Så slutar Premier League - Platserna 7 & 8. [2009-08-06)

Helt utan omsvep så lägger jag gasen i botten och kör vidare. Dags för platserna 7 & 8 i min PL-tabell.

Tabellen so far:

 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
 7.
 8.
 9. Tottenham.
10. Fulham.
11. Sunderland.
12. Wigan.
13. Bolton.
14. Portsmouth.
15. Stoke.
16. Birmingham.
17. Blackburn.
18. Wolverhampton.
19. Burnley.
20. Hull.

***********************************

8. WEST HAM UNITED.


Motivering:
Tittar man på truppen så är en 8e plats faktiskt en ganska hög placering för West Ham. Men jag tror verkligen på Hammers denna säsong. Jag älskade vad Zola och Clarke gjorde med laget sedan de tog över efter Curbishley. West Ham blev verkligen ett spelande lag, Carlton Cole började hitta målet, unga talanger släpptes fram och en hel del poäng plockades. Jag är övertygad som att West Ham kommer att vara ett lag fyllt av självförtroende när de går in i denna säsong, och jag tror vi kan räkna med att de fortsätter på den inslagna vägen.

Det går förstås att argumentera för att att West Hams största bränslekälla förra säsongen, och då framför allt under våren, stavades motivation, och att laget egentligen inte är tillräckligt bra för att vara med och slåss om en plats i Europa. Jag köper inte riktigt det, och jag tycker visst att laget är bra.

West Ham har framför allt en riktigt bra centrallinje. I varje lagdel så finns det en spelare som är landslagsmässig, eller på väg att bli det. Robert Green i målet, Upson i backlinjen, Noble på mittfältet och Carlton Cole på topp. Bara den centrallinjen kommer att bli poänggivande. Om man dessutom kan fylla på med spelare som Herita Ilunga, Jonathan Spector (vad bra han var i Confed Cup!), inlånade Luis Jiemenez, Scott Parker, och Valon Behrami så har man en bra startelva.

Att Lucas Neill och Di Michele har lämnat klubben hamnar förstås inte på plussidan, men det för oss också in på den viktigaste punkten för West Ham denna säsong; Ynglingarnas genombrott. Om Hammers ska hamna så högt upp som jag tror att de kommer att göra så måste ett antal av de unga, lovande spelarna få sitt genombrott. Och det tror jag alltså att de får.

Mark Noble är en spelande central mittfältare med bra fötter och fin blick. Jag ser en framtida landslagsman i honom. Han spelade i 28 av 38 PL-matcher förra säsongen - I år lar han bli en nyckelspelare.

Savio är en offensiv mittfältare/anfallare som köptes in för dyra pengar från Brescia i vintras. Omställningen till PL kändes till en början något övermäktig, men att han har stor potential, fin teknik och stora offensiva kvaliteter hann man ändå se. Nu har han en försäsong i kroppen och han har fått lite mer tid att vänja sig vid England och den engelska fotbollen. Savio behöver bidra med mål och assist denna säsong.

James Tomkins är en försvarare från de egna leden som deltog i sommarens U21-EM i Sverige. Förra säsongen blev det 12 matcher, den här säsongen lär det bli fler.

Mittfältaren Junior Stanislas är även han en egen produkt och i slutet på förra säsongen så kom han från ingenstans och tog en plats i West Hams elva. På de sju matcher han deltog förra säsongen så blev det två mål, och han hann visa att han är löpvillig, energisk och att han har ett riktigt vasst skott. Stanislas kan mycket väl bli en kille att verkligen hålla ögonen på denna säsong.

Utöver dessa ynglingar så finns även Jack Collison, Josh Payne, Frank Nouble och Fabio Daprela - Alla 20 år eller yngre.

West Ham har också en del sparkapital i spelare som i grunden håller en bra standard, men som alltid tycks gå skadade. Skulle spelare som Kieron Dyer, Dean Ashton och Julien Faubert lyckas med att bli kvitt sina skadebekymmer så är jag övertygad om att de har en del att bidra med.

West ham har inte den bredaste truppen, de största stjärnorna eller den bästa ekonomin. Men de har en riktigt bra centrallinje, de har Zola och Clarke och de har en drös unga lovande spelare. Jag tror att det räcker till en 8e plats.

Klubben:
Grundad: 1895.
Arena: Upton Park (Boleyn Ground) (35.303).
Publiksnitt 08/09: 34.226.
Manager: Gianfranco Zola.
Lagkapten: Ej klart.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 14.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Carlton Cole, 10 mål.
Truppen:
Se länk.

Spelare in: Herita Ilunga från Toulouse, pris okänt. Peter Kurucz från Ujpest Dozsa, pris okänt. Frank Nouble från Chelsea, prist okänt. Jack Lampe från Harlow, gratis. Luis Jimenez, från Inter på lån.

Spelare ut: Lucas Neill, utgående kontrakt. David Di Michele, utgående lån. Freddie Sears till Crystal palace, lån. Diego Tristan till Cadiz, gratis. Kyel Reid till Sheff Utd, gratis. Joe Widdowson till Grimsby, gratis. Lee Bowyer till Birmingham. gratis.

***********************************

7. ASTON VILLA.

Motivering:

Jag gjorde aldrig någon hemlighet av att jag verkligen gillade Aston Villa och deras tappra försök att spräcka upp Topp Fyra-dominansen förra säsongen. Truppen var något för tunn och det räckte inte enda fram, men det var ett kaxigt försök, och ett tag såg det riktigt lovande ut. Om inte annat så var det ett bevis på att Martin O'Neill verkligen för klubben framåt. Det kommer O'Neill fortsätta att göra om ledningen har modet att satsa långsiktigt. Men denna säsong lär bli något av en roadbump för Birminghamklubben.

Aston Villas problem förra säsongen var att truppen var för tunn och säsongen var för lång. Truppen är inte bredare nu, och särskilt mycket kortare är inte säsongen heller. Martin Laursens skada förra säsongen var halvt förödande för Villa. Och även om den dystra våren inte enbart berodde på Laursens frånvaro så var det helt klart en bidragande orsak. Laursen är numera fotbollspensionär och den här säsongen finns han alltså inte med över huvud taget. Han är ersatt med.... Ingen alls. Det förvånar mig att O'Neill ännu inte har tagit in någon namnkunnig försvarare. Kanske kommer han att göra det, men än så länge finns det en vakant plats i mittlåset. Inte minst eftersom man också har sålt Zat Knight till till Bolton. Jag gillar verkligen Cutis Davies, men i övrigt ser det oroväckande tunt ut i Villas försvarsled. Cuellar hade en skakig debutsäsong och behöver höja sig avsevärt. Nicky Shorey var dirket dålig, Luke Young var ganska bra, men spelade på fel position och samma sak gällde för Reo-Coker. Wilfred Bouma är en klart duglig spelare, men han är också skadedrabbad. Stephen O'Halloran må vara lovande, men känns inte som en startspelare. Aston Villa behöver förstärka i defensiven, det råder det inga tvivel om. Just nu ligger det ett på tok för stort ansvar på Davies och den evigt unge Friedel.

På mitten ser det hyfsat ut för Villa. Man har tappat Barry, men det var dags för honom att gå vidare. Kvar finns Petrov som i sina bästa stunder håller riktigt hög PL-klass, Steve Sidwell som jag tycker är underskattad, James MIlner som går från klarhet till klarhet och Craig Gardner som helt klart borde vara ett år bättre. Sedan har vi förstås Ashey Young. Där är nästan kommentarer överflödiga. Young kan fortfarande bli jämnare och höja sin lägstanivå, men att han är en klasspelare vet alla. I form är han i mina ögon en av ligans allra bästa spelare. Jag hoppas också att Reo-Coker får chansen att spela lite mer på mittfältet denna säsong - Det är där han hör hemma. Man har också värvat Stewart Downing, men för mig har han fortfarande en hel del att bevisa. Den förra säsongen var näst intill usel från hans sida. Kanske kan han växa ut och utvecklas i och med miljöombyte och bärre omgivning, men jag har mina tvivel. Att han är skadad och borta till åtmintone oktober, bör kan också nämnas. Däremot har jag stora förhoppningar på Fabian Delph (som jag skrev om igår), och även om steget från League One till PL är nära gigantiskt så tror jag att han får en hel del speltid redan i år. Talanger som Osbourne och Bannan finns också att tillgå. Förlusten av Barry till trots - Jag anser inte att Villas mittfält är avsevärt försvagat.

I anfallet har man fått behålla alla sina spelare. Carew, Heskey, Agbonlahor är en stabil anfallsuppsättning. Agbonlahor är mer än stabil. Precis som Young behöver han bli jämnare, men han har tiden för sig, och det råder inga tvivel om att Gabby är riktigt, riktigt bra när han är på humör. I bakgrunden lurar talangen Nathan Delfouneso, och om jag får tippa så går han i alla fall före Marlon Harewood som faktiskt känns överflödig.

Det ska också bli intressant att se ur O'Neill formerar laget denna säsong. Förra säsongen mixade han mellan 4-4-2 och 4-5-1 med MIlner och Young långt framskjutan på kanterna. I och med att Barry är borta så tror jag att O'Neill väljer ett två man starkt innermittfält, kanter bestående av Milner till höger och Young i en relativt fri roll till vänster. Då finns det också plats för två anfallare, och i mina ögon borde det vara Gabby och Carew. Heskey får agera inhoppare.

Om O'Neill lyckas förstärka sin defensiv med i alla fall två namnkunniga spelare innan fönstret sänger så skulle jag kunna tänka mig att peta upp Villa en eller två placeringar, men just nu har jag svårt att se dem hamna högre upp. Och en CL-plats ser jag dem inte knipa under några omständigheter.

Klubben:
Grundad: 1874.
Arena: Villa Park (42.640).
Publiksnitt 08/09: 39.811.
Manager: Martin O'Neill.
Lagkapten: Ej klart.
Antal engelsmän i A-truppen (enligt Wikipedia): 18.
Bäste målskytt säsongen 08/09: Gabriel Agbonlahor, 12 mål.
Truppen: Se länk.

Spelare in: Stewart Downing från Middlesbrough, £12M. Fabian Delph från Leeds, £8M. Courtney Cameron från Northampton, gratis.

Spelare ut: Gareth Barry till Man City, £12M. Martin Laursen, slutar. Zat Knight till Bolton, pris okänt. Stuart Taylor till Man City, gratis. Sam Williams till Yeovil, gratis.

***********************************

Det var allt för idag. Imorgon är det dags för plats 5 & 6, och då får ni alltså veta ifall jag tror att den klassisa Big Four-konstellationen består. Vad tror ni själva?

Kommentarer
Postat av: Sadde mufc

Jag är verkligen förtjust i Young. Hade verkligen velat sätt honom i United. Han känns som en riktig United värvning. Tyvärr får jag nog fortsätta drömma.



Villa hade nog kunnat knipa 4e platsen om det inte vore för 2-2 matchen mot Stoke, har för mig att det hade skilt 8 poäng mellan villa och arsenal om de hade vunnit den matchen. Nog ble det istället poängtapp i slutet och början på en kraftig formsvacka.

2009-08-06 @ 15:40:08
Postat av: Jax

Jag instämmer till 99 procent i det du skriver om Aston Villa. Skillnaden är att jag tror att Barry kommer att saknas.



West Ham. Där är vi inte ense. Jag tror de får kriga i botten. Jag tror det kommer att bli en jämnare PL än på länge, och orutinen kommer att skina igenom i West Ham. De klarar sig säkert kvar, men jag tror inte att solen kommer skina över dem i år.



Jag tror att Big four till slut kommer att bestå - även om det kommer att dröja långt in på säsongen innan det är avgjort. Min gissning är att du delar min uppfattning. ; )

2009-08-06 @ 16:16:08
Postat av: E.B Farnum

Tror att du överskattar West Ham rejält, Holmgren. Tror att dom blir 12-13:e nånstans. Tycker dom har alldeles för tunn trupp. Gillar dock Jack Collison, han är rejält lovande. Villa lär nog bli 7-8 så det håller jag med om.

2009-08-06 @ 16:24:24
Postat av: E.B

Tror att du har samma top 4 som jag, nämligen Pool, United, Chelsea och Everton. Med Arsenal som femma och City som sexa.

2009-08-06 @ 16:27:20
Postat av: Niklas (Villa)

Bra skrivet om Aston Villa.. Håller med om allt - nästan :) Kan definitivt bli en "mellansäsong" och en sjundeplats är realistiskt!



Hoppas vi värvar någon mer kreativ mittfältare, och att Reo-Coker får mindre spelstil hehe. Han är bara destruktiv i mina ögon.



Däremot missade du att nämna Marc Albrighton, född -89, som var helt fenomenal som högerytter i Peace Cup.



På länken nedan så berömmer O'Neill honom efter Peace Cup:



http://www.avfc.co.uk/page/News/0,,10265~1741366,00.html



En bra stand-in till Milner faktiskt!



Nu jobbar vi in topp-6-lagen!

2009-08-06 @ 17:08:26
Postat av: Holmgren

Niklas>>



Jo, jag hörde att MON berömde honom, men man kan inte få med allt ;)



Jax>>



Kanske skulle utvecklat det mer med Barry. Villa kommer förstås sakan honom på kort sikt. Rent fotbollsmässigt. Men efter förra säsongens utdragna såpa med Pool och nu när Villa inte gick til lCL så kändes det givet att Barry skulle gå. Så givet att jag tycker att det var rätt av Villa att inte med näbbar och klor fightas för att han skulle skriva på nytt kontrakt. Han verkade redo att gå vidare rent mentalt, och jag tror inte Villa hade haft så mkt nytta för honom om han stannat kvar - Men vill ju ha spelare som vill spela för klubben.



Sedan tror jag också att Gardner och Delph tillsammans kan fylla ganska mkt av det fotbollsmässiga tomrummet. Där finns också Sidwell - För jag tror som sagt på ett tvåmanna-innermittfält.



Om inte annat så finns det i alla framtidstänk i att satsa på Gardner och Delph och låta Barry gå.

2009-08-06 @ 17:50:25
Postat av: Holmgren

Sadde>>



Det är lillebror dos Santos - Jonathan i förnamn. Han är född 90. Storebror Giovani är född 89 och är kvar i Spurs, men kanske återvänder han till Roy Keane och Ipswich på lån snart igen. Han var ju där i våras - Och det här såg jag på Sky idag:

http://www.skysports.com/story/0,19528,11707_5476773,00.html

2009-08-06 @ 22:49:33
Postat av: rooster

tror oxå väldigt mycket på Delph o Gardner. Sen hoppas jag inte att du får rätt i NRC. Hans fotbolls kunnande är inte den jag eftersträvar. Mycket glidtacklingar o mycket kämpa...men inte mycket fotbollskunnande. Hoppas på en bra start och som du skriver så behövs det bredd i truppen och att de yngre kliver fram något/några steg. (Gardner o Delph).

Känns som om MON hade klart med ngn mittback innan Knight blev såld. Skulle tippa på att Distin var klar...men sen nya ägare o han blev kapten och stannade kvar. Kan det vara nära sanningen??

2009-08-13 @ 11:16:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0