Förlänger Rafa kontraktet & Varför markeras inte Cahill? [2009-02-28]

Rafa Benitez nekar till att det ligger en maktkamp bakom Rick Parrys stundande avgång. Det tror jag så mycket jag vill på. Jag tror att ägarna mer eller mindre har fått välja mellan Rafa och Parry. Och eftersom en av ägarna (Hicks) tidigare uttryckt sig i väldigt kritiska ordalag vad gäller Parry så var nog valet enkelt. Jag är övertygad om att Parrys kommande uttåg var en av bitarna som skulle falla på plats innan Benitez ville skriva på ett nytt kontrakt. Och innan Liverpool tar emot Real Madrid den tionde mars så tror jag att spanjoren har förlängt sitt nuvarande kontrakt.

***********************************

Mark Hughes har som bekant chefat i ett lag som under långa perioder har underpresterat ordentligt den här säsongen. Ändå har han till synes suttit säkert på sin post. Ordförande Gary Cook har upprepade gånger gått ut och sagt att Hughes har klubbens stöd. I veckan gick City, som enda engelska lag, vidare i UEFA-Cupen, och förra helgen åkte laget till Anfield och knep en pinne. Ändå är det nu som det för första gången på allvar spekuleras i att Hughes ska vara på väg bort. Det är Bayren Münchentränaren Jürgen Klinsmann som ryktas vara aktuell för City.

Klinsmann själv nekar till att han skulle vara på väg till England, och kanske ligger det inte så mycket sanning i det hela. Men jag blev ändå förvånad när jag läste om spekulationerna. Jag tycker nog att City är på väg uppåt formmässigt, och insatsen på Anfield talar också för det.

Det känns lite som när man anade stigande form hos Robbie Keane i Liverpool. Så fort han gjorde något som skvallrade om att han var på väg att göra framsteg så hamnade han på bänken. Och alla vet vi hur Robbie Keanes Liverpoolkarriär slutade....

Vad tror ni? Är det Hughes som tränar City när nästa säsongen drar igång?

***********************************

Morgondagens ligamatcher:

West Ham - Man City
Hull City - Blackburn
Aston Villa - Stoke
Bolton – Newcastle


Två hemkomster var planerade för denna söndag. Craig Bellamys återkomst till Upton Park var den ena. Jag tvivlar visserligen på att det hade kännts så väldigt speciellt för walesaren. Varannan ligamatch är ju en återkomst för den karln. Fyra gånger denna säsong så har Bellamy gjort mål mot någon av sina forna klubbar. Det kan alltså bli en femte imorgon. Det måste vara ganska unikt. Däremot hade nog Nolans återkomst till Reebok Park varit förknippat med mer känslor. Men Nolan är avstängd efter utvisningen han drog på sig mot Everton förra helgen. Det hade varit kul att se hur han hade blivit emottagen. Nolan var kapten för Bolton, han kom till klubben som 16-åring och han har nästan 300 matcher för Bolton bakom sig, så nog borde han ha ganska starka känslor för sin förra klubb.

***********************************

Några andra riktiga trotjänare i årets upplaga av Premier League:

Gareth Barry, Aston Villa, 353 matcher, har till hört klubben sedan 1997.
Richard Dunne, Man City, 281 matcher, har tillhört klubben sedan 2000.
Ledley King, Spurs, 211 matcher, har tillhört klubben sedan 1997.
Jussi Jääskeläinen, Bolton, 371 matcher, har tillhört klubben sedan 1997.
Wes Brown, Man United, 205 matcher, har tillhört klubben sedan 1996.
Sami Hyypiä, Liverpool, 315 matcher, har tillhört klubben sedan 1999.

Och ja, jag valde bort de mest givna och dem man först tänker på när man hör ordet trotjänare, så som Giggs, Terry, Carrager, Scholes och Gerrard.

***********************************

Ligacupfinal mellan Man United och Spurs imorgon. Spurs kommer förstås mönstra bästa tänkbara elva, medan Sir Alex har lovat att ge unga spelare, samt de spelare som inte är givna normalt sätt chansen. Inget märkligt med det, kanske. Om man då inte tar med i beräkningen att Man United ändå kommer vara solklara favoriter.

Jag har pratat en del om det här på bloggen på senare tid, men det tål att upprepas. Man United har en sanslöst bra bredd. De skulle inte ha några som helst problem att ha två lag med i Premier League. Och jag tror att båda de lagen (om truppen delades upp jämt) skulle kriga om en plats som ger Europacupspel. Helt sanslöst, egentligen.

***********************************

Eftersom Charlotte Kalla var ute ur sitt tremilslopp redan efter en kvart så bytte jag snabbt över till Everton-West Brom. Och för en kvart sedan så gjorde Cahill 1-0 till Everton på nick, efter en frispark som slogs in i straffområdet. Cahill var verkligen helt sopren när han nickade in bollen. Det är ju helt sanslöst.... När ska försvaren lära sig att man måste markera den mannen på fasta situationer?

***********************************

Avslutningsvis blir det en rebus. Och jag får för mig att detta är den svåraste jag kläckt ur mig. Om någon grejar den är jag evigt imponerad. Enbart fotbollskunskaper räcker inte:

Slog igenom på nationalarena. Har spelat i Bastuhuvudstad och vann där ligan. Bytte kust mot kust och vann både dubbelt och trippelt. Befinner sig nu i staden där Jeremy föddes.

***********************************

Ha en trevlig fotbollslördag.

Liverpools VD Rick Parry lämnar & Fredagstips [2009-02-27]

Liverpools VD Rick Parry är på väg bort från klubben. Liverpool har nu officiellt bekräftat att detta stämmer. Jag utgår ifrån att Liverpoolfans världen över är rätt glada över denna nyhet. Rick Parry har länge ifrågasatts, han har varit i blåsväder, och det råder inga tvivel om att han har en skuldbörda att bära vad gäller många av de saker som gått fel i klubben de senaste åren. Det var han som ville sälja och sedan sålde till jänkarna Hicks och Gillet, det var han som var en stor del av orsaken bakom Gerrards Chelseaflirt, det var han som såg till att Dani Alves inte blev Liverpoolspelare, och det är han som sägs ha samarbetsproblem med såväl Benitez som de amerikanska ägarna. Hans trackrecord de senaste åren är helt enkelt en katastrof. Nu sägs han ha förlorat maktkampen med Benitez vad gäller spanjorens krav för att skriva på ett nytt kontrakt för klubben. Detta är vad som ska vara anledningen till Parrys avgång. Någon ny person är inte tillsatt och Parry kommer sitta kvar säsongen ut. Parry själv säger detta:
”Jag har haft 12 otroligt fina år i Liverpool och jag är extremt stolt över vad klubben har åstadkommit under dessa år. Segern i Madrid var en fantastisk påminnelse om alla de makalösa höjdpunkter jag upplevt, och också en påminnelse om varför klubben och dess fans är så speciella. Det har varit ett privilegium att få jobba för klubben, och som en livslång supporter så önskar jag ägarna, Rafa, spelarna och resten av den underbara personalen ett stort lycka till inför framtiden. Jag kommer att lämna i slutet av säsongen, och jag kommer att lämna med övertygelse om att klubben förblir stark, och jag är säker på att fansen kommer att få uppleva välförtjänta framgångar även i framtiden.”

När det kommer mer bekräftade uppgifter om exakt varför Parry lämnar så återkommer jag förstås.

***********************************

Nu är det enbart Man City (Grattis Daniel) kvar bland de engelska lagen i UEFA-Cupen. City vann med 2-1 hemma mot FCK, och de hade också ledningen med 2-0. Båda Citys mål gjordes av Craig Bellamy, som verkligen är i fin målform just nu. City kommer nu att ställas mot ytterligare ett danskt motstånd i åttondelsfinalen. Aab som imponerade rejält genom att slå ut spanska Deportivo La Coruna med sammanlagt 6-1 väntar härnäst. Det kan bli trevliga matcher.

Aston Villa och Spurs är nu ute. Hundratio procentigt fokus på ligan är vad som gäller för de två lagen. Well.... Spurs ska ju faktiskt spela en Ligacupfinal nu på söndag också. Och den har förstås hög prioritet för Londonlaget. En vinst i den finalen skulle ge Spurs en plats i nästa säsongs UEFA-Cup. Hur mycket de skulle jubla över en sådan plats går ju dock att undra, med tanke på B-lagen som mönstrats i turneringen denna säsong. Men kanske skulle det ha varit annorlunda om Spurs hade legat på mer säker mark i ligan? Villas O'Neill menade ju i alla fall att om hans lag hade legat runt 10e plats i ligan så hade de satsat hårt på UEFA-Cupen.

Jag tror hur som haver att Villa nu har ett ännu bättre läge att knipa fjärdeplatsen, inte minst ifall Gunners slår ut Roma ur Champions League. Jag tror också att Spurs klarar sig kvar i ligan. Det har jag i och för sig trott hela tiden.

***********************************

Hull City är vidare i FA-Cupen efter gårdagens 2-1-seger över Sheffield United. Hulls ledningsmål var kontroversiellt. Eller ja.... Det var helt enkelt inget mål, men det dömdes som mål av domaren Peter Walton. Bollen var aldrig över linjen, och ännu en gång väcks debatten om målkameror till liv. Sheffield United tränare Kevin Blackwell sa såhär efter matchen:
"That makes a mockery of the game. He (Walton) knew he'd made a mistake and had the chance to correct it before the kick-off. But once again these idiots in Uefa who make rules put people in positions they can't backtrack from. That's where I've been advocating goal-line technology is key".

Jag vill väldigt gärna höra er åsikt om detta. Skulle ni vilja att det fanns målkameror som domarna kunde ta hjälp av i kluriga situationer?

Själv är jag kluven. Å ena sidan är det för jäkligt ifall bollar som aldrig är över mållinjen döms som mål. Å andra sidan undrar jag om man inte öppnar Pandoras ask om man inför målkameror. Vad blir nästa steg? Offsidekameror? Kameratittning vid straffsituationer? Vid utvisningssituationer? Hur djupt blir kaninhålet om man väl börjar med kameror?

Hur som haver.... Hull vann och gick vidare, och kvartsfinalerna i FA-Cupen ser nu ut som följer:

Arsenal/Burnley – Hull.
Coventry – Chelsea.
Fulham – Man United.
Everton – Middlesbrough.


Vågar man hoppas på en semifinaluppsättning med Arsenal, Chelsea, Man U, och Everton? Det kan bli riktigt roliga semifinaler i så fall.

***********************************

Fredagstipset denna vecka har bara fyra matcher på kupongen. Det finns med andra ord en lysande chans att dra in en fullpottare. Men fyra matcher innebär garderingsförbud. Ingen halvgardering denna vecka, alltså.

Kupongen och tillika min rad ser ut som följer:

Everton – West Brom – 1.
Arsenal – Fulham – 1.
Middlesbrough – Liverpool – X.
Chelsea – Wigan – 1.


Det ser spontant ut som en enkel rad med tre solklara hemmasegrar och en bortaseger. Men jag tror alltså att Liverpool får en reaktion efter segern i Madrid. Det skulle verkligen inte vara första gången Liverpool får en sådan reaktion i ligan efter spel i Champions League. Dessutom saknas Torres, och Boro slog West Ham enkelt i veckan. Det borde ge dem lite självförtroende. Jag tror på kryss i den matchen. De överiga matcherna kändes ganska lättippade. Everton är, trots en hel del skador, ett betydligt bättre lag än West Brom. Arsenal ska förstås slå Fulham, inte minst eftersom Fulham är ligans näst sämsta bortalag. Chelsea är på rejäl uppgång och jag kan inte tänka mig att de får några som helst bekymmer att avfärda Wigan.

Varsågoda att bidra med er rad och era tankar kring matcherna.

***********************************

Jag kommer lägga upp ett inlägg även imorgon, om det blir före eller efter matcherna återstår att se.

Trevlig helg på er alla.

Imponerande av Liverpool & Jag förstår hur O'Neill tänker [2009-02-26]

Jag tippade fel vad gällde Arsenal-Roma, och jag var ute på hal is även vad gäller Real Madrid - Liverpool. Jag gissade på ett gångbart resultat för Liverpool igår. 0-0, 1-1, eller en 2-1-förlust hade alla varit gångbararesultat. En 1-0-seger på bortaplan är mer än gångbart. Det är förstås ett drömresultat. Returen ska självklart också spelas, men många med mig skulle nog bli väldigt förvånade ifall Liverpool inte spelar kvartsfinal i årets upplaga av Champions League.

Det är märkligt hur Liverpool kan vara två helt olika lag i Premier League och Champions League. Kanske handlar det en hel del om det som jag var inne på igår, nämligen att Liverpool är fruktansvärt bra på att spela mot lag som vill ha bollen, föra matcher och gå hyfsat mycket framåt. Då kan de bida sin tid och tålmodigt vänta på att hitta lägen att straffa sin motståndare. Och medan de inte har bollen själva så gör de vad de är allra, allra bäst på; Spelar fotboll utan boll.

Liverpools försvarsspel, deras kollektiva taktiska kunnande, spelarnas osvikliga lojalitet gentemot varandra när det kommer till presspel och postionsspel – De gör det så fruktansvärt bra. Vissa kommer säkert kalla det för en destruktiv dödgrävarfotboll, men jag är mer än lovligt svag för lag som kan spela just som lag. Och det gjorde Liverpool med bravur igår.

Jag måste säga att jag var väldigt imponerad över de rödas insats igår, och den jag var kanske var mest imponerad av var Fabio Aurelio. Jag tror inte att jag någonsin har sett honom bättre än igår. Och den där fina formen som jag för någon vecka sedan påstod att Benayoun har just nu verkar hålla i sig.

Om någon eller några vill läsa mer om Liverpoolmatchen så har den eminente Erik Niva skrivit denna krönika i Aftonbladet. Jag har också författat en längre text, och den finns här.

***********************************

Chelsea hade jag i alla fall rätt om. De vann, och segern måste väl betraktas som rättvis. Visst hade Juve en del chanser, och de arbetade sig in i matchen bit för bit efter att till en början ha blivit mer eller mindre överkörda. 1-0 är ingen bergsäker ledning att åka till Turin med, men jag skulle nog våga sätta en rätt bra slant på att Chelsea kommer att dra det längsta strået i slutändan.

Vi vet alla vilket bra, maskinmässigt, svårslaget och effektivt lag Chelsea kan vara när de är i form och när de omgärdas av harmoni. Och jag vill påstå att det är just dit de är på väg.

Drogbas mål igår var typiskt honom, men väldigt otypiskt för hans säsong. Det såg självklart ut. Mottagning, fin förstatouch, vändning, och pang så satt bollen i nät. Drogba verkar vara urtypen för en spelare som behöver harmoni och förtroende från sin tränare för att prestera som bäst. Han verkar också drivas av motivation till väldigt stor del. På gott och ont, förstås. När han känner den där harmonin och det där förtroendet så är han fruktansvärt svårstoppad, och en spelare som på helt egen hand kan avgöra matcher. Å andra sidan kan man tycka att en professionell fotbollspelare ska klara av att tackla motgångar, och när spelaren i fråga hamnar utanför laget så ska han klara av att knyta näven i fickan, ge järnet på varenda träning, fortsätta jobba hårt och ge sig fan på att ta chansen när den dyker upp. Innan Hiddinks ankomst verkade Drogba relativt ointresserad av att kämpa vidare och ta de chanser som uppstod. Han gick mest runt och såg butter ut, och han spelade som en påse nötter. Han insats mot Man United på Old Trafford i ligaspelet var exempelvis vämjelig. Och ingen ska inbilla mig att det bara handlade om att han var lite ur form, nyligen tillbaka från skada, eller att det bara vara Scolaris taktiks fel. Drogba var helt enkelt ganska ointresserad av att spela bra fotboll.

***********************************

I England brukar man använda ordet resilient. Det är lite svåröversatt, men motståndskraftig eller stryktålig ligger nära till hands. En spelare som är resilient klarar av att skala bort onödigheterna, skärma av sig ifrån extern kritik, han kör vidare oavsett omständigheter, sätter laget framför jaget, har inget emot lite skitgöra, och framför allt så sliter han vidare även i motvind.

Dirk Kuyt, Gareth Barry, Wayne Rooney
och Tobias Linderoth är för mig några sådana spelare.

Didier Drogba, Dimitar Berbatov, Ryan Babel
och Anderas Isaksson känns som bra exempel på motsatsen.

Fylla gärna på med spelare i båda kategorierna.

***********************************

Hopplösa Middlesbrough vann över West Ham i FA-Cupen igår. Matchen slutade 2-0 och Boro tog en tidig ledning genom Downings frisparksmål. Och det var en riktig pärla, vill jag lova. Tuncay gjorde 2-0-målet.

Ännu en replaymatch ikväll. Hull-Sheffield UnitedKC Stadium.

***********************************

UEFA-Cupen ikväll.

Aston Villa
åker till Moskva med 1-1 från Villa Park i bagaget.

Spurs tar emot Shaktar och vill de gå vidare så måste de vända ett 2-0-underläge.

Man City
fick 2-2 på Parken mot FC Köpenhamn, och idag är det tänkt att de ska greja avancemanget hemma.

Det har pratats en hel del om de reservbetonade trupper och lag som framför allt Redknapp och O'Neill har tagit ut. De har fått utstå en del kritik, och jag kan till viss del förstå det. UEFA-Cupmatcherna har reducerats till något som mest liknar ett aber, och turneringen i sig får sig förstås en törn vad gäller statusen på den. Å andra sidan så kan jag förstå hur O'Neill och Redknapp tänker.

Spurs befinner sig i ett utsatt tabelläge, och deras fokus måste förstås ligga på att hänga kvar i Premier League. Allt annat är otänkbart för klubben, och inget kan anses viktigare än det

I Villas fall så handlar det om att knipa en Champions Leagueplats. O'Neill har kallat en Champions Leaguebiljett för ”a holy grail”. Och jag kan inte, hur jag än vänder och vrider på det, klandra honom för det tänket. En fjärdeplats skulle vara en enorm framgång för Villa, och de har verkligen satt sig i ett drömläge för att greja det. Och med tanke på att O'Neill förfogar över en ganska tunn trupp så köper jag till fullo att ett antal spelare sparas. Skulle Villa missa fjärdeplatsen i ligan så är det mycket möjligt att O'Neill får lite kritik – Jag vill nämligen påstå att Villa skulle kunna sopa hem hela UEFA-Cupen om de satsade stenhårt på den. Men skulle Villa komma fyra eller bättre i ligan så kommer varenda kotte ha glömt att han mönstrade ett B-lag mot CSKA Moskva.

Om jag ska tippa så tror jag att det enda engelska laget i nästa omgång av UEFA-Cupen heter Manchester City.

Hur tror ni att det går ikväll, och vad känner ni inför de reservbetonade lagen?

***********************************

En ny omröstning ligger snart ute. En väldigt enkel fråga: Vilka vinner Champions League? Jag vill gärna ber er att tippa med hjärnan och inte med hjärtat.

I omröstningen som legat upp i 14 dagar så har det svängt en del. När Hiddink precis hade anlänt så trodde de flesta av er att Zola/Clarke skulle komma efter säsongen. Men sedan gick Hiddink om. Nu tror de flesta av er att han stannar kvar även efter säsongens slut. På andra plats kom Zola/Clarke, och trea kom Rijkaard. Ni trodde allra minst på Svennis, Mourinho och Di Matteo.

***********************************

Klart slut för idag. Imorgon blir det rapporter från kvällens matcher och sedvanligt Fredagstips.

Benitez på väg bort - Enligt spelbolagen [2009-02-25]

Ett antal bookmakers i England har stängt spelen på Benitez som näste Premier Leaguemanager att stå utan jobb. Det är förstås väldigt, väldigt anmärkningsvärt. Resultatmässigt är ju inte Benitez i närheten av att få sparken. Vi vanliga dödliga vet ju inte heller hur mycket som ligger i dessa rykten, men här vill jag nog påstå att den gamla devisen ingen rök utan eld gäller. Spelbolag brukar inte stänga spel utan anledning. Ännu en gång är alltså klubben i fokus på fel sätt inför en viktig händelse eller en viktig match. Det har hänt tidigare under det nuvarande ägarskapet, om man säger så. Förra året fick Hicks negativt fokus och började bråka med Parry i samband med årsdagen för Hillsborough, det stormade också rejält inför fjolårsmatcherna med Arsenal i Champions League. Det är nästan som om klubben strävar efter att rikta fokus på fel saker när viktiga saker stunder för laget och fansen. Liverpool har gjort det till en vana att tvätta sin smutstvätt inför öppen ridå.

Från officiella hålla i Liverpool så dementerar man att Rafa skulle vara på väg bort ifrån klubben. Men det är väl ingen som på allvar tror att det kommer att minska spekulationerna? Och det är väl inte heller någon som tror att detta inte för fem öre skadar klubben?

***********************************

När Fulham sålde Jimmy Bullard så påstod jag här på bloggen att det var en märklig försäljning, och jag passade på att gratulera Hull. De flesta av er läsare höll med mig men jag fick bestämt mothugg från signaturen Momus. Han påstod att det var ett genidrag att sälja en skadedrabbad 30-åring som hade för höga lönekrav. Vi får väl se vem som får rätt sa jag. Jag tror att vi vet vem som fick rätt nu. Bullard hann spela en match innan han skadade knät och det visar sig nu att han kommer bli borta i nio månader. Dessutom gör engelsk media gällande att Bullard inte var den populäraste figuren i omklädningsrummet på Craven Cottage.

Det verkar inte bättre än att de fem miljoner pund som Hull kastade ut på Bullard nu får rankas som januarifönstrets kanske sämsta investering. Och till Momus kan jag bara säga.... Well played, Sir.

***********************************

Fulham slog ut Swansea ur FA-Cupen igår. Walesarna tog ledningen med 1-0 men Fulham vände och vann med 2-1 genom mål av Dempsey och Zamora i 77e och 81a minuten. Jag är faktiskt lite bitter över det. Jag hade grymt gärna velat se Swansea i ännu en omgång i FA-Cupen. Nu såg jag inte gårdagens match, men i den första matchen var de mycket bättre än Fulham, och igår åkte de alltså på två ganska sena mål.

Swansea ligger för övrigt bara två poäng ifrån en kvalplats i The Championship. Och den sista play offplatsen innehas just nu av ärkerivalen Cardiff. Räkna alltså med ett stekhett walesderby den femte april.

***********************************

Ikvällens andra FA-Cupmatch så slog Coventry ut Blackburn. Matchen slutade 1-0.

***********************************

Idag är det ännu en replaymatch i FA-Cupen. West Ham gästar Riverside Stadium.

***********************************

En notis från Arsenal-Roma igår:
Lasse Kinch
lyckades med bedriften att se fel på Niklas Bendtner och Abou Diaby. Han sa inte fel namn - Han misstog sig på de två spelarna. Helt otroligt.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon med mina tankar kring kvällens matcher. Det blir också några ord om morgondagens UEFA-Cupmatcher, samt lite annat smått och gott.

Arsenal imponerade igår & Chelsea vinner ikväll [2009-02-25]

Ok, så jag hade helt fel vad gällde Arsenal-Roma. Jag trodde att Roma skulle få med sig ett kryss, eller kanske till och med en uddamålsseger. Nu var det ju resultatmässigt ganska nära, men såg man matchen så vet man att det mer eller mindre bara fanns ett lag på planen. Jag förstår om Wenger har blandade känslor idag. Gunners borde ju vunnit med 2,3,4-0. Man kan lugnt säga att 1-0 var i underkant.

Roma stack upp någon gång då och då, men på det stora hela stod de för en bedrövlig insats. Framför allt defensivt. Jag skulle kunna rabbla upp ungefär 1219 mittbackar som hade gjort bättre insatser än vad Mexes och Loria gjorde igår. Titus Bramble, Petter Hansson, och alla mittbackar i mitt diviosion sju-gäng Kransen United är bara några av dem. Det var inte bara defensivt som de var katastrofala, utan främst var det uppspelen som totalt havererade. Roma hade kunnat haft Gerrard, Cambiasso, Messi och Ronaldo på mitten och Ibrahimvic och Torres på topp. Jag är inte säker på att det hade hjälpt dem. När passningarna från backlinjen bryts innan de ens når mittfältet så spelar det ingen roll vilka kreativa krafter som finns i laget – Det går inte att få igång ett spel.

Hade Bendter haft ens en gnutta målskyttsinstinkt i sin kropp så hade vi idag kunnat sätta upp Arsenal som det första färdiga kvartsfinallaget. Nu känns det fortfarande ovisst. Å andra sidan så påstår jag att Gunners faktiskt spelade riktigt bra rätt så långa stunder igår, och om de kommer upp i samma nivå i returen så går de vidare.

***********************************

I Milano så handlade det väldigt mycket om Ronaldo. Framför allt under första halvlek. Han fullkomligt dominerade de första 45 minuterna. Det var kul att se. Och när Ronaldo är sådär bra då är Man United bra. I halvtid så tänkte jag för mig själv att mina Serie A-älskande vänner inte kommer att vilja prata med mig på ett par veckor. Jag tänkte så eftersom jag hade tänkt skriva hur Premier Leagues serieledare nästan utklassade Serie As dito under första halvan av matchen. Och det på italienarnas hemmaplan dessutom. Men Inter hämtade sig och kom ut med vad som såg ut att vara ett ostukat självförtroende. Det imponerade på mig. En annan upplaga av Inter hade vikt ned sig på ett annat sätt. Inter känns som ett mer vuxet lag idag än för några säsonger sedan. Ett lag som idag rätar på ryggen och skjuter ut bröstet när det blåser snålt. Jag är övertygad som att det har med Mourinho att göra. Jag är också övertygad om att de kommer sälja sig fruktansvärt dyrt på Old Trafford.

***********************************

I övrigt....

...Fasta situationer är så fruktansvärt viktiga i den här typen av matcher. Tre av kvällens totalt sju mål kom på fasta situationer igår.

...Jag blev mycket förvånad när Scholes satt på bänken för Man United igår.

...Det pratades en hel del om Uniteds försvarskris inför matchen igår. Men både O'Shea och Evans fanns med i elvan när det var dags för avspark. Gammal hederlig mörkning från Sir Alex månne?

...Bendtner är stark i kroppen, rör sig bra för sin storlek, är duktig på huvudet och har en ganska bra spelförståelse. Han är inte en dålig fotbollsspelare. Vad värre är: Han är usel som målskytt, och det är förstås ett bekymmer för en anfallare. Jag får starka Emile Heskeyvibbar. Jag har visserligen inget emot Heskey, men jag har väldigt svårt att se att en sådan spelartyp kan bli långlivad under Wenger.

...Eboue var bra igår.

...Nasri var ännu bättre.

...Jag tror fortfarande att Diaby kan bli en riktigt högklassig innermittfältare.

Zlatan har verkligen en fruktansvärt hög status i Inter. Jag skulle vilja påstå att det bara är Zanetti som står högre i hierarkin.

...Det måste vara absolut mardrömslikt att stå på linjen och vakta målet när Ronlado ska slå frisparkar.

***********************************

Kvällens matcher innefattar två engelska lag.

Chelsea tar emot Juvetus på Stamford, och Liverpool gästar den spanska huvudstaden och de mesta mästarna Real Madrid.

***********************************

Helgens uddamålsseger på Villa Park betyder inte att Chelsea är tillbaka i storform, eller att Hiddink är ett geni. Men nog betyder det något. Tillräckligt mycket för att jag ska tro på Chesea ikväll. Jag skrev redan i måndags att jag tror att Chelsea snart är en effektiv vinstmaskin igen. Jag står självklart fast vid det. Jag vill också påstå att Chelsea har ett bättre lag än Juve. Turinlaget får dock tillbaka sin härförare och kapten ikväll. Han blir visserligen inte yngre, men det går inte att överskatta Alessandro Del Pieros betydelse för Juventus.

***********************************

För Liverpool så handlar det som så väldigt många gånger förr om Steven Gerrard. Är han han med från start ikväll blir det en oviss tillställning, men missar han matchen så är Real klara favoriter. Så viktig anser jag fortfarande Gerrard vara för Liverpool. Jag är medveten om att Liverpool denna säsong har slagit Man United utan Gerrard från start, men det är snarare ett undantag som bekräftar regeln. Liverpool har absolut en bättre trupp idag än för tre-fyra år sedan, men Gerrard är fortfarande hjärtat, lungorna, hjärnan och ryggraden. Det finns i världen idag inget annat topplag som är så beroende av en enda spelare som Liverpool är av Gerrard. För två år sedan hade jag kunnat nämna Totti och Roma i samma sammanhang, men inte längre.

Personligen har jag hela tiden trott att Gerrard ska spela ikväll, och jag tror också att Liverpool får med sig ett gångbart resultat. Jag vill påstå att Real Madrid i grunden passar Liverpool hyfsat bra. Liverpool är alltid sämre när det möter lag som försöker slå dem på deras vis. Lag som spelar med många man bakom bollen, avvaktar, och sedan försöker straffa sitt motstånd är inget önskemotstånd för Liverpool. Real spelar en mer öppen fotboll, och i grunden passar det Liverpool bättre.

***********************************

Ryan Babel ska enligt spansk media ha skickat sms till sina holländska kamrater Drenthe och Sneijder. I sms:et så ska han ha berättat för de två Real Madridspelarna att Gerrard kommer att delta i kvällens match. Bra för Liverpool, trist för Real, men hur fan tänker Ryan Babel? Om jag var tränare för ett lag så skulle jag inte direkt hoppa högt av glädje om någon av mina spelare smsar motståndarna och berättar att min kapten och viktigaste spelare kan delta i den stundande matchen. Det känns som om Benitez har försökt mörka en del kring Gerrard, men Babel gillar tydligen inte mörkningar. Jag undrar just vad Rafa kommer att säga till Babel.

***********************************

Signaturen Eddie länkade igår i en kommentar till denna artikel i DN.

Det går ju inte att bli annat än bedrövad, förbannad och sorgsen när man läser än sådan artikel. Det finns alltså en hel del fans som inte vill höra andra fans stötta det lag som båda fansgrupperna håller på. Det är knappt så jag tror mina öron. I England så finns det redan regler som säger att man måste sitta ned på läktarna och att man måste trycka undan upprörda känslor. Kommer det en regel som säger att fansen inte får sjunga förutom vid mål så begår den engelska fotbollen självmord. När ska de högsta hönsen, slipsnissarna och männen med plånböckerna förstå att det är fansen som är fotbollen? Fansen betyder inte mycket för fotbollen, de är inte en del av fotbollen, de ÄR fotbollen.

***********************************

Robert Earnshaw var rätt svar på gårdagens fråga. Det visste Petter, Ludde och stoffeliden.

***********************************

Jag är självklart tillbaka imorgon. Det är också mycket möjligt att det blir ännu ett inlägg under eftermiddagen/förkvällen med lite notiser som inte berör Champions League.

Skräller Roma ikväll & Hur tacklar Man U försvarskrisen? [2009-02-24]

Jag antar att jag inte är ensam om att verkligen ha längtat efter att Champions League ska dra igång igen. Det är nästan sjukt hur många bra matcher det är inom loppet av två dagar. Vissa tycker nästan att det blir övermäktigt, att det känns fläskigt och mastigt i överkant. Personligen älskar jag det.

Två engelska lag är i hetluften ikväll. Arsenal tar emot Roma Emirates och Man United åker till San Siro för att spela mot Inter.

***********************************

Jag både hoppas och tror på en öppen och trevlig fotbollsmatch i London ikväll. Arsenal måste få med sig ett bra resultat, och även om de inte rosat marknaden varken resultat eller spelmässigt på senare tid så förväntar jag mig ett Arsenal som verkligen satsar offensivt ikväll. Och har man sett Roma under Spalletti så vet man att de är ett lag som inte har grisfotboll eller defensivt tänk som kännetecken.

På skadefronten så får Arsenal tillbaka Diaby men de saknar Walcott, Fabregas, Adebayor, Rosicky, Silvestre, och Eduardo. Arshavin får inte heller spela eftersom han representerade Zenit i gruppspelet. I Roma så finns det frågetecken kring Cicinhos, Vucinic och Juans fysiska status. Alla tre är dock med i truppen.

Jag kan inte låta bli att tro att Roma har ett jätteläge att få med sig ett bra resultat ikväll. Arsenal är inte ett lag i form, och på listan över oanvändbara spelare så finns det nästan mer kvalitet än vad vi kommer se i laguppställningen ikväll. Italienska lag är väl inte direkt kända för att få med sig finfina resultat på engelsk mark, men jag tror på kryss eller Romaseger ikväll. Vissa oddsmakare närmar sig fyra gånger pengarna på en italiensk vinst ikväll. Ett lockande odds ifall ni frågar mig.

***********************************

Inter-Man United då? Hade det inte varit för engelsmännens skadekris i försvarsleden så hade jag haft United som ganska solklar favorit, ärligt talat. Inters nutidshistoria i Champions League består av idel misslyckanden. Laget verkar lida av någons slags prestationsångest när det drar ihop sig till utslagsmatcher i turneringen. Zlatan har exempelvis pratat i åratal om hur desperat han vill lyckas med Inter i Champions League. Jag tror att man faktiskt kan vilja saker och ting lite för desperat ibland. Inter har kvävts under kraven på sig själva tidigare. Men kanske, kanske, kanske kan de bryta trenden detta år. Uniteds försvarskris och det faktum att ingen vettig människa kan pracka på Inter ett favortiskap i denna drabbning är det som talar mest för dem, enligt mig. Om de lyckas slappna av och se denna drabbning som en möjlighet att vinna istället för en risk för ännu ett tidigt respass så har de alla chanser i världen.

Vidic, Neville och Rafael är alla utanför Uniteds trupp. Dessutom är det högst osäkert ifall Evans och O'Shea kan komma till spel. Ferguson kommer kanske tvingas flytta ned Carrick som mittback, och Fletcher kan komma att spela till höger i backlinjen. Det är ju knappast positivt att behöva spela två mittfältare i backlinjen i ett match som denna. Blir det så anser jag att Inter har en jättechans. Ibrahimovic/Adriano har tveklöst ett fysiskt övertag på Ferdinand/Carrick. Men United vore inte United om de inte hade en bred trupp och flexibla spelare. Även om Uniteds försvarsbekymmer innebär en fin möjlighet för Inter så blir jag inte direkt förvånad ifall Carrick går ned i backlinjen och gör ett fullgott jobb. Få lag är så pass bra på att reda ut skadebekymmer som United. Det var bara några veckor sedan som jag här på bloggen skapade en elva utifrån de spelare som då befann sig i Uniteds sjukstuga. Under den perioden så radade de upp segrar i ligan. Med andra ord så har de tacklat skadeproblem på ett galant sätt tidigare.

Det ska bli intressnat att se Maicon vs Evra. En av världens bästa högerbackar mot en av världens bästa vänsterbackar. Båda gillar dessutom att gå framåt. Det kan bli åka av på den kanten.

Jag har fruktansvärt svårt att sia om utgången i den här matchen. Tvingas jag gissa så säger jag att United får med sig ett kryss. 0-0 eller 1-1.

***********************************

Vad tror ni om matcherna? Vad kommer att bli avgörande och hur kommer det att sluta?

***********************************

I jämförelse med Champions League så känns omspelsmatcher i FA-Cupen inte sådär väldigt glamouröst. Icke desto mindre så spelas det två sådana ikväll.

Coventry-Blackburn och Fulham-Swansea står på schemat. Jag kommer garanterat hålla en extra tumme för Swansea ikväll. De fullständigt spelade ut Fulham i det första mötet och förtjänade utan tvekan att gå vidare.

***********************************

En fråga till er som håller på de lag som inte deltar i Champions League:
Ser ni också dessa dagar som stora höjdpunkter i vardagen? Håller ni också Champions Leaguekvällarna kära trots att ert lag inte är med i turneringen?

***********************************

Tottenham slog Hull på bortaplan med 2-1 igår. Det var förstås en väldigt viktig seger för Spurs. Hull fortsätter att visa hopplös form. Om de inte börjar plocka lite poäng den närmsta tiden så är de snart i allra högsta grad indragna i bottenstriden. Vem hade trott det för tre-fyra månader sedan? Matchen som sådan var väl inte direkt någon minnesvärd historia. Mycket kamp, mycket långa bollar och 3.116 hörnor. Två mål kom i samband med hörnor och ett mål på ett inlägg. Det var segermålet i den 86e minuten som kom på ett inlägg ifrån vänster. Woodgate nådde högst på bollen och knoppade in den. Det var faktiskt ett väldigt snyggt mål. Se själva.

***********************************

Avslutningsvis blir det en liten tankenöt:
Det finns en enda spelare som gjort hattrick i Premier League, Division 1 (nuvarande Championship), Division 2 (nuvarande League One), Division 3 (nuvarande League Two), FA-Cupen, Ligacupen, och för sitt landslag.

Frågan är förstås vem denna spelare är.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon med allt om kvällens matcher och förstås en hel del uppladdning inför morgondagens matcher.

Rafa borde ha gamblat med Gerrard & Fler borde vara som Nolan [2009-02-23]

Hemma igen. Alltid kul att vara i England, och alltid skönt att komma hem.

Hur var det att stå på The Kop då? Jo, det var förstås riktigt roligt. Men jag skulle ljuga om jag sa att det var en elektrisk stämning och att det där fanns en konstant öronbedövande ljudvall i 90 minuter. Visst sjöngs det, och visst var det rätt många decibel så fort Liverpool närmade sig straffområdet. Men man får inte stå upp på engelska läktare, och överlag så är den mytomspunna stämningen på The Kop till viss mån reserverad för de absoluta stormatcherna. Den som säger något annat är faktiskt inte helt sanningsenlig

Matchen då? Ja, det var väl ett relativt rättvist resultat, tycker jag. Liverpool hade absolut tillräckligt med chanser att avgöra matchen, men det var knappast så att Man City var utspelade i 90 minuter. Citys tremannamittfält imponerade på mig. Framför allt Kompany och De Jong som med ständigt slit, många vunna närkamper, ett antal högklassiga tacklingar och otaliga vunna andrabollar såg till att Robinho inte behövde göra det grovjobb som han faktiskt inte är så bra på. När Robinho får koncentrera sig på offensiven, kreativiteten, och att hitta ytor att komma rättvänd med boll, då är han en väldigt, väldigt bra fotbollsspelare.

***********************************

Jag anser att Rafa Benitez borde ha placerat sin kapten på bänken. Han hade verkligen behövts. Gerrard skrev själv i sin kolumn i matchprogrammet att han är tillbaka i träning, att han var ”desperate to be involved”, men att det var upp till managern att avgöra ifall han skulle vara med. Jag tror, jag är faktiskt nästan helt säker på, att Benitez sparade Gerrard till onsdagens Champions Leaguemöte med Real Madrid. Det var fel. Jag gillar inte det. Matchen mot City var för de flesta Liverpoolsupportrar (inte minst de som faktiskt bor i Liverpool) viktigare än den som stundar i Spanien. Jag hade velat se Rafa gambla med Gerrard under matchens sista kvart.

***********************************

Precis innan avspark så ropades namnen upp av speakern i sedvanlig ordning. Och precis som sig bör så fick alla spelare ett ”HEY!” från läktaren när de nämndes. Men när speakern kom till Lucas så dog det där HEYET nästan ut. Mannen bakom mig svor och kallade honom för ett okvädningsord. Och under 90 minuter så svors det runt omkring mig när Lucas fick bollen. För mig är det är ett ovärdigt sätt att supporta sitt lag. Lucas är inte en klasspelare, och jag respekterar till fullo att man hade velat se en annan spelare i elvan. Men nu var elvan som den var och då anser jag att man ställer sig bakom alla elva spelare i laget. Inte åtta, nio eller tio av dem. När laget väl är uttaget så anser jag att man ska stötta de spelare som är där ute på planen. Självklart kan man uppröras över en spelare när han gör något som man själv hade gjort lika bra. Att spontant säga ”men för helvete” när en ytter missar sitt inlägg med 15 meter är inte det minsta märkligt. Men att stå på en läktare och hoppas att en av spelarna ska göra ett misstag så att man får skrika vilken sopa han är är smutsigt. Jag var fruktansvärt besviken över det beteendet.

Jag har själv upprörts över laguttagningar många gånger i mitt liv. Jag har exempelvis alltid varit en av dem som föredrar Källström framför Svensson i blågult. Men när Lagerbäck väl har tagit ut laget, och matchen är igång så får Svensson mer än gärna spela briljant fotboll för min del. Det gynnar ju laget, inte sant?

Att kategoriskt bestämma sig för att mer eller mindre avsky en spelare i det egna laget är fan i mig obegripligt.

***********************************

I taxin på väg hem från Anfield så sa taxichauffören att Benitez roterande betyder att Liverpool aldrig kommer att vinna en ligatitel med honom som manager. Jag orkade aldrig ge mig in i diskussionen med honom, men för mig är det där en myt som blivit sanning. När Fergie byter spelare från match till match så har han fingertoppskänsla, men Benitez är ”Rotating Rafa”. Väldigt få spelare klarar av 55-60 matcher per säsong. Kan det inte bara vara så att när Rafa roterar så tvingas han ta ut sämre spelare än Fergie? När Alonso inte kan spela så står Rafas val mellan Lucas och Plessis. När Scholes och/eller Hargreaves saknas för Man United så finns Giggs, Fletcher, Carrick och Anderson. Det är en viss skillnad. 

***********************************

Är det fler än jag som nu tror att Chelsea ganska snart återigen kommer att vara en effektiv blå vinstmaskin?

***********************************

Fellaini, Lescott, Jagielka, Neville och Cahill. Everton har ett antal duktiga och viktiga spelare. Men enligt mig så är ingen bättre än Arteta. Och framför allt så anser jag spanjoren vara Evertons viktigaste spelare. Han är det offensiva navet. Han står för så väldigt mycket av Evertons kreativitet. Att han nu missar resten av säsongen var det absolut värsta som kunde hända Everton.

***********************************

Ni har väl lagt namnet Jack Rodwell på minnet en gång för alla nu? Om inte så lär ni ha gjort det snart. Vi kommer att få se, höra och läsa väldigt mycket om honom de närmsta åren, det är jag helt övertygad om.

***********************************

Kevin Nolans
tackling på Victor Anichebe var riktigt, riktigt ful. Men Nolan verkar vara ”a stand up lad”. Han väntade i spelartunneln efter matchen för att få tillfälle att be Anichebe om ursäkt. Det gör förstås inte tacklingen mindre ful, och det gör inte Anichebes skada lindrigare. Men det gör att jag hyser stor respekt för Nolan. Alla gör inte som han gjorde. Men alla borde göra det.

***********************************

Man United var förstås helgens stora vinnare, och snart står det 18-18 i ligatitlar mellan Liverpool och United. Jag kan verkligen inte se Liverpool ta in sju poäng på United. Och Chelsea är för långt efter.

***********************************

Jag medger gärna att Ronaldos frisparksmål mot Blackburn var snyggt. Men nog borde väl Paul Robinson ha räddat det skottet? Eller har jag fel?

***********************************

James Beattie. Om Stoke lyckas hänga kvar så har de honom att tacka för mycket.

***********************************

Det var kul att se Arshavin. Han har all rätt att vara nöjd med sin debut. Arsenal som lag däremot, har all anledning att vara missnöjt. Och oroligt. När Aston Villa äntligen förlorade så tog inte Gunners in mer än en poäng. De ska åka till Old Trafford och till Anfield. Och de ska ta emot Chelsea hemma. För varje vecka som går så blir jag mer och mer säker på att Arsenal inte spelar Champions Leaguefotboll nästa säsong.

***********************************

I en intervju efter matchen Fulham-West Brom så var Fulhamkaptenen Danny Murphy full av lovord för Bobby Zamora. Jag har alltid gillat Danny Murphy, men särskilt övertygad om Zamoras storhet är jag inte.

***********************************

West Brom kan varken försvara sig eller göra mål. Om de inte åker ur så lovar jag att åka till London, knalla in på en stammispub för Millwallfans iklädd full West Hammundering och beställa ett glas rosévin.

***********************************

Jag hade en ganska lång pratstund med en inbiten Boltonsupporter på puben i Manchester. De är väl inte direkt supernöjda med Elmander, vad jag förstod.

***********************************

Att se fotboll på TV i England är ren och skär njutning. Jag gillar visserligen Canal + här hemma, men BBC och Sky är fortfarande betydligt bättre. För att inte tala om hur mycket sanslöst mycket bättre de är än Viasat.

Gary Lineker vs Bosse Petterson. Enough said.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon. Då blir det förstås en hel del uppladdning inför Champions Leaguematcherna.

Tre hål i väggen [2009-02-22]

Som ni säkert vet så har England andra typ av eluttag än vad vi har hemma i trygga Svedala. Detta och det faktum att jag har spenderat mina fyra nätter i England på fyra olika adresser och i tre olika städer har gjort att jag har haft svårt att få läge att blogga.

Just nu sitter jag på Holiday Inn på Lime Street i Liverpool. Klockan är ställd på 05.00 imorgon bitti då planet hem till Sverige går okristligt tidigt.

Väl hemma igen tänker jag ta igen förlorad tid och blogga järnet. Imorgon kommer lite mer om min Englandstripp och förstås en hel del om helgens matcher.

Jag hoppas ni har överseende med de få inläggen de senaste dagarna, och jag hoppas att ni surfar in här imorgon.


Käppar från öst i de engelska hjulen [2009-02-20]

Jag misstänker att både Villa och Spurs får det minst sagt jobbigt att avancera i UEFA-Cupen efter onsdagens och torsdagens första m'ten. Villa låg på och pressade mot CSKA och kvitteringsmålet kom välförtjänt. Men ett segermål hade nog inte suttit fel. Att åka och spela på bortaplan i Ryssland är verkligen inte det lättaste. Kanske är det så att Villa prioriterar ligan både en och två gånger högre än UEFA-Cupen. Vad säger Niklas och rooster? Vill ni att Villa satsar hårt på båda fronterna? Och hur tror ni att det kommer gå i returen?

För övrigt var Vagner Loves mål riktigt snyggt.

***********************************

Att det är svårt och åka öster ut och fåp med sig ett resultat fick Spurs erfara igår mot Shaktar. 2-0 efter två mål i matchens slutskede för Shaktar. Happy Harry sände tydliga signaler om hur mycket vikigare överledvnad i ligan är. Han gjorde nio byten i startelvan jämfört med förra helgen, och en massa ungdomar fick plats på bänken, Bland annat den svenske unge målvbakten Oscar Jansson.

***********************************

City hade ledningen två gånger på Parken i Köpenhamn. Båda gånger kom ledningasmålen efter horribla misstag i FCK. 1-0 var ett sanslös målvaktstavla, och 2-1-målet var en bjudning från försvaret. Men FCK gav sig aldrig och båda gånger kvitterades underläget, och båda gångerna var det på nick. Men 2-2 är knappast ett drömresultat för danskarna och City får helt klart räknas som favoriter att gå vidare.

Min gissning är att City blir det enda engelska laget i UEFA-Cupens åttondelsfinaler.

***********************************

Jag befinner mig just nu i London och ska snart ut på lite shoppingrund. Imorgon går tåget upp till Manchester/Liverpool. Jag är en tidningsman.

Jag älskar tidningar. Varje gång jag kommer till ett nytt land gillar jag att bläddra i det landets tidningar även om jag inte förstår språket. I England är det likadant varje gång. Man blir beklämd, och på gränsen till förbannad. Vi påstår ibland i Sverige att Aftonbladet och Expressen är två riktiga skvallerblaskor. Well... De förtjänar Pulitzerpriset jämfört med Daily Star och The Sun. Det är mer kändisbilder än bokstäver, nakna kvinnor på sidan tre och lösrykta, lögnaktiga citat som rubriker. Den engsla tidningsvärldens moraliska kompass visar inte bara lite fel. Den är ta mig fan helt sönderslagen. Jag blir provocerad. När jag sedan tänker på att folk dagligen betalar en pund för att läsa smörjan så blir jag sorgsen.

***********************************

Jag hoppas få till ett fredagstips under dagen.

***********************************

Tillfällena till att skriva är inte så många på resnade fot. Men självklart ska jag göra mitt bästa att få till något mer inlägg under helgen. Önskemålet om att se lite bilder är också registrerat.

Ursäkta mig mina felstavningar och slarvfel. Inlägget är skrivet i hast. 

Trevlig helg på er alla.

Lyckad comeback för Eduardo [2009-02-17]

Arsenal gick igår vidare i FA-Cupen efter 4-0 hemma mot Cardiff. Och även om moståndet inte höll högsta klass så imponerades jag av Gunners igår. Det var länge sedan laget utstrålade sådan spelglädje och löpvilja. Det var faktiskt bara ett lag på planen igår, och Arsenal dominerade från start till mål. Det mest glädjande av allt för alla gooners var förstås Eduardos comeback. Kroatbrassen befanns sig på planen i knappa 70 minuter och hann med att måla två gånger. Adebayor är just nu skadad, Bendtner är inte den mest pålitliga målskytten i världen och Van Persie kan inte göra allt själv. Eduardo kan nog komma att spela en rätt viktig roll i Arsenal rätt snabbt.

Arsenal kommer nu att möta Burnley i femte omgången.

***********************************

Man United, Arsenal, Chelsea och Everton är alla kvar i FA-Cupen, och inget av lagen kan möta varandra i kvartsfinal. Det ser ut att kunna bli tungviksmöten i semifinalerna, med andra ord. Väldigt roligt.

***********************************

Steven Gerrard
rapporteras vara tillbaka i träning och han säger sig vara optimistisk till chanserna att deltaga i Champions Leaguemötet med Real Madrid nästa vecka. Jag är inte det minst förvånad. Jag blir ens ens förvånad ifall han hoppar in mot City i helgen. Skadan kom i samband med ett landslagsuppehåll och en spelledig helg för Liverpool. Det är långt ifrån ovanligt att stora spelare skadar sig lite smålägligt och sedan är tillbaka när det vankas stortmatcher.

***********************************

Jag tror inte att Quaresma kommer få mycket speltid alls under Hiddink.

***********************************

Rafa Benitez
sägs komma all närmare att sätta sin signatur på ett nytt kontrakt. Ägarna ska vara beredda att ge med sig och ge större makt till Benitez när det kommer till spelarköp. Men ägarna säger att de vill se kontraktet underskrivet innan Liverpool tar emot Man CityAnfield på söndag.

***********************************

På tal om Liverpool-Man City så är det en match jag ska se på plats. Planet till England går redan imorgon, så jag får se hur pass mycket jag kommer få tid/möjlighet till att blogga. Självklart ska jag göra mitt bästa. Med tanke på att jag kommer ha tillgång till engelska tidningar så hoppas jag kunna skriva om en del som inte uppmärksammas lika mycket här. Jag ska göra mitt bästa.

***********************************

Ha det bra.

Viasats sändningar gör mig heligt förbannad [2009-02-16]

Efter en lång fotbollsnatt så känner jag mig äntligen uppdaterad.

Jag tror att jag tänker börja med att gnälla lite.

Bland det bästa jag vet är att bänka mig framför en fotbollssändning inför en eller flera matcher som jag har sett fram emot. Därför blir jag nästan overkligt irriterad när studiosittare eller kommentatorer agerar som om de anstränger sig för att sabba de små högtidsstunderna med sin ibland gränslösa dumhet. Jag bli heligt förbannad. Det är deras förbannade jobb att försnacka i studion och kommentera matcher och ändå kläcker de ur sig så mycket felaktigheter, grodor och tveksamheter att det är rent omöjligt att slå dövörat till.

Bosse Pettersson
satt igår och pratade om hur Martin O'Neill säkert är mycket bekymrad över hur han ska använda Emile Heskey. Han menade att O'Neill utpräglat vill använda 4-3-3, men att Heskeys ankomst innebär att han tvingas testa 4-4-2. Att Villa började säsongen med det mest utpräglade 4-4-2-systemet man kan tänka sig, och sedan bytte system när Carew skadade sig sa han inte mycket om. Jag kan ju inte annat än att utgå ifrån att faktiskt inte vet om det. Det är sorgligt.

Lika sorgligt är det när Glenn Hysén och Lasse Kinch måste ta hjälp av producenten för att lyckas identifiera Trevor Brooking när han satt på läktaren på Upton Park.

När Kinch sedan undrar ifall Gavin Hoytes efternamn uttalas Hojt eller Hojte så är det inte längre sorgligt, då är det bara jävligt provocerande.

Viasat kallar sitt team för dreamteam. Det är verkligen ett dåligt skämt. Ola Wenström och Sladjan Osmanagic gör ett bra jobb. Men Petterson, Hysén och Kinch förstör nästan varenda sändning. Värst är Petterson som alltid i alla lägen låter absolut bergsäker, även när han hasplar ur sig den ena grodan efter den andra.

Enligt mig så är Canal + så långt före Viasat att de egentligen inte bör nämnas i samma mening. Väldigt många gånger är Viasat TV-motsvarigheten till Derbys fjolårssäsong i Premier League. Två hundra pix i månaden för deras kanalpaket är inget annat än ett daylight robbery.

***********************************

Fotboll.

Jag vill börja med att uttrycka min respekt och beundran för Swansea City. Som de spelade när de tog emot Fulham i lördags! Jag var inte ens medveten om att det fanns Championshiplag som försökte spela den typ av fotboll som Swansea stod för. Snabba fina passningskombinationer, stor rörelse, mängder av kreativitet och massor av fantasi. Det var Fulham som såg ut som ett lag från en lägre division, och inte Swansea. Att Fulham fick med sig ett kryss är för mig helgens besvikelse. De var inte ens i närheten av att förtjäna det.

Swansea är alltså nykomlingar i The Championship till denna säsong. De ligger sjua i tabellen, halvt förnedrade Fulham spelmässigt i helgen, och framför allt så står de för en fröjdig, publikfriande fotboll. Jag lyfter på hatten för tränare Roberto Martinez.

När man såg Fredrik Stoor i helgen så framgick det med all önskvärd tydlighet varför han inte åtnjuter tränare Hodgsons förtroende i ligaspelet. Han stod för en ganska bedrövlig insats, ärligt talat.

Jason Scotland heter Swanseas specielle målskytt. Och vilket mål han gjorde i helgen! Det målet hade platsat i vilket Champions Leaguemålsammandrag som helst.

***********************************

Pompey fick en anti-Tony Adamseffekt. 2-0-seger mot City. Starkt av Portsmouth, men pinsamt av City. Vilka som än åker ur denna säsong och hur sluttabellen än ser ut så är jag redan beredd att utse City till en av säsongens stora floppar. Placeringsmässigt och poängmässigt är det kanske inte en katastrof just nu. Men de förlorar sina matcher på ett sätt som säkerligen får även de mest obotliga optimisterna att misströsta. De ser knappast heller ut att ha harmoni i sitt lag. För mig är det absolut obegripligt att Hughes får sitta kvar.

Adams fick som bekant inte sitta kvar, och David James verkar inte gråta över det. Hans kommentarer i engelsk press är ganska upseendeväckande:

"Players don't pick the team. Pick the team right and you'll get the right results."


Om ryktet som gjorde gällande att han har hade ett meningsutbyte med Adams efter förlusten mot Fulham:
"Things had to be said. If you're not going to criticise the situation,then people just think it's the norm and it happens again and again ... players need guidance ... so yeah, words were said. And it had happened before too."

"As a structure, as a formation – well, it was clear for everyone to see that teams were scoring against us on the counter, just walking through the middle. The ­Liverpool match last weekend summed up our season. We were ­leading on two occasions but at no point did we look like we wanted to defend that lead. It was bizarre"

Det är anmärningsvärt att se James uttalanden, och man behöver inte ens läsa mellan raderna för att se den fräna kritiken mot Adams.

***********************************

Everton vann oväntat enkelt mot Aston Villa. Jag skulle vilja påstå att Villa för första gången denna säsong blev rejält knockade. Siffrorna talar inte om någon utklassning, men såg man matchen så vet man att Everton styrde och ställde rätt ordentligt sett över 90 minuter.

Första halvleken var ljuvlig att skåda. Kamp, frenesi, högt tempo, tre mål och en typisk cupstämning. Jag njöt verkligen. Jag älskar att se när det smäller i närkamperna utan att spelarna gnäller före fem öre, och precis så var det i matchen på Goodison.

Det är förstås omöjligt att inte nämna Jack Rodwell. Det är mer än härligt när en ung spelare får förtroende från start och svarar upp med att spela så som Rodwell gjorde igår. Det mest imponerande är inte att han blev målskytt, utan att han spelar fotboll på ett sätt som skvallrar om att han i huvudet är betydligt äldre än sina 17 år. Det samma gäller för övrigt för Dan Gosling. Det är hela tiden det enkla framför det svåra, laget framför jaget, och ett stort mått ansvarstagande. Om Lagerbäck kollade så lär han ha blivit helt till sig.

Jag har hyllat Tim Cahill på denna sida tidigare så jag ska fatta mig kort denna gång: Jag må vara Liverpoolsupporter, men jag älskar den mannen och hans passion. Och vad säga om hans huvudspel? Makalöst. Det var också en vacker gest att efter målet hylla de människor som dött i bränderna i Australien.

***********************************

Man United vann planenligt över Derby, och Ronaldo såg sådär ostoppbar ut som han gjorde så många gånger förra säsongen.

***********************************

Anelka visade Hiddink att han är rätt så sugen på att skaffa sig speltid även under honom.

***********************************

Jag hade förväntat mig mer av både Blackburn och West Ham.

***********************************

Lottningen för FA-Cupens kvartsfinler ser ut som följer:

Coventry/Blackburn – Chelsea
Fulham/Swansea – Man United
Arsenal/Cardiff/Burnley – Sheffield United/Hull
Everton – West Ham/Middlesbrough

Jag har en känsla av att Everton når ända fram till Wembley i år.

Arsenal har en hel del flyt i lottningen detta år.

***********************************

Trots en halvgardering så var det ingen av oss som kom upp i sex rätt på Fredagstispet.

***********************************

Rebusen igår blev löst ganska snabbt. Det var signaturen Olof som var först med rätt svar.

Ledtrådarna löste ni gemensamt. Röd och vit kapten var kanske inte så svårt. Redknapp har varit kapten i både Liverpool och Spurs. Han var King Kennys sista värvning och precis som emil sa så avslutade han karriären på The Dell, och Dell är ju ett datorföretag, därav PC-arena. Himlen syftade på att han numera jobbar för TV-kanalen Sky.

***********************************

Ikväll avslutas FA-Cupens fjärde omgång när Arsenal tar emot Cardiff. Vinnaren där möter Burnley. Den matchen och förstås en hel del annat avhandlas i morgondagens inlägg.

Håll till godo... [2009-02-15]

En helg fullsmakckad med jobb har satt käppar i mina blogghjul.

Hemma så väntar det en digitalbox proppad med hela helgens fotboll. Jag har till och med lyckats med konststycket att hålla mig ovetande om resultaten. Jag planerar för en uppesittarkväll och ett fotbollsmarathon inatt.

Ni får alltså ge er till tåls och vänta på morgondagens inlägg. Då lovar jag att sammanfatta hela helgen.

Under tiden får ni gnugga era små grå och klura på en ny rebus:

En röd och vit kapten som blev en legendars sista värvning. Avslutade karriären på en PC-arena. Vill ni hitta honom idag? Det kan ni se er i himlen efter.

Vi hörs imorgon.

Portsmouth har fel fokus & Fredagstips [2008-02-13]

Vi börjar med Fredagstipset.

Det är främst FA-Cupen som gäller denna helg, och fem matcher står på schemat. Det är ganska lite, så jag tog mig friheten att även plocka med lördagens enda Premier Leaguematch. Vår kupong, och tillika min rad ser ut som följer:

Blackburn - Coventry - 1
Sheff Utd - Hull City - X
Swansea City - Fulham - 1
Watford - Chelsea - 2
West Ham - Middlesbrough - 1
Portsmouth - Man City - X2


Jag har som ni kanske uppmärksammat på min rad slängt in en halvgardering. Ni som kom med respons på förslaget var positivt inställda och därför kör vi med det från och med nu. Så glöm nu inte att utnyttja garderingen.

Blackburn-Coventry är botten i Premier League mot mitten i CCC. Även om Blackburn inte är i hysterisk bra form så borde de vara tillräckligt bra för att klara av Coventry på hemmaplan.

Sheffield United
är ett ganska bra lag och Hull har skakig form. Jag tror inte att det är omöjligt att Hull ser ett kryss och omspel på hemmaplan som ett bra resultat, och det tror jag att de klarar av.

Swansea har en enda förlust på hemmaplan denna säsong. Fulham har inte en enda vinst på bortaplan. Det är knappast en bergsäker etta, men jag tror på en liten skräll här.

Watford ligger under strecket i läskligan och ska inte ha en chans mot Chelsea.

West Ham är i fin form, förlusten mot Man U senast förändrar inte det. Hammers stod för en bra insats då, och hade mycket väl kunnat få med sig poäng. Middlesbrough däremot är en helt annan historia. Formen är mer eller mindre så urusel som den kan bli. Jag betraktar faktiskt denna match som en säker etta.

På tal om dålig form.... Vad ska man säga om Pompey? De flesta i laget har nog nästan glömt bort hur det känns att vinna vid det här laget. Men visst.... motståndet är inte det bästa, och laget var riktigt nära att ta poäng förra helgen mot Liverpool. Jag tror faktiskt på en tvåa, men garderar med kryss.

***********************************

Lösa rykten gör gällande att Portsmouth kommer att försöka kontraktera Sven-Göran Eriksson. Eftersom Svennis är ett relativt stort och aktat namn i fotbollsvärlden så hoppas man på så sätt kunna attrahera externa finansiärer att köpa klubben. Om detta stämmer så är det ett resonemang som jag känner ett djupt förakt inför. En klubb ska skaffa en tränare för att de tror att han kan föra klubben framåt under de omständigheter som faktiskt råder i klubben, inte för att han är en figur som kanske kan få någon shejk att lätta på lädret så att klubben kan köpa spelare. Om man sedan också har en ambition om att bli uppköpta av en rik man så är det väl inget fel med det. Men att skaffa en specifik tränare enbart med förhoppningar om locka oligarker eller shejker att köpa klubben för att på så sätt kunna köpa nya dyra spelare är fel. Då har man slagit ut med armarna, givit upp och erkänt att pengar är viktigare än allt annat och att dyra spelarköp är lösningen på alla problem. Jag föraktar en sådan tankegång, och jag tror inte att pengar löser allt.

***********************************

Ryan Giggs har skrivit på för ännu en säsong med United. Det mest anmärkningsvärda med det är inte att han är 35 år och fortfarande håller, utan att det känns så självklart att han förlänger. Varför skulle han inte göra det? Just nu är han i riktigt bra form, han ser fortfarande ut att ha väldigt roligt på planen och suget efter segrar och titlar verkar inte ha avtagit det minsta. Förra månaden så var han nominerad till månadens spelare och han har så mycket erfarenhet att hälften vore nog, så jag förstår mycket väl varför Sir Alex vill ha kvar sin veteran ytterligare ett år.

På tal om Giggs så frågade signaturen Björn igår ifall det finns någon spelare som kan mäta sig med Giggs när det kommer till antal titlar på CVt. 10 ligatitlar, 4 FA-Cuptitlar, 2 Ligacuptitlar och 2 Champions Leaguetitlar. Det är verkligen helt sjukt och mig veterligen finns det ingen annan spelare inom engelsk fotboll som är kan visa upp en liknande meritlista. Jag kommer alltid ha evig respekt för Ryan Giggs. Och det är absolut inte bara för att han samlat på sig så många titlar, eller för att han har gjort mål varje säsong sedan Premier League startades. Han är inte bara en grymt bra och framgångsrik spelare. Han tillhör också den kategori av spelare som aldrig varit i blåsväder, aldrig bråkat med tränare eller lagkamrater, han lever ett familjeliv, han är UNICEF-ambassadör, och han har till och med blivit omnämnd i ett Simpsonavsnitt. Mannen är en levande legend.

Ur sensationsjournalistisk synpunkt så skulle det garanterat bli mycket mindre att skriva om ifall alla var som Ryan Giggs. Nu är inte alla som Ryan Giggs...

***********************************

...Marlon King har blivit anklagad för att ha slagit och sexuellt ofredat en ung kvinna. King har också blivit arresterad, men borgen är betald och King är släppt. Händelsen ska ha inträffat för ca en månad sedan och kvinnan ska ha fått både näsan och läppen spräckt.

King som i grunden tillhör Wigan och som under första halvan av säsongen var utlånad till Hull, men som och nu är på lån i Middlesbrough har haft en ganska stormig säsong. Först blev han av med körkortet efter att ha kört 170 km/h på en 100-sträcka, sedan hade han en dust med Hulls manager Phil Brown, och sedan under ett lagevent som var tänkt att främja lagandan så rök han ihop med Dean Windass. Och nu är han alltså anklagad för sexuellt ofredande och misshandel.

Som sagt: Alla kan inte vara som Ryan Giggs.

***********************************

Joe Kinnear
kommer att behöva genomgå en bypassoperation för sina hjärtproblem. Han opereras idag och är sedan ordinerad att vila i minst åtta veckor. Newcastle börjar nog vänja sig vid kaos vid det här laget, men det är inte utan att det saknas en del i klubben. En bra målvakt, ett försvar värt namnet, ett eget ordnat spel, Michael Owen, en manager, en ägare som vet vad han gör, kontinuitet...
Listan kan göras betydligt längre.

Jag undrar vad Kinnear själv säger om hela situationen. Någonting med fuck, antagligen.

***********************************

Det känns som om jag lyckades göra gårdagens rebusar hyfsat svåra. Ingen utav er grejade båda två på rak arm i alla fall. Men ni läsare är tveklöst en otäckt bra braintrust när man samlar allt er kunnande kring engelsk fotboll. Det var Quinton Fortune (jag tror att Björn var första med att lösa den) och Dennis Bergkamp (här var Robert S först med rätt svar) som eftersökes. Snyggt jobbat!

Kort om ledtrådarna.

Lyckosam afrikan syftar på namnet Fortune. Att han gick till grannen var en hint om Bolton, som ligger nära Manchester. Han ”vandrade” (Bolton Wanderers) inte där så länge och gick sedan vidare mot ljuset. Ljuset är förstås Stadium of light. Huvudstadslandet syftade till Belgien Bryssel är EUs huvudstad.

Bergkamp hade gärna båda fötterna på jorden eftersom han hade fobi för att flyga. Han fick en mer tillbakadragen (mer framspelare än målskytt) roll med åren. Han gick från Milanolaget Inter - Milano ligger i norra Italien – som tränades av engelske Hodgson vid denna tidpunkt till södra England som tränades av franske Wenger.

Rebusarna verkar uppskattade så det lär bli mer av den varan.

***********************************

Jag jobbar en del i helgen, men jag ska göra mitt bästa för att hålla bloggen uppdaterad.

Trevlig helg på er alla.

I vilken värld lever Chelseafansen? [2009-02-12]

Det verkar vara mestadels positiva tongångar i Chelseakretsar vad gäller Hiddinks ankomst. Ni som kommenterade på bloggen igår verkar vara också tro att Hiddink kommer att göra ett bra jobb. De flesta verkar alltså överens. Men det finns också ganska många som tar tillfället i akt att såga Scolari, och där hänger jag inte riktigt med. Scolari fick inte särskilt mycket tid att jobba med laget, spelarna och spelsystemet. Ja, laget har haft en rejält svacka, och ja, Chelseas facit mot de övriga topplagen är denna säsong en katastrof. Men jag tycker ändå man måste ställa sig denna fråga:

I vilken värld lever Chelseafansen?

Sky Sports hemsida kunde man under en Hiddinknyhet läsa följande inlägg:
”Now the world should see the good work done by Jose. No one still gives him the credit he deserves. Saying he did it because he had very good players and blank cheque book. Well after he has left, two managers have worked with the very same team and got their new players in. But have failed to make the kind of impact he made.”

Både Grant och Scolari är alltså att betrakta som smärre misslyckanden i denna persons ögon. Är inte det fullkomligt sjukt? Jag blir faktiskt provocerad när jag läser det. Varken Grant eller Scolari har vunnit något, eller lämnat ett evigt bestående intryck hos Chelseafansen, så långt kan jag sträcka mig. Men för vissa verkar det som om allt annat än att leka hem ligan och en Champions Leaguebuckla är ett misslyckande. Har fansen glömt bort vad Chelsea var innan Roman kom? Förra säsongen kom Chelsea tvåa i ligan och gick till final i Champions League. Det var Grant som ledde laget under nästan hela säsongen. Är den säsongen ett misslyckande? Vilket skämt! Vilket förmätet och bortskämt skitsnack! Den här säsongen är de med i toppen och vidare i Champions League och det pratas kris. Den enda verkliga krisen som pågår i Chelsea är att många av klubbens fans helt verkar ha glömt bort tiden före Roman, och numera ser allt annat än idel segrar som misslyckanden.

Jag hänger också upp mig på att allt måste ställas i jämförelse med det Mourinho gjorde. Under hans första säsong så vann Chelsea ligan på 95 poäng. Det är sjukt bra gjort, det är äckligt många poäng, och framför allt: Det är inget man gör om i en handvändning, vad man än heter. Bara för att Mourinho gjorde något enastående bra så innebär det inte att Grant och Scolari gjorde något uselt. Dessutom betydde Chelseas framfart att konkurrenterna rustade och satsade mer och hårdare för att hänga på. På vissa Chelseafans så låter det som om två ligavinster är en garant för att laget aldrig mer ska behöva stöta på hård konkurrens.

Jag säger inte att Chelsea eller Scolari inte hade kunnat göra det bättre denna säsong, och självklart förändras människors förväntningar när omständigheterna förändras. Så länge Abramovich är beredd att satsa stora pengar i Chelsea så har man förstås rätt att ställa krav på laget. Men att betrakta en Champions Leaguefinal och en andraplats i ligan som en misslyckad säsong är fan i mig helt verklighetsfrånvänt. Och fräckheten i ett sådant påstående saknar nästan motstycke. För det första är det fräckt mot alla andra klubbar i ligan och Champions League. Det är som att säga: ”Om ni vinner så är det vi som har misslyckats, inte ni som har lyckats”. För det andra är det fräckt gentemot alla de Chelseafans som faktiskt minns vad som betraktades som framgångar och misslyckanden innan Roman kom in i bilden.

Här har ni Chelseas ligaplaceringar från att Premier League grundades säsongen 92/93 fram till att Roman anlände säsongen 03/04:

11, 14, 11, 11, 6, 4, 3, 5, 6, 6, 4.


Idag duger inte en andraplats och en final i den största turneringen som finns för klubblag. Vissa Chelseafans behöver antingen en fet reality check, eller så behöver de läsa på lite om klubbens historia.

Vad har ni för åsikter i ämnet? Det mest intressanta skulle förstås vara att höra ifall till och med ett eller annat Chelseafan håller med till viss del....

***********************************

Fabio Capellos formation av laget mot Spanien igår skiljde sig lite mot hur jag hade velat ha det i min elva som jag presenterade i gårdagens inlägg.

Backlinjen var identiskt med min, och även när det kom till forwardsparet så tyckte vi likadant. På mittfältet däremot så hade Signor Capello andra tankegångar. Jag ville se Lampard och Carrick i mitten och Beckham och Young på kanterna. Istället så fick Lamps kliva åt sidan för Barrys räkning och på kanterna fanns Wright-Phillips och Downing.

Jag kan köpa att man spelar Barry, men varför man väljer att bänka Young från start begriper jag verkligen inte. Han är truppens bästa offensiva spelare, och det med lätthet. Young fick över huvud taget inte komma in. Jag har letat, men kan inte hitta något om en skada eller dylikt. Någon som vet varför en av ligans bästa spelare denna säsong inte fick någon speltid igår?

Matchen då? Det var en dålig insats av England. Beckhams tangerade rekord i antal landskamper för utespelare är väl det jag kommer minnas. Överlag var det kul att se Beckahm under hans 45 minuter på planen. Hans ögon glöder fortfarande, han tjafsade lite med domaren, gav 100% i närkamperna, och manade på sina lagkamrater. Beckham verkar fortfarande tycka att fotboll är hysteriskt roligt, han är fortfarande en väldigt hårt jobbande fotbollsspelare och en väldigt laglojal sådan. Jag älskar sådant. Han passning som friställde Carlton Cole var också fin att se. Men på det stora hela var England utspelat och Spanien vann rättvist. David Villas 1-0-mål var en läcker uppvisning i bollkontroll och teknik på liten yta.

***********************************

När Brasilien spelade mot Italien i förrgår på Emirates så var det bortaplan för alla spelare utom en; Gilberto Silva hade i alla fall halva hemmaplan. Brassen passade också på att prata med engelsk press om hur han ser på läget som Arsenal just nu befinner sig i:
”När jag spelade i Arsenal så hade vi en hel del erfarna spelare, bland annat Vieira, Pires och jag själv. Men saker och ting ändrades. Unga spelare kom in, och några andra spelare lämnade. Jag vet inte ifall dagens Arsenal saknar en spelare som mig, men alla unga spelare behöver erfarna spelare som stöttar dem och hjälper dem framåt.”

Jag tycker väl egentligen inte att Gunners saknar just Gilberto Silva, men nog saknas det en balansspelare på mitten, och nog saknas det en del erfarenhet i laget. Arshavin förändrar knappast på det. Värvningen av Arshavin är spännande, otypisk för Wenger, och jag tror att det kan slå väl ut. Men Arshavin är ingen balansspelare, och någon direkt erfarenhet går han inte in och bidrar med, i alla fall inte i Premier Leaguesammanhang. Jag hävdar fortfarande att Arsenal saknar en viktig kugge.

***********************************

Några övriga målskyttar från gårdagen....

Ronlado gjorde Portugals och matchens enda mål i hemmamatchen mot Finland.

Middlebroughs Mohamed Shawky blev målskytt för sitt Egypten när de spelare 2-2 med Ghana.

Yossi Benayoun gjorde matchens enda mål i Israels 1-0-seger över Ungern.

Drogba hamnade i målprotokollet när Elfenbenskusten spelade 1-1 borta mot Turkiet.

Portsmouths Niko Kranjcar var en av målskyttarna när Kroatien bortaslog Rumänien med 2-1.

Portsmouthlånet Gekas gjorde mål för Grekland i 1-1-matchen mot Danmark.

***********************************

Eftersom rebusen härom dagen visade sig vara ganska enkel så testar jag hela två nya idag, och så hoppas jag att jag har lyckats med att höja svårighetsgraden lite...

En elegant som gärna hade både fötterna på jorden. Gick bakåt en bit med stigande ålder. Skördade betydligt större framgångar när han bytte engelskt i norr mot franskt i söder.

Efter sju år på samma ställe hamnade denna lyckosamma afrikan hos grannen. Hos grannen vandrade han dock inte länge och efter bara ett år så gick han vidare mot ljuset. Idag befinner han sig i huvudstadsland.

Två rebusar, två spelare. Kör hårt!

***********************************

En ny omröstning ligger ute. Kom igen och rösta.

***********************************

Imorgon blir det Fredagstips och lite annat smått och gott.
Tycker ni förresten att vi ska lägga in en halvgardering i tipset?

Ha det bra.

Hiddink nära Chelsea & Min Englandselva för kvällen [2008-02-11]

Allt pekar på att det blir Guus Hiddink som tar över efter Scolari i Chelsea. Hiddink har dock varit noggrann med att poängtera att inte kommer att lämna posten som förbundskapten för Ryssland. Tackar han ja till Chelsea så kommer han att kombinera de två jobben. De uppgifter som finns i engelsk media säger också att Hiddink bara kommer att träna Chelsea under resten av säsongen, och att klubben därefter kommer att söka en permanent lösning på tränarfrågan.

Hiddink är känd för att kunna göra underverk med ett redan befintligt material. Han har gjort väldigt lyckade mästerskap med Holland, Sydkorea, Australien och senast med Ryssland i förra sommarens EM. Hiddink har dessutom tidigare kombinerat ett jobb i en klubb och ett förbundskaptensskap med framgång. 2002-2006 var Hiddink tränare för PSV Eindhoven samtidigt som han var förbundskapten för Australien. PSV skördade stora framgångar under dessa år med tre ligatitlar och en semifinal i Champions League. Det råder inga som helst tvivel om att det är en av fotbollsvärldens mest meriterade och mest begåvade tränare som anländer till The Bridge.

Vi ska väl visserligen inte ropa hej riktigt ännu. Hiddink sa igår att hans definitiva svar kommer inom ett par dagar. Men jag tolkar det som om det nästan är klart, och jag skulle bli mer förvånad om det nu inte blir Hiddink än om det blir det.

Jag tror att Hiddink ganska direkt kommer gå in och få Chelsea tillbaka på en mer normal nivå. För det vi har har sett på senare tid är absolut inte det Chelsea vi har vant oss vid att se.

Vad som kommer hända efter säsongen är ju dock svårare att sia om. Jag har en liten känsla av att Abramovich kommer att försöka blidka fansen genom att försöka locka ”hem” Zola och Clarke från West Ham. Men vad händer ifall Hiddink snabbt gör succé? Om Chelsea skulle gå och vinna Champions League med Hiddink som boss, vad händer då? Jag skulle vilja se honom tacka nej till Romans kontraktserbjudande då.

Vad tror ni? Kommer Hiddink göra ett bra jobb i Chelsea? Och vad tror ni kommer hända efter säsongen?

***********************************

Det engelska U21-landslaget spelade igår en träningslandskamp mot Ecuadors U23-landslag. Engelsmännen hade ledningen med 2-0 i halvtid, men förlorade till slut med 3-2. Det var den första förlusten för U21-grabbarna på strax över tre år. I den engelska startelvan återfanns namn som Michael Mancienne, Micah Richards, Adam Johnson, Tom Huddlestone, Lee Cattermole och Fraizer Campbell. Men även motståndarna för kvällen hade med ett par namnkunniga spelare i elvan. Man Citys Felipe Caicedo, Evertons Segundo Castilla och Edison Mendez från PSV var alla med i startelvan. Dessutom fanns Wigans Antonio Valencia på bänken.

Målen gjordes av Johnson och Campbell för England och Caicedo, Mendez och Palacios för Ecuador. Och nej.... Det är inte samma Palacios som till vardags spelar för Tottenham.

***********************************

Det var faktiskt några Premier Leaguespelare i farten i vänskapsmatchen mellan Brasilien och Italien också. Citybrassarna Robinho och Elano spelade båda från start, och det var också dessa två herrar som blev målskyttar. 1-0 gjordes av Elano och 2-0 gjordes av Robinho. Matchen slutade också 2-0. Hos motståndarna så fick Liverpools Andrea Dossena hoppas in sista kvarten.

En notis om Elnao: Är det inte sjukt att han fortfarande spelar i City? Vill han fortfarande göra det?

En notis om brasilianska landslaget: Gilberto Silva, den gamle Arsenalspelaren som nu tillhör Panathinaikos, spelade från start igår. Brassarna måste väl ändå ha spelare bättre att tillgå?

En notis om Dossena: Vad sjukt att han fortfarande spelar i Liverpool. Vill Liverpool fortfarande att han ska göra det?

En notis om italienska landslaget: Andrea Dossena är med i truppen och får speltid. Italienarna måste väl ändå ha bättre spelare att tillgå?

***********************************

Ikväll spelar England landskamp mot Spanien i Sevilla.

Så här ser hela truppen ut:

Målvakter: Robert Green, West Ham. Joe Hart, Man City. David James, Portsmouth.

Försvarare: Wayne Bridge, Man City. Ashley Cole, Chelsea. Rio Ferdinand, Man Utd. Phil Jagielka, Everton. John Terry, Chelsea. Matthew Upson ,West Ham. Glen Johnson, Portsmouth.

Mittfältare: David Beckham, LA Galaxy. Gareth Barry, Villa. Michael Carrick, Man Utd. Stewart Downing, Middlesbrough. Frank Lampard, Chelsea. James Milner, Villa. Shaun Wright-Phillips Man City. Ashley Young, Villa.

Anfallare: Gabriel Agbonlahor, Villa. Carlton Cole, West Ham. Peter Crouch, Portsmouth. Emile Heskey, Villa.

Om jag skulle formera det bästa laget för dagen ur denna trupp så skulle det se ut så här:

Green
Johnson Terry Jagielka Cole
Beckham Lampard Carrick Young
Agbonlahor Heskey


Målvakt:
Green är en bättre målvakt än både James och Hart. Svårare än så behöver det inte vara.

Försvaret:
Glen Johnson och Ashley Cole är givna. Jag vet att många skulle välja Rio Ferdinand före Jagielka, kanske inte minst för att Terry/Ferdinand är ett inkört mittbackspar. Men Jagielka har varit i sagolik form de senaste veckorna, så fan vet om han inte är bättre än Ferdinand för dagen. Dessutom... Får han inte chansen nu, när får han den då?

Mittfältet:
För mig är det rätt enkelt: Det är de för dagen fyra bästa spelarna i mittfältsbesättningen. Både Lampard och Carrick är bättre än Barry, Young är garanterat sju resor bättre än både Milner och Downing, och Beckham är snäppet bättre än Milner och aningen bättre än Wright-Phillips. Kanske blir ett lite för långsamt statiskt mittfält, men om Young har en bra dag så räcker hans dynamik och snabbhet för ett helt mittfält. Dessutom finns Milner och Wright-Phillips som inhoppare, och de gör sig mycket bättre i den rollen än Beckham, som för övrigt bidrar med flera ton erfarenhet.

Anfallet:
Jag gillar Agbonlahor skarpt, och han var självklar etta i denna trupp. Heskey anser jag egentligen vara för begränsad, men de flesta (Martin O'Neill är garanterat en av dem) skriver nog under på att han passar bra tillsammans med Agbonlahor. Carlton Cole är ju visserligen också stor och stark, och har haft fin form på senare tid. Ja, det är sant, och det är faktiskt nästan hugget som stycket mellan dem. Jag väljer Heskey för att han har en högre lägstanivå och bättre skalle än Cole.

Jag vill förstås höra er förklara varför jag har formerat laget fel och vad ni skulle ha gjort istället.

***********************************

I övrigt om truppen/elvan....

England har verkligen ingen bra målvaktsuppsättning. Jämför med kvällens motståndare som har Casillas och Reina i truppen. Två målvakter i världsklass.

… Ingen Micah Richards, och ingen Aaron Lennon står att finna i truppen.

… Fem Aston Villaspelare med i truppen. Det är lika många som ”Big Four” har tillsammans i denna trupp. Jo, jag vet att flera spelare är skadade. Men ändå.

… Varför i hela fridens namn är inte Lecott med i truppen? Upson går före? Märkligt.

Glen Johnson är den enda naturliga högerbacken i truppen.

… När Wes Brown är tillbaka i matchform så antar jag att han är given.

Rooney saknas verkligen, och han är tillsammans med Agbonlahor den enda givna anfallaren i truppen. Resterande två platser borde stå mellan Crouch, Cole, Heskey, Defoe, och Owen. Walcott räknas nog som mittfältare av Capello.

… Hade Gerrard varit med så hade jag satt Lampard på bänken.

Vill ni lägga till något, eller tycker ni något om mina tillägg?

***********************************

I Spaniens trupp återfinns fem Premier Leaguespelare, och det är Liverpoolkvintetten Pepe Reina, Alvaro Arbeloa, Xabi Alonso, Albert Riera och Fernando Torres.

***********************************

Det här kan bli dagens enda inlägg, men man vet aldrig....

Jag trodde att Chelsea hade mer klass än så. [2009-02-10]

För det första: Jag blev förvånad när jag läste att Scolari hade fått sparken. Jag trodde nog att man i Chelsea skulle förespråka mer tålamod än så. När man anställde Scolari så var det med ett statement om att man ville distansera sig ifrån den fotbollsfilosofi som Mourinho och Grant stod för. Gladare, offensivare och mer underhållande fotboll skulle spelas på Stamford. Sexy football.

Det blev inte riktigt så. Önskan om att spela rolig och iögonfallande fotboll visade sig kanske vara svagare än önskan om att vinna matcher och plocka poäng. Då skulle man inte ha anställt Scolari i första lägtet. Man skulle aldrig ens ha gjort sig av med Mourinho. Om det är maskinmässiga prestationer som nästan alltid genererar poäng så var väl Mourinho perfekt? Och ville man ha en attraktiv fotboll så var väl Scolari perfekt. I själva verket ville man ha en mix båda världarna, och man ville ha det omedelbums.

Scolari skulle alltså komma in och bevara vinnarmentaliteten, det tighta försvaret och förmågan att plocka poäng. Utöver det skulle han också bidra med lite rolig, attraktiv, och sexig fotboll. Det är garanterat lättare sagt än gjort, och jag kan inte annat än att beklaga mig över bristen på tålamod i detta fall. Scolari fick en svår uppgift, men väldigt lite tid att klara av uppgiften.

Enligt Scolaris talesman så är det Abramovich som har fattat och verkställt beslutet om att sparka brassen. Abramovich har för andra gången sparkat en manager på ett nyckfullt sätt. Han har också visat med vilka hårda nypor han styr sitt Chelsea. Denna ryss verkar vara svår att tillfredsställa. Men någon bör försöka få honom att sätta sig ned och lyssna. Innan den här säsongen drog igång så hade Chelsea på de senaste fyra åren vunnit Premier League två gånger, FA-Cupen en gång och tagit sig till Champions Leaguefinal en gång. Tre titlar och en final på fyra år är ett fint facit. Hur många andra klubbar hade ens letat en ny tränare i det läget? Inte särskilt många va? Om Abramovich kunde sparka en av fansen älskad Mourinho på halvtaskiga grunder så hade han förstås inga bekymmer med att sparka en Scolari som många fans redan hade börjat tvivla starkt på. Så kanske borde jag inte ha blivit förvånad. Men jag trodde att Chelsea var en storklubb nu, och att de faktiskt hade skaffat sig lite mer klass än så. Jag hade fel.

Nu är jag nyfiken på vem som ska ta över, men framför allt är jag nyfiken på vad för krav som kommer att sättas på denna person. Chelsea är just nu inte favorit till någon titel denna säsong. Om klubben inte tar någon titel, ska näste tränare sparkas redan efter säsongen då, som man gjorde med Grant? Eller får han en säsongen till på sig? En och en halv? Två? När man väl har börjat sparka managers (Chelsea har faktiskt gjort sig av med tre styken på bara 17 månader nu) så blir det lätt en liten klubbtradition. Fråga Newcastle eller Tottenham. Och det visar sig inte alltid vara den perfekta lösningen. Fråga Tottenham eller Newcastle.

***********************************

Mourinho, Grant och Scolari i siffror.

Eftersom Scolari gjorde 36 matcher som tränare för Chelsea så kollade jag upp hans föregångares facit på deras 36 första matcher med klubben. Det ser ut som följer:

Mourinho:
90 tagna poäng (poängsnitt på 2.5 p/match), och 77% vunna matcher.
75 mål gjorda, 12 mål insläppta. Matchraden: 28 – 6 – 2.

Grant:
86 tagna poäng (poängsnitt på 2.38 p/match), och 72% vunna matcher.
69 gjorda mål, 17 insläppta. Matchraden: 26 – 8 – 2.

Scolari:
71 tagna poäng (poängsnitt 1.9 p/match), och 55% vunna matcher.
75 gjorda mål, 12 insläppta. Matchraden: 20 – 11 – 5.

Är det inte rätt anmärkningsvärt att Mourinho och Scolari gjorde och släppte in exakt lika många mål under sina första 36 matcher? Jag antar att det gäller att släppa in, och för den delen även att göra, "rätt" mål. Scolari gjorde fler mål och släppte in färre mål än Grant, och ändå tog han 15 poäng mindre.

***********************************

Vem tar nu över då? Hiddink, Rijkaard, Grant, Mancini, Mourinho, Di Matteo, och Zola/Clark är de namn nämnts i pressen. Enligt Sky Sports så kommer Hiddink att tillfrågas, men om holländaren tackar nej så kommer Chelsea tillsätta någon tillfälligt för att sedan anställa nytt i sommar.

Fansen gapar för övrigt efter Zola/Clark. Inte helt oväntat. Men är Zola verkligen redo ännu?

***********************************

Leeds-Millwall
slutade 2-0 till Leeds efter två mål Jermaine Beckford. Båda målen var riktigt vackra och båda målen var typiska för en modern anfallare. Ett skott utifrån och en riktigt bra tajmad löpning följt av ett kompromisslös avslut. Beckford kom för övrigt till Leeds 2006. Han kötes för 45.000 pund ifrån non-leaguelaget Wealdstone. Förra säsongen blev 25-åringen utsedd till Player of the Year i League One. Beckford har ögonen på sig ifrån klubbar högre upp i seriesystemet, och har många gånger ryktats vara på väg bort från Leeds. Men han har kontrakt till 2010 och säger själv att han inte villa lämna.

I en intervju efter en match förra säsongen så fick anfallaren frågan:
- Where do you see your own future?
Beckord svarade:
 - What shirt am I wearing, bruv? You bein' serious?

Svaret gjorde honom minst sagt populär hos Leedsfansen, och i klubbshopen kan man nu köpa T-shirts med just detta svar tryckt på tröjan

Fabian Delph då? Jo... han kan bli riktigt, riktigt bra. Han har ett oerhört driv i sitt steg. Han påminner faktiskt en del om Gerrard.

***********************************

Rebusen från igår var tydligen ganska enkel. Di Canio är förstås rätt svar.

Rättvisemärkt syftade på det Fair Play-pris han fick att emot efter ha struntat i att göra mål när en motståndarmålvakt låg ned skadad. Istället tog han ned bollen med händerna. Långt ut på högerkanten handlar förstås om italienarens politiska åsikter, och bubblande stämning på läktaren handlade om West Hamsången ”I'm forever blowing bubbles”.

Petter, Markus_H, Oskar, uffe och Björn listade alla ut svaret. Det är nog en eller två för många för min smak. Nästa rebus blir svårare....

***********************************

Jag hoppas vara tillbaka redan i eftermiddag.

Tony Adams sparkad & Eboue bör känna skuld [2009-02-09]

Förlusten mot Liverpool på övertid blev droppen som fick bägaren att rinna över.
Tony Adams fick alltså sparken sent på söndagskvällen. När Paul Ince fick sparken så argumenterade jag för att Blackburns anställning av Ince var märklig om man inte var beredda att ge honom mer tid att forma trupp, lag och spelsystem. Jag hävdade också då att kontinuitet är ett erkänt och underskattat framgångsrecpet. Jag skulle kunna gå samma väg denna gång och ifrågasätta Pompeys beslut. Men, nej. Laget har förlorat sju av de åtta senaste matcherna, och de har bara tagit tio poäng av 45 möjliga med Tony Adams som boss. Under Redknapp tog laget tre poäng mer på sju matcher mindre. Kort och gott: Resultaten har sedan Adams tog över varit genomusla, och vad annat göra än att ge honom foten? Något drastiskt måste ju faktiskt hända, och ett tränarbyte har ju i alla fall potentialen att ge ett kortsiktigt lyft.

***********************************

Jag hoppas att Adams efter en välbehövlig paus har lusten och modet att göra fler försök att lyckas som tränare. Jag drömmer nämligen om en framtid med Adams på Arsenals tränarbänk och Roy KeaneUniteds dito. Om det är några som ska kunna väcka de något halvtrötta ”Clash of the Titans”-mötena till liv så är det väl de två? Om Wise sedan kunde ta över Chelsea så blir det ännu mer åka av på presskonferenserna.

***********************************

West Ham förtjänade nog en poäng igår mot Man U. Men möter man ett United i hysterisk form så kan man inte räkna med att få vad man förtjänar, man får nog se till att ta det. Jag tycker att Hammers gjorde en bra match och de försökte spela sitt eget spel. Men jag tycker också att de såg lite snälla ut. Det var lite för mycket mössan i hand. Hade de smällt på mer, varit lite elakare och kanske även stundtals kompromissat med sitt kortpassningspel så tror jag faktiskt att de hade petat in ett mål. Jag gillar visserligen att Zola stenhårt försöker implementera ett passningsspel med mycket rörelse och bollen längs marken. Det finns ett bra tempo i Hammers passningspel, och allt som oftast går bollen framåt istället för i sidled. Rakt och vägvinnande. Precis så spelar Man United när de spelar som bäst. Och att slå Man United på deras eget sätt är en uppgift övermäktig de flesta. Hade jag varit Zola så hade jag (i alla fall efter Man Us ledningsmål) beordrat lite grisigare, lite fulare och lite elakare fotboll.

Folk kan säga vad de vill, men jag vägrar fortfarande tro att Carlton Cole har potentialen att bli en målskytt av rang, eller för den delen ordinarie i det engelska landslaget.

Paul Scholes var väldigt, väldigt bra igår. Den mannen har alltid minst ett passningsalternativ redan innan han får bollen. Jag menar verkligen alltid. Han släpper på få tillslag och hittar ofta en obefolkad yta att lägga ut bollen på. Igår hade han 93% lyckade passningar. Det är fruktansvärt bra.

I situationen då Ryan Giggs gjorde matcens enda mål så stod Carlton Cole och Scott Parker för en av de sorligaste ursäkterna till försvarsspel jag någonsin skådat. Jag vet inte vilket som är värst; Coles glidtackling eller Parker lilla skutthopp. Kolla, själva.

***********************************

Vad säga om Londonderbyt på White Hart Lane då?
Att det skulle bli väldigt svårt för Gunners att ta en trepoängare stod klart när Eboue ännu en gång visat vilken tanklös fotbollsspelare han kan vara. När man har ett gult kort (det spelar förstås ingen som helst roll ifall det är ett rättmätigt eller felaktigt sådant) så pysslar man inte med onödiga tacklingar, efterslängar, jidder med domarna eller andra puckade tilltag. Man pysslar över huvud taget inte med någonting som gör att man riskerar ännu ett gult kort. Jag vet inte vad man tänker på när man man redan är varnad och ändå gör som Eboue gjorde igår. Inte är det på lagets bästa i alla fall. Eboue bör känna skuld.

Alumina visade klass igår.

Arsenal har inte vunnit mer en tre raka matcher på hela säsongen. Det är ovanligt att ett i grunden så bra lag som Gunners inte har någon längre vinssvit än så. Man U, Liverpool, Aston Villa, Chelsea, och Hull har alla sviter på fyra vunna matcher i rad eller mer.

Wengers grabbar är helt enkelt för ojämna i formen denna säsong. För varje omgång som avverkas så tror jag mer och mer på Aston Villa som ett Champions Leaguelag till nästa säsong.

Adebayor gick ut skadad med vad som såg ut att vara en muskelbristning i baksidan av låret. Ännu ett tungt slag för Arsenal.

Jag ser fram emot en debuterande Arshavin och en comebackande Eduardo. Kanske kan de bli ett lyft för Arsenal? Vad tror ni?

***********************************

Det är förvånansvärt få som har pratat om hur magiskt, underbart, ljuvligt vackert Dirk Kuyts kvitteringsmål mot Portsmouth var. En viss Ibrahimovic hyllades som en hjälte efter ett visst mål mot Ungern. Zlatans mål innehöll visserligen en vacker bollmottagning (det gör aldrig Kuyts mål), och han tog sig även förbi en försvarare med bollen under kontroll (det gör aldrig Kuyt), men avsluten som sådana är väldigt lika. Det krävs ingen jättevild fantasi för att hitta vissa likheter mellan målen (avsluten, om man så vill).

Zlatans mål är förstås vackrare, men jag har knappt hört någon säga att Kuyts mål var i alla fall lite småsnyggt. Det är lite märkligt, för likheterna finns som sagt där.

Se själva. Kuyts mål. Zlantans mål.

***********************************

Inte heller denna vecka hade vi någon fredagstippare med full pott. Personligen lyckades jag pricka in ett ynka rätt. Pinsamt. Signaturen Martin Skrtel prickade in krysset på Stamford – Vackert! Signaturen Oskar gjorde ett strålande jobb med sju rätt av åtta möjliga. Niklas (Villa) i fortsatt ledning, alltså.

Vad säger ni? Ska vi lägga in en halvgardering så kanske det trillar in i alla fall några fler fullpottare?

***********************************

Avslutningsvis blir det en liten rebus:

Denna rättvisemärkta spelare håller till långt ut på högerkanten och under fyra år tillhörde han en klubb som har en bubblande stämning på sina läktare.

Så vem är spelaren?

***********************************

En sak till: Leeds-Millwall Viasat Fotboll ikväll. Det är inte så ofta som man på svensk TV får chansen att se League One-fotboll. Och nu för tiden tillhör det knappast vanligheterna att man får se Leeds eller Millwall in action. Så om ni har möjligtheten att se matchen.... Ta den!

***********************************

Vi hörs ikväll eller imorgon!

Om lördagens matcher. [2009-02-08]

Aston Villa marscherar vidare. Vinsten igår var den sjunde raka vinsten på bortaplan. Dessutom tyckte jag igår att laget såg fräscht och piggt ut. Det har pratats en hel del om att O'Neills ovilja att rotera ska leda till slitna spelare i Villa. Än så länge tycker jag inte att det finns några solklara tecken på det. Arsenal är åtta poäng efter Villa och de behöver verkligen vinna imorgon på White Hart Lane. (När jag skriver detta har Londonderbyt precis tagit slut, och Gunners är nu sju poäng efter Villa).

***********************************

På tal om att marschera vidare...
Everton. Jag trodde det skulle synas att de hade spelat 120 minuters fotboll mot Liverpool i onsdags, men icke. De fullkomligen körde över Bolton.

Jo har gjort dubbelt så många mål på en match för Everton som han gjorde på hela sin tid i City. Man kan lugnt säga att det blev en trevlig debut för den inlånade brassen.

***********************************

Chelsea har verkligen fått ett helt jäkla grustag i maskineriet. Allt det som vi såg i början av säsongen - beslutsamheten, det vägvinnande spelet, effektiviteten och viljan att vinna – är som bortblåst. Det finns knappt en enda spelare som såg ut att vara villig att löpa för sin lagkamrat, eller som såg ut att vilja ge allt för att vinna den där extra halvmetern. Under Mourinho, och även under Grant så var Chelsea en malande, ständigt jobbande maskin och de lag som ville ta poäng mot Chelsea fick vara beredda att slita livet ur sig. Den maskinen har jag inte sett många gånger under Scolari. Om den blåa maskinens förfall till stor del beror på Scolaris intåg eller om orsakerna är fler och mer komplicerade än så kanske jag ska låta vara osagt. Men det finns en del fog till oro på Stamford just nu, det tycker jag står bortom allt rimligt tvivel.

***********************************

Lika mycket som West Brom inte behövde sin hemmaförlust mot Newcastle, lika mycket behövde Newcastle sin bortaseger mot West Brom.

Och bottenstriden fortsätter förstås vara otäckt tight. Hela den undre halvan befinner sig inom åtta poäng. Men i slutändan tror jag att det kommer stå mellan West Brom, Middlesbrough, Stoke, Pompey och Bolton.
Newcastle, Spurs och Blackburn tror jag alla klarar sig kvar.

***********************************

Jag såg inte Wigan-Fulham, men siffrorna säger 0-0 och sammanlagt fyra skott på mål. Det låter inte som något som skulle kunna bota depressioner.

***********************************

City hemmaaslog ett ganska blekt Middlesbrough med 1-0. Men Boro stack faktiskt fram i några chanser, men debutanten och nyförvärvet Shay Given stod i vägen för det han behövde stå i vägen för. Irländaren var bäst på plan, och han visade återigen vilken bra målvakt han är.

***********************************

Stadium of light så vann Sunderland med 2-0 över Stoke och huvudrollsinnehavaren hette Rob Styles. Rättsskiparen tog återigen en rad märkliga och kontroversiella domslut. Hur han och linjedomaren lyckdes missa Danny Pughs högst medvetna hands i straffområdet, kommer för alltid vara en gåta. Stoke borde självklart fått Pugh utvisad och en straff emot sig i det läget. Å andra sidan så valde Styles att visa ut Etherington i andra halvlek, och var han hittade det röda kortet är även det ett mysterium. Styles ifrågasätts rejält i engelsk press idag. För vilken gång i ordningen har jag ingen aning om, men Styles har varit i blåsväder fler gånger än Mona Sahlin, och det vill inte säga lite. Jag håller faktiskt med publiken på Stadium of light som sjöng: ”You don't know what you're doing” och ”You're not fit to referee”.

***********************************

Jag skrev igår att jag trodde på en liten skräll på Fratton Park. Det var rätt nära, eller hur? Men Liverpool stod för ännu vändning och snart kan de röda ta patent på den där typen av sjuka vändningar. Det är inte första gången den här säsongen, om man säger så. Det var starkt gjort. Benitezkritikerna gapar för full hals om att det ställdes upp med en för reservbetonad och för defensiv elva. Det går förstås att agrumentera för det, men jag tycker det var helt rätt att vila Torres, och även Alonso. Liverpool och Rafa har tidigare under säsongen sagt att de inte under nårga omständigheter kommer gambla med Torres eller på något sätt riskera att han slår upp sin skada. Säger tränaren som ser sina spelare på träning varje dag att en av spelarna inte är fit att spela från start och att det vore en onödig risk så måste man väl tro det det? Om tränaren sedan heter Pulis eller Benitez eller som spelaren heter Torres eller Fuller, det spelar ingen roll. Jag anser att man måste utgå ifrån att tränaren har bäst beslutsunderlag i detta läget, och därmed är det han som ska ta dessa beslut. Vad gäller den defensivt inriktade elvan så är jag inte säker på att jag håller med där heller. Jag anser nog att rätt så många av Liverpoolspelarna såg ut att ha rätt så offensiva instruktioner. Det är inte enbart sifferkombinationen och vilka spelare som är på planen som avgör, utan det viktigaste är vad tränaren ber spelarna göra. Jag tyckte det såg som om Liverpool försökte gå på offensiven redan i första halvlek, att försöken stundtals gick sådär är en annan femma.

Däremot var det absolut inte ett målfarligt lag som Liverpool ställde på benen igår.

Här följer en tabell som visar hur många ligamål alla spelare i elvan hade gjort tillsammans innan gårdagens matcher:
(Det första talet är den totala målkvoten för alla elva spelare i elvan, siffrorna inom parentes visar hur målen är fördelade över lagdelarna – försvar, mittfält, anfall.)

Man City: 31 -  (1, 8, 22).
Chelsea: 31 -  (3, 9, 19).
Astov Villa: 26 - (3, 10, 13).
Sunderland: 20 - (1, 4, 15).
Blackburn: 20 - (5, 2, 13).
Everton: 19 - (3, 15, 1).
Bolton: 19 - (3, 7, 9).
Fulham: 16 - (2, 8, 6).
Pompey: 15 - (3, 4, 8).
Hull: 13 - (4, 7, 2).
Stoke: 12 - (2, 2, 8).
Wigan: 11 - (2, 4, 5).
Middlesbrough: 11 - (2, 0, 9).
West Brom: 10 - (0, 8, 2).
Newcastle: 9 - (1, 4, 4).
Liverpool: 5 - (0, 3, 2).


Som sagt.... Det fanns inte direkt några målsprutor från start för Liverpool.

Det är också rätt så uppenbart att när Liverpool av en eller annan anledning saknar några spelare i elvan så har inte backupen alls samma kvalitet som förstavalen. I vissa fall är det stor klasskillnad. Liverpools bredd är helt enkelt inte lika bra som exempelvis Manchester Uniteds. Jag är också beredd att påstå att det inte bara var Liverpool som vände och vann igår. Det var minst lika mycket Pompey som tappade och förlorade. Två av Liverpools mål är ju obegripliga bjudningar i Pompeys försvar, den ena gången från Crouch och den andra gången från Distin. Man brukar säga att vinnarlag gör den typen av vändningar som Liverpool gjorde igår. Det må vara hänt. Men det är fan i mig bara förlorargäng som klappar igenom så som Pompey gjorde igår.

Med det sagt. Liverpoolfansen borde le och ta med sig det positiva. Tre poäng utan kaptenen och utan att ha slitit på Alonso, Kuyt, eller Torres.

***********************************

I övrigt....

Everton har inte en enda skadefri anfallare som levererar mål ens på hyfsat regelbunden basis. Ändå ligger där de ligger i tabellen. Jag kan inte riktigt släppa det. Det är så helvetiskt starkt. Jo fick ju som sagt en trevlig start, och om han kan gå in och bidra till målskörden så kommer förstås Everton växa ännu en dimension.

West Brom-Newcastle startade verkligen händelserikt. Tre mål på de första nio minuterna.

… Hur kunde Babel missa sin målchans? Helt otroligt. En solklar kandidat till säsongens miss.

… Nu vet Big Sam hur det är att förlora med Blackburn i Premier League.

... Det är så oerhört märkligt att Aftonbladets Wennman i sin krönika idag inte nämner ett ord om VARFÖR Torres och Alonso vilade. Eller så är det inte så märkligt. Wennman tenderar att skriva upprörande för att uppröra. Att folk ska bli provocerade av hans texter förefaller vara viktigare än allt annat.

... Jag vet inte ifall jag sett Benayoun i bättre form tidigare.

Sunderland har faktiskt ett giftigt anfallspar i Jones och Cisse. 16 mål har de nu gjort tillsammans.
Det är rätt skapligt.

Agbonlahor kan bli riktigt, riktigt bra.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon och då tänkte jag bland annat skriva lite mer om dagens två matcher.

Dagens blogg - Ett klick bort.... [2009-02-07]

Idag blir det alltså inget blogginlägg här, utan på fotbollskanalen.se. Klicka någonstans i det här stycket för att komma till blogginlägget.

***********************************

Kanske, kanske, kanske är jag tillbaka i eftermiddag/kväll. Annars hörs vi imorgon.

Ha en trevlig fotbollslördag.

Fredagstips [2008-02-06]

Igår så sa jag att det skulle bli fredagstips här och bloggande på fotbollskanalen. Tyvärr så hade fotbollskanalen strulat till det lite grann och mitt blogginlägg hamnar där först imorgon. Jag länkar dit när det faktiskt finns där.

Men Fredagstipset här blir fortfarande av.

Min rad ser ut som följer:

Man City - Middlesbrough - 1.
Blackburn - Aston Villa - X.
Chelsea - Hull - 1.
Everton - Bolton - X.
Sunderland - Stoke - X.
West Brom - Newcastle - X.
Wigan - Fulham - 1.
Portsmouth - Liverpool - X.


Everton och Liverpool borde känna av onsdagens match. Liverpool tvingas dessutom klara sig utan kapten Gerrard.

Man City och Chelsea tror jag är två ganska bra hemmasegrar. City är visserligen långt ifrån pålitliga, men det gäller främst bakåt, och så ofarliga som Boro är framåt så tror jag att City vinner ifall de petar in ett eller två mål, och det tror jag att de kommer att göra.

Många kryss på min rad, och det beror på att jag tenderar att välja kryss i svårtippade matcher, och det finns några sådana på denna kupong.

Fulham är väldigt bortasvagt medan Wigan tar många poäng hemma på JJB Stadium.

***********************************

Jag dyker in imorgon och länkar till bloggen på FK.

Trevlig helg!

Ny omröstning; Arshavin - Flipp eller Flopp?

Japp, nu ligger det en ny omröstning ute. Jag tänkte att ni skulle gå göra era röster hörda vad gäller Arshavin.

***********************************

Den gångna veckans omröstning handlade om vem ni tror kommer vinna skytteligan.

Anelka vann på 25%, Torres koma två med 20% och Ronaldo slutade trea på 17%.

Jag vill fortfarande påstå att vi kan bli fler som röstar... Så gör en effort.

***********************************

Vi hörs imorgon, både här i och med fredagstipset, och även på fotbollskanalen.se, hoppas jag.

I korthet... [2009-02-05]

Redan efter ev kvart så haltade Steven Gerrard av planen i gårdagens match på Goodison Park. Han beräknas nu bli borta i tre veckor.

***********************************

Premier League gör via Paul Duffen klart att det inte förligger några oegentligheter kring Arshavins övergång till Arsenal:
"The Premier League are very satisfied with how the paper work was processed and that is the end of that matter."

***********************************

Det jobbar uppenbarligen ett par muppar på TV-kanalen ITV. Igår när de sände Everton-Liverpool så hade det under sändingens gång inte haft ett enda reklamavbrott. När så matchen var inne i den 118e minuten så fick något snille för sig att det just då var ett perfekt läge att bryta för reklam. Alla som såg matchen direktsänt på TV i England missade målet. Vilket skämt. FA ska nu utreda händelsen.

***********************************

Micah Richards har arresterats för en misshandel som ska ha ägt rum kring jul och som ska ha tagit plats utanför en nattklubb. Richards är dock nu satt på fri fot i väntan på fortsatt utredning.

***********************************

Signaturen EvenSteven var ensam om att greja gårdagens fråga till punkt och pricka. Swindon (94/94), Barnsley (97/98), och Wolves (03/04) är det rätta svaret. EvenSteven grejade även alla årtal rätt, med viss hjälp av Linhem på Barnsleyåren ska tilläggas. Jag är hur som helst imponerad! Vackert jobbat även av Elias och eric som prickade in två av tre.

***********************************

Imorgon kommer jag med ett litet fredagstips. Jag kommer också att blogga, men inte här. Jag ska istället vara stand in på fotbollskanalen.se och blogga där imorgon. Mitt blogginlägg på fk kommer dyka upp här.

Englands U21-landslag & Degens skadejournal [2008-02-04]

Allra först: Igår gjorde jag en Topp Tio-lista över januarifönstrets mest intressanta värvningar. I all hast föll en listplacering bort. Nämligen den om Julien Fauberts lånövergång till Real Madrid. Det är ju minst sagt en märklig övergång. Faubert var bänkad i West Ham, och nu tillhör han Real Madrid. Jag trodde Real var ett världslag, och så ser man för några veckor sedan att de först kopplas ihop med Pennant, man avfärdar det som ett skämt, och sedan lånar de ett ännu större skämt. Ska jag dra slutsatsen att Pennant nobbade Real för Pompey, kanske? Vad vet jag. Övergången är hur som helst så pass märklig att den hamnar på en tredje plats på listan. Kikar ni på listan igen så är det numera en Topp Elva-lista.

***********************************

Hull
hade länge titeln “årets skrällag inom engelsk fotboll” som i en liten ask. Men nu tycker jag nog att de har fått bra konkurrens av Burnley. Burnley slog igår ut West Brom ur FA-Cupen med 3-1. Det är kanske inte någon direkt jätteskräll, men de slog ändå ut ett lag ifrån en högre division. Lägg därtill att de på bortaplan slog ut Chelsea ur Ligacupen, och sedan följde upp det med att på hemmaplan eliminera Arsenal ur samma cup. I semifinalen så var de en saknad bortamålsregel ifrån att slå ut Spurs. Det är inte illa pinkat för ett lag som ligger åtta i The Championship. Övriga kvarvarande Premier Leaguelag i FA-Cupen är varnade.

Replaymatchen mellan Arsenal och Cardiff skulle också ha spelats igår men sköts upp på grund av snöoväder.

***********************************

Fler omspelsmatcher i FA-Cupen ikväll.

Aston Villa - Doncaster.
Blackburn - Sunderland.
Everton - Liverpool.
Nottingham Forest - Derby County.


Jag misstänker att Aston Villa luftar lite spelare ikväll, men jag tror ändå att det vinner. I alla de tre övriga matcherna ligger kryss och förlängning nära till hands om ni frågar mig. Liten fördel för hemmalagen, måhända? Kanske framför allt för Everton? De är redan på väg mot en riktigt fin säsong, och att slå ut Liverpool ur FA-Cupen skulle knappast göra säsongen sämre - Det kan vara utmärkt tändvätska för Moyes grabbar. Dessutom blir jag inte det minsta förvånad ifall Liverpool får en liten reaktion efter segern mot Chelsea. Jag blir inte heller förvånad ifall Rafa Benitez vilar en eller annan spelare.

***********************************

I förra veckans reservlagsmöte med Man U så gjorde Liverpools Philip Degen comeback efter sitt tredje skadeuppehåll. Och vad hände? Jodå… Han skadade sig igen och måste nu vila i fem veckor.

Så här ser Degens Liverpoolkarriär ut hittills:

2008-07-03: Degen skriver på för Liverpool.
2008-07-28: Ljumskskadad på träning.
2008-09-23: Comeback i Ligacupen mot Crewe. Blev skadad i matchen - Två brutna revben.
2008-11-12 : Comeback i Ligacupen mot Spurs. Skadade sig i matchen - Ett mindre ben i foten brutet.
2009-01-29: Comeback i reservlaget. Utgick med en fotskada.

När jag kollar på det här så skrattar jag högt. Vissa människors kroppar klarar inte av idrott på elitnivå. Degen har en sådan kropp. Att han kom gratis till Liverpool betyder inte att han inte lyfter lön, och inte heller att han inte fick en sign on-bonus. Degen kan vara ett av de sämsta nyförvärven en klubb någonsin gjort. Alla sporter, alla klubbar, alla ligor, alla kategorier. Det finns inte en klubb i världen som kommer vilja lägga ens ett flaskställ och fyra gröna västar för att köpa åbäket. Att köpa ut honom ifrån kontraktet är det enda rätta Liverpool kan göra i sommar.

***********************************

Desperata omständigheter kräver desperata åtgärder, antar jag. Men jag tvivlar högaktningsfullt på att ett målvaktsbyte är vad som kommer rädda Middlesbrough kvar. Ross Turnbull har sett över hela säsongen gjort ett riktigt bra jobb i mål, och inget ont om Brad Jones, men att han petar Turnbull tror jag inte komma göra någon större skillnad för Boro.

***********************************

Nästa vecka spelas det en hel del landskamper. England möter Spanien och truppen är ännu inte uttagen.
Stuart Pearce har däremot tagit ut sin trupp till U21-landslaget.

Yngst av alla i truppen är Man Uniteds Daniel Welbeck. Äldst är Aston Villas James Milner. Många hade trott att Milner skulle få en plats i Capellos A-trupp, men så blev alltså inte fallet. Milner är för övrigt den engelska spelare med flest U21-kamper någonsin, 40 stycken är de till antalet. Om det beror främst på att han var duktig riktigt tidigt eller att han har svårt att ta det sista klivet som krävs för A-landslaget låter jag vara osagt.

Fyra lag har tre spelare med i truppen.
Man U - Tom Heaton (på lån i Cardiff), Fraizer Campbell (på lån i Tottenham), och Daniel Welbeck.
Chelsea - Jack Cork (på lån i Watford), och Ryan Bertrand (på lån i Norwich), och Michael Mancienne.
Tottenham - Tom Huddlestone, Jamie O'Hara, och Aaron Lennon.
Wolves - Richard Stearman, Michael Kightly, och Sylvan Ebanks-Blake.

Vill ni se hela truppen så klicka på denna länk.

***********************************

Ebanks-Blake
gjorde för övrigt hattrick igår i Championshipmatchen mot Norwich som slutade 3-3.

Övriga resultat från Coca Colaligan från igår:

Bristol City - Charlton 2-1.
Preston - Plymouth 1-1.
Southampton - Sheffield United 1-2.


Charlton ligger nu sist och Southampton ligger näst sist. Dessutom har de båda fler matcher spelade än övriga bottenlag. Oldham, Leicester och Leeds är de före detta Premier Leagueklubbar som idag spelar i League One. Nästa säsong lär de nog, om inget oförutsett inträffar, få sällskap av både Southampton och Charlton.

Dock ska det säga att Leicester just nu toppar League One och att både Leeds och Oldham börjar närma sig en Play Off-plats.

***********************************

På tal om Oldham så är det en av de klubbar som har haft en kort sejour i Premier League. Två säsonger (92-94), närmare bestämt. Men det finns tre klubbar som har gjort endast en Premier Leaguesäsong och som sedan dess inte återvänt. Någon som kan pricka in alla tre? Bonus för årtalen….

***********************************

Jag ska göra mitt bästa för att få in ännu ett inlägg idag.

Alla ni som läser, kommenterar, och stundtals berömmer: Stort tack!

De mest intressanta januarivärvningarna - Topp 11

Transferfönstret är nu obönhörligen stängt. Trupperna kommer nu se ut som de gör fram till sommaren. Om inte 4-5 klubbar, i samband med våren, desperat börjar rycka i Magnus Hedman, vill säga.

De mest intressanta värvningarna enligt mig är:

1. Robbie Keane.

Allt som omgärdar historien är lika förvirrande som det är intressant. Det ska bli kul att se hur Spursfansen tar emot sin hemvändare, och hur bra Keane börjar prestera när han drar på sig den vita tröjan.

2. Andrei Arshavin.
En lysande fotbollsspelare går till en klubb som älskar att verkligen spela fotboll. Jag ser fram emot att följa den lille tsaren i Arsenal.

3. Julien Faubert (lån).
Lånövergången till Real Madrid var ju minst sagt en märklig övergång. Faubert var bänkad i West Ham, och nu tillhör han Real Madrid. Jag trodde Real var ett världslag, och så ser man för några veckor sedan att de först kopplas ihop med Pennant, man avfärdar det som ett skämt, och sedan lånar de ett ännu större skämt. Ska jag dra slutsatsen att Pennant nobbade Real för Pompey, kanske? Eller är en övergång ifrån Hammers till Real inte ett steg uppåt? Vad vet jag. Övergången är hur som helst så pass märklig att den hamnar på en tredje plats på listan

4. Emile Heskey.
Jag tror att han kan bli viktig för Villa i jakten på en Champions Leagueplåt. Dessutom ska det bli intressant att se hur O’Neill formerar sin elva när alla spelare är tillgängliga. Går det att ha både Carew och Heskey från start?

5. Shay Given.
Kan irländaren bidra till att få fason på Citys försvar?

6. Zoran Tosic.
En supertalang som är tänkt att på lång sikt ersätta Giggs. En uppgift som förpliktigar. Jag är nyfiken på den unge serben, och jag hoppas att han får en del speltid i Man U under våren.

7. Savio Nsereko.
West Ham har lagt ut stora pengar på denna tyskfödde ugandier. Han är enbart 19 år gammal, och är en direkt ersättare till Bellamy. Jag har bara sett denna yngling glimta förbi i TV-rutan när han spelade för Brescia, så jag vet väldigt lite om honom. Men kostar man £8-10M som nittonåring så bör man ha talang, så jag är väldigt nyfiken.

8. Carlo Cudicini.

Fönstrets kanske smartaste värvning. Ligans bästa andremålvakt är nu given etta i ett Tottenham som helt enkelt hade en för skakig målvakt i Gomes.

9. Ricardo Quaresma (lån).

Han floppade i Barca och åkte hem till Portugal. Han har nu under hösten floppat i Inter, och går nu på lån till Chelsea. Jag är personligen inget fan av portugisen, men det ska bli roligt att se ifall han lyckas omvända mig. Om han får spela….

10. Kevin Nolan.
Jag har alltid gillat Kevin Nolan. Han står för en never say die attitude som jag älskar. Dessutom är han en skicklig fotbollsspelare. Newcastle behöver honom och hans mentalitet. Jag önskar honom i alla fall lycka till.

11. Nigel de Jong.

Jag skrattade faktiskt rätt gott när City la ut £19M på holländaren. Vi får väl se ifall jag får skratta ännu högre om ett par månader eller ifall jag kommer sätta skrattet i halsen.

Bubblare: Giles Barnes, Jimmy Bullard, Jermaine Pennant, Jay Simpson (lån), Jo (lån).

Vill ni se alla transfers gjorda i januari så klicka på denna länk.

***********************************

Tottenham gillar hemvändare.
Robbie Keane och Pascal Chimbonda försvann från White Hart Lane i somras, men är nu tillbaka. Lägg därtill att Jermain Defoe också har återvänt till London efter tolv månader i Pompey.

Ett gäng bra spelare? Jodå. Bra affärer för Spurs? Nja.

Totala inkomster:
Robbie Keane: £19M.
Chimbonda: £3M.
Defoe: £9M.
Totalt: £31M.

Totala utlägg:
Keane: £7M + £12M*.
Chimbonda: £4.5M + £3M.
Defoe: £7M + £15M.
Totalt: £47.5M.

Jag är ingen revisor, men i min värld så ser det inte ut som om dessa affärer är något att vara stolt över sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Det känns så väldigt mycket Tottenham, gör det inte?

* Denna affär sägs innehålla ett antal klausuler som gör att summan kan stiga till ca £16M. Totalsumman kan alltså stiga till £51.5M.


***********************************

Lampard slipper undan avstängning efter sitt röda kort på Anfield i söndags. Det var också en väldigt hårt dömd utvisning, så jag har inga bekymmer med det. Att Bosingwas beteende inte får något efterspel är däremot inget annat än en skandal.

FA kan inte agera i detta ärende då de bara har rätt att göra det ifall domaren erkänner att han inte sett incidenten i fråga, eller erkänner att han inte står fast vid sitt beslut. Om linjedomaren alltså hade sagt att han inte såg vad Bosingwa gjorde så hade FA kunnat straffa portugisen i efterhand. Nu säger han dock att han såg incidenten. Alternativ två för linjedomaren hade varit att i efterhand säga att han nog borde ha agerat, men detta tillstår han alltså inte.

Enligt min mening har nu linjemannen inför hela världen ansökt om en plats i begåvningsreserven i och med att han säger att han såg vad som hände, men anser inte att det var en regelöverträdelse. Hade han haft en intelligensnivå som i alla fall är i närheten av en treårings så hade han förstås sagt att han inte hade sett incidenten och därmed gett FA mandat att agera i efterhand. Då hade han bara erkänt sig halvt blind, istället för att som nu erkänna sig helt slut i huvudet. I min värld så har linjedomaren erkänt att han faktiskt inte kan fotbollsreglerna. Han tror på riktigt att man som spelare får sätta dobbarna i en annan spelares ryggslut. Nu utgår jag ifrån att FA i alla fall har mandat att bestraffa denna linjedomare. Självklart borde denna linjedomare ha dömt sin sista match på hög nivå - Allt annat är faktiskt skandalöst.

Jag anser också att FA inte borde behöva höra den ena eller det andra ifrån en domare för att i efterhand få mandat att agera. Det borde givetvis finnas en regel som säger något i stil med att om ett regelbrott som hade kunnat leda till ett rött kort på ett eller annat sätt har missats av domartrion så borde FA per automatik ha rätt att utreda händelsen. Skulle en sådan regel var så märklig verkligen? Jag anser att det borde vara lika givet som amen i kyrkan. Att FA ska behöva sitta med händerna bakbundna bara för att en extremt hjärnslö linjedomare vägrar erkänna att han gjort helt fel är skamligt.

***********************************

Det är verkligen blandade känslor i Tottenhamleden efter Keanes hemkomst. Vissa jublar, andra är fly förbannade. Harry Redknapp väljer nu dessutom att göra Keane till kapten i Ledley Kings skadefrånvaro. Jag förstår faktiskt inte varför man väljer att ta ett så pass sådant kontroversiellt beslut. Det finns en stor klick Spursfans som inte förlåtit Keane för att han lämnade i första taget, och som inte vill ha tillbaka honom. De lär ju knappast lugna ned sig när han nu får kaptensbindeln. Jag ser inte riktigt uppsidan med det. Jag tror att Keane skulle spela lika bra, och jobba lika hårt för att återigen få alla fans på sin sida, även utan en kaptensbindel på armen.

***********************************

Zenit har nu gått ut officiellt och sagt att de sålt Arshavin till Arsenal. Det kan nu alltså betraktas som klart. Till min stora glädje, lägger jag gärna till. Arshavin är en grymt sevärd spelare och jag ser fram emot att få se honom varje vecka. Men alla är inte lika glada. Vladimir Zhirinovsky är partiledare för det Ryska Liberala Demokratiska Partiet, och på partiets hemsida gör han följande uttalande:
”Andy - Du gör fel! Varför säljer du dig själv till en engelsk klubb? Nu kommer du bidra till att skapa glädje i England, och England är ett land som gör vårt land illa. De vill oss inget annat än illa. De ha skapat en revolutionsvilja världen över. Våra tjuvar åker dit, våra flyktbenägna oligarker som stal ryska pengar gömmer sig där borta. Om du inte längre ville spela för Zenit så finns det gott om andra alternativa klubbar. Spartak, Dinamo, Lokomotiv. Tänk igen Andrei!"

Haha. Jag som trodde att USA var den stora djävulen.

***********************************

Jo på lån till Everton. Jag vet inte vad jag ska säga om det, men Everton har väl inget att förlora, antar jag. Men med tanke på hur hårt han har floppat så kanske man inte ska förvänta sig så mycket. Vad säger du, Björn?

***********************************

För er som inte fått nog om Keaneaffären så länkar jag till denna krönika. Den är skriven innan Keane blev såld, och skribenten försöker reda ut när Keanes Liverpoolkärriär hamande "off track" och vad som faktiskt hände. En väldigt läsvärd text.

***********************************

Nu kom det där inlägget modell längre som jag hade utlovat. Just nu har jag verkligen en hel del att göra förutom bloggen, men jag ska göra mitt absolut bästa för att få tid att skriva i veckan.

Jag hoppas vara tillbaka redan imorgon.

Mina tankar kring Keaneaffären [2008-02-03]

Robbie Keane tillbaka i Spurs. Vad säger man?

För mig finns det en viktig sak att veta eller ta ställning till innan man diskuterar detta. Var det Rafa Benitez som villa ha, och som sedan köpte Robbie Keane? Utan ett svar på den frågan är det väldigt svårt att säga vad man tycker om behandlingen av Keane medan han var i Liverpool, lika svårt är det att ha en åsikt om försäljningen.

Kortfattat: Är det Rafas värvning så har spanjoren gjort bort sig så till den milda grad att klubben seriöst bör överväga ett tränarbyte i sommar. Är det inte Rafas värvning är klubben så dysfunktionell att den antagligen står utan tränare i sommar. Sanningen lär komma fram, den här historien är inte över.

Vad jag tror? Jag tror inte att Keane till hundra procent är Rafas värvning. Detta av två anledningar. 1) Om man lägger ihop Gerrards mål och assist med Torres dito från förra årets ligasäsong så bidrog duon med 35 mål och 11 assist. Merparten av dessa mål och målpassningar kom när laget spelade 4-2-3-1 och Gerrard och Torres hade en makalöst samarbete. Liverpool var det engelska lag som, med cuperna inräknat, gjorde flest mål förra säsongen. De passerade 100-målsgränsen flera veckor före Man U. Enbart en blind människa kunde undgå att se att målfabrikationen till stor del berodde på hur bra Torres och Gerrard hittade varandra. Varför skulle då Rafa vilja köpa en spelare som alltid har spelat bäst med en forwardspartner? Keane är som bäst i en uppställning som har två anfallare, det är ingen hemlighet. Om jag vet om det så vet Rafa också om det. Men ok, ponera att Benitez faktiskt ville ha dels en backup till Torres (trots att Keane inte är bäst som ensam anfallare) och dels kunna testa 4-4-2 i vissa matcher. Rafa gillar att kunna anpassa sin taktik efter motståndet, och han såg kanske Keane som en bra pusselbit i sitt taktiska pussel. Men det rimmar ändå illa. För om nu Rafa verkligen ville ha Keane så borde han visat mer tålamod, framför allt med tanke på prislappen. Rafa är dessutom känd för att vara en tålmodig man. När Crouch kom till klubben så hade han en måltorka som varade i 16 matcher (24 timmars spel!) innan nollan spräcktes. Men han fick fortsatt förtroende under denna tunga period i match efter match. När Kuyt gjorde mål mot Man City i ligan i höstas så var det hans första ligamål på 27 ligamatcher, och alla vet hur given Kuyt är. Det är helt enkelt inte likt Rafa att inte ge en anfallare mer tid. I fallet med Keane har Rafa dessutom petat irländaren precis när man tycker sig ana en uppåtgående form. Jag kan inte se en enda vettig anledning till varför Benitez skulle göra så ifall han så sent som i somras såg Keane som en viktig och passande pusselbit till sitt Liverpoolpussel, det förefaller obegripligt.

Vad som än har hänt så tror jag att hela denna soppa på ett eller annat sätt kan komma att påverka Rafas framtid i Liverpool. Köpte han verkligen Keane så måste han ifrågasättas å det grövsta. Gjorde han det inte så är han säkerligen rasande inombords.

Jag konstaterar också att hela situationen saknar vinnare. Liverpool som klubb? En stor förlorare dels med tanke på de ekonomiska aspekterna och dels för att en halv fotbollsvärld rättmätigt skrattar åt klubben. Rafa Benitez? En förlorare hur man än vänder och vrider på det. Antingen har han köpt en spelare för dyra pengar som inte passade in, och som han dessutom inte visat tålamod, eller så har fick han en spelare på halsen som han aldrig till fullo ville ha. Robbie Keane? Det är synd om killen. Han sa att Liverpool var hans drömklubb och sen gick allt åt skogen. Han presterade dåligt och kan dessutom ha varit en bricka i ett maktspel i Liverpool. Tottenham? Nja. Hyfsat rent ekonomiskt, men de får nu tillbaka en spelare som fansen har väldigt blandade känslor kring.

Jag lämnar resonemanget öppet tills vidare. Jag hoppas och tror att jag får anledning att återkomma i ämnet. Jag skulle väldigt gärna vilja veta mer om spelet bakom kulisserna i denna affär, för att det finns ett sådant spel som vi vanliga dödliga i dagsläget inte har koll på, det är jag helt övertygad om.

***********************************

Detta inlägg blev bara Robbie Keane. Jag är tillbaka ikväll med ett inlägg med blandat innehåll. Så surfa in igen under kvällen!

Tankar om helgen. [2008-02-02]

Liverpool tog tre välförtjäna poäng mot Chelsea Anfield. Men istället för att prata om att denna säsong för Liverpools del har inneburit ett trendbrottott i mötena mot de andra topplagen så tvingas vi förstås återigen prata om undermåliga domarinsatser och hur olika regler tillämpas för olika spelare. Lampards röda kort var benhårt dömt, speciellt med tanke på att Gerrard minuterna innan hade gjort en liknande tackling som inte ens ledde till gult kort. Vad värre var…. Han förklarade för domaren vad han tyckte om dennes bedömning, och han gjorde det med ord som föräldrar oftast inte lär sin barn. Fick han gult kort för sitt fuck offande? Nej, skulle inte tro det.

***********************************

Återigen visar det sig att Respectkampanjen är ett första klasseans skämt och att den inte gäller för alla spelare. Minns ni Belhadjs andra gula kort i matchen mot Aston Villa? Jag skrev då att jag inte var säker på att alla spelare hade fått gult kort för samma förseelse. Och jag hade rätt. Vissa spelare får applådera domarinsatser ironiskt - vissa får det inte. Vissa spelare får skrika fuck off och gestikulera som vore de en stins på crack - vissa får det inte. Det så jävla fel. Det är en djup orättvisa med fotbollsmått mätt, och det är rent av ovärdigt. Om jag var en av de spelare som inte ingick i den exklusiva klubben som slipper varningar för vissa förseelser så skulle jag vara fruktansvärt arg, och hade det funnits en Fotbollsombudsman hade jag vänt mig till det ämbetet.

***********************************

I övrigt gjorde Gerrard bort sig när han filmade till sig ett gult kort. Oerhört tråkigt att se. Hans insats i matchen, som var oerhört bra, hamnar i skymundan, och ska så också göra. Gerrard har själv fördömt filmare, men drar sig inte för att själv sätta på sig filmarkostymen då och då. Hyckleri på hög nivå. Visserligen är jag inte beredd att påstå att Gerrard filmar närmelsevis lika mycket som vissa vill göra gällande - vissa spelare har satt det i system, det har inte Gerrard - men han gör det. Och då ska man ge fan i att fördöma andra som gör det.

***********************************

Vad har förresten hänt med Chelsea? De är ju helt apatiska när de får bra motstånd. Absolut ingenting händer när de har bollen. Bolltempot är lågt, löpningarna på spelare utan boll är nästan obefintliga, det verkar saknas vilja och passion hos en mängd spelare, och allt de företar sig ser omständligt och planlöst ut. En rätt bedrövlig syn, faktiskt. Även innan Lampards utvisning så var Chelsea likbleka. Kanske hade matchens slutat 0-0 utan det röda kortet, men ingen ska inbilla mig att Chelsea hade kunnat fixa en trepoängare, därtill var de helt enkelt för dåliga. I de fyra senaste matcherna (Liverpool (h), Arsenal (h), Man U (b), Liverpool (b)) mot övriga topplag så har Chelsea mäktat med sammanlagt sju skott på mål. Sju skott på mål på fyra matcher är mindre än ett skott på mål per halvlek och det är förstås outsägligt dåligt för ett lag av Chelseas kaliber. Detta tillsammans med det faktum att Scolaris gäng bara har tagit en poäng av 15 möjliga mot övriga topplag säger det mesta. Med ett sådant facit är det fasligt svårt att vinna ligatitlar.

***********************************

Jose Bosingwa är nu i mina ögon för alltid en fullblodsidiot. Om du med flit sätter dobbarna i ryggslutet på en annan spelare så står det inte helt rätt till. Bowingwa har uppenbarligen en trasig DNA-stege någonstans. Jag hoppas verkligen att han blir avstängd i efterhand. Gärna i mer än tre matcher.

***********************************

Om Chelsea var dåliga på Anfield, vad ska man då säga om Man Citys insats på Britannia Stadium i lördags? Det var rent ut sagt pinsamt att se. I 55 minuter fick de spela med en man mer på banan och de resulterade i absolut ingenting. Två skott på mål - Det var det. Inte en enda av de Cityspelare som ska stå för de offensiva intentionerna gjorde en godkänd insats.

***********************************

James Beattie. Två mål på de tre första matcherna. Kul för Beattie. Målet mot City var dessutom riktigt snyggt.

***********************************

Trots Citys usla insats i helgen så är väl ändå ett grattis på sin plats. Shay Given är nämligen en strålande målvakt, och han har många bra år kvar. Jag hävdar visserligen fortfarande att Joe Hart kan bli en riktigt skicklig målvakt, men just nu är förstås Given bättre, och det är just nu som City behöver stabilitet i försvaret.

***********************************

Värre då för Newcastle. Owen är skadad, Given är såld, och de ligger redan prekärt till i tabellen. Det finns verkligen en överhängande risk för att de faktiskt åker ur i år. I så fall kommer jag sakna dem. Newcastle är en klubb som hör hemma i Premier League, och jag lider med deras fantastiska fans.

***********************************

Arsenal är just nu…. Inte så bra.

***********************************

West Ham har nu tagit poäng på Stamford, Anfield och Emirates denna säsong. Starkt.

***********************************

Hull - West Brom, 2-2. Jay Simpson gjorde mål för West Brom, och jag tycker att Arsenallånet ett antal gånger denna säsong har visat att han kan bli en bra anfallare. Jag tror inte att han skulle ha gjort färre mål om än Bendtner ifall han hade fått lika mycket speltid som dansken har fått i Arsenal.

***********************************

Middlesbrough - Blackburn, 0-0. Vilken överraskning.

***********************************

Darren Bent gjorde två mål mot Fulham i lördags. Men det lär inte hjälpa honom sådär värst mycket i sin jakt på mer speltid. Är det någon som inte tror att Pavluychenko, Defoe och Keane alla kommer gå före Bent?

***********************************

Carew gjorde comeback för Villa i lördags. Jag är väldigt nyfiken på hur O’Neill kommer formera sin offensiv nu när Carew är tillbaka från skada. Agbonlahor är förstås given. Men sedan då? Heskey eller Carew? Vad tror ni?

***********************************

Benayoun gjorde ett riktigt bra inhopp igår. Kuyt däremot fortsätter vara sådär klumpig, långsam och oteknisk som bara han kan vara. Om ni frågar mig så borde Beanyoun just nu gå före Kuyt.

***********************************

I skrivande stund är transferfönstret på väg att stänga och de sista affärerna håller som bäst på att avslutas. Man Citys Jo har gått på lån till Everton, och Robbie Keane ser ut återvända till Tottenham. Mer om den dealen och januarifönstret i stort blir det imorgon.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon och då blir det alltså mer om Keanedealen, mer om alla januaritransfers och annat smått och gott.

Bloggfri helg [2009-02-01]

Japp, så är det.... Ni får invänta måndagen innan några nya inlägg dyker upp. Det har helt enkelt kört ihop sig vad gäller andra plikter här i livet. Jag ska göra mitt bästa för hitta tid och att köra på som valigt i veckan.

Jag lovar i alla fall att det någon gång under morgondagen ett inlägg modell längre som sammanfattar helgen.

***********************************

Tipsraden var blodigt svår denna vecka.

Rätt rad ser ut som följer:

Stoke City - Man City - 2
Arsenal - West Ham - 1
Aston Villa - Wigan - X
Bolton - Tottenham - X
Fulham - Portsmouth - 2
Hull City - West Brom - 1
Middlesbrough - Blackburn - X
Man Utd - Everton - 1

RSS 2.0