Premier Leagues bästa utomeuropeiska elva. [2009-03-07]

Det är dags för ännu en elva här på bloggen.

Den här gången tänker jag presentera Premier Leagues bästa icke europeiska elva. Över 100 utomeuroperiska spelare har fått speltid i årets upplaga av Premier League. Och det här är alltså den bästa elvan.

Målvakt: Brad Friedel – Aston Villa.

Ett självklart val. Den gamla klassiska liknelsen om årgångsvinet stämmer bra in på denna jänkare. Han blir bara bättre och bättre med åren. Inte hade jag trott att det skulle bli en sådan högklassig målvakt av Friedel när han var andrekeeper i Liverpool 97-00. Men se, det blev det. Stabil, säker och rutinerad. Stensäker etta i Aston Villa, och ett givet val här.

Högerback: Lucas Neill – West Ham.
Lika sällan som Neill är spektakulär eller planens gigant, lika sällan gör han en plattmatch eller matchavgörande misstag. Han har en väldigt hög lägstanivå, och han är en ledartyp. Kapten och kugge i Hammers.

Mittback #1: Ryan Nelsen – Blackburn.
Ok, så Rovers har inte den bästa av säsongen, men det beror verkligen inte på Nelsen. Varje gång jag har sett Blackburn denna säsong så har jag imponerats av nyzeeländaren. Han är stark, bra i närkamperna och duktig på huvudet, och han bär en kaptensbindel på armen. För mig råder det ingen tvekan om att han skulle platsa i en bättre klubb än Blackburn.

Mittback #2: Abdulaye Faye – Stoke.
Fayes sejour i Newcastle blev kortvarig, och han kom till Stoke till denna säsong. I Stokes mittförsvar är han kuggen och navet. En fysisk mittback som spelar med stort hjärta. Har även bidragit med två mål framåt – Klart godkänt när man är mittback i Stoke.

Vänsterback: Maynor Figueroa – Wigan.
Har startat varenda ligamatch den här säsongen för Wigan. Steve Bruce har gjort en konstform av att låna spelare, och sedan köpa dem permanent ifall de gör bra ifrån sig. Figueroa är ett exempel på en sådan spelare. Kom på lån i januari 08, och skrev i julas ett treåskontrakt med klubben. Det var ett treårskontrakt som Figueroa förtjänade. I Erik Edmans frånvaro har hondurianen med den utmärkta inläggsfoten gjort vänsterbacksplatsen till sin, och med tanke på att både han och laget spelar bra lär han nog bli kvar där.

Högermittfältare: Antonio Valencia – Wigan.
Ännu en Wiganspelare som från början var ett lån, men som nu har ett permanent kontrakt med klubben. Har gett många vänsterbackar huvudbry under säsongen. Bland annat så lär John O'Shea ha drömt mardrömmar om den dribblingsvillige och tekniska ecuadorianen efter Wigans besök på Old Trafford för snart två månader sedan. Självaste Real Madrid visade stort intresse i det senaste transferfönstret. Har gjort tre mål och fyra assist denna säsong. Den klubb som vill ha 23-åringen till nästa säsong lär få lätta på plånboken.

Innermittfältare #1: Wilson Palacios – Tottenham.
I januari så köpte Spurs Palcios från Wigan för hela £12M. En prislapp som förpliktigar. Men Palacios har redan visat att han klarar av spelet i England med bravur. En fysisk, tempostark och arbetsvillig innermittfältare som också har en bra teknik. Stark i defensiven, men bidrar gärna i offensiven också. En ganska komplett mittfältare som de flesta lagen i England skulle ha stor nytta av.

Innermittfältare #2: Tim Cahill – Everton.
Trots att Cahill denna säsong har fått spela en hel del som anfallare så är han i grunden en offensiv mittfältare. Han har ett av ligans allra största hjärtan. Viker aldrig en tum, och står alltid upp för laget. Gillar att smälla på i tacklingarna och har inga som helst bekymmer med att arbeta hårt defensivt, men det är ändå i offensiven som Cahill är som bäst. Har ett mycket bra skott, och är trots sin ringa längd är han en förstklassig huvudspelare. Har gjort sju mål och fyra assist så långt denna säsong. En personlig favoritspelare.

Vänsterytter: Ji Sung Park – Manchester United.
Kan spela lite överallt på mittfältet, man har nästan alltid sin utgångsposition på en kant. Park är tveklöst en av ligans slitstarkaste spelare. Fuskar aldrig i sitt defensiva jobb, slutar aldrig springa, och gör ett nästan överjordiskt jobb utan boll. Park är en spelare som gör sina medspelare bra genom att ständigt vara i rörelse och skapa ytor för andra. Är inte särskilt målfarlig, men har en otroligt bra spelförståelse. Jag tror att varenda tränare i världen drömmer om en spelare som Park.

Anfallare #1: Ronbinho – Manchester City.
Med tanke på att Robinho gör sin första säsong i England så måste jag säga att jag är imponerad. Jag trodde att han skulle ha svårare att anpassa sig till det fysiska och direkta spelet i England, men det har som sagt gått över förväntan. När han inte behöver ta något större defensivt ansvar är han lysande. Otroligt skicklig med bollen, en tekniker i världsklass, duktig på små ytor, och ett relativt bra målsinne. Elva mål och fyra assist är med beröm godkänt.

Anfallare #2: Didier Drogba – Chelsea.
Ivorianen har absolut inte haft sin bästa säsong i Chelsea såhär långt. Men nu anar man gryende form hos Drogba, och då väljer jag att plocka med honom. När han är bra så har han få övermän i världen på sin position. Jag tror att Drogba kommer att göra en lysande vår med Chelsea, och även om den här elvan bör baseras på prestationer som varit under säsongens gång, och inte vad jag tror ska komma, så kör jag på en Drogba som är på väg mot formen.

Bänken: Tim Howard, Jlloyd Samuel, Rafael da Silva, Javier Mascherano, Anderson, Salomon Kalou, Carlos Tevez.

Bubblare: Brad Jones, Christopher Samba, Herita Ilunga, Jon Obi Mikel, Jonas Gutierrez, Emmanuel Adebayor, Amr Zaki.

Värt att notera:

Tre av spelarna i elvan startade säsongen i Wigan.

Mittfältet och anfallet ser på pappret betydligt starkare ut än backlinjen.

Elvan innehåller tio olika nationaliteter och tio olika klubbtilhörigheter.

Bara två av spelarna i elvan tillhör de så kallade Big Fourklubbarna.

Man United har hela tre spelare på bänken.

Den enda nationen som är representerad dubbelt i elvan är Honduras (!).

***********************************

Nu vill jag inget hellre än att höra er kommentera denna elva. Saknar ni någon spelare? Har jag glömt någon? Borde någon spelare petas? Hur bra tror ni denna elva skulle prestera?

***********************************

Man kan förstås ifrågasätta värdet i att göra en utomeuropeisk elva, men personligen tycker jag att de flesta ihopsatta elvor går att finna intressanta, och jag tyckte också att en sådan här elva gav mig en bra chans att uppmärksamma några av de spelare som man inte läser om dagligen, men som gör ett jäkligt bra jobb för sin klubb. Jag hoppas att ni håller med.

***********************************

Gårdagens blogginlägg innehöll ett mycket klantigt fel. I Tipsraden står det att Chelsea är hemmalag, men det är de inte. Det är Coventry som tar emot Chelsea. och inte tvärtom. Jag inser att ni kanske hade tänkt lite annurlunda krng tipset om ni hade vetat det, men nu är det som det är. Tyvärr lär ni inte hinna ändra tipset då matchen börjar om en kvart. Jag är ledsen.

***********************************

Dagens off topic:

Linus Thörnblad är verkligen ett stort skämt. För någon veckan sedan satt jag och läste Metro till lunchen. I intervju med Thörnblad gick det att läsa att den skånske låghopparen var trött på att ha en förlorarstämpel, och att han minsann inte förtjänar all skit media skriver om honom. Well... River man ut sig i mer eller mindre vartenda mästerskapskval trots att man borde klara kvalhöjden i sömnen så är man defintionen av en förlorare. Och då förtjänar man en förlorarstämpel. Ett rätt logiskt resonemang, om ni frågar mig.

"Dagens off topic" kommer för övrigt bli ett återkommande inslag här på bloggen. Detta av den enkla anledningen att jag har kommit på mig själv med att vara sugen på att framföra vissa åsikter som inte är fotbollsrelaterade. Jag hoppas att ni inte misstycker.

***********************************

Väldigt mycket pekar på att jag kommer att vara smått bakfull imorgon. Men jag ska ändå göra mitt bästa för att få till ett läsvärt inlägg.

Ha en trevlig fotbollslördag.

Kommentarer
Postat av: YB The Rockstar

Roque Santa Cruz?!

2009-03-07 @ 12:31:51
Postat av: YB The Rockstar

Förresten... Jlloyd Samuel är väl ändå engelsman?

2009-03-07 @ 12:33:15
Postat av: Plisken

Mascherano?

2009-03-07 @ 13:04:16
Postat av: Holmgren

Samuel är nog född i england, man i passet är han från trinidad & tobago.



Och när ni bara skriver namn rakt upp sådär så vet jag inte riktigt vad ni menar....

2009-03-07 @ 13:09:21
Postat av: David Brent

Hittat en hel del spelare som jag tycker lätt är bättre än dom du tagit ut.

Patrice Evra känns väl som en av PL allra bästa backar... Detsamma gäller Bosingwa och Aurelio och Skrtel. Mittfältet känns Xabis säsong som han borde vara given även om han dippat på slutet. Mascherano är världens bästa defensiva mitt i form borde varit med. Schwarzer i mål tycker jag nästan är lika bra som Friedel , Cech och Pepe Reina är båda bättre än Friedel. Mikel och Kalou som du hade som reserver skulle jag inte ta i med tång... Men smaken är ju delad. Men att Torres inte tar en plats i anfallet skulle vara kul att höra en motivering på.

2009-03-07 @ 13:10:09
Postat av: Holmgren

David Brent>>



Utomeuropisk elva. Utanför Europa alltså.... I



Inga spanjorer, franmän, slovaker eller portugiser då inte.

2009-03-07 @ 13:17:55
Postat av: L

Nog för att Kolo Toure inte har haft sin bästa Arsenalsäsong, men visst är han betydligt bättre än Faye?

2009-03-07 @ 13:36:03
Postat av: David Brent

Sorry my mistake, kan inte ens skylla på att jag tagit starkt , än...

Då har jag inga direkta invändningar förutom Masken och Schwarzer då.

2009-03-07 @ 13:41:44
Postat av: Linhem

Sunderland – Tottenham – 0,1-2

Coventry - Chelsea – 0-3

Fulham – Man United – 0-2



ändrar Chelski då...



håller med i stor sätt om elvan...kunde dock sett annorlunda ut.

2009-03-07 @ 13:50:38
Postat av: Holmgren

Den "riktiga" David Brent skulle aldrig säga "Sorry, my misstake" ;-)



L>>



Toure är faktiskt en av de lirare som fallit mig ur minnet när detta författades. Det hade varit hårfint mellan honom och Faye ändå - Faye har varit bra. Men han hade lätt petat Samba på bänken....

2009-03-07 @ 13:51:28
Postat av: stoffeliden

Tycker detfintivt att Argentinas landslagskapten Macherano är bättre än Palacios. Visst, Palacios är grymt duktig och jag minns en av hans första matcher i Tottenham, mot Arsenal, då han var grym. Ett anfall kom Arsenal i 3 vågor efter varnadra, Palacios stoppade alla 3. Men som sagt, håller Mascherano i alla fall ett snäpp högre. Håller med i övrigt!

2009-03-07 @ 16:59:18
Postat av: YB The Rockstar

Kändes som du hade glömt honom (Santa Cruz) bara, skulle nog peta dom flesta i den elvan och på bänken.



Jlloyd Samuel har gjort 7 st U-21 Landskamper för England och inte en enda för T&T, så jag räknar nog honom som engelsman.

2009-03-07 @ 17:38:40
Postat av: Holmgren

Santa Cruz är ju en av ligans allra största besvikelser den här säsongen kontra förra. Han har inget i den här elvan att göra sett till vad han har presterat denna säsong. Han har ju till ohc med fått nöta bänk några gånger under Big Sam.



Vad gäller Jlloyd.... Räkna hit och räkna dit. Står det T&T i passet så gör det.

2009-03-07 @ 18:07:56
Postat av: Niklas (Villa)

Ingen Schwarzer? Tycker är det jämt skägg mellan honom och Friedel om förstaplatsen faktiskt :)

Vilken säsong han har i Fulham nu!



Sen ser elvan rätt bra ut faktiskt... Drogba - Robinho!! TUNGT hehe..



Mascherano hade nog petat Palacios i min elva :)

2009-03-07 @ 19:07:53
Postat av: Jonas

Cahill och Neill är väl Australiensare båda två?

2009-03-07 @ 21:03:44
Postat av: YB The Rockstar

Du sa aldrig att det var säsongen bästa utomeuropeiska elva. Isåfall undrar jag hur Drogba kan platsa, även om du tror att han kan göra det bra på slutet så har han vart bänkad alt. skadad stora delar under säsongen och knappast gjort någon glad.



Pass och pass. Han har ju bott i England hela (nästan) hela livet, gjort landskamper för dom (vilket han inte gjort för T&T) och det här citatet hittade från alltid lika pålitliga wikipedia: "Jlloyd Samuel (born 29 March 1981 in San Fernando, Trinidad and Tobago) is an English football defender of Trinidadian descent, who currently plays for Bolton Wanderers."

2009-03-07 @ 21:40:41
Postat av: Stenansikte

Kul inslag! Både med elvan och "off topic"



Håller med i det mesta i elvan, Palacios har verkligen imponerat på mig. Det som förvånar är att Amr Zaki bara fick bli bubblare? Är det för att han dippat i form nu på slutet eller för att Wigan redan var överrepresenterade, hehe. Robinho är ju svårpetad men jag hade nog satt Zaki istället för Drogba, i alla fall Zaki på bänken. Han är ju den utomeurope som ligger högst i skytteligan!

Sen hade kanske jag hade satt Schwarzer i mål men det är väldigt jämnt skägg mellan dessa herrar..

2009-03-08 @ 12:53:08
Postat av: Gunner Kero

King Kolo Toure är given i en sån här elva tycker jag, även om han haft en lite halvtaskig säsong men har precis som drogba kommit igång nu på slutet och spelare regelbundet som kapten i cesc frånvaro.

2009-03-08 @ 13:27:04
Postat av: Jax

Kul med "elvorna". Men lite trist val av Drogba - Zaki istället!

2009-03-08 @ 23:53:38
Postat av: OPL

Hmm, bänken är bättre än spelarna i startelvan :P

Jag menar Mascherano är utan tvekan bättre än Palacios och Cahill. Och ja, som någon sa så tar Toure plats i elvan utan problem.

Kanske att Tevez borde byta plats med Drogba också.



Är inte Illunga eller Aurelio bättre än Figueroa. Aurelio spelar CL-matcher mot Real Madrid och tystar Robben utan problem vad gör Figueroa?

2009-03-09 @ 09:54:17
Postat av: Joakim J

Mikel Arteta är väl den spelare som jag direkt skulle vilja se i åtminstone reserverna. Han är motorn och finessen i ett annars ganska stabbigt och linjärt Everton. Otroligt viktig för everton, klasspelare!

2009-03-09 @ 10:38:59
Postat av: Greger

Joakim J, Arteta kommer från Spenien, alltså Europa, detta är en elva för icke europeiska spelare.



Förövrigt är det tråkigt att folk röstar med hjärtat istället för med hjärnan i omröstningarna som finns här på bloggen, att Reina skulle vara den bästa målvakten av dessa 4 är ett hån, en målvakt med den kapaciteten i luften som Reina innehar kommer aldrig kunna bli bättre än tex Van Der Sar och Cech

2009-03-09 @ 10:59:56
Postat av: Holmgren

Man har fastnat lite om man fortfarande pratar om Reinas katastrofala luftspel. Han har utvecklat den biten otroligt mycket. Han är fortfarande sämre än Cech och VDS där, men inte en hel klass sämre. Jag anser att Reina är ligans bästa målvakt. VDS ligger bra nära, men Reinas förmåga att vara ett anfallsvapen avgör. Där är han överlägens alla andra målvakter i världen. Cech har tappat. Hans säsong i Chelsea imponerar inte alls, anser jag. Men visst är det säkert vissa som röstar med hjärtata, och det är störande. Men här tror jaf inte att det är omljligt att folk har röstat rätt mkt som de tycker också. Varför skulle Given annars ligga tvåa? Så många Newcastle/Man City-fans finns ju inte här inne....

2009-03-09 @ 11:42:37
Postat av: rooster

bästa målvakten är klart Given och ingen kan påstå att jag har skatsympatier eller några för City. Dock en helt underbar målvakt

2009-03-09 @ 12:07:31
Postat av: Greger

Att du säger att Reinas luftspel har förbättras kan jag köpa, men det är fortfarande alldeles fördåligt för att klassas som ligans bästa målvakt, jag antar att du ser alla Liverpools matcher och då ska du också veta hur extremt många frisparkar han får med sig som man inte ska ha pga hans dåliga luftspel, förutom detta kan jag absolut hålla med om att han är en av ligans 2,3 bästa målvakter, men enligt mig är luftspelet så viktigt så att jag inte tycker så nu.

2009-03-10 @ 03:27:04
Postat av: Holmgren

Greger>>



Som sagt.... Det är hårfint, och jag håller självklart med om att Reina fortfarande kan förbättra sitt luftspel. Men jag anser som sagt att det har blivit så pass mkt bättre att han har andra kavliteter som väger upp. Om du tillstår att han är 2-3 så är ju inte utopiskt att ngn tycker att han till och med är etta, inte sant?

2009-03-10 @ 11:55:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0