United sämre utan Ronaldo? Nej, bara bra på ett annat sätt [2009-06-11]

I 45 minuter var Sverige sämre än vad jag någonsin sett dem. På riktigt. Den första halvleken var den sämsta halvleken jag har sett ett svenskt landslag göra. Sedan kom de på att om vi springer och jobbar lite är vi bättre än det här Kalle Anka-laget (Kalle Anka-laget var nära att ta ledning två gånger om), och vips så gjordes tre snabba mål i början av andra halvlek. Sverige vann med 4-0, men det var en match att glömma.

England var ganska bra under ganska långa stunder igår. Kanske. Vad vet man egentligen? Andorra är ett helt overkligt dåligt landslag, så självklart ska England vinna enkelt – Och det gjorde de också. 6-0 är enkelt. Men som sagt. Jag tror att England var rätt så bra igår. Jag vet att David Beckham var det. Den gamle var bäst på planen i sin dirigentroll på det centrala mittfältet.

Nu har jag gjort min plikt vad gäller landskamperna.

***********************************

Ronaldo till Real Madrid är en något fetare nyhet än att Källström och Zlatan småbråkar eller att Glen Johnson gjorde tre assist.

Ronaldo till Real Madrid. För en miljard. 1.000.000.000. En fucking miljard. Jag tänker inte börjar någon harang om att fotbollsvärlden är sjukligt pengastinn, men..... Fotbollsvärlden är sjukligt pengastinn.

Jag älskar engelsk fotboll och Premier League. Så är jag då glad eller ledsen över att Ronaldo nu lämnar ligan som jag älskar? Lite både och, faktiskt. Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan där jag skrev att jag tycker att Ronaldo har gått för långt i sin gnälliga och äckliga attityd och att jag gärna vill se honom försvinna till marängerna. Jag fick både medhåll och mothugg. Premier League behöver sina stjärnor och sina profiler, sa någon. Och ja, så är det ju förstås. Ronaldo är en av dem som, hur gnällig han än är, bjuder på fotbollsmagi var och varannan helg. Ur den aspekten kommer jag att sakna honom. Men ändå. Jag står fast vid vad jag skrev då. Jag är så fruktansvärt trött på att se honom sätta sig över laget. Jag föraktar hans filmande och hans jiddrande med domarna. Jag skäms (å vem vägnar vet jag inte) när jag ser honom få frispel och gråta som en treåring när han inte får som han vill. Jag är urless på att se honom handla som om personen Ronaldo är större än klubben Man United. Eftersom Ronaldo är ett geni på planen så har jag många gånger haft överseende med hans sätt att vara – Han bjuder ju på så stor fotbollsunderhållning. Men den här säsongen så har han på de mest kreativa sätt tagit sin vedervärdiga attityd till helt nya nivåer. Jag har inte kunnat se förbi hans attityd denna säsong. 2009 blev året då Ronaldo i min ögon helt och hållet blev ett kräkmedel. Med andra ord: Det ska bli skönt att han lämnar Premier League.

Det uppstår så många intressanta frågor i kölvattnet av den här affären. En av de mest flitigt ställda; Försvagas Man United nu? Om ja, hur mycket?

Man United försvagas förstås fotbollsmässigt. Ronaldo har gjort över 60 mål de senaste två säsongerna. Det är inget man bara ersätter rakt av. Det spelar ingen roll vilka pengar de får eller vilka spelare de köper in. De förlorar en målskytt, en skottvirtuos, en assistmakare och en enormt stor matchvinnare. Det finns inte en enda spelare i världen som rakt av går in och fyller ut Ronaldos skor. Men jag undrar ifall United kommer bli ett så mycket sämre lag. De kommer självklart att vara en stor och skicklig fotbollsspelare fattigare, men vi pratar en spelare, och Man United har alltid varit främst ett lag. De vinner titlar främst tack vare sin bredd, sin vinnarkultur, och för att de har många spelare som kan avgöra matcher. Ronaldo var en av dem, men han var aldrig ensam. Dessutom tror jag att många i och runt omkring klubben nu känner att klubben kan börja ett nytt kapitel. Det är slut på de eviga spekulationerna. Den eviga frågan om Ronaldos vara eller icke var i klubben har äntligen fått ett definitivt svar. Hade jag ägt en säsongsbiljett till Old Trafford så hade jag på ett sätt kännt att jag kan andas ut nu. Det är alltid skönt att veta.

Vi ska inte heller glömma att medan United över en kafferast blev en grym fotbollsspelare fattigare så blev de en miljard kronor rikare. Det är pengar det med, om man säger så. United lär använda dem också. Men de lär inte använda dem för att ersätta Ronaldo. Vissa spelartyper ersätter man inte. United lär använda dem för att skaffa ett ruggigt slagkraftigt lag till nästa säsong. Att "ersätta" Ronaldo är fel sätt att tänka. Hur får vi slagkraftigast möjliga LAG till nästa säsong - Det är är rätt sätt att tänka för United nu. Och det ska väl mycket till ifall de inte lyckas med det? Uniteds spelidé har, de senaste två säsongerna, till mångt och mycket byggt på att sätta Ronaldo i så många bra avslutningslägen som möjligt. Skottlägen, löpningar in bakom backlinjen, nicklägen och frisparkar. Laget gjorde jobbet, Ronaldo avslutade det. Så har det sett ut till stor del. Så kommer det förstås inte se ut nästa säsong. Men det betyder absolut inte att United inte kommer att vara ett förbannat bra lag.

United har redan ett sanslöst bra lag. Ferdinand, Vidic, Evra, Carrick, Rooney, och Berbartov är bara några exempel på spelare som är i yppersta världsklass på sin position. Nu har klubben en miljard att spendera på transfermarknaden också. Med det som utgångspunkt så finns det ingen som kan inbilla mig att United kommer vara ett kraftigt försvagat lag till nästa säsong. Det kommer att vara ett annat lag. Men särskilt mycket sämre? Nej, bara bra på ett annat sätt.

***********************************

Förresten: Affären är inte klar. United har accepterat budet, men innan vi har sett Ronaldo med en Real Madrid-tröja på sig (släpper Raul tröja nr 7 nu?) så är det inte helt klart. Men eftersom allt talar för att affären blir av så kände jag inte att jag behövde vänta med den här texten.

Jag lär också få tillfälle att återkomma till hela den här transfersagan. Det uppstår som sagt väldigt många intressanta frågor i kölvattnet av den. Saknar ni någon aspekt som ni vill höra mer om, så ropa till.

Annars vill jag jättegärna höra era åsikter om det nya världsrekordet i transfersumma, och det faktum att Ronaldo nu lämnar. Framför allt vill jag höra Unitedfansena åsikter. Oskar; Sadde; Se till att få hit era geliker nu!

***********************************

Imorgon kan det bli tight om tid att honna blogga för min del. Men håll ögonen öppna - Nästkommande inlägg blir uppladdning inför U21-EM - Då med fokus England.

Kommentarer
Postat av: JC

Som United-supporter fick jag en chock idag på jobbet när det första sms:et droppade in runt elva-tiden, inte av besvikelse eller glädje, utan av att det helt enkelt var så otroligt oväntat. Allting har tytt på att Ferguson har velat behålla portugisen, "I wouldn't sell them a fucking virus" sade han förra sommaren och har varit inne på det spåret sedan dess. Jag har egentligen fortfarande inte bestämt mig för vad jag tycker om det här, men jag vet en sak - det får mig att se fram mot nästa säsong. Som David har jag tröttnat på Ronaldos beteende med åren, så det skulle vara otroligt kul om laget och inte Ronaldo stod för slutprodukten och i rampljuset. Efter tre raka Premier League-guld kan det vara svårt att motivera spelare, men oj vad laget nu kommer att vilja bevisa att de kan utan sin katalysator, där hungriga, talangfulla spelare som Welbeck, Macheda, da Silvas (och Giggs...) dessutom kommer att få chansen. Nästa Champions League-final spelas på Bernabeu, vilken markering om United går dit och inte Real.



United och Ferguson har överlevt Robsons, Cantonas, Beckhams och Keanes avsked. Visst, Ronaldo är närmare sin pik än vad några av de var när de slutade, men det har uppenbarligen också betytt mer pengar till klubben. Och frågan är om Ferguson ens använder de, ungdomslaget är det mest talangfulla sedan class of 92, där det till och med verkar finnas en realistisk chans att 18-årige Danny Welbeck får tröja nummer 7. Så jag håller nog med dig David i att försäljningen inte behöver betyda så mycket sportsligt, även om det såklart finns en överhängande risk att det gör det. Om det kommer att spenderas pengar känns Tevez-situationen och Ribery/Valencia nära till hands.



PS Ska bli spännande att se vad Platini säger nu! Antagligen ingenting, men oj vilket liv det hade varit i luckan om en Premier League-klubb köpt Kaka och Ronaldo...

2009-06-11 @ 15:58:38
Postat av: rooster

1 miljard för en fotbollsspelare.. Håll med om att det är otroligt löjligt, (egentligen)

2009-06-11 @ 18:27:38
Postat av: Oskar

Ojoj, jag vet knappt vad jag ska tycka. Ronaldo har gjort mycket för United och United har gjort ännu mer för Ronaldo. På något sätt unnar jag ändå Ronaldo att få spela i sina drömmars klubb. Han har uppnått allt han kan i United.



Jag har faktiskt tröttnat på att försvara Ronaldos agerande hela tiden, speciellt när det han gör är oförsvarbart i vissa lägen. Det känns skönt att United kan "börja om", utan att behöva tänka på vad som ska hända med Ronaldo.



Jag tror att Rooney kan komma att ta större plats, att han kliver fram som ledaren för det här laget på planen. Spelaren som avgör tuffa matcher och blir den stora stjärnan - men som också har en jävla lagmoral.



Ronaldo går inte att ersätta, han är för bra för det. Men United går vidare i alla fall.

2009-06-11 @ 18:38:17
Postat av: Svanström (Arsenal)

United säkrar Tevez kontrakt och köper Valencia för £17m. Resten av pengarna går till att betala ränta.

2009-06-11 @ 20:40:47
Postat av: Björn

JC//



Platini gillar det inte.

rasarmotrealsmiljardaffarer" rel="nofollow">http://fotbollskanalen.se/1.1043818/2009/06/11/platinirasarmotrealsmiljardaffarer



Man U kommer klara sig mycket bra utan Ronaldo. Ferguson skulle inte sälja om han visste att han skulle klara sig utan honom.

2009-06-11 @ 22:04:18
Postat av: kristofer

jag kan inte säga att jag blev förvånad för mig var det väntat, nästa sommar kan Ronaldo köpa ut sig från sitt kontrakt för 12 miljoner pund.

Vi får 80 nu.

jag tror att Ronaldos flytt kommer att ta bort ett stort oros moment för truppen och att Rooney är den spelare som kommer att dra mest nytta av situationen då han får spela anfallare igen.

Visst tappar vi en jätte bra spelare men används pengarna rätt tror jag vi ser ett starkare united nästa säsong.

Jag kommer inte att sakna han då hans divalater har tagit överhand över hans prestation på planen.

Sen tror jag faktiskt inte att det kommer att gå lika bra i Real som det gjort i United.

Det blir för många kungar om kronan.

2009-06-11 @ 22:11:08
Postat av: Sadde mufc

Kan bara instämma i vad flera tidigare har skrivit. Kanske inte Svanström dock,



SAF har säkert en plan på hur han ska hantera framtiden utan CR. Det går inte att ersätta honom rakt av, inte ens med Messi.



Det har snackats om Ribery, Silva eller Robben. Ribery går säkert till Barca, Silva tackade nej till United redan förra året och Robben är skadad 75% av tiden. Valencia hoppas jag blir ett köp som breddarvtruppen inte tänkt som en "ersättare" till CR.



Som du skrev själv så är det skönt att det hela är över och att det hände tidigt på sommaren.



Nu hoppas jag på att Ronney får spela i en central roll och inte på kanten för att täcka upp CRs uteblivna hemjobb.



Jag önskar Ronaldo lycka till och tackar för allt han har gett oss. Det är mycket!

2009-06-11 @ 22:14:50
Postat av: FCUM (United)

Ni har nämnt det mesta. Tror nog det kommer gå riktigt bra för honom i Madrid, den fotbollen som spelas i Spanien kommer passa honom betydligt bättre och några extra nickmål borde han också kunna stänka dit. Själv tror jag att United kommer att vara ett sämre lag nästa säsong, Ronaldo gjorde nog mer nytta än vissa tror.

2009-06-12 @ 00:17:22
Postat av: Micke S (Pool)

Jag är inne på samma linje som David, Ronaldo är en otrolig fotbollsspelare och det är tråkigt att han lämnar P.L men hans personlighet gör att jag inte gråter blod. Jag är däremot övertygad att Man U gör en kanonaffär, nästan en miljard för en spelare. Man U är som David skriver främst ett lag och inte en spelare och jag är övertygad att de kommer använda pengarna klokt och tyvärr för mig som Pool-fan bli ett än starkare lag. Transferfönstret har precis öppnat och de kommer nog kunna hitta bra förstärkningar redan iår.

2009-06-12 @ 08:40:28
Postat av: Matson

Bra kronika Bigge - haller med helt. Om Zlatan gar till Barca aterstar bara en fraga; kan nan fixa good price till El Clasico? Premier League ar val antagligen den basta ligan overall, men med Kaka, Ronaldo, Robben, Ibra, Messi, Xavi & Co pa plan lar det bli aka av!

2009-06-12 @ 11:35:12
Postat av: MatsE

Som Liverpoolsupporter har Ronaldos uttåg både negativa och positiva aspekter. Jag är inte lika fin i kanten som Holmgren då jag inte kommer att fotbollsartisten Ronaldo för fem öre. Han spelar i Man utd och därifrån vill jag inte se något artisteri alls. Hans barnsliga beteende har till stor del varit min räddning, även om också jag blivit provocerad över hans agerande. Tänk om Ronaldo haft en bra attityd, ett gott uppförande och inte flirtat så förbannat med Madrid! Han hade blivit odödlig i United, England och i fotbollsvärlden. Nu går han, åtminstone för oss som kallar oss supportrar och faktiskt ser på matcherna, till historien som en riktigt bra spelare, inget annat. Han hade kunnat bli älskad och respekterad också men så blir inte fallet. Ronaldo har nog inte riktigt förstått hur man blir riktigt, riktigt stor. Historiskt stor. Men som sagt, jag är Liverpoolsupporter och har inget emot att United-spelare inte blir så fantastiska som de skulle kunna ha blivit.



Annars håller jag mycket med Holmgren, united blir ett annat lag men kanske blir dem inte speciellt mycket sämre. Kanske kommer Ronaldos flytt ändå aningen olämpligt. Tevez framtid är ju högst osäker och Berbatov är inte varit i närheten av att prestera som en 30-miljonersforward. Giggs, Neville, Scholes (Van der Sar) måste ta slut någon gång. På mitten finns sedan den ständigt skadade Hargreaves, oerhört ojämna Anderson och talanglösa Nani. Kvar finns Park, Fletcher och Carrick. Troligtvis löser sig det hela kanonbra, det brukar ju göra det för united, men visst finns det frågetecken.



När det gäller pengarna är de naturligtvis inte irrelevanta men United har ändå haft möjligthet att handla stort när de vill så jag vill ändå tona ner rollen av de pengar som komemr in. Berbatov köptes in för +30 miljoner pund när de redan hade Ronaldo, Tevez och Rooney i laget. Det säger ganska mkt om vilken spending power United hade även innan de 80 miljonerna rullar in.

2009-06-12 @ 12:37:46
Postat av: Linhem

lite frågor som poppar upp direkt...



Vilka värva Manure?Hur fan ska de ställa upp?

Vilka mer värvar Real? Hur Fa-an ska de ställa upp?



Manure har då 80 £ Mille att shoppa för, får de mer? kanske säljer lite dödkött?

köper troligen Tevez för 20-25 £ M, sedan?...

Scholes till Bolton som Player/Coach(enligt rykten)?

Giggsy tar nu avsked? Vds lägger Handskarna på hyllan? Stora syster Gary?

väldigt intressant ur en objektiv och subjektiv synvinkel att följa Manures silly season...



"Nästa år är vårat år?"...

2009-06-12 @ 13:23:28
Postat av: Torrard

Matse "Tänk om Ronaldo haft en bra attityd, ett gott uppförande"



Avd. Messi? :)

2009-06-12 @ 21:02:52
Postat av: Sunkan (Liverpool)

Jag tror att CR kommer att saknas enormt i United. Jag vill säga att det kan sluta med katastrof. Klubben "får" 80 miljoner och icke minst ett skapligt löneutrymme. Men de förlorar en ikon, en spelare som har lyft laget i omöjliga lägen, som gjort det oväntade, som gjort många mål och målpassningar samt som skapat stor oro och stora ytor för andra.

Visst har klubben en mängd duktiga spelare, men visst kan det skapa en oro även hos dem. Ska de vara kvar eller passa på och göra något annat nu när det ändå blir annorlunda?

SAF behöver verkligen lyckas på transfermarknaden. Det är en hel del seniorer med i truppen som har varit ovärderliga för klubben, t ex Neville, Scholes och Giggs. Deras sämsta och sista säsong kommer också snart, kanske 2009/2010?

Visst kan laget köpa Ribery, Silva som det ryktas om. Men det är inte bara att köpa och slänga, det ska spelas in och finslipas.

Jag hoppas som sagt att det blir lite stök och bök, United har haft sådant flyt i så många säsonger nu. Det är dags för oss, det är Liverpool FCs tur att vinna sin nittonde titel!

2009-06-12 @ 23:20:10
Postat av: Sadde mufc

Sunkan



Bra skrivet. Men har Liverpool fansen hittat yttligare en anledning nu att skriva "detta är vårat år" nu när Ronaldo har flyttat? Och kan du utveckla ordet flyt som du skriver om?

2009-06-13 @ 14:40:29
Postat av: Robert Westin

Håller helt med om C. Ronaldo. Skönt att han gått till ett lag som inte kommer att vinna CL på ett bra tag. Vi (LFC) får väl sätta dom på plats en gång till nästa säsong.

2009-06-14 @ 16:05:15
URL: http://www.upplevfiske.info
Postat av: Sunkan (Liverpool)

Sadde mufc. Flyt får man inte, det förtjänar man. Visst har Man Utd varit närmast "äckligt" effektiva i att göra 1-0 och stänga matchen. Då pratar jag om bortamatcher främst. Men även hemma har de varit så imponerande bra på att få ut maximalt med poäng på minimal insats. Jag tycker att de haft ett irriterande flyt - det måste någon gång komma lite grus i maskineriet... Tror och hoppas jag!

2009-06-15 @ 22:33:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0