The Championship - Kort sammanfattning

Alright. Då ska ni få lite sammanfattning, lite nuffror, och två galna stories från den gångna säsongen i The Championship. Vi börjar med det elementära.

Uppflyttade:
1.Wolves
2.Birmingham
3.Burnley.


Det betyder att två (Reading och Derby) av de tre lag som åkte ut Premier League förra säsongen blir kvar i The Championship minst ett år till. Det var visserligen bra för Reading (för Derby gick de sämre, de slutade på 18e plats). De kom kom trea. Men i Play Off-spelet drog Burnley alltså det längtsa strået. Faktum är att det inte alls är särskilt lätt att göra snabb comeback i Premier League när man väl åkt ned. 42 lag har åkt ur sedan Premier League startades. Bara 13 gånger har det blivit comeback för ett lag redan den följande säsongen. Sju lag har åkt ned och sedan dess inte återkommit. Däribland hittar vi klassiska lag som Leeds, Southampton och Sheffield Wednesday. Så när Gareth Southgate sa att han Middlesbrough nästa säsong kommer att spela i en ”very competitive league” så överdrev han inte före fem öre.

Nedflyttade denna säsong:
1.Norwich
2.Southhampton
3.Charton


Southhampton och Norwich gjorde varandra sällskap ned i The Championship år 2005. Två år senare anslöt också Charlton till Läskligan. Från och med nästa säsong spelar de alltså allihopa i League One. Har man väl börjat den där hissfärden nedåt, så är det uppenbarligen inte helt lätt att stoppa den. Det betyder också att alla nykomlingar i årets upplaga av The Championship hängde kvar. Nottingham låg ganska pyrt till ett tag, men slutade på 19e plats. Doncaster Rovers slutade på en 14e plats, och Swansea hamnade så högt som 8a.

Skytteligan, The Championship:
1.Sylvan Ebanks-Blake, Wolves, 25 mål.
2.Ross McCormack, Cardiff, 21 mål.
  Jason Scottland, Swansea, 21 mål.
3.Kevin Doyle, Reading, 18 mål.
4.Tommy Smith, Watford, 16 mål.

Wolves gjorde flest mål och hade bäst målskillnad denna säsong. De hade alltså också den vassaste målskytten i den 23-årige engelsmannen Ebanks-Blake. Det ska bli intressant att följa både honom och Woves nästa säsong. Wolves har förutom Ebanks-Blake en skotte vid namn Chris Iwelumo som petade in 14 mål och ännu en ung engelsman som heter Michael Kighley som gjorde hela 19 assist denna säsong – Mest av alla i ligan. Säsongens lag i The Championship enligt PFA:

                                       Keiran Westwood
                                             (Coventry)
Kyle Noughton Roger Johnson Richard Stearman Daniel Fox
    (Sheff Utd)           (Cardiff)                 (Wolves)          (Coventry)
     Michael Kightley Joe Ledley Jordi Gomez Stephen Hunt
            (Wolves)          (Cardiff)     (Swansea)      (Reading)
                   Jason Scotland Sylvan Ebanks-Blake
                          (Swansea)               (Wolves)

Innan vi går in på de två halvgalna anekdoterna vill jag snabbt nämna Swansea, för de förtjänar verkligen att nämnas. De var alltså nykomlingar i The Championship till den här säsongen, men slutade så högt upp som åtta. De var med i kampen om en Play Off-plats väldigt länge. De stod också för en fin insats i FA-Cupen där de åkte ut mot ett Fulham som borde bett om ursäkt för sin seger – Så utspelade var de. Swansea tränas av Roberto Martinez som just nu sägs vara på väg till Wigan. Martinez har gjort stor succé i laget, och han står för en väldigt publikfriande fotboll och han använder sig av ett väldigt rörligt och fröjdigt 4-3-3-system. Martinez är inte mer än 35 år gammal, och det ska bli helt otroligt spännande att följa hans managerkarriär.

Självklart förtjänar också alla nykomlingarna ett större omnämnade, inte minst Burnley som stod för en rejäl skräll när de gick upp. Men jag väntar lite med det. Jag kommer att göra ett inlägg modell längre om alla tre nykomlingar, men som sagt; Håll till godo.

Så var det de småroliga anekdoterna.

Spökmålet
Watford möttre Reading, och linjedomaren var säker på att bollen hade passerat linjen. Det hade den, men då pratar vi kortlinjen och inte mållinjen. Bollen var alltså inte ens mellan stolparna, men det blev dömt mål, och det blev matchens enda mål. Watfords manager Aidy Boothroyd var förstås vansinnig och efter matchen dundrade han på om att målkameror är ett absolut måste. Readings manager Steve Coppell erbjöd att spela om matchen, men det gick inte igenom på högre ort. Domaren hade dömt mål, och det var det som gällde.

Frispelet
Reading mötte Burnley i Play Off-spelet. Andre Bikey får Drogba att framstå som katatonisk (nåja).
Det roliga är att Bikey har gjort bort sig tidigare. Minns ni den här grejen som inträffade för några år sedan i Afrikanska Mästerkspen?

***********************************

Kanske skulle The Championship förtjäna en mer omfångsrik sammanfattning, men med tanke på hur lite TV-tid ligan får här i Sverige är det inte helt lätt att ha stenkoll. Kanske fyller jag på det här inlägget, men då ropar jag i så fall till i framtid inlägg, och länkar hit.

***********************************

Jag är tillbaka på förkvällen med några ord om såväl Englands som Sverige stundande kvalmatcher.

Kommentarer
Postat av: klumpen

haha.. vilket skämt till linjedomare. Shit va dåligt han måste ha mått när han förstod att han gjort bort sig, men ändå måste stå fast vid sitt beslut.



Bikey verkar ju inte frisk. Har han gjort en bra säsong? Är han nåt att ha?

2009-06-06 @ 14:45:47
Postat av: Holmgren

Bikey är som du säger inte helt frisk. Han är väl en ok spelare, antar jag. Jag höjde aldrig på ögonbrynen över honom när han lirade PL förra säsongen. Han fick speltid i typ hälften av matcherna. Den här säsongen har han starat 24 CCC-matcher.



Han anslöt till Reading på provspel när de vad på försäsong i Sverige 06. I sin sista trial-match mot Örgryte så skallade han en motståndare och blev utvisad, och då såg allt ut att gå i stöpet. Men Coppell valde ändå att låna honom en säsong (han tillhörde Lokomotiv Moskva) med en köpoption. Sedan köptes han alltså. vad som händer nu med honom får vi väl se. Han sabbade ju en del när han drog på sig sitt röda kort mot Burnley, det var ju en jävligt viktig Play Off-match. Coppell har ju avgått nu, och ersatts av Brendan Rodgers - före detta akademi och reservlagstränare i Chelsea, och han kom närmast från huvudansvaret i Watford. Vi får väl se vad som händer med Bikey, som sagt.

2009-06-06 @ 15:06:27
Postat av: Svanström (Arsenal)

Kanske jag som är ute och cyklar men var det inte Reading, Birmingham och Derby som åkte ur PL förra året? Sheffield Utd åkte väl ur 06/07 eller något liknande?

2009-06-06 @ 15:48:58
Postat av: Holmgren

det är inte första gången jag lyckas förväxla 06/07 och 07/08. Tiden går för jävla snabbt, helt enkelt.

Självklart har du rätt Svanström, jag ser till att ändra det.



Derbys extrema fiaskosäsong - Hur kan man inte minnas det? Vad var det? Elva pinnar, eller något såndant, va? Paul Jewell, säger jag bara.

2009-06-06 @ 16:31:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0