Jag hoppas att Bilic kommer till England [2009-06-09]

Kroatiens förbundskapen Slaven Bilic sägs vara intresserad av att ta huvudansvaret i Pompey. Nu ska väl dessa nyheter helt klart tas med en nypa salt eftersom det är Bilic agent som uttalat sig. Agenter gillar ju som bekant att snacka en hel del. Han säger att Portsmouth har kontaktat honom, men att det än så länge inte finns något konkret bud. Jag hopaps att det kommer. Ända sedan Mourinho (ja, jag erkänner - jag älskar den mannen) packade väskan och försvann till pastans förlovade land så har fotbollsengland varit en profil fattigare. Bilic skulle lätt kunna fylla ut det tomrummet.

Bilic är intressant, inlevelsefull, frispråkig, intelligent, karismatisk, politisk, humoristik och vass. Jag gillade honom som spelare och jag älskar honom som ledare.

Ni minns säkert att Bilic har varit en sväng i England som spelare? Han kom till England och West Ham från tyska Karlsruhe i januari 1996. Efter en grym vår i West Ham, fint spel under EM 96 i England och ytterligare en bra höst i Hammers så bestämde sig Everton för att Bilic var mannen för dem. Men Bilic gick inte direkt till Everton. West Ham låg pyrt till i ligan, och Bilic ville inte lämna förrän han hade gjort allt som stod i hans makt för att se till att Hammers skulle bli kvar i Premier League. West Ham hängde kvar och sommaren 97 avslöt Bilic till Everton. Jag vill minnas att han började väldigt bra i klubben, men att det sedan gick allt sämre - Jag har för mig att skillsmässan inte var den mest lyckliga. Björn minns säkert Bilic Everton-karriär på ett bättre sätt än vad jag gör.....

Precis som sig bör med en karatär som Bilic så har inte karriären varit fri från kontroverser. I VM 1998 åkte Kroatien ut mot Frankrike i semifinalen. Åkte ut gjorde även Laurent Blanc efter att just Bilic spelat lite teater (3:30 in i klippet) vid en fast situation. Blanc missade därmed VM-finalen. Bilic fick dåligt samvete och erkände att han hade spelat över, och han bad också Blanc om ursäkt.

Bilic gjorde sin sista match som aktiv 2001. Tre år senare var han tillbaka i hetluften, då som tränare för Kroatiens U21-landslag. Det jobbet hade han i två år innan han tog det jobb som han har än idag - Jobbet som Kroatiens förbundskapten. Den första uppgiften blev alltså att ta Kroatien till EM 2008 - Och vi vet ju alla hur det gick. Kroatien sopade hem gruppen före Ryssland och England. Engelsmännen slog man både på borta och hemmaplan. Ni minns väl målvaktstavlan av Carson.

I EM åkte Kroatien ut mot ett Turkiet som inte hade vett nog att fatta när en match var över. Bilic satt dock säkert, och han har hela tiden påpekat att han vill vara kvar som huvudansvarig för landslaget, och att ett klubblag inte intresserar honom just nu. Men nu ryktas han alltså till Portsmouth. Jag hoppas att det blir av. Varför jag hoppas det? För alla de anledningar jag nämner ovan, och för att det nästan alltid skulle finnas något att skriva om då.

Bilic är som sagt ingen dumskalle. Förutom sitt modersmål så behärskar han italienska, tyska och engelska flytande. Dessutom har han en juridikexamen och verkar till råga på allt ha koll på sin Sokrates....

Och när jag säger att han är inlevelsefull, karismatisk och frispråkig (Wake up...Haha) så överdriver jag inte det minsta.
Dessutom kan mannen riva av några gitarriff. Det uppskattas alltid.

För min del så är du varmt välkommen till England, Slaven.

***********************************

Svaret på frågorna igår:

1. Arsenal - 21 matcher.
2. Bolton.
3. Blackburn och Hull.
4. Lee Cattermole.
5. Fulham.

Ingen grejade alla fem, men tillsammans grejade ni fyra av fem. Alla gick ni bet på fråga 2. Det var tydligen klurigt, vilket förstås får mig att känna mig nöjd.

***********************************

Jag är tillbaka inför matcherna (Englands och Sveriges) imorgon, alternativt efter matcherna på torsdag

Kommentarer
Postat av: E.L

De varen rolig ide me att ha sådana frågor. Inte så lätt men kul :)

2009-06-09 @ 17:28:01
Postat av: Ralle

Jag vet att det här är en blogg om engelsk fotboll men det hade ändå varit roligt om du ägnade ett inlägg om dina åsikter om Kaká till Real Madrid.. :)

2009-06-09 @ 17:45:29
Postat av: Holmlgren

Ralle//



Finns det så mycket att säga då? Perez är tillbaka och det betyder att Real återigen bli laget som framför allt köper stora namn, och laget som skiter i att titta på prilappen när de handlar.



Bra affär för Milan, kanske en bra affär för Real.



Frågorna som dyker upp i mitt huvud är:

1. Är Kaka verkligen den spelaren han var för 2-3 år sedan?

2. Vem blir näste man till Perez Galaticos-bygge?

3. vad ska Milan göra med stålarna?

2009-06-09 @ 17:51:43
Postat av: Björn

Ja Bilic är väl ingen jag kommer ihåg som en stor Evertonspelare direkt. Ca 30 matcher blev det väl på 3 säsonger. Det var mest skador, avstängningar och återhämtning/uppbyggnadsträning i Kroatien.



Tydligen var det inte den stora lojaliteten till West Ham som gjorde att han stannade kvar säsongen ut innan han gick till Everton utan den stora bonusen han skulle få av West Ham när säsongen var slut.



Några bra metcher blev det i början sedan tog det roliga slut.



Bilic hade ett långt kontrakt med Everton. Everton ville inte betala en fet lön till den allt mer skadebenägna Bilic och gav honom då möjlighet att fritt förhandla med andra klubbar. Någon ny klubb blir det dock inte och Bilic åker till Kroatien för att återhämta sig och träna upp sig, fortfarande med en fet lön från Everton. Ca en månad senare spelar Bilic match igen, i en landskamp för Kroatien...

´

Till slut ger Everton Bilic 1 miljon pund för att avsluta kontraktet... 48 timmar senare har Bilic skrivit på ett kontrakt för hajduk split...



Så om Portsmouth hostar upp ett fett kontrakt tror jag Bilic kommer. Skulle vara kul om det blev så, han är en riktig karaktär som skulle göra ligan ännu mer intressant.

Och det skulle vara ännu roligare att se Everton köra över Portsmouth två gånger nästa säsong. :)

2009-06-10 @ 00:11:05
Postat av: Alex

Hehe, jadu Holmgren.. Idag fick du svar på fråga 2, Ronaldo blir med stor sannolikhet världens dyraste spelare i Madrid och vi som främst öljer engelsk fotboll får se en gnällputte mindre. Det verkar bli ett galet offensivt(vem trodde nåt annat när perez tar över) Real och man undrar hur alla ska samsas med bara en boll på plan.. Nåja.

2009-06-11 @ 13:27:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0