Rättvisa skipad - Rhys Jones mördare dömd [2008-12-17]

Den 22 augusti 2007 sköts 11-årige Rhys Jones till döds när han var på väg hem från fotbollsträningen. Rhys var en inbiten Evertonsupporter. England och framför allt staden Liverpool var i stor sorg. En ung oskyldig kille hade fallit offer för totalt obegripligt och absolut meningslöst våld. Igår föll domen. Den blott 18-årige mördaren Sean Mercer dömdes till ett fängelsestraff som är satt att vara minimun i 22 år.

Visserligen faller människor världen över offer för meningslöst våld dagligen, men just det här var något som jag minns att jag berördes av på ett speciellt sätt. Sex dagar efter dödskjutningen spelade Liverpool hemmamatch mot Touluose i Champions League-kvalet. Innan spelarna tågade ut på planen så togs Rhys Jones föräldrar och äldre bror emot på innerplan. Och ut ur högtalarna ljöd Johnny Todd av Z Cars - Den låt som Evertonspelarna normalt vandrar ut på Goodison Park till. Jag blir fortfarande rörd när jag ser de här bilderna. Ett underbart bevis på att fotbollen fortfarande kan förbrödra och försystra.

På tal om rättvisa så går Michael Shields kamp (ni kan läsa om hans historia och hans kamp här) för frigivning vidare. Senast idag slogs det i rättsinstans fast att premiärminister Jack Straw har rätten och möjligheten att benåda Michael om han så skulle önska. Nu ser det alltså ut att vara upp till premierministern själv.

******************************************

Det spelas en del fotboll ikväll. Två engelska lag spelar sina avslutande matcher i UEFA-Cupens gruppspel. Portsmouth tar emot Heerenveen hemma, och Aston Villa åker till Tyskland för att möta Hamburg. Dock saknar matcherna betydelse för båda de engelska lagen. Pompey har redan bränt sina chanser att gå vidare från gruppen, medan Birminghamlaget redan är klara för första slutspelsrundan. En del nyckelspelare vilas i båda lagen. I skrivande stund står det 2-0 på Fratton Park efter två mål på två minuter av Peter Crouch, medan Villa ligger under med 2-0. Noterbart är att Lassana Diarra inte ens finns med på bänken i Pompey, vilket förstås tyder på att övergången till Real Madrid är riktigt nära förestående. Värt att nämna är också att 17-årige Nathan Delfouneso får chansen från start för Villa ikväll. Ungtuppen spås en lysande framtid och är en egen engelsk produkt med meriter från U-19-landslaget.

******************************************

Kvällens och tillika dagens sista ord får bli ett "Välkommen tillbaka". Till vem? Arsenals brassekroat Eduardo förstås. Det var tio månader sedan benpiporna stod åt alla håll på Gunnersanfallaren. Igår tog han sig igenom 45 minuters reservlagsfotboll. Några rapporter om negativa reaktioner har inte kommit. Jag vet inte ifall Eduardo är Arsenals frälsare, men varje gång en spelare tar sig tillbaka efter en svår skada så är det glädjande.

Kommentarer
Postat av: Majk

Eduardo är tillbaka ja men Skrtel är tillbaka för oss. Undra vem av oss och Arsenal som jublar mest? Sett till deras ligaplacering och skadorna i truppen tror jag att de är mer nöjda fast samtidigt får vi en av PL:s bästa försvare till oss igen.



Ska bli kul och se hur Big Sam lyckas med Blackburn. Tycker att de har ett hyfsat lag på pappret ändå med spelare som Santa Cruz, Nelsen, Robinson..dock började jag fundera på om jag hade viljat ha nån av dessa spelarna i LFC och kom bara fram till att jag saknar Warnock en del. Det jag sett och hört är att han spelat riktigt bra i år, troligen bättre än Dossena i alla fall :/

2008-12-17 @ 22:26:09
Postat av: Johan

Mycket trvlig blogg! KUl att kunna läsa nyheter om england dagligen.... Särskilt nu när det e lite silly! Hoppas du orkar fortsätta i denna takten...

2008-12-17 @ 22:47:41
Postat av: Holmgren

Johan>>

Det hoppas jag också! Det är verkligen mitt mål att göra det. Vill du bidra så hjälp mig gärna att sprida din vetskap om bloggens existens. Trycka på pusha-knappen är också hjälp på traven...

På återhörande!

2008-12-17 @ 22:56:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0