Säsongens bästa och sämsta värvningar - Topp 12 [2009-06-01]

Varje sommar så jobbar alla fotbollsklubbar dag och natt för att knyta till sig rätt spelare inför stundande säsong. Det är ju vad de vill få en att tro, i alla fall. Men ibland undrar man. Det är när man går igenom varenda värvning från förra sommaren som man upptäcker att det finns bra många köp som inte direkt blivit en succé. Men vi börjar med de lyckade köpen - Den finns förstås några sådana också.

Jag har enbart tagit med spelare som köptes förra sommaren. Ett halvår är ganska lite i en klubb, och det är rätt kort tid att bedöma en värvning. Jag har heller inte tagit med några av de spelare som köptes till en kubb förra sommaren, för att sedan lämna i vinterfönstret (även de som gick på lån efter ett halvår är exkluderade). Floppar som Kitson och Keane och lyckade köp som Arshavin hamnar därför utanför dessa listor. För mig har det också varit en självklarhet att ta relativt stor hänsyn till prislappen när jag har gjort dessa listor.

Säsongen bästa bästa värvningar:

#12 - Jonas Olsson, West Brom, £ 800.000.

Jonas har varit en av de West Brom-spelare som fått mest positiva ord sagda om sig. Han har snabbt kommit in i det engelska spelet, visat en härlig attityd, och lagets poängsnitt har varit bra mycket bättre när Jonas varit skadefri. Den rödmärkta prislappen gör att inte en enda West Brom-supporter är missnöjd med den forne Landskrona Bois-liraren.

#11 - Luka Modric, Tottenham, £16M.
Förväntningarna på Modric var höga när han kom, och det med all rätt. Han kostade skjortan och halva ärmen och hade rykte om sig att vara en blivande superstjärna. Ganska få gånger har vi sett Modric agera som en superstjärna denna säsong, men under säsongens gång har Spurs blivit bättre, och i takt med det så har också Modric börjat visa framfötterna. Han har en härlig känsla, kvicka och tekniska fötter, och i slutändan blev det godkända tre mål och sex assist. Under den sista tredjedelen av säsongen går det helt klart att se varför Spurs la ut en halv förmögenhet på den lille spelfördelaren. Jag tror på en kanonsäsong för Modric till nästa år - Om nu Spurs kan ta sig i kragen och vara med på noterna från start.

#10 - Samir Nasri, Arsenal, £12.5M.
Nasri är en spelare som sedan länge har utpektas som en blivande stjärna. Att han skulle lämna Frankrike och Marseille har varit givet sedan länge. Personligen blev jag föga förvånad över att han hamnade i just Gunners. Fransk tränare, en hel del franska lagkamrater, ett lag som spelar teknisk fotboll, och en boss som är känd för att ge unga spelare en hel del speltid. Det torde vara a match made i heaven. Nasri har kanske inte tagit Premier League med storm, men han har gått och väl visat att han klarar av ligan, att han kan göra mål (det har blivit sex stycken) och han ser ut att trivas. Jag är övertygad om att Nasri kommer bli värd varenda penny, och jag tycker att han redan denna säsong stått för många fina insatser.

#9 - Herita Ilunga, West Ham, Lån.
Vem hade koll på Ilunga innan säsongen? Jag hade det inte, i alla fall. Den kongolesiske landslagsmannen kom från Toulouse på ett säsongslångt lån och vänsterbacksplatsen var snart i hans ägo. Det har blivit 35 matcher från start, och med fint spel har han blivit belönad med ett fyraårskontrakt. Starkt.

#8 - Geovanni, Hull, Gratis.

Brassen fick inte förlängt kontakt med Man City efter fjolårssäsongen. Istället snappades han upp av nykomlingen Hull, och det är nog Hullfansen glada över. Det har blivit hela åtta ligamål för tigrarna, och han har varit given i elvan. Hull förknippas kanske inte främst med kreatörer och artister, men det är just vad Geovanni bidragit med; Kreativitet och artisteri. Det oerhört vackra segermålet mot Arsenal på Emirates är något att minnas.

#7 - Dickson Etuhu, Fulham, £1.5M.

Etuhu har egentligen inte blivit given i Fulham förrän Jimmy Bullard lämnade. Här i ligger också det fina i denna värvning. Han köptes lite som back up till Bullard, och/eller lite som ersättare ifall Bullard skulle lämna. Och det var precis vad han gjorde. När Bullard lämnade för £5M, så fanns ersättaren redan i truppen, och han var dessutom inhandlad väldigt billigt. Nigerianen gick rakt in i laget och har gjort ett strålande jobb under våren. Om man ser affären Bullard/Etuhu som en helhet så ligger det verkligen en hel del kloka beslut bakom den.

#6 - Marouane Fellaini, Everton, £15M.
Förväntningarna blir höga när man snackar klubbrekord i transfersumma. I det här fallet måste jag säga att förväntningarna är uppfyllda. Okej, det har blivit för många gula kort, och visst kan belgaren ha en spelstil som är lite flängig och energislösande. Men på det stora hela har han gjort det strålande. Det är inte lätt för en 21-årig spelare att snabbt anpassa sig till Premier League, men Fellaini har verkligen snabbt klarat av sin spela-in-sig-process. Förutom stenhårt jobb, tre miljoner vunna nickdueller och en skön frisyr så har han också bidragit med hela åtta ligamål.

#5 - John Paintsil, Fulham, £1.5M
Efter två år i West Ham med sporadiskt med speltid gick ghananen till Fulham i somras. I Fulham har Paintsil varit så given som man bara kan vara på högerbacksplatsen. 37 ligamatcher från start skvallrar om det. Paintsil har inte bara varit given, han har stått för väldigt fint spel under säsongen. Han är kanske inte fotbollsvärldens mest offensiva högerback, men han är klanderfri i defensiven och han vet hur man ger allt. Jag har svårt att tänka mig en bättre högerback för £1.5M.  Är man ordinarie i det lag som slutar sjua i Premier League så gör man en hel del rätt.

#4 - Abdoulaye Faye, Stoke, £2.25M

Efter en relativt misslyckad fjolårssäong i Newcastle så har det blivit gruvlig revansch för senegalsen denna säsong. Faye har nästan uteslutande spelat mittback denna säsong, och han har gjort det så bra att han har fått bära lagkaptensbindeln i Andy Griffins frånvaro. Mittbackspartnern Shawcross säger att hans utveckling har fått en knuff framåt eftersom han har fått spela bredvid Faye. På bara en säsong så har Faye uppnått halv kultstatus hos Stokefansen. Dessutom har det blivit tre ligamål, vilket inte är fy skam för en mittback i Stoke. En av säsongens bästa värvningarna sett till prislappen och prestationen.

#3 - Lee Cattermole, Wigan, £3.5M.

Okej, Cattermole är halvt om halv galen, han har på tok för många dåraktiga tacklingar på sitt CV, och han borde lära sig att lugna ned sig en aning. Men det gör honom inte till en dålig fotbollsspelare. Även galningar kan göra stor nytta på planen (Hej, Roy Keane), och det gör Cattermole. Han drar ett arbetslass på Wigans mittfält som väldigt få 21-åringar skulle klara av göra lika bra eller med lika stor frenesi. Dessutom är han underskattad i passningsspel och teknik. Jag blir inte det minst förvånad ifall Cattermole blir landslagsman inom överskådlig framtid. Att Middlesbrough släppte honom för ynka £3.5M är verkligen en gåta.

#2 - Matthew Taylor, Bolton, £3.5M.

Efter sex säsonger i Pompey bytte Taylor miljö och hamnade i Bolton. Ett lyckodrag för såväl Taylor som Bolton. Taylor har tillsammans med Kevin Davies varit Boltons bästa spelare denna säsong. Kan spela både vänsterback och vänsterytter. Den här säsongen har Taylor främst lirat på mittfältet. Det har också varit ett lyckodrag. Taylors målskörd har nämligen aldrig varit större än denna säsong. Det har kommit hela tio ligamål från Taylors vänsterfot. Lägg därtill fyra assist och det faktum att Taylor starat i 33 ligamatcher under säsongen, och ni förstår att han har varit en fantastiskt tillskott för Bolton.

#1 - Mark Schwarzer, Fulham, Gratis.
Efter elva år i klubben så lät Middlesbrough Schwarzer gå gratis till Fulham inför säsongen. Det var ett gigantiskt misstag. Australienaren må vara 36 år gammal, men han är fortfarande en högklassig målvakt. Tillsammans med Hangeland och Hughes så har Schwarzer bildat ett av ligans säkraste försvar. Schwarzer har spelat en stor roll i att Fulham i år har nått sin bästa ligaplacering i klubbens historia.

Bubblare:
Bernard Mendy, James Milner, Shaun Wright-Phillips, Brad Friedel, Louis Saha, Tomas Sörensen.

***********************************

Dags för sågen.

Säsongens sämsta värvningar:

#12 - Phillip Degen, Liverpool, Gratis.
Låt oss ta det här en gång för alla: Gratis betyder inte gratis i ordets rätta bemärkelse. Inte i fotbollsvärlden. Det är det dummaste av alla dumma argument när man vill försvara en värvning. "Men han kostade ju ingenting". Jaså det gjorde han inte? Så Degen lyfter inte lön? Han fick inte en sign on bonus som uppgick till en summa som skulle få vanliga människor att gråta av glädje? Degen är ett skämt till värvning. Han hade varit skadedrabbad i två år innan han kom till Liverpool. Vad talade för att den trenden skulle brytas? Naturligtvis ingenting. Degen har lirat exakt på pricken 0 ligamatcher denna säsong. Och han köptes direkt till A-truppen. Om inte det är en dålig värvning så vet jag inte vad som är det. Bara det faktum att han får glida runt på en glassig träningsanläggning, bo lyxigt och tjäna multum för att gå runt med trasiga fötter, spruckna revben och fan och hans moster är en skymf. Pinsamt, Rafa.

#11 - Roman Bednar, West Brom, ca £2.5M.

Började säsongen fint, och petade faktiskt in sex mål innan nyår. Men sedan dess har det varit måltorka. Avslutade säsongen med att köpa knark av en undercover-journalist. Påstod först att han shopade å en väns vägnar, men erkände sedan och fastslog; "I'm fucked". Indeed, you are. Tack och hej, Roman.

#10 - Carlos Cuellar, Aston Villa, ca £8M.
Varje gång en klubb i Villas storleksordning lägger ut £8M på en spelare så räknar nog de flesta med att spelaren i fråga snabbt ska gå in i laget och bidra med något som går att omnämna i positiva ordalag. Cuellar har haft svårt att göra det. I början av säsongen spelade han inte alls, och när han spelade såg det minst sagt otryggt ut. Har spelat upp sig under andra halvan av säsongen, men totalt sett kan jag inte ge honom godkänt.

#9 - Anthony Gardner, Hull, £2,5M.

Man måste i grunden ifrågasätta beslutet att betala några pengar alls för en spelare som inte ens spelat 15 matcher under de senaste två åren. Exakt vilken grundpotential Gardner har är skitsamma. Skador har sabbat hans karriär, och han har inte längre något att göra i ett Premier League-lag. Det har väl också framgått ganska tydligt i Hull där den forne Spursspelaren har fått väldigt lite speltid.

#8 - Xisco, Newcastle, ca £7M.
Ett hyfsat målsnitt. Tre ligamatcher från start, och ett mål. Problemet är väl just att det blivit tre matcher från start. Det är inte riktigt vad man förväntar sig när en spelare köps för £7M. I slutet av säsongen gick den 151 kilo tunga Viduka, den odugligare Ameobi, dussinspelaren Lövenkrands och en Michael Owen som aldrig varit mer under isen, före Xisco i startordningen. Då är det fan i mig illa.

#7 - Roman Pavlyuchenko, Tottenham, £13.8M.

Jag gillar egentligen ryssen. Jag tror fortfarande att han har vad som krävs för att lyckas i Premier League, och jag köper att det finns en hel del att anpassa sig till såväl socialt som fotbollsmässigt när man anländer till England från Ryssland. Men let's face it. Än så länge har varje ligamål kostat Spurs nästan tre miljoner pund. Det är krasst, och man kan mäta fotbollsinsatser i väldigt mycket mer än bara målskytte. Men är man anfallare så ska man göra mål. Pavlyuchenko har gjort för få, punkt slut.

#6 - Nicky Shorey, Aston Villa, ca £5M.
Aston Villa köpte en vänsterback som var på väg att etablera sig i den engelska landslagstruppen. Ett år senare är samma vänsterback ungefär lika nära en engelsk landslagstrupp som Jan Tauer. Och då är ändå Tauer en tysk högerback. Shorey har sett så osäker ut att Martin O'Neill flyttade över Luke Young till vänsterbacksplatsen och sedan har han i många matcher hellre spelat mittfältaren Nigel Reo Coker som högerback, än att ta in Shorey till vänster i backlinjen och flytta tillbaka Young till sin naturliga högerbackspoition. Jag vill till och med minnas att James Milner har fått agera högerback på bekostnad av Shorey i någon match. Utebliven succé är ett understatement som heter duga.

#5 - Johan Elmander, Bolton, £10M.
Bolton fick en ganska saftig slant när de sålde Anelka till Chelsea. Men de var ju också tvungna att ersätta fransmannen. De vände sig till Frankrike och hittade en svensk. Synd bara ett svensken inte ens är en lightversion av Anelka. Visst jobbar Johan stenhårt, visst är han sinnessjukt laglojal, visst har han vett nog att borra ned huvudet och köra på när kritiska röster börjar göra sig hörda. Men faktum kvarstår: Johan Elmander är Boltons dyraste köp någonsin. Med det kommer en viss kravbild. I for one kräver att Johan ska göra fler mål än fem, och jag kräver att han ska få ut mer av sitt stenhårda jobb. Sliter man så mycket som Johan gör så måste man också kunna sätta mer prägel på matcherna. Man måste kunna sätta sina lagkamrater i bra lägen mycket oftare än vad Johan gör, och ja.... Man måste göra fler mål.

#4 - Anton Ferdinand, Sunderland, £8M.

Lillebror Ferdinand köptes till Sunderland för att bli chef i backlinjen. Det har väl gått sådär, va? Sunderland har släppt in en hel del mål under säsongens gång, och även om Ferdinand personligen inte kan lastas för merparten av dem så förväntade man sig självklart att ett Sunderland som lagt ut £8M på en mittback skulle se ut som ett stabilare lag i de bakre leden den här säsongen än vad de gjorde i fjol. Så har det inte varit. För mig är Anton Ferdinand en likblek version av sin bror, och när fotbollsengland inser att det enda han har gemensamt med Rio är efternamnet så lär Anton hamna i en Championship-klubb. Det är mer hans nivå.

#3 - Andrea Dossena, Liverpool, £7M.
Dossena är en nästan perfekt defintion av två ord; Flopp och säkerhetsrisk. Italienaren kom till Liverpool från Udinese som nybliven italiensk landslagsman och som den dyraste försvararen i klubbens histora. Det fanns med andra ord en hel del förväntningar. Det tog dock inte många veckor innan alla med lite vett i skallen förstod att inte ens en promille av de förväntningarna skulle infrias. Dossena har varit ömsom vatten ömsom gyttja. När han inte har varit usel så har han varit direkt dålig. Jag har sällan sett en spelare se så osäker, temposvag och vilsen ut som Dossena har gjort under säsongen. Varje gång han har spelat så har han helt på egen hand sett till bjuda motståndarna på åtminstone en bra målchans genom sitt bedrövliga passningsspel och absolut odugliga positionsspel. En av de sämsta spelare jag har sett i en toppklubb under de senaste fem åren. Om Liverpool får tillbaka ens en tredjedel av vad de gav så bör de sälja.

#2 - David Bentley, Tottenham, £15M.
Vad kan man egentligen säga om Bentley? Han kostade en förmögenhet, och kollar man på förra årets säsong i Blackburn så var det nästan befogat. Bentley hade spelat fruktansvärt fin fotboll, han hade gjort en hel del mål och han hade stått för mängder med assist. Den nye Beckham sa vissa. Är det fortfarane någon som tror att även Bentley kan komma upp i 109 landskamper? Nej, jag trodde inte det det. Ett drömmål i derbyt mot Arsenal räddar ingen säsong. Totalt sett så har Bentley varit hopplös. I perioder har han med rätta fått nöta bänk, och när han har spelat så har han bidragit med fuck all. En superflopp.

#1 - Fabricio Coloccini, Newcastle, £10.3M.
En av de sämsta spelare jag någonsin har sett i Premier League. Kanske den allra sämsta. Och nej, jag överdriver inte det minsta. Om inte Newcastle hade varit en klubb som i flera år varit på väg käpprätt åt Läskligan så hade jag pekat ut Coloccini som den enskilt största orsaken till att Newcastle åkte ur i år. Så bedrövlig har argentinaren varit. Helt egenhanda har han med slapphänt, nonchalant och talanglöst försvarsarbete bjudit motståndarna på mål eller målchanser. Karln ser inte ut att förstå hur en offsidefälla fungerar, han har uppenbara bekymmer med att slå en bredsida på 10 meter till rätt adress, och värst av allt; Han verkar helt ointresserad av att jobba hårt. En patetisk ursäkt till fotbollsspelare. Den patetiska ursäkten kostade dessutom över tio miljoner pund. Obegripligt.

Bubblare:
Amury Bischoff, Vedran Corluka, Andy Johnson, Bobby Zamora, George McCartney, Fredrik Stoor.


***********************************

Jag är helt övertygad om att jag har glömt en eller annan spelare på båda listorna. Dessutom är jag helt övertygad om att det finns uttagningar som ni inte håller med om. Så bring it on. Tala om för mig hur det borde ha sett ut. Skulle ni hålla med på en eller annan punkt så lyssnar jag gärna på det också.

***********************************

Imorgon är jag tillbaka. Då kommer jag behandla det faktum att Ancelotti är klar för Chelsea, och varför det är fel väg för Chelsea att vandra. Jag kommer också att komma med en hel del "Säsongens-utmärkelser".

Kommentarer
Postat av: Roos

Intressant lista här. Villig att hålla med på många punkter och jag kan inte riktigt komma på vem som skulle kunna ta plats istället. Anderson i United om det hade varit en lista över 2 år. Babel ska nog in på en sån också.



Angående Ancelotti så jublar jag, med tanke på hur Milan har spelat sen de vann CL så kan de bara finnas en utgång av detta. Han får gå efter ungefär lika lång tid som Scolari och Guus får rädda säsongen åt Chelsea igen.

2009-06-01 @ 15:27:15
Postat av: Souness

Har bara en anmärkelse; Shorey är väl vänsterback? Köptes in för att ersätta skadade Bouma. Men Nicky presterade så dåligt så de hellre flyttade över högerbacken Luke Young på vänsterback och spelade med Reo Coker som högerback. Eller är jag fel ute?

2009-06-01 @ 16:31:07
Postat av: Holmgren

Nej, du har helt rätt. Det skall genast åtgärdas.

2009-06-01 @ 16:36:03
Postat av: Linhem

Vill se en utmärkelse där Alonso blir årets matador...



Spanjor,Färgen röd,Tjurrusningar och elegans.



tycker Carson möjligen skulle kunna ta en bänkplats?

från landslaget till Championship efter en rätt usel säsong i ett uselt lag.



Bednar är inte dålig han är helt enkelt en strandad val...eller rörelsemönster likt en åtminstone och likt en strandad val - "Fucked"

2009-06-01 @ 17:14:43
Postat av: Björn

Kul att läsa alla dina listor och 11:or!



Men en 11:a jag skulle vilja se är bästa ungdoms 11:an. Jag vet inte inte vilken åldersgräns det ska vara på den 11:an, kanske spelare under 20 år?



Nu är det ju inte långt kvar till u21 em också.

2009-06-01 @ 18:24:24
Postat av: Oskar

Frågan är om inte Deco ska in, har ingen koll på vad han kostade men känns som att han har varit iskall en längre tid.



Sen känns det ju nästan som ett hån att inte ta med värvningen av Robbie Keane. Sämre värvning får man ju leta länge efter. En spelare som aldrig passade in i laget, vilket gör det svårt att förstå varför man värvade honom från början. Jag förstår att du satt upp begränsningar men får väl säga att jag tycker att det är fel gränser då. :)

2009-06-01 @ 20:21:09
Postat av: Holmgren

Oskar>>



Jesus Amalia, jag missade Deco. Självklart ska han vara med. Jag hade honom nedskriven, men han måste ha fallit bort någonstans på vägen - Jäkligt dåligt av mig. Decos har ju inte gjort en människa glad, och han förtjänar absolut en Topp 5-placering.



Och Keane.... Ja... Klart han hör hemma här. Jag satte upp gränserna för att så väldigt många värvningar stack på lån i januari - Jag tyckte det var svårt att ranka dem. Kitson, Keane, Zaki, Mido, King, ja det är många.... Men självklart ser jag din poäng. Keane hade hamnar riktigt högt upp på en lista utan restriktioner - Inget snack.



Men Coloccini är så ohotad på sin första plats som någon bara kan bli. Jag bli förbannad så fort jag ser en människa med lockigt hår nu för tiden - Så usel har han varit.

2009-06-01 @ 20:39:23
Postat av: L

""Men han kostade ju ingenting". Jaså det gjorde han inte? Så Degen lyfter inte lön? Han fick inte en sign on bonus som uppgick till en summa som skulle få vanliga människor att gråta av glädje?"



Med risk för att bli tjatig eller så, men det där är ju ett riktigt uselt argument med tanke på vilka fantasisummor som Big Four-klubbarna har att röra sig med. Bara för att du och jag och troligtvis de flesta andra skulle gråta av lycka för att vi fick några miljoner motsvarande vad Degen fick i sign-on-bonus är det fortfarande bara piss i havet för Liverpool (och Arsenal i Bischoffs fall, som jag fortfarande inte förstår varför han ens är med i diskussionen, men vi har väl helt enkelt olika uppfattningar om vad som kan räknas som en av säsongens sämsta värvningar och inte antar jag...)

2009-06-01 @ 21:23:19
Postat av: Holmgren

Det är väl det vi är överens om. Att vi inte är överens. För mig är alltid pengar pengar, och många bäckar små. En piss i havet är en piss för mycket för Degen.

2009-06-01 @ 21:26:44
Postat av: Lilebroer

Kanske kan utnämna Tottenham och Liverpool som de två största förlorna på marknanden.



Tottenham har jag inte ett så mycket ut av, utan bedömmerdet på att de la ut extremt mycket pengar för att vara ett krislag fram till iallafall julas, men där två a de tre dyraste total floppat, plus att de under vinterfönstret köper tillbaka 3-4 fyra av de spelare som de sålde under sommaren.



I liverpool är Riera den enda som undankommer med ett godkänt. Dock så kändes han mer som en, titta längnst ned på listan, värvning snarare än en kille som skulle komma in å förändra laget. Och tror att vi hade kunnat spela vem som där ute på flanken och ändå hamnat där vi hamnade. Man kan generellt konstatera att Pool köpte in spelare som vi inte behövde. Kan inte se att någon av de spelare som vi köpte har påverkat pools slutposition, möjligtvis keane som dock skeppades iväg rätt snabbt.



OT: Komm över denna artikel på svenskafans igår, måste vara en av de roligaste fotbollspriser någonsin.



http://www.svenskafans.com/spanien/atletico/artikel.asp?id=299762

2009-06-02 @ 11:13:02
Postat av: Big One

Man har ju hört talas om att korta spelare ibland benämns som "tre äpplen hög". Men Heitinga är bevisligen nio ostar hög. Kanske kan bli en ny SI-enhet tillsammans med meter och kilo.



Jag får det till sju av tolv oduglingar är backar, medan resten är anfallare. Inga mittfältare som skulle få plats på "sämstalistan"?

2009-06-02 @ 21:50:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0