Så slutar Premier League - Platserna 9 & 10. [2009-08-05]

Jag tänkte börja med att kommentera några av era kommentarer från igår.

Sadde
undrade vad jag tror om Valencia i Man U - Flipp eller flopp?
Flipp, inget snack, är mitt svar. Jag är ett stort fan av Valencia, och har varit ganska länge. Jag har i vänskapskretsen och på nätet lobbat för honom rätt hårt. Jag hade gärna sett honom i mitt Liverpool där han hade kunnat ge Kuyt välbehövlig konkurrens. Men nu är det alltså Man U som gäller för Valencia. Han kommer aboslut inte ersätta alla de mål som Ronaldo bidrog med, även om jag tror att han kommer göra fler mål den här säsongen än någonsin tidigare - Det bör han göra med sin nya, förbättrade omgivning. Men som sagt, någon målspruta blir det aldrig av honom. Däremot tror jag att han kommer bidra med rätt många assist. Han kan ta sig förbi försvarare på egen hand och han har en jäkligt fin högerfot. Han kommer nog att hitta både Rooney och Berbatov med den foten ett antal gånger under säsongen. Men framför allt är det en lagspelare. Han fuskar inte i defensiven, och eftersom han har spelat en del på centralt mittfält tidigare i sin karriär så är han ganska tuff att möta och han drar sig inte för närkampsspel. Valencia kommer att avlasta Rooneys arbetsbörda och Ronney kommer att kunna lägga mer energi på att bidra med mål och assist. Sir Alex har alltid haft en förkärlek till klassiska yttrar, och i Valencia har han hittat en sådan. Flipp, kort och gott.

Ni var flera som nämnde Alonso igår. Nu är han helt klar för Real - Vad betyder det för Liverpool?
En hel del, förstås. Alonso är en ganska unik spelare. Han är en perfekt länk mellan försvar och anfall, och med sin split vision och sitt passningsspel så ger han sin lagkamrater mer tid, och gör dem på så sätt bättre. Men domedagsprofetiorna om att Liverpool nu helt enkelt har slängt bort sin chans på titeln håller jag inte med om. Rafa måste förstås spela sina kort rätt och anväda Alonso-pengarna smart nu. Skulle ryktet om danske Poulsen stämma, ja då har Liverpool inte en chans. Men skulle Rafa försöka med att få in en ersättare för Alonso, en allroundförsvarare och en spelare som kan spela på kanten och avlasta Torres, då är Liverpool med i racet. Vore jag Rafa skulle jag försöka locka till mig Steven Defour, Steven Taylor (Newcastle) eller Emmerson Boyce (Wigan) och Tuncay eller Mata. Vi får se vad som händer. Men att Liverpool per automatik skulle vara ute ur racet köper jag inte.

***********************************

Över till tabellen då. Jag vill börja med att säga att jag själv känner att listningen av lagen lätt gör att jag upprepar mig i formuleringar och i sättet att skriva. Kanske för att jag gör samma sak hela tiden, men med olika lag. Hoppas ni kan leva med det. Lite slarv och stavfel har smugit sig in här och var också, har jag sett. Skärpning utlovas.

Hur som haver. Idag är det dags för plats 9 och 10.

Än så länge har jag knåpat ihop följande tabell:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9.
10.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

10. FULHAM FC.

Motivering:
Fulham gjorde sin bästa säsong någonsin förra säsongen, och jag gladdes verkligen med Roy Hodgson. Men jag kan inte låta bli att undra ifall laget inte överpresterade i alla fall en smula. Jag tror faktiskt inte att spelare eller ledare själva hade räknat med spel i Europa till denna säsong. Och det är just detta spel i Europa som jag tror kommer sätta lite käppar i hjulen för Fulham. De har inte den bredaste truppen, och de har inte förstärkt så det sjunger om det. Jag tror att de extra matcherna som laget får i Europa innebär några tappade placeringar i PL-tabellen.

Med det sagt så tror jag fortfarande att laget kommer bli en tuff nöt att knäcka för de flesta lagen även denna säsong. Man har inte tappat en enda viktig spelare, och man borde gå in i denna säsong med stort självförtroende.

Försvarsspelet var nyckeln till framgång för Fulham förra säsongen. Bara tre lag släppte in färre mål en Fulham. Och försvaret är intakt. Magnifike Hangeland kommer att fortsätta styra backlinjen tillsammans med den nästan lika magnifike Aaron Hughes. Utanför sig har de Paintsil och Konchesky och tillsammans utgör de en gedigen backlinje. Även om det finns habila backup-spelare i Stoor, Toni Kallio, Chris Baird, nye Stephen Kelly och den 20-årige egna produkten Elliot Omozusi så är det väldigt viktigt för Fulham att undvika skador på sina ordinarie försvarare.

På mittfältet är bredden bättre. Danny Murphy, Zoltan Gera, Dickson Etuhu, Clint Dempsey, Simon Davies och nye Björn Helge Riise är alla dugliga spelare, eller till och med bättre än så i flera fall.

Även i anfallet ser det helt okey ut. Jag kan tycka att det inte finns någon direkt utpräglad målskytt i laget, och jag kan tycka att Andy Johnson får axla ett lite väl tungt ok för att det ska se optimalt ut. Men med spelare som Nevland, Zamora, och Kamara så finns det ändå klart godkänd täckning. Dock vill jag påstå att det är väldigt viktigt för lagets målproduktion att Johnson håller sig skadefri.

Fulham skulle knappast må dåligt om de fick tillskott av en beprövad målskytt och någon till försvarare som kan gå in och göra ett förtjänstfullt jobb när någon är skadad. Men några stora hål finns det absolut inte i Fulhams lagbygge, och Hodgsons raka, pardonlösa 4-4-2-fotboll kommer att fortsätta skörda framgångar även denna säsongen. Det tuffa matchandet som Europaspel för med sig till trots - Jag kan inte se Fulham hamna mycket lägre ned än så här. Kanske kan de till och med överraska positivt och hamna något högre upp än vad man förväntar sig. Igen.

Klubben:
Grundad: 1879.
Arena: Craven Cottage (25.678.)
Publiksnitt 08/09: 24.340.
Manager: Roy Hodgson.
Lagkapten: Danny Murphy.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Clit Dempsey och Danny Murphy, 7 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Stephen Kelly från Birmingham, gratis. Björn Helge Riise från Lilleström, pris okänt.

Spelare ut: Trpy Brown till Ipswich, gratis.

***********************************

9. TOTTENHAM HOTSPUR.

Motivering:
Är det någon som vill ha dem högre upp? Varför det i så fall? Jag vet att det alltid pratas om Tottenham som en liten outsider till en hög placering, och Spursfansen själva älskar att andas optimism inför vareviga säsong. Men let's face it. Tottenham har ett lag värdigt en mittenplacering. Nothing more, nothing less.

Det är förstås en fördel att Harry Redknapp verkar åtnjuta styrelsen fulla förtroende inför säsongen. Men i Spurs fall går ingen säker. Någonsin. Nu tror jag visserligen inte att Happy Harry kommer att få en katastrofstart och snabbt bli ifrågasatt. Men jag tror och tycker att Spurs saknar en hel del för att hamna högre upp än mitten. Framför allt oroar jag mig för försvaret. Vem är egentligen härföraren i Spursförsvaret? Woodgate? Dawson? King? Nej... Det där ser mer ut som en kort lista över spelare som antingen är konstant skadade eller är duktigt överskattade. Eller en kombiantion. Jag gillar visserligen Vedran Corluka, men jag tycker han såg mer än lovligt loj och ointresserad ut förra säsongen. På ytterbacksplatserna är jag inte heller direkt positiv. Bale tar inga stora kliv i utvecklingen, Alan Hutton är konstant skadad, Kyle Noughton är ett oprövat kort och varken Assou-Ekotto eller Chimbonda osar klass. Som ni ser är bredden klart godkänd, och självklart pratar vi inte om ett gäng korpenspelare här. Men vi pratar inte om idel klasspelaer heller. Inte blir det bättre av att Tottenham med stor sannolikhet kommer att tvingas börja säsongen utan Woodgate, Dawson, King och Bale som alla är skadade. Som pricken över i:et så anser jag att brasse-målvakten Gomes fortfarande har enormt mycket att bevisa. Tottenhams bakre regioner är det stora anledningen till att jag inte är det minsta sugen på att tippa dem högre än 9a.

Så fort vi lämnar backlinjen så ser det betydligt bättre ut. Tottenhams mittfält är riktigt bra. Luka Modric tror jag kommer att göra en strålande säsong nu när han har acklimatiserat sig på allvar. Den mannen är en riktig liten magiker, och jag tror att han kommer att hinna spela i en större klubb än Spurs innan han lägger skorna på hyllan. Att han kan spela både på kanten och centralt gör inte saken sämre. I övrigt hittar vi spelare som slitstarke Palacios, tvåvägsspelaren Jenas, speedkulan Lennon, närkampsspelaren Huddlestone och de unga lovande lirarna Danny Rose och Jamie O'Hara. Dessutom borde väl Bentley bara kunna bli bättre. I truppen finns också löftet Giovani Dos Santos som kom från Barca till förra säsongen, och jättelöftet Bostock som bara är 17 år fyllda. Som sagt... Tottenhams mittfält är det sannerligen inget fel på.

Anfallsbestättningen ser också intressant ut. Robbie Keane börjar säsongen där han hör hemma, Peter Crouch gör alltid minst 10 mål, Jermain Defoe är i sina bästa stunder landslagsmässig, och jag tycker att klubben gör helt rätt som ger ryssen Pavlyuchenko ännu en säsong.

Med det mittfält och det anfall som Tottenham har så kommer man garanterat att göra en del mål. Frågan är bara hur många man släpper in. Tillräckligt många för att inte komma bättre än 9a, ifall ni frågar mig.

Klubben:

Grundad: 1882.
Arena: White Hart Lane (36.310.)
Publiksnitt 08/09: 35.928.
Manager: Harry Redknapp.
Lagkapten: Robbie Keane.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia):  15.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Darren Bent, 12 mål.
Truppen:
Se länk.

Spelare in: Peter Crouch från Portsmouth, £9M. Kyle Naughton och Kyle Walker, båda från Sheffield Utd, båda till okänt pris.

Spelare ut: Didier Zokora till Sevilla, £8.5M. Christ Gunther till Nottingham Forest, £1.75M

***********************************

Avslutningsvis tänker jag säga grattis till Niklas, rooster och ni övriga Villa-fans. Jag tror nämligen att Fabian Delph är en helt lysnade värvning, och Aston Villa gjorde klart med Leeds-ynglingen igår. Hur snabbat han anpassar sig till Premier League återstår att se, men jag tror inte alls att det är omöjligt att han redan i år blir ett välkänt namn. Jag har inte sett honom i tonvis med matcher, men varje gång jag har sett honom så har jag blivit imponerad. Om man helt har växt ur League One-kostymen vid 19 års ålder, och det hade Delph gjort, då har men en hel del talang, så långt är det klart. Delph påminner mig litegrann om en ny Steven Gerrard, och det vill inte säga lite. Skillnaden är väl att Gerrard hade ganska mycket defensiva uppgifter i början av sin karriär - Delph gör sig bäst i offensiven, och även om han fick lira en hel del på båda kanterna i Leeds förra säsongen så vill jag nog påstå att hans bästa position är som renodlad innermittfältare.

Aston Villa sägs betala i runda slängar £8M för Delph. Det betyder att Leeds får ganska bra betalt. Det är alltid trist för en klubb i en lägre division att förlora en ung lovande spelare. Men här går åtminstone inte Leeds lottlösa. Runt hundra miljoner kronor är ganska mycket för en League One-klubb. Jag hoppas pengarna används klokt....

I den här länken kan ni kika på Delphs mål från förra säsongen. Det är ingen dålig bössa grabben har.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon och tabellen ska utökas med ytterligare två lag. Imorgon är det plats 7 & 8 som gäller, vilket betyder att ni får vilka som kniper den sista UEFA Europa League-platsen. Vilket lag tror ni jag har petat in på 7e platsen, och vilket lag har ni själva på den platsen?

Hörs imorgon!

Kommentarer
Postat av: Ralle

Jag har Man City som 7a och Spurs som 8a på min lista.. Chansar på att du har West Ham som 8a och Man City som 7a..

Håller fullständigt med om Tottenhams placering, även fast jag satt de ett snäpp högre upp.. De är helt enkelt inte bättre än så.. Bra lista hittills i alla fall! :)

2009-08-05 @ 12:59:48
Postat av: Jax

Jo, jag tror också Tottenham och Fulham i slutändan blir mittenlag. Även om Spurs har så pass mycket kvalitet att vara med och göra upp om högre placeringar, och jag tycker inte defensiven är så bedrövlig som du målar upp den. Jag blir inte chockad om de slutar tex. femma, även om det troligen blir jojo-resultat även i år.



Din sjua, West Ham borde du bränna på åttonde... så kanske... Aston Villa?



Angående Alonso. Innan han stack tycker jag att Liverpool hade initiativet till ligasegern. Till skillnad från Chelsea och United hade man både tränare och nyckelspelare i behåll. Men nu... nej. Jag tror inte att Alonso kan ersättas på kort sikt, och Pool kommer sannolikt att tappa poäng utan hans kvaliteter. Kört är det inte - men favoritskapet överlåter jag nu med kall hand till Manchester United.



2009-08-05 @ 13:08:01
Postat av: Henrik

Jag tror att Everton tar 8:e platsen och att West Ham kniper 7:e.

2009-08-05 @ 13:08:11
Postat av: Kriss

På min lista har jag man city på en sjunde plats, west ham på 8:de. Everton verkar få behålla de viktiga spelarna i truppen plus att de förstärker något så dem kommer att göra en bra säsong. Aston Villa kommer även de ha ett en hel del att göra i kampen om topplaceringarna.

2009-08-05 @ 13:56:08
Postat av: Linhem

Hammers på 8e & City på 7e. tror jag.



Du kan ha samma med gardering att du har Villa lite oväntat långt ner och City högre upp men Hammers på 8e är spikad.

2009-08-05 @ 16:54:47
Postat av: Sadde mufc

Skönt för en United fan att läsa vad du skriver om Valencia. Har haft precis samma känsla för honom som du beskriver.



Vad gäller Alonso så är jag benägen att hålla med dig. Att säga att Pool är helt uträknade bara för att Alonso lämnar är bara dumt. Det är samma sak som att säga att united är borta från racet bara för att CR har lämnat.



Dock är det ett väldigt stort avbräck för Pool. Han var liverpools bästa spelare förra säsongen och fick väl på egen hand ca 10 spelare utvisade.

2009-08-05 @ 17:09:10
Postat av: FCUM (United)

Skulle med gissa på Hammers på åttonde plats, som dock bara har plats nummer tolv på min lista, sen sjuan borde vara Aston Villa som får svårt att upprepa förra säsongen. Är nästan inne på samma spår som dig med de flesta lagen, har dock Hull precis över och Stoke precis under strecket.



Du säger att Ligachansen inte bara hänger på Alonso men då måste jag fråga om du har din PL-lista klar eller om du ändrar i den beroende på vad som hänt på transfermarknaden sedan du började presentationen?



Kanske kommer lite sent men du kanske kunde pekat ut någon i varje lag som du tror kommer höja sig och prestera över förväntan denna säsong (behöver inte vara stjärnan i laget eller ens någon ordinarie) och som man därmed borde hålla ett litet extra öga på. Bättre sent en.... knappt bättre kan vi säga.



Det jobbiga med sådana här listor är att man blir lite blind på trupperna, jag har också Fulham på tionde mest för att de andra lagen borde komma före men på något sätt så känns som att man kommer stå där lika förvånad igen. Som Newcastle förra säsongen, kan väll knappast gå sämre än förra tänkte man.. men de motbevisade en igen.

2009-08-06 @ 00:15:36
Postat av: Niklas (Villa)

Tackar tackar... Fabian Delph ja :) Gött att sno honom framför näsan på Mark Hughes!



Håller med om att jag heller inte sett honom så värst mycket, men det man har hört är ju bra.



Trackade en Leeds-polare lite ang detta varpå han svarade så här:



"I have been praying all weekend that they will buy him. That amount of money for a League One player is brilliant news for us. Now we can afford to buy back our training ground and invest in some new players. And that’s for a player who was good before Xmas but went missing towards the end of the season and hardly touched the ball in the play-offs."



Nåväl... Återstår att se vad han kan göra! Om inte Villa lyckas värva någon mer inner-fältare så kan Delph få mycket speltid framöver.



/Niklas



Ps. Ska bli intressant att se vart du rankar oss i år hehe...

2009-08-06 @ 10:11:56
Postat av: Landroval

ja, torde bli Villa på 7e o West Ham på 8e nu men inte helt givet. Motsäger mig inte mycket av det som presenterats hittills men kan mycket väl tänka mig att Pompey hamnar något längre ner än 14e.



Har läst här länge men inte kommenterat något hittillls, ska försöka bättra mig lite på den punkten framöver..

2009-08-06 @ 11:04:48
Postat av: Holmgren

FCUM>>



Nej. Jag har faktiskt inte bestämt mig om Topp Tre - Jag ändrar mig varje dag. Men det börjar väl bli dags att bestämma sig, antar jag....



En håll ögonen på-spelare borde jag förstås ha tagit med. Men jag lägger inte till det nu.



Istället för jag innan ligaspelet drar igång några Topp 10-listor, och då tänkte jag köra någon typ av genombrottslista (har inte kommit fram till kriterinerna för listan ännu) och det kanske kan bli ett vettigt substitut?

2009-08-06 @ 12:24:12
Postat av: Sadde mufc

Essou Ekoto är väl en riktigt bra vänsterback?



Dos Santos är tillbaka i Barca

2009-08-06 @ 15:42:28
Postat av: Holmgren

Sadde>>



Ekoto är ok/bra. Riktigt bra, vete fan.



Har jag missat ngt? Dos Santos finns fortfarande med i truppen på Spurs officiella hemsida.

2009-08-06 @ 15:45:55
Postat av: Sadde mufc

Han spelade med Barca mot LA.

2009-08-06 @ 22:22:56
Postat av: Fredrik Kesselfors

Det var inte direkt oväntat att vi skulle tappa Delph till ett PL-lag. Om vi nu fått £8 miljoner för honom är det ruggigt bra betalt för en kille som gjort typ en säsong i league one. Men hans inledning på säsongen var helt magisk. Seriöst, håll ögonen på honom, han har "det" och helt magiska fötter och otrolig fart. Men han är väldigt valpig och inte redo för PL i mina ögon. Han slår bort på tok för mycket passningar i sin iver att alltid försöka göra något med bollen, lite naiv ibland. Men som sagt, håll ögonen på honom, jag hoppas han får några inhopp och så i år i alla fall för killen kan bli riktigt bra.



Skönt att se att du är tillbaka Holmgren!

2009-08-07 @ 11:38:37
Postat av: rooster

Spurs... Vad säger man?? Det spelar snart ingen roll vad laget heter som Rödnäsan tränar. Han köper nästan tillbaka alla spelare han trott på innan. Köper det till viss del, men känns ganska smalt tänkt ibland.. Gomes i mål är så ojämn att ... finns inte ens att jämföra med något :-)

2009-08-12 @ 16:50:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0