Snälla Fergie: Peta Ronaldo i Champions League-finalen. [2009-05-11]

Jag skulle göra vad som helst för att höra vad Sir Alex har sagt till Ronaldo mellan fyra ögon efter derbyt igår. Vissa verkar tro att det Fergie säger till media är precis vad han tycker och tänker. Tror man det är man en åsna.

Självklart kommer Fergie att hålla sin superstjärna bakom ryggen utåt. Laget är mitt uppe i en ligaslutspurt (ok, den är nästan vunnen, men ändå), och de laddar för en Champions Leaguefinal. Det sista laget och truppen behöver är en svetslåga i röven från ett mediadrev. Så när din superstjärna då beter sig som ett barnsligt, omoget, divigt och bortskämt svin så håller du honom bakom ryggen – Allt för att gruppens fokus ska ligga på kommande fotbollsuppgifter och inte på något annat. Men hur man kan vara så dum så man tror att Sir Alex (av alla tränare!) köper Ronaldos beteende finner jag skrattretande. Självklart kommer han få en utskällning som han ska sent kan glömma, och jag tror också att detta kan ha varit sista gången som Ronaldo uppträdde som en första klassens idiot i Man United. Sir Alex har sålt spelare som gjort public displays av sitt missnöje tidigare.

Sedan kan man ju förstås debattera ifall det Ronaldo gjorde var så illa. Den debatten lämnar jag dock till folk som inte har fått någon uppfostran. Har man fått en sådan så anser man självklart att Ronaldo betedde sig fruktansvärt illa igår. Han nedvärderade sin lagkamrater, han underminerade sin tränare, han tackade inte publiken, han blev orsaken till att tusentals föräldrar efter matchen tvingades förklara för sina ungar att det deras idol gjorde var skamligt. Det allra värsta var nog ändå att han så tydligt visar att han betraktar sig själv och sin egen insats vara överordnad lagets insats och även resultatet. Man U ledde med 2-0 och såg ut att gå mot en komfortabel seger när Ronaldo blev utbytt med halvtimman kvar. Ronaldo hade dessutom blivit målskytt i matchen och hade spelat fin fotboll. Men han ville vara kvar och visa upp sig mer, göra fler mål, ta emot mer jubel och stå ännu mer i centrum. Och det är verkligen inget fel i det. Ronaldo hade aldrig kunnat bli så bra som han är om han inte hade haft modet att stå i centrum, och älskat uppmärksamheten. Det finns något stort och kaxigt i att älska att stå i centrum och att anse sig själv vara bra, eller till och med bäst. Jag skulle aldrig drömma om att slå ned på Ronaldo på grund av detta. Tvärtom. Däremot äcklar det mig när den biten blir större och viktigare än att laget vinner. Så får det aldrig bli. Hade Ronaldo varit en figur i den grekiska mytologin så hade gudarna straffat honom blixtsnabbt, stenhårt och upprepade gånger – Så stort var hans hybris, och så stark var hans kärlek till sig själv igår. Kollektivet ägnades inte en tanke, och trots att Man United igår såg till att de nu kan vinna ligan innan Liverpool ens beträder en fotbollsplan igen så var Ronaldo vansinnig. Det kan ju inte bara vara jag som hör hur galet det låter? Han satt där på bänken och fortsatte skaka på huvudet, gömma ansiktet i händerna och se lika trumpen ut som ett dagisbarn som måste vänta på sin favoritleksak. Detta trots att laget fortsatt spelade bra, trots att de var på väg mot en seger – En seger som skulle ta dem ack så nära en 18e ligatitel. Där och då sitter Ronaldo alltså och är vansinnigt upprörd. Ju mer jag tänker på det desto mer tydligt är det för mig att han sätter personal glory framför ett laget. Ronaldo är alldeles för många procent JAG, och alldeles för få procent LAG.

Och ni som nu ser rött och tänker tänker ta sats och spy galla över detta inlägg:
Jag kommer inte att vika en tum. Det finns, som jag ser det, bara två anledningar till att man kan försvara Ronaldo i detta läget:
1) Man är en Unitedsupporter, och man klarar inte av att lägga lagtillhörigheten åt sidan för fem minuter i denna diskussion. Man är helt enkelt redan förlorad i ett hav av subjektivitet.
2) Man saknar uppfostran, och anser därför att det är ok att att agera ut och få frispel inför 76.000 åskådare och miljontals TV-tittare. Man kan helt enkelt inte stava till hyfs.

För mig finns det det ingen debatt där, så ni som upprörs över dessa ord slösar bort er tid om ni på riktigt ska försöka förklara för mig att Ronaldos reaktion inte var ”så farlig”. Eller att det blir uppblåst bara för att det är Ronaldo. Ponera att John O'Shea hade gjort så. Det hade varit precis lika.... Nej, just det förresten. John O'Shea hade aldrig någonsin gjort så eftersom han inte är en bortskämd liten snorunge som tror att han är större än en av världens största klubbar.

Jag tror inte att det blir så, men jag hoppas så innerligt att Fergie har mod nog att peta Ronlado i Champions Leaguefinalen. Jag skulle älska det. Jag hoppas nu också att Ronaldo försvinner till Spanien. Jag är trött på att se hans vämjeliga uppträdande på planen vecka ut och veckan in. Jag har rätt hög acceptansnivå när det gäller divalater från stjärnorna eftersom det är stjärnorna som göra att man sitter och ryser av välbehag i soffan när man tittar på fotboll. Men någonstans går gränsen, och när man rakt upp och ned visar att en 2-0-seger för det egna laget inte betyder någonting bara för att man själv blir utbytt då har man garanterat passerat den gränsen.

***********************************

Så var jag då tillbaka. Min frånvaro har haft flera anledningar. Tidsbrist, privata skäl samt en planerad flytt av bloggen som nu har blivit bordlagd tills vidare. Jag hoppas att ni tar upp läsningen igen – Jag planerar nämligen att köra på så mycket jag bara förmår nu under slutspurten, och bloggen vore inget alls utan er som läser. Jag ber om ursäkt för att det dröjt med både inlägg och förklaringar till bristen på inlägg. Men nu är jag som sagt igång igen, och jag hoppas nu att ni hjälper mig att sprida ordet om bloggens återuppståndelse.

Vi hörs ikväll eller imorgon.

Kommentarer
Postat av: Markus_H

Underbart att du är tillbaka och jag kan inte göra annat än att hålla med dig om dina åsikter om Ronaldo!

2009-05-11 @ 16:10:07
Postat av: Kriss

Det är ett vansinne att sätta sig själv framför laget, det går inte i en lagsport. Har till minne att Robbie Kean gjorde något liknande förra säsongen när Juande Ramos bytte ut honom i slutskedet av matcherna. Kanske var det en av anledningarna till att han inte passade bra i Liverpool, han tänkte för mycket på sig själv.



Välkommen tillbaka! Kul att ha något att läsa i kaffepauserna.

2009-05-11 @ 16:14:34
Postat av: Oskar

Skönt att du är tillbaka!



Som United-supporter kan jag väl hålla med dig om att det Ronaldo gör är nåt så in i helvete fel, på ett sätt blir jag dock glad över att han vill spela men han visar det på helt fel sätt.



Annars tycker jag väl att hela grejen har blivit lite "blown out of proportion", känns som att den händelsen överskuggar det faktum att United tar en viktig derbyseger och är på god väg mot en tredje raka ligatitel.

2009-05-11 @ 16:22:31
Postat av: Holmgren

Oskar>>



Precis. Det är ju för jävla trist. Man U imponerar, men istället för att få välförtjänt beröm för det så hamnar fokus på Ronaldo och hans brist på förnuftigt uppförande. Men det är Ronaldos fel, inte medias. Media ska skriva om det som händer, och det här hände ju onekligen. Så även på den fronten så är det Ronaldo som ska ha skiten.

2009-05-11 @ 16:29:33
Postat av: Linhem

Ronaldo får Stan The Man - Hubris himself att se ut som en lojal trotjänare a la Harper(?)



visst för att man ogillar Manure men det han gör, han förtjänar inte att få spela för Man u eller något lag...Möjligen Mk Dons,Beitar Jerusalem eller Red Bull salzburg isåfall...

2009-05-11 @ 17:03:50
Postat av: Anonym

men att önska ronaldo till spanien bara för att han inte kan bete sig känns lite löjligt. Försvarar inte Ronaldos beteende. det var pinsamt och jag hoppas han får sig en läxa. Men premier league behöver sina artister och profiler. För övrigt har väl både Gerrard och nu ledley king exempelvis skapat en väldans massa negativ publicitet kring sin klubb under säsongen. Nej straffa gärna ronaldo och få honom att växa upp. Låt honom dock även i fortsättnignen utföra sina konster i premier league.



härligt att bloggen är tillbaka!

2009-05-11 @ 17:39:48
Postat av: klumpen

oops...glömde visst namnet.

2009-05-11 @ 17:41:37
Postat av: Holmgren

Ja, det är löjligt. Om man ser det som en isolerad händelse. Om man tar med alla gånger han filmar, grinar, slår ut med armarna, gnäller på domarna, lägger sig i konflikter som han inte har med att göra och medvetet och sysyematiskt fuskar och helt enkelt ser det här som ännu ett pajasuppträdande från en av fotbollsvärldens största pajaser så är det mindre löjligt.



PL behöver sin profiler, absolut. Men Ronaldo håller på att göra sig mer omskriven än sin egen klubb. Jag tror att både PL och Man U skulle må bra av ett break från honom. Ett livslångt break, that is. Det är inte utan att Becks dyker upp i tanken. Han var aldrig i närheten av samma grinpelle som Ronaldo, men han blev mer omskriven och större än klubben. Det funkar inte. Skon i fejjan-incidenten blev droppen som fick bägaren att rinna över i Becks fall. Det här kan mycket väl har varit droppen i Ronaldos fall. Jag hoppas det.



Vad gäller jämförelsen barbråk/frispel så vet jag inte om den håller. Båda sakerna är förkastliga, men så olika till sin natur. Och jag tror inte Tottenham som klubb lider så mycket av det King gjorde. Det är naturligtvis inte bra, men det är värre för King själv än för Spurs. Likadant med Ashley Cole, Bendtner och Gerrard. Ingen av spelarna var på jobbet när de gjorde bort sig. Naturligtvis ska de veta bättre, men jag anser inte att det främst drabbar klubben, medspelarna och fansen. Den största delen av "the shitstorm" hamnar på slagskämpen själv, medan Ronaldos beteende i detta sammanhang får jobbigare konsekvenser för klubben, tränaren och fansen.



Dessutom är det så att vad gäller barbråken VET vi inte vad som hände. Vi vet bara vad vi läser. När det gäller Ronaldo så SÅG vi precis exakt vad som hände. Det är alltså lättare att bedöma (och såga) hans klavertramp då det skedde inför öppen ridå.

2009-05-11 @ 18:01:02
Postat av: Stenansikte

WORD!



Det värsta är ju att Ronaldos barnsliga och griniga beteende på bänken bara kom fram för att han vet att det sitter miljontals personer och kollar och att flertalet av dem (faktiskt...) är fans av honom.





Jag håller med om att Premier League behöver stjärnor, och det är roligt med profiler. Älskar det faktum att Robinho spelar i City men det finns ingen plats för den grupp som Ronaldo är ledare för.



Ut med Ronaldo och in med Zlatan, även om jag tror att han också skulle må bäst i Spanien.

2009-05-11 @ 18:43:07
Postat av: FCUM (United)

Skit ska skit ha som det så fint heter:)



Försvarar inte Ronaldo men tror det är skillnad ur Ferguson perspektiv på det som hänt med Ronaldo och t.ex. det som hände Keane, Beckham med flera. Ronaldo ses nog fortfarande som en ung kille och jag tror inte han kommer "jagas" bort i sommar.



Håller dock inte med om att United skulle må bra av att förlora Ronaldo, ur 99 av hundra vinklar känns han fel för United men "tyvärr" tror jag att vi skulle förlora många dimensioner i spelet och framför allt i kontringsspelet utan vår lilla grinolle. Jag säger tyvärr för att hans uppträdande på planen har börjat gå åt helt fel håll, blev ju bättre sen han kom men den senaste säsongen så har han blivit värre och värre. Har dock inte sätt han kämpa så mycket som han gjort de senaste matcherna på länge men så händer det här. Synd...



Skönt att se att du är tillbaka.

2009-05-11 @ 20:04:23
Postat av: kristofer

Med tanke på att vi sett liknande uppträdande av Rooney tidigare utan att han har fått lämna klubben så kan vi nog lägga bort den tanken.

Skulle tippa på att Ronaldo kommer att få en bra ut skällning av gubbarna i laget, dvs garry, scholes, giggs, rio + en av saf så klart.

sen är historien utagerad för denna gången, dock måste han sluta upp med sådant uppförande, men kunde rooney så borde väl ronaldo också.

2009-05-11 @ 20:55:57
Postat av: Ralle

Yeah, Holmgren is back! Härligt att se!

Angående Ronaldo, visst, jag kan förstå att han blev besviken över att han blev utbytt (vem blir inte det?) men bara för det så ska han såklart inte uppföra sig så här.. Den största anledningen till att han blev utbytt är ju att han är så bra som han är. Ett derby vill man alltid spela men det är ju ganska självklart att eftersom matchen redan var vunnen så bytte Ferguson ut honom för att han skulle vilas till matchen mot Wigan imorron.

2009-05-12 @ 10:55:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0