Tredje gången gillt för Burnley & Tack och hej för Coppell. [2009-05-13]

Steve Coppell avgår som tränare i Reading efter att laget igår förlorat med 0-2 hemma mot Burnley och därmed missat att ta sig till en Play Off-final.

Jag har noll och ingenting emot Burnley, och jag har absolut inga känslor för Reading. Men jag gillar Steve Coppell. Han var själv en duktig spelare, men redan vid 28 års ålder så tvingades han sluta på grund av ett totaltrasigt knä. Trots sin unga ålder hade han hunnit med över 300 matcher för Man U och över 40 landskamper för England. Efter pensionen blev han det engelska ligasystemets yngsta manager någonsin när han tog över Crystal Palace. Det var 1984. Coppell blev kvar i nio år och hann bland annat ta Palace till en FA-Cupfinal.

Han har varit i Reading sedan 2003, och när laget tog steget upp till Premier League 2006 (Coppells Reading vann CCC totalt överlägset 05/06 - Laget hade bland annat en svit på 33 raka ligamatcher utan förlust) så var det första gången i klubbens historia som man spelade i högsta serien. Minns ni hur det gick för Reading i deras första Premier League-säsong någonsin? De slutade åtta, en enda poäng ifrån en UEFA-Cup-plats. Det är förstås sanslöst bra. Coppell blev Manager of the Year efter den säsongen, men har hela tiden varit ödmjuk i framgången. I fjol åkte Reading ned, och många trodde att de snabbt skulle göra comeback i i Premier League. Under stora delar av denna säsong så har det också sett bra ut för Reading. Laget låg rätt så länge på andraplats i The Championship. Men efter jul hände något. Mellan den 1a februari och den 18 april så vann laget bara 2 av 14 matcher. På slutet hittades tillräckligt bra form för att klara Play Off-platsen, men nu är laget alltså ute, och Steve Coppell har sagt upp sig.

Sunderland, Pompey och Newcastle är tre klubbar som kan komma att stå utan manager när säsongen är över. Kunde jag ge de klubbarna ett tips så skulle det vara att lyfta luren och slå Coppell en pling. Han är kanske inte det största namnet, men har alltid nått resltat när han har fått tid på sig, och att anställa honom skulle förstås vara en signal utåt om att man satsar långsiktigt. Dessutom kan fansen till den klubb som anställer Coppell känna sig säkra på att deras klubb har en manager som är kunnig, ödmjuk och rakryggad.

Burnley då? Ja, det är bara gratulera. Burnley har gjort en fin säsong. Om inte Play Off-platsen har övertygat er om det så borde väl semifinalen i Ligacupen göra det? Minns ni? Spurs slog ut Burnley i förlängningen. Hade det varit UEFA-regler som hade gällt så hade Burnley gått till final efter full tid tack vare fler gjorda bortamål. Jag led med dem då. I FA-Cupen tog sig laget till en åttondelsfinal, men där blev Arsenal för svårt. Burnley har med andra ord kunnat känna lukten av Wembley tidigare denna säsong. Men det har inte räckt hela vägen fram. Nu, i Play Off-spelet, har det räckt ända fram. I finalen väntar Sheffield United, och det kan bli precis hur spännade och dramatiskt som helst.

***********************************

1-4 mot Liverpool och 0-2 mot Fulham.
Man United har förlorat två raka ligamatcher denna säsong. När det hände så var det första gången på fyra år. Nu är frågan... Är det någon som verkligen på allvar tror att det kan hända två gånger på en säsong? Naturligtvis är det utopiskt. Det jag försöker säga är att om Man U vinner ikväll mot Wigan så är det det enda halmstrået Liverpoolfansen har kvar. Då måste Man U nämligen förlora först hemma mot Gunners och sedan borta mot Hull veckan efter. De måste förlora två matcher i rad för andra gången denna säsong. Det kommer inte att hända. Ska det finnas ens en tusendel av en tusendel till spänning kvar inför helgen så måste United tappa poäng ikväll.

Personligen tror jag på Man U ikväll. Jag tror att de kommer se avslappnade ut. Det var ett tag sedan de spelade en match där de kan känna att det inte behöver ta igen något, de kan inte tappa något. Worst case scenario: De drar inte ifrån ytterligare. Det låter som ett trevligt utgångläge, inte minst för spelarna med rutin.

Det ska bli intressant att se ifall Ronaldo spelar från start.

***********************************

Letar man noga finns det alltid något att skriva om Tottenham. Oftast behöver man inte ens leta särskilt noga. Är det inte tränarbyten så är det återvändande spelare. Är det inte det så har Happy Harry varit framme med sågen och sagt något syrligt. Eller så handlar det om målvaktstabbar. Eller om Ledley King som tydligen gillar att vara King i baren. Som sagt. Det finns alltid något. Idag handlar det om coachstaben. Den forne Liverpool och Tottenhamlagkaptenen Jamie Redknapp har nämligen fått en förfrågan ifrån farsgubben Harry ifall han inte har lust att ingå i Tottenhams coachstab till nästa säsong. Redders skulle inte säga upp sig från sitt nuvarande jobb på Sky Sports utan skulle i så fall jobba i Spurs några få dagar i veckan.

Redknapp Sr:
”Nästa säsong så hoppas jag att Jamie kan komma hit och spendera ett par dagar i veckan med att jobba med ungdomarna. Han håller som bäst på med sin coachutbildning, och han skulle vara perfekt för ”kidsen”. Det finns väldigt många före detta spelare där ute som har väldigt mycket att erbjuda”.

Jag var oerhört svag för Jamie som spelare (kolla på några av målen i det här klippet så förstår ni varför), och jag tycker han gör ett riktigt bra jobb i studion på Sky Sports. Hur han kommer att vara som ungdomstränare har jag ingen aning, men jag önskar honom lycka till. Min enda invändning är väl att det också finns en hel del före detta spelare som inte alls haft särskilt mycket att erbjuda. Jag menar... Exakt vad har Chris Coleman, Roy Keane, Tony Adams, John Gregory eller Greame Souness gjort för fotbollsvärlden som tränare? Inte mycket, trots att de allihopa var mer eller mindre framgångsrika som spelare. Hur det ska gå för Redders Jr återstår att se. Än så länge verkar alltså bara handla om lite ungdomscoaching.

För övrigt ingår redan de före detta spelarna Tim Sherwood och Les Ferdinand i Spurs coachstab.

***********************************

Om det finns några fler gamla exspelare som jobbar som coacher på hög nivå? Absolut. En hel del, faktiskt.

Ole Gunnar Solkjaer. 235 matcher och 91 mål för Man United. Nu basar han över klubbens reservlag.

Mark Delaney. Hann göra över 150 matcher för Villa och 35 landskamper för Wales innan han tvingades pensionera sig från fotbollen för två år sedan, endast 30 år gammal. Idag är han är han anställd som tränare i Aston Villas ungdomsakademi.

Robbie Elliot. Minns ni honom? Vänsterbacken som gjorde två vändor (91-97 och 01-0) i Newcastle. Elliot har också hann också med spel i Bolton, Sunderland, Leeds och Hartlepool innan den aktiva karriären var över. Idag är han styrke och konditionscoach i Newcastle.

Colin Cooper. Försvararen gjorde två landskamper för England, men framför allt har han gjort över 300 matcher för Boro. Idag är han first team coach i samma klubb.

Steve Ogrizovic. Den gamle målvakten tillika Coventrylegenden (över 500 matcher för klubben) är idag reservlagstränare för just Coventry.

Nu vet ni det.

***********************************

Vet ni vem Curtis Main är? Nej, tänkte väl det. Och det är inte så konstigt. Det är nämligen namnet på en 16-årig Darlingtonspelare. Det speciella med honom är att han är klubbens yngste målskytt genom alla tider, och att han faktiskt fått speltid i 19 ligamatcher för Darlington i League Two denna säsong. Darlington är en klubb i ekonomisk kris och allt talar för att de kommer att tvingas sälja en drös spelare inom den närmsta framtiden. Och det unga anfallslöftet Curtis Main sägs vara nära en övergång till Fulham. Vem vet, kanske kan det vara ett namn att lägga på minnet.

***********************************

BBC
gick för i februari ut med nyheten om att Gianfranco Zola och Steve Clarke var nära en övergång till Chelsea. Zola och Clarke blev fly förbannade och de tyckte att BBC försvårade jobbet för dem i West Ham. Så vad gjorde Zola och Clarke då? Jo, de valde The American Way och stämde BBC. Nu har de fått rätt, och BBC har tvingats betala ett skadestånd till tränarduon. Hur mycket pengar det rör sig om är däremot höljt i dunkel.

Way to go, Zola och Clarke, säger jag. Om en journalist har en källa som kommer med information som visar sig vara uppåt väggarna fel så ska det inte passera förbi obemärkt.

***********************************

Det är förstås en hel del snack om Carlos Tevez i England. Fergie, sign him up sjunger fansen på Old Trafford, men det är inte särskilt mycket som pekar på att det blir så just nu. Den 31a maj går lånekontraktet med Man U ut. Enligt argentinarens agent så vill Tevez vara kvar i England och Liverpool har nämnts som en ny klubbadress, men även Spanien och Real Madrid sägs kunna bli aktuellt. Jag antar att vi får vänta och se. Men frågan lyder förstås.... Vill Liverpoolfansen ha Tevez, som ju är högt uppskattade hos Unitedfansen. Och vad skulle Unitedfansen säga ifall Tevez återfinns i Liverpools trupp när nästa säsong sparkar igång?

***********************************

Ancelotti till Chelsea-ryktet har tagit ny fart den senaste veckan. Ancelotti nämndes som en het kandidat till att ta över Scolari, men istället anlände Romans polare Hiddink med en hjälpande hand. Men om Hiddink nu inte blir kvar till nästa säsong då? Blir det Ancelotti då? Personligen tvivlar jag högaktningsfullt. Och vore jag Chelseasupporter skulle jag knappast gapa mig hes efter Ancelotti.

***********************************

”Varför skulle vi någonsin vilja ändra på något just nu? Klubben har den bästa perioden i sin 105-åriga historia.”

Orden kommer från Paul Duffen, som är ordförande i Hull. Trots ett extremt tungt 2009 så står alltså Duffen och Hulls styrelse bakom sin manager Phil Brown, och det är något jag applåderar. Det är fullt möjligt att Hull åker ur. Det vore självklart trist för dem när de började säsongen så respektlöst och skickligt.
Men å andra sidan: Åker de ur så gör de precis exakt på pricken vad alla experter hade förväntat sig. Att de fortfarande är med och krigar är en bedrift i sig om man får tro alla förhandstips. Jag ställer mig högst tveksam till att Phil Brown är roten till det onda, och jag blir glad när jag ser att det finns klubbar som har ett långsiktigt tänk även i motgång. Ungefär som Tottenham, fast tvärtom, skulle man kunna säga.

***********************************

I derbyt mellan Newcastle och Middlesbrough gick svenskbekantingen Afonso Alves ut skadad. Det har nu visat sig vara en ganska allvarlig skada – Foten är nämligen bruten. På Boros skadelista finns sedan tidigare kaptenen Pogatetz, mittfältaren Didier Digard, och även nyckelspelaren David Wheater är ett frågetecken inför helgens möte med Aston Villa. Det ser knappast ljust ut för Boro inför avslutningen, med andra ord. Men jag vet inte.... Just Alves har knappast imponerat sedan han anlände till klubben. Naturligtvis är det trist för honom att han har brutit foten, men om Boro blir särskilt försvagade vete fan.

***********************************

Till sist: Tack till alla som välkomnat bloggens comeback, och tack för de fina orden. Det värmer. Nu håller jag bara tummarna för att läsarkretsen hittar tillbaka. Råkar ni få läge att länka hit från någon annanstans så gör det inget alls.

***********************************

Jag är tillbaka imorgon med ett längre styckte om Wigan-Man U, och förstås en hel del annat.

Kommentarer
Postat av: Jax

Nej, vill inte ha Tevez i Liverpool. Det blir bara för mycket, jag håller just på att vänja mig vid att Per Hellmyrs ska spela i Bollnäs GIF i vinter.



Men visst, jag är inte den som buar en spelare i Liverpool - även om han är ex-United. Och visst är det en mycket bra fotbollsspelare. Frågan är till vilket pris...

2009-05-13 @ 15:54:00
Postat av: niclas

Kul att du kommit igång igen.



MVH Niclas

2009-05-13 @ 18:19:56
Postat av: Oskar

Jag tror varken United-fansen eller Liverpool-fansen vill se Tevez i Liverpooltröjan, av olika anledningar. Tevez är oerhört älskad av United-fansen, därför vill man naturligtvis inte se honom i den värsta rivalens tröja. Liverpool-fansen kan väl inte bli så glada över att värva Uniteds "leftovers" som det ju faktiskt blir. United har haft gott om tid att signa Tevez (och jag hoppas fortfarande kan jag ju meddela) men inte gjort det.



Jag har en känsla av att Frank Riijkard kommer att bli Chelseas nya tränare, känns som en förespråkare av "den vackra fotbollen" och det är väl sådana Abramovitj vill ha. Dessutom har han ju inte haft ett jobb på ett bra tag och lär vara sugen.

2009-05-13 @ 19:26:13
Postat av: Linhem

Souness har gjort mycket...på planen dock, sedan var hans managerutstyrsel med Shorts,Tjock tröja och fotbollsskor toppat med sin musch helt briljant...



Jamie Redder är la Ungdoms/reservtränare i Chelski? sett det med egna ögon...



Den släkten är hela london ju...

Old 'Arry är ju Spurs/Hammers/Arse-fan och spelade ju i Hammers samt tränare i Spurs , Redder Jr spelade ju i Spurs och nu i Chelski staben.

Fat Frank som sagt Hammers och Chelski spelare sedan Frank Lamps Sr f.d Hammers...



kanske en kusin som pöjer igenom Lower-League lag som huserar i de lägra divisionerna?

2009-05-13 @ 21:15:38
Postat av: Souness

Jag tycker personligen att Tevez borde vara självklar för Liverpool, om det går att lösa finansiellt och om det är just Liverpool han vill till. Tevez är en ytterst kompetent spelare. Dessutom har han flera gånger visat att han har ett stort psyke som har kommit in och levererat på beställning.



I den fotbollsvärld vi lever i nu kan man inte stirra sig blind på var spelare har spelat. Hade vi gjort det hade varken Gerrard, Carra eller Owen någonsin representerat Liverpool, då hade dem spelat för den blåa sidan.



Dessutom, Hleb? Varför nämns inte han som en potentiell sommarvärvning till Liverpool (och andra Premier League klubbar)? En av anledningar till flytten från Arsenal var klimatet, men jag tror nog att en vitryss kan vänja sig vid det brittiska klimatet....

2009-05-13 @ 21:41:04
Postat av: Oskar

Kan tillägga att jag dessutom tycker att Burnley förtjänar en plats i Premier league, enbart för det fruktansvärt orättvisa uttåget mot Spurs. Något värre har jag knappt varit med om.

2009-05-13 @ 21:58:23
Postat av: FCUM (United)

Roy Keane tog ju över Sunderland när de låg på nedflyttningsplats i CCC under julen och tog dem till Premier League samma år (detta var hans första jobb ska kanske också nämnas) och har sedan hållit dem kvar där vilket visat sig vara en svår bedrift i denna tid. Sen har hans vävningar inte slått fullt ut, långt därifrån, men jag har svårt att se detta som något misslyckande. När han valde att lämna klubben så hade det absolut inte varit någon katastrofal säsong. Så detta är väl svaret på din fråga vad någon av dessa managers tillfört fotbollen.

2009-05-13 @ 23:53:15
Postat av: Holmgren

FCUM>>



Ganska lite då, med andra ord. Keane kan kanske bli bra, men än så länge har han inte tagit ngn med storm. Han tog upp Sunderland, vilket många förväntade sig, men när examensprovet i PL väntade höll det inte.



Nu tvivlar ju inte jag på varken Keanes fotbollskunskaper, eller hans förmåga att motivera. Jag tror att för höga krav står i vägen för Keane. Ställer han samma krav på sin omgivning som han gjorde som spelare i Man U så blir det svårt i klubbar som Sunderland, där varken spelare eller organisation har en chans att leva upp till vad Keane i grunden kräver.



Keane kan nog bara bli framgångsrik om han antingen sänker sina krav på sin omgivning och börja jobba upp en karriär, eller får ett storklubbsjobb som ganska direkt kan möta hans kravbild i kvalitet och organisation.

2009-05-14 @ 00:14:15
Postat av: Linhem

Souness:



Stevie har inte spelat för Everton, joinade Liverpool Schoolboys när han var 9 år möjligen "trial" hos everton dock...

Carra spelade aldrig för Everton heller utan endast provspel som ledde till att han valde Everton

Owen spelade heller aldrig i Everton likt de andra möjligt provspel...



Fowler,Carra och Macca var iaf Everton fans som unga men spelade aldrig för Everton...

2009-05-14 @ 16:28:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0