Så slutar Premier League - Platserna 5 & 6. [2009-08-07]

Vi tar det viktigaste först. Ikväll börjar den engelska fotbollen igen på allvar. Premier League är ju förstås the cream of the crop, men efter en lång sommar så känns Championship-fotboll väldigt välkommet.

Ikväll är det Middlesbrough-Sheffield United. Toppmöte direkt och TV4 Sport sänder direkt. Jag ska själv lira fotbollsmatch ikväll, men kommer hem lagom till denna match och ett par kalla öl. En av de bättre fredagkvällarna på länge, ifall ni frågar mig.

***********************************

Champions League-kvalet
måste ju nämnas också. Arsenal lottades mot Celtic. Arsenal är förstås favoriter, men när enorma mängder prestige är inblandat, och det kommer det att vara här, kan man aldrig vara riktigt stensäker. Det blir helt klart något att se fram emot.

***********************************

Nu kör vi vidare med tabellen. Platserna 5 & 6 gäller idag. Ut i Europa, men inget CL för dessa två lag, alltså.

Än så länge har jag fått ihop följande tabell (Ni som har hoppat in sent behöver bara scrolla nedåt för att läsa lagen från föregående dagar):

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7. Aston Villa.
 8. West Ham.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.



6. MANCHESTER CITY.


Motivering:
Med alla pengar spenderade så borde kanske City slåss högre upp än så här. Men i slutändan så tror jag inte att man har varken laget eller tränaren för att göra det. Framför allt inte det sistnämnda.

Ciry kommer att ta många poäng den här säsongen, de kommer att sno poäng även från något eller några av lagen som ännu inte nämnts i min nedräkning, och de kommer säkert att under perioder ligga högre än sexa i tabellen. De har verkligen många duktiga spelare. Men jag undrar om det inte tar lite tid att spela ihop alla nya namn och jag tycker fortfarande att laget ser framtungt ut.

Att Citys offensiv är vass och att laget kommer göra en del mål är det ju inget snack om. Så ska det vara när man har spelare som Ireland, Robinho, Wright-Phillips, Adebayor, Santa Cruz och Tevez. Då har jag inte nämnt Barry som alltid brukar bidra med ett antal assist och några få mål eller Bellamy som aldrig går mållös under en hel säsong. Men i defensiven ser det inte riktigt lika bra ut. Det ser inte illa ut heller, men fan vet om det är ett Champions League-försvar. För om City vill bli ett CL-lag till nästa säsong så bör det spela lika bra som ett denna säsong. Toppen i CL är ju till mångt och mycket synonymt med toppen i PL, så det säger ju egentligen sig självt.

Richards, Onuoha, och Zabaleta är alla bra spelare - jag är speciellt svag för Zabaleta faktiskt - Men de är alla sämre än Sagna, Glen Johnson, och även en skadefri Wes Brown är snäppet bättre i mina ögon. Sedan kan man ju förstås inte uteslutande mäta kvaliteten i ett lag genom att på pappret bara ställa spelare för spelare i respektive lag mot varandra.

I mitten så lär Kolo Toure vara given och sedan står det antagligen mellan Dunne och Richards. Problemet för mig är vem som ska vara boss i det här försvaret. Ingen är den tydliga ledaren för mig. Dunne har jag aldrig varit ett fan av och jag anser att han varken är tillräckligt given i elvan eller tillräckligt bra för att utse honom till en försvarsgeneral. Richards anser jag fortfarande ha potential att bli sanslöst bra och jag tror att han får ut mest av den potential om han får vänja sig vid att spela mittback. Men han var ganska skakig förra säsongen och agerar fortfarande för valpigt för att vara pappa i ett lag som ska komma 3-4a. Toure har jag alltid gillat, och visst har han en jäkla massa rutin vid det här laget. Dessutom så kan mycket väl ett miljöombyte innebära en nytändning för somliga spelare vissa gånger. Men rutin och ledarskap är inte synonymer. Inte ens om rutien är kryddad med hög grundkvalitet och nytändning.

Till vänster i backlinjen lär ju Bridge vara förstavalet, men jag vet inte jag. Hur bra är han egentligen?

Kvar förutom de som redan nämnts (sex spelare) är Javier Garrido (vänster) och Tal Ben Haim (mitten och höger). Alla positioner är med andra ord täckta, men hur mycket strength in depth har Citys försvar egentligen? Sådär, säger jag. Även vissa små frågetcken kring de som är givna. Jag förstår att Huges är på jakt efter ytterligare försträkning i försvaret och Evertons Lescott skulle förstås vara perfekt. Men jag vete fan i fall Everton kommer att sälja.

Just det, ja. Shay Given är en grymt bra målvakt. Övriga kommentarer överflödiga där.

City lär ju lira 4-3-3 och mittfälts-"trean" fick ett väldigt välkomnat tillskott i Barry. Ireland och Barry är givna och sedan lär ju De Jong och Kompany slåss om den tredje platsen. Vem av de två som än spelar så tycker jag att det ser bra balanserat ut. Mixen av närkampsspel, passningssäkerhet och kreativitet finns där. Det ska också bli jäkligt kul att se Irelands säsong. Han var riktigt ruggigt bra under vissa perioder förra säsongen. Han har varit bra tidigare, men förra säsongen tycker jag var ett stort genombrott för honom. Föjler han upp det? Han får en viktig roll för City i år, det finns ingen naturlig ersättare där nu när Elano är såld. Kanske får Wight-Phillips testa där om tillfälle uppstår. Sedan undrar jag också hur bra De Jong och Kompany egentligen är? De har bara varit i PL ett halvår, och någon av dem, eller en kombination av dem kommer att få spela en viktig roll. Det finns nämligen inte så mycket bakom de två och Barry. Michael Johnson är förstås fortfarande ett intressant namn, men skadeproblemen bara fortsätter. Han lirade fem matcher förra säsongen och han är skadad just nu. När han kommer tillbaka är oklart. Övriga spelare som kan spela på det centrala mittfältet är Kelvin Etuhu och unge solvaken Wladimir Weiss, och även Zabaleta. Sedan kan väl kanske Martin Petrov spela där om det kniper. Kanske är det tillräcklig backup, men jag är inte säker. Just nu är också Kompany skadad och bli borta till i början på september.

Att City har anfallare, det vet vi. Det var det jag menade när jag i inledningen beskrev dem som framtunga. En forwardstrio av Robinho till vänster, Adebayor i mitten och Tevez till höger ser jag som given. Och hur mycket speltid får då Santa Cruz, som var den första anfallaren som anlände för stora pengar denna sommar? En del, antar jag, men något säger mig att han främst får agera inhoppare. Framför allt eftersom han egentligen bara konkurrerar om en av anfallsplasterna i anfalls-"trean". Kantspel lär ju inte bli aktuellt för Santa Cruz. Därbakom finns ju också Bellamy, Benjani, Wright-Phillips och Petrov som nog gärna villa spela allihopa. Åtta spelare som slåss om tre platser. Det är lite mycket. Inte minst när Robinho är så given som han är och det finns två jäkligt namnstarka nyförvärv bland dessa åtta. Adebayor och Tevez bör ju verkligen få mycket förtroende och tid på sig att lära känna systemet. Kommer vi får höra en del gnäll om brist på speltid i City, tro?

City ska inte spela i Europa denna säsongen. Frågan är om det är förbannelse eller välsignelse? På ett sätt kan de fokusera stenhårt på ligan - Både Liga och FA-Cup lär ju vara skeundärt. Till skillnad mot lagen man vill springa ikapp och förbi så kommer City inte att behöva vila spelare i en och annan ligamatch. Samtidigt så minskar det speltiden för back up-spelarna, och det minskar också chanserna till total harmoni i truppen. Dessutom skulle det nästan vara bra med lite extra matcher City. Man har en 23 spelare stor trupp (jag har räknat bort andre och tredjemålvakten samt Weiss) som kräver speltid, och smtidigt så har 10 av dessa 23 spelare varit i klubben i mindre än en säsong - Fem kom i januari och fem har kommit nu i sommar. Det betyder att det är många spelare som har spelat med varandra väldigt lite. Det tar tid att spela ihop ett lag, att få elva spelare att förstå och underkasta sig en spelidé och att få elva man att göra saker och ting både rätt och gemensamt. Den biten tror jag knappast är ett plus för City.

Det är sannerigen inte lätt att ta in många nya spelare till ett lag och snabbt få det att klicka. Mourinho lyckades med Chelsea, men låt oss fastslå en sak med all önskvärd tydlighet: Mark Huges är sannerligen ingen Mourinho. Här är ju också en av de sakerna som får mig att tvivla på City. Jag kan fortfarande inte se Mark Huges som tränaren som leder ett lag med Champions League-ambitioner. Jag tror helt enkelt inte att han är tillräckligt taktiskt skicklig.

Kan City komma högre än 6a? Absolut. Men för mig finns det för många frågetecken för att jag ska tro på en högre placering. Kvaliteten och bredden i försvaret (kommer det förstärkas ytterligare?), alla nya spelare som ska fungera tillsammans, Mark Huges, risken för bristande harmoni, osäkerheten kring De Jongs och Kompanys kvalitet och deras erfarenhet av PL. Sa jag Mark Huges?

Nej. City är inget Champions League-lag. Ännu. Men om de vågar satsa långsiktigt och med kontinuitet som ett honnörsord (kanske inte nödvändigtvis när det gäller Hughes) så kan de mycket väl bli det. Men inte denna säsong.

Klubben:
Grundad: 1880.
Arena: City of Manchester Stadium (47.726).
Publiksnitt 08/09: 42.900.
Manager: Mark Huges.
Lagkapten: Richard Dunne.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 7.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Robinho, 14 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Emmanuel Adebayor från Arsenal £25M. Roque Santa Cruz från Blackburn, £17.5M. Kolo Toure från Arsenal, £16M. Gareth Barry från Aston Villa, £12M. Carlos Tevez från Man Utd, pris okänt. Stuart Taylor från Aston Villa, gratis.

Spelare ut: Elano till Galatasaray, £8M. Ched Evans till Sheff Utd, £3M. Adrian Cieslewicz till Wrexham, pris okänt. Daniel Sturridge till Chelsea, pris okänt. Gelson Fernandes till St Etienne, pris okänt. Joe Hart till Birmingham, lån. Jo till Everton, lån. Felipe Caicedo till Sporting Lisbon, lån. Shaleum Logan till Tranmere, lån. Donal McDermott till Chesterfield, lån.

Jag kommer att lägga upp femteplatsen (samt spelare in & ut för City) sent ikväll pga av tidsbrist. Surfa in igen..... Sen fredagskväll blev lördag på dagen. Se lödagens inlägg för plats fem.

Kommentarer
Postat av: Jax

Jag kan inte annat än instämma helt angående City.

2009-08-08 @ 13:31:30
Postat av: Torres

City kan bli en riktig farlig motståndare i toppen av tabellen men likaväl kan man hamna någonstans i mitten! Klubbar som bara köper o köper brukar ju vanligtvis ha svårt att få in klubbkänslan som gör att spelarna sliter och offrar sig 90 min varje vecka hela säsongen!

2009-08-08 @ 18:02:56
Postat av: Sadde mufc

Det City gjort smart är att de har värvat spelare som har erfanhet av PL spel. De behöver ingen tid att anpassa sig till ligan dock måste de anpassa till varandra.



Många säger att Tevez ska spela på kanten, är han inte för långsam för det? Efter hans tid i United så har jag upptäckt att han är grymt långsam över längre sträckor.



2009-08-09 @ 10:35:31
Postat av: Ralle

Tror även att Robinho kommer få lira lite ute till vänster när de kör 4-4-2..

2009-08-10 @ 18:51:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0