Jag trodde att Chelsea hade mer klass än så. [2009-02-10]

För det första: Jag blev förvånad när jag läste att Scolari hade fått sparken. Jag trodde nog att man i Chelsea skulle förespråka mer tålamod än så. När man anställde Scolari så var det med ett statement om att man ville distansera sig ifrån den fotbollsfilosofi som Mourinho och Grant stod för. Gladare, offensivare och mer underhållande fotboll skulle spelas på Stamford. Sexy football.

Det blev inte riktigt så. Önskan om att spela rolig och iögonfallande fotboll visade sig kanske vara svagare än önskan om att vinna matcher och plocka poäng. Då skulle man inte ha anställt Scolari i första lägtet. Man skulle aldrig ens ha gjort sig av med Mourinho. Om det är maskinmässiga prestationer som nästan alltid genererar poäng så var väl Mourinho perfekt? Och ville man ha en attraktiv fotboll så var väl Scolari perfekt. I själva verket ville man ha en mix båda världarna, och man ville ha det omedelbums.

Scolari skulle alltså komma in och bevara vinnarmentaliteten, det tighta försvaret och förmågan att plocka poäng. Utöver det skulle han också bidra med lite rolig, attraktiv, och sexig fotboll. Det är garanterat lättare sagt än gjort, och jag kan inte annat än att beklaga mig över bristen på tålamod i detta fall. Scolari fick en svår uppgift, men väldigt lite tid att klara av uppgiften.

Enligt Scolaris talesman så är det Abramovich som har fattat och verkställt beslutet om att sparka brassen. Abramovich har för andra gången sparkat en manager på ett nyckfullt sätt. Han har också visat med vilka hårda nypor han styr sitt Chelsea. Denna ryss verkar vara svår att tillfredsställa. Men någon bör försöka få honom att sätta sig ned och lyssna. Innan den här säsongen drog igång så hade Chelsea på de senaste fyra åren vunnit Premier League två gånger, FA-Cupen en gång och tagit sig till Champions Leaguefinal en gång. Tre titlar och en final på fyra år är ett fint facit. Hur många andra klubbar hade ens letat en ny tränare i det läget? Inte särskilt många va? Om Abramovich kunde sparka en av fansen älskad Mourinho på halvtaskiga grunder så hade han förstås inga bekymmer med att sparka en Scolari som många fans redan hade börjat tvivla starkt på. Så kanske borde jag inte ha blivit förvånad. Men jag trodde att Chelsea var en storklubb nu, och att de faktiskt hade skaffat sig lite mer klass än så. Jag hade fel.

Nu är jag nyfiken på vem som ska ta över, men framför allt är jag nyfiken på vad för krav som kommer att sättas på denna person. Chelsea är just nu inte favorit till någon titel denna säsong. Om klubben inte tar någon titel, ska näste tränare sparkas redan efter säsongen då, som man gjorde med Grant? Eller får han en säsongen till på sig? En och en halv? Två? När man väl har börjat sparka managers (Chelsea har faktiskt gjort sig av med tre styken på bara 17 månader nu) så blir det lätt en liten klubbtradition. Fråga Newcastle eller Tottenham. Och det visar sig inte alltid vara den perfekta lösningen. Fråga Tottenham eller Newcastle.

***********************************

Mourinho, Grant och Scolari i siffror.

Eftersom Scolari gjorde 36 matcher som tränare för Chelsea så kollade jag upp hans föregångares facit på deras 36 första matcher med klubben. Det ser ut som följer:

Mourinho:
90 tagna poäng (poängsnitt på 2.5 p/match), och 77% vunna matcher.
75 mål gjorda, 12 mål insläppta. Matchraden: 28 – 6 – 2.

Grant:
86 tagna poäng (poängsnitt på 2.38 p/match), och 72% vunna matcher.
69 gjorda mål, 17 insläppta. Matchraden: 26 – 8 – 2.

Scolari:
71 tagna poäng (poängsnitt 1.9 p/match), och 55% vunna matcher.
75 gjorda mål, 12 insläppta. Matchraden: 20 – 11 – 5.

Är det inte rätt anmärkningsvärt att Mourinho och Scolari gjorde och släppte in exakt lika många mål under sina första 36 matcher? Jag antar att det gäller att släppa in, och för den delen även att göra, "rätt" mål. Scolari gjorde fler mål och släppte in färre mål än Grant, och ändå tog han 15 poäng mindre.

***********************************

Vem tar nu över då? Hiddink, Rijkaard, Grant, Mancini, Mourinho, Di Matteo, och Zola/Clark är de namn nämnts i pressen. Enligt Sky Sports så kommer Hiddink att tillfrågas, men om holländaren tackar nej så kommer Chelsea tillsätta någon tillfälligt för att sedan anställa nytt i sommar.

Fansen gapar för övrigt efter Zola/Clark. Inte helt oväntat. Men är Zola verkligen redo ännu?

***********************************

Leeds-Millwall
slutade 2-0 till Leeds efter två mål Jermaine Beckford. Båda målen var riktigt vackra och båda målen var typiska för en modern anfallare. Ett skott utifrån och en riktigt bra tajmad löpning följt av ett kompromisslös avslut. Beckford kom för övrigt till Leeds 2006. Han kötes för 45.000 pund ifrån non-leaguelaget Wealdstone. Förra säsongen blev 25-åringen utsedd till Player of the Year i League One. Beckford har ögonen på sig ifrån klubbar högre upp i seriesystemet, och har många gånger ryktats vara på väg bort från Leeds. Men han har kontrakt till 2010 och säger själv att han inte villa lämna.

I en intervju efter en match förra säsongen så fick anfallaren frågan:
- Where do you see your own future?
Beckord svarade:
 - What shirt am I wearing, bruv? You bein' serious?

Svaret gjorde honom minst sagt populär hos Leedsfansen, och i klubbshopen kan man nu köpa T-shirts med just detta svar tryckt på tröjan

Fabian Delph då? Jo... han kan bli riktigt, riktigt bra. Han har ett oerhört driv i sitt steg. Han påminner faktiskt en del om Gerrard.

***********************************

Rebusen från igår var tydligen ganska enkel. Di Canio är förstås rätt svar.

Rättvisemärkt syftade på det Fair Play-pris han fick att emot efter ha struntat i att göra mål när en motståndarmålvakt låg ned skadad. Istället tog han ned bollen med händerna. Långt ut på högerkanten handlar förstås om italienarens politiska åsikter, och bubblande stämning på läktaren handlade om West Hamsången ”I'm forever blowing bubbles”.

Petter, Markus_H, Oskar, uffe och Björn listade alla ut svaret. Det är nog en eller två för många för min smak. Nästa rebus blir svårare....

***********************************

Jag hoppas vara tillbaka redan i eftermiddag.

Kommentarer
Postat av: Kriss

Chelsea har ju inte samma historia med tränare som de andra storlagen, vet inte om det är fansen som fått hybris och förväntar att de ska vinna allt eller om det är Abramovich. Kommer dock ihåg i höstas då Chelsea slog alla lag Barcelona-style och alla journalister sjöng i kör om att Chelsea skulle leka hem ligan denna säsong, men sen kom förlusterna mot Liverpool, Arsenal och det började gå grus i maskineriet.



Tror dock att det ligger nåt mer än dåliga resultat i bagaget, verkar ju inte ha speciellt bra relation med spelarna efter uttalanden om att spelarna inte ger 100% i alla lägen. Sedan bänka spelare som Drogba och Deco ser inte bra ut i Abramovich ögon. Tråkigt är det i alla fall då jag fått en bild av att Scolari är en sympatisk människa (med undantag för några uttalanden om homosexuella) och med lite tid hade han fått fason på divorna där.

2009-02-10 @ 15:02:14
Postat av: Linhem

att vilja spela sexy football och ha en tränare som Scolari går inte riktigt ihop...

även hört rykten om kombinationen Zola/Di Matteo...Clarke känns som deras största förlust iår?

Hiddink får ju sin lön från Roman redan så är en stor chans fast kanske efter säsongen.

2009-02-10 @ 15:22:45
Postat av: Holmgren

Varför skulle inte Scolari kunna stå för sexy football? Han står för en ganska iögonfallande fotboll när hans lag fungerar, tycker jag. Han har ju knappast fått sparken för att att han misslyckats med att spela underhållande fotboll. Han har fått sparken för att att resultaten har varit för dåliga i Romans ögon.

2009-02-10 @ 15:29:24
Postat av: Linhem

Holmgren:



ja men lite konstigt att just Scolari valdes då han trots sin nationalitet inte ses som den mest offensiva tränaren, sedan så har de ju vart så att i början var de sexy men nu mest dåligt och resultaten blev sämre samtidigt som spelet blev fulare...ja iögonfallande men sågs i brasilien inte som den mest braslianske då han var mer 1-0 än 4-4.

2009-02-10 @ 16:28:06
Postat av: Anonym

Tyckte det var för tidigt att sparka scolari, hade man gett honom tid så hade han ju helt klart fått mer av sina spelare. Tyckte dom har sett lite lojjiga ut när det är stora matcher.

Och hoppas F.Riijkard tar över nu !



2009-02-10 @ 17:54:35
Postat av: Sebbe

Dennis Wise borde ju träna Chelsea !

Lite aggressivitet å jävlaranamma !



Steve Mcmanaman 4-life !

2009-02-10 @ 18:25:51
Postat av: Jonte

Var det inte så att Mourinho sa upp sig pågrund av diverse omständigheter?

2009-02-10 @ 18:35:26
Postat av: Holmgren

Det beror nog på vem man frågar. Men Roman har sista ordet, och man kan nog betrakta det som han fick gå. "Mutual consent" som det heter i England är det officiella. Hade JM inte "lämnat självmant" hade han fått sparken.



När Svennis från City var det också "mutal consent".

2009-02-10 @ 18:47:04
Postat av: Zacko

Verkar som om Hiddink är klar nu, för resten av säsongen. Bra! Då får inte Piff&Puff för sig att sparka Benitez för att anställa Hiddink istället i alla fall....

2009-02-10 @ 19:45:30
Postat av: EvenSteven

Jag måste hålla med Linhem här...



Scolari har aldrig stått för "sexy football".



Se bara på hans Portugal som väldigt ofta spelade defensivt och på resultat.

2009-02-10 @ 21:44:23
Postat av: Holmgren

Ni har förstås en poäng i det. Men vad han stått för tidigare har inte så mycket med saken att göra. När han hamnade i Chelsea så var det uttalat att Roman, Peter Kenyon och säkerligen en hel del Chelseafans förväntade sig en mer attraktiv fotboll än under Mourinho. Det var rätt många som också tyckte att det var vad de fick se i början av säsongen...



Läs den här från The Guardian:

http://www.guardian.co.uk/sport/blog/2008/oct/25/chelsea-liverpool



Då var alla helt lyriska. Precis som Kriss sa i första kommentaren i detta inlägg. Alla hyllade Chelsea i höstas.

Det är sjukt hur snabbt det kan vända egentligen....

2009-02-10 @ 22:20:38
Postat av: Linhem

aa, var stor förväntingar på han efter den briljanta starten och väldigt upphaussade men blev ju inte lika bra när Essien först gick sönder,Drogba kom tillbaka och "förstörde" för Anelka osv osv sedan verkar inte spelarna ha förtroende för Big Phil på slutet så kändes som att han var påväg bort eller åtminstone någon förändring, undrar hur mycket Clarke betydde innan han gick...och nu betyder för Hammers

2009-02-10 @ 23:24:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0