Welcome back, English football! [2009-09-15]

Igår klubbades ett klart uppseendeväckande beslut igenom av The Premier League. Det handlar om en rad nya regler som behandlar klubbfostrade spelare, storleken på lagens trupper, samt klubbarnas ekonomi.

För det första så kommer det nu finnas en maxstorlek på PL-lagens A-trupper. 25 spelare ska registreras den sista augusti varje säsong, då tranfserfönstret stänger, och sedan igen den 31a januari, då vinterfönstret stänger. Man får alltså byta ut spelare från det ena registreringsdatumet till det andra.

För det andra måste åtta av dessa spelare 25 spelare som registreras vara "home grown". Kravet för att räknas som home grown är att man som spelare har befunnit sig i det engelska eller walesiska ligasystemet i tre år, och spelaren i fråga ska ha hunnit med dessa tre år innan sin 21a födelsedag.

För det tredje så behandlar de regler som snart måste efterlevas klubbarnas ekonomi. Den här biten kommer inte jag att behandla så ingående, vill ni ha detaljer kring de ekonomiska regler så rekomenderar jag den här artikeln i på Bloombergs hemsida. Kort handlar det om att The Premier League helt enkelt kräver att klubbarna har stenkoll på sin ekonomi och sina lån. Jag ger er ett citat från The Premier Leagues executive chief, Richad Scudamore:
"
They will all have to annually submit accounts and future financial information. At all times the board of the Premier League will be applying a test which basically says this: can the club fulfil its fixtures, pay off its creditors when they are due and also to meet obligations to the Premier League's contracts and partners?"

Som ni märker så är reglerna kring spelartrupp och home grown players inte helt olika de regler som gäller för de klubbar som spelar i Champions League. Även där är det en 25-mannatrupp som gäller, och det måste det finns åtta home grown spelare i truppen. Skillnaden är att man i CL-sammanhang skiljer på "club trained" och "nationed trained" spelare. En club trained spelare är en spelare som befunnit sig i klubben i fråga i tre år när han var 15-21, medan nationed trained betyder att spelaren i fråga har befunnit sig i landet där klubben är hemmahörande i minst tre år när han befann sig i åldern 15-21.

Med reglerna som The Premier League nu har klubbat igenom räcker det alltså med åtta spelare som i CL-sammanhang hade räknats som nation trained. I CL-sammanhang är det också så att ALLA spelare under 21 kan delta i matcherna, oavsett hur länge de varit i klubben/landet. På denna front har jag faktiskt inte hittat något vad gäller de kommande reglerna för PL. Men jag tar för givet att det kommer att bli precis som i CL. Det vore förstås totalt orimligt ifall en klubb bara fick registrera 25 spelare för PL-spel, och sedan punkt slut. Birmingham har exempelvis åtta spelaer på skadelistan just nu. Det skulle betyda att de enbart har 17 spelare tillgängliga för PL-spel, vilket inte ger en full matchtrupp. Det förefaller självklart att det precis som i CL kommer vara tillåtet för spelare under 21 att delta i PL-matcher, oavsett ifall de från början är registerade i 25-mannatruppen eller ej.

Klart som korvspad, so far? Bra där. Då kan vi gå in på vad detta betyder. För att det kommer få betydelse är vi väl alla överens om?

Dessa regler gäller alltså redan från säsongen 2010/2011. Jag kan inte låta bli att ljubla över detta. Det finns säkert klubbar som inte direkt kommer att gynnas. Utan att ha tänkt till nämnvärt så misstänker jag att det exempelvis ställer till en del problem för mitt Liverpool, och en klubb som Chelsea lär drabbas ganska hårt. 26 spelare fick speltid i ligan för Chelsea förra säsongen. Av dessa 26 så är det fem spelare som uppfyller/kommer att uppfylla de krav som gäller med start nästa säsong. Så sure... Det lär bli problematiskt för vissa klubbar, kanske inte minst för toppklubbarna. Icke desto mindre så välkomnar jag detta med öppna armar. Jag tycker ärligt talat att det är de mest glädjande PL-nyheterna på hur länge som helst.

Detta beslut tvingar klubbarna att satsa hårt på ungdomsverksamhet, och rimligtvis borde detta betyda att klubbarna intresserar sig för att hitta lokala förmågor. Självklart kan klubbarna fortfarande hämta in massvis med tonårig talang med en härkomst som inte är engelsk. Men det är inte riktigt poängen här. Nu måste klubbarna inse värdet av att ge sina akademielever chansen, och det i en hyfsat låg ålder. Nästan en tredjedel av truppen måste vara fostrade i England. Det är redan dyrt att köpa inhemska spelare. Vilken klubb villl lägga hela sin trasnferbudget på att köpa in truppspelare för att fylla kvoten av home grown players? Förmodligen ingen. Nu får man istället se till att utbilda det man har, och dessutom måste man nu våga ge unga spelare chansen. Man kan inte räkna med att 21-22-åring går upp i A-laget och fyller en roll som truppspelare om han inte redan som 18-19-åring fick chansen att samla på sig erfarenhet. Köpandet av utomengelsk talang i ålder 19-21 lär också minska, då de aldrig, hur bra de än blir, kan komma att räknas som homegrown. Ur den aspekten lär möjligheterna för lokala förmågor öka. Dessa regler måste också vara en riktig jäkla boost för de spelare som idag är 17-18 och som just nu befinner sig på en PL-akademi. Desssa 17-18-åringar måste ju nu känna att vägen fram till A-laget inte längre är lika snårig och svårframkomlig.

Jag vet inte hur viktigt det är för majoriteten av de svenska PL-fansen att deras klubbar faktiskt innehåller engelsmän. Jag ska villigt erkänna att även om jag tagit Mascherano och Torres till hjärtat så saknar jag den tid då Fowler, Mcmanaman och Redknapp fanns på planen samtidigt. Och jag vet att fansen i England i många år varit upprörda över Arsenals franska koloni och Liverpools spanska armada - Och jag kan förstå dem. Dessa regler ger fansen hopp.

Jag säger inte att hamstrandet av tonårstalang kommer att försvinna helt tack vare detta. Men för mig råder det inga tvivel om att klubbarna nu tvingas intressera sig ordentligt för sina ungdomsspelare, och man har skapat förutsättningar för klubbarna att köpa inhemsk talang. Om man med dessa regler köper exempelvis en engelsk 18-åring så är han homegrown från dag ett. Hade man å andra sidan köpt en holländsk 18-åring så är han inte homegrown förrän tre år senare. Jag tror faktiskt till och med att det i förlängningen kan gynna det engelska landslaget.

En sak till: De största klubbarna har väldigt omgångsrika scoutingsystem, de tar in stora mängder unga spelare, och det är jäklar i mig vanligare att se tre engelsmän på planen i West Ham än i Arsenal. Det jag försöker säga är att de nya reglerna på kort sikt "drabbar" de större klubbarna något hårdare. Jag välkomnar även det, trots att jag faktiskt håller på en av de stora klubbarna. Kanske kan maktbalansen i engelsk fotboll bli lite sundare tack vare detta?

Det återstår att se hur pass stor skillnad detta gör, men jag är positiv. Helt ärligt har jag svårt att hitta nedsidor här. Vad säger ni andra?

***********************************

Två engelska lag gör säsongsdebut i CL ikväll:

Chelsea-Porto
Besiktas-Man Utd


Båda lagen är härmed varnade.

Porto har fått med sig bra resultat på engelsk mark de senaste åren, och vi pratar om ett riktigt bra lag.

Man Utd möter kanske inte ett förstklassigt fotbollslag, men de kommer till en av fotbollsvärldens mest galna arenor. Mitt Liverpool vär där för två säsonger sedan. Besiktas vann med 2-1, och stämningen på läktaren var bland de mest elektriska jag upplevt. Jag minns att jag satt i TV-soffan och så innerligt önskade att jag var på plats. Inönüstadion är inte den största, den tar bara dryga 30.000, men de dryga 30.000 som är där stänger inte munnen under ens en hundradel. Liverpool kom dit med ett lag med en hel del CL-rutin, men vem som helst kunde se att Liverpoolspelarna verkligen togs på sängen. Jag har svårt att förklara med ord hur jäkla galet det var.

Någon vecka senare så kom Besktias till Anfield och fick däng med 8-0, och i grunden är förstås Man U ett mycket bättre lag. Men Besiktas är turkiska mästare, och lyckas laget komma in i matchen på ett bra sätt så står Man U inför en ganska tuff uppgift. Självklart är United favoriter - Det är bara jämföra lagens trupper för att få det bekräftat. Men jag skulle inte ta mina besparingar och sätta allt på Fergies gäng. Därtill är jag för feg, och hyser för stor respekt för Inönüstadion och den turkiska publiken.

Om ni tycker om en läktarstämning som verkligen är något utöver det vanliga och som går rakt igenom TV-rutan så ska ni för allt i världen slå på TV 6 ikväll. Jag hoppas att Besiktas kan hänga med United i matchens början så att de verkligen får sin publik med sig. Då kan det bli ett sjuhelvetes drag ikväll.

***********************************

Sadde: Jag tackar och bockar för berömet. Det är inte varje dag man nämns i samma mening som Niva. Nog tog du i från tårna, alltid, men icke desto mindre värmer berömet. Stort tack.

Tack till er alla förresten. Det har rockats loss bland kommentarerna rejält de senaste dagarna. Oerhört skoj. Jag har sagt det förr och säger det igen: Väldigt många inlägg är inspirerade av era kommentarer. De är ovärderliga.

***********************************

Jag trodde ett tag att jag hade lyckas sätta er läsare på pottkanten med gårdagens rebus. Men så kom Björn LFC med det rätta svaret imorse, och det gjorde även Landroval efter honom. Zat Knight var rätt svar.

Rebusen löd som följer: Bytte stugan i ettan mot villa i tvåan. Idag bor han i skokartong. Rankas lägre än kvinnofolket, men högre än de som söker fruar.

Stugan i ettan är Craven Cottage (cottage översätts som ni vet med stuga) som ju är Fulhams arena. Fulham ligger i London som är Englands största stad, alltså ettan. Villa i tvåan är förstås Villa Park i Birmingham, som ju är Englands näst största stad - Tvåan. Skokartongen som han idag bor i syftar på Boltons Reebok Stadium. En betydelse av Knight är löparen/springaren i schack. Och springaren i schack är ju mindre värd en damen (kvinnofolket) i samma brädspel. Men de är högre rankade än de som bönderna. Söker fruar syftade på TV-programmet Bonde söker fru.

Snyggt av er att lösa den, jag kände sjäv att den var ganska klurig. Bra också att Björn ändrade sitt namn till Björn LFC. Vi vill ju inte ge Everton-Björn cred i onödan ;-)

***********************************

Vi hörs imorgon!

Kommentarer
Postat av: Landroval

Trevlig rebus! Mer sånt :) Blev lite förvånad över schackreferens här faktiskt men trevligt trevligt, spelar en hel del själv även om det itne var det som specifikt fick mig att lösa rebusen; det var det skokartongen o stugan som gjorde :)

2009-09-15 @ 14:32:48
Postat av: Johan ( ManU)

Hmm, undrar hur det kommer gå för Arsenal med de nya reglerna! I båda Celticmatcherna och mot United hade de inte en enda engelsman på planen. Det tycker jag känns fel i och med att det är ett engelskt lag! Utav de stora lagen så tror jag nog att ManU kommer klarar sig bäst om man kollar på dagens trupper.



Vilket Big 4-lag tror du klarar sig bäst Holmgren?

2009-09-15 @ 14:40:33
Postat av: Holmgren

Johan>>



I nuläget VET jag att Man U klarar sig bäst. Men Gunners är inte långt efter.



Nästa säsong så tror jag inte att Giggs lirar, men Uited här ändå följande spelare som rakt av klarar kraven:



Owen

Neville

Ferdinand

Brown

Rooney

Foster

Carrick

Scholes

Welbeck

Fletcher

Evans x2

O'Shea

Gibson

Amos



Inom överskådlig framtid kan vi lägga till Rafael, Fabio och Macheda. Kanske även De Laet.



Arsenal:



Fabregas

Senderos

Vela

Walcott

Denilson

Song

Djourou

Wilshere

Clichy

Gibbs

Traore

Bendtner



Det är fler ungtuppar i båda lagen som antingen redan uppfyller kraven eller som gör det inom 1-2 säsonger. Nu tog jag bara med de som faktiskt har en hyfsad chans att spela PL/CL/FA denna säsong. Men det finns som sagt fler.



Ingen fara på taket för ngt av laget, med andra ord. Den stora skillnaden är ju förstås att United har fler britter. Men båda lagen grejar kraven utmärkt.



Värre är det för Chelsea och Liverpool.

2009-09-15 @ 14:58:26
Postat av: Landroval

Tänkte på en sak. Insua kommer väl kunna räknas som home-grown? Han var ju bara inlånad i början men kom ju t klubben ett halvår innan han fyllde 18, bör väl räcka?

2009-09-15 @ 15:11:15
Postat av: Holmgren

Insua kommer att räknas redan från jan 2010. När CL-truppen omreggas i börjar av feb 2010 räknas Insua som clubtrained för Pool

2009-09-15 @ 15:14:04
Postat av: nisse

Jag tror även att kvaliteten på fotbollen kommer gynnas ännu mer till PL:s - och fansens - fördel. Med en registrerad trupp på endast 25 spelare blir konkurrensen än hårdare mellan de spelare som finns i klubben. Är man inte registrerad när fönstret stänger riskerar man stå utan speltid (jobb) en halv säsong. I förlängningen kan det även gynna klubbarna i deras förhandlingar med agenterna. Långtidskontrakt under dessa omständigheter kan t.ex. i vissa fall vara en dålig idé och kanske, kanske går vi då mot det som är min dröm för att göra fotbollen mindre girig; fler och fler prestationsbaserade kontrakt med lönetak.

2009-09-15 @ 15:46:09
Postat av: Rutger Macke

Mycket intressant läsning. Lagen i PL borde ha fått veta förutsättningarna en lång tid innan så detta borde ingå i deras långsiktiga strategi...

Fast när man analyserar trupperna så blir man ju lite tveksam.

2009-09-15 @ 17:20:49
URL: http://www.tippeligan.nu
Postat av: Rutger Macke

Ja just det ja. Vad tycker jag om regeln då? Jag är ju Chelseafan sedan låååång tid.

Jag tycker det är skitbra! Detta kommer att kräva mer av managers och scouter i framtiden (eller redan nu).

2009-09-15 @ 17:28:23
URL: http://www.tippeligan.nu
Postat av: Ryan Babel

Utan att ha satt mig in i reglerna allt för mycket så följer min spontana reaktion. Kan det inte bli så att talangjakten på spelare i 16-18 årsåldern blir ännu mer utbredd? Jag menar, anser inte storklubbarna att talangerna finns i England kommer de ju inte satsa på inhemska likförbannat. Då blir istället jakten på duktiga utländska spelare än värre?



Hade inte ett nationalitetskrav varit bättre än "Home grown players"? Dvs. Ett krav på att ett visst antal engelsmän finns i truppen? Jakten på de bästa talangerna i England kommer då givetvis att intensifieras men man behåller PL "engelsk" vilket jag även får känslan av i nuvarande klubbade förslag även om de inte vill löpa linan fullt ut?

2009-09-15 @ 20:04:23
Postat av: Linhem

kom en bit på Rebusen iaf. Fulham,Villa och att de var på Reebok satte jag men sedan...

2009-09-15 @ 20:57:44
Postat av: Linhem

fingret råkade hoppa till enter-knappen för tidigt men...



tycker det är underbart med dessa regler även fast Liverpool inte har de jätte lätt(Babel säljs snabbt som fa-an).



Carra,Stevie,Glen,Insua,Spearing och Darby som vi har nu till den första reggningen...two man short.

sälja Cava ersätta med Martin/Gulacsi(7) och till sist - någon istället för Babel,Voro och Dozen.



räknas verkligen De Laet? som -07 till Stoke, fyller 21 iår...beror på när han kom till Stoke.



fan tänkte aldrig att Skokartongen var en arena...letade febrilt efter lagnamn med Shoe/Boot/Mount/. Cottage satte men sedan försvann man ifrån arenor...

2009-09-15 @ 21:11:41
Postat av: Kriss

Välkommnar detta beslut, men tycker man borde köra lite som spanjorerna, där man har ett max antal på utländska spelare i varje lag.



Detta kommer att trigga upp priset på de engelska spelarna något djävulskt, de har redan ett grymt överpris och det blir knappast billigare nu. Liverpool kommer få öppna plånboken nästa sommar, även Chelsea (om de får en mildare dom) då de i dagsläget inte har tillräckligt med home-grown spelare som slår sig in i truppen. Kan bli en annorlunda säsong nästa år :)

2009-09-16 @ 09:34:32
Postat av: kristofer

jag är tveksam till denna regeln kommer att ha någon större effekt,då jag tror att det kommer till att klubbarna värvar allt fler unga spelare (16-17 åringar)

dock ser jag inget problem med det, att franska klubbar gnäller är patetiskt för dom hämtar själv hur mycket folk som helst i afrika, och att hävda att det inte är bättre för en afrikansk talang i en engelsk klubb än att spela kvar i tex elfenbenskusten är bara okunskap om hur det egentligen ser ut i afrika utanför turist områdena.



vill sedan dom italienska klubbarna behålla sina talanger får dom ju vissa intresse för dom, marsheda fick inte ens hjälp med buss pengar.....

giovinco i juventus anses vara en talang, han är ju 22 år då var rooney och ronaldo tex världsstjärnor för dom fick chanserna/ man gjorde plats för dom.



Anledningen till homegrown och inte nationalitets begränsningar har med EUs arbetsregler att göra.

2009-09-16 @ 10:15:34
Postat av: Svanström (Arsenal)

Först och främst,

Är jag helt ute och cyklar om jag förstått det så att 25 inte är så många du får registrera utan så många du måste registrera? Dvs att det är ett minimumantal och inte ett maxantal.



Chelseas stora problem med denna regeln kommer ju med deras köpstopp. Från deras officiella hemsida kan man se att dom har 24 spelare i a-lagstruppen. De spelare som uppfyller quotan är:



Terry

Lampard

J.Cole

A.Cole

Turnbull

Sturridge



Om jag fått födelsedatumet rätt så tror jag inte att Mikel uppfyller kravet?



Om det nu mot all förmodan skulle vara så att 25 är maxantalet spelare som tillåts betyder det att Chelsea måste sälja en spelare utöver de ovan nämnda för att sedan flytta upp två spelare från reserverna som uppfyller kraven för home grown.



Sedan tänte jag på en annan sak.

Det är väl bara regeln om home grown som har gått igenom och bestämt att det skall börja gälla? Detta med klubbarnas ekonomi är väl än så länge bara på ett tidigare stadie som förhoppningsvis kan börja gälla först i framtiden?

2009-09-16 @ 12:54:10
Postat av: Holmgren

Svanström>>



Jag tolkar det faktiskt inte som du gör. Jag grundar det på följande citat från PL-bossen Scudamore:



"As of next season clubs will be required to have a squad named of up to 25 players, of which no more than 17 can be over the age of 21 and not home grown".



Jag kan inte tolka det på ngt annat sätt än att det är MAX 25 spelare. Han säger ju "required to have a squad named of UP TO 25 players".



Inte är det väl min engelska som gått och blivit hopplös?



Mikel blev helt klar för Chelsea i juni 06. Han är född i april 87, så nej han borde inte hinna bli homegrown.



Chelsea får det tuffast av alla, helt klart. Speciellt ifall transferembargot faktiskt kommer att gälla två fönster. Jag tror ju inte det, men vi får väl se.

2009-09-16 @ 13:48:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0