Tior för hela slanten [2009-08-27]

Jag har aldrig varit i ett omklädningsrum där det inte är i alla fall lite prestige att dra på sig tröja nummer 10. Tröjnumrens tröjnummer. Man kan förknippa tröja nummer tio med många olika spelare och många olika kynnen, karaktärer och egenskaper. Det kan vara den kvicke lille teknikern i Messi, den genialiske regissören i Zidane, det kontroversielle, missförstådda geniet i Maradona, den notoriske målskytten i Pelé, stil och finess signerat Roberto Mancini, frisparkskungen i Riquelme, divan i Hagi, klubbsymbolen i Totti, den perfekta kaptenen i Matthäus, symbolen för stjärnstatusen i laget exemplifierat idag av bland annat Del Piero, eller så kan det vara den halvt urartade dåren i Adriano.

Vad eller vem man än förknippar med “tian” så kan vi ju lätt konstaterat att det är ett mytomspunnet och betydelse fullt tröjnummer inom fotbollen. Jag bestämde mig för att kolla ifall det fanns något bra nummer tio-virke i PL. Helt enkelt bedöma alla lagens tior och de ifall tröjan sitter på rätt person.

Jag kom fram till följande:

Arsenal - William Gallas.

Bevare mig väl. Kanske är det lite nummer tio-egenskaper att storgrina inför öppen ridå vid förluster, kritisera lagkamrater i media och bli av med lagkaptensbindel. Det visar ju i alla falla på ett ego större än stort, och det ger några diva-poäng. Men ska vi prata om det rent fotbollsmässiga så har inte Gallas många celler som är tio-värdiga. Och som jag nämnt tidigare så har jag stora bekymmer med att en mittback faktiskt har 10 som tröjnummer. Nej, Gallas är ingen nummer tio.

Nummer tio-betyg: 2 av 10.

Andra kandidater till tröjan: De flesta hade väl varit bättre. Men Arshavin hade fan i mig fått full pott. Van Persie hade också varit ett godkänt val.


Aston Villa - John Carew

Man lägger märke till Carew. Stora, starka anfallare som är riktigt skicklig med fötterna växer inte på träd. Det finns ett skimmer kring Carew som gör att han alltid varit av de spelarna som får mycket uppmärksamhet i den klubb han befinner sig. Man skulle nästan kunna kalla de stjärnstatus. Då PL vimlar av höklassiga anfallare så sticker inte Carew ut, men att påstå att han inte har något nummer tio över alls vore orättvist. Förra säsongen var han och svirade på strippklubb kvällen innan match i UEFA-Cupen. Det gick kanske nte han i hand med hans religiösa tro, men det hjälper i det här sammanhanget.

Nummer tio-betyg: 7 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Kanske Young. Men att han är en bättre fotbollsspelare betyder inte per automatik att han är mer nummer tio.


Birmingham - Cameron Jerome

Lite finurlig spelstil, kan stå för det oväntade, och på och nästan 50 ligamål i Cardiff och Birmingham vid 23 års ålder. Helt ok. Men någon starkt lysande stjärna är inte Jerome. Lite har är jag-attityd och ett diamantörhänge förändrar inte på det.

Nummer tio-betyg: 3 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Icke sa nicke.


Blackburn - Benni McCarthy

McCarthy känns hårt förknippad med Blackburn vid det här laget. Och visst har sydafrikanen gjort en del mål och blivit populär på Ewood. Han har också hög status i det landslag som han just nu bojkottar. Men när allt kommer omkring så är McCarthy en pålitlig målskytte, och inte en glimrande fotbollsdiamant. Han gör det han gör på ett bra sätt, men det han gör är inte vad man oftast förknippar med det en nummer tio gör.

Nummer tio-betyg: 3 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Ingen solklar. Pedersen på kreativa meriter eller Diouf på kontroversiella diton, kanske.


Bolton - Saknar nummer tio.


Bästa kandidat: Gavin McCann. Eller inte.


Burnley - Martin Paterson

Man tager vad man haver. Burnley är nog det lag i PL som har minst nummer 10 över sig. Paterson är en stenhårt jobbande anfallare med förflutet i Stoke, Grimsby och Scunthorpe. Jag har absolut ingenting emot varken Burnley eller Paterson, men så väldigt mycket nummer tio kan jag inte hitta hur jag än försöker.

Nummer tio-betyg: 1 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Det skulle vara Tyrone Mears i så fall. Uteslutande på meriter som äventyrslusta och förmågan att gå sin egen väg. För ett år sedan tillhörde Mears Derby när Olympique Marseille hörde av sig. Mears fick inte tillåtelse att föra samtal med OM av Derby, men Mears smet iväg ändå och provspelade för den franska klubben. Det slutade med att Mears fick böta sex veckolöner, men han hamnade i OM på lån, och i UEFA-Cupens kvartsfinal mot Ajax gjorde han det avgörande målet. Mears gick från CCC till UEFA-Cup-semifinal och titelkamp i Frankrike. Allt för att han vågade trotsa sin tränare och smit iväg till Frankrike. Hur mycket nummer tio det är vet jag inte, men det är en kul historia.


Chelsea - Joe Cole

Cole är en bra tia. Lite mer nonchalans, en liten mer betydande roll i laget, och lite mer avgörande insatser skulle höja statusen mer. Men attributen finns där. Målfarligheten, tekniken, passningarna, dribblingarna. Det lilla extra i attityd saknas också för skyhögt betyg.

Nummer tio-betyg: 7 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Egentligen inte. Kanske Deco, men han lider av samma problem som Cole, fast kanske i ännu större utsträckning.


Everton - Arteta
Strålande val. Jag är precis hur svag som helst för Arteta. Kanske är han lite anonym och han verkar inte vara den spelare typen av spelare som njuter i fulla drag när allt ljus hamnar på honom. Men nog är han en bra nummer tio, alltid. Vackra frisparkar, hög spelintelligens, skicklig som speluppläggare. Varje gång Arteta är borta så märks det i Evertons offensiv. Arbeta är en av PLs lite mer anonyma stjärnor.

Nummer tio-betyg: 8 av 10.

Andra kandidater till tröjan. Pienaar möjligtvis, men nej.


Fulham - Erik Nevland

En 31-årig norrman med noll mål på åtta landskamper som sitter på bänken i Fulham är inte den bästa symbolen för nummer tio här i världen. Det finns faktiskt inte ett uns av nummer tio i Nevland. Han rör inte upp känslor, han är oglamourös, han gör inget väsen av sig och han är inte framstående på planen. Han är möjligtvis en nyttig truppspelare i Hodgsons ögon, men han är så lite nummer tio att nollan bak på tröjan försöker byta form när han sätter den på sig.

Nummer tio-betyg: 1 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Det finns kanske ingen som är hästlängder bättre som nummer tio. Men det finns många som är i alla fall lite bättre. Muprhy, Gera och Greening är några exempel.


Hull - Geovanni

Klockrent val. Det finns större stjärnor en Geovanni här i världen, men det finns verkligen inga större stjärnor i Hull. Geovanni är helt livsviktig för Hulls offensiv. Han gör mål (ofta vackra sådana), slår passningar, är vass på frisparkar, och han tycks stundtals bära lagets anfallsspel på egna axlar. På läktaren är han precis så omtyckt som lagets fixstjärna ska vara.

Nummer tio-betyg: 8 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Hell no.


Liverpool - Voronin

Nej. Hästsvans och känsliga fötter räcker inte. Nummer tio är mer än så. För det första ogillar jag när en spelare med så låg status som Voronin har i Liverpool har nummer tio. Det finns en Voronin som har attityd och elegans när han spelar fotboll. Jag har sett honom i Tyskland och i landslaget. Jag har bara skymtat honom i Liverpool. I Liverpool saknar Vornin auran, och han saknar statusen för att tröjan han har just nu.

Nummer tio-betyg: 3 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Hmm. Benayoun sett till spelstilen kanske, men även han är något profillös. Gerrard som klubbsymbol och pappa. Men inte heller han är en renodlad tia.


Man City - Robinho

Sådärja! Fart, fläkt, teknik, överstegare, klacksparkar, en hel del mål och högst stjärnstatus i laget. Lite nattklubbssvirande i Manchester och vilda fester med strippor på landslagslägren ger extra poäng. En given tia.

Nummer tio-betyg: 9 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Tevez? Adebayor? Ireland? Nej. Nej. Nej.


Man Utd - Wayne Rooney

Jag är lite kluven. Rooney är stor spelare och för var säsong som går så blir han en allt större symbol för sitt klubblag. Och det finns en hel del känsla och teknik i den något satta och ångvältslika kroppen. Men det är fortfarande arbetsinsatserna, lagmoralen, ledaregenskaperna och alla vunna matcher och titlar som definierar Rooney som spelare. Det definierar honom i alla fall mer än vad publikfrieri, finess och bolltrolleri gör. Men Rooney växer som tia. Det heta humöret gör sitt till.

Nummer tio-betyg: 7 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Inte så många, men Berbatov känns som en sådan. Avig, teknisk, egensinnig och när han är på spelhumör så är han stilfullt nonchalant.


Portsmouth - David Nugent

Ligans sämsta ursäkt för en nummer tio. Nugent är för det första helt iskall. Kanu, Utaka och Piquionne går alla före i anfallet. Att Nugent var den senaste anfallaren som fick en call up till landslaget när han spelade i CCC hjälper föga. Nugent är helt befriad från nummer tio-egenskaper. Mål gör han inte heller. Tre stycken på över 30 matcher med Pompey är ju sämre än vad Gallas mäktar med i Gunners.

Nummer tio-betyg: 0 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Kranjcar hade fått en hyfsat hög poäng.


Stoke - Ricardo Fuller

Med Stoke-mått mätt Fuller en hyperstark tia. Till synes stort ego, en hel del bling, lite fight med lagkaptenen förra säsongen, och förstås relativt framgångsrik som målskytt. Titta på mig, jag är stört, bäst och vackrast-looken när han gör mål skadar inte.

Nummer tio-betyg: 6 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Nej. Ingen bättre än Fuller, i alla fall.


Sunderland - Kieran Richardson

Varför inte? Trivs i rampljuset, har en spelstil som publiken uppskattar, och en vänsterfot som petat in några vassa skott och några vackra frisparkar. Han är också en av de framstående i laget, och ett av de större namnen i klubben.

Nummer tio-betyg: 5 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Nja. Steed Malbranque, kanske. Men, nej.


Tottenham - Robbie Keane

Knappast en tvättäkta nummer tio till spelstilen. Ska vi vara ärliga så är Keane rent fotbollsmässigt närmare släkt med Hålan Mild än avd han är med Messi. Men Keane har en starkt anknytning till sitt klubblag, han är en av de starkast lysande stjärnorna i laget och han är kapten. Genom år har irländaren faktiskt visat upp en del känsla och gjort en hel del vackra mål också.

Nummer tio-betyg: 6 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Luka Modric är med sina känsliga fötter och fina blick en typiskt nummer tio-kandidat.


West Ham - Savio

Savio är väl i grunden en väldigt bra nummer tio. Irrationell, teknisk, målfarlig, och han sticker ut med sin spelstil. Problemet är väl att den breda massa undrar vem i hela fridens namn Savio är. Frågan är ifall inte till och med delar av Upton Park undrar samma sak. Han har varit i klubben i så pass kort tid och spelat så pass lite så att gemene man inte har någon relation till honom. En tia på tillväxt.

Nummer tio-betyg: 4 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Inte direkt. Jimenez kanske, men hans betyg skulle dras ned av samma anledningar som Savios.


Wigan - Jason Koumas

Jag är förvånad över att Koumas över huvud taget har fått spela från start nu i inledningen på säsongen. Walesaren hade det jobbigt förra säsongen med få starter och skralt med framgång på planen. I grunden är Koumas en tricksig, offensiv spelare med hyfsade offensiva kvaliteter. Men om man hävdar att han ofta står för det där lilla extra, eller ifall man påstår att han lyser av stjärnglans så ljuger man.

Nummer tio-betyg: 2 av 10.

Andra kandidater till tröjan: De är svårfunna. Kanske den nye tekniske mittfältaren Jordi Gomez.


Wolves - Andy Keogh

Det lilla jag har sett av Keogh har varit en ganska trevlig bekantskap. Han jobbar hårt, vinner andrabollar, nickdueller och närkamper. Men han gör osunt lite mål för att vara anfallare/ytter, och hans arbetsuppgifter är mer grovjobbarens är kreatörens. När Ebanks-Blake, Iwelumo och Kightley är tillbaka från skada är det tveksamt ifall han över huvud taget platsar.

Nummer tio betyg: 2 av 10.

Andra kandidater till tröjan: Kighley är kreatör och målskytt i ett och var en av CCCs mest omskriva spelare förra säsongen. Den nye Milijas har speluppläggarens roll.

***********************************

Det var alla tiorna i ligan. Och nu när jag är klar med den listan ska jag vända mig direkt till Björn som igår ställde denna fråga: "Moyes hoppas på/förväntar sig 4 st nya spelare, utöver den nya ryssen, innan transferfönstret stänger. Hur tycker du de ska förstärka för att knipa 4:e platsen som du tippade?"

Well... Då måste jag först veta... Hur mycket pengar pratar vi om? Alla 22 Lescott-miljoner?

***********************************

Har ni några tillägg kring det magiska tröjnummret? Någon favorit-tia genom tiderna? Den mest ovärdiga tian? Eller kanske kommenatrer kring PL:s tior här ovan....

Förhoppningsvis tillbaka imorgon. Då ska Björn få svar på sina fråga, och sen blir det förstås en del annat.

Kommentarer
Postat av: Kriss

Kommer själv ihåg när man spelade pojkfotboll, nr 10 var det absolut hetaste man kunde bära och detta tack vare att Maradona var/varit stekhet. Känns lite som att nr 10 inte är lika het nu som då, särskilt när du nu kan ha vilket nummer som helst på ryggen.



Sen känns det även som att varje klubb har sitt specialnummer som någon klubbikon har burit och kan bli nog så svår att axla.



Min nr 10 favorit är så klart Maradona, var lite för liten för att komma ihåg honom på topp, men han var ett hett byte när man sprang runt med sitt samlaralbum för VM-90 i Italien :D

2009-08-27 @ 13:47:22
Postat av: E.C. #7

Cantona måste väl ändå vara den mest givna 10:an inte hade 10 på ryggen...



Kul lista förresten. Gillar när du bjuder på lite annorlunda grejer man kan nörda ner sig i. Personligen är jag speciellt förtjust i listor av olika slag, ifall du nu skulle undra...



Min kandidat till oskönaste bärare av 10:an lirar i Serie A, Cristiano Lupatelli. Målvakter med nummer 10, där går fanimej gränsen...

2009-08-27 @ 14:22:49
Postat av: Johan ( ManU)

I Manchester United så är ju inte 10:an det heligaste nummret egentligen, det är ju nr 7. Men i och med att vi just nu har Owen (usch) som nummer 7 så tycker jag att det var bra att du tog upp Rooney istället.

2009-08-27 @ 14:44:29
Postat av: Roos

Alltså ja tycker de borde finnas nån form av regel mot att MITTBACKAR har 10an. Ja spyr varje gång ja ser Gallas etc. Här har vi en grej som man ärligt kan säga att "det va bättre förr". Som Aquilani sa när han skulle välja tröjnummer nyligen. "Jag valde nr 4 för att höga tröjnummer inte har någon betydelse". Undrar om landsmannen Dossena med nr 38 har samma åsikt. (Tror dock inte de var ett val från hans sida) Jag förstår heller inte varför Skrtel spelar i nr 37 fortfarande. Tröjnummer ska fördelas så att 1-11 är tänkta för startelvan. Sen ska det inte delas ut nummer högre än 30 till seniorspelare.



Vissa av 10orna kan ju tänkas ha blivit tilldelade nr 10 med goda intentioner som slagit fel ut, ex Voronin, Nevland, Nugent och McCarthy. Hade dessa herrar gjort mer mål tex så hade ju betyget varit högre.

2009-08-27 @ 14:49:54
Postat av: Maja.

Jag har alltid kopplat nr10 till bra spelare.

2009-08-27 @ 15:12:21
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: ellinor

nice:P

2009-08-27 @ 15:14:46
URL: http://ellinorericsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

kolla in denna bloggen --> http://ceciliesjostrand.blogg.se

riktigt bra & jordnära! ♥

2009-08-27 @ 15:32:59
Postat av: Lilebroer

Skulle nog kanske påstå att det är spelaren som gör nummret snarare än tvärtom. Om maradona eller messi haft nummrerna 99 och 66 hade de nog kunnat bli kult de också.

Har ingen überkoll på hockeynummrernas histora, gretzkys och lemieux nummerval är ju i dagens dato heliga och nästintill untouchable.



Vistt det kan svida i ögonen ett tag, men en tid av insjunknande så.

Börjar mer och mer acceptera reinas 25 och skrtels 37, för nu tänker man snarare för kärleken mot spelaren än avskyn mot nummret.



2009-08-27 @ 17:09:40
Postat av: Björn

Min gissning är att Moyes har ca 20 M pund att spendera.

Bilyaletdinov kostade nog mellan 5 och 10 M pund.



Det behövs ju helt klart en mittback. Sen ser jag gärna att en ny högerback och en yttermittfälltare kommer också.



De som de ryktas mest om nu är:

Scott Brown, Celtic. (6M pund?)

Silvain Distin, Portsmouth.(5M pund?, Eventuellt redan klar.)

Luisao, Benfica. (Benfica nekat bud på 10,5M pund

Banega, Valencia. (Pratades om ett lån och Everton fixade arbtstillstånd, men Valencia verkar ha ångrat sig.)

2009-08-27 @ 18:23:59
Postat av: Oskar

Del Piero har alltid varit en speciell tia för mig. En fantastisk fotbollsspelare och människa på alla sätt och vis. Precis som David Fjäll i "Eurotalk" har man lite "homoerotiska känslor" för den mannen.

2009-08-27 @ 20:03:09
Postat av: Sadde mufc

Vilket nr hade Le Tessier? Herregud vilken lirare!

2009-08-27 @ 20:40:46
Postat av: Svanström (Arsenal)

Som Arsenalfan är Bergkamp min favorit 10:a. Vet inte riktigt om det krävs någon förklaring.



Förövrigt blir detta mitt sista inlägg här, har bestämt mig att börja följa http://ceciliesjostrand.blogg.se istället! Den känns mer jordnära på något sätt.

2009-08-27 @ 23:26:19
Postat av: Holmgren

Svanström>>



Hahahaha... Du blir saknad, men vem är jag att stoppa dig? Hälsa fröken Sjöstrand.



Ja, Bergkamp.... Han är väl något av en favorit för alla fotbollsälskare, hoppas jag...



Sadde>>



Le Tiss var en nummer sju om jag inte helt missminner mig.



***********



En av mina favorit-tior någonsin är Zvonomir Boban. Vilken spelare.

2009-08-27 @ 23:57:35
Postat av: Daniel (Man City)

David - besokte Selhurst Park igar med Steve och sag Man City sla ut Palace i ligacupen. Kul kvall, bra tryck pa laktarna.



men Carew... haha, kommer inte ihag om jag berattade det har nar vi sag Liverpool-Man C i varas.



Jag traffade en norsk journalist pa taget tillbaka till London efter jag sett derbyt City-United. Han hade varit och intervjuat Carew for NTV efter strippklubb incidenten vilket skedde dagen innan UEFA-cup matchen och sa att 'han ar som ett stort barn, hans enda ursakt var att det faktiskt var bade en strippklubb och en bar och han satt faktiskt i bar-delen..."



=) Som om det skulle gora saken battre 4 pa morgonen. Som jag kommer ihag det forklarade han sig vidare med "jag skulle ju inte fa spela" men den norska journalisten hade skakat pa huvudet at honom efter intervjun eftersom O'Neill endast sagt att han inte skulle starta.



Norrmannen var inte sa imponerad. Men han ville garna agna en timme sedan at att hylla Solskjaer.

2009-08-28 @ 10:58:13
Postat av: Linhem

Älskar detta med tröjnummer, tycker man borde spela med numret för sin position(mer eller mindre).



såg Blåvitt - Gefle i svenska cupen där det var ett klart regelbrott då IFK-spelarna Hjalmar Jonson(Vänster/mittback) och Ragnar Sigurdsson(mittback) spelade med numrena 14 respektive 10...

Cruyff & Maradona i samma backlinje.



lite mainstream att säga att Maradona som favorit 10 men passar ju i mallen så bra att alla andra tior nästan är en förolämpning mot El Diego.(finns dock en del undantag)



Cantona är en som borde haft nr 10...



Derek Riordan i Hibs ville ha 10 men detta nummer var upptaget så valde istället #01.

2009-08-28 @ 15:44:06
Postat av: Borren

Holmgren, med tanke på Gallas målsnitt och tvåfotare den här säsongsupptakten kanske han förtjänar 10:an..

2009-08-28 @ 17:17:51
Postat av: Niklas (Villa)

Kort å gott, GRYMT inlägg :)



Har länkat vidare till många, och du får bra credd!!



Gillar framför allt: "Bästa kandidat: Gavin McCann. Eller inte." haha



Go'helg

2009-08-28 @ 18:54:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0