Så slutar Premier League - Platserna 11 & 12. [2009-08-04]

Here we go again. Det är dags att göra den under halvan av PL-tabellen komplett. Det är platserna 11 och 12 som gäller.

Än så länge så ser tabellen ut som följer:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11.
12.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

12. WIGAN ATLETHIC.


Motivering:

För mig blir Wigan ett av de mest intressanta lagen att följa kommande säsong. Laget har under Steve Bruce gått från klarhet till klarhet i PL, och förra säsongen så var man faktiskt med och nosade på en UEFA Europa League-plats (förde detta UEFA-Cupen) länge och väl. Till slut hamnade laget på en 11e plats, och trots att de nu har förlorat sin kanske största stjärna i Antonio Valencia till Man Utd så tror jag att en mittenplacering väntar klubben även denna säsong. Vad är det som är så intressant med Wigan i år då? Tränarbytet, förstås. Steve Bruce har alltså lämnat för Sunderland, och är ersatt med Roberto Martinez. Den 36-årige Spanjoren är en av de mest spännande tränarna i den engelska fotbollen. Han har hämtats från Swansea där han gjorde ett absolut strålande jobb. Förra säsongen så var Swansea nykomlingar i CCC, och man hamnade så högt upp som på 8e plats. Martinez är väl bekant med den engelska fotbollen då han som spelare spenderade över 10 år i England. Vilket lag han gjorde flest matcher för? Wigan. Martinez gjorde nära 200 matcher för klubben och var med på stora delar av den resa som tog Wigan från fjärde divisionen till PL. Faktum är att Martinez var en riktig kelgris hos fansen, och ett tag var han den spelare i klubben som hade varit där allra längst. Så på många sätt och vis är det här lite som att komma hem.

I Swansea så använde sig Martinez sig av 4-3-3 (ett offensiv 4-5-1, för de som vill), men det återstår att se ifall så blir fallet även i Wigan. Vilken formation som än används så kan vi nog vara ganska säkra på att vi kommer att få se en mer publikfriande fotboll på DW Stadium den närmsta tiden än under Steve Bruce. Utan att säga något ont om Bruce så handlade det inte så mycket om skönspel under hans regim. Det gjorde det däremot i Swansea under Martinez. Självklart är det så att jag inte såg fruktansvärt mycket CCC-fotboll förra säsongen, men jag såg en del och jag försökte få in några Swansea-matcher, just av den anledningen att de spelade väldigt fin fotboll. Det fanns självklart brister, men det var oftare hos den individuella spelaren än hos själva fotbollen. Bollen efter marken, stor rörlighet, få tillslag och många spelare med i offensiven präglade Swanseas spel. Ni som såg lagets FA-Cupmatcher mot Fulham vet vad jag menar. Och jag tvivlar inte en sekund på att Martinez kommer att försöka prägla även Wigan med denna fotbollsfilosofi, och jag ser helhjärtat fram emot det.

Har Wigan då spelarmatrialet för att verkligen spela fotboll? Nja, blir väl svaret där. Kanske, om laget får tid och det visas tålamod från ledningen - Och det tror jag att det kommar att göras. Wigans ordförande Dave Whelan har sagt att Martinez har ett jobb i tre år framåt, vad som än händer. Det bådar gott.

I de bakre leden ser det väldigt bra ut för Wigan. Den tidigare så hårt kritiserade Titus Bramble har en strålande säsong bakom sig, och det har även mittbackskollegan (som ibland tar steget upp på mittfältet) Paul Scharner. Även vänsterbacken Maynor Figuero visade att han håller hög klass i sina bästa stunder. Han är också jämn och något av en evighetsmaskin - Han startade i alla 38 ligamatcher förra säsongen. Till höger i backlinjen finns kaptenen Mario Melchiot, som också kan spela mittback när det behövs. Förutom dessa fyra hittar vi stabila spelare som Emmerson Boyce och Erik Edman, och målet vaktas av Chris Kirkland. Det ser som sagt ut bra ut defensivt. Den centrala delen av mittfältet ser också stark ut. Klubben ser ut att få behålla Lee Cattermole, och jag har stora förhoppningar på hans säsong. Han är stundtals för ovårdad och brysk, men det var Steven Gerrard också vid 21 års ålder. Nu jämför jag inte Cattermole med Gerrard, men jag vill mena på att det kan ta ett tag att lära sig värdera situationer och att tygla sitt temperament. Alltför mycket ska det dock inte tyglas - Närkampsspelet och bollvinnandet är Cattermoles största kvaliteter. Men jag tycker även att han är underskattad rent tekniskt och som passningspelare. Cattermole är en framtida landslagsman och han kommer bli navet på Wigans mittfält denna säsong. Förutom Cattermole så finns spelare som nyss nämnade Scharner, Oliver Kapo (för tillfället skadad), Michael Brown, koreanen Cho Won-Hee och nyförvärvet Hendry Thomas att tillgå på mitten. Är det något som hade kunnat se bättre ut så är det på kanterna i offensiven och i anfallet. N'Zogbia är förstås given och nye Jordi Gomez kan spelare både centralt och på kanten. Jason Koumas och Daniel De Ridder kan också spela på kanten. I anfallet ska det bli intressant att se nye Jason Scotland (21 mål i CCC för Swansea förra säsongen) och Hugo Rodallega (kom i vintras) som nu har en försäsong i benen med klubben. Även strulpellen Maron King har några mål i kroppen om han klarar av att bete sig som folk.

I den bästa av världar så skulle Wigan ha mer bredd och mer beprövade kort i offensiven, men på det stora hela ser det bra ut. Det kan säkert ta ett tag för laget att ta form under sin nye tränare och nya spelidéer brukar inte sätta sig på en kafferast. Därför tror jag inte att det blir så mycket bättre än en 11e plats för Wigan, och det är ju inte fy skam. Men på sikt tror jag att det kan bli ännu bättre.

Klubben:
Grundad:
1932.
Arena: DW Stadium (25.138).
Publiksnitt 08/09: 18.350.
Manager: Roberto Martinez.
Lagkapten: Mario Melchiot.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):
8.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Amr Zaki, 10 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Jason Scotland från Swansea £2M. Jordi Gomez från Espanyol (förra säsongen utlånad till Swansea), £1.7M. Hendry Thomas från Deportivo Olimpia, gratis. James McCarthy från Hamilton, pris okänt.

Spelare ut: Antionio Valencia till Man Utd, £16M. Lewis Montrose till Wycombe, gratis.

***********************************

11. SUNDERLAND AFC.

Motivering:
Sunderland gjorde en riktigt dålig säsong förra säsongen. Delvis kan det förklaras med Roy Keanes avhopp från tränarposten och några misslyckade värvningar i bland annat Diuof och Chimbonda, men det förklarar inte allt. Sunderland borde inte ha varit inblandade i bottenstriden med bara två omgångar kvar, så dåligt är inte laget. Årets säsong är en nystart och en chans till revansch, och jag tror faktiskt på laget till denna säsong. Dels för att jag anser att laget faktiskt har en bra grundpotential och dels för att Steve Bruce är rätt man på rätt plats. Sunderlands svagaste punkt har varit det försvarsmässiga, och med tanke på vad Bruce gjorde med Wigan på den fronten så båda det gott för Sunderland. Kan man få ordning på den tidigare hopplöse och oduglige Titus Bramble så borde man absolut kunna få ordning på Anton Ferdinand också.

Försvarsmässigt har laget tappat Dean Whitehead som också var lagets kapten. Men jag tror inte att förlusten är så förödande. I de bakre leden finns det fortfarande en hel del habila spelare i ovan nämnda Ferdinand, Gerorge McCartney, Danny Collins, Phil Bardsley, Nyron Nosworthy, Paul McShane och nye Paulo da Silva från Paraguay som är lagkapten i landslaget. Men ska man vara ärlig så saknas det fortfarande en riktig pappa i backlinjen och en eller två högklassiga mittbackar. Dessutom går det att sätta frågetecken efter både Gordon och Fülop som gör upp om målvaktsplatsen. Men som sagt.... Försvarsmässigt har jag stor tilltro till tränare Bruce.

På mittfältet ser det bra ut. Man har en bra mix av kreativitet och tuffhet. Den nye Lorik Cana, som dirket har fått lagkaptensbindeln, är en klasspelare. Jag är övertygad om att Cana kommer att bli ett namn på många läppar denna säsong. Han är en riktig Roy Keane-typ. Ni som såg Sverige få med sig 0-0 mot Albanien i VM-kvalet vet vad jag pratar om. Cana fullkomligen ägde mittfältet i den matchen, och jag blir föga förvånad ifall han gör detsamma i många PL-matcher denna säsong. Saknar man fortfarande hårdhet på mitten så finns både Grant Leadbitter och Andy Reid i truppen. Kreativiteten ska främst komma från Stead Malbranques och Kieran Richardsons fötter. Och alla som har följt engelsk fotboll en längre tid vet att dessa två herar håller relativt hög PL-klass. Carlos Edwards och Teemu Taino är två andra spelare som kommer att få speltid på Sunderlands mittfält.

I anfallet ser det också ganska bra ut, enligt min mening. Man har visserligen inte kvar Djibril Cissé, men hans tio mål tror jag att ersättarna går in och grejar ganska enkelt. Alla vet vad Kenwyne Jones går för, och han kommer garanterat bidra med en del mål. Fraizer Campbell från Man Utd är ny in, och Darren Bent från Spurs är i skrivande stund en läkarundersökning ifrån att bli klar för Sunderland. I Campbell ser jag en ganska stor framtid, och även om Bent stundtals ser ut att lida av fotbollsvärldens sämsta självförtroende så är han faktiskt riktigt bra när han är bra.

På det stora hela så anser jag att Sunderland har en bra elva och en relativt bred trupp. Sunderland är också en klubb som har de yttre förutsättningarna för att bli ett bra PL-lag. Arenan och publiken hållet högsta klass. Dessutom så tror jag som sagt att Steve Bruce är rätt man att leda klubben framåt.

Klubben:

Grundad: 1879.
Arena: Stadium of Light (49.000).
Publiksnitt 08/09: 40.168.
Manager: Steve Bruce.
Lagkapten: Lorik Cana.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 13.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Kenwyne Jones och Djibril Cissé, 10 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Lorik Cana från Olympique Marseille £5M. Fraizer Campbell från Man Utd, £3.5M.

Spelare ut: Michael Chopra till Cardiff, £4M. Dean Whitehead till Stoke, £3M. Greg Halford till Wolves, £2M. Peter Hartley till Hartlepool, gratis. Nick Colgan till Grimsby, gratis.

***********************************

Imorgon är det dags att börja beta av den över halvan. Jag känner på mig att ni tycker och tänker mer än vad som syns i kommentarerna. Det är nämligen ganska fattigt med kommentarer över huvud taget, så gör gärna era röster hörda.

Vi hörs imorgon!

Kommentarer
Postat av: Ralle

Skulle velat kommenterat något bra men allting hittills har varit så klockrent så.. Det intressanta börjar väl mer när det kommer till 1-2 platserna.. Aja, skitbra blogg för övrigt.. Kul att ha dig tillbaka!

2009-08-04 @ 14:56:33
Postat av: KungKero (Arsenal)

Håller till det stora hela med dig hittils och tycker att sunderland kan blir ett av lagen som kommer sätta färg på årets PL, kanske tom högre än 11 plats. Väntar med spänning på top 10 som av förklarliga skäl troligtvis blir mer väldiskuterat.

2009-08-04 @ 15:12:39
Postat av: Peter

Intressant att läsning. Har inga åsikter om platserna på nedre halvan annat än att bara Boro gjorde färre mål än Sunderland 08/09. Hjälper nog inte ens att bänka Ferdinand för att få ordning på det problemet.



Annars tänkte jag kommentera LFC's Lucas som du skrivit lite om på ett forum där jag inte kan kommentera :-)



LFC har haft ett spel där motståndarnas mittfält, hur aggressivt de än spelar måste falla tillbaka lite för att Xabi alltid kunnat hitta endera Gerrard eller den motsatta kanten.



Med Lucas får vi ett helt annat spel då han sällan kan få fram bollen till Gerrard och nästan aldrig lyckas byta kant vare sig snabbt eller bra. Allt för ofta kommer bollen två meter bakom spelaren.



Ovanstående är förstås sånt jag sett under förra säsongen. Han har gjort bättre ifrån sig och varit mer delaktig offensivt under försäsongen och jag hoppas att han kan höja sig en nivå samtidigt som kanske laget lär sig utnyttja honom bättre.



Kanske kan Gerrard komma lite längre ner i banan när man inte lyckas få bollen förbi motståndarnas mittfält eller låta Bena vandra in en aning. Eller hur tror ni LFC post-Xabi spelar?

2009-08-04 @ 18:15:45
Postat av: Oskar

Jag kan ha missat något men visst heter Wigans arena JJB stadium?



Annars håller jag med dig, ska bli riktigt spännande att se hur Wigan ska spela under Martinez.



Sunderland har gjort väldigt fina förstärkningar och jag tror faktiskt att de kan nå top10 i år. Jag trodde iofs också förra säsongen att Sunderland skulle överraska ordentligt så..

2009-08-04 @ 18:24:07
Postat av: Holmgren

Oskar>>



Du har faktiskt missat ngt. Arenan har bytt namn till DW Stadium. DW som i Dave Whelan, ordförande i Wigan.



För övrigt tror jag att det var så att Dave Whelan tidigare ägde JJP Sports (stor sportkedja i England), men har nu sålt det. Nu håller han på att bygga upp en ny kedja som heter DW Sports Fitness.



Jaja.... hur som haver spelar Wigan på DW Stadium från och med denna säsong.

2009-08-04 @ 18:38:45
Postat av: Sadde mufc

Bra jobbat som vanligt. Vad tror du om Valencia? Flipp eller flopp? Hur klarar sig Liverpool utan Alonso?

2009-08-04 @ 21:59:54
Postat av: kbvall - liverpool

Relativt ny läsare på bloggen.



Håller med några av de tidigare kommentarerna - det kommer att tyckas och tänkas mer om den övre halvan.



Jag skulle nog placera Pompey/Stoke på Wolves plats och putta upp nykomlingen några platser.



Riktigt riktigt bra blogg David.

2009-08-04 @ 23:15:39
Postat av: kbvall - liverpool

Sadde mufc - enligt mig rök väldigt mycket av Liverpools titelchanser iom Alonsos uttåg. En ersättare måste in asap - och acklimatisera sig ännu snabbare...

2009-08-04 @ 23:19:12
Postat av: Svanström (Arsenal)

Ledsen att det inte kommenteras mer, läser dock din tabell med nöje! Keep up!

2009-08-05 @ 03:35:42
Postat av: Kriss

Intressant att läsa om hur du tippar, tycker det är väldigt svårt att tippa placering lättare att tippa botten, mitten eller toppen. Tror att Wolves kan bli förra årets Hull, sedan tror jag lite på att Bolton rycker upp sig något iår, brukar ju vara svårslaget på sin hemmaplan. Blir intressant att följa fortsättningen.

2009-08-05 @ 08:48:41
Postat av: Jax

Jag instämmer i att Sunderland och Wigan blir mittenlag. Men jag tror till skillnad från Holmgren att Wigan kommer först av de båda. Laget känns starkare, tyngre.

2009-08-05 @ 10:01:19
Postat av: Micke S

Spännande lista, även om intressent är större för den övre halvan så inser man vad jämt det kommer bli i den nedre delen men även hela ligan. Tror du har rätt på nedflyttningsplats eftersom Hull sjönk som en sten förra året men jag tror de kommer vara närmast att hänga kvar. Burnley och wolves får kämpigt, skillnaden mellan Pl och championship är stor. Kan iofs tänka mig att de gör som Hull och börjar bra men sen kommer verkligheten ikapp. Sen tror jag mycket på Birmingham, de har erfarenheten och kan nog komma två platser högre i min tabell.

2009-08-05 @ 11:13:59
Postat av: Oskar

Då får man tacka för informationen! Är aldrig fel att lära sig något nytt.

2009-08-06 @ 10:22:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0