nu resonerar. Benitez själv sa ju för ett par veckor sedan att om laget fortfarande ledde tabellen efter nyår så har de 80% chans att bli mästare. Vad ger Liverpoolfansen sitt lag för chanser? Och vad anser ni er nu ha rätten att begära?

******************************************

Det om julhelgen från min sida. Lägg gärna till något som förtjänar att omnämnas.

Jag är tillbaka redan senare idag. Då är det tänkt att jag ska komma med mina förslag på några versioner höstens lag. Det känns lämpligt såhär två dagar före nyårsafton.

Glöm inte tävligen...

Jag vill som sagt ha minst 15 deltagare för att kunna utse en vinnare. Det saknas fortfarande några. Deadline är alltså 12.00 den 3e januari.

Klicka här för att komma till själva tävlingen.

******************************************

Ikväll eller imorgon kommer ett längre blogginlägg. Och då kommer det inte handla om frågesport utan om fotboll, fotboll och mer fotboll.

Kort julledighet...

Julen visar sig återigen vara mer än bara fotboll. Fenomen som släkt och vänner kräver att få umgås. Därav bristen på blogginlägg för tillfället.

Men det ska inte bli en långvarig frånvaro. Jag är tillbaka senast på måndag.

God fortsättning på er alla.

Grayson tar över Leeds & Torres redo för comeback [2008-12-25]

Simon Grayson heter mannen som från och med nu har uppgiften att föra tillbaka Leeds United till den engelska fotbollens finrum. Grayson kommer närmast från ett par framgångsrika år som tränare för Blackpool FC. Leeds blir Graysons andra klubb som manager. Men det var inte utan kontrovers som Grayson kunde skriva på för Leeds. I Graysons kontrakt med Blackpool så fanns det en klausul som sa att han kunde lämna för en annan klubb om en fastställd kompensationssumma betaldes av den klubben. Men Blackpool hävdar nu att Leeds inte kommit i närheten av den summan. Blackpool förvägrade till och med Leeds att föra samtal med Grayson varpå Grayson lämnade in sin avskedsansökan, som Blackpool inte accepterade. Men det stoppade inte Leeds från igår utnämna Grayson till ny manager. Blackpool kommer nu att vidta rättsliga åtgärder mot så väl Grayson som Leeds.

Grayson spelarkärriär innefattar klubbar som Leicester City och Aston Villa. Det var i Blackpool som Grayson avslutade sin spelarkarriär och det var alltså där som han 2005 påbörjade sin tränarkarriär. Sedan dess så har han fört upp Blackpool i The Championship. Men nu tar han alltså hissen ned en våning till League One för att basa över Leeds United.


******************************************


Kort uppdatering från Premier Legues sjukstuga:
Liverpool har en hel trio på väg tillbaka. Martin Skrtel är tillbaka i full träning, Rafa Benitez hämtar sig som han ska efter ha opererat bort sin njursten och Fernando Torres sägs vara redo för bänken imorgon mot Bolton. Chelseas mittback Ricardo Carvalho är tillbaka i träning och sägs vara matchklar inom ca en vecka. Det verkar som om Fabregas ska slippa kirurgiska ingrepp i sitt skadade knä. Icke desto mindre blir han bort i upp till fyra månader.


******************************************


Imorgon är det dags för fotbollens egen julafton - Boxing Day.
Såhär ser då schemat ut:

13.45. Stoke City - Man U
14.00. Portsmouth - West Ham
14.00. Tottenham - Fulham
14.00. Chelsea - West Brom
16.00. Liverpool - Bolton
16.00. Man City - Hull City
16.00. Middlesbrough - Everton
16.00. Sunderland - Blackburn
16.00. Wigan Athletic - Newcastle
18.15. Aston Villa - Arsenal

Några givna favoriter, några skrällvarningar och några helt ovissa drabbningar. 

Vi får väl se om Giggs farhågor om jetlag visar sig vara befogade eller om VM-titeln ger Man U en självförtroendeboost. Det sistnämnda är vad Sir Alex tror på.

Både Pompey och Hammers behöver vinna. Pompey för att de bara har en vinst på de senaste fem matcherna och Hammers för att de ligger där de ligger i tabellen.

Londonderbyt mellan Spurs och Fulham är en bra chans för Spurs att ta en välbehövlig trepoängare. Fulham är ett av de sämsta bortalagen i ligan.

Allt annat än en seger med några mål för Chelsea är en jätteskräll.

För Liverpools del måste de onödiga poängförlusterna på hemmaplan få ett slut om de vill vara med uppe i tabelltoppen när det börjar våras. Och Bolton är ett lag de ska slå.

Man City är det lag som är sämst i ligan sett till sin förutsättningar. Om inte Mark Huges snart ska behöva uppsöka arbetsförmedligen så bör City snart påbörja en svit med vinster. Ingen blir väl dock förvånad om de får hårt motstånd av Hull som är ett starkt bortalag som i bagaget har en vinst på Emirates och kryss på Anfield den här säsongen.

Middlesbrough tar emot Everton och Boro har inte vunnit på sex matcher medan Everton är ligans tredje bästa bortalag. Med det sagt så känns det ändå som om den här matchen är väldigt svårtippad.

Stadium of light möts två lag som behöver alla poäng de kan få. Blackburn ligger näst sist och Roversfansen hoppas nog på att Big Sam-effekten ska fortsätta. Sunderland har gått bättre sedan Roy Keane lämnade skutan och det sägs att ordförande Niall Quinn ska vara beredd att erbjuda nuvarande caretakern Ricky Sbragia jobbet som Sunderlandmanager på permanent basis.

Ett ojämnt Wigan tar emot ett Newcastle i form. Michael Owen har visat strålande målform de senaste veckorna, medan Amr Zaki, som började säsongen med en massa mål har haft det trögare på senare tid.

Aston Villa tar emot Arsenal Villa Park. När de möttes på Emirates vann Birminghamlaget med 2-0, och de gjorde det fullständigt rättvist. Om Villa tar tre poäng imorgon kopplar de faktiskt ett litet grepp om den så hett åtråvärda fjärdeplatsen. Hade jag varit Gunnerssuppurter hade jag varit klart nervös inför morgondagen.

Julmatcherna brukar alltid bjuda på en eller annan skräll, men jag ska göra ett försök att ta ut några bra tecken.

Tre säkra:
Chelsea - West Brom - 1
Stoke - Man U - 2
Spurs - Fulham - 1

Tre bra odds:
Man City - Hull - 2
Middlesbrough - Everton - 2
Aston Villa - Arsenal - 1

Dela gärna med er av era tips, och återigen; Glöm inte scrolla nedåt och kolla på julnötterna!


******************************************


Imorgon är det ultimat dekedens som gäller: Hamburgare, snacks och annat som gynnar deffen. Och tack var min egen julklapp till mig själv - En inspelningsbar digitalbox - räknar jag med att kunna klämma in sex matcher imorgon. Jorå så att...

Det här blir antagligen dagens enda inlägg då det är krogen som gäller ikväll. Men jag är tillbaka imorgon före, under, emellan eller efter matcherna.


Pennant är pengakåt och Wenger tror på det omöjliga [2008-12-24]

Allra första: Nya blogginlägg kommer fortsätta strömma in. Ni är rätt många som inte kikat in idag av förklarliga skäl. Så glöm inte att scrolla nedåt och kolla in julnötterna. Det går också bra att klicka här.

******************************************

Jermaine Pennant
säger att han ännu inte har gett upp hoppet om att vinna tillbaka sin plats i Liverpool. Pennat säger: "Jag vill verkligen stanna. Jag är ett Liverpoolfan och jag har alltid drömt om att få spela här, och just nu kan jag inte tänka mig att spela för något annat lag i ligan. Jag tänker fortsätta jobba hårt så får vi se vad som händer".

Även om man saknar ena hjärnhalvan så vet man att det inte finns en snöboll i helvetet att Rafa Benitez kommer ge Pennat speltid. En anledning till att det inte kommer ske är att ifall Pennant spelar 15 matcher för Liverpool denna säsong så förlängs hans kontrakt automatiskt med ett år. Och det finns förstås inte en chans att Rafa vill ha kvar Pennant även nästa säsong, det har han med all önskvärd tydlighet visat. Jag tror även att Pennant själv vet om det. Att han nu envisas med att vilja vara kvar har förstås att göra med att han i sommar kan gå som bosman och att han då sitter i guldsits när det kommer till att löneförhandla. Varje gång en klubb inte behöver betala en övergångssumma för en spelare så kan den spelaren räkna med att få dels en sign on-bonus och dels en hög lön. Det verkar som om Liverpool har fått ännu en Salif Diao, om än i miniatyr, på halsen.

Idag kom det dessutom rykten om att Liverpool överväger ett bud på Pennant från... Håll i er nu.... Real Madrid. But why? Ok, Pennant har säkert en del outrättat i sin karriär. Men Real Madrid? Har världen gått och blivit helt galen, eller är julafton den nya första april?

******************************************

West Bromwich lånar Arsenals 20-årige anfallare Jay Simpson. Simpson som har fått en del speltid i Arsenal i år, då framför allt i ligacupen, ser det som en bra chans att få spela A-lagsfotboll och West Brom hoppas förstås att den unga engelsmannen ska få fart på målskyttet för The Baggies. Och det skulle i så fall vara en välkommen julklapp för ligajumbon. Än så länge har det inte blivit mer än 14 mål för Tony Mowbrays mannar, vilket är sämst i ligan.

******************************************
West Ham verkar hysa en längtan om att få spela Coca Cola Championshipfotboll nästa säsong. De sägs nämligen att de nu förhandlar med Tottenham om prislappen på Craig Bellamy. West Ham sägs vilja ha nästan det dubbla mot vad de betalade när de köpte walesaren från Liverpool, vilket var £7.5M. Redknapp och Tottenham sägs dock inte vara beredda att lyssna på "crazy prices". Vi får väl se om affären blir av och var prislappen i så fall landar på. Två saker är dock säkra: 1) Vad West Ham än får betalat för sin anfallare så måste de ersätta honom om de inte ska löpa ännu större risk än vad de redan gör att åka ur. 2) Ett anfallspar bestående av Roman Pavlyuchenko och Craig Bellamy skulle kunnna bli riktigt vasst.

******************************************

Scolari säger att han är oförstående över John Terrys röda kort senast mot Everton. Direkt efter matchen var Big Phil försiktig i kommentarerna kring utvisningen, men säger nu, efter att ha granskat bilderna, och fått lite distans till det hela, att han inte anser att Terrys tackling på Leon Osman var värt ett "straight red card".

Jag måste säga att jag uppskattar det faktum att Scolari valde att inte kritisera domarens beslut dirket efter matchen. Brasilianaren menade på att han inte gillar att uttala sig om den typen av saker när han fortfarande är upprörd eftersom det är lätt att då säga saker som man senare ångrar. Fler managers borde anamma den inställningen. Att jag sedan inte för fem öre håller med Scolari i sak är en helt annan femma. Terrys röda kort var solklart. Eller har jag fel? Kolla på de här bilderna (1.07 in i klippet).

Terry själv uppträdde förresten föredömligt. Utan att nämnvärt gnälla och gapa så gick han av planen, men inte innan han först hade försäkrat sig om att Osman var okey. Så agerar en kapten. John Terry har lagkamrater som borde se och lära. Ashely Cole exempelvis.

******************************************

Trots det utsatta skadeläget, trots tabellplaceringen och trots den tunna truppen så tror Wenger att hans lag fortfarande kan utmana om titeln. Tror Wenger på tomten också måhända?

Julnötter - Biobiljetter till vinnaren! [2008-12-24]

Alright. Då var det tävlingsdags då. Det hela är rätt enkelt. Klura på frågorna och skicka svaren till min mail som är [email protected]. Skriv julnötter som ämne. Vinnaren kommer att belönas med två biobiljetter. Exakt vem vinnaren är presenteras i början av nästa år. Ni har med andra ord en del tid på er att lista ut svaren.

För att jag ska kunna utse en vinnare så ska tävlingen ha ett minimum av 15 deltagare. Vill ni vinna biobiljetter får ni med andra hjälpa till att värva tävlingsdeltagare.

Frågorna är 21 till antalet och varje fråga är relaterad till ett lag i årets upplaga av Premier League. Självklart måste man inte besvara alla frågor för att få delta i tävlingen. Den sista frågan är en utslagsfråga ifall det skulle visa sig att några hamnar på samma antal rätt. Svaren ska finnas i min inkorg senast klockan 12.00 den 3e januari 2009.

Lycka till!

1. Arsenal
Theo Walcott fick inför säsongen äran att ta över Henrys numera klassiska nummer 14-tröja. Men vem hade nummer 14 på ryggen innan Henry?

2. Aston Villa
Villas sämsta placering i Premier League är en 18e plats. Men det var på den tiden då ligan innefattade 22 lag så Villa klarade sig kvar. Kontraktet säkrades i sista omgången via ett kryss (1-1) mot Norwich. Vem gjorde Aston Villas mål?

3. Blackburn
Det första hattricket någonsin gjort på Manchester United i Premier League gjordes av en Blackburn-spelare (spelaren ifråga tillhör idag en annan klubb). Vem är spelaren?

4. Bolton
Den äldsta spelaren som spelade en ligamatch i Premier League säsongen 04/05 representerade Bolton. Vem är det jag eftersöker?

5. Chelsea
John Terry och Frank Lampard är de stora publikfavoriterna på Stamford Bridge just nu. En annan spelare som har åtnjutit den statusen är Dennis Wise. 1985 var Dennis Wise på lån i en svensk klubb. Vilken?

6. Everton
Everton är en av de klubbar som har spelat i Premier League sedan starten 92/93. Föutom Big Four-klubbarna är det ytterligare två klubbar som kan stoltsera med detta. Vilka?

7. Fulham
Craven Cottage är namnet på Fulhams hemmaarena. Säsongen 02/03 byggdes denna arena om och Fulham fick låna en annan arena. Vilken?

8. Hull City
Hulls ordförande Paul Duffen sa inför säsongen att han inte skulle vilja ha Cristiano Ronaldo i sitt lag om det skulle innebära att var tvungen att byta bort… Ja, vem då?

9. Liverpool

Roger Hunt, Kevin Keegan, Sammy Lee och Robbie Fowler gjorde alla mål för Liverpool i sin debut. Men vem var den senaste spelaren som gjorde mål i sin Premier League-debut för Liverpool?

10. Manchester City
Idag spelar Man City på City of Mancherster Stadium. Namnet på den förra arenan är Maine Road. I det sista derbyt som spelades på den arenan så fanns det en tvåmålsskytt. Jag vill veta namnet denna tvåmålsskytt?

11. Manchester United
Eric Cantona är för evigt inskriven i denna klubbs historia. I en match 1995 kung fu-sparkade fransmannen en supporter i bröstet under match. På vilken arena skedde detta, och vilka två lag delade vid denna tidpunkt på denna arena?

12. Middlesbrough
Middlesbrough var säsongen 05/06 det lag som åkte på den största förlusten. Vad slutade matchen, och vilket lag stod för motståndet?

13. Newcastle

När säsongen 02/03 summerades så hade Newcastle med två spelare i årets elva. Vilka?

14. Portsmouth
Harry Redknapp avgick som tränare för Pompey 2004 för att skriva på för lokalkonkurrenten Southampton. Men redan 2005 var Reknapp tillbaka på Portsmouths tränarbänk. Hur många tränare hann Portsmouth med under de 13 månader som Happy Harry var borta, och vad är deras namn?

15. Stoke
Stoke slog i somras nytt transferrekord när de köpte Dave Kitson för £5.5M. Men vilken spelare har inbringat mest pengar för Stoke vid försäljning?

16. Sunderland
Vilken spelare gjorde Sunderlands första Premier Leaguemål?

17. Tottenham
Idag är det Puma som tillverkar Tottenhams tröjor. Men 95-99 bar Spursspelarna tröjor gjorda av Pony. Säsongen 97/98 var det sammanlagt tre lag som bar matchtröjor tillverkade av just Pony. Tottenham var alltså ett av lagen. Men vilka var de andra två?

18. West Bromwich Albion
Inför säsongen sålde West Brom en gammal Premier League-skyttekung. Vem var det och vilken säsong vann denna spelare Premier Leagues skytteliga?

19. West Ham
Säsongen 01/02 hade West Ham den spelare som gjorde flest mål som inhoppare. Vem var det?

20. Wigan
Wigan är en klubb som har lyckats rätt bra med sina inlånade spelare de senaste säsongerna. I år är det Amr Zaki och säsongen innan var det Antonio Valencia. Säsongen 06/07 befann sig en svensk försvarare och en engelsk målvakt på lån i Wigan. Båda spelarna blev sedan uppköpta av kubben. Vilka är spelarna?

21. Utslagsfråga

Hur många nationaliteter representerades i Premier League under säsongen 04/05?

******************************************

Jag antar att alla frågorna inte är a walk in the park, men några grejar ni säkert rakt av, och skulle det knipa så har ni ju hela internet till ert förfogande. Ligger dessutom ett pris i potten ska man allt få gnugga sina grå lite extra. Hoppas nu att ni hjälper mig att värva lite tävlingsdeltagare. 3e januari är alltså deadline, och alla frågor måste inte svaras på. Jag kommer via kommentarerna i den här tråden uppdatera er om hur många svar som dimper ned i min inkorg.

******************************************

Bloggen kommer fortsätta vara aktiv även nu i juletid. Dyker det upp något intressant under dagen så kommer ett inlägg till ikväll. Annars är jag tillbaka imorgon och då är det uppladdning inför Boxing Day som gäller.

Allra sist: En riktigt god jul på er alla!

Katastrof för Arsenal - Fabregas allvarligt skadad [2008-12-23]

Arsenals lagkapten och mittfältsmotor haltade ut strax innan halvtid mot Liverpool i söndags. Idag kom domen, och det visade sig vara värre än vad man först befarat. Arsenal bekräftar idag att spanjoren blir borta i upp till fyra månader. Det är naturligtvis ett rejält dråpslag för Gunners. Inte nog med att de kommer att tvingas vara utan sin kanske viktigaste spelare - Det finns ingen direkt naturlig ersättare heller. Wenger har under säsongen fått utstå kritk för att han inte värvat tillräckligt mycket eller tillräckligt etablerat. Både Flamini och Gilberto lämnade Arsenal i somras. De var två spelare som, precis som Fabregas, huserade på innermittfältet. Den enda egentliga ersättaren som inhandlades var 17-årige walesaren Aaron Ramsey.

På Arsenals skadelista finns det sedan tidigare spelare som Rosicky och Walcott. Det återstår nu att se ifall Wenger öppnar checkhäftet i januarifönstret.

Ho, ho, ho…. Dags för julklappsutdelning och info om tävling [2008-12-23]

Många är de som är behövande i dessa tider. So here goes...

William Gallas – En napp. Dels för att han är en stor bebis (jag skäms fortfarande när jag ser de här bilderna) och dels så att han kan ha något i munnen som stoppar honom ifrån att gnälla på medspelare i pressen. Det är så man blir av med lagkaptensbindeln, har jag hört.

Harry Redknapp – Skratterapi. Jag tror aldrig jag har sett honom le, än mindre skratta. Mannen kan behöva en pick me up.

West Brom – Ett mirakel. Jag kan inte för mitt liv se hur de ska klara sig kvar utan just ett mirakel.

Arsene Wenger – En trolldryck som innehåller en del självinsikt, en del objektivitet och åtta delar ödmjukhet. Snälla… Sluta vara så förbannat enögd och gnällig!

West Ham – Pengar. De behöver verkligen förstärka, inte minst i anfallet. Just nu förlitar de sig helt på att Craig Bellamy ska hitta på något själv. Problemet med att ge Hammers pengar är att den isländske ägaren Gudmundsson kommer att roffa åt sig hela klabbet. Så blev det inget kvar till Zola att handla en ny forward för.

Tottenham – En tidsmaskin. Jäklar vad bittra de ska vara över den urusla starten. De måste vara bra sugna på att få en chans att göra om och göra rätt. ”Den här säsongen” hade bytts till ”nästa säsong” efter mindre än tio omgångar. Ganska pinsamt med tanke på att det finns ett gäng namnkunniga spelare i truppen.

Man City – Ett försvar. Oj, vad det läcker! De har gjort näst flest mål i ligan men parkerar ändå näst sist i tabellen. Det säger väl en del va? Richard Dunne må vara en trotjänare och han må ha spelat som i trance förra säsongen, men någon högklassig mittback är han inte i grunden. Tvärtom.

Rory Delap
– En hel axel. Hans inkast lär behövas om Stoke ska hänga kvar. Tänk att dessa inkast är lagets främsta anfallsvapen. Det är när man konstaterar det som man ställer sig frågan ifall man vill ha dem kvar.

Elano - En ny klubb. Killen är för bra för att sitta på läktaren i Man City.

Ross Turnbull – En landslagschans. Var inte ens given förstemålvakt inför säsongen. Satt på bänken i premiären. Men när Brad Jones skadade sig på uppvärmningen inför andra omgångens match mot Liverpool så hoppade Turnbull in mellan stolparna, och där har han blivit kvar. Middlesboroughkeepern har varit strålande i väldigt många matcher den här säsongen.

Djibril Cissé – En makeover. Hur fan ser karln ut?

Newcastle – En Michael Owen-signatur på ett nytt fyraårskontrakt. Jag förstår att The Magpies är måna om att behålla Owen. Får han vara i alla fall hyfsat förskonad ifrån skador så har han många matcher och en jäkla massa mål kvar i kroppen.

WiganAmr Zaki på permanent basis. Egyptiern är för närvarande på lån, och med tanke på hur mycket nytta han gör, och då tänker jag inte bara på målen, så lär Wigan vara desperata att behålla sin nye publikfavorit.

Tony Adams – En bra vår med Pompey. Dels för att jag hyser respekt för Adams som person och därför vill se honom lyckas och dels för att om han inte når framgång i början av sin tränarkarriär så kan den karriären bli kort. Och det behövs nya, unga engelska managers som faktiskt lyckas. I samma veva passar jag på att ge ett nytt jobb till Roy Keane. Jag ser gärna honom på Man Us tränarbänk i framtiden. Tänk er Keane i Man U och Adams i Gunners. Då blir det åka av på presskonferenserna, det vill jag lova!

Everton – Skadefria anfallare. Yakubu, Saha, och Vaughan är alla skadade. Med Anichebe som den enda friska anfallaren blir det inte många mål gjorda.

Fulham – Framgångsrika kontraktsförhandlingar med Jimmy Bullard. Killen spelar sitt livs fotboll och vore jag Fulhamsupporter skulle jag offra ett lillfinger för att få behålla honom.

Hull City – En fortsättning på sagan. Jag älskar underdogs. Eller undertigers, i det här fallet.

Sir Alex – Starkare brillor. Han verkar ha missat att han har klasspelaren Carlos Tevez i truppen. För just nu knallar det runt en lat bulgar som mest suckar och slår ut med armarna i Uniteds anfall. Och detta istället för en konstant hårt jobbande argentinare.

Jemaine Pennant – Diskretion. Att halsa starksprit direkt ur flaskan på öppen gata är väl inte direkt hyperintelligent.

Glen Johnson – En lott. Lyckas man med konstmål (se själva här) som som det mot Hull så är nog inte en lottovinst en utopi.

Dirk Kuyt – Benskydd gjorda av bomull. Kanske inte så bra sett till skaderisken, men det kanske skulle hjälpa holländaren att lyckas dämpa bollen i mottagningarna.

Obi Mikel – Sprintträning. Med tanke på att han är sen in i vareviga tackling så kanske lite speed under fötterna inte skulle skada.

Rafa Benitez – En till högerback. Skadar sig Arbeloa så ligger Liverpool pyrt till.

Aston Villa – En Champions League-plats. Jag skulle bli lika glad som förvånad ifall Big Four-dominansen spräcktes. Villa har dessutom en rad sevärda och lovande engelska spelare. Sådant förtjänar att belönas.

******************************************

Nu vill jag veta vad ni önskar er i julklapp till ert lag. Inte för att jag kan för att jag kan fixa det, men för att det är intressant att höra. Och vill ni också dela ut lite julklappar – Be my guest!

******************************************

Nu skulle man kanske kunna tro att morgondagen blir bloggfri. Men icke. Jag kommer att sitta på jobbet hela förmiddagen och jag tänker döda tiden med att knåpa ihop lite julnötter. Blir det tillräckligt många som deltar i tävlingen så kommer det till och med att finnas ett pris till vinnaren. Med andra ord bör ni redan nu tvinga er bekantskapskrets att kika in här imorgon och ta sig en titt på frågorna. Mer detaljer kommer imorgon tillsammans med frågorna.

Annandag Jul = Fotbollsporr [2008-12-23]

Jag tror knappast att jag är ensam om att vara upp över öronen förälskad i Boxing Day Football. Alla har sina anledningar att tycka om julen. Skinkan, släkten, Kalle Anka, ledigt från jobbet, mellandagsrea, julklappar, snön, eller glöggen. Jag antar att det är heltrevliga saker allihopa. Men för mig är juletid synonymt med frosseri i engelsk fotboll. Det finns så mycket att älska med julfotbollen i allmänhet och Boxing Day Football i synnerhet.

Tradition. I England har man spelat fotboll kring juletid i över 100 år. Och om fansen får bestämma så lär det fortsätta i 100 år till. England kan vara ett riktigt konservativt land. På gott och ont. I det här fallet på gott. De senaste åren har det höjts röster för att engelsk ligafotboll ska göra som övriga stora fotbollsländer i Europa och ta juluppehåll. Det är framför allt med de utländska tränarnas intåg som dessa röster har höjts. Men visst finns det även betydelsefulla personer med brittiskt ursprung som också har lyssnat på dessa röster. Sir Alex Ferguson är en av dem. Det finns ett antal återkommande argument, och framför allt är det två argument som alltid återkommer; 1) Det sliter för hårt på spelarna – Skaderisken är överhängande med tight matchning, och de engelska lag som är ute i Champions League och UEFA-Cupen riskerar att ha slitna spelare när de möter andra länders lag vars spelare fick ta igen sig över jul.
2) Landslaget – Vissa menar att det engelska landslaget skulle ha bättre chans i EM och VM ifall ligafotbollen tog paus över julen.

Men Boxing Day Football har blivit en så stark instution, och det är så omåttligt populärt så att inga seriösa försök har gjorts för att stoppa det. Den man eller kvinna som på allvar drar igång en kampanj för att få till ett juluppehåll lär stöta på rejält med patrull.

Make or break time. Det är inte bara en klyscha. Det är långt ifrån ovanligt att resultaten för ett lag under julschemat blir en tydlig fingervisning om vad som komma skall under våren. De lag som ligger i botten efter nyår brukar också vara inblandade i bottenstriden i maj. Och de lag som är i den absoluta toppen när december blir januari är ofta med och fightas om titeln i slutändan.

Många matcher. Just denna säsong är det faktiskt lite lugnare. Det beror på att FA-Cupens spelschema ser lite annorlunda ut i år. I vanliga fall är det inte ovanligt att flera av lagen spelar fyra matcher på tio dagar. Det blir en del tid i TV-soffan, och inte mig emot.

Galna matcher. När man summerar varje engelsk ligasäsong så hittar man alltid någon galen, urspårad, målrik, minnesvärd eller på annat sätt uppseendeväckande match som spelades i juletid. Någon som minns 4-4-matchen mellan Chelsea – Aston Villa förra året?

Årets spelschema för Boxing Day ser ut som följer:

13.45. Stoke City - Man U
14.00. Portsmouth - West Ham
14.00. Tottenham - Fulham
14.00. Chelsea - West Brom
16.00. Liverpool - Bolton
16.00. Man City - Hull City
16.00. Middlesbrough - Everton
16.00. Sunderland - Blackburn
16.00. Wigan Athletic - Newcastle
18.15. Aston Villa - Arsenal


Säg den fotbollsnörd som inte ser fram emot den heldagen. Fotbollsporr var ordet. Annandagen är den riktiga julaftonen. I alla för mig.

Vet ni förresten varför Boxing Day heter Boxing day? Ordets ursprung har att göra med att rikare människor en gång i världen samlade gåvor i lådor (box = låda). Dessa öppnades på annandag jul då gåvorna delades ut till fattiga familjer och tjänstefolk. Nu vet ni det.

******************************************

Michael Owen verkar nu ha tagit ett beslut, i alla fall vad det rör de närmsta sex månaderna. Owen släppte igår en pressrelease där han sa att han fortfarande inte tagit ett beslut om vad han ska göra efter säsongen, men att han är fast besluten att inte lämna Newcastle i januari. Någon Owensignatur på ett nytt Newcastlekontrakt är alltså inte att vänta för tillfället, men någon övergång till en annan klubb verkar heller inte blir aktuell förrän tidigast i sommar. Owen bedyrade också att pengar inte kommer att vara en faktor när han ska ta sitt slutgiltiga beslut att om stanna i Newcastle eller ej. Han säger att han till och med är beredd att gå ned i lön ifall han bestämmer sig för att skriva på. Newcastles manager Joe Kinnear är positiv till nyheterna: "Jag förstår Michaels önskan om att vänta med sitt slutgiltiga beslut, och i slutändan tror jag att det finns en bra chans att han stannar. Vi har ett bra manager-kaptens-förhållande och jag vet att han kommer vara hundraprocentigt fokuserad på att prestera bra på planen under resten av säsongen."

******************************************

Jag hade det lite på känn. Everton lyckades greja ett kryss mot ChelseaGoodison Park igår. Kanske ska Chelsea till och med vara lite tacksamma med tanke på att de blev reducerade till tio man när John Terry blev utvisad redan efter 35 minuter. 0-0 innebar Chelseas första tappade poäng på bortaplan denna säsong.

Det innebär också att det är Liverpool som får fira jul som ligaledare. Ärligt talat är det inte riktigt vad jag hade väntat mig. Att Man U skulle ligga några poäng efter vid det här laget var väl inte så oväntat. Dels för att de skulle ha några matcher mindre spelade i och med klubblags-VM och dels för att de har haft ett sjuhelvetes tufft spelschema. Däremot trodde jag, inte minst efter deras imponerande start, att Chelsea skulle ha ryckt ifrån med några poäng uppe i toppen. Arsenal trodde jag ärligt talat aldrig på. Inte inför säsongen, inte en bit in i den, och definitivt inte nu. Liverpool då? Jag hävdade inför säsongen att laget har en bättre chans att vara med längre i år. Men då skulle det krävas att en högklassig vänsterback värvades, att de erkänt bra spelarna dels presterar nära max säsongen igenom och dels får vara skadefria. Så med tanke på att Andrea Dossena har floppat, att Robbie Keane underpresterar och att Fernando Torres enbart deltagit i hälften av matcherna så är jag faktiskt ganska förvånad.

De flesta personer i min omgivning som håller Liverpool kärt krävde knappast en ligatitel denna säsong. ”Att vara med ända in på målsnöret”. ”Vi ska fan i mig inte vara avhängda redan vid jul”. Ungefär så har det låtit på många håll och kanter. Det sistnämnda är ju redan uppfyllt. Är förhoppningarna annorlunda nu? Vad vågar Liverpoolfansen hoppas på? Låt mig uttrycka det såhär: Om Liverpool fortfarande toppar tabellen efter jul. Är det då ett misslyckande att komma tvåa, låt säga två poäng efter Manchester United? Vad säger ni i Liverpoolkretsar?

******************************************

Johan, Linhem och jens hade alla koll på att det var i Watford som Gifton Noel-Williams började sin karriär. Snyggt jobbat.

******************************************

Det kommer att bli ytterligare ett inlägg idag. Och då åker tomtesäcken fram. Några lag, ett antal tränare och ett helt gäng spelare ska få julklappar av mig. Så titta in igen i eftermiddag!

Mobbningen av Elano, engelska spelare i Spanien, och trendbrott för Liverpool. [2008-12-22]

Vid det här laget har alla lagen i ”Big Four” mött varandra en gång. Eftersom många hävdar att de inbördes mötena mellan topplagen ofta är väldigt avgörande för vilka som vinner ligan så kanske en liten inbördes tabell kan vara av intresse.

1. Arsenal – 7 poäng, 5-3 i målskillnad. (2).
2. Liverpool – 7 poäng, 4-2 i målskillnad. (1).
3. Man U – 1 poäng, 3-5 i målskillnad. (0).
4. Chelsea – 1 poäng, 2-4 i målskillnad. (3).


Siffrorna inom parentes anger antalet hemmamatcher för respektive lag. Knappast fördel Chelsea i denna tabell, alltså. Å andra sidan så har Chelsea inför kvällens möte med Everton spelat åtta bortamatcher och vunnit samtliga.
Vad kan man mer läsa ut eller tolka in med tabellen som utgångspunkt? Kanske att Man U har haft ett tufft spelschema i höst. Faktum är att de regerande mästarna har spelat på bortaplan mot ALLA lag som slutade topp 10 i ligan förra säsongen. Kanske kan man också i tabellen hitta argument för att Gunners är lite av ett inspirationslag. Stundtals har de varit hopplöst under isen mot lag som Middlesborough, Hull och Stoke, men tänt till rejält när det har vankats stormatch. Noterbart är också att Liverpool har tagit stora kliv framåt i denna tabell sett till de tidigare åren under Benitez. Under Rafas styre så är sex poäng det bästa Liverpool har mäktat med under en säsong i denna tabell. Nu har man alltså redan skrapat ihop sju poäng, och då har man två hemmamatcher kvar.

******************************************

Mark Huges säger idag att Elano är ur form och att det är därför som han står utanför laget just nu. Jag i min tur säger att det måste ligga något mer bakom behandlingen av Elano. Minns ni hur förbaskat bra han var många gånger förra året? Kolla på de här bilderna. Åtta mål och nio assist som mittfältare, under debutsäsongen är inget annat än ren och skär klass. Mindre än ett år senare är han betraktad som något som katten har släpat in. Katten i det här fallet är Sven-Göran Eriksson. Det var ju han som köpte Elano till Manchester City, och jag undrar ifall det kan ha något med saken att göra? Att Huges helt enkelt vägrar släppa prestigen och hellre spelar ”sina” spelare. Eller att spelartypen Elano inte tilltalar Huges? Jag vet inte, men något är skumt. En spelare som var bland lagets bästa förra säsongen har inte på ett år gått och blivit usel. Elano ryktas vara på väg till Espanyol på lån. Espanyol ligger trea från slutet i La Liga. Elano är för bra för att spela där.

******************************************

Jag skrev igår några rader om hur West Hams Carlton Cole inte skulle kunna göra mål även om hans liv hängde på det. Idag läser jag att min åsikt delas av Gianfranco Zola, även om han inte drar det till samma ytterligheter som jag gör. Zola säger att Cole spelar bra och gör mycket nytta, men att han måste börja få bollen i nät. Zola ska nu sätta Cole på att träna avslut och tror att om han bara får in ett mål så kommer det att lossna. Det tror jag när jag ser det. Mannen är fan i mig född till att missa målchanser. 21 mål 76 matcher från start och 67 inhopp säger väl egentligen allt?

******************************************

Minns ni Carl Cort? Wimbledonspelaren som ansågs rejält lovande, och som år 2000 gick till Newcastle, och som därifrån gick vidare till Wolves innan skadehelvetet drog igång. I en intervju med Sky säger Cort att han har varit nära att ge upp helt. Men Kieron Dyer, som också vet det mesta om skador, lyckades övertala honom att fortsätta, och nu spelar han faktiskt fotboll igen. Cort skrev för ungefär en månad sedan ett kontrakt med Norwich, och kontraktet sträcker sig över hela resterande säsongen. Innan Norwich så harvade Cort i de lägre spanska divisionerna, närmare bestämt i UD Marbella.

Spanska lag och brittiska spelare är med vissa undantag inte ett recept för framgång. En av de senaste i raden att överge brittiska öarna för Spanien är Steve Finnan. Eller överge och överge förresten. Det var väl mer eller mindre Rafa Benitez som i somras kickade iväg Finnan till Espanyol när Albert Riera gick i motsatt riktning. Än så länge har det inte blivit mer än två matcher för Finnan i Espanyol. Från engelskt topplag till spanskt bottenlag över en natt, och begränsat med speltid som pricken över i:et. Så det kan gå. Det är bara hoppas att irländaren uppskattar klimatet.

Gifton Noel-Williams är en annan spelare som har testat lyckan i Spanien. Det var förra året som han packade väskan, åkte till paellans hemland, och skrev på för Real Murcia. Den klubbadressen fick dock snart bytas ut, och Elche CF blev den nya klubben. Men även där blev sejouren blev kort och anfallaren är nu tillbaka i England och tillhör Millwall, men är för tillfället utlånad till Yeovil Town. Där kan man börja snacka om att leva i kappsäck. Men Noel-Williams har inte alltid var en kringflackande man. Han spelade faktiskt hela 169 matcher för sin moderklubb innan han år 2003 försvann till Stoke. Och nu undrar jag ifall någon av er har koll på vilken som var hans moderklubb?

******************************************

Ikväll tar ligans sämsta hemmalag emot ligans bästa bortalag. Upplagt för all in på en tvåa? Nja, jag vete fan. Evertons överlägset bästa hemmamatch i år var mot Man U, och Everton är inte helt sällan ett lag som fäller krokben för storlagen. Självklart får Chelsea anses som solklara favoriter, men precis som jag sa igår så tror jag att Londonlaget kommer få kriga för att få med sig alla tre poängen hem. Även om The Toffees är ligans sämsta hemmalag så är det knappast ett lag som säljer sig billigt. Fysiskt spel, mycket kamp och en knapp Chelseaseger är mitt utgångstips. Men Jag blir inte det minsta förvånad om Everton lyckas knipa en pinne.

******************************************

Wikander, Majk och Linhem visste alla att det var Marlon King som eftersöktes i gårdagens fråga. Var det för lätt?

******************************************

Jag lovade en längre text om Arsenal – Liverpool. Den finns här. Jag antar att de flesta som surfar in här redan har läst den texten då jag misstänker att majoriteten av er som poppar in här hyser Liverpoolsympatier. För debattens skull så hoppas jag att det med tiden ska bli en större mix av supportrar här. Ni får gärna hjälpa mig att vandra i den riktningen genom att nämna bloggen även för dem som inte älskar Liverpool.

******************************************

Eftersom jag och sambon firar julafton på skilda håll så vankas det lilla julafton här hemma ikväll. Det betyder att jag idag är bannlyst ifrån alla vad fotbollstittande heter. Med andra ord lär detta, om inget oväntat inträffar, bli dagens första och sista blogginlägg.

Men jag är tillbaka imorgon, och då tar jag med mig tomtesäcken och delar ut en massa julklappar!

Varnas Fellaini för sitt burriga hår? [2008-12-21]

Det slutade 1-1 på Emirates. Vad kan man säga om det då? En hel del antar jag. Spontant känns det som om Liverpool är en större vinnare än Arsenal. Visserligen kan Chelsea gå upp i topp om de plockar med sig alla tre poängen hem från Goodison Park imorgon. Men jag tror att Chelsea kommer få kriga för poängen imorgon, och även om de lyckas få med sig full pott så kommer de då bara leda ligan med en poäng. Hur man än vänder och vrider på det så kommer det vara jämnt och tight när julschemat kickar igång.

Imorgon kommer jag författa en längre text som enbart handlar om Arsenal – Liverpool. Om den hamnar här eller på liverpoolfc.nu eller på båda ställena återstår att se.

******************************************

Dagens övriga matcher:
Newcastle – Tottenham 2-1
West Brom – Manchester City 2-1


Damien Duff, mannen som dribblade bort Alexander Östlund ifrån Sveriges VM-trupp 2006, har väl knappast rosat marknaden det senaste året. Men idag avgjorde han för skatorna i matchens slutskede.

Man City halkade i och med dagens förlust ned under det förhatliga strecket. Laget lider just nu total avsaknad av harmoni. Allt spelarna företar sig ser svårt, nervöst och icke självklart ut. Jag undrar verkligen var smärtgränsen går. Hur länge kommer Mark Hughes få sitta kvar som tränare för det lag som underpresterar mest i hela ligan? Och hur många av Europas toppspelare kan tänkas vara intresserade av att gå till City just nu? Ja, araberna badar i pengar, och ja, många spelare tänker med plånboken. Men någonstans går väl gränsen? Vill man som fotbollsspelare konkurrera om titlar och spela i ett lag som presterar bra fotboll så går man just nu inte till Man City.

******************************************

Real Madrid har idag bekräftat att ett köp av Lassana Diarra är riktigt nära. De är överens med både Portsmouth och spelaren, och ändast läkarundersökningen saknas. Tony Adams sägs nu vilja ersätta Diarra med Spursspelaren Didier Zokora. Men vi kanske inte ska ropa hej ännu. Läkarundersökningar är oftast en formalitet, men det har ju faktiskt hänt förr att just medicinska undersökningar har satt käppar i hjulen.
Förra januari försökte Fulham knyta till sig en viss anfallare som vid tidpunkten spelade i Watford, men allt stöp på läkarundersökningen. Då ryckte istället Steve Bruce och Wigan in och köpte spelaren ifråga. Men idag är det inte längre Wigan som är anfallarens klubbadress. Någon som vet vilken spelare jag talar om?

******************************************

Evertons Fellaini
har bara varit i klubben sedan i somras, och har bara hunnit spela 13 matcher. På dessa 13 matcher har han hunnit samla på sig hela åtta gula kort. Everton kommer nu att kontakta ligans domarbas Keith Hackett och framföra sina åsikter som går ut på att Fellaini blir orättvist bedömd. Everton menar att mittfältaren snabbt har fått ett oförtjänt rykte som buse, och också att han åker på en och annan varning för att han är så lätt att känna igen. Hmm…. Kan det inte var så att Fellaini får de flesta av sina gula kort för att han spelar hårt och halvfult, och inte för att han har ligans burrigaste frisyr?

******************************************

West Hams styrelse har gjort klart för tränare Zola att han inte kommer få några transferpengar tillgängliga i januari. Den isländska ägaren Bjorgolfur Gudmundsson har inte gjort någon hemlighet av att han vill sälja klubben om rätt bud kommer in. Jag lider faktiskt lite med West Ham-fansen här. Å ena sidan så finns det förstås ingen som vill spendera pengar på något som man inte har tänkt behålla. Å andra sidan är det inte West Ham-fansens fel att den isländska ekonomin är körd i botten. Gudmundsson lovade guld och gröna skogar när han kom, och det var inte så länge sedan. Idag är det andra tongångar. Personligen tror jag att Hammers kommer bli rejält indragna i bottenstriden, och kanske till och med åka ur, om laget inte förstärks. Hammersfansen har sett gladare dagar. Å andra sidan är det ett relativt härdat släkte.

******************************************

"Blurred vision" blir direkt översatt suddig syn. Och det är precis vad jag har råkat ut för på ena ögat. Fråga mig inte varför, men så är det. Är det inte bättre imorgon bitti så lär det bli en tripp till hospitalet för att kolla läget. Vad jag försöker säga är att jag inte vet exakt hur det blir med bloggen imorgon. Men jag hoppas förstås vara "fit for write" i alla fall till kvällen.

Helt tom ska inte bloggen behöva stå i alla fall. Det ska mer till än lite suddigt synfält för att stoppa mig från att ge er det senaste i fotbollsväg från England!

Gary Mac sparkad, och Man U världsmästare. [2008-12-21]

Fem raka förluster blev för mycket för Leeds styrelse. Gary McAllister tog över Leeds i januari i år och han lyckades förra säsongen leda laget till en play offplats. I play off-finalen föll de mot Doncaster Rovers och sejouren i League One blev förlängd. Nu ligger laget på en nionde plats, de åkte för inte alltför länge sedan ur FA-Cupen mot amatörlaget Histon, och på senare tid har det alltså gått rejält tungt. Där har ni anledningen till att Leedsstyrelsen valde att entlediga Gary Mac. Hos vadslagningsfirmorna i England är nu Tottenhams och Leeds före detta assisternade manager Gus Poyet favorit att över managerposten i Leeds.

******************************************

Finalen i klubblags-VM blev en oväntat jämn historia trots att Manchester United mönstrade ett starkt lag. De förde matchen med besked i först halvlek, men när Vidic visades i minut 49 efter att ha delat ut en armbåge så jämnade LDU Quito ut matchen. Men det var alltså engelsmännen som drog det längsta strået. Rooney gjorde matchens enda mål i 73e minuten.

******************************************

Liverpool VD Rick Parry uppger idag att Rafa Benitez är ytterst nära att sätta sin signatur på ett nytt kontrakt. Det som har legat i luften ett tag ser nu alltså ut att bli en realitet. Rick Parry säger: "Det är nästan klart. Ägarna har sagt att de önskar förlänga kontraktet och behålla honom. Det är tydligt att han själv vill stanna, så ja det kommer att ske."

******************************************

Även korta inlägg är inlägg. Nu är det fokus på fotbollstittande som gäller. Vi hörs ikväll!

För många exspelare får tränarjobb i England [2008-12-21]

Han är skotte med italienskt påbrå. Han spenderade större delen av sin spelarkarriär i York City. Han chefade över Manchester Uniteds reservlag i tre år. Han ingick in Boltons tränarstab för att sedan gå vidare till Sunderlands dito. Vem? Ricky Sbragia – Sunderlands nuvarande tillfälliga manager, eller caretaker, som det heter på utländska. Efter att igår ha lett sitt lag till en 4-1-seger mot Hull (varsågod att pika mig för min (o)förmåga att tippa) så ryktas det nu om att Sunderlands ordförande Niall Quinn ska vara redo att erbjuda honom tjänsten som Sunderlandmanager på permanent basis. Och varför inte? Sunderland presterade bättre igår än vad de gjorde under Sir Alexadepten Roy Keane. I alla fall om man ser till vad som presterades under Roy Keanes tid som manager sedan Sunderland gick upp till Premier League.

******************************************

På tal om Sir Alexadepter. Hur går det för dem egentligen? Roy Keane avgick efter en misslyckad säsongsinledning. Paul Ince fick foten ifrån Blackburn. Manchester City leds av Mark Hughes, och det vore väl synd att säga att de imponerar. Det är väl egentligen bara Wigans Steve Bruce som gör ett stabilt jobb. Jag tror absolut inte att Sir Alex har ett jota att göra med att Ince och Keane nu går utan jobb, eller att Hughes inte får ut max av Man City. Däremot höjer jag på ögonbrynen över att, när denna säsong startade, så fanns det hela tre managers som har spelat under Sir Alex. Överlag så verkar det, i den engelska fotbollen, vimla av managers som har en mer eller mindre framgångsrik karriär bakom sig. Premier League och Coca Cola Championship består av sammanlagt 44 lag. Det betyder också 44 olika managers. Jag gjorde lite checkup och kom fram till följande: Det är bara fyra av dessa 44 managers som inte har en spelarkarriär värd att nämna. Dessa fyra är Wenger, Scolari, Hodgson, och Bristol Citys Gary Johnson. Och det är väl knappast någon överdrift att säga att tre av dessa herrar har sködat en del framgångar under sina tränarkarriärer. Självklart har även många av de resterande 40 tränarna väldigt fina tränarmeriter. Och jag har ingen aning om hur pass diger tränarutbildning de faktiskt har, många av dem har säkert läst fotbollsteori till förbannelse. Men jag drar ändå slutsatsen att man i England kan få ett tränarjobb tack vare sitt spelar-CV, och det är rent ut sagt jävligt märkligt, enligt mig.

******************************************

Jag kollade sent igår kväll på West Ham – Aston Villa. För mig fanns det två stora utropstecken i den matchen.
Nummer ett: Carlton Cole. Jesus Kristus, säger jag bara. Den killen skulle inte kunna göra mål om så hela kortsidan bestod av ett mål, och målet vaktades av en back läsk. Hans målsnitt i ligan är snäppet bättre än William Gallas dito.
Nummer två: Brad Friedel. 37 bast och bättre än någonsin. Han bytte upp sig rejält inför säsongen också. Aston Villa är faktiskt ett topplag numera. Jag fattar inte hur Friedel kan bli bättre och bättre och hur han fortfarande kan vara på väg uppåt i karriären. Fortsätter det i samma stil så ersätter han väl van der Sar i Man U om två år, och vinner guldbollen om fem.

******************************************

Ok, så Hull åkte på pisk mot Sunderland igår. Men jag fascineras fortfarande över att de ligger där de ligger i ligan. De spelar alltså för första gången i klubbens 104-åriga historia i högsta ligan i seriesystemet. Och de ligger sexa. Bedriften blir inte mindre av att det är år 2008 och att framgångar på planen idag ofta går hand i hand med rika ägare, dyra spelarköp och skyhöga lönekostnader. Hull City är en liten klubb, med relativt små resurser. Klubben som sådan har nästan ingen som helst erfarenhet av stora matcher. De har inga titlar att stoltsera med, och i spelartruppen hittar man inga stora namn. Men de ligger sexa i världens bästa liga! Jag älskar det. Jag vet inte ifall ni såg Canal + sändningen från KC Stadium igår. Men ifall ni gjorde det så såg ni säkert att producenten flera gånger riktade kameran mot en äldre man iklädd Hulls färger. Han såg ut att vara över 70 år gammal. Den mannen har varit med på merparten av resan. Trots att hans lag låg under så såg han ut att njuta. Det var väldigt vackra bilder.

******************************************

Så vem är då den svenske spelaren som säsongen 04/05 gjorde tre ligamatcher för Wolves? Linhem ansträngde sin små grå utan att hitta ett namn. Jax gissade på Michael Svensson eller Mattias Jonsson. Svaret är Joachim Björklund och det hade Elias lagt på minnet. Vackert! För övrigt ska ni ha beröm som inte wikipediar (den nya världens verb är inte alltid så vackra) fram svaren.

******************************************

Over ’n out for now. Snart är det dags för puben. Beamish, hamburgetallrik, Newcastle – Spurs och Arsenal – Liverpool. Life is good. Min ambition är att vara tillbaka redan ikväll. Det lär med största sannolikhet finnas en del att skriva om då.

Vad vill Owen, var är Fulhams ambitioner, och hur slutar det på Emirates imorgon? [2008-12-20]

Tillbaka igen då.


Knappa 20 timmar kvar till avspark mellan Arsenal och Liverpool. De senaste åren har man nästan tagit för givet att Arsenal ska vinna hemma mot just Liverpool. Eller ja.... Man har i alla fall tagit för givet att de inte ska förlora. Det är snart tio år sedan som Merseysidegänget fick med sig en fullpottare från Emirates/Highbury.


Är det något som nu talar för att trenden kommer att brytas imorgon? Tja, varför inte? Det är trots allt ligaledarna som kommer på besök. Och just bortaplan har varit synonymt med framgång för Liverpool den här säsongen. Sex vinster på åtta matcher är imponerade siffror. Arsenal har dessutom lyckas förlora mot både Aston Villa och Hull City hemma på Emiraten.


Skademässigt känns det som om det är oavgjort. Visserligen saknar Arsenal fler spelare, men Nasri är aktuell för spel igen, och med tanke på att Liverpool saknar tunga pjäser som Skrtel och Torres så går det på ett ut.


Gunners har varit lite av en gåta den här säsongen. De har varit lika ojämna som Wenger är gnällig. Förluster och kryss mot diverse dussingäng, men övertygande vinster mot såväl Chelsea som Man U.


Frågar ni mig så står det mer på spel för Arsenal än vad det gör för Liverpool imorgon. Förlust för Wengers pojkar (just pojkar känns väldigt rätt att skriva förresten) och jag vill påstå att de är ute ur racet en gång för alla. En förlust för Liverpool däremot skulle på sin höjd innebära tappad serieledning och två poäng upp till Chelsea.


Nyckelspelare för Gunners: Fabregas. En spelare som kan orsaka motståndarna enormt mycket skada när han har en bra dag. En passningsspelare i världsklass, men i år har jag saknat något som jag tycker han utvecklade förra säsongen, nämligen djupledslöpningarna. Förra säsongen gjorde spanjoren ett klassmål just mot Liverpool just efter en djupledslöpning.


Nyckelspelare för Liverpool: Mascherano. Ni som såg honom mot Man U vet att han mer eller mindre på egen hand kan äta upp ett helt motståndarmittfält. I den matchen liknade han en rabiessmittad crackhög pitbull med damp. Ett absolut monster. Inte bara för att han vinner så mycket boll och närkamper, utan också för att hans arbete ger Xabi Alonso tid att diktera tempo och komma till rätta med sitt passningsspel.


Det är en väldigt öppen historia. Jag kan inte ge mig på att tippa den här matchen, det överlåter jag åt er. Vad tror ni?


******************************************

Michael Owen fortsätter att vara en omskriven man. Han säger sig vara smickrad över erbjudandet som Newcastle har gett honom, men han har ännu inte skrivit på något nytt kontrakt. Harry Redknapp tror att Owen blir kvar i sin nuvarande klubb. Det verkar dock inte Frank Lampard tro. I samma andetag konstaterar han dock att Chelsea inte är i behov av honom. Det har även ryktas om att han är på väg tillbaka till Liverpool - För att spela i Everton. Som ni hör så står ryktena som spön i backen. Jag undrar ifall Owen ens själv vet vad han vill. Har ni någon åsikt i ämnet? Eller en önskan om var Owen ska hamna, kanske?


******************************************

Sam Allardyce fick en smakstart som tränare för Blackburn idag. 3-0 mot Stoke, och Benni McCarthy gjorde två mål.


******************************************

Övriga målskyttar från dagens omgång som är värda att nämna:


Peter Crouch. Robo-Crouch är i fin målform just nu. Två mål i UEFA-Cupen i veckan, och ett mål idag mot Bolton. Jag undrar ifall det inte finns en del Poolfans som saknar långskonken då och då. Inte minst när Liverpool spelar så bred fotboll, och använder sig av sådan utpräglad inläggsstaktik som de gör just nu....


Jimmy Bullard. Fulhammittfältaren har varit en av ligans allra bästa mittfältare den här säsongen, enligt mig. Tänker verkligen Hodgson släppa honom ifall ett bra bud kommer? Vore jag lagkamrat med Bullard och hörde min tränare säga att han skulle överväga att sälja lagets bästa spelare om han fick ett bra bud, så skulle jag bli aningen modfälld. Jag är medveten om att fotboll är big business, och jag vet att Fulham inte är ett storlag. Men någonstans måste man ju undra var ambitionen är. Speciellt som Bullard själv har uttryckt en önskan om att stanna i Fulham.


******************************************

Nu är det snart dags att dra sig hemåt från jobbet och sätta sig tillrätta i TV-soffan och beta av såväl Hull - Sunderland som Hammers - Villa. Skulle det visa sig att någon av dessa matcher slutar 9-9 och innehåller 6 röda kort, 3 straffräddningar, 4 mål på bicicleta, en streakare och slagsmål på tränarbänken så ska jag överväga att göra ett kvälls/nattinlägg. Om inte så klappar butiken igen för dagen.


Men jag är tillbaka igen innan morgondagens matcher drar igång. Exakt vad det ska handla om då blir en överraskning, eftersom jag själv inte vet det ännu. Önskemål är välkomna.


Problemen förändras - Sprit & kokain igår. Jetlag idag. [2008-12-20]

Ibland är det lätt att glömma att engelsk fotboll är mer än bara Premier League. Det är lite synd. Om man aldrig sätter sig ned och kikar på en Championshipmatch så går man faktiskt miste om något. Dels för att den engelska fotbollens alla adelsmärken lever kvar i större utsträckning i den ligan och dels för att det faktiskt spelas en hel del roliga matcher i The Championship.


Idag är det toppen vs botten i Coca Cola-ligan. Jumbon Doncaster Rovers tar idag emot klassiska Wolverhampton. Och när jag säger att Wolves är en klassisk klubb så menar jag verkligen det. Kubben grundades redan 1887 och sedan 1888 har de befunnit sig i seriesystemet. Samma år grundads "The Football League", och Wolves var en av de tolv klubbar som var med vid grundandet . De vann högsta ligan tre gånger på 50-talet och kan också stoltsera med fyra FA-Cuptitlar.  Nu var det dock fem år sedan som de senast spelade i högsta serien. Men det kunde ha varit värre. Så sent som säsongen 86/87 så hotades klubben, som då harvade i fjärdedivisionen, av konkurs. Men klubben överlevde och idag toppar de alltså CCC. De leder ligan sex poäng före Birmingham och har mäktat med hela 50 mål på 23 matcher. Den fina målskörden kan de till stor del tacka forwardsparet Sylvan Ebanks-Blake och Chris Iwelumo för. Tillsammans har de stänkt in 27 av lagets 50 ligamål, och det på gemensamma 38 matcher. I backlinjen finns Chelsealånet Michael Mancienne som har övertygat så pass mycket att Fabio Capello tog med honom i den landslagstrupp som förra månaden åkte till Tyskland för att spela vänskapslandskamp. Tränaren som leder laget är Roy Keanes gamla polare och älsklingsförbundskapten Mick McCarthy.


Just nu talar en hel del för att Wolves spelar Premier Leaguefotboll nästa säsong. Så om Robbie Keanes formsvacka fortsätter så kan ha ju alltid glädjas åt det.


Det finns förresten en svensk spelare som har representerat Wolves. Säsongen 04/05 gjorde han tre ligamatcher för klubben. Har ni någon gissning? Och inget fusk nu!


******************************************


På söndag spelar Man U final i Klubblags-VM i Japan. Om planet hem går redan på söndagskvällen eller på måndagen vet jag inte, men jag läste att Ryan Giggs oroar sig för att han och hans lagkamrater fortfarande ska lida av jetlag när de möter StokeBoxing Day. Tänk vad tiderna förändras. Det var inte alltför många år sedan som Tony Adams spelade match halvpackad, Paul Merson gick på kola och "Win or lose - First to the booze" var mottot. Idag oroar de sig för jetlag. Tiderna förändras, som sagt.


******************************************


"Ända in i kaklet" är en gammal Tommy Söderbergdevis. Och det är något som de nuvarande ligaledarna Liverpool verkar ha tagit fasta på. Exakt 50% av Liverpools ligamål denna säsong är gjorda från minut 70 och framåt. Häpnadsväckande. Det är naturligtvis starkt att göra så många av sina mål i slutet av matcherna. Men om man föredrar sitt glas halvtomt så vänder man förstås på det hela och påpekar att det i längden är ohållbart att inte redan från minut ett föra matcherna.

Så här skulle övre halvan av ligatabellen se ut ifall man enbart räknade resultaten i halvtid:


1. Chelsea           17      21-5       36

2. Man U             16      14-4       31

3. West Ham       17      13-7       29

4. Man City         17      14-8       27

5. Fulham           16        8-4       25

6. Villa                17      11-9       25

7. Arsenal           17       11-8      24

8. Wigan             17       10-9      23

9. Liverpool        17         8-7      22
10. Hull              17      10-12      22


Jag vet faktiskt inte vilken sida av myntet jag föredrar här. Är Liverpools alla sena mål ett tecken på styrka eller ett tecken på svaghet? You tell me.

****************************************** 


Fredrik och Simon hade koll på att Delgado har lirat i Southampton. Även Kristian verkade ha koll, men skrev aldrig ut det. Snygg jobbat alla tre. Jag kommer fortsätta blanda in en del hjärngympa i den här bloggen.


****************************************** 


Det mesta pekar på att jag måste åka och jobba idag. Det betyder att dagens matcher kommer att ses först ikväll (jag älskar min inspelningsbara digitalbox), så om ni är lagda åt det sadistiska hållet så postar ni alla resultat i kommentarerna. Jobba på dagen och sen hem för att belöna mig själv med ett fotbollsmaraton framför teven på kvällen. A busy day!  


Men det kommer inte att stoppa mig ifrån att hinna med åtminstone ett till inlägg idag. Några rader om morgondagens stormatch på Emirates har jag ju utlovat.


Juande Ramos är missnöjd med lottningen [2008-12-19]

Så vad ska man säga om lottningen då? Trots att jag inte fick precis som jag ville så tycker jag nog ändå att det var en bra lottning. Och med bra så menar jag att det finns några riktiga "high profile"-matcher att se fram emot. Champions League innebär verkligen högtidsstunder för oss fotbollsälskare (den har jag snott från Tomas Nordahl), och det är bara boka in 24e och 25e februari i almanackan redan nu.


Det här är vad folk involverade i de berörda klubbarna har att säga om sitt motstånd:


Liverpools klubbsekreterare Bryce Morrison:
"Det blir inte större än så här. Det vattnas i munnen när jag tänker på matchen, och jag tror fansen har samma känsla.  Vi har haft väldigt fina resultat på spansk mark de senaste åren. Senast vi mötte Real Madrid i turneringen var i Paris (finalen 1981, Liverpool vann med 1-0) så det känns som om det är dags igen.".


Real Madrids tränare Juande Ramos:
"Vi är inte nöjda med lottningen, och jag antar att vårt motståndarläger säger samma sak. Rafa Benitez vet det mesta om Real Madrid, men jag vet också en del om Liverpool sedan min tid i England. Det är ett komplett lag, och de är väldigt svårspelade. Där finns också några riktigt bra spelare. Men vi är Real Madrid och vi ska inte frukta något motstånd. Vi har lika bra chans som dem att gå vidare".


Sir Alex Ferguson:
"Det ska bli intressant att ställas mot Jose Mourinho igen. Han är en karaktär och jag gillar hans personlighet. Vi har alltid kommit bra överens. Han var tränare för Porto när de slog ut oss i turneringen (2004), och jag hoppas att vi den här gången kan ha samma tur som de hade då. Deras (Inters) inhemska facit de senaste åren är otroligt. Det är också ett väldigt jämnt lag. Förhoppningsvis kan vi göra ett bra jobb på deras bortaplan så att vi har en bra grund att stå på inför matchen på Old Trafford".


Jose Mourinho:
"Jag är nöjd med lottningen. Jag vill möta de som är bäst, och nu får jag de regerande mästarna. De har guldbollenvinnaren i sitt lag, en makalös tränare i Ferguson och en arena med fantastisk atmosfär. Vissa säger att jag har ett bra facit mot Manchester United, men det är inte mitt facit, det är Chelseas. Jag tror att det är 50/50 att vi går vidare."


Juventus tränare Claudio Ranieri:
"Jag kan väl inte direkt säga att jag är lycklig. Men det är ändå en härlig och fascinerande lottning, och ska vi ha en chans måste vi vara i toppform. Chelsea är som konstruerade för att vinna Champions League, och det skulle vara en katastrof för Abramovich att inte göra det. Det kommer bli en svår men stimulerande uppgift. Jag tror nog inte att de hade önskat att få möta oss".


Chelseas assisterande tränare Ray Wilkins:
"Vad som än komma skulle så väntade tufft motstånd. Men jag är riktigt glad. Jag gillar det italienska sättet att spela fotboll på. Juventus kommer göra det tufft för oss, men vi är som sagt nöjda. Spelarna blev rejält exalterade när de fick höra om lottningen".


Arsene Wenger:
"Roma är tillbaka i bra form och är kanske det lag i Italien som spelar bäst kortpassningsspel. Det blir ett intressant möte. Det spelade aldrig så stor roll. Barcelona eller Roma gör egentligen detsamma. Jag tycker det är 50/50".


Romas tränare Luciano Spalletti:
"Vi hade väntat oss den här typen av utmaning. Ända sedan jag kom till Roma så har folk sagt att vi ska vara med i de här sammanhangen. Nu är vi det. Ska vi då gå och gömma oss? Nej, det är här vi vill vara. De (Arsenal) är ett bra lag och vi måste visa oss värdiga uppgiften, men jag tycker inte vi har haft otur med lottningen."



******************************************


Alright. Slutsnackat om Champions Legue-lottningen. Det är ju faktiskt en hel del Premier League-matcher imorgon också. Personligen kommer jag rikta in mig på Hull City - Sunderland och Bolton - Portsmouth. Jag funderar dessutom på om det inte är värt att kasta in ett par hundralappar på två hemmasegrar i ovan nämnda matcher. Mer än 4.5 ggr pengarna på den dubbeln. Vad säger ni?

I kvällsmatchen så tar West Ham emot Aston VillaUpton Park. Det känns också som en klart sevärd match. Där har jag dock svårare att tippa resultatet. Det är inte utan att Villa imponerar, men Zola verkar på senare tid ha fått fason på West Hams försvar. Bara tre insläppta mål på de fem senaste matcherna. Och då har den matchserien inkluderat besök på både Anfield och Stamford.

******************************************

De färskaste nyheterna från England handlar om två spelare som sägs vara på väg bort från sina respektive klubbar. Det handlar om Fulhams Jimmy Bullard och Blackburns Roque Santa Cruz. Fulham sägs vara beredda att lyssna på bud ifall de är i rätt storleksordning, trots att mittfältaren har presterat sitt livs kanske bästa fotboll denna höst. I Santa Cruz fall så handlar det mer om hans egna ambitioner än att Blackburn vill göra sig en hacka. Santa Cruz själv har följande att säga: "Alla vet var jag står. Jag trivs i Blackburn, men stänger inga dörrar. Någon gång i min karriär så vill jag spela för en Europeisk storklubb - En klubb som har chansen att vinna sin inhemska liga".

Vad tror ni? Vilka klubbar, om några, kan tänkas intressera sig för dessa två herrar? Finns det någon klubb som är i stort behov av spelartyperna de representerar, och vad tror ni de kommer kosta att köpa loss dem?

******************************************


Jag är förstås tillbaka redan imorgon. Med tanke på att det spelas fem Premier League-matcher imorgon så lär det finnas en del att skriva om. Jag garanterar också en del uppladdning inför söndagens stormatch mellan Arsenal och Liverpool.

Med risk för att låta mer uppmärksamhetskåt än Magnus Hedman; Använd gärna "pusha-knappen". Det är en blå pil som finns placerad till höger om "Kommentarer". Det vore uppskattat.

Vi hörs imorgon!

Ps. Kristian: Jag har inte glömt bort dina undringar kring Rob Jones. Svar är på G. Ds.


Premier League vs Serie A i Champions League [2008-12-19]

Så var lottningen klar då. En hel del England vs Italien i Champions League alltså. Tre av fyra engelska lag ställs mot italienskt motstånd.

Jag gjorde en lista över önskemöten igår. Två önskemål gick in, men det kändes lite som att få mjuka paket när man var liten. De möten som stod högst upp på önskelistan blev inte av.

Lottningen i sin helhet då:

Champions Legue:

Chelsea - Juventus
Villarreal - Panathinaikos
Sporting - Bayern München
Atletico Madrid - Porto
Lyon - Barcelona
Real Madrid - Liverpool
Arsenal - Roma
Manchester United - Inter

UEFA-Cupen
(enbart de englska lagens lottning):

Aston Villa - CSKA Moskva
Manchester City - FC Köpenhamn
Tottenham - Shaktar


Vad tycker ni? Har "era" lag fått en bra lottning? Vilka möten ser ni fram emot?
Jag kommer tillbaka med mina tankar och reaktioner från England under kvällen. Även lite uppladdning inför helgens ligaomgång kommer finnas med i kvällsinlägget. Nu är det julklappsshopping som gäller.

Kära Tomten. Jag önskar mig hatmötet Man U - Real i julklapp. [2008-12-19]

Nu är det bara timmar kvar tills lottningen av första slutspelsrundan i såväl UEFA-Cup som Champions League äger rum. Sammanlagt är det sju engelska lag inblandande i dagens lottning – Fyra (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United) i Champions League och tre (Aston Villa, Manchester City, Tottenham) i UEFA-Cupen.

Om jag får önska fritt så hoppas jag på följande lottning:

Arsenal – Barcelona.
En repris på finalen 2006. Och ärligt talat? Kan det bli annat än åka av i ett sånt möte? Det är två lag som inte riktigt vet hur man spelar defensivt. Wenger är ingen anhängare av defensivfotbollen, och även om han var det vet jag inte ifall hans spelarmaterial behärskar den. Barca och defensivfotboll finns inte. Det existerar inte i den klubbens DNA.

Chelsea – Juventus.
Ett storlag som håller på att skapa sin historia och ett storlag som har så mycket historia att det skulle räcka till både en A och en B-kurs på universitetsnivå. Dessutom skulle det vara intressant att se hur Ranieri tas emot på Stamford.

Liverpool – Lyon.
Rafa Benitez har ett nästan sexuellt förhållande till sina hängslen och sin livrem i Champions League, i alla fall på bortaplan. Lyon är ett av de få lagen som skulle kunna locka upp Liverpool ur skyttegraven. Visst kan det fortfarande bli en tillknäppt matchserie, men det är en sjuhelvetes mycket bättre chans att det mötet bjuder på rolig fotboll än om Liverpool lottas mot Villrreal. Alla som såg Villarreals gruppspelsmatcher mot Man U förstår vad jag menar. Ytterligare en rond mellan Benitez och Mourinho är visserligen också ganska lockande, men även mötet Liverpool – Inter skulle vara som upplagt för 180 minuters ställningskrig.

Manchester United – Real Madrid.
Jo, jag tackar, jag. Ända sedan i somras har det ordkrigats mellan de båda lagen. Den infekterade och utdragna transfersagan om Cristiano Ronaldo är förstås bakgrunden till det månadslånga och ack så underhållande sandlådebråket. Senast igår gick Sir Alex ut och sa att han inte ens skulle sälja ett virus till Real Madrid. Jag tvivlar på att det kommer råda total vapenvila fram till slutet av februari när det är dags för åttondelsfinal. Det skulle vara oförskämt roligt att, efter månader av skriverier, se de två klubbarna kasta handskarna och göra upp på planen istället för i media. Jag håller tummar, tår, knän och armbågar för att de lottas mot varandra.

Aston Villa – CSKA Moskva.
Ett möte som skulle bli jämnt, och dessutom skulle det kunna bli rolig fotboll. CSKA är ett målglatt lag med många offensivt skickliga spelare.

Manchester City – Olympiakos.
De grekiska ligaledarna skulle bli en hård nöt att knäcka för City. I alla fall dagens City. Exakt vad City är för lag och vilka spelare som finns i klubben efter nyår kan vi bara spekulera i just nu. Men Olympiakos kan bjuda de flesta lag hårt motstånd en bra dag, och på hemmaplan har de en fanatisk publik.

Tottenham – Zenit.
Tottenham kommer lottas mot ett av de lag som hamnade trea i sin Champions League-grupp. Det finns med andra ord ett antal namnkunniga alternativ, men de anfallsglada regerande UEFA-Cupmästarna är riktigt roliga att se på, så om jag fick välja åt Spurs så väljer jag Zenit.

Vad har ni för drömlottning/mardrömslottning för det lag ni supportar? Och vad har ni för önskemöten rent underhållningsmässigt?

******************************************

Tottenham tog sig vidare med nöd och näppe i UEFA-Cupen igår. Spartak Moskva ledde med 2-0 i halvtid. Reduceringen kom i minut 67 genom Luka Modric och sju minuter senare kvitterade Tom Huddlestone på nick efter inlägg av Gareth Bale. Det målet säkrade en poäng. Utan den poängen hade Spurs inte gått ur gruppen. Spartaks ledningsmål var minst sagt en bjudning från Tottenhams GilbertoSe själva (Gilberto har nr 11 på ryggen). Han blev sedan utbytt redan i halvtid och brassen gjorde med största sannolikhet sitt sista framträdande i Tottenhamtröjan igår. Efter slutsignalen avslöjade nämligen Harry Redknapp att brassen som kom till Spurs i januari i år, och som har 24 landskamper på meritlistan, inte har någon framtid i klubben.
Redknapp efter matchen: ”Han blev glad över att bli utbytt, och jag kan inte se honom ta sig tillbaka efter det här. Han vill inte spela för oss. Det är en bra kille, men han känner helt enkelt inget självförtroende här”.

I Spanien fick Man City stryk med 3-1 av Racing Santander. Resultatet var för Citys del av akademisk betydelse då de ändå vann sin grupp. Något som dock kan visa sig vara av större betydelse är det faktum att Robino byttes ut redan i halvtid med känningar av en fotskada. Mark Huges kommenterade skadan efter matchen: "Det är hans fotled, och det är en skada som han har känt av tidigare. Vi kommer stanna här (i Spanien) inatt och imorgon (läs idag) kommer vi kolla upp allting, men det är högst tveksamt ifall han kan vara med mot West Brom nu i helgen."
Mer exakta uppgifter lär dyka upp under dagen och jag återkommer i ämnet.

******************************************

Minns ni Kieron Dyer? Mannen med en läkarjournal som består av lika många sidor som Palmeutredningen. Han har varit borta från fotbollen i över 15 månader på grund av ett benbrott. Men i förra veckan gjorde Dyer comeback för sitt West Ham i en reservlagsmatch. Efter att ha känt sig hängig gick han dock av i halvtid. Det visade sig att Dyer hade åkt på influensan och A-lagscomebacken som var påtänkt nu till helgen får vänta.
Är det inte det ena så är det andra, sa flickan som blödde näsblod.

Listan över spelare som Gud inte ville skulle spela fotboll kan göras rätt lång. Men vem är egentligen värst? Är det nyss nämnde Dyer? Harry Kewell? Jesper Blomqvist? Michael ”Mördarn” Svensson? Darren Anderton? Jamie Redknapp? Har ni fler förslag?

 ******************************************

Titta in under och efter lottningen och berätta om era reaktioner!
Nästa inlägg kommer under eftermiddagen/kvällen. Då lär den färdiga lottningen avhandlas tillsammans med andra små och stora nyheter från England.

Varifrån kommer alla Spurs pengar? [2008-12-18]

Signaturen Jax ställde tidigare idag en väldigt berättigad fråga; ”Hur mycket pengar finns egentligen i Tottenham?”. Vi är nog rätt många som har en känsla av att Spurs köper en sjuhelvets massa spelare (ofta rätt skickliga och omtalade sådana) för rätt så mycket pengar. Det känns som en klubb som är en av de mest aktiva var eviga transferfönster. Och de har inte ens några intäkter från Champions League-spel. Hur går denna ekvation ihop?

Well… Till en början med så glömmer man lätt att Spurs är en klubb som också säljer en hel del spelare. Jag roade mig med att kika på Tottenhams totala transfersummor in och ut de senaste fyra åren. Det är inget snack om att det har spenderats en del pengar, men det har som sagt också kommit in en och annan slant. Jag tog mellanskillnaden för totalsumman av köpta spelare och sålda spelare och delade det på fyra för att få fram ett nettosnitt per säsong, och vips så ser allt helt plötsligt rimligare ut. Spurs har i snitt spenderat £13M netto på spelarköp sett över de fyra senaste säsongerna. Samma summa för Aston Villa är £11.3M. Nog hade man räknat med en större skillnad?

Omsättningen däremot skiljer sig avsevärt åt för Spurs och Villa. Ett bra exempel på det är att Spurs under de senaste fyra säsongerna har köpt inte mindre än elva spelare som har kostat £7M eller mer. För Villa handlar det under samma tidsperiod om tre spelare. Det omsätts en hel del stålar i norra London, det är uppenbart. Tottenham är ett aktiebolag, den största aktieägaren heter ENIC, och 70% av ENICs aktier ägs av en rik affärsman vid namn Joe Lewis. Resterande 30% ägs av Daniel Levy, och det är också han som är ordförande i klubben. Att Spurs kan omsätta så mycket beror på att affärerna och ekonomin sköts väldigt bra. Ordförande Levy är en skarp man med en Cambridgeexamen och en diger erfarenhet på det ekonomiska området i bagaget. Sedan Levy blev ordförande har klubbens aktier gått stadigt uppåt, de har knutit till sig ett sponsoravtal för matchtröjorna som är i samma klass som för vilken toppklubb som helst i världen. Levy har också hela tiden hävdat att om klubben vill fortsätta växa måste de nå framgångar på planen och då behövs högklassiga spelare. En vill-man-vinna-så-måste-man-satsa-mentalitet. Kanske kommer den satsningen spricka om inte Spurs inom överskådlig framtid faktiskt når större framgångar på planen, exempelvis genom att kvalificera sig för Champions League-spel. Men just nu är Spurs en välmående klubb. Det pratas också att att en ny arena är på gång. Men det är med största sannolikhet något som externa finansiärer i så fall skulle stå för.

Jag hoppas att det var ett hyfsat svar på frågan. Om ni som läser har frågor av den här typen, eller om något som rör engelsk fotboll över huvud taget, så ropa till så ska jag göra mitt bästa för att forska i ämnet.

******************************************

UEFA-Cupen var det också, ja….
Spurs tar emot Spartak Moskva och en poäng garanterar avancemang för Londonlaget. Redan slutspelsklara Man City åker till Spanien för att spela mot Racing Santander och Mark Hughes väljer att mönstra ett relativt B-betonat lag. Spurs däremot mönstrar ett starkt lag. Redknapp som har en del bekymmer när det kommer till skador på sina försvarare väljer idag att spela Didier Zokora i mittlåset. Den unge walesaren Chris Gunter får chansen från start på högerbacken. 16-årige mittfältaren John Bostock sitter på Tottenhams bänk. I skrivande stund ligger båda de engelska lagen under med 2-0. City är som redan nämnts klara för vidare spel, men om inte Spurs lyckas ta minst en poäng så riskerar de respass redan i gruppspelet.

******************************************

Didier Drogba har ända sedan Mourinho tog över Inter omgärdats av rykten som har sagt att han är på väg till Milanoklubben för att återuppta sammarbetet med den förre Chelseatränaren. Idag säger dock Mourinho att Drogba är Chelseaspelare, att han respekterar och älskar Chelsea, och att något köp av Ivorianen inte är aktuellt för tillfället. Han säger vidare: ”Om Didier någon dag lämnar sin nuvarande klubb så spelar det ingen roll ifall jag är tränare i Inter, Gamba Osaka eller Red Bull New York. När det än är och var jag än så kommer Didier alltid vara ”one of my men”. Min dörr kommer alltid stå öppen för honom”.
Hmm… Det där sista låter mer som locktoner än något annat i mina öron.

******************************************

Idag sa två av Arsenals styrelsemedlemmar upp sig från sina poster i styrelsen. En av dem är Lady Nina Bracewell-Smith och hon är klubbens tredje största aktieägare. Spekulationerna om att Arsenal nu kan bli uppköpt lät inte vänta på sig. Jag kommer med största sannolikhet få anledning att återkomma i ämnet. Vill ni läsa mer om just detta per omgående så rekommenderar jag denna artikel.

******************************************

Det var allt för idag. Jag är tillbaka imorgon bitti och då ska vi prata Champions Leaguelottning.

Vem är Delgado, och vad händer i Silly season? [2008-12-18]

VM för klubblag har dragit igång borta i Japan. Manchester United spelade idag sin semifinal mot japanska Gamba Osaka. Det blev seger för Man U med 5-3. Det var inte så spännande som det kanske låter. I den 80e minuten stod det 5-1 till engelsmännen, men i matchens slutskede lyckades japanerna peta in två tröstmål. I finalen väntar nu LDU Quito från Ecuador. I det laget återfinns faktiskt en gammal Premier League-bekanting i anfallaren Agustin Delgado. Någon som minns honom? Hans sejour i England var ett absolut fiasko, och då har jag inte överdrivit det minsta. Han tillhörde samma engelska lag i fyra år (01-04) men spenderade en stor del av tiden iväg på lån eller i sjukstugan. På fyra år blev det i ligan två matcher från start, nio inhopp och sammanlagt två mål för denna stora mörkhyade herre från Ecuador. Den som nu, utan att använda wikipedia, vet vilken klubb han tillhörde åtnjuter min eviga respekt.
Jag bjuder på en ledtråd i bästa på spåret-anda: Ett annat stort fiasko befann sig i lagets hemstad år 1912.

******************************************

Lite Silly Season då....

Portsmouths försvarare Lauren säger sig vara orolig över att fler spelare än Lassana Diarra kan komma att lämna i januari. Glen Johnson, Peter Crouch och Jermain Defoe sägs alla intressera Tottenhams Harry Redknapp. Att Happy Harry har ett gott öga till Defoe är ingen hemlighet. När han slog igenom i West Ham så var det med Redknapp som tränare. Det var också solstrålen Reknapp som köpte Defoe till Pompey från Tottenham, och nu sägs han alltså vara aktuell för en återkomst till White Hart Lane tillsammans med Johnson och Crouch.

William Gallas rapporteras vara missnöjd med sin tillvaro i Arsenal. Engelsk media säger att fransmannen har svårt att smälta att han blev av med kaptensbindeln. Juventus, Milan och Paris Saint-Germain uppges alla var intresserade.

Chelseas brasilanske mittback Alex har uttryckt sin önskan om att få lämna Londonklubben. Ricardo Carvalho närmar sig comeack efter skada och det lär med största sannoliket innebära bänknötande för brassen. Alex gick till Chelsea från PSV Eindhoven, och det är just PSV som tillsammans med Panathinaikos leder jakten på Alex.

Samtidigt som Liverpool sägs intressera sig för Tottenhams Aaron Lennon så uppges Tottenham intressera sig för Jermaine Pennant, som för tillfället ligger djupt nedstoppad i Rafa Benitez frysbox. Om bytet blir av så skulle det innebära att Liverpool behöver lägga pengar emellan. £7 M är den summa som nämns. Men även om ett byte skulle gå i stöpet så rapporteras Spurs ändå vara beredda att betala £3 M för Pennant.

******************************************

Tottenham och Man City är i farten i UEFA-Cupen ikväll. Jag återkommer med mer om det samt lite annat gott och blandat under den sena kvällskvisten.

Jag ser att folk är inne och läser och det glädjer mig, men det kan bli ännu fler, så sprid ordet. The more the marrier! Nu ska jag bara försöka få er att rocka loss lite mer i kommentarerna också.

Innebär Skrtels comeback slutet på Aggers Liverpoolkarriär? [2008-12-18]

Martins Skrtels rapporteras vara tillbaka i full träning, och det ska bli väldigt intressant att se hur Rafa Benitez planerar att hålla alla medlemmar i sin mittbacksuppsättning nöjda när han är helt redo för spel igen. När säsongen drog igång var det Agger som hade fått mest speltid på försäsongen. Och även när det var dags för första tävlingsmatchen mot Standard Liege i Champions League-kvalet så var det danskens namn som stod att finna bredvid Carraghers i startuppställningen. Men efter det var det danskfritt i startelvan i 10 raka matcher, med undantag för Ligacupmatchen mot Crewe. Det var rätt uppenbart för alla att Rafas förstaval som partner till Carra var Skrtel, och inte Agger. Det var också under denna period som det för första gången på allvar började florera rykten om att Agger var på väg bort från Merseysidelaget. Men som man brukar säga – Den enes död, den andres bröd. När Skrtel skadade sig mot Man City den femte oktober så var det som upplagt för Agger att visa vad han verkligen går för och cementera sin plats i elvan.

Agger tog den chansen. I alla fall ända fram till början av december. I de fyra senaste matcherna har Agger bara startat i en, och det var i den relativt betydelselösa Champions League-matchen mot PSV Eindhoven. Istället är det den gamle finske trotjänaren Sami Hyypiä som lagt beslag på den andra mittbacksplatsen, och han har dessutom gjort det med den äran. Hyypiä har varit säkerheten själv de senaste matcherna. Självklart har det satt rejäl fart på ryktena om Aggers framtid på Anfield. Aggers kontrakt går ut 2010 och det sägs att om han ska skriva på nytt kontrakt så vill han ha fördubblad lön – från £35.000 till £70.000 i veckan. Aggers agent har sagt i media att det inte finns några garantier för att Agger stannar i Liverpool, och både Real Madrid och AC Milan har uttryckt sitt intresse för att locka över dansken. Huvudpersonen själv har varit relativt tyst i ärendet, och jag vill nog påstå att tystnad brukar betyda, om inte eld, så i alla fall lite rök. Och eftersom rök brukar betyda eld så…. Ja, ni förstår.

Det känns som om Agger nu har sitt öde dels i sina egna, och dels i Rafas händer. Å ena sidan: Om Rafa verkligen ser Agger som en stor och viktig del i ett framtida Liverpoollag så är det hans ansvar att se till att Agger känner sig delaktig och viktig även när Skrtel är tillbaka. Jag kan inte heller se att det ska vara en omöjlighet för Liverpool och Agger att komma överens om en lön som båda parter anser är skälig. Å andra sidan: Det kan ju absolut vara så att Agger inte accepterar att ingå i ett rotationssystem, att han känner att han är i en ålder då det är extremt viktigt att få spela vecka ut och vecka in. Är det på det viset så kan inte Rafa göra så mycket annat än att försöka få riktigt bra betalat för dansken. De flesta tränare har nog som ett grundkrav på sina spelare att de verkligen ska vilja spela för klubben. Och om Rafa kommer fram till att Agger inte har den hundraprocentiga viljan att spelar för Liverpool så anser jag att han ska sälja honom. Han gör dessutom klokast i att sälja redan nu i januari eftersom han lär få mindre betalat efter säsongen då Agger enbart kommer ha tolv månader kvar på kontraktet då.

Den närmsta framtiden lär bjuda på en del svar. Sktel bör inom väldigt överskådlig framtid vara redo för matchspel och transferfönstret sparkas snart upp på vid gavel . Inom kort vet vi mer. Personligen är jag väldigt tveksam till ifall Agger är Liverpoolspelare efter nyår. Vad tror ni?

******************************************

När jag skrev mitt sista inlägg igår så uppdaterade jag om läget för de engelska lagen i UEFA-Cupen. I slutändan vann Portsmouth 3-0, men det var alltså för lite, för sent. Europaäventyret är över för Pompey för denna gång. Aston Villa som ställde upp med ett B-betonat lag åkte på stryk med 3-1, men var sedan tidigare vidare ifrån gruppspelet. Knappast en kväll att komma ihåg. Om det inte hade varit för Villas målskytt då vill säga. Jag nämnde honom igår – Nathan Delfouneso, född 91. Igår komma första målet på seniornivå för Birminghamgrabben. Delfouneso fanns faktiskt med i den officiella truppen när Villa tog emot Fulham i slutet av november, men lyckades den gången inte knipa en plats på bänken. Och även om målet igår inte var något konstverk så kanske Martin O’Neill snart belönar löftet med en bänkplats eller till och med ett inhopp i ligan? Lägg namnet på minnet, hur som helst.

******************************************

Under dagen återkommer jag med mer. Bland annat det senaste från Silly Season.

Rättvisa skipad - Rhys Jones mördare dömd [2008-12-17]

Den 22 augusti 2007 sköts 11-årige Rhys Jones till döds när han var på väg hem från fotbollsträningen. Rhys var en inbiten Evertonsupporter. England och framför allt staden Liverpool var i stor sorg. En ung oskyldig kille hade fallit offer för totalt obegripligt och absolut meningslöst våld. Igår föll domen. Den blott 18-årige mördaren Sean Mercer dömdes till ett fängelsestraff som är satt att vara minimun i 22 år.

Visserligen faller människor världen över offer för meningslöst våld dagligen, men just det här var något som jag minns att jag berördes av på ett speciellt sätt. Sex dagar efter dödskjutningen spelade Liverpool hemmamatch mot Touluose i Champions League-kvalet. Innan spelarna tågade ut på planen så togs Rhys Jones föräldrar och äldre bror emot på innerplan. Och ut ur högtalarna ljöd Johnny Todd av Z Cars - Den låt som Evertonspelarna normalt vandrar ut på Goodison Park till. Jag blir fortfarande rörd när jag ser de här bilderna. Ett underbart bevis på att fotbollen fortfarande kan förbrödra och försystra.

På tal om rättvisa så går Michael Shields kamp (ni kan läsa om hans historia och hans kamp här) för frigivning vidare. Senast idag slogs det i rättsinstans fast att premiärminister Jack Straw har rätten och möjligheten att benåda Michael om han så skulle önska. Nu ser det alltså ut att vara upp till premierministern själv.

******************************************

Det spelas en del fotboll ikväll. Två engelska lag spelar sina avslutande matcher i UEFA-Cupens gruppspel. Portsmouth tar emot Heerenveen hemma, och Aston Villa åker till Tyskland för att möta Hamburg. Dock saknar matcherna betydelse för båda de engelska lagen. Pompey har redan bränt sina chanser att gå vidare från gruppen, medan Birminghamlaget redan är klara för första slutspelsrundan. En del nyckelspelare vilas i båda lagen. I skrivande stund står det 2-0 på Fratton Park efter två mål på två minuter av Peter Crouch, medan Villa ligger under med 2-0. Noterbart är att Lassana Diarra inte ens finns med på bänken i Pompey, vilket förstås tyder på att övergången till Real Madrid är riktigt nära förestående. Värt att nämna är också att 17-årige Nathan Delfouneso får chansen från start för Villa ikväll. Ungtuppen spås en lysande framtid och är en egen engelsk produkt med meriter från U-19-landslaget.

******************************************

Kvällens och tillika dagens sista ord får bli ett "Välkommen tillbaka". Till vem? Arsenals brassekroat Eduardo förstås. Det var tio månader sedan benpiporna stod åt alla håll på Gunnersanfallaren. Igår tog han sig igenom 45 minuters reservlagsfotboll. Några rapporter om negativa reaktioner har inte kommit. Jag vet inte ifall Eduardo är Arsenals frälsare, men varje gång en spelare tar sig tillbaka efter en svår skada så är det glädjande.

Sam Allerdyce blir ny manager i Blackburn [2008-12-17]

Det blir alltså Big Sam som tar över rodret på Blackburnskutan. Allerdyce var en av kandidaterna till jobbet redan i somras, men valet föll då på nyss sparkade Paul Ince. Den förre Bolton och Newcastlemanagern har gått utan jobb sedan januari då han fick sparken från just Newcastle. Han har nu skrivit på ett treårskontrakt med Blackburn.

Många hade gissat på att Greame Souness skulle återvända till tränarbänken i Rovers, men tidigare idag gick han själv ut och sa att han inte skulle vara rätt man för jobbet. De ansvariga i Blackburn verkar ha haft samma åsikt, och valet föll nu  alltså på 54-årige Allerdyce.

Det första testet för den nye managern kommer redan på lördag då Blackburn tar emot Stoke City hemma på Ewood Park. Kan vi nu vänta oss en Big Sam-effekt?

Lassana Diarra på väg till Real Madrid. [2008-12-17]

Det går idag att läsa på Portsmouts hemsida att de har accepterat ett bud på Lassana Diarra från Real Madrid. Jag antar att eftersom den Diarra som Real redan har är skadad så behöver Real en lösning, och de behöver det snabbt. Men i grunden så hyser jag rätt starka tvivel på att Lassana kan ta en ordinarie plats i Real. Han lämnde Chelsea för Arsenal eftersom han ansåg det lättare att platsa där. Efter ett tag på bänken tröttnade fransmannen och Portsmouth blev ny klubbadress. I Pompey har karriären tagit ny fart. Men det är inte utan att jag ställer vissa frågor. Diarra lyckades göra sig, om inte omöjlig, så i alla falla svår, i både Chelsea och Arsenal på grund av bristen på speltid. Är det någonstans han kommer tvingas bevisa sin plats så är det i ett skadefritt Real Madrid. Och någongång ska de väl bli kvitt sina skador. Tiden får utvisa om det blir flipp eller flopp. Priset som nämns i engelsk press är förresten £20M. Summan som Pompey betalde för ca ett år sedan var £5.5M. Jag är ingen ekonom, men det kan inte vara helt vanligt att saker och ting blir fyra gånger så dyrt på ett år.

******************************************

Sam Allerdyce, Tugay & Greame Souness nämns som de hetaste namnet att ta av över Blackburn. Big Sam har i Bolton visat att han är en kapabel tränare. Radarparet Souness/Tungay skulle väl å ena sidan vara en intressant kombination av nytänkande och erfarenhet. Båda känner dessutom till klubben sedan tidigare. Å andra sidan så suckar jag fortfarande djupt varje gång Souness nämns som ett tränarnamn. Med tanke på att han på bara några säsonger lyckades förvandla Liverpool till en dussinklubb rent framgångsmässigt är det en gåta att han fortfaranade nämns som en kandidat varje gång en Premier League-klubb ska tillsätta ny tränare.

******************************************

Liverpool går idag ut och dementerar att Keane skulle vara på väg att lämna klubben i januari. Jag skrev igår om de spekulationer som hade tagit fart efter att Mark Lawrenson uttalat sig till media. Vad jag inte skrev var hur Lawro hade fått sin information. Det han sa till pressen är hans fria tolkning av den dialog som han privat hade haft med Steven Gerrard. Robbie Keane och Gerrard har samma agent, och Stevie ska ha sagt något i stil med att han tror att någonting kommer hända med Keane i januari. Man kan förstås argumentera för att det är oförsiktigt av Gerrard att ha den här typen av diskussioner med någon utanför klubben. Något som är ännu lättare att argumentera för är att Lawrenson är en glappkäft av stora mått. Vari ligger det positiva med att gå till pressen? Gerrard själv lär ju hålla tand för tunga i Lawrensons närvaro i fortsättningen, det är energikrävande för både klubben och Keane att titt som tätt gå ut och dementera rykten, och Lawro själv framstår som en första klassens skvallerkärring. Vem var vinnaren här?

Vad hade folk förväntat sig av Ince? [2008-12-16]

Idag skedde det som de flesta tyckare var överens om mest var en tidsfråga – Paul Ince fick sparken. Det var väl något av en chansning redan från början när Blackburn anställde Ince? Och även om resultaten på senare tid är oroväckande dåliga så måste man ju idag ifrågasatta varför Blackburn i första läget anställde Ince. De måste ju ha varit medvetna om att det skulle gå upp och ned med en så pass oerfaren tränare. Det är ju också vad det har gjort. Blackburn inledde faktiskt säsongen riktigt piggt. Någonstans känns det också trist att konstatera att fotbollsvärlden blivit så extremt inriktad på kortsiktiga lösningar/resultat. Exakt vad hade styrelsen i Blackburn förväntat sig? Det var en halvdan trupp Paul Ince tog över, och lagets sjundeplats förra året var för de flesta överraskande bra. Paul Ince tilläts köpa spelare för ungefär hälften av vad han sålde spelare för. Och nu när Santa Cruz inte får målskyttet att lossna, och när David Bentley återfinns i Spurs… Vad exakt förväntas av Ince? Om de inte var beredda att ge Ince mer tid än så här kan man ju inte annat än att konstatera att om man vill bli fotbollstränare bör man vara duktig på att trolla med knäna.

Ur svensk synpunkt ska det nu bli intressant att se vad som händer med Martin Olsson. Martin har blandat och gett denna säsong, men han har hela tiden fått fortsatt förtroende. Är det slut med det nu?

******************************************

I Manchester Citys styrelserum är det andra tongångar. Ordförande Gary Cook gick idag ut och sa att både han och Abu Dhabi United Group helt står bakom Mark Hughes. Vi får väl se hur länge det gäller. Om någon vecka får vi också se vilka spelare Man City kommer försöka knyta till sig. För att araberna kommer lätta på lädret är det väl ingen som tvivlar på? Det blir också ett bra tillfälle att se vilka spelare som verkligen tänker med plånboken. För ärligt talat? Hur många klasspelare runt om i världen kan med rent samvete hävda att de är beredda att skriva på för City för att de vill uppnå så mycket som möjligt rent sportsligt? Den nuvarande 17e plasten i tabellen är inte sådär fruktansvärt imponerande, om man säger så.

******************************************

Enligt Fabio Capello så finns det en anledning framför andra till varför det har gått bra sedan han tog över landslaget. Spelarna har tidigare inte haft det rätta psyket. De har helt enkelt inte trott på sig själva. Följdfrågan blir ju då var dessa spelare har befunnit sig i för vakuum varje gång det har vankats mästerskap? Innan varje mästerskap har ju nämligen varenda engelsk man och kvinna och varenda journalist redan på förhand utsett dem till mästare. Har spelarna totalt missat att ett helt land alltid tror på dem, eller är det just det som har varit problemet, att pressen blivit för stor?

******************************************

Newcastles tränare Joe Kinnear säger idag att han absolut inte har gett upp hoppet om att få behålla Michael Owen i laget. Kontraktsförhandlingar ska inledas den här veckan påstås det. Min gissning är att de ska till den värsta sortens monsterlön om Owen ska stanna.

******************************************

Liverpools game backhjälte Mark Lawrenson har idag gått ut och sagt att om Liverpool får ett bra bud på Robbie Keane så bör de sälja. Han menar att det inte är så att Keane helt plötsligt gått och blivit en dålig spelare, utan att han helt enkelt inte passar in i Rafa Benitez spelsystem 4-2-3-1. Vad Lawrenson verkar ha missat är att Liverpool har spelat 4-4-2 en mängd gånger i år. Han verkar dessutom ha missat att irländaren efter matchen på bortaplan mot PSV gick ut och sa att han trivdes förträffligt i sin roll den kvällen. I den matchen spelade Robbie strax bakom N'Gog som spelade ensam forward.  Han sa då att han gillar att ligga strax bakom just en ensam forward. Vad är det som säger att Robbie inte kan spela i den rollen när Torres är tillbaka från skada? Det finns väl plats för Gerrard på någon av platserna i ”tvåan”? Och vad är det som säger att 4-4-2 inte är Rafas primära spelsytem när Torres är frisk? Lawrenson verkar på sin höjd ha halvdålig koll. Om Liverpool ska sälja Keane så ska de göra det för att han varit mer eller mindre en flopp än så länge, inte för att han inte passar in i spelsystemet. På tal om floppar…. Vad säger Man U-fansen om Berbatov? Och vad säger City-fansen om Jo?

******************************************

Jag måste avsluta med ett lika delar plumpt och lika delar underbart uttalande ifrån Napolis president. Napoli fortsätter att skrälla i Serie A, och ett antal Premier League-klubbar ryktas ha fått upp ögonen för spelare som Ezequiel Lavezzi, Marek Hamsik, Walter Gargano och Fabiano Santacroce. Men Napolis president Aurelio De Laurentiis verkar måttligt intresserad av att bli av med sina spelare, allra minst till England. De Laurentiis säger: ”Vi har skapat dessa spelare. För två år sedan visste ingen vilka de var. Men visst, vill de verkligen gå till England så kommer de i slutändan att göra det. Men då ska de veta detta: Engelsmännen lever dåligt, äter dåligt och deras kvinnor tvättar inte sina genitalier. För dem är bidén ett mysterium.”

Jag säger då det. Dessa presidenter är inte helt sällan speciella människor, och de upphör aldrig att förvåna.

Up and running.... Väldigt snart. [2008-12-16]

Inom väldigt överskådlig framtid är det tänkt att det här ska frossas i fotboll. Engelsk sådan. Och när jag säger frossa så menar jag just det. Det här ska inte bli en av de bloggar som uppdateras 4 gånger i veckan. Häng med från början, för här kommer det gå undan. Korta inlägg kommer varvas med krönikor och längre texter. Att via kommentarerna prata och diskutera med er som läser är också ett av de stora målen med den här bloggen.

Och ni som läst mina texter på liverpoolfc.nu - Oroa er inte! Jag har inte släppt det och planerar inte heller att göra det. Dessutom lär inte den här bloggen bli Liverpoolfri, långt ifrån, men den kommer heller inte fokusera i närheten av enbart på det.
Engelsk fotboll, som sagt.

Passa på att redan nu börja prenumerera på bloggen via RSS. Klicka på symbolen som finns ned mot höger hörn, under "Arkiv".

RSS 2.0