Låt Chelseas dom bli en läxa för alla storklubbar [2009-09-04]

Det kom som en blixt från klar himmel. Jag ska vara ärlig och erkänna att jag inte ens visste att Chelsea stod under utredning för Gael Kakuta-övergången. Men det gjorde de alltså. De utreddes och de dömdes. Hårt. Det är i grunden en relativt okomplicerad historia. Gael Kakuta är en extremt lovande frank vänsterytter, som fram till 2007 tillhörde Lens. Enligt Lens stod ynglingen under kontrakt med klubben när Chelsea blev intresserade. Lens har sedan anklagat Chelsea för att uppmuntra Kakuta att bryta det kontraktet och sedan skriva på för Chelsea. I utredningen har man alltså kommit fram till att dessa anklagelser har grund, och Chelsea har dömts till ett två transferfönster långt transferembargo.

Anmärkningsvärt? Mins sagt. Hårt dömt? Kanske. Bra för fotbollen? Absolut.

Jag vet inte exakt hur utredningen och FIFA har kommit fram till att de anklagelser som Lens riktar mot Chelsea stämmer. Men när man så solklart går på en linje så kan jag inte gärna se att det inte finns sanningar i anklagelserna. Någon/några som jobbar med transfers för Chelsea har gjort bort sig. Man kan inte lockar tonåriga fotbollsspelare med guld och grönka skogar och på så sätt få dem att bryta ett kontrakt. Det är fel, och det låter farligt nära handel med unga människor. Kan FIFA skapa prejudikat som gör att historien inte upprepar sig själv så är det naturligtvis rätt av dem att göra det.

Det är fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet att de större klubbarna blir större och mäktigare medan de mindre blir mindre och röstsvagare. Regelverket kring fotbollen ska självklart verka för att stötta, hjälpa, underlätta och skydda de mindre klubbara - Såväl fotbollsmässigt som ekonomiskt. Man ska göra det möjligt för de mindre klubbarna att skriva kontrakt med och behålla sina unga lovande spelare. Och om de väljer att redan i ung ålder lämna för en storklubb så ska den storklubben i alla falla behöva lätta på plånboken, och de ska sköta övergången på ett sätt som stämmer överens med det regelverk som existerar. Har inte Chelsea gjort detta, och det verkar de ju inte ha gjort, så ska de självklart straffas.

Men, och det här är viktigt, om det här är bara spel för gallerierna, och ifall inte FIFA nu visar att det här bara var ett startskott på en era där man tänker vara hårda och seriösa, och se till att alla de stora klubbarna rättar sig efter regelverket så har man inte gjort någon nytta. För om man tror att Chelsea är den enda klubben i världen som agerat tvivelaktigt, eller om man får för sig att Kakuta-affären är den enda övergången som skulle må bra av att granskas under lupp så bedrar man sig å det grövsta.

Liknande saker har förstås hänt vid andra tillfällen, med andra klubbar och andra spelare inblandade. Om Chelsea nu bara får fungera som ett offerlamm för FIFA, för att det ska visa att de minsann bestämmer så är ju detta lönlöst. Ska denna dom få någon som helst betydelse så ska ju detta bli startskottet på något, inte bara ett enskilt och isolerat fall.

Chelsea lär förstås överklaga, och det sista ordet är ju inte sagt. De flesta initierade rösterna tror att Chelsea stoppas från att handla spelare i januari 2010, men att det stannar vid det. För min del skulle det vara helt ok. Det viktiga här är inte att Chelsea får ett stenhårt straff. Det viktiga är att man faktiskt kommit fram till att Londonklubben brutit mot gällande regler, att man agerar därefter, och därmed skjuter ett skrämselskott i luften. Ett skrämselskott som får alla Europas strorklubbar att haja till. Om FIFA lyckas få G14-jättarna att faktiskt fatta att det här är allvar, och om man visar att man är beredda att kavla upp ärmarna och fortsatt granska storklubbarnas förehavanden när de gör affärer med mindre klubbar och unga spelare så har man lyckats med något.

Ifall Chelsea sedan får ett sex månader eller två år långt transferembargo spelar mindre roll. Hur hårt Chelsea straffas är inte i närheten av lika viktigt som att de straffas. Och det viktigaste av allt är vad man sedan gör med detta prejudikat.

Hur resonerar ni kring hela denna affär?

***********************************

Ryan Babel, tre omgångar in på säsongen, och två dagar efter att transferfönstert bommat igen:
"Det lovades mycket som inte har infriats. Jag skulle få mer speltid och fler chanser, men efter den första förlusten har jag förlorat min plats. Jag tror att en halv säsong med Ajax med siktet inställt på VM är en bra idé. Jag kan tillföra något till Ajax trupp. Att låna ut mig var inget alternativ i somras. Nu har vi enats om att ompröva situationen i januari."

Han har börjat på bänken i två matcher. Fönsteret har varit stängt i två dagar när Babel kommer med uttalanden som med all önskvärd tydlighet visar att han är ointresserad av att jobba hårt på träningarna och försöka vinna förtroende och en startplats. Babel vill ge upp. Han vill hem till Holland. Han har inte skallen i Liverpool. Han funderar på VM och vad han skulle tillföra i Ajax. Det är skrattretande.

Jag har länge väntat på att Babel ska det där sista steget. Jag har envist hävdat att han har alla fysiska förutsättningar för att lyckas i England - Även i en av de större klubbarna. Jag hade fel. Fysiska förutsättningar betyder noll och ingenting om psyket och vinnarskallen inte finns där. Det här var dödsstöten för Babel i Liverpool, det är jag säker på. Börjar man prata om att lämna en klubb tre omgångar in på säsongen och fyra månader innan det ens är möjligt att byta klubb så har man ingen yrkesheder. Babels psyke är pinsamt svagt, och lojaliteten mot klubben är icke existerande. Stoppa ned grabben i frysboxen, säger jag. Djupt ned, utan varsamt handlag.

Är det något jag alltid har haft svårt för så är det Jörgen Brink-psyken. Det är patetiskt med idrottsmän som har rekordklena psyken och noll självförtroende. Jag kanske är hård, men för mig är det rent provocerande. Utöver det är det alltid lika pinsamt när spelare som knappt platsar och tillför noll på planen gnäller om speltid.

Är det någon som håller med?

***********************************

Englands U21-landslag möter Makedoniens dito ikväll.

***********************************

Helgens hetaste VM-kval-landskamper:

Grupp 1:
Ungern-Svergie
Danmark-Portugal

Rena rama ödesmatchen för både Svergie och Purtugal.


Grupp 2:
Schwiez-Grekland

Båda lagen står på 13 poäng - Gruppfinal.

Grupp 3:

Slovakien-Tjeckien

Derby. Tjeckien ligger näst sist (!) i gruppen, Slovakien leder. Tjeckien måste vinna.

Grupp 8:
Cypern-Irland

Irland kan vid seger ikväll ta ett stort steg mot att säkra andraplatsen i den grupp som Italien leder.

Grupp 9:

Skottland-Makedonien
Island-Norge

Holland leder gruppen överlägset. Andraplatsen kan fortfarande knipas av alla fyra ovanstående lag. Livsviktiga matcher för alla inblandade lag imorgon.

Klickar ni på grupperna länkas ni vidare och får alla önskvärd info om grupperna, resultaten, tabellen och kommande matcher. Här är även grupperna som inte bjuder på några direkt heta matcher imorgon:
Grupp 4, Grupp 5, Grupp 6, Grupp 7.

***********************************

Jag ska jobba på att hinna med bloggen även i helgen.

Trevlig helg på er alla.

Kommentarer
Postat av: Rille

Aaahhh. Yossi Benayoun. West Ham.

Men nej, vi är Liverpool, vi håller inte på med sånt. Vet ni inte att folk dog på Hillsborough?

2009-09-05 @ 00:16:34
Postat av: Linhem

Håller med fullständigt i Kakuta-frågan(är han någon sorts fågel denne yngling?)



känns som nästan alla Storklubbar och några till i t.ex. England plockar en jävla massa unga spelare från "all over the world"(Rafa plockar varje säsong minst 10 spanjorer/Tyskar/ungrare/Danskar)

många av alla värvningar är antaligen regelrätta, mer eller mindre men finns säkert en hel del skelett i alla de stora garderoberna.



han som verkar vara en stor syndare när de gäller Kakuta och de faktum att Chelski inte producerar särskilt mycket ungt verkar vara Frank Arnesen, ansvarig för mycket av detta.



Babel saknar psyke och skulle behöva besöka Steve Martin's alterego Dr Hfuhruhurr...

2009-09-05 @ 14:36:06
Postat av: Kristian (Liverpool)

Håller helt med dig angående Babel. Det mest anmärkningsvärda är att han inte gått ut och dementerat det och skyllt på att han blivit felciterad. Han har verkligen sagt det.



Angående Kakuta så tror jag inte för en sekund att Chelsea inte får handla spelare nästa sommar. Hade det varit något annat lag än Chelsea, Liverpool, Man Utd eller Arsenal så möjligtvis. Men jag hoppas att jag har fel och FIFA verkligen stoppar ner foten den här gången.

Men sedan är jag övertygad om att det måste komma stora, generella, förändringar gällande transfers mellan länder. Det är inte helt och hållet rumsrent på det sätt som Liverpool först och främst plockat över ungdomar från Spanien på grund av att dom inte får skriva kontrakt innan en viss uppnådd ålder (16?).

2009-09-07 @ 07:39:58
Postat av: nisse

Apropå psyken; det som många missbedömer sig på när de analyserar fotbollsspelare är just det mentala. Jag vill påstå att fotbollstalang till i särklass största delen sitter i skallen på den enskilde individen. Man kan ha alla fysiska förutsättningar (grova armar, lång kropp, kraftiga lår osv) men har du inte skalle för det kommer du aldrig lyckas. Och för att lyckas på den absolut högsta nivån ska skallen vara i världsklass. Och med "det mentala" finns det massor av faktorer involverade; spelsinne, förmågan att fungera i grupp, självförtroende, vinnarskalle, envishet, ödmjukhet, att kunna hantera fans/press/agenter osv, vara ett föredöme osv osv osv



Endast ett fåtal lyckligt lottade har tillräckligt av dessa egenskaper som tar dem upp till absoluta toppen så de kan spela vecka ut och vecka in i t.ex. en storklubb i en stor liga.



Jag sticker ut hakan och utan att ha siffror på det vill jag nog påstå att psyket är 85-90% av den totala talangen som krävs för att prestera i t.ex. LFC.



V.g. fallet Babel; hans kroppsspråk, agerande i spelet, senaste uttalanden och attityd vid sidan av tyder på att han saknar attribut för att prestera i en storklubb som LFC och en stor liga som Premier League. Han har nog själv en poäng med Ajax.....

2009-09-07 @ 10:26:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0