Sågningar är roligare än filmningar [2009-09-07]

Landslagssamlingar innebär mindre drag kring den engelska ligafotbollen, och således också mindre saker för mig tycka och tänka om.

Jo, jo, det rasar tydligen en filmningsdebatt. Eduardo, Rooney, olika uttalanden och anklagelser riktade till både höger och vänster, men jag vet inte. Jag kan bli lite matt, och känna att debatten inte kommer längre denna gång än vad den gjort någon av de andra hundraelva gångerna den varit på tapeten.

Alla spelare hjälper till, överdriver, förstärker, eller rent av spelar teater då och då. Vissa gör det ofta och mer utstuderat. Och det är det utstuderade, systematiska fusket som ska stoppas. Det går inte inspektera och sönderanalysera varenda situation, men det borde gå att straffa återfallsförbrytare hårt. Och lag som har satt i system att på ett eller annat sätt försöka påverka domaren i en riktning med otillåtna medel ska granskas, och incitament för att bestraffa sådant beteende sak existera.

Jag kan exmempevis avslöja att jag rent ut sagt avskyr den typ av beteende som det portugisiska landslaget visat upp i de senaste mästerskapen. Nästan hela laget består av filmande, fuskande, lismande lipsillar. Och allt otillåtet de pysslar med är i förväg genomtänkt. Det är taktik. Då blir det absolut avskyvärt. Och i det läget borde det vara möjligt att gå in och bestraffa både enksilda spelare och lag.

Men varje straffsituation kan inte synas i sömmarna. Det är resursslöseri.

***********************************

Jag pratar nog hellre om Henry och Domenech. Varför? Jag gillar sågningar. Who doesn't, right?

Att Domenech fick sitta kvar efter EM-fiaskot (ni minns väl att han direkt efter att Frankrike misslyckats med gå vidare från gruppen friade till sin flickvän i TV?) är en gåta. Han verkar inte brinna för att vinna, han tar fortfarande viss hänsyn till spelarans stjärntecken när han ska ta ut sina landslagstrupper, men framför allt så verkar han inte åtnjuta spelarnas förtroende.

Enligt den franska tidningen Le Parisien så hade Domenech, efter bara 1-1 hemma mot Rumänien i helgen, ett möte med sina spelare där han kritiserade deras inställning. Under samma möte ska Henry (kapten i Vieiras frånvaro) besvarat Domenechs kritik. Och Barca-stjärnan skräder inte sina ord:
"Jag har något att säga och jag talar för hela spelargruppen: Vi blir uttråkade av dina träningar. Vi vet inte hur vi ska spela, vilka positioner vi ska hålla, hur vi ska organisera oss. Vi saknar riktlinjer och identitet, och under tolv år i det franska landslaget har jag aldrig varit med om en liknande situation"

Det är förstås en sågning som heter duga. Och ja.... Efter bara två poäng på två möten med Rumänien och en förlust mot Österrike så är man fyra poäng efter ledande Serbien som man möter på bortaplan på onsdag. Kritiken känns inte helt obefogad.

***********************************

En annan absolut favorit i kategorin "spelare som sågar sina managers" är ju Zlatko Zahovic vs Srecko Katenec. Minns ni? Slovenien lyckades ta sig till VM 2002 och i första gruppspelsmatchen så förlorade man mot Spanien med 3-1. Efter dryga timmen blev spelfördelaren och stjärnan Zahovic utbytt. Det var inte något han såg med blida ögon på. Han förklarade med all önskvärd tydlighet vad han tyckte om sin manager, och han var noggrann med att framhäva sina ekonomiska möjligheter:
"Jag kan köpa dig, ditt hus, din familj, och det där jävla berget vi sprang uppför på träningslägret. Du var en fitta som spelare och du är en fitta som manager"

Zahovic spelade inte en sekund mer under VM, Slovenien förlorade sina tre matcher och Katenec fick kicken efter turneringen. Det roligaste är förstås kommentaren om berget. Jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket han måste hållt inne med sin vrede när han kutade uppför berget på lägret. Att just berget dyker upp i hans huvud under utskällningen är stor humor.

***********************************

Ni har säker redan sett det komma. Man kan liksom inte skriva ett blogginlägg och röra vid ämnet sågningar utan att nämna kungen av dem. Ingen kan såga som Roy Keane.

Sågningen av de egna fansen, 2000.

Man Utd mötte Dynamo Kiev i en CL-match. United vann matchen med 1-0, men stämningen på läktaren hade inte direkt varit elektrisk. Roy Keane tog tillfället i akt att undra ifall fansen verkligen fattade någonting alls:
"Sometimes you wonder, do they understand the game of football? We're 1-0 up, then there are one or two stray passes and they're getting on players' backs. It's just not on. At the end of the day they need to get behind the team. Away from home our fans are fantastic, I'd call them the hardcore fans. But at home they have a few drinks and probably the prawn sandwiches, and they don't realise what's going on out on the pitch. I don't think some of the people who come to Old Trafford can spell 'football', never mind understand it."

Det är inte ofta någon underskattar närmare 90.000 människors intelligens på bara ett par sekunder. Way to go, Keaneo.

Sågningen av förbundskaptenen, 2002.
Keane är missnöjd med Irlands VM-förberdelser och lagets boende och träningssituation under VM. Keane vädrade detta missnöje i The Irish Times, och förbundskaptenen Mick McCarthy konfronterade Keane (inför hela spelargruppen) med det han sagt till pressen. Keane vägrade medge att han gjort fel eftersom han ansåg att han enbart talade sanning. Keane gav sedan en McCarthy en avhyvling som Niall Quinn senare beskrivt som "en tio minuter lång utskällning som var mycket fientlig och giftig". Delar av det som sades har återgetts:
"Mick, you're a liar... you're a fucking wanker. I didn't rate you as a player, I don't rate you as a manager, and I don't rate you as a person. You're a fucking wanker and you can stick your World Cup up your arse. The only reason I have any dealings with you is that somehow you are the manager of my country! You can stick it up your bollocks."

Stick it up your bollocks. Haha.... Underbart. Keane fick för övrigt lämna VM-truppen.

Sågningen av lagkamraterna, 2005.
Efter att Man Utd förlorat med 4-1 mot Middlesbrough så pekar Keane ut enskilda spelare i en intervju med MUTV. Sju spelare nämndes vid namn och gavs en rejäl känga. Den mest svidande kritiken fick Rio Ferdinand uthärda:
"The younger players have been let down by some of the more experienced players. They are just not leading. There is a shortage of characters in this team. Just because you are paid £120,000-a-week
(Ferdinand hade precis skrivt ett sådant kontrakt) and play well for 20 minutes against Tottenham, you think you are a superstar."

Två veckor senar så lämnade Roy Keane Man United efter dryga tolv år i klubben.

***********************************

Om det finns några slusatser att dra? Nja. Att sågningar är roliga och att det kan vara kostsamt att inte hålla tand för tunga visste vi ju redan.

Kommentarer
Postat av: Oskar

Roy Keane alltså.. Fan vad stor.

2009-09-07 @ 18:04:57
Postat av: Janne CFC

Keane må vara rapp i käften, men jag vet inte om jag tar särskilt stort intryck av vad en spelare/människa som beter sig som han gjorde mot Håland har att säga.

2009-09-07 @ 22:34:10
Postat av: Holmgren

Janne>>



Ja... De var ingen öm kärleksförklaring till Keane. Den mannen har gjort en hel del som bevisar att det inte alltid står rätt till hos honom. Det kan uppenbarligen brinna till i huvudet riktigt jäkla rejält där.



Men som sagt.... Han säger vad han tycker om saker och ting. Det är någonstans befriande.

2009-09-07 @ 23:04:57
Postat av: kristofer

Janne CFC

så vad tycker du om håland då?

med tanke på att han hade gjort samma sak på keane 1,5 år tidigare.

och just det jag misstänker att du tror att det var den skadan som gjorde att håland fick sluta spela boll men det var det inte, det var det andra knät som inte pallade till slut.



Ang keanes utskällningar han brann för det han gjorde, det var också det som gjorde han så bra, och han har ju faktiskt haft rätt i sin kritik i samtliga fall som togs upp.

Sen finns det nog mer diplomatiska människor.

2009-09-08 @ 09:13:33
Postat av: Nisse

"delar av det som sades har återgetts"........

Kan man tänka sig att den värsta delen censurerats i så fall? Huva....



Ang. vad Keane säger till sin chef går det inte att försvara med att spelaren brinner för det han gör anser jag. Keanes ego är minst lika stort som vilken superdivas som helst och hade han varit den store ledaren som brunnit så hårt för det han gör så hade såna här åsikter lagts fram betydligt mer professionellt och sansat. Det gäller ännu tydligare om man är lagkapten dessutom! Hur det här påverkar moralen i gruppen är ju inte svårt att gissa.



Kan inte se hur detta kan höja Keanes status, snarare sänker det honom som den legend han kunde ha blivit. Allt fokus på det man brinner för ska läggas på planen, ingen annanstans.

2009-09-08 @ 10:36:48
Postat av: Landroval

kristofer: Gjorde Håland samma sak mot Keane 1,5 år tidigare? Inte riktigt va? Efter en duell, som rätteligen inte utmynnar i straff, så springer Håland fram t Keane och anklagar honom för att filma när han egentligen slitit av korsbandet. På vilket sätt är det samma sak som att vad Keane gjorde mot Håland?

2009-09-08 @ 11:28:36
Postat av: Landroval

För att ta en titt på båda situationerna, kolla här: http://www.youtube.com/watch?v=p_st29mlQwU

2009-09-08 @ 11:29:47
Postat av: Linhem

Keano is Fucking crazy...men citaten ger ett väldigt gott skratt, gillade han som spelare också.



till en Håland i smärtor:



"And don't ever stand over me again sneering about fake injuries, and tell your pal (David) Wetherall there's some for him as well."



om man kollar klippet Landroval la ut och delen där Keane skadar sig så är nämnde Wetherall han som tillsammans med målvakten står och säger lite saker till en Keane på marken med avslitet korsband.



Stevie Gerrard ska ju ha tacklat för att skada som yngre...Keano växte aldrig ifrån de stadiet.

2009-09-08 @ 21:17:50
Postat av: Janne CFC

Kristofer: Spelar mindre roll för mig vilket knä som stoppade Hålands karriär. Det är Keanes attityd, nu råkade benet hålla ihop men han kunde lika väl sparkat benet av Håland i situationen. Och angående Håland/Keane i situationen tidigare anser jag det samma som Landroval.

2009-09-08 @ 22:00:46
Postat av: Matilda

Jag tycker att du har en skitfin sida! Har du lust så slå även ett öga på min :D.

2011-07-11 @ 10:24:45
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0